Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ASPIRIN ZA JAK DLOUHO ÚČINKUJE

OBSAH

Co je aspirin?

Aspirin je lék určený k úlevě od bolesti a ke snížení horečky. Je součástí skupiny léků zvaných nesteroidní protizánětlivé. Aspirin se používá při léčbě řady obtíží, včetně horečky, bolesti, revmatické horečky a zánětlivých onemocnění, jako je revmatoidní artritida, perikarditida a Kawasakiho nemoc. Nižší dávky aspirinu jsou vhodnou prevencí proti srdečnímu infarktu nebo riziku cévní mozkové příhody. Také jsou možnou prevencí proti rakovině tlustého střeva. Aspirin je znám i pod názvem kyselina acetylsalicylová. Tato kyselina je nedílnou součástí lidského metabolismu. Aspirin má dále antiagregační účinek, inhibuje produkci tromboxanu, který se za normálních okolností váže na krevní molekuly.

Zdroj: Aspirin v dnešní medicíně

Poradna

V naší poradně s názvem ZA JAK DLOUHO ÚČINKUJE DETRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Závadská.

Prosím o poznatek, za jak dlouho začne účinkovat Detralex při silných bolestech nohou. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

První účinky Detralexu se můžou objevit po 28 dnech. Detralex zpevňuje žilní stěnu a to chvíli trvá než se stěna všech žil obmění.

Zdroj: diskuze Za jak dlouho účinkuje detralex

Za jak dlouho účinkuje Lexaurin

Lexaurin má rychlý nástup účinku a při dlouhodobém užívání na něj vzniká závislost. Lexaurin je lék, který člověku na několik hodin uleví od úzkosti. Nic míň, a hlavně nic víc. Úzkost většinou vyplývá z ne zcela ideálního životního stylu a nezvládání starostí, stresu a vztahů. Lékem se řeší následek těchto problémů, ale každý může udělat něco i proto, aby vyřešil příčinu „nechemicky“, tedy trpělivou prací na sobě.

Zdroj: Nástup účinku u Lexaurinu

Diskuze

V diskuzi ASPIRIN PROTI LUPŮM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Láďa.

Já používám v boji proti lupům Aspirin. Dělám to tak, že rozpustím 3 Aspiriny ve svém oblíbeném šamponu a umyji si s ním své vlasy s lupy. Pomocí Acylpirinu se tak dá lupů zázračně zbavit, aniž bych si musel kupovat speciální drahé kúry proti lupům.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aspirin proti lupům

Kombinace Lexaurin a alkohol

Lexaurin nesmí být užíván společně s alkoholem a jinými léky s tlumivým účinkem, jako jsou například některé typy léků na alergii, na bolest či antidepresiva, dále s léky na uklidnění a léky na spaní. Lexaurin nesmí užívat těhotné ani kojící ženy.

Zdroj: Za jak dlouho účinkuje Lexaurin

Aspirin proti kocovině

Proti bolesti hlavy, která je hlavním příznakem kocoviny, pomáhá tabletka acylpyrinu nebo ibuprofenu.

Zdroj: Jak se neopít

Diskuze

V diskuzi ZA JAK DLOUHO ÚČINKUJE DETRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Závadská.

Prosím o poznatek, za jak dlouho začne účinkovat Detralex při silných bolestech nohou. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, první úleva mi u Detralexu přišla asi po týdnu. A zhruba po tom měsíci už jsem se cítila dobře. Ale beru ho už furt.

Zdroj: diskuze Za jak dlouho účinkuje detralex

Aspirin

Aspirin a Acylpyrin jsou obchodní názvy pro léky, které jsou dostupné i bez lékařského předpisu zejména na tlumení bolesti. Oba přípravky obsahují tutéž účinnou látku – kyselinu acetylsalicylovou, která má účinky analgetické (tlumí bolest), antiflogistické (potlačuje zánět) a antipyretické (snižuje horečku). Kyselinu acetylsalicylovou obsahují desítky dalších léků od různých výrobců po celém světě. Lék se cení i kvůli účinkům v prevenci vzniku srdečních a mozkových příhod (v krvi má protisrážlivý účinek, takže zabraňuje vzniku krevních sraženin – trombů), dále u rakoviny střev a konečníku, u Alzheimerovy choroby, u komplikací cukrovky, dokonce se ve speciálních případech používá i v těhotenství. A čím déle se nějaký lék používá, tím lépe jsou známy také jeho nežádoucí účinky.

Zdroj: Léky na čištění cév

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bečková Bohumila.

Dobrý den,prosím o radu co vyřadit s jídelníčku při užívání léku Xarelto
a co naopak do jídelníčku zařadit.Mnohokrát děkuji za odpověď s úctou
Bečková Bohumila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto nevyžaduje žádnou speciální dietu během užívání. S lékem Xarelto se nesmí užívat aspirin ani přípravky, kde je obsažena kyselina acetylsalycilová.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Rozbor názvu Aspirin

  • Písmeno „A“ představuje acetylskupinu – jedná se o odkaz na kyselinu acetylsalicylovou.
  • Slabika „spir“ je odvozena z latinského názvu Spiraea salicifolia – česky tavolník vrbolistý. Ten byl původním zdrojem salicinu k výrobě kyseliny acetylsalicylové.
  • Koncovka „in“ byla obvyklá přípona používána pro léky.

Název Acylpyrin vznikl později a trochu jinak.

Rozbor názvu Acylpyrin:

  • První část „Acyl“ opět zastupuje kyselinu acetylsalicylovou.
  • Druhá část již souvisí s užitím léku proti horečce, tedy s řeckým „pyr“ (oheň) nebo pyretos (horečka).
  • Následuje obvyklé zakončení „in“.

Těžko říct, zda je podobnost názvů obou léků náhodná, nebo byl Acylpyrin pojmenován záměrně tak, aby zvukově co nejvíc připomínal známý Aspirin.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Foldyna.

Čeho v jídelníčku se vyvarovat při užívání léku Xarelto

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto účinkuje podobně jako Warfarin - brání srážlivosti krve. Oproti Warfarinu má však jednu zásadní výhodu. Lék Xarelto nevyžaduje žádnou speciální dietu během užívání. S lékem Xarelto se nesmí užívat aspirin ani přípravky, kde je obsažena kyselina acetylsalycilová. Nevýhodou léku Xarelto je jeho vysoká cena. Za balení 28 tablet o obsahu 15 mg pacient zaplatí okolo 670 Kč, přičemž pojišťovna k tomu doplatí 1 320 Kč. Naopak levný Warfarin stojí jen 30 Kč za 100 tablet o síle 3 mg a pojišťovna uhradí 120 Kč. Další nevýhodou u léku Xarelto je nemožnost zastavení účinku při předávkování, protože zatím neexistuje antidotum. Není li antidotum, tak předávkování lékem Xarelto znamená jistou smrt vykrvácením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Srovnání

Aspirin byl registrován firmou Bayer jako ochranná známka v Berlíně od roku 1897 a rok nato byl patentován v USA. Na počátku se podával ve formě odváženého prášku v dávce 500 mg, rok na to firma Bayer přišla s lisovanou tabletou – jednalo se o první lék, který byl v této formě pacientům k dispozici. Aspirin je v Guinessově knize rekordů uvedený jako nejvíce prodávaný lék proti bolesti na světě.

Acylpyrin od firmy Herbacos je legální kopií Aspirinu, jedná se o takzvané generikum neboli generické léčivo. Tyto přípravky se tedy na první pohled, vzato racionálně, liší pouze skladbou pomocných látek použitých při výrobě. To teoreticky může mít dopad na účinek léků. Zdá se ale, že hlavní rozdíl v jejich účinnosti se odehrává v našich hlavách.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A BRUSINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Flídrová.flidrova marie @seznam.cz.

Dobrý den,slyšela jsem v radiu,že brusinky působí proti účinkum Warfarinu,který užívám na ředění krve.Můžete mi říci,zda podporují ředění krve a nebo působí proti.Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Vojčík.

Jsou vhodné tyto kombinace léků?
1/ Zodac, Godasal, Betaloc, Cinarizin, Emanera, Rosucard

2/ Euthyrox, Amprilan, Stacyl, Atorvastatin, Omeprazol

Lze případně užít Aspirin a Paralen?
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Warfarin a brusinky

Jak dlouho trvá svědění

Pokud po léčbě přetrvává svědění, lékaři doporučují nadále kůži mazat změkčujícími mastmi či mastmi s kortikoidy. Délka svědění je individuální, může být i psychosomatického charakteru.

Zdroj: Jak dlouho trvá léčba svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem ZA JAK DLOUHO ÚČINKUJE DETRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Závadská.

Dobrý večer, paní doktorka na cévním mi předepsala Detralex na bolesti nohou. Přitom mi ale sdělila, že to jsou problémy z cukrovky, na kterou se už pár let léčím. Beru tablety. Myslíte, že Detralex je správná volba, pokud jsou problémy s nohama z diabetu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex se používá na léčbu chronické žilní nemoci a to zejména, když vlivem této choroby vznikají viditelné křečové žíly, otoky a kožní změny. Dalším ukazatelem pro léčbu Detralexem je reflux diagnostikován pomocí ultrazvuku jako nepřímý doklad žilní hypertenze. V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, v léčbě se dál nepokračuje.
Zkuste vydržet užívat Detralex 3 měsíce a pak společně s doktorkou vyhodnoťte přínosy léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Za jak dlouho účinkuje detralex

Aspirin na léčbu srdce

Před zahájením léčby aspirinem je důležitá konzultace s lékařem. Riziko a přínos léčby se liší u každého člověka. Aspirin je vhodný na ředění krve, ale může způsobit řadu komplikací. Většina srdečních a mozkových příhod se vyskytuje, když dojde k zablokování dodávky krve do části srdečního svalu nebo mozku. To obvykle nastává s aterosklerózou, což je proces, při kterém dochází k ukládání tukových látek, cholesterolu, buněčného odpadu, vápníku a dalších látek na vnitřní stranu tepny. Tyto usazeniny se nazývají plak. Plak obvykle postihuje velké a střední tepny. A může být tak velký, že výrazně snižuje krevní průtok v tepnách. Ale největší rizika se objevují, až když dojde k prasknutí.

Aspirin napomáhá zabránit infarktu tím, že ředí krev, což znamená, že předchází tvorbě krevních sraženin. Zároveň napomáhá s předcházením infarktu a mrtvice. U pacientů, kteří prodělali infarkt, je obvykle podáván právě aspirin, jde tedy o takzvanou sekundární prevenci.

Využití aspirinu pro srdce

  • Snižuje bolest. Aspirin snižuje bolest a zánět spojený s onemocněním srdce tím, že blokuje působení enzymu cyklooxygenázy. Pokud je tento enzym blokován, tělo je méně schopné produkovat látku zvanou prostaglandin, což je chemická látka, která signalizuje zranění a aktivuje bolest.
  • Zabraňuje tvorbě krevních sraženin. Některé z prostaglandinů v krvi spouští sérii událostí, které způsobují shlukování krevních destiček a tvorbu krevní sraženiny. Krevní sraženiny jsou nebezpečné, protože mohou ucpat tepny zásobující srdeční sval a mozek, čímž se zvyšuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Aspirin snižuje toto riziko.
  • Snižuje riziko úmrtí. Výzkum ukázal, že pravidelné užívání aspirinu je spojeno se snížením úmrtnosti.

Zdroj: Aspirin v dnešní medicíně

Poradna

V naší poradně s názvem ANOPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soukupová Jaroslav.

Dobrý den,ráda bych věděla ,proč mi v lékárně nechtějí prodat lék anopyrin bez předpisu?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Anopyrin je bohužel jen na lékařský předpis. Anopyrin obsahuje 100 mg kyseliny acetylsalicylové. Existuje řešení v podobě jiného přípravku se stejným obsahem kys. acetylsalicylové ale bez předpisu. ASPIRIN PROTECT a STACYL jsou registrovaná léčiva a s ověřením obsahují také 100 mg kyseliny acetylsalicylové a jsou k dostání bez předpisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anopyrin

Za jak dlouho zmizí vyrážka

U svrabu žádná přírodní léčba neexistuje, masti na předpis prostě musí zabrat. Svědění a podráždění kůže mohou přetrvávat až čtyři týdny po ukončení léčby z důvodu rozkladu mrtvých zákožek uvězněných v kůži.

Zdroj: Jak dlouho trvá léčba svrabu

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO VAŘÍME VÁCLAVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonda.

jak dlouho vařit guláš z václavek ??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho vaříme václavky

Acylpyrin proti bolesti

Jedná se o přípravek s obsahem kyseliny acetylsalicylové. Tento lék tlumí bolest a snižuje horečku, ve vyšších dávkách má protizánětlivé účinky. Acylpyrin lze bez porady s lékařem užívat ke snížení horečky a k úlevě od bolesti při chřipce a nachlazení, k potlačení mírné až střední bolesti (hlavy, zubů, bolesti v zádech a při menstruaci). Přípravek mohou užívat bez doporučení lékaře dospělí a mladiství od 16 let.

Acylpyrin má tlumicí účinky. Zároveň jsou dnes k dostání účinnější léky, například paracetamol nebo brufen.

Zdroj: Aspirin v dnešní medicíně

Nástup účinku

Výhodou benzodiazepinů, mezi něž patří i lék Lexaurin, je jejich specifická účinnost. To znamená, že na určitou poruchu je obvykle vhodný konkrétní benzodiazepin. Další výhodou je rychlost, s níž se dostavují účinky. Obvykle se tak stane již přibližně po 15 minutách od polknutí tablety. Časové rozpětí účinků je v rozmezí 12 až 70 hodin v závislosti na dávce. Lexaurin má dlouhý poločas vylučování, a to nad 18 hodin.

Dávkování je velmi individuální a lékař ho stanovuje podle potíží pacienta a jejich příčin, doporučuje se však začínat s co nejnižšími dávkami a v případě potřeby je postupně zvyšovat. Obvyklá dávka je 1 tableta 1–3x denně před jídlem nebo s jídlem. Léčba by neměla přesáhnout 3 měsíce, hrozí riziko závislosti). Lexaurin je potřeba při ukončení léčby opět vysazovat postupně.

Zdroj: Za jak dlouho účinkuje Lexaurin

Lexaurin před zkouškou

Lexaurin před zkouškou často využívají studenti. Dokáže totiž snížit napětí a stres. Ovšem je zde velké varování. Jednou tento lék pomůže, ale při delším užívání může dojít k závislosti a pak již v žádném případě nepomáhá. Obecně se tato indikace nedoporučuje a není uvedena v SPC. Dle zkušeností studentů je tato forma uvolnění často praktikována. Dávkování však patří do rukou lékaře a samovolné užívání je cestou do pekel.

Lexaurin je lék vázaný na lékařský předpis, který je na trhu ve dvou silách: 1,5 mg a 3 mg (účinnou látkou je bromazepam). Předepisuje se dospělým pacientům trpící napětím, stresem a různými stavy úzkosti většinou vážnějšího rázu, kdy v důsledku úzkosti dochází také například k nespavosti, objevuje se bolest hlavy, křeče zažívacího ústrojí a podobně.

Zdroj: Za jak dlouho účinkuje Lexaurin

Acylpyrin, Aspirin

Aspirin a Acylpyrin jsou obchodní názvy pro léky, které jsou dostupné i bez lékařského předpisu zejména na tlumení bolesti. Oba přípravky obsahuji tutéž účinnou látku, a to kyselinu acetylsalicylovou, která má účinky analgetické (tlumí bolest), antiflogistické (potlačuje zánět) a antipyretické (snižuje horečku). Kyselinu acetylsalicylovou obsahují desítky dalších léků od různých výrobců po celém světě.

Aspirin má svůj původ ve vrbové kůře. Již Hippokrates doporučoval vývar z vrbové kůry jako lék proti bolesti a horečce. Používali ho Řekové i Římané, včetně Galéna. Středověk na vrbu trochu pozapomněl, ale její věhlas se udržel mezi babkami kořenářkami. V 18. století jeden anglický reverend roztíral vrbovou kůru s vodou, čajem a pivem. Výsledný přípravek pak podával lidem žijícím v bažinatých oblastech k potlačení horečky, kterou často trpěli.

O sto let později jistý německý profesor vyluhoval z vrbové kůry nažloutlou látku, kterou nazval salicin, od rodového latinského jména pro vrbu – salix. Krátce nato jeden jeho italský kolega ze salicinu získal kyselinu salicylovou, tu se později podařilo i uměle syntetizovat, a odtud už byl krůček k průmyslové výrobě za přijatelnou cenu. Nová látka začala být ceněna jako výborný lék na bolest, například nervů či hlavy. Léčivé účinky však stále zastiňovala relativně velká komplikace v podobě poškození žaludeční sliznice, krvácení a narušení rohové vrstvy kůže.

V roce 1897 Felix Hoffmann oznámil, že problém vyřešil. Původní molekulu kyseliny salicylové totiž vylepšil. Nepatrně upravil její chemickou strukturu a syntetizoval kyselinu acetylsalicylovou. Vytvořil tak Aspirin – jeden z nejúspěšnějších léků v historii farmacie.

S postupujícími léty se rozšiřovalo i spektrum onemocnění, při kterých se Aspirin používá. Dnes se vedle základní trojice účinků, tedy jako analgetikum, antipyretikum a antiflogistikum, užívá i v prevenci vzniku srdečních a mozkových příhod (v krvi má protisrážlivý účinek, a zabraňuje tak vzniku krevních sraženin – trombů), u rakoviny střev a konečníku, u Alzheimerovy choroby, u komplikací cukrovky, dokonce se ve speciálních případech používá i v těhotenství.

Původní Hoffmannův lék byl tedy zaregistrován pod názvem Aspirin.

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Jak dlouho nejíst

Otázka, kdy můžu jíst po plombě, je opravdu důležitá, protože nedodržení stanovené doby může vést k nevratnému poškození výplně a nutnosti jejího předělání. To se týká především tmavých výplní z amalgámu.

Tmavá plomba

U amalgámové výplně se nesmí nic kousat po dobu minimálně 2 hodin od jejího dokončení.

Bílá plomba

U fotokompozitní bílé plomby se může kousat ihned po jejím dokončení.

Zdroj: Bílá plomba - jak dlouho nejíst

Za jak dlouho působí Šaratica

Projímavé účinky Šaratice se projeví do dvou hodin od vypití první dávky.

Zdroj: Šaratice voda


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP