Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTEVIRANI ČIPKU V 33 TÝDNU

OBSAH

Tabulka gravidity podle hCG

3 týdny 5–50 mlU/ml

4 týdny 5–456 mlU/ml

5 týdnů 18–7 340 mlU/ml

6 týdnů 1080–56 500 mlU/ml

7–8 týdnů 7650–229 000 mlU/ml

9–12 týdnů 25 700–288 000 mlU/ml

13–16 týdnů 13 300–254 000 mlU/ml

17–24 týdnů 4 060–165 400 mlU/ml

25–40 týdnů 3 640–117 000 mlU/ml

žena po menopauze méně než 9,5 mlU/ml

Zdroj: Hladina hCG a těhotenství

Diskuze

V diskuzi ZÁMEČNICKÁ POHOTOVST PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Pokud budete potřebovat otevřít zabouchnuté dveře v Praze, objednejte si zámečníka, který je k dispozici non-stop na www.zamecnicka-pohot…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Thoroid.

Mám také poměrně fajn zkušensoti s pohotovostí key service (www.key-service.cz), dorazili i hodně pozdě večer, když jsem zlomil klíč při otevírání dveří.

Zdroj: diskuze Zámečnická pohotovst Praha

Co způsobuje rakovinu děložního čípku?

Rakovina děložního čípku je způsobena virem takzvaného lidského papillomaviru (HPV). Tento virus je přenosný pohlavním stykem. Existuje mnoho typů tohoto viru, ale většina z nich nezpůsobuje rakovinu děložního čípku (některé například způsobují genitální bradavice). Tento virus můžete mít několik let, aniž byste o tom věděly, takže virus v klidu může začít ve vašem těle bujet a způsobit rakovinu děložního čípku. Proto je důležitá pravidelná kontrola. Například Pap testy dokážou objevit změny v buňkách děložního čípku dříve, než se změní v rakovinu.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA RAKOVINY DĚLOŽNÍHO ČÍPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tata.

dobrý den,měla manželka vedle genitálie bradavičku a měla nevím přesně rakovinu čípku,já ji nikdy nepodvedl a jí 100% věřím,mohla se tedy nakazit tou bradavičkou? jak dlouho trvá něž toto onemocnění propukne kolik let +-1 děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Rakovina děložního čípku se z běžné kožní bradavičky nedostane. Vaše manželka se mohla nakazit papilomavirem klidně již v ranném mládí, ještě před vaším vztahem. Tento virus přežívá v těle po velmi dlouhou dobu a u některých žen pak vyvolá rakovinu děložního čípku.

Zdroj: diskuze Příčina rakoviny děložního čípku

Rakovina děložního čípku u mužů

Rakovina děložního čípku patří mezi nejčastější typy onkologických onemocnění u žen. V České republice je ročně diagnostikováno přes 1 000 nových případů, lékaři proto doporučují očkování. Vakcína totiž stimuluje vznik protilátek proti papilomaviru, který vyvolává nežádoucí změny na sliznici děložního čípku. Očkování by měli kromě žen podstupovat i muži, podle lékařů jsou totiž oni hlavními přenašeči.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Poradna

V naší poradně s názvem JAK JIST PO OPERACI PISTELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Krcmova.

Jsem po operaci fisury v konecniku a nwvim, jak se ted stravovat, aby se rana brzy zahojila. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po operaci píštěle je potřeba udržovat stolici v řídkém stavu, aby se předešlo zácpě, která by mohla roztahovat konečník a způsobovat otevírání rány a krvácení. Přírodním lékem na udržení řídké stolice je psyllium. Další alternativa je užívání hořčíku v dávce 2 krát denně 500 mg, to také způsobí řídkou stolici. Složení stravy není důležité - jezte na co budete mít chuť. Zůstaňte také v kontaktu se svým ošetřujícím lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak jist po operaci pistele

Jak lze rakovině děložního čípku předejít?

Pap testy jsou tím nejlepším způsobem, jak včas objevit změny buněk na děložním čípku, které mohou vést k rakovině. Pokud je vám 26 let nebo méně, můžete se nechat očkovat vakcínou proti lidskému papillomaviru. Tato vakcína vás chrání proti dvěma druhům viru, které způsobují rakovinu děložního čípku.

Virus způsobující rakovinu děložního čípku se šíří pohlavním stykem. Nejlepším způsobem prevence je tedy vyvarovat se nechráněného pohlavního styku a omezit počet sexuálních partnerů, čímž také předejdete nákaze pohlavně přenosnými infekcemi.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO ZA KVĚTINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Herlička.

Nevíte co toto za rostlinu?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Je to nocenka zahradní (Mirabilis jalapa), nebo také nocenka jalapenská a je jedním z asi 50 až 60 druhů rodu nocenka. Tato původem americká tropická rostlina byla pro půvabné mnohobarevné a vonící květy v minulosti rozšířena do zahrad téměř po celé zeměkouli. Charakteristickým znakem rostliny je otevírání květů v odpoledních hodinách. Zde jsou vidět další fotografie této krásné rostliny: www.google.es/search…

Zdroj: diskuze Co je to za květinu

Jak je rakovina děložního čípku diagnostikována?

Pap testy jsou součástí pravidelného vyšetření pánve. Lékař seškrábe malý vzorek buněk z povrchu děložního čípku během cytologie, aby zjistil stav buněk. Pokud Pap test ukáže abnormální změny, lékař provede další testy. Také zkontroluje děložní čípek, zda se na něm nenachází prekancerózní nebo nádorové buňky. Jestliže se u vás objevují příznaky rakoviny děložního čípku, zejména krvácení po sexu, požádejte lékaře o provedení Pap testů, případně vám může odebrat vzorek tkáně (biopsie).

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Diskuze

V diskuzi INFECTOSCAB - PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rolinc.

Ořed týdem jsem použil lék infectoScar 5 %
dle pokynu lékaře a držím se příbalového letáku.
Po týdnu se mivyrážka zvětšila tělo mne svědí
a nutí mne se stále škrabat.
Prosím mám po týdnu léčbu opakovat ?
Děkuji za Radui .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Infectoscab - příbalový leták

Léčba rakoviny děložního čípku

Léčba většiny stadií karcinomu děložního čípku zahrnuje:

  • operaci (hysterektomii) a odstranění pánevních lymfatických uzlin nebo odstranění obou vaječníků a vejcovodů;
  • chemoterapii;
  • radiační terapii.

Počet chemoterapií závisí na rozsahu rakoviny. Procedury mohou být kombinovány. Jestliže podstoupíte hysterektomii, tak již nemůžete mít děti. Proto je důležité, aby byla rakovina diagnostikována včas a k hysterektomii nemuselo vůbec dojít.

Po zjištění rakoviny je běžné, že cítíte strach, smutek a zlost. Vyrovnat se s těmito pocity vám může pomoci komunikace s ženami, které již rakovinu děložního čípku prodělaly. Zeptejte se svého lékaře na podpůrné skupiny v blízkém okolí.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Diskuze

V diskuzi NEOTEVŘENÍ VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Pěkný den.Asi před 5 týdny jsem mněla každé ráno červené oči.Během dne,bylo vše v pořádku.Tak jsem nic neřešila.Ale v posledních 14 dní mám problém.Nemohu otevřít v noci nebo ráno oči.Nemám je slepené.Musim je promnout a rukou je otevřít.Někdy se stane,že mám pocit písku pod víčky.Někdy jen malinko je otevřu.Každý den je to jiné.Byla jsem u lékaře.Předepsal mně Spersadex Comp.Bohužel,žádné zlepšení.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel Kawulok.

Dobrý den,už dobrý měsíc pocituji zhoršení vidění,svíravé křeče očí,beru antipsychotika,a zpočátku jsem tomu nevěnoval pozornost,později jsem navštívil neurologa a ten mi řekl,že je stav stabilizován,předepsal mi neurol,ten mi moc nepomohl,stav křečovitého stahování očí,kdy si pomáhám při otevírání prsty se rapidně zhoršuje,myslíte ,že mi pomůžou léky nebo botox,akupunkturní vložky do bot se osvědčily krátkodobě,na větší operaci to asi není,při soustředěné práci mi oči se nestahují,nevím co může být příčina,stres nebo jiná nemoc,děkuji za odpověd.Kawulok

Zdroj: diskuze Neotevření víček

Porod ve 33. týdnu těhotenství

Porod ve 33. týdnu těhotenství se bere jako předčasný porod a narodí se při něm dítě s hmotností nižší než 2 500 g. Výskyt předčasných porodů se trvale pohybuje mezi 7–10,6 %. I přesto, že se diagnostické a terapeutické možnosti zlepšují, předčasný porod se u nastávajících maminek stále více objevuje a jejich počet se nijak nesnižuje. Narůstá počet dětí narozených po umělém oplodnění, počet dětí z vícečetných porodů a zvyšuje se průměrný věk matek nad 35 let. Děti narozené předčasně mají méně času na vývoj v děloze, proto často trpí závažnějšími zdravotními komplikacemi. Zralost dítěte se určuje podle dosaženého gestačního týdne; o střední nezralosti hovoříme v období 31.–33. týdne těhotenství. V 50 % předčasných porodů se nedá určit jejich přesná příčina.

Předčasný porod a jeho projevy: 4 a více kontrakcí dělohy během jedné hodiny, výraznější vaginální výtok, špinění nebo krvácení z pochvy, bolesti břicha, tlak v pánevní oblasti, bolesti zad, otevírání děložního hrdla, předčasný odtok plodové vody, v některých případech těhotná žena nemusí při otevírání děložního hrdla pociťovat žádnou bolest.

Čím dříve se dítě narodí, tím vyšší je riziko komplikací. Významnou roli hraje také porodní hmotnost. Některé problémy jsou patrné hned po narození, zatímco jiné se mohou objevit několik měsíců po narození. Kůže nezralého novorozence je jemná, citlivá na tlak, chlad a teplo. Snadno dojde k jejímu popraskání. U jakkoli nezralého novorozence kůže po 14 dnech nabude struktury donošeného novorozence.

Projevy předčasného porodu se léčí v nemocnici, kde se zaměřují na odstranění vyvolávající příčiny a potlačení projevů porodu. Ke snížení děložní činnosti se již více než 30 let používají tokolytika. Základním principem léčby je zastavit předčasný porod, docílit dozrání plic pomocí glukokortikoidů a léčit infekce antibiotiky. Uvolnění stahů dělohy je úspěšné, pokud se zabrání předčasnému porodu alespoň na 48 hodin – je to období nutné k dozrání plic pomocí kortikosteroidů. Pokud se nedaří zastavit předčasný porod, gynekolog rozhodne, jakým způsobem bude porod veden. Porod může probíhat přirozenou cestou nebo císařským řezem. Maminka po porodu by měla počítat s tím, že v nemocnici stráví přibližně stejný čas, jako je doba, kterou mělo miminko zůstat ještě v bříšku. Obecně platí, že předčasný porod musí být veden šetrně. Nedonošenci jsou náchylnější k porodním poraněním a citlivější na nedostatek kyslíku.

Zdroj: 33. týden těhotenství

Textura čípku

Struktura děložního čípku se také mění na začátku těhotenství v důsledku zvýšeného průtoku krve. Pokud žena ještě neotěhotněla, děložní čípek bude na dotek pevný, jako špička nosu. Pokud otěhotněla, děložní čípek bude měkčí a bude se více podobat rtům.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Diskuze

V diskuzi NIZKA HLADINA HORMONU V TĚHOTENSTVÍ VE 12 TYDNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona.

Co se může stát miminku když mamince ná genetické zjisti ve 12 týdnů těhotenství nízkou hladinu hormonu??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nizka hladina hormonu v těhotenství ve 12 tydnu

Jak spočítat termín porodu

Z praktického hlediska se u lékaře vypočítává termín porodu podle prvního dne poslední menstruace, i když mohlo k ovulaci dojít dříve nebo později.

Používá se Naegeleho pravidlo: k 1. dni poslední menstruace se připočítá 7 dní a potom se odčítají tři kalendářní měsíce. Nutným předpokladem je pravidelná menstruace. Není-li menstruace pravidelná, připočítává se nebo naopak odečítá počet dní, které tvoří rozdíl mezi 28. Naegelova vzorce: PM + 7 dní – 3 měsíce nebo pomocí kolečka gravidometru v ordinaci gynekologa. Naegeleho pravidlo je pouze orientačním údajem a termín porodu se poté upravuje podle ultrazvuku provedeného na konci prvního trimestru.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

První den poslední menstruace


Dále se termín porodu určuje podle data prvních pohybů plodu: u prvorodičky se připočítává k tomuto datu 20 týdnů, u vícerodičky 22 týdnů (díky předcházejícímu těhotenství cítí pohyby dítěte dříve než prvorodička). Dnes už tato metoda není příliš užívaná.

Termín porodu se také odhaduje podle výšky uložení děložního čípku.

Zdroj: Termín porodu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše CHYTILOVÁ.

Dobrý den.Mám dotaz,zda může manžel při užívání Warfarinu 1steril.okurek k obědu,papriku a rajče.A co může z ovoce.Ze strachu, od února není ani ovoce ani zeleninu.Děkuji.CHytilová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může jíst vše co má rád. Důležité je, jíst to stále ve stejném množství beze změn po delší dobu. Každá změna jídelníčku by měla být konzultována s lékařem, který udělá kontrolní vyšetření srážlivosti krve. Ideální je vytvořit jídelníček na týden, po prvním týdnu ověřit srážlivost krve a pak několik týdnů s tímto jídelníčkem vydržet. Za několik týdnů vymyslet nový jídelníček, zase po prvním týdnu udělat kontrolní vyšetření srážlivosti krve a zase vydržet. Takhle stále dokola.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Špinění v 5. týdnu těhotenství

Špinění až krvácení provází téměř 20 % těhotenství, aniž tato těhotenství nakonec špatně dopadnou. Příčinu v daném těhotenství prakticky někdy není možné konkrétně zjistit. Úkolem lékaře je ale vyloučit přednádorové změny čípku (dysplazie) či nádor a vyloučit zánět nebo infekci v porodních cestách. Toto vše se dá vysvětlit a případně ovlivnit. Jiné příčiny se ovlivnit nedají. Většinou se v tomto období jedná o implantační krvácení (uhnizďování oplodněného vajíčka) – oplodněné vajíčko cestuje vejcovodem do dutiny děložní, kde se v děložní výstelce takzvaně zahnízdí. A tento děj může provázet špinění.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA DELOŽNÍHO ČÍPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

VZP už přispívá jen 500,-

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel 65jv.

Je to 500,- na jednu dávku. Celkem 1 500,- Kč

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Špinění v 7. týdnu těhotenství

Pokud krvácení v 7. týdnu těhotenství nemá intenzitu menstruace, tak pohotovost navštěvovat nemusíte. V prvním trimestru bohužel nejsou lékaři schopni těhotenství nikterak zachránit, i kdyby se jednalo o hrozící potrat, platí zde pravidlo vše, anebo nic. Špinění v 7. týdnu těhotenství však nemusí nutně znamenat potrat. Špinění v prvním trimestru je poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

12. Rakovina děložního čípku

Ročně je v České republice diagnostikováno 850-900 těchto nádorů [3]. Incidence, což je počet nových onemocnění na 100 000 žen za jeden rok, je i přes mírný pokles v posledních 10 letech stále vysoká a pohybuje se mezi 15.5 až 16.3 na 100 000 žen. V roce 2015 byla incidence 16.2 což je 870 nových onemocnění. To Českou republiku řadí na nelichotivé 13 místo ze zemí EU. Mortalita (počet žen, na 100 000, které na toto onemocnění zemřou za rok) je též poměrně vysoká a bohužel nesleduje trend poklesu incidence a v roce 2015 byla 7.1 což znamená, že na tento preventabilní karcinom zemřelo 380 žen.

Rakovina děložního čípku může způsobit abnormální krvácení nebo špinění, a to i mezi menstruací nebo po sexuální aktivitě. Může také způsobit období, která jsou delší a silnější nežli obvykle.

Lidský papilomavirus (HPV) je primární příčinou rakoviny děložního čípku. HPV je velmi rozšířený a mnoho žen ho má, aniž by o tom věděly a žijí bez jakýchkoli příznaků. Pouze několik typů HPV vede k rakovině děložního čípku.

Většina příznaků rakoviny děložního čípku je podobná jako u běžnějších stavů, jako je syndrom polycystických ovarií nebo endometrióza. Je důležité pravidelně absolvovat cytologický stěr Pap neboli Pap test, který může pomoci včas diagnostikovat přítomnost HPV nebo rakovinu děložního čípku.

Možnosti léčby rakoviny zahrnují operaci, chemoterapii a radiační terapii.

Zdroj: Dlouhé špinění po menstruaci

Cena

Zde můžete vidět cenu glycerinových čípků na našem trhu.

Zdroj: Glycerinové čípky

Jak zkontrolovat děložní čípek kvůli těhotenství

Pocity z děložního čípku nabízí vodítka ohledně časného těhotenství, ale není to jistý způsob, jak zjistit těhotenství. Změny děložního čípku mohou být nepatrné a ne všechny ženy budou dostatečně obeznámeny se svým děložním čípkem, aby tyto změny zachytily. Jediným zaručeným způsobem, jak zkontrolovat těhotenství, je těhotenský test.

Ženy si však mohou čípek zkontrolovat doma. Aby to mohly udělat, měly by si před vložením prstu do pochvy důkladně očistit ruce. Umístění děložního čípku je v horní stěně, nejblíže žaludku, a mělo by to vypadat jako malý hrbolek. Zde se můžete podívat na obrázky, na kterých je vidět umístění děložního čípku. Nebo se můžete podívat na video s názorným předvedením, jak si nahmatat děložní čípek.

Pro ženy, které se snaží otěhotnět, bude možná třeba seznámit se se svými cervikálními cykly. Díky tomu budou moci lépe zachytit změny, ke kterým dochází během ovulace a raného těhotenství.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Přenos rakoviny děložního čípku

HPV je velmi běžný virus. Obsahuje DNA a je geneticky stabilní, to znamená, že infekci způsobené tímto virem lze dlouhodobě zabránit pomocí očkování. Existuje více než 100 typů HPV, z nichž se okolo 40 šíří pohlavním stykem. Z toho asi 15 jsou tzv. onkogenní typy, které mohou vést ke vzniku rakoviny děložního čípku a prekancerózním lézím na povrchu děložního čípku. Další, tzv. nízkorizikové typy mohou vyvolávat například benigní genitální bradavice. Mezi vysoce rizikové patří zejména typy 16 a 18 stojící za více než 70 % onemocnění. Společně s dalšími onkogenními typy 45 a 31 jsou zodpovědné za 80 % případů onemocnění rakovinou děložního čípku. Každé ženě hrozí riziko, že jí onemocní. HPV se přenáší sexuálním kontaktem, a to nejen pohlavním stykem, ale také kontaktem s kůží nakaženého partnera v genitální oblasti. Kondom, jenž je účinnou ochranou při jiných sexuálně přenosných nemocech, zde není dostatečným řešením. Během svého života se s HPV infekcí setká až 80 % sexuálně aktivních žen, z toho až 75 % infekcí je způsobeno onkogenními typy HPV. Řada žen neví, proč by měla chodit na pravidelné gynekologické prohlídky spojené s odběrem cytologického stěru. Stěr dokáže odhalit změněné buňky na povrchu děložního čípku a tím umožnit včasnou léčbu. Tato metoda byla představena už v polovině 30. let minulého století a používá se dosud v tzv. screeningových programech. V zemích, kde byly úspěšně zavedeny, se výrazně snížil výskyt rakoviny děložního čípku. Navzdory těmto programům ale rakovina děložního čípku nevymizela. Jejich úspěšnost závisí jednak na ženách a jejich ochotě docházet na pravidelné gynekologické prohlídky, ale rovněž i na spolehlivosti interpretace výsledků cytologického stěru, při nichž hraje hlavní roli lidský faktor.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Pozice čípku

Během raných fází těhotenství prochází děložní čípek mnoha změnami.

Když žena není těhotná, mění se poloha jejího děložního čípku během fází menstruačního cyklu následovně:

  • Během ovulace je děložní čípek výše v pochvě.
  • Po ovulaci a před menstruací, pokud žena neotěhotněla, klesá děložní čípek níže v pochvě.
  • Pokud žena otěhotněla, děložní čípek zůstane výše v pochvě a jeho poloha je podobná jako při ovulaci.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP