Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TRITTICO BOLEST SVALŮ

OBSAH

Trittico cena

Lék Trittico je lék na lékařský předpis a je částečně hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Aktuální cena doplatku na lék Trittico AC 150 po 60 tabletách, je zde: Trittico AC 150 cena.


Zdroj: Trittico

Diskuze

V diskuzi TRITTICO ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanda.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli má Trittico vliv na hubnutí či tloustnutí?
Děkuju Vanda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluše Chvátalová.

Chtěla bych vědět,zda Trittico může ovlivnit léčbu diabetes?

Zdroj: diskuze Trittico zkušenosti

Nežádoucí účinky

Lék Trittico způsobuje závratě, ospalost a zduření nosní sliznice: Trittico také způsobuje posturální hypotenzi, která ale zmizí s pokračujícím dávkováním.

Trittico může být spojeno s priapismem, což je dlouhotrvající a spontánně neustupující erekce. Každý mužský pacient, který užívá lék trittico, a u kterého se vyskytne prodloužená bolestivá erekce, by měl okamžitě přestat lék užívat.

Zdroj: Trittico

Poradna

V naší poradně s názvem TRITTICO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Klimtova.

Užívám 5 den trittico. Mám problém se spánkem nemohu usnout.Brala jsem 1 rok stilnox který už neučinkoval.Dostala jsem trittico 125 mg.Ale také nemohu usnout. Tak si přiberu Xanax. Usnu vyčerpana ve 2 hodiny. Tak jsem začala brát trittico ráno. Múžu si vzít ještě jeden večer?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trittico obsahuje léčivou látku trazodon, což je sedativní antidepresivum s duálním serotonergním mechanismem účinku. Používá se pro smíšené stavy deprese a úzkosti v kombinaci s nespavostí. Počáteční dávka je 125 mg/den, která se užívá v rozdělených dávkách po jídle nebo jako jedna dávka večer před spaním. Největší část rozdělené dávky se má užít vždy před spaním. Dávku lze bezpečně zvyšovat až na 300 mg/den. To je dvě a čtvrt tablety vašeho Trittica denně. Vyzkoušejte vyšší dávkování a pokud vám budou účinky více vyhovovat, domluvte se se svým lékařem na zvýšení dávky.
Kombinace léků Trittico a Xanax může zvýšit nežádoucí účinky, jako jsou závratě, ospalost, zmatenost a potíže se soustředěním. Někteří lidé, zejména starší lidé, mohou také zaznamenat poruchy myšlení, úsudku a motorické koordinace. Během léčby těmito léky byste se měla vyhnout nebo omezit pití alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trittico

Trittico upozornění

  • Lék Trittico by neměl být podáván během 2 týdnů od ukončení IMAO (Inhibitor monoaminooxidázy). Také léčba IMAO by neměla být započata během prvního týdne od vysazení léku Trittico.
  • Nemocní s epilepsií, infarktem myokardu nebo ti, kteří mají těžké jaterní či renální onemocnění, tak by měli používat lék Trittico se zvýšenou opatrností.
  • Také v těhotenství nebo při kojení není vhodné užívat lék Trittico. Lék se v těchto případech použije jen výjimečně a to pouze v případě, že potenciální přínos ospravedlňuje potenciální riziko.
  • Lék Trittico není vhodný pro děti.


Zdroj: Trittico

Poradna

V naší poradně s názvem ROSUCARD 20 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svárovský Karel.

Prosím o informaci zda je možné přerušit užívání léku Rosucard 20 mg vzhledem k bolest svalů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přestaňte užívat Rosucard a ihned informujte svého lékaře, pokud pociťujete neobvyklou bolest ve svalech, která trvá nezvykle dlouho. Tyto svalové příznaky jsou častější u dětí a dospívajících než u dospělých, ali i přesto se mohou objevit u malého počtu dospělých osob a vzácně se mohou prohlubovat a vést až k potenciálně život ohrožujícímu svalovému poškození známému jako rhabdomyolýza www.wikiskripta.eu/w…
Okamžitě informujte lékaře, pokud se dostaví nevysvětlitelná svalová bolest během léčby, zvláště pokud se necítíte dobře nebo máte horečku. Rosucard není akutní lék, léčí dlouhodobě a nehrozí žádné riziko při náhlém krátkodobém přerušení léčby. Musíte se ale co nejdříve dohodnout s lékařem na jiné léčbě a dále důsledně dodržovat dietu na snížení špatného cholesterolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rosucard 20 mg

Trittico a alkohol

Trazodon zvyšuje sedativní účinek alkoholu a proto by alkohol neměl být v průběhu léčby trazodonem vůbec používán.


Zdroj: Trittico

Diskuze

V diskuzi TRITTICO V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sindy.

Dobrý večer, jaký vliv má Trittico na drogový twsti?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Trittico v moči

Trittico a dávkování

Nástup léčby by měl být postupný a dávka léku Trittico by měla být postupně zvyšována. Maximální dávka by měla být nejdříve užívána na noc. Když je dosaženo adekvátní reakce, tak by měla být dávka udržována po vhodnou dobu a pak postupně zase tlumena. Počáteční dávka léku Trittico je 150 mg denně v rozdělených dávkách. Později pak může být zvyšována o 50 mg každý 3. až 4. den až dokud nebude dosaženo optimálního účinku. Maximální dávka léku Trittico je 300 mg denně u ambulantních pacientů a 600 mg denně u hospitalizovaných pacientů.


Zdroj: Trittico

Diskuze

V diskuzi TRITTICO A LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanka.

Mozem sa opytat moze sa trittico brat s escitalopramom? Rano beriem 10 mg escitalopramu a vecer cele trittico s lexaurinom 3 mg dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Krejsová Zdenka.

možnost kombinace s Lexaurinem při samotném Trittico 100 mg neklidný spánek mimovolní pohyby, špatné sny.Děkuji

Zdroj: diskuze Trittico a lexaurin

Na co je lék Trittico

Příklady diagnóz, u kterých je možné využít lék Trittico:

  • F32.0 lehká depresivní fáze;
  • F33.0 lehká periodická depresivní porucha;
  • F43.2 porucha přizpůsobení s příznaky deprese;
  • F41.2 smíšená úzkostně-depresivní porucha;
  • F32.1, F32.2 středně těžká a těžká depresivní fáze;
  • F33.1, F33.2 středně těžká a těžká periodická depresivní porucha.

Zdroj: Trittico

Diskuze

V diskuzi TRITICO A TŘEZALKA (TRITTICO A MERILIN) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor.

Třezalku se nemá s Tritticem vůbec kombinovat. Zhoršuje nažádoucí účinky. Mě z toho bolely děsně svaly od pasu dolů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

trittico se nedoporucuje spolu s trezalkou. podle pribaloveho letaku muzou byt nezadouci ucinky trittica horsi. ps. trittico se davkuje po tretinach, nikoli po ctvrtinach.

Zdroj: diskuze Tritico a třezalka (trittico a merilin)

Trittico - lék na spaní

Trpíte-li krátkodobou nespavostí a nepomáhá-li u vás léčba obvyklými léky proti nespavosti (hypnotika), tak by lék Trittico mohl být možným řešením. Nejen, že Trittico vás velmi dobře uspí, ale je také mnohem levnější než běžné léky na spaní.

Pro depresivní pacienty s úzkostí a poruchami spánku je Trittico lékem první volby. Jeho antidepresivní účinnost byla potvrzena v řadě klinických studií a prokázán byl také výrazný efekt proti úzkosti bez vzniku závislosti. Příznivý je také rychlý nástup účinku, obnova fyziologického spánku a dobrá snášenlivost.

Zdroj: Trittico

Diskuze

V diskuzi TRITTICO A MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

dobrý den chci se zeptat jestli může mít trittico vliv na zpoždění menstruace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Trittico obecně neovlivňuje menstruaci.

Zdroj: diskuze Trittico a menstruace

Trittico nejen na depresi

Trittico, respektive jeho účinná látka trazodon, je sedativní antidepresivum, které se od ostatních dostupných antidepresiv liší v chemické struktuře a také svými farmakologickými vlastnostmi. Trazodon je antagonistou serotoninových 5-HT2 receptorů a inhibitorem zpětného vychytávání serotoninu. S blokádou postsynaptických 5-HT2 receptorů je kromě antidepresivního účinku trazodonu spojován též účinek anxiolytický, zlepšení struktury spánku a kladný vliv na sexuální funkce. Klinické studie prokázaly účinnost trazodonu při léčbě mužské erektilní dysfunkce, která má psychogenní původ. Trittico má nízký výskyt anticholinergních nežádoucích účinků, takže může být použit dokonce i u pacientů s problémy glaukomu nebo prostaty. Trittico také neovlivňuje srdeční akci.

Zdroj: Trittico

Bolest nohou a alkohol

Toxická polyneuropatie u alkoholiků vede chybnou výživou a nedostatkem vitamínů k poškození takzvaného předního rohu míchy a následně k symetrickému modelu zachvácení. Symptomy jsou: výpadek reflexů, atrofie svalů nebo úbytek svalů, především svalstva lýtek, jakož i snížení vnímání a tlaková bolest lýtek. Diagnóza je potvrzena důkazem o alkoholismu i jinými orgánovými poškozeními. V pokročilém stadiu může být zredukována rychlost nervové vodivosti. V EMG (elektromyografie) lze rozeznat patologické změny.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi ROSUCARD 20 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svárovský Karel.

Prosím o informaci zda je možné přerušit užívání léku Rosucard 20 mg vzhledem k bolest svalů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Svat. Beneš.

Dobrý den!

Mám více roků spinální skoliozu výrazně L4/L5. V poslední době se mi zhoršuje bolest kyčle a třísla.
Myslím, že již dříve jsem měl podobné problémy s bolestí. Jak dlouho vynechat Rosucard 1x10 mg, aby se potvrdila příčinná souvislost.

Děkuji předem, zdraví Beneš.

Zdroj: diskuze Rosucard 20 mg

Natažený sval v podbřišku

Natržení svalu v podbřišku je postižení, při kterém jsou pohmožděna svalová vlákna v důsledku prudkého mechanického pohybu, na který není sval adaptován. Predisponujícím faktorem je krvácení do svalu (podlitiny), zvýšené napětí svalů, zevní vlivy jako chladné počasí, přílišné přehřátí anebo chybějící rozcvičení. Postižení je častější u jedinců, kteří se sportu nevěnují pravidelně.

Příznaky

  • bodavá či řezavá bolest, která nutí k přerušení pohybu
  • namožené břišní svaly vedoucí k rozvoji křečí
  • lokální otok
  • lokální bolestivost při pohmatu vyšetřující osobou
  • někdy viditelný hematom (podlitina, modřina)

Zdroj: Natažený sval břišní

Poradna

V naší poradně s názvem TRITTICO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.

Dobrý den, užívám na npc zolpiden mylan a k tomu jsem začala užívat na noc
Trittico 75 mg. Zdravotní potíže se zhoršily,mám pálení nohou a pálení v břiše.
Může to být způsobeno užíváním trittica?

Děkuji s pozdtavem Z. Olivová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zolpidem i Trittico mají své nežádoucí účinky, ale ani u jednoho léku se netýkají pocitu pálení v nohou a v břiše. Můžete ale vyzkoušet, zda-li po krátké pauze bez Trittica tyto nepříjemné pocity ustanou. Zkuste Trittico vysadit na jeden týden a zhodnoťte výskedek. Poté kontaktujte lékaře a seznamte ho s výsledky svého testu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trittico zkušenosti

Natažený sval na zádech

K natažení svalu na zádech dochází tehdy, pokud dojde k překročení napětí, které mohou svalová vlákna vydržet, například v souvislosti s břišním svalstvem. Při natažení svalu vždy dochází k přetržení svalových vláken, jejich počet však není tak významný, aby se dalo hovořit o natržení, nebo dokonce přetržení svalu.

Příznaky

  • dominantním příznakem je bolest
  • přítomna je i bolest klidová, a to při nádechu
  • sval může být citlivý na dotek a kůže nad postiženým svalem bývá teplejší

Léčba

Sval se nesmí dále zatěžovat ani protahovat. Nutný je klid. V prvním okamžiku je důležité chlazení. V rámci první pomoci může být proveden obstřik chladicím sprejem. V prvních 24 hodinách se doporučuje co nejčastější přikládání ledu. Následně je vhodné spíše zahřívání, které vede ke snižování svalového napětí. Na bolest se používají protizánětlivé masti a masti proti otoku. Aplikace je vhodná přes den i na noc. Délka léčby je různě dlouhá a závisí na míře poškození svalu. Pokud se jedná o menší svaly s malým poškozením, stačí jeden týden.

Zdroj: Natažený sval břišní

Druhy

SSRI, SARI, NRI, DARI – účinkují vždy na jeden konkrétní neurotransmiter. Nejčastěji se užívají SSRI pro zvýšení hladiny serotoninu a patří sem: Cipralex, Escitalopram, Elicea, Escitil, Esoprex, Lenuxin (všechny mají tutéž účinnou látku escitalopram), Citalopram, Citalec, Seropram (účinná látka citalopram), Seroxat, Remood (účinná látka paroxetin); Deprex, Prozac (účinná látka fluoxetin), Fevarin (účinná látka fluvoxamin), Zoloft, Asentra, Sertralin (účinná látka sertralin); ze skupiny SARI se často užívá Trittico (účinná látka trazodon).

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Natržený stehenní sval

Natržení či úplná ruptura stehenního svalu je postižení, při kterém jsou přetržena svalová vlákna v důsledku prudkého mechanického pohybu, na něž není sval adaptován. Predisponujícím faktorem je krvácení do svalu (podlitiny), zvýšené napětí svalů, zevní vlivy jako například chladné počasí, přehřátí nebo chybějící strečink (rozcvičení). Postižení je častější u „jednorázových“ sportovců.

Jak poznat natržený stehenní sval

Natržený stehenní sval doprovází bodavá či řezavá bolest, která nutí k přerušení pohybu, rychlý rozvoj křečí, lokální otok, lokální pohmatová bolestivost (při pohmatu vyšetřující osobou), někdy viditelný hematom, částečná až úplná ztráta funkce plněná daným svalem, hmatná štěrbina, hmatná zatuhlina (rezistence) jako důsledek zkrácení svalu.

Zdroj: Natržený sval

Natržený sval v rameni

K ruptuře těchto menších svalů dochází následkem pádu nebo náhlého zatížení. Podle toho, které svaly byly natrženy, se mohou příznaky shodovat se symptomem bolestivého ramene. Pokud dojde k natržení několika svalů najednou, úporná bolest prostupuje výběžkem ramene dolů celou paží a postižený ji vůbec nedokáže zvednout. V takovém případě lékař většinou přistoupí k chirurgickému zákroku. U starších lidí je málokdy možný, jelikož již mají uvolněné vazy a šlachy. Léčba je tedy založena na cíleném cvičení.

Zdroj: Natržený sval

Rozpad svalů a užívání statinů

Nejčastějšími vedlejšími účinky statinů jsou bolesti svalů nebo svalové křeče. Tyto nežádoucí účinky zaznamenalo až 25 % pacientů užívajících statiny. Monitorování těchto potenciálních účinků je důležité u myotonické dystrofie (DM) a facioskapulohumerální svalové dystrofie (FSHD), protože obě tato onemocnění mohou také způsobit svalovou bolest, slabost a křeče. Může být obtížné rozlišit, zda jsou bolesti svalů nebo křeče způsobeny vedlejšími účinky statinů nebo svalovou dystrofií. Mnoho lékařů proto používá krevní testy na kreatinkinázu (enzym ze svalů), aby včas identifikovali potenciální škodlivé účinky statinů na svaly.

Aby nám pomohli dozvědět se více o statinech, dokončili členové registru průzkum vyvinutý studenty farmacie a fakultou na Wegmans School of Pharmacy (WSOP) na St. John Fisher College, Rochester, NY. Tým lékáren také analyzoval data z Národního registru. V Národním registru byl vysoký cholesterol hlášen u 29 % členů DM (276 z 952 pacientů) a 24 % členů FSHD (138 z 576 pacientů), oba vyšší ve srovnání se 17 % běžné populace USA. Lékárenský průzkum dokončilo více než 300 členů rejstříku. Výsledky ukázaly, že 32 % účastníků užívá statin nebo v minulosti užívalo statin, aby jim pomohl snížit hladinu cholesterolu. Mnoho z těchto účastníků zaznamenalo, že pociťovali bolest svalů při užívání statinů. Obecně je pro stanovení celkového rizika a přínosu statinů u DM a FSHD potřeba více informací a výzkumu. Pokud užíváte statin a domníváte se, že vaše bolest svalů nebo křeče souvisí se statinem, nezapomeňte si promluvit se svým lékařem. Léčba statiny má prokázaný přínos v prevenci srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.

Zdroj: Statiny a rozpad svalů

Jak poznám, že můj mazlíček má myositidu?

Příznaky způsobené myositidou u psů se mohou značně lišit v závislosti na postižených svalech.

Myositida žvýkacích svalů zpočátku způsobuje otoky svalů na temeni hlavy a po týdnu nebo dvou později progresivní ochabování svalů (ztráta svalů). Pes má většinou potíže s pohybem čelistí, což způsobuje bolest a problémy při nabírání potravy nebo pití.

Nakonec myositida žvýkacích svalů způsobí, že se svaly zafixují, takže pes nemůže otevřít tlamu. Oči se mohou také zdát vpadlé, protože svaly za okem se zmenšují. Myositida ve svalech kolem oka zpočátku způsobuje protruzi oční bulvy. Kolem oka se může objevit otok, případně spojený s odchylkou oční bulvy a zhoršeným viděním.

Pes s generalizovanou myozitidou (polymyozitidou) má ztuhlou chůzi, bolesti svalů, slabost a nemůže normálně cvičit. V časných stádiích onemocnění dochází k celkovému svalovému otoku a později dochází k ochabování svalů. Mezi další příznaky spojené s polymyositidou patří regurgitace jídla a vody, potíže s polykáním a někdy problémy s dýcháním. Některá plemena psů (Rough coated collie, shetlandští ovčáčtí psi, australští honáčtí psi) mají onemocnění nazývané dermatomyozitida, při kterém se vyvinou kožní léze spojené se svalovou atrofií, bolestí nebo abnormální chůzí.

Zdroj: Svalová horečka u psa


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP