Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BLOKADA USNIHO MAZU

OBSAH

Příčiny nadměrného ušního mazu

Za normálních okolností suchý ušní maz vypadne společně se zadrženým prachem a špínou ze zvukovodu sám. Ušní maz je přítomen u každého člověka, ale množství žláz je geneticky určeno od narození, stejně jako u kůže a vlasů. U některých lidí může být produkován rychlejším tempem. Nicméně faktory pro tvorbu nadměrného ušního mazu lze přičíst:

  • velikosti zvukovodu – pokud je malý nebo úzký, je obtížné jeho přirozené vypadnutí, což v konečném důsledku vede k nadměrné tvorbě ušního mazu;
  • používání sluchátek nebo ušní zátky.

Zdroj: Domácí prostředky proti ušnímu mazu

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINA SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

Na svědění uší je dobré použít vodičku do ucha, která se jmenuje Otic Solution. Jde koupit volně v lékárně. Tady je vidět její cena: www.zbozi.cz/hledani…
Při použití postupujte podle přiloženého návodu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alice.

no jo, ale ta rozpouští maz, já mám ucho naprosto čisté bez mazu a svědí to stále

Zdroj: diskuze Příčina svědění v uších

Domácí čistící prostředky na ušní maz

  • Uši jsou čištěny vatovými tampony určenými pro odstranění ušního mazu, vatové tampony odstraňují pouze povrchový ušní maz. Pokud se pokusíte odstranit maz hlouběji z ucha, hrozí poškození ušního bubínku.
  • K odstranění nadbytku mazu lze použít i minerální olej, zvláště když se jedná o suchý maz. Můžete použít kokosový nebo olivový olej. Před aplikací si lehněte s hlavou otočenou na jednu stranu, pak nakapejte do ucha tři kapky. Nechte olej, ať rozpustí maz. V této poloze zůstaňte po dobu 10 až 15 minut, na ucho si přiložte vatový tampon jako uzávěr ucha, aby olej nemohl vytéci ven. Po určité době tampon sejměte. Tuto léčbu byste měli provádět dvakrát denně po dobu 3 až 4 dnů, dokud maz zcela nezměkne. Pokud se vám nepodaří starý maz odstranit, bude nutné podstoupit vyčištění pod lékařským dohledem.
  • Do zvukovodu nakapejte pár kapek peroxidu vodíku. Peroxid vodíku pomáhá rozpouštět ušní maz. Tento postup by se měl používat po dobu tří dnů.

Zdroj: Domácí prostředky proti ušnímu mazu

Diskuze

V diskuzi KOČIČÍ SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nora Lesňáková.

Kočka naší babky má na hlavě a pod krkem něco jako bradavičky na stopce, časem vyschnou a babka jí je vydrolí. Babce je 92 a k veterináři chodit nechce. Nevíte někdo, co by to mohlo být? Je mi jasné, že nakonec půjdeme s kočkou na veterinu my, ale aby s tím babka souhlasila, potřebovala bych alespoň přibližně vědět, o jak závažný problém se jedná. Díky! Nora

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Hlavatá.

Dobry den, pritel byl dneska s kotetem u vet a ten pry rekl, ze ma kote v usich stenice. Ale nikde se o tom na internetu nepise, je mozne ze veterinar myslel usniho svraba?
Dekuji za odpoved.

Zdroj: diskuze Kočičí svrab

Peroxid na zalehlé ucho

V případě, že má člověk zalehlé ucho množstvím ušního mazu, může vyhledat lékaře, který mu s tímto problémem pomůže, anebo si může pomoci sám. Zalehlé ucho mazem se dá snadno vyřešit pomocí ředěného peroxidu vodíku, který se dá obstarat v lékárně. Zředěný peroxid se nakape do problematického ucha a peroxid by měl množství mazu v uchu eliminovat. Peroxid by se měl nechat účinkovat asi pět až deset minut a pak je nutné ho z ucha vytřepat a ucho vypláchnout teplou vodou. Peroxid se dá do ucha nakapat pomocí injekční stříkačky (při lití by se do ucha mohlo dostat větší množství, než člověk zamýšlel).

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Chci se zeptat jestli vadi kdyz se druhy den mazu masti infectoscab a porad se mi delaj nove pupinky a porad to svedi diky za odpovet

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Doktor84.

ako sem zde spomenul ne vždy to pomáha infectoscab už tu nalezne odpovede

Zdroj: diskuze Svrab

Příznaky

Některé formy svrabu způsobují svědění, takže se jedinci urputně škrábou a třepají hlavou. Přítomnost parazitů stimuluje tvorbu ušního mazu, který může být tmavý (připomíná kávovou sedlinu), a na povrchu kůže v uchu se tvoří strupy. Strupy a maz obsahují živé roztoče a jsou infekční pro další vnímavá zvířata (ne pro člověka).

Rozeznává se prašivina celotělová, prašivina hlavy a uší.

Zdroj: Králičí svrab

Diskuze

V diskuzi ZROHOVATELA KUZE KOLEM OCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila koukalova.

moje 9 leta fenka huskyho ma zrohovatělou supinatou kuzi kolem oci poradite mne co s tim mazu olejíčky ale porad se to siri dal.prosim jak ji pomoct.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zrohovatela kuze kolem oci

Ušní maz

Ušní maz je užitečná a přirozená součást obranyschopnosti vašeho těla. Čistí, promazává a chrání zvukovod tím, že zachycuje nečistoty a zpomaluje růst bakterií. K ucpání ušním mazem běžně dochází, když se lidé pokoušejí čistit si uši sami umístěním vatových tamponů nebo jiných předmětů do uší. To často jen zatlačí maz hlouběji do ucha, což může způsobit vážné poškození výstelky zvukovodu nebo bubínku.

Nikdy se nepokoušejte vydolovat přebytečný nebo ztvrdlý ušní maz dostupnými předměty, jako je kancelářská sponka, vatový tampon nebo sponka do vlasů.

Pokud se ucpání ušního mazu stane problémem, vy nebo váš lékař můžete provést jednoduché kroky k bezpečnému odstranění mazu pomocí výplachu uší.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma

Poradna

V naší poradně s názvem PROC SVEDI USI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobry Vecer...chci se zeptat co mam delat...trva to neskutecne dlouho...strasne me svedi usi a hlavne uplne dole vede to az k mandlim ja uz nevim co mam delat...usi si cistim kazdy den...a jak me svedi tak si do.nich delam klidne i hodiny...do te doby nez me prestanou svedit ale to uz mi pak z nich tece takova voda nebo co to je :/...sem hotova z toho..byla sem i u usniho doktora. a pani doktorka mi nato.rekla ze si vymislim ze me svedi az dole usi..a ze mam usi uplne v poradku..taak.ja uz nevim...prosim poradte mii :/ Dekuji Zuzana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takovéto svědění uší vypadá, že souvisí s chronickým zánětem Eustachovy trubice. Je potřeba okamžitě omezit drbání v uchu a jeho časté čištění. Každodenní čištění uší není správné. Každopádně by vaši situaci měl zhodnotit lékař foniatr (ORL). Pokud neuspějete u jednoho, tak běžte k jinému.
Jako nouzovou domácí léčbu vám mohu doporučit výtěr ucha višněvského balzámem 2 krát denně a k tomu klokaní 3 denně lékem Stopangin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proc svedi usi

Příznaky ucpaného ucha

Příznaky ucpání ušním mazem mohou zahrnovat:

  • Bolest ucha;
  • Pocit plnosti v postiženém uchu;
  • Zvonění nebo zvuky v uchu (tinnitus);
  • Snížený sluch v postiženém uchu;
  • Závrať;
  • Kašel.

Tyto příznaky mohou naznačovat jiné zdravotní stavy než jen špunt v uchu z ušního mazu. Možná si myslíte, že si s ušním mazem poradíte sami, ale neexistuje způsob, jak zjistit, zda máte nadměrné množství ušního mazu, aniž by se vám někdo, obvykle váš lékař, podíval do uší. Příznaky a projevy, jako je bolest ucha nebo snížený sluch, nemusí nutně znamenat, že máte nahromaděný ušní maz. Je možné, že máte jiný zdravotní problém týkající se vašich uší, který může vyžadovat pozornost.

Odstranění mazu nejbezpečněji provede lékař. Váš zvukovod a bubínek jsou jemné a přebytečný ušní maz je může snadno poškodit. Nepokoušejte se sami odstranit ušní maz pomocí jakéhokoli předmětu umístěného do zvukovodu, zvláště pokud jste podstoupili operaci ucha, máte dírku (perforaci) v bubínku nebo máte bolesti ucha nebo drenáž.

U dětí je vhodné nechat kontrolovat uši v rámci každé lékařské prohlídky. V případě potřeby může lékař během návštěvy v ordinaci bezpečně odstranit přebytečný ušní maz z ucha vašeho dítěte.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma

Diskuze

V diskuzi ELZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie schovankova.

dobry den mam německou ovcandu ma velke problémy stále se drbe ma rozdrbane bricho vykousava si srst uz nevim co s ni mazu ji antibiotikovou masti od jara bere leky prodnison a vetoguinol na jare ma alergii jsem zoufala uz nevim co dal marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radka F..

Dobrý den. Má pejsek vymačkané anální žlázky? To dělá s drbáním a okusováním divy!

Zdroj: diskuze Koupání a drbání psa

Čím léčit prašivinu u králíků

Léčba spočívá v pravidelném odstraňování strupů a mazu z ušního boltce a v podávání antiparazitik ve formě sprejů nebo spot-on. Strupy je třeba nejprve změkčit buď vhodným olejem, nebo roztokem na čištění uší a teprve následně je odstraňovat. Pokud se u králíka objeví ušní svrab, pak léčba bývá obvykle dlouhodobá a měla by pokračovat ještě 30 dní po ustoupení klinických příznaků. Nutná je celková dezinfekce prostředí. Když se objeví hnisavý zánět, je nutné navštívit veterináře, protože k zánětu v ušním zvukovodu se přidala druhotná infekce bakteriemi nebo kvasinkami, kterou je třeba také léčit. Postiženého jedince často kontrolujeme, jestli se napadení parazity nevrátilo, protože i jeden přeživší roztoč je schopen onemocnění znovu vyvolat.

Zdroj: Léčba ušního svrabu u králíků

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

Dobrý den,svědění v uších je moje noční můra.Protože nejvíc to snad svědí v noci!
Použil už jsem veškeré možné vodičky a návody,stejně to působí jen krátkodobě,Někdy to svědí tak moc,že se přestávám kontrolovat,a v uchu se "podrbu" prstem.Zásadně nedoporučuji,už týden mám zánět zvukovodu a nepředstavitelné bolesti.Čtyři dny beru silná antibiotika a ještě nezabraly,polykám Brufen jak lentilky,protože jen tak přežiju,abych se nezbláznil!!!Doufám,že se přijde na důvod mého svědění,navštívím alergologa,snad na něco přijde.Pokud máte stímto zkušenosti a znáte účinnou léčbu,napište mi ,prosím!!
Ještě jednou opakuji,prsty se v uchu nedrbejte!!!
Stanislav 65roků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarina.

Musíte vydržet pár dni nesahnout do ucha. Max. zásadně lehce jen suchou vat. tyčinku. Nikdy ne vlhkou ať vodou nebo usnimi kapkami. Taky jsem se čištěním uši k tomu dopracovala.Nicim chvíli nemazat a nechat obnovení ústního mazu a svědění zmizí. Vydržet, spraví se to samo. Věřte mi. Hezký den a držím palce.

Zdroj: diskuze Příčina svědění v uších

Co způsobuje svědění v uších?

Svědění uší vás může trápit na vnitřní straně zvukovodu, anebo na vnější straně ucha. Zde je několik důvodů, které mohou způsobit svědění v uchu:

  • hromadění nadměrného ušního mazu – nadměrné vylučování mazu může blokovat ušní kanál a způsobit podráždění a svědění v uších;
  • snížení mazu způsobující, že kůže zvukovodu vysychá;
  • plísňová infekce ucha – zejména pokud je uvnitř ucha hodně vlhkosti, začíná se plíseň množit; tyto problémy mají nejčastěji plavci a lidé, jejichž uši jsou často vystaveny vodě;
  • štípnutí hmyzem, ale také lupénka nebo ekzém;
  • náušnice či jiné ozdoby – v tomto případě byste měli kontaktovat alergologa; za problém je často zodpovědný nikl, který používají šperkařství;
  • svrab, neštovice, spalničky, pásový opar;
  • někdy i potravinová alergie;
  • infekce horních cest dýchacích může způsobit svědění v uších, spolu s dalšími příznaky, jako je rýma a slzení očí.

Zdroj: Co znamená svědění v uších

Diskuze

V diskuzi CO DĚLAT KDYŽ ELEKTRIZUJÍ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Avivaz do vlasu bych si nikdy nedala. Chemikalie jako vysita, ktera nejenze bude dusit vlasove vlakno ale jeste uplne rozhodi, podrazdi a nasledne vyvola nadmernou tvorbu mazu vlasovoe pokozky. Asi to byl vtip.... Na elektrizujici vlasy funguje vyborne ionizacni kartac.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

co s vlasy,které elektrizují ?

Zdroj: diskuze Co dělat když elektrizují vlasy

Alternativy k ušnímu fyziologickému roztoku

Místo výplachu uší, které vaše uši vystavuje riziku určitých komplikací, je zde několik alternativ, které je třeba zvážit.

Přírodní oleje

Používejte olivový olej, minerální olej nebo dětský olej jako alternativní prostředek pro výplach uší. Několik kapek oleje do postiženého ucha změkčí a odstraní ušní maz. Oleje nedráždí vaše uši.

Peroxid do ucha

Směs peroxidu vodíku, octa a lihu. Tato směs je účinná při změkčování ušního mazu a je bezpečná a účinná. Ale může vás to dráždit, pokud má váš bubínek nějaké problémy.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma

Poradna

V naší poradně s názvem HREBICEK NÁ SVRÁB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jároslává.

dobry večer chci se zeptát ...ják dlouho jste se mázálá hrebickovym olejem náredenym ?já se mázu stále á porád to svedi nemám to ná tele áni vyrázku jen konecnik mi svedi á kdyz se myji horkou vodo ták se musim drbát á obcás citim ják mi tám neco lehtá pod kuži ...roupy to nejsou uz jsem bylá u lekáre á vzálá leky .....roupy nemám

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše nemáte ani ten svrab. Já bych to viděl na mykotickou infekci. Kupte si v lékárně mast Clotrimazol a mažte svědivou oblast dvakrát denně vždy po umytí a osušení. Do týdne by se to mělo srovnat. Mast můžete aplikovat i dovnitř konečníku. Používejte na mytí konečníku normální pevné mýdlo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hřebíček na svrab

Příznaky

U králíka se nejčastěji objevuje svrab ušní. Ovšem parazit se může objevit i na hlavě (svrab na hlavě) a jinde na těle. Některé formy svrabu způsobují svědění, králík se třese, urputně se škrábe a třepe hlavou. Přítomnost parazitů stimuluje tvorbu ušního mazu, který může být tmavý (připomíná kávovou sedlinu) a na povrchu kůže v uchu se tvoří strupy – příznaky tak mohou být zaměněny za zánět ucha. Strupy a maz obsahují živé roztoče a jsou infekční pro další vnímavá zvířata, ne pro člověka. Neléčený svrab může vést k těžkému hnisavému zánětu, způsobit protržení bubínku a přejít tak na střední a vnitřní ucho a způsobit velké bolesti až úhyn zvířete. Roztoči žijí na povrchu kůže a jsou viditelní pouhým okem. Samička klade vajíčka na kůži hostitele a vývojový cyklus trvá přibližně 3 týdny. Roztoči se živí odloupanými buňkami kůže, krev nesají.

Zdroj: Léčba ušního svrabu u králíků

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY A LUPY NA POKOZCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukas.

dobry den jemi 19 let mam kratke vlasy a porad se mi delaji lupi a jeste ktomu aji bolaky na pokozce a aby toho nebylo malo tk se mi loupe kuze na tvari u nosu a u kotlet nekdy i za usima trva to uz dlouho a je to neprijemne hlavne na tvari delaji se mi ani na tvari vyrazky a to se mazu denne niveou kremem nevim co mam uz delat poradte prosim dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lukáši zřejmě máš na pokožce přemnožené nějaké kvasinky, které způsobují olupování kůže na hlavě. Nejrychlejší cesta jak se toho zbavit bude, když se zastavíš na kožním. Tam to totiž můžou pořádně prohlédnout a rozpoznat o co jde. Pomalejší cesta je samo léčba, která bude spočívat v omývání pokožky dehtovým mýdlem 1 krát týdně a k tomu omývání šamponem Nizoral podle návodu. Oboje k dostání v lékárnách bez předpisu. K tomu je dále zapotřebí učinit opatření, která zabrání opakované nákaze. To znamená dezinfekce veškerých pokrývek hlavy - čepice, šály, čelenky, kapuce. Také je nutná desinfekce lůžka, zejména polštáře. Prostě všechno co se dotýká hlavy nebo je v její blízkosti je třeba buď vyhodit nebo vyvařit. Tato opatření je třeba opakovat, protože i během léčby jsou lupy infikované a schopné znovu rozvinout nákazu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky a lupy na pokozce

Peroxid vodíku na záněty v uších

Peroxid vodíku představuje efektivní způsob, jak léčit a čistit ušní infekce. Infekce se objevuje, když je jedna část ucha napadena bakterií nebo virem. Příznaky ušních infekcí zahrnují pocit plnosti ucha, ztrátu sluchu, bolest, odvodnění zvukovodu, horečku, potíže s rovnováhou, závratě. Chronické infekce ucha mají mnoho rizik. Opakující se infekce mohou vést k perforaci ušního bubínku, zjizvení a erozi malých kostí ve středním uchu. Závažné infekce mohou způsobit absces mozku nebo zvýšení cholesteatomu. Cholesteatom je cysta, která se tvoří na kůži. Tato cysta může způsobit poškození sluchové struktury.

Peroxid vodíku je ideálním řešením na čištění (mytí) zvukovodu od nahromaděného mazu. Problémem při zánětu středního ucha bývá to, že je často podceňován. Ušní bubínek funguje jako ochrana jemných struktur ucha, zejména střední a vnitřní části. Nevýhodou aplikování peroxidu do ucha je, že pokud je zánět ve vnějším uchu, může dojít k jeho přenosu až do vnitřního ucha. Díky tomu se může z mírné infekce rozvinout něco vážnějšího, nebo dokonce život ohrožujícího, jako je absces mozku. Není tedy moc vhodné léčit podomácku zánět středního ucha pomocí peroxidu vodíku.

Peroxid vodíku pro čištění ucha se používá jen v případě odstranění ušního mazu. Pro toto čištění postačí pouze jedna až dvě kapky peroxidu.

Zdroj: Použití peroxidu vodíku v domácnosti

Zalehlé ucho bez bolesti

Kromě pískání v uších je nejčastějším problémem uší jejich zalehnutí, které se projevuje zhoršením sluchu, někdy i šumem v uchu. Zalehnutí ucha se může týkat jednoho ucha, ale i obou, vždy záleží na situaci. Individuální je také doba trvání zalehnutí uší, to někdy může trvat pár minut, ale jsou i situace, kdy má člověk dlouhodobě zalehlé ucho. Stejně tak různé jsou i příčiny onoho zalehnutí ucha. Může to způsobit voda, která se dostane do ucha po koupeli, ale i změna tlaku, stejně tak to ale může způsobovat třeba i množství ušního mazu, nebo k němu může dojít z rýmy, při angíně, nebo zánětu středního ucha.

Velké množství ušního mazu totiž v uchu vytvoří určitou zátku, která způsobuje zhoršení sluchu, ale i určitý šum a následné zalehnutí ucha. Naštěstí se dá tomuto problému předcházet včasnou prevencí, která spočívá v čištění ucha od ušního mazu. Pokud člověk trpí rýmou, tak často má pocit zalehlého ucha, v takovém případě zalehnutí samo zmizí, když se člověk z rýmy vyléčí.

O něco jiného se jedná v případě, že zalehlé ucho je průvodním jevem zánětu středního ucha, v takovém případě je třeba vyhledat lékaře, který obvykle propíchne ušní bubínek a na léčbu předepíše antibiotika.

Zalehnutí ucha způsobuje Eustachova trubice, která má vyrovnávat tlak ve středním uchu s tlakem v okolním prostředí, pokud je ale změna tlaku náhlá, tak to Eustachova trubice nezvládá a je třeba jí pomoci. Eustachova trubice spojuje vnitřní ucho s krkem, touto trubicí se vypouští tekutina z ucha do krku. Pokud se trubice z nějakého důvodu uzavře (třeba otoky této trubice), tak tekutina ve středním uchu zůstává a může vést až k infekci ucha. Uzavření Eustachovy trubice může způsobit alergie, dráždivé látky, ale i respirační infekce, nebo pití vleže na zádech případně nárůst tlaku vzduchu. K zánětu středního ucha obvykle dochází častěji v zimě a na jaře a postihuje všechny věkové skupiny lidí, jen u novorozenců se objevuje velmi zřídka. Častěji se ale objevuje u dětí než u starších lidí, protože Eustachova trubice je u nich kratší a rovnější, takže sem vnikají bakterie snadněji, navíc jejich Eustachova trubice není tak široká, takže se dá snadněji zablokovat.

Zdroj: Zalehlé ucho

K čemu je lék Otivet

Lék Otivet se používá k čištění zevního zvukovodu psa nebo kočky. Přípravek rozpouští maz a nečistoty, čímž eliminuje počet bakterií a kvasinek ve zvukovodu. Jeho účinky jsou protizánětlivé, zvláčňují sliznici zvukovodu, nevysušují.

Kvalitní přípravek by měl působit v následujících na sebe navazujících etapách:

1. Fáze čištění a odstraňování nežádoucího materiálu:

  • změna pH na mírně kyselé – Otivet obsahuje kyselinu mléčnou
  • rozpouštění ušního mazu – Otivet obsahuje propylenglykol
  • keratololytický, hydratační efekt a podpora hojení – Otivet obsahuje allantoin
  • protisvědivý účinek – Otivet obsahuje pupalkový olej (eikosanoidy)
2. Fáze dezinfekční: Otivet obsahuje chlorhexidin

3. Fáze obnovy přirozené funkce (fáze hojení):

  • zajištění optimální hydratace kůže – Otivet obsahuje minerální olej a kyselinu mléčnou
  • efekt keratoplastický, rychlejší obnova epidermis – Otivet obsahuje allantoin a propylenglykol

Zdroj: Otivet

Vitamín A

Vitamín A reguluje tvorbu kožního mazu, který má za úkol řídit rovnováhu vlhkosti pokožky. Nadměrný přísun mazu způsobuje akné, ucpává póry, stárnoucí a suché pokožce však prospívá. Vitamín A najdete v těchto potravinách: maso, špenát, mrkev, sladké brambory a banány. Abyste dodali své pleti vitamín A takzvaně přímo, doporučujeme banánovou masku. Vytvořte kaši z ¼ banánu a naneste ji na obličej. Banánovou masku nechte působit po dobu 15 minut a následně ji smyjte studenou vodou.

Zdroj: Vitamíny pro nápravu pleti

Léčba svědění v uších

I když svědění v uších nepředstavuje vážný zdravotní problém, ve většině případů je nezbytné, abyste se poradili s lékařem o jeho příčině. Po vyšetření vám budou pravděpodobně předepsána antihistaminika k omezení svědění. Pokud je příčinou svědění ušní infekce, předepíše lékař antibiotika a steroidy v roztoku. Jestliže je ve zvukovodu přebytek mazu, lékař jej vyčistí speciálním nástrojem na čištění uší. Kromě výše uvedené léčby existuje několik domácích opravných prostředků, které mohou být při léčbě a prevenci svědění uší účinné.

  • Pravidelně si čistěte uši, abyste zabránili hromadění ušního mazu. K čištění využívejte vhodných prostředků. Nejprve byste si měli nakapat několik kapek přírodního oleje a nechat je delší dobu působit, aby ušní maz změkl a šel snadno odstranit.
  • Pokud užíváte naslouchátko, používejte dobře padnoucí velikost, abyste zabránili nadměrnému svědění v uchu.
  • Nakapejte si do uší několik kapek olivového oleje, který pomáhá uklidnit podráždění.
  • Dejte do ucha několik kapek česnekového oleje, jde o účinný lék proti plísním a jiným bakteriálním infekcím.
  • V případě, že je příčinou svědění uší kontaktní alergie, vyhněte se danému alergenu. Například odstraňte náušnice, pokud jsou příčinou svědění.

Zdroj: Co znamená svědění v uších

Jak se zbavit zalehlého ucha

Vždy je důležité nejprve zjistit, co zalehlé ucho způsobilo, až pak se dá stanovit nejlepší způsob, jak se zalehlého ucha zbavit.

Pokud k němu došlo tak, že se do ucha dostala voda, není nutná žádná zvláštní léčba, jde o to dostat vodu zase ven z ucha. Doporučuje se naklonit hlavu na stranu, kde se zalehlé ucho nachází a poskakovat na jedné noze, případně u toho na ucho střídavě tlačit a povolovat, aby se voda dostala pomocí otřesů ven.

Pokud k zalehlému uchu došlo při zánětu středního ucha, je léčba nezbytná. V takovém případě obvykle lékař propíchne ušní bubínek, čímž pocit zalehnutí okamžitě zmizí. Zároveň je ale třeba nasadit antibiotika, aby se onemocnění vyléčilo.

K léčbě zalehlého ucha se také doporučuje využít borové vody, kterou si člověk může nakapat do ucha, a tím ucho propláchnout. Pokud by zalehnutí ucha bylo nesnesitelné, je vhodné vyhledat lékaře, který sám ucho propláchne, a tím ho zbaví ušního mazu, který často pocit zalehnutí způsobuje.

Zdroj: Zalehlé ucho


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP