Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PUDR PODPAŽÍ

OBSAH

Léky na tmavé podpaží

Chcete-li vybělit tmavou pokožku v podpaží, použijte domácí směs z mouky, citrónové šťávy, kurkumy a limetkové šťávy. Poté směsí umývejte podpaží po dobu 30 minut. Nebo je účinné použití směsi z okurkové šťávy, citrónu a kurkumy v prášku rozmíchané ve vlažné vodě, lze také přidat bělicí činidla, jako jsou brambory, které pomáhají zesvětlit tmavé podpaží. Použití santalového dřeva v prášku ve směsi s růžovou vodou je také velmi účinné a vede ke světlému podpaží.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šafaříková.

Dobrý den, mám pásový opar na zádech, k léčbě jsem dostala Herpesin a tekutý pudr, ale nevím zda mohu postižené místo mýt nebo jen obnovovat krytí pudrem. Až vyrážka zaschne a začne se loupat je dobré používat nějakou mast nebo stále pudr?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pásový opar normálně myjte při sprchování a v prvních dnech aplikujte tekutý pudr. Až vyrážka zaschne a začne se loupat, tak místo pudru používejte Dermo chlorofyl gel, ten pomůže s hojením a zabrání vzniku jizev. Tady je cena dermo chlorofylu www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar

Příčiny tmavého podpaží

Zde jsou důvody vzniku tmavého podpaží:

  • Pokud člověk nosí oblečení, které těsně přiléhá v oblasti podpaží, dochází ke tření, které může způsobit ztmavnutí kůže v oblasti podpaží.
  • Dalším důvodem tmavého podpaží je časté holení nebo vytrhávání ochlupení v této oblasti, používání depilačních krémů.
  • Používání chemikálií a silných deodorantů, zejména se jedná o produkty, které jsou založené na bázi alkoholových vůní, silných mýdel a dalších kosmetických výrobků, které jsou příliš drsné pro podpaží a vedou tak ke vzniku tmavých skvrn.
  • Další možnou příčinou jsou nesprávné hygienické návyky, které mohou způsobit infekci v podpaží, nadměrné pocení, a dokonce i hyperpigmentaci.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZITI POD KŮŽÍ V ŠOURKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek .

Děkuji moc za překvapivě rychlou odpověď.Praní už provádím v dětském přípravku a máchám vícekrát i s octem a zkouším i protikvasinkovou stravu bez cukrů,kávy a podobně..Mám ještě jednu otázku,prosím.Myslíte,že to můžou být opravdu ty kvasinky i když kůže jen svědí a nemá vzhledově jiné změny??Kožní lékařka si není jistá....Ještě jednou děkuji za odpověď i na tuto otázku a určitě zkusím vaši radu....Zdenek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, kvasinky nemusí doprovázet žádné vzhledové změny na kůži, mohou jen svědit. Zkuste na sedm dní ten tekutý pudr s mentolem. Zde je vidět jak pudr vypadá, kolik stojí a kde ho mají: www.zbozi.cz/?q=teku…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paraziti pod kůží v šourku

Alverde pudr

Alverde pudr vyhovuje spíše smíšené pleti, není vhodný pro hodně mastnou pokožku. Při používání Alverde pudru je dobré alespoň jednou během dne pokožku přepudrovat. Má slabou příjemnou vůni, která se ale nemusí líbit každému, před nákupem je lepší si přivonět.

Zdroj: Alverde

Diskuze

V diskuzi PUDR PROTI POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

BEMA FEET Krémový pudr proti pocení nohou BIO 50ml je běžně k dostání v lekárnách a v internetových obchodech.
Hlavní účinnou složkou pudru proti pocení je kukuřičný pudr, který má vysokou absorpční schopnost. Dokáže na sebe navázat velké množství potu a nedochází tak k jeho rozkladu, k zapaření nohou a tím dalšímu pocení. Tak jednoduše eliminuje i příčinu pachu nohou a omezuje i jejich plíseň.

Účinné složky:
KUKUŘIČNÝ PUDR, esenciální TYMIÁNOVÝ OLEJ, MÁTA PEPRNÁ, koncentrovaný extrakt z NEEMU a JEČMENE, extra panenský OLIVOVÝ OLEJ a extrakt z kůry CEJLONSKÉHO SKOŘICOVNÍKU.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pudr proti pocení

Domácí léčba tmavého podpaží

  • K bělení některých částí těla (lokty a kolena) se často používají citróny, lze je tedy použít i na zesvětlení podpaží. Rozřežte citrón na čtvrtiny, umyjte si podpaží mýdlem a osušte. Vložte si jednu čtvrtinu citrónu do podpaží, držte jej a pomalu ho začněte vymačkávat. Nechte šťávu působit po několik minut, následně podpaží opláchněte a osušte. Opakujte i u druhého podpaží.
  • Jedlá soda je také vhodným prostředkem na zesvětlení podpaží. Naneste jedlou sodu přímo na umyté podpaží nebo si vytvořte pastu z jedlé sody a citrónu. Tuto směs pak rozetřete v podpaží. Nechte několik minut působit a poté opláchněte. Tento domácí lék zároveň zabraňuje zápachu z podpaží.
  • Kokosový olej je ideálním prostředkem na odstranění tmavých skvrn. Stačí ohřát trochu kokosového oleje a vetřít jej do podpaží za použití bavlněné utěrky.
  • K bělení můžete použít rovněž bramborovou šťávu. Oloupejte a nastrouhejte brambory a vymačkejte z nich šťávu. Tuto šťávu pak vetřete do podpaží pomocí bavlněné utěrky.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Diskuze

V diskuzi LÉČBA SPALNIČEK U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KoczkaMatěj.

Jsem dospělý a mám asi spalničky,podle všech příznaků.Je dobrý tekutý pudr? děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba spalniček u dospělých

Uhry v podpaží

Uhry v podpaží jsou pupínky velmi podobné akné. Pupínky jsou často zduřelé a bolestivé. Jejich výskyt souvisí s holením, používáním nevhodného prádla, potem a v neposlední řadě s kosmetikou. Při výskytu těchto defektů je potřeba absolutně vyřadit dráždivé kosmetické přípravky a používat bavlněné oblečení, které dobře odvádí pot. Důležitá je i návštěva dermatologa, který určí přesnou diagnózu a stanoví případnou léčbu.

Uhry v podpaží foto

Zde můžete vidět, jak vypadají uhry v podpaží.

Zdroj: Uhry

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iren.

Pocení v podpaží jsem zmírnila a pak se i zbavila používáním podpažních aplikátorů. Přítel má doma Antipe, tak jsme je jen přiobjednali a bylo po problému.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení v podpaží

Pocení nohou v sandálech

Pocení nohou v sandálech může být peklem. Kvůli potu noha klouže po povrchu boty, což vydává podivné zvuky, a hlavně chůze není vůbec příjemná, když se celá noha posunuje dopředu. Co s tím? Musíte letní boty kupovat pouze se stélkou ze surové kůže. Spreje pomáhají spíše od zápachu než od samotného pocení. Pudr situaci ještě zhorší, protože spolu s potem vytvoří „blátíčko“ a sandály budou klouzat ještě víc. Stejný efekt budou mít pravděpodobně gelové vložky. Případně si můžete našetřit na botox, jestli vám tento problém hodně komplikuje život. Toto samozřejmě platí i pro muže.

Vhodný je rovněž antiperspirant SweatStop Aloe Vera Forte. Používá se tělový sprej, který má všestranné použití: čelo i obličej, podpaží, záda, nohy. Účinek se projeví už po prvním použití. 100ml lahvička vydrží skoro rok, je bez parfemace a vhodná i pro muže.

Zdroj: Pocení nohou

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVIČKY NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Dobrý den,

chci se zeptat - udělaly se mi u kořene penisu malé svědivé pupínky.
Mohly by to být bradavičky???
Jsem své nynější přítelkyni věrný takže nechápu jak a kde jsem k nim přišel....:(

Díky za odpověď.
Luděk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To co popisuješ, tak určitě nejsou genitální bradavičky. To je dobře! Na svědění pomůže tekutý pudr se zinkem. Natři to s tím a nech to zahojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavičky na genitáliích

Lymfatické uzliny v podpaží

V podpažních jamkách máme podpažní uzliny, které mohou při zduření ukazovat na rakovinu prsu. V oblasti podpaží jsou tyto uzliny dobře hmatatelné.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Diskuze

V diskuzi PUPINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromira Kudyvejsova.

me ceri se udali potniky po celem tele dala sem ji avir..pudr a rapik odvar snad to zabere

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pupinky

Aterom v podpaží

Aterom v podpaží je cysta vyplněná kožním mazem a epitelem, zbytky vlasů a podobně. Je to velmi častý kožní nález.

Příčiny ateromů v podpaží jsou dány ucpáváním mazových žláz, traumatickým poškozením mazových žláz, zánětem folikulů, hormonální nerovnováhou, metabolismem, nadměrnou olejnatostí kůže. Další příčinou vzniku ateromu v podpaží může být genetický předpoklad, jde o určitou vývojovou odchylku při tvorbě kůže, preventivně se nedá nic dělat.

Příznakem zánětu ateromu v podpaží je zarudnutí kůže v oblasti lokalizace, na povrchu ateromu může být zvýšená teplota a místo je bolestivé.

Aterom diagnostikovaný v podpaží je kosmetický problém a léčit se nemusí. Pokud se aterom neléčí, může se čas od času zanítit a případně zhnisat, jiné riziko nehrozí. Někteří lidé mají aterom řadu let a žádné komplikace nemají. Ateromy v podpaží se mohou léčit chirurgicky, nebezpečné nejsou.

Zdroj: Tuková cysta alias aterom

Diskuze

V diskuzi POCENÍ V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Delší dobu mám problémy s pocení v podpaží. A přes léto to bylo ještě horší. MAnžel měl problémy s pocením nohou. Koupili jsme mu Antipe a má po starosti. Já si objednala podpažní aplikátory a cítím se skvěle.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení v podpaží

Mízní uzliny v podpaží

Mízní uzliny jsou v podpaží také dobře hmatatelné. Uzliny v oblasti podpažní jamky mohou svým zvětšením mimo jiné signalizovat rakovinu prsu u žen.

Zdroj: Mízní uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKVÁRA POD OKEM ZAROSTLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr .

Dobrý den,mám již přes 20 let z silničního úrazu zarostlou škáru pod okem ,každý den si to pudruju ale jde to vidět jsem z toho nešťastný.Mohl by mi někdo poradit jaký pudr nebo tyčinku mám používat?moc děkují za každou radu,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyzkoušejte lejzr, s tím by to mohlo jít odstranit trvale. Vyhledejte některé centrum estetické medicíny a zkonzultujte s nimi své trable.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Škvára pod okem zarostlá

Nadměrné pocení v podpaží

Nadměrné pocení v podpaží má ve většině případů hormonální a psychogenní příčiny, tudíž faktory jen obtížně ovlivnitelné. Nadměrné pocení v podpaží, které způsobuje odpuzující kruhy na košili, je pro postižené i okolí zdrojem nepříjemných chvil a velmi ztěžuje společenský styk. Při opakovaném intenzivním pocení vzniká navíc živná půda pro plísně a bakterie. Tyto infekce nejčastěji postihují podpaží, ale i další partie těla, jako jsou lokality mezi prsty, u žen pod prsy nebo v záhybech podbřišku. Nepříjemné jsou také výsevy potniček. Proti pocení v podpaží se používají přípravky se sloučeninami hliníku. Sloučeniny hliníku rozkládají vývody potních žláz, díky čemuž dochází k omezení pocení. Stejně jako parabeny nejsou tyto sloučeniny zdraví škodlivé, ale někteří citlivější jedinci na ně mohou mít kontaktní alergii.

Zdroj: Nadměrné pocení

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZITI POD KŮŽÍ V ŠOURKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek .

Tak jsem zkusil tekutý pudr s mentolem,ale bohužel neúspěšně.Tak zkouším Candix a nějaké léky proti kvasinkám a plísním.Ale tak nějak přestávám věřit,že se nepříjemného bodání v oblasti šourku někdy zbavím.....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tak v tom případě doporučuji přestat se zdržovat samoléčbou a zajít na urologii, aby vás tam pořádně vyšetřili. Obzvláště jestli máte bodovou bolest v šourku. Fakt s tím nekokekujte a jděte tam. Na světe jsme jen jednou, tak pozor na to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paraziti pod kůží v šourku

Pocení nohou u malých dětí

Dětské nohy se nepotí méně než nohy dospělých: na mnohem menší ploše chodidla mají přesně tolik potních žláz jako v době, kdy jejich nohy dosáhnou konečné velikosti. Proto by děti měly mít v létě hodně příležitostí chodit naboso. Je to nejpřirozenější forma masáže, otužují se tím nohy a předchází se pocení. Některé děti dokonce trpí nadprodukcí potních žláz na nohou. Aby se potom rozmočená pokožka nenarušila a nebyla dostupná infekcím a plísňovým onemocněním, je nutná speciální péče o nožky. Zpravidla stačí, když se dětem nohy umývají 2krát denně a důkladně se vysuší i mezi prsty. Doporučuje se kupovat dětem jemná mýdla nebo čisticí emulze.

Ponožky by si měly měnit denně a boty střídat obden, aby vždy stihly „vyvětrat“. Obuv na cvičení by se měla používat jen na sportování, protože část potu se absorbuje i do tenisky a musí mít dostatek času na vysušení. To samé platí i pro gumáky, které by měly děti nosit jen v dešti nebo za mokra. O zdravé klima nohou se starají boty z prodyšného materiálu (například kůže), jakož i ponožky z přírodních materiálů smíšených s trochou syntetiky (čistě bavlněné ponožky hromadí vlhkost). Sát pot pomáhají i speciální vložky do bot nebo pudr v ponožkách (například pudr pro miminka). Vhodné jsou i vlažné koupele nohou připravené z dubové kůry, přesličky nebo šalvěje lékařské. Na nadměrné pocení nohou může pediatr, případně kožní lékař doporučit speciální krémy nebo pudr.

Zdroj: Pocení nohou

Fibrom v podpaží

Jedná se o velmi běžnou benigní kožní lézi, která se projevuje jako jeden nebo více měkkých stopkatých papul barvy kůže, někdy mírně hyperpigmentovaných, s výskytem nejčastěji na krku, v podpaží a tříslech. Vypadá to jako takové visací bradavice. Obvykle je asymptomatický, někdy může být bolestivý a měnit barvu, například po traumatu. Kožní výrůstky mohou připomínat névy, seboroické keratózy, méně obvykle rovněž neurofibrom.

Zdroj: Fibrom

Aterom v podpaží

Aterom v podpaží je cysta vyplněna kožním mazem a epiteliemi, zbytky vlasů a podobně. Je to velmi častý kožní nález a jeho přítomnost je daná geneticky (určitá vývojová odchylka při tvorbě kůže). Aterom je kosmetický problém a léčit se nemusí. Pokud dojde k chirurgickému zákroku, je třeba provést vyjmutí celého útvaru i s pouzdrem, jinak dochází k recidivám. Když aterom zůstane v místě vzniku, může se čas od času zanítit a případně zhnisat, jiné riziko nehrozí. Někteří pacienti mají aterom řadu let a žádné komplikace nejsou.

Zdroj: Aterom

Zanícená potní žláza v podpaží

V oblasti zanícené potní žlázy se tvoří bolestivé léze (poškození) ve formě vyrážek a bolestivé bulky v podpaží, které obvykle vznikají na místech, kde se nachází určitý typ potních žláz (známé jako apokrinní žlázy – pachové žlázy). Někdy je také patrný hnis v podpaží. Zanícená potní žláza není infekční nebo nakažlivá choroba.

V současnosti existuje několik způsobů léčby

Lehké stadium onemocnění se většinou léčí konzervativně. Jde o lokální medikamentózní léčbu mastmi nebo antiseptickými roztoky, případně o celkovou léčbu antibiotiky.

Pokročilejší formy vyžadují chirurgické odstranění poškozené kůže, ale to je vždy na individuálním posouzení stavu každého pacienta. Chirurgický zásah s sebou přináší naději na vyléčení, ale i riziko pooperačních komplikací. U části pacientů může onemocnění propuknout znovu i po operaci.

Novinku v léčbě představuje biologická léčba. Její úspěch spočívá zejména v minimalizování zánětlivých projevů, díky čemuž se zmírní výtok, sníží zánětlivá aktivita onemocnění a jeho bolestivost. Biologická léčba může být indikována i před plánovaným chirurgickým zákrokem, čímž se zmírní zánět. Následně je možné přistoupit k chirurgickému odstranění ložiska a stav udržovat pod kontrolou pomocí biologické léčby.

Zdroj: Hidrosadenitis - zánět potních žláz

Absces v podpaží

Stejně jako na ruce, tak i v podpaží mohou snadno vzniknout abscesy, které vzhledem k častým pohybům rukou bývají velmi bolestivé a je třeba se jich proto brzy zbavit, aby pacientovi příliš neznepříjemňovaly život. Opět se jedná o zasažení kůže, tedy o furunkly. Nezasahují tedy žádný orgán.

Příčiny

Stejně jako u ostatních kožních abscesů je i v tomto případě viníkem stafylokok, případně streptokok (ve výjimečných případech i plísně), který napadl tělo pacienta v důsledku oslabení jeho organismu a „vrhnul“ se na místo kůže, které bylo nějakým způsobem poraněné, oslabené. V případě abscesu v podpaží nahrává těmto bakteriím i fakt, že řada lidí v této oblasti těla zanedbává hygienu, která je pro zabránění vzniku abscesu velmi důležitá.

Léčba

Kožní abscesy se obvykle léčí chirurgicky. Jen v případě, že jsou příliš malé a nerozvinuté mohou zabrat samotná antibiotika bez nutnosti chirurgického zásahu. Často se ale pacientům stává, že se jim abscesy v tomto místě stále vrací. I na abscesy v podpaží se pro zmírnění bolesti (a v některých případech i odstranění abscesu) dají aplikovat teplé obklady, obklady z popence obecného, nebo z rozvařené cibule. Chirurgický zásah dá ale pacientovi jistotu, že místo abscesu bude od hnisu zcela vyčištěno a že zákrok zabrání tomu, aby se v daném místě hnis nadále vytvářel (pokud by to hrozilo, lékař na dané místo vloží drény, nebo hadičku, jíž může hnis vytékat ven a neusazuje se tak v podkoží pacienta). V rámci léčby je důležité respektovat nařízení lékaře, chodit na převazy a místo abscesu čistit až se svolením lékaře.

Zdroj: Absces

Příznaky

Svědivé červené pupínky na krku, v podpaží, na prsou a v tříslech jsou důsledkem nahromadění potu, který se jinak běžně odpařuje a tím pokožku ochlazuje. Při nadměrném pocení se ale mohou vývody potních žlázek ucpat a vytvoří se puchýřek se zánětem v okolí. V žádném případě puchýřky nezakrývejte, podpořili byste tím pocení a další ucpávání potních žlázek. Hojení dobře urychlí čerstvý vzduch.

Zde můžete vidět, jak vypadá vyrážka z potu.

Zdroj: Vyrážka z potu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP