Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYRÁŽKA SVEDIVA FLEKY

OBSAH

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKA NA STEHNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Vrabec.

Dobrý den, udělala se mi svědivá vyrážka na jednom stehně a na podbřišku. Co to, prosím, může být? Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrážka na stehnech

Svědivá vyrážka

Svědivé vyrážky bývají vyvolány infekcemi, alergiemi nebo kousnutím hmyzem. Některé druhy vyrážek jsou běžné zejména u novorozenců a kojenců.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDIVÁ VYRÁŽKA ČERVENÁ KRUPICE NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Ahoj mam vyrážku na prdeli a na intimních místech nevíte někdo co s tím ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Koupit v lékárně mast Hydrokortizon a mazat dvakrát denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědivá vyrážka červená krupice na těle

Červené fleky u dětí

U dětí se červené fleky různé velikosti na kůži objevují nejčastěji jako příznak infekční dětské choroby. Není výjimkou, že dětskou nemocí ochoří i rodiče nemocných dětí, takže se pak červené fleky na kůži, provázející choroby typické pro dětský věk, mohou objevit i u dospělých.

Zarděnky

Dítě se takzvaně osype červenou vyrážkou, která se objeví nejprve v obličeji, a později se rozšíří na celé tělo. Děti jsou proti zarděnkám očkovány. Očkování se provádí po 15. měsíci věku a podává se ve dvou dávkách.

Pátá nemoc

Projevuje se zarudlými tvářemi. Někdy má červené zabarvení tvar motýla. Okolí úst dítěte je ovšem bledé, bledší než normální barva pokožky.

Spalničky

Na kůži se objeví tři až pět milimetrů velké, sytě červené flíčky, které brzy začínají splývat ve větší rudé plochy. Spalničky ovšem provázejí i jiné nepřehlédnutelné příznaky.

Šestá nemoc

Po těle dítěte se vyseje drobná růžová vyrážka na zádech, krku nebo rukou. Nemoci předchází asi třídenní horečka.

Plané neštovice

Zarudlé fleky na kůži se rychle mění v kuželovité boláčky s vrškem naplněným žlutou tekutinou.

Spála

Mezi typické příznaky spály patří svědivá vyrážka v podobě červených krupiček. Ta se vyseje nejprve pod pupkem, pak se šíří do podbřišku, na vnitřní stranu stehen, a dále na boky a do podpaží.

Očkování

Po očkování proti infekčním nemocem se můžou na kůži dítěte objevit červené fleky. Na tuto možnost pediatr rodiče upozorní.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ KLINIKA KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Kaska.

Na nohách mezi kolenem a kotníkem se mi udělala nepříjemná svědivá vyrážka chtěl bych znát ordinační hodiny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Každý pracovní den od 7 do 15 hodin.

Zdroj: diskuze Kožní klinika karlovo náměstí

Červené fleky v tříslech

Červené fleky v tříslech neznámého původu, které dlouhodobě nemizí, by neměly být léčeny pomocí domácí lékárničky a takzvanou „zaručenou“ mastí, ale měly by být vyšetřeny a léčeny kožním lékařem.

Takto vypadají červené fleky v tříslech.

Každá abnormální změna na kůži by měla být důvodem k návštěvě odborného lékaře. Jedině kožní lékař může posoudit, co je příčinou, a rozhodnout o další léčbě.

Zdroj: Ekzém v tříslech

Červené fleky na prsou

Červené fleky na prsou mohou být způsobeny alergií na slunce. Sluneční alergie se u citlivých jedinců projevuje výsevem červených fleků na kůži, někdy červených krupiček, a to na hrudi nebo jiném místě těla. Prevencí je ochrana před sluncem.

Zde se můžete podívat, jak vypadá alergie na slunce.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKA Z WARFARINU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše.

Užívala jsem Warfarin 3 měsíce po operaci křečových žil. Třetí měsíc se mi objevila nejprve ojedinělá svědivá vyrážka na vnitřní straně stehna operované nohy, pak se udělala i na druhé neoperované noze. Vyrážka se slila v celistvé větší plochy. Po vysazení Warfarinu vyrážka postupně zmizela, zůstaly mi po ní nějakou dobu modřiny. Mohl to způsobit Warfarin? Při užívání jsem měla problémy s jeho správném ustavení - měla jsem kolísavé hodnoty po celou dobu užívání. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrážka z Warfarinu?

Červené fleky na žaludu

Drobné skvrny nemají závažnou příčinu, ale mohou být infekční. Pokud máte červené fleky na žaludu, vyhledejte lékařskou pomoc, může se jednat o plísňové onemocnění. Prvním znamením nákazy u mužů je jemné pálení při močení. Pak se objeví červené fleky na žaludu. Nemusí to svědit, nemusí to bolet, prostě to tam je.

Kolem žaludu se ukládá tzv. smegma. To, že se tam vytváří, je zcela normální (skládá se z odloupnuté buněčné tkáně a z výpotku mazových žláz pohlavního orgánu), ale pokud se tato oblast neomyje delší dobu (2 dny a více), začne se smegma rozkládat a zapáchat a také způsobuje červené flíčky.

Pro léčbu mykózy u mužů, pokud se objeví svědění nebo červené fleky na žaludu, by měli oba partneři alespoň 2x denně používat k potírání pohlavních orgánů MultiGyn Actigel vaginální krém. Postižená místa přestávají svědit a vyrážka se postupně vytrácí. V potírání je nutné pokračovat alespoň 7 dní. Při pohlavním styku se doporučuje používat kondom, nebo alespoň potřít penis a žalud antimykotickým krémem.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVALOVÁ MAST A ALERGIE NA NÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivona.

Bolely mne kolenní klouby, je mi 69 let, tak jsem si je i v noci , když to bolelo moc mazala kolena mastí, ale uělala se mi vyrážka, okolí kolena a na koleně. Mám neuropatii a nohy necitlivé + renální insuficinci, , namazala jsem si fleky tee tree olejem a rozjela se mi vyrážka, která svědí i pod koleny , jsou to růžové fleky s pupínkama , nemůže to být reakce na kostrivalovou mast, je prý agresivní. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přestaňte užívat kostivalovou mast i TeaTree Oil a na bolavé klouby zkuste raději osvědčený Celadrin. Nechte vše zklidnit a alergická reakce by měla odeznít.
Na léčbu neuropatie doporučuji užívat vitamíny B komplex forte a k tomu ještě vitamín B12, calcium, kyselinu alfa-lipoovou s pozitivními účinky na nervová vlákna. Dále pak vitamín E a ginkgo biloba, jež zlepšují prokrvení dolních končetin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kostivalová mast a alergie na ní

Červené fleky od štítné žlázy

Kožní změny jsou často prvním projevem onemocnění štítné žlázy a při správné léčbě mizí. Zvýšená produkce hormonů štítné žlázy, to je hypertyreóza, se může projevovat zarudnutím neboli erytémem dlaní či obličeje.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem SVEDIVA KUZE OBLIČEJE SVEDIVE OTOKY NA CELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Scukova.

Svediva část obličeje s otoky na čele

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste na to použít Claritine. To je lék na zklidnění alergie a je k dostání v lékárně bez předpisu. Pokud chcete zjistit příčinu, tak budete muset na vyšetření ke kožnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svediva kuze obličeje svedive otoky na cele

Červené fleky po akné

Červené fleky na kůži po akné vznikají v důsledku hojení infekčních ložisek. Výskyt a trvání je vždy individuální, záleží na rozsahu akné.

V tomto případě ruka lékaře není nezbytná, problémy s poškozenou pletí lze řešit i bez odborného dohledu, v teple domova, a to biolampou. Aknózní pleť se dvakrát denně po dobu 10–15 minut vystavuje polarizovanému světlu biolampy, výsledky by měly být patrné do 14 dní.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Mám zarudlé fleky na jedné noze. Ráno mám pouze fleky na nártu. Během dne se fleky rozšíří až nad koleno. Noha není oteklá , fleky nepálí ani nesvědí .

Pokud někdo má s touto příčinou zkušenost, prosím o sdělení . Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinu budete muset najít s pomocí lékaře kardiologa. Skvrny způsobuje krev, která prosákla skrz vaše krevní řečiště. Existují prostředky na posílení žilní stěny s obsahem diosminu a hesperidinu. Na předpis je to Detralex a volně například Dosminol. Úplný seznam vhodných přípravků najdete zde: www.uzdravimse.cz/na…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená noha

Červené fleky na jazyku

Příčinou červených fleků na jazyku může být potravinová alergie. Lidé, kteří jsou alergičtí na některé potraviny, například vejce, mléko či burské oříšky, trpí tvorbou fleků při konzumaci konkrétních potravin. Někdy může dojít k žaludeční nevolnosti.

Zde se můžete podívat na fotografie, jak vypadají červené fleky na jazyku.

Léčba potravinové alergie patří vždy do rukou lékaře, který posoudí stav a vybere vhodnou léčbu.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ FLEKY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Vytvorili jse mi na spicce penisu a a predkozce takove bile fleky. Neboli ro ale pri moceni ro obcas pali. Nevite co to je? Diky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět mužská kandidóza - kvasinková infekce u mužů.
Mužská kandidóza, běžně známá jako moučnivka penisu, je způsobena kvasinkou Candida. Tato houba nejlépe prospívá ve vlhkých podmínkách a penis poskytuje dobré prostředí, zejména pod předkožkou, pro jejich přežití.

Příznaky mužské kvasinkové infekce jsou:

Svědivá vyrážka, která může být bílá což vede k tvorbě bílých skvrn na penisu. Případný otok žaludu způsobuje záněty penisu - onemocnění známé jako balanitis. Svědivé pupínky se můžou zanítit a způsobit červené boláky na penisu. Rovněž můžete cítit bolest při pohlavním styku a v pokročilém stádiu může být pozorován bolestivý pocit na špičce penisu při močení. Rovněž může být přítomen konstantní neobvyklý bílý výtok pod předkožkou.

Léčba

Ve většině případů se kvasinková infekce léčí použitím jednoduch antimykotik, která jsou předepsána lékařem potom, co schválil, že je to určitě kvasinková infekce, která způsobuje tyto bílé svědivé skvrny na vašem penisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé fleky na penisu

Příčiny červených fleků na kůži

Červené fleky na kůži připomínají angiomy, ale nepředstavují žádnou hrozbu pro celkové zdraví a trvalý tón pleti. Tyto skvrny jsou obvykle spojeny s pobytem na slunci, častěji se vyskytují na částech těla, které jsou náchylnější ke spálení. Fleky, které jsou asymetrického vzhledu nebo se stále zvětšují, se mohou objevit po dosažení věku padesáti let a musí být zkontrolovány kožním lékařem, aby byl vyloučen vznik rakoviny kůže. Zde jsou časté příčiny červených skvrn na kůži:

  • Červené fleky jsou spojeny s nadměrným sluněním a objevují se v místech, která jsou náchylná ke spálení.
  • Červené fleky mohou být genetického původu. Některé skvrny jsou přítomné od narození, zatímco jiné mohou být patrné až v průběhu let (puberta).
  • Červené fleky na kůži mohou být výsledkem infekce kůže.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Diskuze

V diskuzi FLEKY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den večer se mi najednou udělali po bocích trupu červené velké fleky a svědí.Z čeho by to mohlo být?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Fleky na kůži

Svědivá vyrážka u dětí

Svědivé vyrážky mohou vypadat i jako shluky červených nebo fialových skvrn, pupínků nebo puchýřů na kůži, které se mohou objevit v kterémkoli věku kdekoli na těle. Mohou být místní nebo mohou postihnout celé tělo dítěte. Někdy jsou doprovázeny teplotou a svěděním, většinou bývají přechodné. Příčinou může být infekce, podráždění kůže, alergická reakce na jídlo, na léky, na rostliny nebo na kousnutí hmyzem.

Příznaky

Příznaky mohou být nejrůznější; některé vyrážky se projevují puchýři, u jiných se tvoří ploché, bezbarvé skvrny nebo drobné pupínky, ploché a vystupující skvrny nebo růžové až červené pupínky, které jsou typické pro kopřivku. Někdy se mohou tvořit otevřené boláky.

Co s tím dělat

Jakmile se podaří určit diagnózu, začne lékař řešit primární příčinu vyrážky, například infekci. K běžným lékům tlumícím příznaky vyrážky patří antihistaminika, která zmírňují svědění, a uklidňující masti nebo roztoky proti svědění a nepříjemným pocitům.

Obrázky

Takto vypadá svědivá vyrážka u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Co se s tím dá dělat

Pokaždé záleží na příčině onemocnění. Vždy se u výše uvedených potíží léčí primární příčina daných symptomů.

Zdroj: Fialové fleky na nohou

Léčba parazitů

Svědění je nejznámějším projevem vyrážky způsobené parazity. Léčba parazitů nesnese odkladu, protože před zahájením léčby může dojít k extrémnímu rozmnožení těchto parazitů. Oblečení a ložní prádlo, které přišlo do styku s nemocným, musí být vypráno při teplotě 60°C. Položky, které se nedají prát, mohou být zmraženy, aby došlo k inhibici parazitů. Během léčby je důležitá pravidelná dezinfekce napadené části. Léčba probíhá pomocí mastí nebo emulzí obsahujících protiparazitní činidla.

Pokud se první pokus léčby nezdaří, dochází k opakování léčby. I když dojde k odstranění parazitů, nemusí svědivá vyrážka mizet, proto je vhodná následná léčba za pomoci krémů, mastí nebo tinktur zmírňujících svědění.

Svědivá vyrážka zapříčiněná koupáním a vyvolaná parazity nepotřebuje žádnou rozsáhlejší léčbu. Nejčastěji se používají krémy a masti, zejména antihistaminika, která zmírňují svědění. U závažných alergických reakcí však dochází k závratím, problémům s krevním oběhem, horečce, nevolnosti nebo masivnímu otoku. Tyto problémy je nutno konzultovat s lékařem, protože v nejhorším případě mohou být život ohrožující, může dojít k anafylaktickému šoku.

Zdroj: Léčba svědivé vyrážky

Svědivá vyrážka v tříslech

Svědění je obvykle vyvoláno dotykem s některými druhy tkanin nebo s látkami, na které jste citliví. Někdy je svědění známkou skryté nemoci nebo psychického stresu. Též při nadměrném mytí chemickými prostředky, kdy se odstraní přirozený kožní ochranný plášť, může dojít ke svědění.

Příčin vzniku svědivé vyrážky v tříslech je velká řada. Svědivou vyrážku v rozkroku může způsobit:

  • Ekzém (dermatitida) různého původu – vyrážka se skládá z více ploch začervenalé kůže, neostře ohraničené, je svědivá, postižené plochy mají šupinatý vzhled nebo se odlupují. Tvorbu ekzému může podpořit nevhodné mýdlo, které podráždí vaši pleť, různé alergeny, klima, a dokonce i stres.
  • Kousnutí hmyzem (blechy, štěnice, bodavý hmyz) – jedná se o řadu samostatných, lehce vyvýšených svědivých míst na malé ploše.
  • Kopřivka (urticaria) – je zde více ploch jasně červených a vyvýšených svědivých skvrn, vyskytuje se jako reakce na určitou složku stravy nebo na léky, chlad či horko.
  • Kandidóza (houbová, plísňová nemoc) – vyrážka se skládá z více ploch začervenalé kůže, nejvíce jsou postiženy vlhké plochy mezi záhyby kůže (třísla, podpaží, pod prsy).
  • Reakce na léky – jedná se o hodně rozšířenou svědivou vyrážku.

Léčba je vždy individuální dle příčiny vzniku onemocnění. Ke zmírnění svědivosti vám pomohou lokální antihistaminika.

Zdroj: Ekzém v tříslech

Alergická vyrážka – fotky

Zde můžete vidět, jak vypadá alergická vyrážka.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Červené fleky ve vlasech

Červené fleky ve vlasech mohou být průvodním znakem seboroické dermatitidy. Jedná se o recidivující zánětlivé kožní onemocnění postihující především oblasti bohaté na mazové žlázy ve vlasech.

Onemocnění je způsobeno jednak poruchou kožních lipidů v daných oblastech v souvislosti s typem pleti, jednak působením kožních kvasinek, anebo také zvýšenou vnímavostí kůže na některé vnější i vnitřní faktory (klimatizace, prašné prostředí, zimní období, stres), na které reaguje zánětem.

Nejčastěji postihuje dospělé mezi 30. a 60. rokem života, ale může se objevit i v kojeneckém období.

Zde se můžete podívat na fotografie, jak vypadá seboroická dermatitida.

U těžších forem se postižení nevyhýbá ani ostatním částem těla. Pak již nestačí lokální protizánětlivé a protibakteriální preparáty, a musí se přistoupit k náročnější léčbě. Při léčbě je nutná – jako ostatně u všech kožních chorob – spolupráce lékaře a pacienta a dodržování doporučeného individuálního režimu ošetřování pleti dermokosmetikou, včetně preventivních režimových opatření.

Zdroj: Červené fleky na kůži


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP