Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HEŘMÁNKOVÁ MAST RECEPT

OBSAH

RECEPT SE SMRKOVOU PRYSKYŘICÍ

Ingredience:

  • 150 g vepřového sádla nebo bambuckého másla
  • 30 g včelího vosku
  • 150 g smrkové pryskyřice
  • 50 ml panenského oleje (lisovaného za studena)

Postup přípravy:

Tento recept je velmi jednoduchý. Připravíme si hrnec a do něj vložíme všechny suroviny. Pak si připravíme další (větší) hrnec a naplníme ho částečně vodou. Dáme ho na sporák a začneme vodu vařit. Do něj pak vložíme ten hrnec se surovinami. Vznikne tak vodní lázeň. Ingredience potřebné na mast se tak vaří, ale nejsou na přímém ohni. Suroviny je třeba občas promíchat. Vodní lázeň by měla trvat asi třicet minut. Že je hotovo se pozná tak, že se všechny ingredience nejen rozpustily, ale i spojily. Pak si připravíme čisté, vyvařené a suché sklenice, do nichž ještě tekutou smrkovou mast nalijeme. Sklenice pak zavíčkujeme. Mas uchováváme ve tmě.

Zdroj: Smrková mast na plíseň nehtů

Diskuze

V diskuzi BYLINNÁ MAST Z LEVANDULE RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lennanov.

Díky za skvělý recept. Určitě vyzkouším, jak se mi povede. Ještě sháním recept na takovouto levandulovou mast. Neznáte náhodou někdo takový? www.oveckarna.cz/byl…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bylinná mast z levandule recept

Koňská mast versus kaštanová mast

Koňská mast se nejmenuje proto, že by byla vyrobena z koně, ale právě proto, že je vyrobena z extraktu kaštanu koňského – jírovce. Koňská mast je kaštanová mast.

Zdroj: Kaštanová mast

Poradna

V naší poradně s názvem ZINKOVÁ MAST RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Tady je recept na výrobu zinkové masti. Jsou zde pospány i možné způsoby, jak se dá zinková mast použít. www.zdravi-lecba.cz/…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zinková mast recept

Recept na výrobu masti

Sirnou mast si můžete vyrobit sami doma. Smícháte práškovou síru s lékařskou vazelínou nebo s kvalitním olivovým olejem tak, aby vznikla pasta. Vzniklou pastu nanesete na celé tělo a necháte působit po dobu 24 hodin, poté smyjete.

Zdroj: Sirná mast

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Neznáte někdo recept na kaštanovou mast, chtěla bych si ji udělat z čerstvých kaštanů?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kaštanová mast je výborná na bolístky kloubů, svalů, ale také na hemoroidy, různé pohmožděniny a výrony a křečové žíly. Dá se použít buď kupovaná koňská mast a nebo je možné si ji vyrobit doma podle receptu, který je tady www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštanová mast

Recept na mast

Ingredience: 20–30 středních lístků rýmovníku, 200 g tuku (nejlepší je vepřové sádlo nebo kokosový tuk)

Postup: Tuk rozehřejte a přidejte do něj čerstvě natrhané lístky rýmovníku. Udržujte stálou teplotu a nechte asi dvě hodiny luhovat. Občas promíchejte. Pak odstavte, nechte vychladnout a na čtyřiadvacet hodin uložte do lednice. Druhý den znovu rozehřejte a postup zopakujte. Nechte trochu vychladnout, ještě vlažné pak přeceďte a mast slijte do připravených nádobek či skleniček. Skladujte v chladu.

Použití: Poraněná místa potíráme mastí 2x denně.

Zdroj: Mast z rýmovníku

Poradna

V naší poradně s názvem JEDNODUCHÝ RECEPT NA ROZMARÝNOVOU MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Rozmarýnovou mast připravíte rozehřátím kokosového oleje na 40°C a do této tekutiny nasypete nasekanou nať rozmarýnu. Udržujte tuto směs stále při stejné teplotě po dobu 24 hodin a občas ji promíchejte. Pak to zceďte a nechte vychladnout. Kokosový olej po vychladnutí ztuhne a vytvoří se tak domácí rozmarýnový krém.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina Pospíšilová.

K cemu prosim pouzivat rozmarynovou mast? Dekuji

Zdroj: diskuze Jednoduchý recept na rozmarýnovou mast

Recept na výrobu

Potřebujeme: 150 g kokosového oleje, 2 lžíce drcených vavřínových listů, 1 lžičku lihu

Postup: Kokosový olej rozpustíme, a jakmile začne bublat, tak do něj přisypeme vavřín. Vše necháme 3 minuty provařit. Poté odstavíme a necháme 6 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby směs jemně přihřejeme, přecedíme, přimícháme líh a vše řádně přešleháme ručním šlehačem. Mast skladujeme v lednici, hotová vydrží i 60 dní. Můžeme ji uskladnit v menších krabičkách v mrazáku a používat dle potřeby.

Zdroj: Mast z bobkového listu

Diskuze

V diskuzi VIŠŇÁK MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Brožová.

Nemohu nikde v lékárnách tuto mast sehnat, prý je jen na recept !? Děkuji za informaci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lea.

Já ji dnes sehnala v nemocniční lékárně bez receptu

Zdroj: diskuze Višňák mast

Recept na kaštanovou mast z listů

K výrobě masti postačí pouze dvě ingredience, a to jsou listy kaštanu koňského a kokosový olej.

Olej by se měl ohřát, nedoporučuje se ho dostat k varu. Jakmile je olej teplý, přidají se listy kaštanu koňského. Listy při zahřívání začnou vadnout a hnědnout. Pokud jsou listy úplně hnědé, znamená to, že je již vše připraveno. Poté se listy vyndají pomocí kleští a olej s extraktem se nechá vychladnout. Vychladnutí je důležité, aby došlo k usazení nečistot na dno hrnce. Poté se vše přelije do sklenice – a je hotovo. Tato mast je zvlášť účinná na křečové žíly na nohou.

Zdroj: Recepty na kaštanovou mast

Poradna

V naší poradně s názvem NÁVOD NA PŘÍPRAVU KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma, zde je návod. Pravá kostivalová mast obsahuje k čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Důležité upozornění!
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem!
Takže při sběru a čištění použijte keramický nůž a keramickou škrabku.

Kořen krátce ale dobře opláchneme ve slaném roztoku. Dvě hrsti kuchyňské soli na litr vody. Pak kořen necháme okapet a nakrájíme na tenké plátky nebo ho nahrubo nastrouháme na nekovovém struhadle. Ve vodní lázni v nekovové nádobě rozpustíme lékařskou vazelinu nebo sádlo v množství, které nám v tekutém stavu dovolí potopit všechen nakrájený kořen. Až se nám to rozpustí, tak přidáme nakrájený kořen. Necháme dvacet minut zahřívat ve vroucí vodě. Pak odstavíme, necháme vychladnout a při poklesu teploty pod 40*C přidáme trochu rozpuštěného včelího vosku nebo medu a do směsi dále ještě rozmáčknuté dvě kapsle vitamínu E 400mg a jednu kapsli vitamínu C (důležitý je ten obsah v kapslích), zamícháme a necháme odstát do druhého dne při teplotě kolem 20*C. Druhý den to přivedeme do tekutého stavu, ale moc to nepřehříváme, aby med, či včelí vosk, neztratily cenné látky, jež vysoké teploty ničí. Po ztekucení to přefiltrujte přes gázu nebo dětskou plenu. Získanou tukovou tekutinu nalijte do sterilních kelímků a uchovejte v chladu a temnu. Nejlépe v chladničce. Mast lze připravit případně i ze sušeného kořene kostivalu, ale sušený kostivalový kořen je třeba před přípravou rozdrtit v nekovovém hmoždíři.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Marně sháním recept na kaštanovou mast, kterou bych si chtěla vyrobit, neznáte jej. Díky.

Zdroj: diskuze Návod na přípravu kostivalové masti

Recept na smolnou mast

Potřebujete:

  • pryskyřici, včelí vosk, olivový olej
  • starou látku, nářadí
  • kastrol, hrnec a podobně

Postup:

Mízu oddělíme od kůry pomocí šroubováku a vložíme ji do kastrolu. Veškerou mízu pak zabalíme do starého hadru nebo kusu látky klepeme do ní kladivem, aby došlo ke změkčení a rozdrcení mízy a nebo ji na prkénku rozválíme válečkem či skleněnou láhví od vína. Rozdrcenou smůlu vložíme do hrnce a přidáme včelí vosk a olivový olej. Rozehřejeme na mírné teplotě, dokud všechny ingredience nepovolí a nesmíchají se. Pokud je vše hotovo, smolnou mast přecedíme přes kus látky, aby došlo k odstranění nečistot. Mast přelijeme do skleněné nádoby, označíme ji a dobře uzavřeme.

Zdroj: Jak vyrobit mast ze smůly

Diskuze

V diskuzi MAST Z RDESNO MNOHOKVĚTÉ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Zajicová.

Dobrý den prosím sháním mamince recept na mast z rdesno mnohokvěté kořen mám děkuji za odpověď Zajicová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mast z rdesno mnohokvěté recept

Smolová mast

Pryskyřice je velice léčivá. Má antibakteriální, dezinfekční, analgetické a antimykotické vlastnosti. Je skvělá pro lokální použití jako smolová mast. Tradičně se pryskyřice spalovala jako kadidlo. Pokud budete pryskyřici pálit na dřevěném uhlí, získáte skvěle vonící kouř, který okolí energeticky očišťuje, místnost dezinfikuje a působí příznivě na dýchací orgány.

Recept

Ingredience: 40 ml lékárenského lněného oleje, 50 g borové pryskyřice

Postup: Rozehřejeme lněný olej, ve kterém rozpustíme borovou pryskyřici. Aby účinné látky nevyprchaly, nalijeme mast do dobře utěsněných nádobek.

Použití: Pomáhá při hojení vředů či abscesů, lze ji natírat na bolavé klouby, stejně tak i na prsa a záda při kašli.

Zdroj: Smolová mast z pryskyřice

Diskuze

V diskuzi KONSKA MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dušan.

Dobrý večer chcem sa spítať či nie je aj konska masť z bravčovej masti či náhodou nepoznate aj taky recept ďakujem za odpoveť.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kecka.

Dobrý den, ze sádla to není vůbec nic složitého. Dáte ve vodní lázni rozpustit sádlo (množství podle toho, kolik toho chcete) a když je tekuté, tak do toho nasypete nastrouhané kaštany. Mělo by se to udržovat horké, ale nemělo by se to škvařit. Tak to cca 2 hoďky zahříváte a pak necháte do druhého dne ztuhnout. Pak znova ve vodní lázni roztopit, ještě chvíli zahřívat, pak přes plátýnko nebo husté sítko přecedit do čisté skleničky a je hotovo ;o) Mně osobně na tom vadí ten vepřový odér, který jen tak něco nepřebije, ale účinkovat to určitě bude stejně.

Zdroj: diskuze Konska mast

RECEPT SE SMRKOVÝMI PUPENY

Ingredience:

  • 200 ml kokosového oleje
  • 40 smrkových pupenů
  • 20 mladých větviček smrku (5 cm dlouhé)
  • 50 ml pryskyřice

Postup přípravy:

Nejprve si větvičky smrku nasekáme a smrkové pupeny rozpůlíme. Všechny suroviny se pak vloží do hrnce a pomalu se na mírném ohni ohřívají tak dlouho, dokud se pryskyřice zcela nerozpustí. Poté se vše důkladně zamíchá a hrnec se na dvacet minut odstaví. Mezitím si připravíme čisté a vyvařené sklenice, do nichž pak mast přelijeme, zavíčkujeme a uskladníme.

Zdroj: Smrková mast na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem NÁVOD NA PŘÍPRAVU KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendula Wasserbauerova.

Dobrý den,

prosím o recept na mast z kaštanu.
mám dost kaštanu - nevím jak je zpracovat.
předem děkuji za info.
s pozdravem
V.Wasserbauerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je recept na kaštanovou mast www.ceskaordinace.cz…
Hodně zdaru při výrobě.

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Černá mast na záněty

Na rozsáhlé hnisavé otevřené rány není vhodné používat černou mast. Černá mast je vhodná pouze k léčbě mírnějších infekčních a hnisavých kožních onemocnění, při drobných infikovaných poraněních a plísňových onemocněních, u omrzlin, proleženin, u počínajícího nežitu a při trudovině (akné).

Mast je možné nanést na gázu, přiložit na postiženou plochu a opatřit obvazem.

Zdroj: Ichtyolová mast

Diskuze

V diskuzi BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Dobrý den pane Mikulec,
mohu Vás poprosit o zaslání návodu na výrobu masti. Mockrát děkuji.
S pozdrevam
Pepa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Mikulec.

recept na krušinovou mast je popsaný a zveřejněný v této rubrice-pod datem 2018.

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Smrková mast – kde koupit

Smrkovou mast lze koupit zde.

Zdroj: Smolová mast z pryskyřice

Kaštany a nebezpečí

Plody kaštanů jsou pro člověka jedovaté, proto ani mast a ani takto vyrobenou kaštanovou tinkturu nikdy nekonzumujeme!

Zdroj: Kaštanová mast

RECEPT SE VČELÍM VOSKEM

Ingredience:

  • 1/ hrnku smrkové pryskyřice
  • ½ hrnku olivového oleje (nebo mandlového)
  • 14 – 28 g strouhaného včelího vosku

Postup přípravy:

Nejprve si připravíme vodní lázeň (jeden hrnec s vodou, druhý do něj). Do menšího hrnce vložíme smrkovou pryskyřici a olej. Pomalu zahřejeme při nízké teplotě. Hřejeme tak dlouho, dokud se smrková pryskyřice neroztaví. Roztavenou směs přefiltrujeme třeba přes sítko (nebo kávový filtr), a pak opět čistou směs vložíme do hrnce a přidáme k ní nastrouhaný včelí vosk. Znovu se vše pomalu zahřeje, dokud směs znovu neroztaje. Vzniklou mast přelijeme do připravených čistých sklenic. Mast je třeba uchovávat na chladném temném místě.

Zdroj: Smrková mast na plíseň nehtů

RECEPT NA SMRKOVOU MAST ZASTUDENA

Ingredience:

  • 200 ml kokosového oleje
  • 40 smrkových pupenů
  • 20 mladých větviček smrku (5 cm dlouhé)
  • 50 ml pryskyřice

Postup přípravy:

Ingredience jsou stejné jako u předchozího receptu. Jen se nejprve kokosový olej ohřeje na teplotu vyšší než je dvacet pět stupňů Celsia, tím se přivede do tekutého stavu. Pryskyřici pak do kokosového oleje co nejjemněji rozdrobíme. Poté si větvičky smrku nakrájíme a pupeny rozpůlíme. Větvičky a pupeny pak vložíme do velké sklenice a vše zalijeme olejem. Mast se nechá stát 14 dní někde v teple. Nesmí se na ni ale zapomenout, je třeba ji totiž každý den řádně protřepat. Pokud by se stalo, že kokosový olej zatuhne, stačí nádobu ohřát ve vodní lázni, tak aby se nevařilo, ale jen ohřála, kokosový olej v ní by se měl znovu rozpustit. Po čtrnácti dnech je smrková mast hotová, jen je potřeba přecedit a rozlít do připravených skleniček, nebo mističek.

Zdroj: Smrková mast na plíseň nehtů

Domácí recept na antibiotickou mast

Ingredience:

  • 1 lžička strouhaného včelího vosku (2 lžičky v případě, že je kokosový olej kapalný, nebo když nepoužijete žádný kokosový olej)
  • 2 lžičky kokosového oleje
  • 3 lžičky mandlového oleje
  • 1 lžička oleje ze semen šípku
  • 8 až 10 kapek tea tree esenciálního oleje
  • 5 kapek levandulové silice
  • 5 kapek esenciálního oleje z libavky polehlé (Wintergreen)
  • 1 kapsle vitamínu E

Postup:

Přidat všechny přísady do kastrůlku ve vodní lázni a počkat, než se roztaví včelí vosk a kokosový olej, následně vše důkladně promíchat. Nalít do sterilizované nádoby a nechat úplně vychladnout.

Zdroj: Antibiotická mast bez předpisu

Pryskyřičná mast

Tradiční receptura masti je jen z pryskyřice, bez jehličí. Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Smolová mast z pryskyřice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP