Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VIROVÁ TONCILITIDA

OBSAH

Virová infekce ucha

  • Může zasáhnout jakoukoli část ucha.
  • Není tak častá jako bakteriální infekce.
  • Může být způsobena působením viru nebo může dojít k systémovému virovému onemocnění, jako je například chřipka nebo nachlazení.
  • Uši jsou náchylné k sekundární infekci z horních cest dýchacích, díky Eustachově trubici, která spojuje uši s nosohltanem.
  • Všechny infekce nosních nebo ústních dutin mají potenciál šířit se do uší přes Eustachovu trubici.
  • Děti jsou ve srovnání s dospělými náchylnější na infekci Eustachovy trubice.

Zdroj: Virová nebo bakteriální infekce ucha

Diskuze

V diskuzi PES KAŠLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nevrlý ota.

pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil.

Na virová onemocnění není antibiotikum.

Zdroj: diskuze Pes kašle

Gastroenteritida

Ačkoli se běžně nazývá žaludeční chřipka, gastroenteritida není totéž jako chřipka. Virová gastroenteritida je střevní infekce, která zahrnuje známky a příznaky, jako je vodnatý průjem, žaludeční křeče, nevolnost nebo zvracení a někdy horečka. Zvratky mohou být zelené, žluté, čiré, růžové a nebo krvavě červené.

Nejběžnějším způsobem rozvoje virové gastroenteritidy (často nazývané žaludeční chřipka) je kontakt s infikovanou osobou nebo konzumace kontaminovaných potravin nebo vody. Pokud jste v pořádku, pravděpodobně se uzdravíte bez komplikací. Virová gastroenteritida však může být smrtelná pro kojence, starší dospělé a lidi s narušeným imunitním systémem.

Na virovou gastroenteritidu neexistuje účinná léčba, proto je nezbytná prevence. Vyhýbejte se potravinám a vodě, které mohou být kontaminované, a důkladně a často si myjte ruce.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Poradna

V naší poradně s názvem CRP A LYMFATICKÝ OBĚH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý večer,

mam už 5let problémy s lymfamy.Mam doma masážní kalhoty,které denně používám.
Nyní mam ale problém.Mam zvýšenou hladinu CRP 17.Zajímalo by mě,jestli s touto hodnotou můžu provádět masáž v lymf.kalhotech a jestli hodnota může být zvýšená díky právě mému problému .



děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

CRP je předevšim ukazatel zánětu v těle. Bakteriální infekce zvýší CRP na vysoké hodnoty nad 100. Virová infekce naopak pod 100. Mírně zvýšené CRP 10 až 20 může ukazovat na problém se srdcem nebo cévami. Pro správnou odpověď, zdali provádět lymfatickou masáž nebo ne, bude zapotřebí nejdříve zjistit příčinu zvýšeného CRP. Proto bude nejlepší, když se na dalším postupu dohodnete se svým lékařem, buď s praktickým lékařem a nebo s kardiologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Crp a lymfatický oběh

Druhy folikulitidy

  • Plísňová folikulitida
  • Bakteriální folikulitida
  • Virová folikulitida
  • Neinfekční folikulitida

Zdroj: Folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Na rajčatech při dozrávání zůstávají zelené prstence kolem stopky, což je údajně způsobeno špatnou výživou. Poradí někdo čím přihnojit nebo roslinám schází? Při výsadbě jsem dala k rostlinám hnojivo určené pro rajčata a papriky a později jsem přihnojila kopřivovou jíchou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nedozrálé vršky rajčat kolem stopky, které zůstávají zelené, i když zbytek rajčete je již červený může mít několik různých příčin.
1. Teploty pod 15 stupňů.
2. Příliš zhutněná půda a příliš vlhká půda inhibují kořenový systém, který omezuje zrání ovoce.
3. Půda s nízkou hladinou draslíku s nedostatkem organické hmoty a vysokým pH.
4. Virová onemocnění.
5. Silné zamoření molicí.
Některé odrůdy rajčat jsou jednoduše náchylnější k této poruše než jiné.

Zdroj: diskuze Pěstování rajčat

Virová sialadenitida

Tento druh zánětu je způsoben paramyxoviry (sialotropní viry). Projevuje se intersticiálním nehnisavým zánětem a otokem.

Léčba

Dle sérologického vyšetření se nasazuje léčba.

Zdroj: Otok pod jazykem

Diskuze

V diskuzi ČÍM ZKLIDNIT PODRÁŽDĚNÝ ŽLUČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Pěkný den dnes jsem byl v nemocnici mám zvýšené jaterní testy,na žlučníku tečky písku,bolí mě břicho měl jsem už víc jak 8 dní průjem.V nemocnici měli podezření na virová hepatitida..Nevěděli chtěli si mě tam nechat marodím doma a mám dietu...překvapil mne počet doktorů a doktorek z UK .český byl jediný.Uk doktorce jsem moc nerozuměl...Zítra se jdu domluvit se svou skvělou doktorkou co dál.Do těžké práce pro bolesti břicha nemohu..Mějte se krásně chci být zase zdravý a ještě dva roky do důchodu po odpracovaných 44 letech práce...Milan

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čím zklidnit podrážděný žlučník

Virové příznaky ušní infekce

Symptomy virové infekce ucha závisí na tom, v které části ucha se infekce nachází.

U dospělých symptomy zahrnují:

  • horečku
  • bolest uší
  • ztrátu sluchu
  • pocit zablokování ucha
  • závrať

Příznaky u kojenců jsou:

  • popudlivost
  • potíže se spánkem
  • tahání uší
  • horečka
  • výtok z uší
  • ztráta rovnováhy
  • známky sluchových obtíží

Zdroj: Virová nebo bakteriální infekce ucha

Diskuze

V diskuzi LÉČBA PAPILOMATÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
terapie uvedená v článku je pravdivá - většina papilomů je skutečně benigních a odezní spontánně v řádů týdnů až měsíců. Odstraňují se jen ty, které hnisají, krvácejí či překážejí - a to v době, kdy už nemoc kompletně propukla, jinak hrozí recidivy.

V minulosti se skutečně autogenní vakcíny používaly - v důsledku rizika maligního zvratu a malého efektu se od nich dnes upouští a nepoužívají se.

Co se týká přenosu na člověka - psí virová papilomatóza na člověka rozhodně přenosná není, nemusíte mít obavy.

Hezký den,
MVDr. Hrachová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Dobrý den, dokázal by mi někdo poradit, zda se jedná o bradavici? Právě jsem se vrátil po 4 dnech ze zahraničí a fena mhouri oko a je jí to očividně nepříjemné..je možné, aby vyrostla za 4 dny bradavice v koutku oka? Předtím tam rozhodně nic neměla. Předem děkuji za jakoukoliv odpověď / radu.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Jak léčit papilomatóza u psa

Léčba nateklé uzliny

Léčba oteklých žláz se zaměřuje na léčbu příčiny. Například bakteriální infekce může být léčena antibiotiky, zatímco virová infekce často sama odezní. Pokud je podezření na rakovinu, může být provedena biopsie k potvrzení diagnózy.

Jakékoli zduření lymfatických uzlin, které nezmizí nebo se nevrátí do normální velikosti přibližně do měsíce, by měl zkontrolovat váš lékař.

Zdroj: Nateklé uzliny na jedné straně krku

Poradna

V naší poradně s názvem SILNÝ DRÁŽDIVÝ SUCHÝ KAŠEL SE ŠIŠKOU V KRKU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Už měsíc jsem marodila se suchým dráždivým kašlem,prý virové onemocnění..Pak jsem nastoupila na týden do práce a kašel začal opět a s bolestivým polykáním a pocitem šišky v krku jsem jela na pohotovost.Plíce mám v pořádku,co by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto se může projevovat laryngitida, která začíná bolestí v krku, postupně přechází ve zduření mandlí, což má za následek změnu hlasu, a pak zasáhne i hrtan a hlasivky, kde se zduří sliznice včetně hlasových vazů a hrtanové příklopky a to vyvolává pocit oné šišky v krku. Samotnou léčbu nejlépe určí lékař na ORL (ušní, nosní, krční). Podle výsledků vyšetření se určí příčina laryngitidy, zda-li je virová nebo baktreriální a k tomu se nasadí účinná léčba. Zároveň se s úspěchem uplatní léky jako je Erdomed na odkašlávání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silný dráždivý suchý kašel se šiškou v krku.

Co je opar na rtu?

Opar je virová infekce, odborně nazývaná Herpes simplex typu I. Začíná pocitem brnění, svědění nebo pálení na rtu. Pak se tvoří načervenalé vezikuly a krusty známé jako vřídky na rtu. Opar na rtu se obvykle samovolně zahojí do osmi až deseti dnů. Nakažlivost tohoto virového onemocnění a tedy i riziko přenosu je nejvyšší v první fázi vzniku oparu, když už ho cítíme, ale ještě není plně vidět. K přenosu dochází přímým kontaktem a po infikování zůstává virus v těle nadosmrti. Právě díky trvalé přítomnosti viru v těle se pak opary mohou u citlivých jedinců objevovat i opakovaně, aniž by muselo dojít ke kontaktu s jiným nakaženým. Obvyklým takovým spouštěčem bývá nárazový vysoký stres, podráždění sluncem, období menstruace a při vysoké horečce. Virová nákaza oparem u novorozenců může mít závažný průběh, stejně tak i u osob se sníženou imunitní funkčností, například u nemocných AIDS.

Zdroj: Opar na rtu aneb virus Herpes simplex I

Diskuze

V diskuzi PROBIOTIKUM I NA CESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Henryho.

Aktivní probiotikum
Přínos pro zdraví

Střevní mikroflóra tvoří významnou část imunitního systému a tak není divu, že mnohé poruchy spojené s imunitní reakcí, byly označeny jako potenciální terče pro probiotické terapie.

Kdy mohou pomoci přátelské bakterie:

Zánětlivé střevní onemocnění
Syndrom dráždivého tračníku
Peptické vředy
Virová gastroenteritida
Antibiotiky spojené průjem
Astma
Senná rýma
Ekzém
Jídlo intolerance
Infekce močových cest
Ledvinové kameny
Ústní infekce
Zubní kaz
Candida
revmatoidní artritida
syndrom chronycké únavy
významné doplnění střevní kůry - očisty střev


Více zde: www.zdravickoboskovi…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Probiotikum i na cesty

Hnis v očích

Hnis v očích způsobuje obvykle infekce (bakteriální či virová), alergie, podráždění chemickými látkami z okolí nebo zánět. Hnis v očích vznikající při rýmě je obvykle krátkodobý a často odezní bez užívání léků. Hnis v očích u dětí vyvolává ve většině případů bakteriální infekce, při níž dochází k zarudnutí horního i spodního víčka. Kromě toho se může objevit bolest a svědění postiženého oka a také citlivost na světlo. V mnoha případech uvedené příznaky upozorňují na závažnější nemoc. Co se týče léčby, bakteriální infekce očí se většinou léčí antibiotiky.

Zdroj: Hnis

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sofie.

Dobrý den , všimla jsem si na všech nehtech červené čárky. Dost mě to vyděsilo . Nemůže jít o předzvěst nějakého onemocnění ? Jsou jasně viditelné, foto možná klame . Děkuji Sylva
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o tak zvané Terryho nehty. Terryho nehty dostaly své jméno od lékaře, který si jako první všiml, že se tento příznak vyskytl spolu se specifickými nemocemi. V 50. letech 20. století Richard Terry zjistil, že více než 8 z 10 lidí s těžkým zjizvením jater (cirhózou) mělo také bílé nehty.
Terryho nehty obvykle postihují všechny nehty. Ale můžete mít Terryho nehty na nehtech na nohou nebo jen jeden nehet na ruce či noze.
Některým lidem se Terryho nehty vyvinou jako součást normálního stárnutí. Je to proto, že lidé s Terryho nehty mají v blízkosti nehtového lůžka méně cév. U některých lidí ale Terryho nehty mohou být příznakem základního zdravotního stavu, jako je cirhóza, městnavé srdeční selhání, diabetes, selhání ledvin, virová hepatitida.
Terryho nehty často zmizí, když léčíte stav, který způsobuje tento příznak, pokud tedy nesouvisí pouze se stárnutím.
Pokud máte Terryho nehty, je důležité jít k lékaři na kontrolu. Někdy se Terryho nehty objevují jako součást stárnutí. Můžou ale také poukazovat na vážné zdravotní problémy. Váš praktický lékař pozná rozdíl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Co způsobuje ulcerózní stomatitidu u dětí?

Některé z nejčastějších příčin ulcerózní stomatitidy:

  • alergie, včetně alergie na potraviny a léky;
  • nutriční nedostatky, zejména vitamín B, kyselina listová, vitamín C a železo;
  • podvýživa, která je i následkem ulcerózní stomatitidy u dětí;
  • virová onemocnění, zejména herpetická stomatitida;
  • trauma, například trauma způsobené kvůli zubním rovnátkům je jednou z nejčastějších příčin stomatitidy u dětí;
  • renální poruchy.

Špatná zubní hygiena a snížená funkce imunitního systému je považována za spojence většiny forem stomatitidy u dětí.

Zdroj: Ulcerózní stomatitida u dětí

Co způsobuje vrozené srdeční vady?

U většiny lidí není známa příčina vrozených srdečních onemocnění. Jsou však známy faktory zvyšující možnost výskytu vrozených srdečních vad. Mezi tyto rizikové faktory patří:

  • genetické nebo chromozomální abnormality u dítěte (Downův syndrom);
  • užívání léků, alkoholu nebo drog během těhotenství;
  • mateřská virová infekce (zarděnky) v prvním trimestru těhotenství.

Riziko, že se dítě narodí s vrozenou srdeční vadou, může být zdvojnásobeno existencí vrozené srdeční vady v rodinné anamnéze.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Léčba virové infekce ucha

Léčba virové infekce ucha závisí na typu ušní infekce, například infekce středního ucha nebo infekce vnitřního ucha.

  • Léky proti bolesti pomáhají se zmírněním bolesti, která přichází s ušní infekcí.
  • Ústní nebo nosní spreje pomáhají zabránit šíření infekce z nosu či úst do ucha.
  • Odstranění nahromaděné tekutiny ve vnitřním uchu lze provést pomocí Myringotomu.

Preventivní opatření:

  • Vyhněte se prudkému foukání z nosu během nachlazení či infekce dýchacích cest.
  • Kojencům by mělo být podáváno mléko a strava správným způsobem (dle hygienických zásad), aby nedošlo k infekci Eustachovy trubice.
  • Posilte svůj imunitní systém pomocí vitamínových a minerálních doplňků.
  • Pokud si všimnete příznaků ušní infekce, měli byste vyhledat lékaře, který stanoví léčbu.

Zdroj: Virová nebo bakteriální infekce ucha

Jak poznat kvasinky v nose

Onemocnění je charakterizováno tkáňovou destrukcí a rychlým šířením prostřednictvím vaskulární a perineurální invaze. Predilekčně (nejčastěji chorobným procesem napadané) postižené struktury jsou očnice a centrální nervový systém.

Příznaky jsou zpočátku necharakteristické. Podezření by měl vzbudit každý nejasný febrilní stav, který neodpovídá na antibiotickou terapii, zvláště pak u imunosuprimovaného pacienta. V pozdních stadiích závisí symptomatika především na rozsahu postižení okolních tkání. Vzhledem k rychlému šíření do orbity, měkkých tkání tváře (zvláště nitrolebí) a k vysoké mortalitě je nutná včasná diagnostika. Kromě radiologických známek šíření procesu je pro definitivní stanovení diagnózy invazivní formy zánětu rozhodující histologické vyšetření. Akutní virová sinusitida by měla trvat méně než 10 dnů, akutní plísňová rinosinusitida se zhoršuje po 5 dnech a trvá déle než 10 dnů a méně než 12 týdnů.

Plíseň v nose se projevuje takovými příznaky, jako je svědění v nose, chronická rýma, ucpaný nos, bolest dutin bez rýmy.

Zdroj: Kvasinky v nose

Infekční vodnatelnost

Předpokládá se, že skutečným původcem této choroby je virová nákaza, kterou následně doprovází, podporují a komplikují některé bakterie. Může se ale také jednat o nespecifickou infekční vodnatelnost způsobenou několika druhy bakterií bez primární virové infekce. Mezi charakteristické příznaky patří nápadně nafouklé břicho, zježené šupiny a vystouplé oči (exophthalmus). Typické jsou také vodnaté puchýřky mezi šupinami.

Nemoc propuká u ryb oslabených nesprávnou výživou, špatnými podmínkami v akváriu, stresovaných podchlazením, transportem. Infekce může být trvale přítomna v nádrži bez zjevných příznaků na rybách, projeví se teprve při jakémkoliv oslabení ryb.

Léčba je velmi problematická a možná pouze u ryb s počátečním stadiem nemoci pomocí některých antibakteriálních léčiv (antibiotika, sulfonamidy). Napadené ryby je nutné ihned izolovat a nádrž vydezinfikovat. U této nemoci bohužel platí, že je vhodnější napadené ryby šetrně utratit vzhledem k nákladné a problematické léčbě.

Při častém a nevhodném použití antibiotik hrozí možnost navození rezistence, to znamená, že se bakterie stanou vůči antibiotikům odolnými a léčba je pak neúčinná. Antibiotika mají také u ryb vedlejší účinky a potlačují následně jejich přirozenou odolnost vůči dalším infekcím.

Zdroj: Infekce v oku u bety bojovnice

Za jak dlouho se upraví testy jaterních bílkovin

Testy jaterních bílkovin se zlepší v závislosti na úspěchu léčení základních příčin. Některé příčiny lze léčit snadno a v takových případech je úprava výsledků možná rychle.

Vysoká hladina bílkovin může být trvalá a nebo se může upravit úspěšnou léčbou základního onemocnění.

Trvale vysoké hladiny celkového proteinu v séru se vyskytují u téchto zdravotních stavů:

  • zánět z infekcí, jako je HIV nebo virová hepatitida
  • rakovina, jako je mnohočetný myelom
  • dehydratace
  • chronické onemocnění ledvin
  • nemoc jater

I nízká hladina bílkovin v krvi může být trvalá, nebo se může upravit v závislosti na možnosti léčit základní příčinu.

Nízké hladiny celkového proteinu v séru se objevují u následujících zdravotních stavů:

  • podvýživa
  • poruchy vstřebávání, jako je celiakie nebo zánětlivé onemocnění střev (IBD)
  • nemoc jater
  • onemocnění ledvin, jako je nefrotický syndrom nebo glomerulonefritida
  • městnavé srdeční selhání

Kromě hladiny celkového proteinu v séru může laboratoř vypočítat poměr albuminu ke globulinu (A/G) v krevním řečišti. Je to proto, že některé stavy ovlivňují množství albuminu nebo globulinu v krvi.

Nízký poměr A/G může být způsoben nadprodukcí globulinu, nedostatečnou produkcí albuminu nebo ztrátou albuminu, což doprovází následující onemocnění:

  • autoimunitní onemocnění
  • cirhóza, zahrnující zánět a zjizvení jater
  • mnohočetný myelom
  • nefrotický syndrom onemocnění ledvin

Vysoký poměr A/G je přítomen u těchto onemocnění:

  • nedostatečná produkce protilátek
  • leukémie nebo rakovina kostní dřeně

Zdroj: Za jak dlouho se upraví jaterní testy

Příčiny opuchlého obličeje

Zde jsou některé z možných příčin červeného otoku obličeje u dětí.

Úžeh

  • Stav mírně znepokojující a snadno identifikovatelný, protože příčina bývá zřejmá – pobyt na slunci.
  • Prvním stupněm popálenin je spálení pokožky, které může být velmi bolestivé a citlivé na dotek.
  • Může dojít ke svědění.
  • Děti se spáleninami jakýchkoli míst těla bývají často neklidné a podrážděné.
  • Úpalu lze předejít řádnou ochranou pokožky.

Alergie

  • Alergická reakce je autoimunitní onemocnění.
  • Je-li dítě vystaveno alergenům, mohou se objevit různé příznaky.
  • Některé běžné příznaky jsou: otoky v okolí očí, rýma, oteklý vzhled, uslzené oči, celkové svědění.
  • Otok obličeje může být také doprovázen příznaky anafylaktického šoku, který může zahrnovat potíže s dýcháním, synkopu, otok jazyka, úst a krku.
  • Alergickou reakci je třeba brát vážně, rodiče by měli pro své dítě okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Pátá nemoc

  • Je nakažlivá virová infekce způsobená parvoviry.
  • Děti mají oteklé a červené tváře, které jsou teplé na dotek.
  • Příznak je často popisován jako zarudlé tváře, které vypadají, jako by dítě dostalo facku.
  • Vyrážka na tváři se postupně šíří po celém těle.
  • Nemoc je častá, ale pro určité rizikové skupiny (děti se srpkovitou anémií a těhotné ženy) může mít vážné důsledky.

Další možné příčiny otoku obličeje

  • bakteriální infekce
  • příušnice
  • celulitida
  • cysty a nádory

Také některé genetické podmínky mohou vést k otokům obličeje.

Zdroj: Červené tváře u dětí

Hepatitida typu B

Hepatitida typu B je chronická infekce, u které dochází k selhání jater, rakovině jater nebo cirhóze. Jedná se o onemocnění, které způsobuje trvalé zjizvení jater. Hepatitida typu B obsahuje DNA viry a jeden z mnoha nesouvisejících virů, který způsobuje virovou hepatitidu. Virová hepatitida typu B se přenáší krví a tělesnými tekutinami při kontaktu s infikovanou osobou. Stejným způsobem se přenáší i HIV, které způsobuje AIDS. Hepatitida typu B je však 100x infekčnější než HIV. Mezi možné způsoby přenosu patří nechráněný sexuální kontakt, krevní transfúze, opakované používání kontaminovaných jehel a stříkaček a vertikální přenos z matky na dítě během porodu. Virus hepatitidy typu B primárně zasahuje do správného chodu jater, do replikace jaterních buněk, známých jako hepatocyty. Infekce hepatitidy typu B zasahuje i imunitní systém a způsobuje hepatocelulární poškození a virové odstranění.

Akutní infekce viru hepatitidy typu B je spojena s virovou hepatitidou, která se projevuje zhoršeným zdravotním stavem, ztrátou chuti k jídlu, nevolností, zvracením, bolestí těla, mírnou horečkou, tmavou močí a postupným rozvojem žloutenky. Svědění patří mezi možné příznaky všech typů hepatitidy. Nemoc trvá několik týdnů, pak se ve většině případů postupně zlepšuje.

Nejvíce ohroženi jsou uživatelé drog, kteří sdílí jehly nebo jiné pomůcky, dále ti, kdo mají nechráněný sexuální styk s infikovaným partnerem, narodili se s hepatitidou, nebo cestují do částí světa, kde je rozšířená hepatitida typu B. Ženy mající hepatitidu typu B ji mohou předat svým dětem během porodu nebo těhotenství. Většina lidí infikovaných hepatitidou typu B se plně zotavila, i když jejich příznaky byly velmi vážné. Kojenci a děti mají větší pravděpodobnost vzniku chronické infekce. Neexistuje žádný lék na hepatitidu typu B, jen prevence v podobě očkování. Pokud jste již byli nakaženi, musíte přijmout některá opatření, aby se zabránilo následnému šíření hepatitidy typu B na ostatní.

Zdroj: Přehled žloutenek (hepatitid)


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP