Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK VYPĚSTOVAT Z PECKY VINO

OBSAH

Hroznové víno – cena

Zde je uveden seznam cen hroznového vína.

Zdroj: Hroznové víno

Diskuze

V diskuzi MERUŇKOVÉ PECKY VÝKUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Kde se vykupují pecky z meruněk?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza.

Neví někdo zda se někde vykupují meruňkové pecky. Je mi líto vyhazovat je do popelnice. Předem děkují za odpoved ,Tereza

Zdroj: diskuze Meruňkové pecky výkup

Hroznové víno v těhotenství

Mateřství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Výživa v těhotenství je nedílnou součástí zdraví maminky i vývoje jejího dítěte. Svou výživou pokrýváte potřeby své a také potřeby miminka. Strava má být bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Proto je dobré jíst v tomto období hodně zeleniny, ovoce a netučného masa.

Hroznové víno v těhotenství je velmi vhodné, protože obsahuje velké množství vitamínu C, který je důležitý pro správný vývoj plodu.

Zdroj: Hroznové víno

Poradna

V naší poradně s názvem SPOLKNUTÍ PECKY OD MERUŇKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Krejčová.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat do jaké míry je nebezpečné spolknutí pecky od meruňky. Potíže žádné zatím nemám.
Děkuji za odpověď.
Mgr. Eliška Krejčová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pecka od meruňky může v zažívacím traktu podrzáždit tenké střevo a způsobit zranění v konečníku při defekaci. Bylo by vhodné bezprostředně po spolknutí sníst i větší množství nestravitelné vlákniny například kysaného zelí a celých 12 hodin pak zvýšeně pít. Kdyby se objevily neobvyklé křeče v břiše a podbřišku, tak neotálejte a informujte o této příhodě nejbližšího lékaře na ambulantní pohotovosti. U některých lidí působí meruňky nadýmání, které může vést také k bolestem v břiše, ale ty jsou podobné typickým větrům. Také si pohlídejte zachování pravidelné každodenní stolice. Pecka s největší pravděpodobností do 24 hodin vyjde z těla ven aniž byste o tom věděla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spolknutí pecky od meruňky

Avokádo z pecky

Avokádo jste již snědli a teď využijte pecku – můžete si z ní vypěstovat svůj strom. Takže plod jste rozřízli, pecku vyjmuli a nyní je potřeba ji důkladně očistit od zbytku dužiny.

Chcete-li klíčení urychlit, udělejte do pecky pár dírek, například hřebíkem. Do těchto otvorů zasuňte párátko nebo špejli; děláte to proto, abyste mohli pecku zavěsit za okraj nádoby. Zvolte vhodnou nádobu, nemusí být velká, a nalijte do ní vodu, vody musí být tolik, aby se spodní plochý konec pecky neustále dotýkal hladiny. Vodu často kontrolujte a doplňujte, než se objeví první klíček.

Asi po měsíci, kdy již budou v nádobě kořeny, by se měl pomalu objevovat klíček, ze kterého postupně začnou vyrůstat listy. Připravte si dobře propustný substrát nebo perlit a pecku zasaďte do substrátu tak, aby minimálně polovina pecky zůstala nad zeminou a polovina byla zasazena v substrátu. Květináč nechte umístěný na teplém a světlém místě. Na počátku vám avokádo poroste pravděpodobně velmi rychle.

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky

Diskuze

V diskuzi AVOKÁDO Z PECKY ZALOŽENÍ KORUNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Čálková.

Vypěstovala jsem úspěšně z pecky rostlinu avokáda a chtěla jsem zapěstovat korunku/ stromeček/ . Ve výši asi 1 m jsem zastřihla vršek rostliny, ale vyrostl jen další výhon, který roste šikmo od stonku. Co jsem udělala špatně ? Je vůbec můj nápad realizatelný ? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Dobrý den, řeším podobný problém. Podařilo se Vám prosím zjistit, jak správně rostlinku zastřihávat, nebo co udělat, aby rostla do korunky? Předem děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Avokádo z pecky založení korunky

Způsobuje víno dnu?

Víno samo o sobě nezpůsobuje dnu, ale pokud pacient již má toto onemocnění, tak pravidelná konzumace jak bílého, tak červeného vína může být příčinou zhoršení dny. Víno je uvedeno v dietologických tabulkách jako nevhodná potravina při léčbě dny.

Zdroj: Dna a víno

Psí víno – význam

Psi sloužili jako ochránci majetku a sídla, přičemž jejich práce trvala 24 hodin denně. A tak není divu, že i rostliny, které chránily zdi panství před povětrnostními podmínkami, byly označovány jako psí. Patří mezi ně například psí víno, psí víno tříprsté, šípková růže neboli Rosa canina (canis = pes). Loubinec a přísavník jsou synonyma pro psí víno.

Zdroj: Psí víno

Poradna

V naší poradně s názvem RAJČATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lipská.

prosím,jdou z loňských usušených jadérek rajčat vypěstovat ta samá kvalitní odrůda rajčat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pokud byla rajčata, z kterých jsou semínka, vypěstována přirozeným způsobem na denním světle a plody dozrály na rostlině, tak po jejich zasetí vzejdou velmi podobné rostliny a některé z nich budou mít stejné plody. Při pěstování rajčat z vlastních semen je potřeba vypěstovat více rostlin, protože jen některé budou mít možnost plodit pěkná rajčata.

Zdroj: diskuze Rajčata

Kdy stříhat psí víno

Lze pravidelně zkracovat nůžkami dle vašich požadavků. Řez se provádí na podzim i radikální, přísavník vždy obrazí, a čím více jej seřežete, tím rychleji obrazí. Přes sezonu zastřiháváme asi třikrát nežádoucí přerůstání.

Zdroj: Psí víno

Poradna

V naší poradně s názvem ČEMU SLOUŽÍ BÍLÉ PŘÍRODNÍ VÍNO A ROZMARÝN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Polenová Marta.

chtěla bych se dozvědět jak se to namícha a užívá , naco má blahodárné učinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na letní limonádu z rozmarýnu a bílého vína, popřípadě i recept na léčivé červené rozmarýnové víno je tady: www.ceskaordinace.cz…
Je zde i výčet léčivých účinků těchto nápojů.

Zdroj: diskuze Čemu slouží bílé přírodní víno a rozmarýn

Prodej

Psí víno neboli přísavník či loubinec lze běžně koupit v hypermarketech, zahradnictvích nebo na e-shopu. Zde můžete vidět, jak vypadá a jaká je jeho orientační cena.

Zdroj: Psí víno

Diskuze

V diskuzi VÍNO A ZDRAVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzka.

Dobrý den, můj lékař mi doporučil pít skleničku červeného vína. Našla jsem si tento odkaz : > :www.moldavia.cz/mold… a tam doporučují víno Černý doktor, který má mít dokonce léčivé účinky.
Neznáte to někdo? Můžete mě poradit? Díky. Zuzka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Našla jsem zajímavý článek na co a jak pomáhá víno. Zejména u žen dokáže pravidelné pití vína snížit cholesterol. Tady je kompletní text: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Víno a zdraví

Rostlina avokádo

Avokádo by vám mělo růst velmi rychle. Nemá však rádo přesazování, proto hned na začátku zvolte dostatečně velký květináč, pokud přeci jen budete chtít avokádo přesadit, zanechte celý původní bal a ten vložte do nového květináče a přidejte substrát. Budete-li rostlinu pravidelně zaštipovat, budete ji mít krásně košatou a bohatou.

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ BRAMBOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M. Chalupníková.

Letos se podařilo kamarádce vypěstovat z jedné odrůdy brambory,které se po uvaření nedají jíst,jsou hořké. Čím by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

V bramborách může být solanin a ten produkuje hořkou chuť, i když brambory nemají žádné zelené skvrny. Někteří lidé jsou citlivější na solanin a vnímají jeho hořkou chuť silněji než ostatní lidi.

Zdroj: diskuze Pěstování brambor

Pěstování avokáda a jeho plody

Budete-li se o avokádo řádně starat, dočkáte se odměny ve formě plodů. Na plody si ale budete muset dost dlouho počkat, zhruba tak pět let, někdy je to dříve, jindy později. Tato rostlina nepotřebuje ani opylení květů, poradí si i bez toho. Když se tedy nakonec dočkáte úrody, co pak s plody? Zkuste některý z níže uvedených receptů...

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky

Diskuze

V diskuzi AVOKÁDO Z PECKY ZALOŽENÍ KORUNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Čálková.

Vypěstovala jsem úspěšně sazenici avokáda z pecky . Ve výšce asi 1 m jsem chtěla zapěstovat na sazenici korunku a potom rostlinu věnovat na terasu nového bytu. Zastřihla jsem vršek , bohužel vyrostl jen jeden výhon, který vede šikmo od řezu. Mám obavy, že jsem celou rostlinu zničila. Prosím o radu, kde jsem udělala chybu a jestli mám ještě nějaké možnosti nápravy. Děkuji předem za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Čálková.

Vypěstovala jsem úspěšně z pecky rostlinu avokáda a chtěla jsem zapěstovat korunku/ stromeček/ . Ve výši asi 1 m jsem zastřihla vršek rostliny, ale vyrostl jen další výhon, který roste šikmo od stonku. Co jsem udělala špatně ? Je vůbec můj nápad realizatelný ? Děkuji.

Zdroj: diskuze Avokádo z pecky založení korunky

Hroznové víno – vitamíny

Hroznové víno je mimořádně bohaté na vitamín B6 – víc už ho mají jen tropické plody jako avokádo, banán nebo mango. Také vitamínů B1, B2 a B3 (niacin) v něm najdeme víc než u většiny ostatního ovoce. Obsahuje také vitamíny A, C a kyselinu listovou. Mangan a draslík, které jsou důležité pro udržení správného krevního tlaku, snižují riziko hypertenze. Hrozny navíc také pomáhají proti depresi a zvyšují imunitu. Najdeme v nich i nedostatkovou měď, vápník, fosfor, selen a především železo, jehož mají nejvíc ze všeho ovoce.

Zdroj: Hroznové víno

Poradna

V naší poradně s názvem VÍNO A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Ráda bych se zeptala, jestli pitím vína se dá zhubnout? Slyšela jsem, že je dobré víno na hubnutí, je to pravda?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Kláro, víno je zdraví prospěšné, nejvíce to červené a nejvíce pro ženy. Podle výzkumů byl prokázán pozitivní vliv vína na snížení hladiny cholesterolu. Cholesterol se ukládá na stěnách cév a způsobuje jejich zůžení a v takových případech pak může dojít i k infarktu. Cholesterol je spojen se zvýšeným příjmem tuků v naší stravě a může být spojen tedy i s problematikou hubnutí. Víno ale v sobě obsahuje alkohol, který bohužel působí negativně při redukčních dietách. Po alkoholu se tloustne! Tedy i po víně se tloustne. Leda, že by se pilo víno bez alkoholu. Víno bez alkoholu by pak mohlo mít na hubnutí pozitvní vliv.

Zdroj: diskuze Víno a hubnutí

Rozmarýn a možná nebezpečí

Rozmarýn se nesmí užívat příliš, neboť překročení doporučených dávek je nebezpečné a těhotné ženy nesmějí rozmarýn užívat vůbec.
Léčivé rozmarýnové víno
Budeme potřebovat čerstvě natrhaný mladý rozmarýn v množství, které zaplní z jedné čtvrtiny nádobu, ve které budeme vyrábět toto víno. Zbytek prostoru v nádobě se doplní červeným vínem. Nádobu potom uzavřeme a necháme 4 týdny zrát za občasného promíchání. Po této době víno přecedíme a užíváme ho po 1 deci vždy ráno a večer na prázdný žaludek. Dávka se nesmí překračovat, jinak to nebude léčit, ale může to vážně škodit.
 

Zdroj: Rozmarýn lékařský

Jedovatost

Pro savce je jedovatý, pro ptáky je jedlý. Bezpečný je loubinec krátkostopečný (Ampelopsis brevipedunculata).

Zdroj: Psí víno

Nejlepší rozmarýn

Rozmarýn se přirozeně vyskytuje nejblíže od nás v oblasti středozemního moře. U nás jde rozmarýn koupit buď jako koření nebo jako sušená bylina v lékárně. Rozmarýn je možné si u nás i vypěstovat, ale bohužel nepřezimuje a je třeba s ním zacházet jako s tropickou rostlinou. Z rozmarýnu se sbírají lístky a stonky těsně po rozpuku, kdy jsou ještě svěže zelené a měkké. Stářím rozmarýn postupně šedne a tvrdne a není pak již vhodný ke sběru jako lék, ale jen na výrobu vonné rozmarýnové esence.
 

Zdroj: Rozmarýn lékařský

Jak udělat extrakt z meruňkových jader

Konzumace meruňkových jader v přiměřeném množství může posloužit jako přírodní alternativa prevence negativních civilizačních onemocnění, a to hlavně v kombinaci se zdravým stravováním, pravidelným pohybem a vhodným přísunem vitaminů.

Sladká jádra meruněk nejsou účinná, protože v nich amygdalin téměř není. Prodávaný doplněk stravy B17 therapy je extraktem z hořkého meruňkového jádra a obsahuje jedinečnou kombinaci látek.

Užívání: 1 tobolka denně před jídlem se zapije dostatečným množstvím vody.

Zdroj: Pecky z meruněk

Výkup jader z meruněk

Tak to je záležitost, kterou na internetu nenajdete. Vykupuje se ledaco, ale jádra z českých meruněk ne. Proč? Pravděpodobně proto, že obvykle neobsahují dostatečné množství amygdalinu, respektive vitaminu B17, glykosidu původně izolovaného ze semen stromu Prunus dulcis (také známého jako hořké mandle) Pierrem Jeanem Robiquetem a A. F. Boutronem-Charlardem v roce 1830. Několik dalších příbuzných druhů rodu Prunus, včetně meruněk obecných (Prunus armeniaca) a černých třešní (Prunus serotina), také obsahuje určité množství amygdalinu.

Zdroj: Pecky z meruněk

Hroznové víno a hubnutí

Víno je vhodné při detoxikaci i proti zácpě a celulitidě a pomáhá také s hubnutím. Pročišťující účinek hroznů se projevuje i ve střevech. Obsahuje několik antimikrobiálních látek, aniž by poškozovalo prospěšné bakterie v zažívacím traktu. Působí ale proti salmonele, E. coli a helikobakteru pylori, který způsobuje žaludeční vředy. Hrozny mají také močopudný účinek, takže z těla vypuzují zadržovanou vodu. Jsou výborné i na vylučování kyseliny močové, protože mají alkalizující účinek. Hodí se proto jako prevence dny a dalších chorob pro ty, kdo jedí příliš mnoho masa a sýrů – možná proto je tak oblíbená kombinace kousku sýra s kuličkou hroznu a skleničkou vína.

Zdroj: Hroznové víno


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP