Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEHET PLÍSEŇ

OBSAH

Stříhání nehtů pomáhá vyléčení

Bylo prokázáno, že krátký nehet, každý týden odstřihnutý vždy těsně u nehtového lůžka má větší šanci se rychle vyléčit od plísně nehtů, než nehet, který je sice pravidelně čištěný, ale je dlouhý. Pod dlouhým nehtem se totiž vytváří po delší dobu příhodné klima pro růst plísní než u krátkého nehtu.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,na palci u nohy se mi nehet loupe jakoby po vrstvách vůbec mě to nebolí,když nehet odlupuji. Jen se bojím zda to neni nějaká plíseň.Prosím o radu.
Děkuji Michaela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Michaelo, problém, který zmiňujete, nebude zcela jistě způsoben plísní nehtu, ale zřejmě špatnou výživou a nebo působením nějaké chemikálie na nehet, například Savo, Opilka a nebo i bazénová voda. Nejprve si zkraťte své nehty, aby byly po střihu pevné. Pak zkuste chránit své ruce gumovými rukavicemi. Naordinujte si multivitamínový doplněk stravy (například Calibrum) a kupte si v drogérii krém na ruce a nehty (Kamil, Garnier). Po šesti měsících takovéto péče o své ruce by se to mělo spravit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů

Jak se rychle zbavit plísně na nohou

Ještě před zahájením léčby odstraňte maximum postižených míst – ostříhejte nehet, odřízněte starou kůži. Všechny pomůcky samozřejmě poté důkladně vydezinfikujte. Toto opatření pomůže účinným látkám rychleji se dostat k místu potíží. Postupujte však opatrně, protože poraněná kůže by se na vaši domácí samoléčbu příliš nadšeně netvářila. A o bolest během léčby zcela jistě nikdo nestojí.

Zdroj: Jedlá soda na plíseň nehtů

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NEHTŮ A BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Dražil.

Nikde není psáno, že když je plísen u nehtů na noze, že se není možné obout do plných bot? Píchá na špičce palce jak kdyby zarůstal nehet? Má někdo ten samý problém. V čem chodit teď na podzim? Ani větší bota nepom§že, stačí se jen málo dotknout bolestivého palce. DÍK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef Novák.

Dobrý den,
nehet začal žloutnout, po léčbě Exoderilem vypadá po třech měsících takto....trochu mne to děsí. Je to plíseň nebo něco horšího? Moc díky ....

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů a bolest

Plísně na nohách fotky

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NA NEHTU NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek josef.

Zkoušel jsem všechny léky od kožaře a stalo mě to hodně peněz na doplatcích ale plíseň se stále drží.Nehet si ubrušují malou frézou až na krev kapu si za svoje peníze EXODERIL už druhou skleničku a plíseň se stále drží asi je nezničitelná.Je mi 69 let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Adam.

Na nehty - Biodeur Chytrá houba Pythie Nail
Mají např zde:
www.drmax.cz/chytra-…

Dle diskuzí na netu účinkuje a lidé jsou spokojeni.

Zdroj: diskuze Plíseň na nehtu nohy

Léčba plísně

V některých případech může být přínosné, když je nehet odstraněn pomocí chirurgického nebo chemického zákroku. Nehet se odstraní buď celý, nebo jen částečně a pak se obnažené lůžko ošetří například léčivým lakem na nehty Loceryl 5.

Zdroj: Plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den. Léčím si plíseň na nehtech na palcích locerylem. Je možné že po měsíci došlo ke zhoršení?. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Loceryl je přeci lak na nehty a před jeho použitím musíte opilovat veškerý nehet. Není-li nehet, nemůže být ani žádné zhoršení. Loceryl vytváří takové prostředí, ve kterém se kožní plísně nemůžou množit. Zároveň je to lék na předpis, takže pokud se vám tato léčba nezdá správná, tak neprodleně navštivte svého kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Loceryl

Plíseň nehtu příznaky

Plíseň nehtů se většinou projevuje změnou barvy postiženého nehtu. Nehet, který postihla plíseň, je zažloutlý, ztluštělý nebo hrbolatý a drolí se nebo se ulamuje. Pod nehtem se také tvoří bílá hmota, jako produkt plísně. Na nehtu dochází k šíření nákazy od volného kraje nehtu a jeho laterálních (postranních) okrajů směrem k nehtovému valu.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ NEHTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den na konci roku 2015 mi byl odstraněný celý nehet,,palec u nohy jelikož se mi pod nehtem dělal hnis který jsem pak po zmáčknutí nehtu vymáčkla a vytekl.Nehet odstranili a zjistili že jsem tam měla plísen.Nehet léčím.Doktor mi napsal nějakou vodičku Batrafen a na nehet si to kapu.Je duben 2016 a nepřipadá mi že by mi rost nový nehet kousíček tam mám ale od spodu pod tím nehtem opět něco je.Za chvilku bude léto a budu nosit žabky,pantofle a opravdu se budu stydět za ten nehet.Jak pokračovat v léčbě a nebo čím to v létě zamaskovat.Jedeme k moři tak se budu stydět.Díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Batrafen je účinný lék proti plísni. Nehet na palci u nohy roste pomaleji než na ruce, takže budete muset vydržet rok, než se celá ploténka potáhne novým nehtem. Nemaskujte to ničím a nechte prsty co nejvíce větrat, aby se plíseň nevrátila. Nehet na palci je jen malá část vašeho těla, která bude trochu nedokonalá. Zbytek svého těla budete mít v pořádku, takže se soustřeďte, ať zaujmete pozornost jinou částí než je palec na noze a nikdo to pak nepostřehne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranění nehtu

Příznaky nehtové plísně

Plíseň nehtů se projevuje jako bílé až žlutavě hnědé zbarvení nehtů, které jsou zbytnělé, změkčené a také deformované. Nejběžnější forma plísně nehtu se nazývá boční subunguální onychomykóza, která se obvykle vyskytuje na palci u nohy. Plíseň nehtu se vyskytuje jen vzácně ve formě, kdy je infikován pouze povrch nehtu, pak je na něm křídově bílý povrch, který zle oškrábat z nehtu. Promixální subunguální onychomykóza je plíseň v nehtovém lůžku a je také velice častá. Plíseň se dostane nejprve lokálně na nehet a až posléze se dostává a rozšiřuje do nehtu.

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů - onychomykóza foto.

Zdroj: Plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem DOMACI PLISEN POD GELOVYM NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Dobry den, chtela bych se zeptat bud na domaci, nebo odbornou lecbu, Udelala se mi plisen pod gelovym nehtem,Slysela sem ze je dobre si namacet nehty do octa, nebo kapat citronem, aby se to dostalo pod nehet, ze plisne nemaji rady kysele. Nebo je dobre vtirat si pod gelovy nehet mast kanesten. Muzete mi doporucit nejakou lecbu? Predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Majko, určitě se chcete zbavit plísně pod gelovým nehtem co nejrychleji, takže než zkoušet na slepo co zabere a co ne, tak spíše doporučuji nechat si odebrat vzorek spor z pod nehtu a provést kultivaci. Tím se zjistí, o který kmen onychomykózy se u Vás jedná a podle toho se určí vhodná léčba, která Vás tohoto nešvaru zbaví nejrychleji. Zajděte tedy na kožní a udělejte to tak, jak je zde napsáno. Účinné léky proti plísni jsou bez tak jen na lékařský předpis, takže jinak, než přes doktora, se k nim nedostanete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Domaci plisen pod gelovym nehtem

Komplikace při plísni nehtů

Plíseň nehtů je spíše než zdravotní problém, kosmetický a psychosociální problém. Plíseň nehtů často může vést k pocitům studu a nakažení se bojí šíření plísně dále. Mezi hlavní komplikace plísně nehtů patří šíření z nehtu na nehet, což pak vede k jejich úplné ztrátě. Plíseň na nehtu pak na noze může způsobovat bolesti při pohybu. U diabetiků se zase léčba může dlouho vléct v důsledku opožděného hojení, kterým je cukrovka doprovázena.

Zdroj: Plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Poznám, zda je barva nehtu na noze projevem plísně nebo něco jiného?
Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na vaší fotografii je vidět, ce se stane s nehtem na palci v úzkých botách. Rozhodně to není plíseň. Váš palec je tak moc utlačován, že nehet na něm změnil směr růstu - odklonil se doleva. Následkem tohoto tlaku je obrovský hematom, který zbarvuje váš nehet do tmava. Je potřeba, abyste co nejdříve navšťívila ortopéda a společně jste našli řešení, jak to napravit. Pokud se situace bude dále prodlužovat, tak krví odchlípnutý nehet bude otevřenou branou pro usídlení plísně a ve finále přijdete o celý nehet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Fialové zbarvení nehtu

Do fialova se nehet zbarví po úderu nebo po nadměrném tlaku na nehtovou ploténku. Fialovou barvu způsobuje krev, která prosákla přes stlačené žilní kapiláry do nehtového lůžka. Krev stárnutím tmavne a zbarvuje se do fialové až hnědé barvy. Toto není příznak onemocnění plísní. Ovšem hrozí zde riziko vzniku nákazy, protože v místech změny barvy dojde k oddělení nehtu od ploténky a jak nehet odrůstá, tak se tvoří mikrocestičky vedoucí od okraje hluboko pod nehet, a to je přesně to co má plíseň ráda. Dobré je nehet udržovat v čistotě a preventivně po každém čištění zastříknout lékem Clotrimazol.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem MRTVÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola Nováková.

Dobrý den,
před 14 dny mi na palec na pravé noze spalo kladivo a měla jsem palec naražený.
Teď,když se podívám na palec a zmáčknu nehet,tak vidím jak už se nehet odděluje od palce. Je to pro mě děsivé a ráda bych nehet přilepila zpátky:D.
Ale vím že musí jít ven,mám ho odtrhnout? nebo pomalu jej sundat? Sundat ve vaně? Nebo prostě jak na něj?

A co potom až tam nehet nebude a bude jen palec? Stačí jen nalepit náplast a ničemu se vyhýbat? Nebo si na to něco mazat?

Děkuji za odpověď.
Nikola 18let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehet po takovém úrazu se dříve nebo pozdeji sám uvolní z nehtového lůžka. Vytlačí ho nový nehet, který roste pod ním. Je vhodné zachovat nehet na svém místě co nejdéle, aby bylo ochráněno nehtové lůžko. Až dojde k odpadnutí starého nehtu, tak obsažené lůžko ničím nepřelepujte nebo se vám tam vytvoří plíseň, která pak nedovolí novému nehtu dorůst. Mazat můžete jen kvůli hydrataci běžnými tělovými mléky. Nehet na noze roste asi tak půl milimetru za týden, podle toho můžete odhadnout, za jak dlouho vám nový nehet pokryje celé lůžko. Do té doby udržujte nehtové lůžko v dokonalé čistotě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mrtvý nehet

Jak se projevuje plíseň nehtů

Plíseň nehtu způsobuje nejčastěji houba, která napadá nehet, postupně ho narušuje a parazituje pod ním. Odborný název tohoto onemocnění nehtů je onychomykóza. Projevuje se tak, že nehet po nákaze mění barvu do žluté a někdy až do černé barvy, v místě nákazy. Dále se plísňové onemocnění může projevit také tvarovými změnami nehtu, který v oblasti nákazy může být zbytnělý a nebo se naopak na konci začne třepit a odlamovat. Toto třepení nehtů bývá nejhorším projevem plísně nehtů, protože při neléčení můžete o celý nehet úplně přijít. V případě, že je toto onemocnění projeveno na prstech nohou, tak při drastickém vylámání nehtu může způsobovat těžkosti při chůzi, protože prst na noze pak nemá patřičnou horní oporu. Nákaza se přenáší zbytky kůže a napadených nehtů z okolí postiženého nehtu a velmi často nákaza pokračuje na okolní kůži i na okolní prsty. Nebývá vyjímkou, že se onemocnění přenese i na ostatní členy rodiny.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem ODDĚLENÝ NEHET U KOŘENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosím o radu.
Můj syn 9 let, před 3 týdný si poranil prsteníček u nohy. Tekla krev, 3 dny pobolíval, pak relativně dobrý. U kořene nehtu se vytvořila asi krevní sraženina, ale prst nebolel. Nyní jsem si všimla. že je nehet od kořene oddělený a že vyrůstá nehet nový. Je třeba poraněný nehet nechat strhnout, nebo odroste,když drží cca z poloviny na lůžku a druhá polovina ta u kořene je odchlíplá? Moc děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Udržte starý nehet co nejdéle, něž ho vytlačí dosrůstající nový nehet. Nechte, ať nehet odpadne přirozeně sám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co se stane kdyz je nehet cerny diskuze

Plíseň nehtů a její domácí léčba

K plísni nehtů může jednoduše dojít, pokud je noha delší dobu vystavena vlhkosti, díky níž je kůže náchylnější k proniknutí různých mikroorganismů. Navíc vlhko a teplo nezvaným návštěvníkům svědčí, takže se rychle začnou množit. A jakmile se jednou dostanou do změklého nehtu, jen tak je odsud nevypudíte. Na onemocnění upozorní nezvyklá barva nehtu, který začne žloutnout nebo nepřirozeně bělat. Někteří lidé těmto změnám nevěnují žádnou pozornost a přičítají je přibývajícímu věku. Zažloutlý nehet je však vždy známkou problému. Později se přidají i další příznaky: křehký a lámající se nehet, jeho oddělování od kůže a v neposlední řadě také charakteristický nepříjemný zápach. Nehet žloutne víc a víc, zpravidla tento proces postupuje od nehtového lůžka výš, ale začít může kdekoliv. Nakonec přijde i charakteristické štěpení a bolestivost. Nemocní, kteří nechají toto onemocnění delší dobu neléčené, se setkávají s bolestí při jakémkoliv sebemenším stlačení postiženého místa a nošení obuvi je tak pro ně doslova utrpením.

Jako první pomoc je nutné nasadit dobře fungující antimykotika. Nemusí jít hned o drahé přípravky z lékárny.

Zdroj: Jedlá soda na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Srněnska.

Dobry den,chtěla by jsem se zeptat,na prave noze mi zacaly otikat druhy a třetí prst uz tak před rokem,a před pul rokem jsem si všimla že mi na těchto dvov prstech pod nechtama hnisa a ty nechty mi odpadly.ted mi to udělalo znova a pan doktormi řekl že je to plisen,dal mi mast MYKOSEPTIN at si to mažu.CHci se zeptat jestli takhle zacina plisen,ja si myslim že to plisen neni,ale nevim mažu si to ,ale nejak to nepomaha,můžete mi poradit kde by měla zajit at mi něco daji.děkuji Srněnska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I takto může začít plíseň nehtů. U Vás to zřejmě zavinila nějaká infekce nehtového lůžka, která způsobila otok a hnisání pod nehtem. Jakmile se vlivem tohoto zánětu oddělil nehet od ploténky, tak se ve vzniklých prostorech usadila plíseň a ta dále nehet narušovala až k úplné ztrátě. Léčba není lehká a je zdlouhavá. Je třeba nejdříve vyléčit záněty, a to pomocí černé masti, což je Ichtoxyl nebo Višněvského balzám, oboje volně prodejné. Vystříhat nebo obrousit odfouklý nehet až do míst, kde pevně přiléhá k ploténce, a pak aplikovat protiplísňovou mast, nejlépe Lamisil nebo Canesten, zase volně prodejné. Když by to nepomáhalo, tak je možné si nechat předepsat léčivý lak na nehty Loceryl. Léčbu proti plísni je třeba aplikovat po celou dobu, než doroste nehet nový, což může být i půl roku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů

Nakažlivá plíseň nehtů

Onychomykóza je velmi nakažlivé onemocnění, které se přenáší z osoby na osobu. Počátky nákazy jsou velmi často na veřejných prostranstvích, jako jsou lázně, sauny, bazény a sprchy u sportovních zařízení. Důvod rychlé nákazy je prostý, lidé zde chodí bosí a tím na sebe přenášejí infekci prostřednictvím styku kůže s podlahou.
Plísňová infekce může ovlivnit různé oblasti nehtu: nehtový val, nehtové lůžko a samotný nehet. Infekce většinou začíná na předním okraji nehtu, odkud se může rozšířit po celém nehtu. Mnozí trpí s viditelnými následky plísně nehtů, protože mají nehty zdeformované se žlutými nebo hnědými či bílými skvrnami.

Typické příznaky plísně nehtů na nohou

  • Nehty s plísní jsou křehké a praskají v jednotlivých vrstvách.
  • Nehty s plísní mají bělavé až žlutohnědé zbarvení.
  • U nehtů s plísní dochází k ztluštění nehtu.
  • Plíseň nehtu na noze může být také doprovázena bolestí při chůzi.

Plíseň nehtů na nohou foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět plíseň nehtů na nohou.

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Plíseň nehtů a cukrovka

V 60% případů pacientů s plísní nehtů byla také diagnostikována cukrovka. Později se pak prokázalo, že plíseň nehtů skutečně souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Plíseň nehtů více prosperuje při zvýšené hladině krevního cukru. Proto jstli-li při tělě a máte plíseň nehtů, tak je velká pravděpodobnost, že u vás již trvá také onemocnění cukrovkou. A to samé platí i opačně, máte-li cukrovku, tak vám vážně hrozí onemocnění plísní nehtů.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Proč vzniká kožní plíseň právě mezi prsty?

Je to dáno postižením nebo respektive nákazou mikroorganismy, respektive mykotickými infekcemi, které jsou zcela běžně v našem prostředí, které nás obklopuje. Tyto plísňové mikroorganismy velmi rádi jedí nebo se živí lidským kreatinem a proto je pro ně velmi příznivé prostředí právě v těch meziprstních prostorách, kde je kreatinu značné množství. Keratin je jedním z hlavních stavebních prvků naší kůže. Prvotní příznaky bývají vidět jako olupování kůže mezi prsty a také dochází často ke svědění chodidel. Pokud plíseň na nohou nějakým způsobem zanedbáme, tak pak může docházet i k poškození nehtových plotének a začíná plíseň na nehtech. Plíseň nehtů se projevuje nejdříve tím, že se na nehtech začnou tvořit bílé nebo žluté měsíčky a nehet se začne oddělovat od nehtové ploténky, začne se lámat a v nejhorších případech pak vypadá jako ulomený bambus. V takovém případě je pak léčba plísně nehtů dlouhodobější záležitost a může trvat i několik měsíců do úplného vyléčení. Je potřeba si uvědomit, že tyto plísně se vyskytují vlastně všude v našem životním prostředí a jak mile je nehet porušený předchozí nákazou, tak se velmi často plíseň vrací, protože pod nehtem vznikají dutinky, ve kterých je extrémně příhodné prostředí pro bujení nové nákazy plísní nehtů.
Když tedy zjistíme, že máme nějaké problémy, nějakou plíseň, mykózu, ekzém, nebo že se nám něco objevuje na kůži, měli bychom se co nejdříve vydat k praktickému lékaři nebo rovnou na kožní kliniku.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Prevence

Jak zabránit vytržení nebo oddělení nehtu?

  • Nošení dobře padnoucích a prostorných bot může snížit poškození nehtů.
  • Omezení času chození naboso a vyhýbání se narážení nebo zakopávání o nábytek.
  • Udržování krátkých nehtů.
  • Buďte opatrní, abyste se vyhnuli nebezpečným situacím, dokud se nehet zcela nezhojí.

Zdroj: Stržený nehet

Obrana proti nehtové mykóze

Správná prevence před vznikem infekce nehtů nevyžaduje jen správné mytí rukou a nohou. Mezi další opatření patří:

  • Proti plísni nehtů je vhodné pravidelné čištění nehtů alespoň jednou týdně.
  • Plíseň nehtů se omezí tím, že udržují nehty čisté, krátké a suché.
  • Proti plísni nehtů je vhodné nosit ponožky, které dýchají, obvykle syntetické
  • Proti mykóze nehtů pomáhá používání proti-plísňových sprejů nebo zásypů.
  • Plíseň nehtů se omezí nošením gumových rukavic při mytí nádobí.
  • Plíseň nehtů také ovlivňuje kousání nehtů.
  • Nákaza onychomykózou se také omezí, když se nosí boty nebo sandály na veřejných místech, jako jsou bazény, sauny, koupaliště.
  • Plísni nehtů lze předejít, když zajistíte, aby vaše nástroje na manikúru a pedikúru byly vždy čisté, nejlépe vysterilizované, například převařením v horké vodě.
  • Mykóza nehtů se také objeví méně, když přestaneme používat laku na nehty a umělé nehty.
  • Proti přenosu plísně nehtů se vyplatí vždy umytí rukou po dotyku s člověkem, který měl plísní infikovaný nehet.
  • Nákaza nehtovou plísní se omezí, když se vyhneme sdílení bot a ponožek s jinými lidmi.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Babské rady na plíseň nehtů

Jako alternativní léčba plísně nehtů se používá česnek, banánová slupka, olej Tea tree, extrakt z grapefruitových jadérek, hypermangán a nebo petrolej, ale neexistuje žádný vědecký důkaz prokazující jejich léčivé účinky na plíseň nehtů.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP