Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

AKUPRESURNÍ BOBY

OBSAH

Akupresurní automasáž

Akupresurní automasáž prospívá tělu i mysli. Účinná masáž se dá udělat v pohodlí domova. Automasáží obličeje pomáháte svým játrům, tlustému střevu nebo plicím. A v oblasti spánků jsou body imunity, které je zapotřebí promasírovat krouživými pohyby. Důležité je rozproudění krve v oblasti zad. Tam běží nejdelší dráha, která je spojená s močovými cestami. A těm by měl v zimním období každý věnovat zvýšenou pozornost. Nesmíme také zapomínat na promasírování reflexních bodů. Například mezi palcem a ukazováčkem je nejdůležitější bod naší imunity.

Zdroj: Akupresura

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST NA ČIŠTĚNÍ JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ano, nízkotučný jogurt je po zánětu jater vhodný. Vhodné je použít nízkotučný jogurt smíchaný s ovesnými vločkami jako snídani a pak během dne s ovocem jako malou svačinu. Dobré je také použít nízkotučný jogurt jako náhradu za majonézu například do různých pomazánek a salátů. To samé platí i pro nízkotučný kefír.

Zdraví Cempírek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladka Stanková.

hezky den přeji..děkuji za radu.dávám si do jogurtu kromě vloček ještě ořechy a kakaové boby.cítím,že mi to dělá velmi dobře.také je výborný tvaroh.

Zdroj: diskuze Co jíst na čištění jater

Akupresurní body

Akupresurní bod je místo, které reaguje na stlačení silným bolestivým impulzem. Je jasné, že každý člověk je originál, což se ukazuje i v akupresuře. Jednotlivé body se totiž mohou u každého jednotlivce vyskytovat jinde. Ve stejných plochách, ale na jiném místě. Akupresurní body jsou známé už velmi dlouhou dobu a objevili je staří čínští mudrci ještě před naším letopočtem. Body můžeme rozdělit do čtyř základních skupin:

  • Harmonizující body: Při stlačení těchto bodů se dají pozorovat účinky na všech orgánech, které do této dráhy patří. Jsou to body užívané například při stavu celkové neurózy.
  • Tonizující body: Akupresurou těchto bodů docílíme probuzení a činnosti všech orgánů nacházejících se v této dráze. Jsou to body užívané například při nízkém tlaku.
  • Sedativní body: Působením na tyto body uklidňujeme a odstraňujeme projevy dysfunkce jednotlivých orgánů. Jsou to body užívané například při poruchách spánku.
  • Signální body: Správná akupresura těchto bodů způsobuje zlepšení stavu a zmenšení bolesti. Jsou to body užívané například při kolikách.

Zdroj: Akupresura

Diskuze

V diskuzi BOLEST ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iplikátor.

Dobrý den,

skvělou pomůckou, která pomáhá od bolesti zad a kloubů je Iplikátor. Iplikátor je akupresurní podložka, která ke svému působení využívá pouze váhu vašeho těla. Stačí pokud si na Iplikátor lehnete nebo se do něj opřete při sezení.

Iplikátor je velmi skladný, dá se snadno přenášet a lidé se sedavým zaměstnáním ho mohou používat i v práci.

Více informací o Iplikátoru najdete na: www.iplikator.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel T Bláha.

Dobrý den, funkční, vyzkoušené bylinné náplasti čínské medicíny. Vymysleli je tam, kde lékařům platí za vyléčeného pacienta, ne za nemocného..

eshop.slinivkar.cz/5…

používáme je všichni v rodině, v návodu je jeden den, ale nosím je dva a dětem stačí polovička

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bolest zad

Cena a prodej

Kakaové boby lze zakoupit v kterémkoli větším obchodě nebo objednat přes internet, kde zjistíte i cenu.

Zdroj: Kakaové boby

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Tofu je ze sóji,proto jsem se zhrozil,když jsem zjistil,že luštěniny a tedy i sója mají hodně purinů.
Myslel jsem,že tofu je ok...ale někdo tofu při zvýšené kyselině nedoporučuje...fakt už nevím kde je pravda..proto jsem se ptal...díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tofu je ze sóji a sójové boby mají opravdu velmi vysoký obsah purinů. Jenže tofu se vyrábí ze sójového mléka a při jeho výrobě se většina materiálu odstraní včetně toho s vysokým obsahem purinů a zbude jen tofu, které má jen třetinu z původního množství purinů obsažených v sojových bobech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Kakaové boby pražené, nebo nepražené?

Každý si může vybrat, zda použije kakaové boby pražené, nebo nepražené. Nepražené kakaové boby mají typickou a výjimečnou chuť. Můžeme je používat při vaření, ale nejvíce hodnotných látek si zajisté zachovají, když je nebudeme tepelně upravovat. Můžeme je mlsat jako takové, ale lze jimi posypat již hotové moučníky, přidat je do nápojů, pomazánek, salátů a tak podobně. Pražené kakaové boby jsou méně kyselé a hlavně křehčí. Praží se při teplotě do 120 °C po dobu 15 až 60 minut, poté se z povrchu odrolí tenká slupka. Touto procedurou získávají kakaové boby svou charakteristickou chuť a vůni. Pražené boby se dále drtí nebo melou na kakaovou hmotu, která se používá například k výrobě kakaového másla nebo kakaového prášku.

Zdroj: Kakaové boby

Poradna

V naší poradně s názvem ZOLADEX + LNĚNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobrý den, neruší konzumace lněného oleje - fytoestrogenu účinky Zoladexu (1 injekce za 3 měsíce) při léčbě rakoviny prostaty? Děkuji za odpověď. Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Podle mého názoru lněný olej a fytoestrogeny v něm obsažené působí podobně jako Zoladex, jen s menšími nežádoucími účinky. Fytoestrogeny z lněného oleje mají na karcinom prostaty tlumivý efekt, protože inhibují uvolňování jednoho hormonu hypofýzy, takzvaného luteinizačního hormonu. Díky nedostatku luteinizačního hormonu pak klesá tvorba testosteronu a snižuje se tak růst rakovinových buněk prostaty. Nejsilnější účinky mají v tomto ohledu sójové boby. Takže společné užívání lněného oleje a Zoladexu se vzájemně podporuje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zoladex + lněný olej

Masážní kuličky

Akupresurní kuličky s magnety 4,5 cm

Akupresurní masážní magnetoterapeutické kuličky SJH 203 mají biokeramický obal, který vyzařuje hojivé infračervené paprsky, jež hrají velmi pozitivní roli v aktivaci organismu. Infrapaprsky pomohou rozproudit životní energii, navíc stimulací akupresurních bodů těla akupresurními kuličkami dosáhnete velmi účinné reflexní masáže, která má vliv na příznivou funkci všech životních orgánů. Magnety zase pozitivně ovlivní proudění energie tělem, takže zmírníte otoky a bolest!

Lidská dlaň čítá kolem dvacet tisíc reflexních bodů a chodidlo nohy třikrát tolik. Na dlaních a chodidlech se projektují všechny důležité orgány těla a právě stimulací akupresurních bodů podpoříte dobrou funkci a aktivitu všech orgánů. Posílíte imunitní systém!

Parametry výrobku:

  • materiál: biokeramika
  • rozměr: průměr 4,5 cm
  • hmotnost: 50 g

Výhodou tohoto výrobku je, že jej můžete mít kdykoli při sobě.

Zde můžete vidět cenu výrobku Akupresurní kuličky s magnety 4,5 cm.

Zdroj: Masážní pomůcky

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ MÝDLO NA PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Černé mýdlo s obsahem bambuckého másla pochází z Afriky a v originále se nazývá Dudu-Osun. Dudu-Osun je přírodní černé mýdlo vyrobené čistě z přírodních látek a bylin, vhodné i pro alergiky. Kromě toho, že černé mýdlo krásne voní, je i velmi příjemné na pokožce. Ose dudu znamená v jazyce Joruba doslova černé mýdlo. Černou barvu mu propůjčují pražené plantány (ovoce velice podobné zelenému banánu, ale s jinou chutí) a kakaové boby. Černé mýdlo voní jako červené africké dřevo, dále limetková šťáva a přírodní africký med, včechny tyto přísady jsou v černém mýdle obsaženy. Černé mýdlo Dudu-Osun je vhodné pro všechny typy pleti, nedráždí pokožku, naopak zmírňuje podráždění. Černé mýdlo hloubkově čistí pleť a nevysušuje nadměrně jako klasická mýdla. Černé mýdlo má antiseptické účinky. Černé mýdlo také účinně pomáhá při akné a zesvětluje pigmentové skvrny. Černé mýdlo výborně odstraňuje make-up! Černé mýdlo se k nám obvykle dováží z Nigérie. Černé mýdlo obsahuje: přírodní med, bambucké máslo (karité máslo), rudé africké dřevo (Baphia nitida), palmové pecky, popel ze slupek kakaových bobů, popel z palmových trsů, gel z Aloe vera, limetkovou šťávu, směs esenciálních olejů a vodu.
Černé mýdlo lze koupit v internetových obchodech. Zde je seznam všech obchodů, kde se dá koupit černé mýdlo a je zde i jeho cena. www.zbozi.cz/?q=dudu…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černé mýdlo na pigmentové skvrny

Kakaové boby a zdraví

Kakaové boby mají díky svému složení dobrý vliv na kardiovaskulární a zánětlivá onemocnění. Kakaové boby mohou pomáhat i při jiných onemocněních, jako je třeba rakovina, vysoký tlak, trombóza, cukrovka. Obsahují vysoké množství hořčíku, který velmi kladně působí na nervovou soustavu, snižuje stres, zlepšuje náladu, působí proti depresím a únavě. Dalšími významnými prvky v kakaových bobech jsou mangan, železo, zinek, draslík a měď. Nic se však nemá přehánět, takže opatrně v případě čokolády, tam je nutné brát v potaz negativní působení přidaného cukru. Kakaová hmota se přibližně skládá z 50 % kakaového tuku (kakaového másla), 17 % sacharidů, 12 % bílkovin, 10 % flavonoidů, 1 až 2 % vody, minerálů, organických kyselin, vitamínů, alkaloidů a řady dalších organických látek. Ale pozor, kakaové boby, kakaová hmota a kakaový prášek mohou způsobovat alergické reakce, nadto nejsou vhodné pro psy a kočky (spíše jsou pro ně toxické). Mnoho lidí se domnívá, že kakaové boby obsahují velké množství kofeinu, ale není tomu tak, kofeinu je zde jen maličko.

Zdroj: Kakaové boby

Hubnutí pomocí zelené kávy

Zelená káva jsou kávová zrna v jejich syrové, nepražené podobě. Normálně se boby musí dále pražit, aby z nich mohla být uvařena chutná černá káva. Jenže podle studií bylo prokázáno, že právě tyto zelené kávové boby můžou výrazně pomoci při hubnutí. Výsledky studie na zelenou kávu jsou velmi slibné, protože označují zelenou kávu jako jeden z nejlepších přírodních doplňků na spalování tuku.

Zdroj: Na co je dobrá zelená káva

Nevhodné potraviny ve výživě

Rajčata, mléko, mléčné výroby, maso, uzeniny, fazole, lima boby, přemíra pšenice, tuky, oleje, plody moře, pistácie.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou A

Vhodné potraviny ve výživě

Sójové boby, burské oříšky, ananas, zelenina, ovoce, výrobky ze sóje, olivový olej, obiloviny, výrobky z obilí, rýže, luštěniny, rostlinná strava, ryby, káva, červené víno, arašídy, dýňová semena.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou A

Co je to akupresura

Akupresura byla původně čínská léčebná metoda, dnes existuje několik různých druhů akupresury a většina současných terapeutů vychází z japonských masážních technik. Mezi nejrozšířenější metody akupresury u nás jistě patří japonská Shiatsu. Poměrně nová je léčebná metoda Jin Shin Do. Akupresura využívá konkrétních míst na těle, tzv. tlakových bodů, pro stimulaci jednotlivých orgánů a funkcí organismu. Nejznámější a nejvyužívanější jsou tlakové body na dlaních a akupresurní body na chodidlech. Akupresura se využívá ke zmírnění mnoha symptomů u lidí všech věkových kategorií, od dětí až po starší ročníky, a to nejčastěji k úlevě v případě alergie, artritidy, astmatu, bolesti zad, při oběhových potížích, depresích, nespavosti, migréně a stresu. Akupresura může pouze zmírnit příznaky a měla by být používána ve spojení s jinými typy léčby. Každý odborník bude mít pravděpodobně svůj vlastní způsob práce a bude vytvářet tlak na body různými způsoby. Můžete se setkat s technikou tlaku prsty, palcem, dlaní, koleny, lokty, někteří dokonce používají i nohy (chodidla). Ke stimulaci akupresurních bodů se někdy také využívají speciální akupresurní pomůcky. Jedno sezení obvykle trvá od 30 do 60 minut.

Zdroj: Akupresura

Pěstování kakaových bobů

Kakaové boby se nejčastěji pěstují v tropických oblastech, hlavně pak ve Střední Americe a Amazonii. Hlavními dodavateli kakaových bobů je Brazílie, Pobřeží slonoviny, Ghana, Ekvádor, Nigérie a Indonésie. Aby mohly kvalitně dozrát, vyžadují vlhké prostředí s teplotou od 18 do 32 °C. Pro pěstování je to náročná rostlina. Kakaové boby rostou na nízkém, stálezeleném stromě zvaném kakaovník. Ten je velký asi jako jabloň. Boby se ukrývají ve velkých oválných luscích, které mají hnědou, červenou nebo zelenou barvu – dle druhu a doby zrání. Stromy rodí zhruba od tří do dvaceti let svého života. Zralost lusku pozná opravdu jen odborník, který zkoumá jeho barvu a délku. Někteří odborníci poznají zralost i zvukem při poklepu. Každý lusk obsahuje 20 až 40 bobů. Zralé lusky se sklízejí od jara do podzimu. Kakaovník dokáže totiž kvést a plodit najednou. Sklizeň je možná i 9 měsíců v roce, někdy celý rok, záleží na klimatických podmínkách. Kakaové boby mají různé odrůdy, z nichž každá má jinou typickou chuť a vůni, ty ovlivňuje půda, teplota i vlhkost. Nejznámější druhy jsou:

Criollo

Pochází z Mexika a Střední Ameriky. Kakaové boby jsou velmi kvalitní, mají výraznou chuť. Criollo boby jsou velmi drahé, jejich pěstování je kvůli náchylnosti k plísním a škůdcům velice náročné.

Forastero

Tento druh se pěstuje především v Africe, ale i ve Střední a Jižní Americe a představuje přibližně 80 % světové produkce kakaa. Tento strom roste rychleji než ostatní odrůdy a také má daleko větší výnosy než jiné druhy. Jeho boby jsou hodně aromatické, ale mají jemnější chuť.

Trinitario

Tato odrůda je křížencem Criollo a Forastero. Výbornou a výraznou chuť získala po kakaovníku Criollo, odolnost bobů pak po odrůdě Forastero.

Zdroj: Kakaové boby

Zimnice z nedostatku vitamínů

Nedostatek vitaminu B12 a nedostatek železa mohou způsobit anémii a vést k pocitu chladu. Dobrými zdroji B12 jsou kuřecí maso, vejce a ryby a lidé s nedostatkem železa by měli konzumovat drůbež, vepřové maso, ryby, hrách, sójové boby, cizrnu a tmavě zelenou listovou zeleninu.

Zdroj: Každý večer zimnice

Charakteristika manganu

Mangan je důležitý pro správnou strukturu enzymů, metabolismus a ochranu buněk. Optimální denní příjem by měl být 2 až 5 mg. Průměrná denní dávka manganu je obsažena v:

  • 100 g ovesných vloček
  • 150 g lískových oříšků
  • 200 g celozrnného chleba

Nedostatek manganu způsobuje poruchy metabolismu tuků a cukrů v lidském organismu. Zdrojem manganu je čaj, celozrnné obiloviny, luštěniny, sójové boby, ořechy.

Zdroj: Stopový prvek mangan

Zdroje manganu

Potraviny, ve kterých je obsaženo velké množství manganu, jsou obiloviny, luštěniny a některé druhy zeleniny. Ovesné vločky, celozrnná pšeničná mouka, sójové boby, česnek a ananas jsou bohatým zdrojem manganu. Čaj také obsahuje nezanedbatelné množství tohoto stopového prvku. Maso, vyjma drobů, však obsahuje jen malé množství manganu. Lidský organismus potřebuje dostatečné zásobování manganem, což v podstatě zaručuje zdravá, vyvážená strava.

Zdroj: Stopový prvek mangan

Masážní podložka chodidel

Pravidelným pošlapáváním na masážní podložce určené pro chodidla velmi dobře vzpružíte tělo a zmírníte únavu, podpoříte cirkulaci krve ve spodních končetinách a stimulací akupresurních bodů na chodidlech docílíte příznivého vlivu na celé tělo. Povrch podložky má středně silnou stimulaci, vhodnou i pro děti a starší osoby. Tlakem a pošlapáváním aktivujete nervová zakončení plosek chodidel, čímž stimulujete akupresurní body a účinně podporujete funkci jednotlivých orgánů. Pošlapáváním na výstupcích podložky výrazně ovlivníte problém s propadlou klenbou a plochými chodidly. Díky různě velkým oválným výstupkům můžete masírovat i hůře dostupná místa na plosce chodidel. Výhodou této podložky je, že si ji můžete kamkoli vzít s sebou. Nevýhodou je její použití při pracovní činnosti.

Zde můžete vidět, jak vypadá masážní podložka chodidel.

Zde můžete zjistit cenu masážní podložky chodidel.

Zdroj: Masážní podložka

Charakteristika omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro strukturu buněčných membrán, k regulaci vlhkosti, k ochraně proti ateroskleróze, ke snížení krevního tlaku. Při konzumování stravy s nízkým obsahem tuků byste se měli ujistit, zda přijímáte dostatek omega-3 mastných kyselin. Zvláště se doporučují:

  • rostlinné oleje, kukuřice, sójové boby, pšeničné klíčky, slunečnicová semínka;
  • mořské ryby, jako je makrela, losos, sleď a tuňák;
  • sladkovodní ryby, například pstruh.

Zdroj: Omega-3 mastné kyseliny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP