Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK LÉČIT BOLAVÉ PALCE NA RUKOU

OBSAH

Bolest palce na ruce

Palec je ze všech prstů ruky vystaven největší zátěži při každodenních činnostech. Na druhou stranu po něm vyžadujeme největší pohyblivost v prostoru ze všech prstů. Má-li palec splňovat tyto nároky, je nezbytné, aby si zachoval pevnost vazů kolem kloubu a kvalitní kloubní chrupavky. Zvýšená zátěž, poranění, ale i systémové nemoci mohou způsobit úžení prostoru, kudy probíhá šlacha ohýbače palce, pak mluvíme o takzvaném lupavém prstu/palci. Bolestivý a omezený pohyb palce bývá i u řady dalších nemocí palce. S úrazem spojený bývá nejčastěji spojený takzvaný lyžařský palec či nestabilita základního kloubu (CMC kloubu) palce, která vede k rozvoji rhizarthrózy.

Zlomeniny palce zasahující do kloubů jsou vždy závažné a jsou vesměs indikovány k operačnímu řešení. Poúrazové stavy s bolestmi palce, kde je přítomna mechanická překážka, blokáda či nerovnost, je nutné většinou řešit chirurgicky. Pokud jde o artrózu, ta se řeší medikamenty, a to nesteroidními antiflogistiky.

Zdroj: Bolavé ruce

Diskuze

V diskuzi BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

poraďte mi prosím čím mám léčit bolavé rty,dr.reumatolog mne léčí kvůli arthroze nohy-chodidla prednisonem,teď synthetickým trexanem a arthrilomem....může to mít s onemocněním rtů souvislost?

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech

Fotografie černání nehtů u palce nohy

Zde můžete vidět, jak vypadá černání nehtů u palce nohy.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Diskuze

V diskuzi NEMOCI NEHTŮ NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

dobry den mam již nekolik let uprostřed palcu na rukou prohlubeniny a vodorovne černe čarky ta prohlubenina je tak uprostřed palce a nehty na obou palcich mě rostou směrem dolu už nevim jak to mam řešit pořad se to opakuje a vubec mě to dobře neroste hned od rustu mam to mam popraskane.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Řepova.

Dobrý den manžel má všechny nehty na rukou růžové . Nevím od kdy všimla jsem si toho az dnes .Jestli mi můžete říct jestli to není nic špatného moc děkuji Repova
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Nemoci nehtů na rukou

Bříško palce nohy

Bříško palce u nohy se odborně nazývá metatarzofalangeální (MTP) kloub, který připevňuje palec k noze. Tento kloub je životně důležitý pro podporu těla a umožňuje palci ohýbat se nahoru a dolů. Pomáhá v pohybu člověka vpřed tím, že působí jako odrazový bod při chůzi nebo běhu.

Onemocnění, která ovlivňují MTP kloub, mohou způsobit bolest a otok kolem palce nohy. Bolest v tomto kloubu může omezit pohyb v dané oblasti a ovlivnit schopnost člověka chodit.

Tento článek pojednává o některých příčinách bolesti v kloubu palce nohy a jak je léčit.

Příčiny bolesti v kloubu palce nohy mohou zahrnovat artritidu, vyvrtnutí, zlomeninu, vbočený palec a zánět šlach.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorotka.

Nějaká babská rada, na bolavé oči, slyšela jsem, že pomáhá šalvějový obklad..má někdo zkušenosti?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Natálie.

Dva sáčky s černým čajem spařte vroucí vodou a nechte 2 minuty louhovat. Potom už jen vymačkejte vodu a na 10 minut přiložte na oči. Třísloviny v čaji by měly otok zmírnit.

Zdroj: diskuze Oteklé oči

Sesamoiditida

Sesamoiditida v chodidle může způsobit bolest na základně palce, kam se upíná kloub - na bříšku palce u nohy. Charakteristické je, že bolest se vyskytuje jen na spodní straně chodidla a ne nahoře. Stav může také vést k otokům nebo modřinám.

Oblast může být zvláště citlivá, když je špička palce ohnutá nebo narovnaná. Bolest se vyvíjí postupně v průběhu času.

Sesamoiditida je zánět ve šlachách obklopujících sezamské kůstky. Jedná se o formu tendinitidy (zánět šlach). Může být také výsledkem zlomeniny sezamských kůstek. Tento stav je často důsledkem nadměrného používání palce u nohy. Baletní tanečníci a běžci mají často sklon k rozvoji sesamoiditidy.

Sezamské kůstky na chodidle sedí pod MTP kloubem. Na tyto kůstky se upínají šlachy a podporují pohyb v dané oblasti.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NEHTU U PALCE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana z Brna.

Ahoj, vyrábím domácí mast ze smrku, která je na plíseň na nehtech velmi účinná. Mimo jiné bezvadně funguje na bolavé klouby, bolesti hlavy, ucpaný noc či uvolnění hlenů při nachlazení. Pokud máš zájem, ozvi se mi na E-mail: ivana.uhrova@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katarina Anischova.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat,jestli ještě mate uvedenou masticku ze smrku? Mám na protikuřácká asi plíseň nehtů na noze. Místa a je černá,místa a zelená. Myslíte,ze by to pomohlo? Dekuji za odpověď. Anischova

Zdroj: diskuze Plíseň nehtu u palce nohy

Bolest ruky od myši

Mezi civilizační choroby spojené s prací u počítače patří také záněty šlach, strnulost prstů a kloubů. Preventivním procvičováním svalů na rukou můžeme předejít pozdějším komplikacím doprovázeným i pracovní neschopností.

Příčinou tohoto stavu je stereotypní práce s počítačem, která obnáší více než 8 hodin nefyziologického postavení ruky a prstů na klávesnici.

Nejlepším lékem je v této situaci cvičení, které uvolňuje napjaté tkáně rukou a hluboké svalstvo dlaně. Zkuste například tento cvik: Vsedě u stolu v předpažení pokrčmo ohněte zápěstí dlaní k tělu. Držte ruku nad stolem a prsty ukazováku a prostředníku střídavě protlačujte po desce stolu vpřed a vzad. Vyvarujte se pohybu do stran. Cvičení opakujte pro všechny zbylé prsty obou rukou. Tlačte jemně, bez použití síly. Pokud budete cvičit pravidelně, můžete předejít medikamentózní léčbě.

Zdroj: Bolavé ruce

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVE RUCE PRSTY, ALTROSI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

V posledni dobe me vice a vice boli palce a prsty na rukou a bolesti se objevili I na palcich u nohou.Rada bych vedela jak mam tuto bolest lecit a predchazet.Muj pitny rezim je dostatecny .Denne vypiju vice jak 2l.tekutin.Maso konsumuji 1x v tydnu.Beru leky na vysoky tlak :prestarium Neo, eutirox,vasocadrin a torvacard, ktery jsem na moment musela vysadit .Chtela bych vedet zda bych mohla uzivat vit.D a v jakkem mnozstvi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě se u vás začíná projevovat artróza. Její existenci potvrdí lékař - ortoped. Zároveň vám řekne jak ve vašem případě nejlépe tuto nemoc léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolave ruce prsty, altrosi

Jak se bránit černání palce u nohy

Pokud jsou černající prsty u nohou způsobeny otlakem při běhu nebo chůzi, je dobré vyměnit tvar boty, některá obuv je zúžená do špice, což vám může působit problémy, takže raději vyhledávejte obuv se širokou špicí.

Pokud jde o poruchu cévní stěny, která propouští krev do periferie, je možné, že malinké cévy přináší do palce méně kyslíku a palec bolí a černá. Pokud neexistuje vhodná léčba, zkuste nějaký alternativní způsob, třeba čaj z jinanu dvoulaločného, střídavé koupele ve studené a teplé voda či cokoliv jiného, co by zvýšilo prokrvení v této oblasti.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Vbočený palec

Vbočený palec může způsobit citlivost, otok a bolest kolem kloubu palce nohy. Tato bolest je zvláště akutní, když někdo chodí nebo nosí těsné boty. Je to proto, že vbočený palec vzniká v důsledku zánětu v MTP kloubu, který se při chůzi ohýbá.

Vbočený palec je kostěná boule - bunion, která se vyvíjí podél vnitřní strany chodidla. Vbočené palce začínají malé, ale postupem času se zvětšují, zejména při opakovaném nošení úzkých nebo těsných bot. Mohou vést ke ztuhlosti a omezené pružnosti.

Příležitostně může vbočený palec způsobit otočení palce na noze směrem k druhému prstu, což odborníci na zdraví označují jako deformitu hallux valgus.

Buniony se mohou vyskytnout u kohokoli, ale jsou častější u lidí, kteří nosí boty těsné kolem prstů.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA BRADAVIC S ČESNEKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalie.

Dobrý den
Mohla bysem se zeptat jak mám léčit u roční holčičky na rukou bardavice ale má to hodně do hloubky Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Natalie, léčba bradavic u takto malého dítěte není jednoduchá. Nejlepším a hlavně, pro vaši roční holčičku, nejbezpečnějším způsobem léčby bradavic je použití homeopatik. Léčba homeopatiky je pro děti vlastně léčba radostná a chutná.

U bradavic, které jsou na plosce nohy či ruky a mají ten nejtypičtější vzhled rozpraskaných tmavohnědých a drsných útvarů, pomáhá lék Antimonium crudum 5CH , podávaný dvakrát denně 5 kuliček k cucání. K tomu přidáváme 3x týdně 5 kuliček léku Thuja v síle 15 CH. tedy v pondělí, ve středu a v pátek, vždy 5 kuliček.

Jsou-li ale bradavice ploché, žlutavé, nerozpraskané, podejte raději lék Dulcamara a k němu Thuja 15 CH (dávkování viz výše). Drobné, špičaté bradavičky reagují často na lék Nitricum acidum.

Bradavice blízko nehtu léčí zase Graphites střídavě s Antimonium crudum.

Bradavičky při léčbě homeopatiky vypadnou do týdne, ale někdy také až po třech týdnech. Zvlášť tam, kde s nimi už dříve bylo manipulováno jinou léčbou. Pro dobrý výsledek je třeba, aby léčba byla vytrvalá a bylo přesně dodržováno rozepsané dávkování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba bradavic s česnekem

Léčba domácími prostředky

Některé typy bolesti kloubů palce nohy, jako je velmi bolestivá dna nebo zlomeniny, vyžadují okamžitou lékařskou pomoc.

V mnoha případech mohou domácí léky zmírnit bolesti kloubů palce nohy nebo doplnit léčbu, kterou doporučil lékař. Následující postupy mohou pomoci zvládnout bolest kloubů na nohou:

  • podložení nohy;
  • přitahování chodidla k bérci;
  • ledování nohy po dobu 20 minut každé 2–3 hodiny;
  • použití kompresního obvazu ke snížení otoku;
  • nošení pohodlné, široké obuvi s měkkou podrážkou a bez podpatku;
  • umístění měkkých vložek do bot;
  • jemné protahování svalů chodidla;
  • použití léku proti bolesti - paracetamol je jednou z nejlepších možností.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ KARPÁLNÍ TUNELY NA RUCE PŘÍZNAKY A PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pocit necitlivých rukou v noci bývá často u lidí, kteří spí na boku s rukama pod hlavou. Pomůže na to změna polohy, když se naučíte spát na zádech s rukama podél těla. Také je prospěšné přes den relaxovat strečingem hrudní a krční páteř. S tím Vám pomůže zkušený fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora.

Dobrý den,taky mám již dlouhou dobu problém s brněním rukou.Pracuji jako kuchařka, takže zvedání a nošení těžkých věcí je na denním pořádku.Přes den to ještě jde,ale jakmile si večer sednu k televizi nebo v noci jak spím tak je to horší.Je pravda že ráda spím s rukama pod hlavou,ale i když ležím a ruce mám podél těla položené tak mě dost bolí.Bolest je tak urputná že nespím.Prsty na rukou mi mravenčí a mám je studené,dlaně mám tak bolavé že mi až hoří.Bolest vystřeluje až do loktu,tím jak mám dlaně v jednom ohni tak mě tak bolí že se nemůžu ani ničeho dotknout.Když ležím tak je jedno zda mám ruce natažené nebo ohnuté v lokti bolí to tak že mám problém pohnout rukou,dokonce mi i natékají.Jednu dobu mi pomáhalo magnezium s vitamíny B6,ale bohužel už ani to nezabírá. Prosím poraďte jak dál. Děkuji

Zdroj: diskuze Ucpané karpální tunely na ruce příznaky a příčiny

Bolavé ruce z nošení dítěte

Snažte se nosit miminko spíš na předloktí, respektive ho „posadit“, položit si dítě podél předloktí, než aby největší zátěž váhy miminka lokálně zatěžovala v tahu ruce a dlaně. Je to o zvyku, prostě si představte, že ruce od zápěstí neexistují.

Na namožené a natažené svaly a šlachy je výborný horký zábal s přípravkem karité. Můžete použít například 100% karité od fy Sallos. Nejdříve namočte plenu do vařící vody, ale opatrně, abyste se neopařili. Poté napařte bolavé místo, namažte ho karité, znovu namočte plenu do horké vody a tou několik minut masírujte postižené místo. Když je bolest mírnější, stačí každý den mazat karitéem bez horké masáže. Výborná je i bandáž s koňskou mastí. Pokud bolest po těchto aplikacích neustoupí, je dobré navštívit lékaře.

Zdroj: Bolavé ruce

Diskuze

V diskuzi ALOBAL NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Levová.

Dobrý den,
mám recept z alobalu na bolest. Je to takový můstek z proužků. Někde píší:
lesklou stranou přiložte na bolavé místo.
Jinde píšou zásadně matnou stranou na bolavé místo. Co je vlastně dobře.
Děkuji Vám za odpověď
Levová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alobal na bolest

Foto palce při dně

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět akutní záchvat dnou na palcích.

Zdroj: Dna nemoc kloubů

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÝ VÝRUSTEK NA ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana konečná.

může gangliom např.utlačením způsobovat bolest palce na ruce a poruchu hybnosti palce?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, ganglion na palci může způsobovat problémy s hybností a bolest palce. V takovém případě je vhodné ganglion vyoperovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tukový výrustek na zápěstí

Příznaky artrózy

Artróza postihuje nejen velké nosné klouby, ale i další menší klouby. Artróza prstů na ruce je diagnostikována častěji u žen. Příčiny primární artrózy, respektive osteoartrózy jsou neznámé. Za hlavní faktor se však považuje stáří vzhledem k všeobecně větší četnosti u vyšších věkových skupin. V generaci padesátníků je artrózou/osteoartrózou postiženo 80 % obyvatelstva. Sedmdesátníci a starší trpí osteoartrózou ve více než 90 %. První osteoartrotické změny lze však zjistit již kolem 20. roku věku. Dále hrají významnou úlohu vlivy genetické, endokrinní, mechanické, dále kvalita výživy a zánět. Rozlišují se tyto artrózy u klubů prstů:

  • nodální osteoartróza – osteoartróza kloubů prstů rukou,
  • Heberdenova artróza – artróza koncových kloubů rukou,
  • Bouchardova artróza – artróza středních kloubů prstů,
  • rizartróza – osteoartróza sedlovitého kloubu palce ruky.

Artróza, respektive osteoartróza je kloubní onemocnění, při němž dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a v návaznosti na ní, také ke změnám kosti a přilehlých měkkých tkání. Mezi příznaky artrózy patří citlivost na změnu tlaku a teploty, ztuhlost před rozhýbáním, oteklý kloub, výrůstky na kloubech ruky a další příznaky.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Příznaky

Artritida: Bolesti mohou mít mírný, plíživý charakter, ale při těžších potížích může dojít až k reverzibilním změnám na kloubu palce.

Revmatoidní artritida: Nemocný pociťuje nepříjemnou bolest a ztuhnutí v kloubech zvláště po probuzení nebo po delším klidu.

Dna: Při onemocnění dnou může pacient projít všemi čtyřmi stadii. Nejprve má při vyšetření zvýšené množství kyseliny močové. V průběhu několika let může dojít ke kloubním potížím a následně až k bolestivým záchvatům. Pokud nemocný trpí záchvaty opakovaně, začíná v organismu přibývat soli kyseliny močové. V posledním stadiu dochází k trvalému poškození kloubů a k omezení jejich hybnosti.

Zdroj: Zánět kloubu palce na noze

Tipy

Ledový zábal

Použít led na bolest samozřejmě není žádnou novinkou – ledová masáž nám dokáže zajistit rychlou úlevu a je tak snadná, že ji zvládnete i během sledování večerního televizního programu. Není to úleva na dlouho, ale aspoň pro dobu, kdy jste v klidu. Hrst rozdrceného ledu zabalte do utěrky. Po dobu 5 až 10 minut přiložte na postižené místo palce u nohy, kde vás trápí bolest kloubu, 10 minut nechte nohu odpočinout v klidu, opakujte 2–3x.

Olejová masáž

Na bolest a zánět zkuste masáž olejem, který běžně najdete v domácnosti, tedy olivový či kokosový olej. Použijte vždy přiměřeně ohřátý olej. Pomocí prstů třete bolestivé místo tímto teplým olejem alespoň 10 minut. Opakujte 2–3x. Můžete také použít ricinový olej. Ricinový olej už tak běžně doma nenajdete, ale může to být váš velký pomocník, protože obsahuje látky, které mají protizánětlivé vlastnosti, jimiž snížíte bolest a otoky na nohou. Několik polévkových lžic ricinového oleje rozehřejte. Látkový obklad namočte do tohoto oleje a přiložte na bolestivá místa, poté ještě zakryjte například ručníkem, abyste udrželi teplo delší dobu. Nechte působit 15 minut.

Epsomská sůl

V případě, že vás zasáhla i artritida, stojí za to pravidelně používat epsomskou sůl, v níž je vysoká koncentrace hořčíku, který pomáhá regulovat pH v těle a pomáhá v boji se zánětem a s bolestí. Epsomskou sůl nasypte do vany nebo lavoru na nohy a rozmíchejte. Nohy ponořte do tohoto roztoku a relaxujte. Až voda vychladne, chodidla osušte a jemně do pokožky vetřete teplý olivový nebo kokosový olej. A nyní ta nejtěžší část – najděte si čas opakovat tuto proceduru 3x týdně.

Kurkumová lázeň

Klíčovou složkou kurkumy je látka kurkumin, která má protizánětlivé účinky a zmírňuje bolest. A to je přesně to, co potřebujete na bolest kloubu palce u nohy. 1/2 čajové lžičky kurkumy smíchejte s olivovým olejem, až vznikne hustá pasta. Pastu naneste na bolavé zánětlivé místo. Při orálním použití vypijte 1x lžičku kurkumy rozmíchanou s vodou či mlékem, a to 2x denně.

Heřmánkový obklad

O heřmánku ví snad každý, že má protizánětlivé účinky. Heřmánkový odvar tedy také pomůže zahnat bolest kloubu palce nohy. Uvařte si šálek heřmánkového čaje v sáčku a potřete si jím bolavý kloub palce u nohy. Opakujte několikrát denně podle svých časových možností. Nebo před spaním masírujte postiženou část heřmánkovým esenciálním olejem.

Zdroj: Zánět kloubu palce na noze

Co pomůže na svědění rukou

Pokud je svědění kůže rukou bez onemocnění, je vhodné použít oleje. Mandlový, sezamový a olivový olej zahřejte na 37–40 °C a do olejové lázně ponořte ruce na 10–20 minut. Po vyndání ruce lehce osušte a zbytek oleje vmasírujte do pokožky a okolí nehtů. Pořiďte si také bavlněné rukavice a jednou za pár dní si na noc ruce namažte silnou vrstvou krému a strčte je na spaní do nich.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Artrodéza pomocí implantátů z titanové slitiny

Ke dvěma kostem lze připevnit implantáty z titanové slitiny (dlahy a šrouby), aby je držely pohromadě v poloze, která podporuje růst kostí.

Kombinace výše uvedených metod se také běžně používá k usnadnění fúze kostí.

Zdroj: Artrodéza palce nohy

Osteoartróza

Bolest kloubů palce u osteoartrózy (OA) může způsobit bolest v chodidle při chůzi, což často způsobuje kulhání. Kloub může být oteklý a citlivý na dotek. Může se také objevit necitlivost na základně kloubu v důsledku stlačení nervu.

To vše jsou příznaky hallux rigidus, který se vyvíjí kvůli OA a kostnímu výběžku, který lékaři nazývají kostní ostruha.

Hallux rigidus nastává, když se pohyb palce u nohy stává bolestivým a obtížným. Rozsah pohybu je zvláště omezený, když se prsty ohýbají dozadu, jako například ve fázi „po špičkách“ na konci kroku při chůzi.

Pokud je hallux rigidus mírný, bolest se často objeví právě tehdy, když palec dosáhne konce rozsahu pohybu. Bolest ve středním rozsahu pohybu může signalizovat závažnější artritidu.

OA je forma artritidy, ke které dochází, když se chrupavka opotřebovává v kloubech. V průběhu času způsobí OA v palci u nohy erodování chrupavky a vzájemné tření kostí. Tření způsobuje bolest a zánět.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP