Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

7 BYLINEK NA CISTENI KRVE

OBSAH

Injekce na ředění krve a alkohol

Při léčbě injekcemi na ředění krve se v žádném případě nedoporučuje konzumovat alkohol, aby se nezvýšilo riziko krvácivých komplikací.

Zdroj: Ředění krve

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A LIPOVÝ ČAJ,ŠÍPKOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie tromerová.

užívám warfarin můžu vypít jeden šálek lipového,šípkového čaje denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada.

Taky užívám walfarin na ředění krve a lipový i šípkový čaj normálně běžně piju z vlastních natrhaných bylinek a nemám s tím žádný problém.

Zdroj: diskuze Warfarin a lipový čaj,šípkový čaj

He Shou Wu

He Shou Wu, známý také jako Fo Ti, se používá v tradiční čínské medicíně pro různé účely, například jako prevence zešedivění či zbělání vlasů, protože obnovuje původní barvu. Na rozdíl od jiných bylin, které jsou aplikovány přímo na vlasy, se He Shou Wu užívá v čajové formě pro vnitřní užití.

Zdroj: Barvy na vlasy z bylinek

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ SE SMÍ PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Němcova.

Dobry den muzu uzivat cerveny caj s chromem a pu-erh a warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U bylinných čajů s exotickým složením, které mají být konzumovány pravidelně, je nutné zkontrolovat jejich účinek na srážlivost krve. Postup je takový, že se dohodnete s lékařem na začátku používání čaje a zároveň si určíte termín odběru krve, ze které se zjistí jestli stále Warfarin účinkuje jak má. Bez kontroly srážlivosti krve je používání jakýchkoli čajů z bylinek při Warfarinu nebezpečné a hrozí vážné problémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Diskuze

V diskuzi BABSKE RADY _ZÁNĚT PRUDUŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantiska.

známý má zánět prudušek , má antibiotika ale boli ho záda. Je vhodne aby se napařil ve vaně , nebo masáž zad..?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Zkusili jste někdy bylinky? Bylinek je mnoho a každá bylinka pomůže na něco jiného. Přikládám seznam bylinek www.eushops.cz/Badya…

Zdroj: diskuze Babske rady _zánět prudušek

Listová hořčice

Listy této hořčice obsahují éterické oleje, které obsahují velké množství vitamínu C, beta-karotenu, vitamínu P, železa, vápníku a dalších biologicky aktivních látek. Listy hořčice prokazatelně zlepšují trávení. Mohou se přidávat například do sendvičů nebo salátů.

Zdroj: Léčivé účinky bylinek a koření

Diskuze

V diskuzi JAKÉ BYLINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aja.

zajímavé kurzy ohledně bylinek na www.dobrykurz.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jaké bylinky

Heřmánek

Heřmánek je rostlinné barvivo, které se používá k posílení blond vlasů. Extrakt se vyrábí jako čajová forma, čaj se nechá 30 minut odstát a pak se aplikuje na vlasy. Extrakt stačí použít jedenkrát týdně. Dalšími bylinami, které oživují světlé vlasy, jsou šafrán a kurkuma.

Zdroj: Barvy na vlasy z bylinek

Diskuze

V diskuzi ŠALVĚJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anetka.

Já znám šalvěj červenokořenou. Dnes je toho spoustu druhů, bylinek a další zdravé výživy www.zdravi-nemoc.cz/…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mája.

Autorka nám ale neřekla jednu zásadní věc. Pokud šalvěj používáte ke kloktání, obklady apod. pak se zaleje vroucí vodou a nechá louhovat. Ale pozor, pokud ji pijete, tak právě kvůli jedovatému thujonu, se musí šalvěj vařit a to nejméně 5 minut, aby tato látka neškodila zažívání. Vím to od rakouské lékařky, která studovala několik let přírodní medicínu ve Vídni.

Zdroj: diskuze Šalvěj

Ostatní bylinky

K barvení vlasů je možno použít i řadu dalších bylin. Pro tmavé vlasy je například vhodná kopřiva nebo rozmarýn. Načervenalých tónů lze dosáhnout pomocí hřebíčku, papriky a mořenového kořene. Tmavě hnědá barva může být zvýrazněna lopuchem, červeným santalovým dřevem a hřebíčkem. Amla neboli indický angrešt se používá k léčbě šedých vlasů.

Zdroj: Barvy na vlasy z bylinek

Diskuze

V diskuzi MĚSÍČKOVÁ TINKTURA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Můžete mi poradit, kde koupit 80% líh? V lékárně mi řekli, že se nesmí prodávat. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mukar.

Doporučuji zakoupit líh konzumní Delis potravinářský 60%, používám na výrobu a nakládání bylinek - platba a dodání OK
eshop.delis.eu/alkoh…

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Měsíčková tinktura

Čištění trouby Mora

Čištění moderní trouby Mora je mnohem snazší. Nové výrobky jsou totiž opatřeny samočisticí funkcí.

Water system Mora

Water system je speciální program na čištění trouby. Pomocí této funkce se trouba sporáku MORA čistí velmi snadno, bez velké námahy a téměř sama.

Jak program čištění funguje

Stačí do pekáče nalít přibližně 0,5 l vody a vložit jej na dno trouby. Teplotu na termostatu nastavte asi na 50–60 °C na dobu 30 minut. Po uplynulém čase troubu vypněte. Vnitřek trouby se hezky „odmočí“ a trouba se snadno vytře.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Diskuze

V diskuzi TMAVÉ SKVRNY NAD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Zavadilova.

Prosím o radu,mám tmavé skvrny nad očními víčky-jako bych měla namalované tmavé hnědé stíny..co to může znamenat?diky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Oblast očí spadá pod ledviny, takže zvýšit pitný režim a brát čaj (kapky) na podporu čištění krve/ledvin.

Zdroj: diskuze Tmavé skvrny nad očima

Ředění krve Godasalem

Kyselina acetylsalicylová obsažená v léku Godasal tlumí funkci některých enzymů. V malých dávkách narušuje funkci krevních destiček vytvářet krevní sraženinu a tím působí proti srážení krve. Ve vyšších dávkách může snižovat horečku a působit proti bolesti.

Obecně se podává dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně na ředění krve a nárazově tableta o síle 500 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech.

Zdroj: Godasal na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahuše Ždímalová.

Zdravim,chtěla jsem se zeptat jestli je vhodné při léčbě Warfarinem pít čaj s bylinek.Právě zápasím s nechlazením a nic jiného než pít právě bylinky mě nenapadá.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Čaje z bylinek jsou v pohodě. Nevhodný je zázvor a čaj z něho. Nachlazení chce hlavně klid v teple a 7 dní počkat, až to přejde. Znáte to přísloví, že neléčené nachlazení trvá 7 dní a léčené týden.

Zdroj: diskuze Warfarin

Šalvěj

Šalvěj patří mezi nejstarší barviva používaná na černé a tmavě hnědé vlasy, dokáže překrýt i šediny. Listy šalvěje vařte po dobu 30 minut, aby vznikl silný extrakt, pro dosažení sytějších barev se šalvěj vaří ještě déle. Jakmile extrakt z šalvěje zchladne, můžete ho aplikovat na vlasy. Pro dosažení bezvadného výsledku by se tento proces měl opakovat jednou týdně, pro zachování barvy jednou měsíčně.

Zdroj: Barvy na vlasy z bylinek

Hena

Keř heny se používal v Egyptě po více než 5000 let jako zdroj barvy kaštanového odstínu na vlasy i vousy. Hena představuje bezpečné barvivo, neboť na vlasech vytváří jen slabou vrstvu. Dnes je k dispozici v práškové formě nebo jako pasta, která se aplikuje na vlasy. Tmavým vlasům dodává hena červenozlaté odstíny, na světlých vlasech mohou být odstíny červenooranžové. Hena by měla být ve směsích s jinými bylinami.

Zdroj: Barvy na vlasy z bylinek

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Šatanová.

Chci se zeptat na lék Lixiana 60mg , na ředění krve které léky se mohou užívat ja uživám apoibuprofen na bolest kloubu.Taky z bylin se chci zeptat na bylinu komonici lékařskou, která má být též na ředění krve, jestli je vhodná? Děkuji za odpovědi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Lixiana je nový lék proti sražení krve, který je stále ve fázi testování a teprve se vyhodnocují všechny možné interakce. Výhodou Lixiany je, že nevyžaduje žádnou dietu - můžete jíst co chcete. S interakcí s jinými léky je to už trochu horší. Je mnoho léků, které zvyšují i snižují účinky Lixiany, ale jejich dostupnost je vázána na lékařský předpis, takže vždy informujte všechny lékaře, že užíváte Luxianu a oni se k tomu přizpůsobí se svým předpisem. Co se týče bylinek, tak zatím je prokázána interakce s třezalkou tečkovanou, ale pro vaší bezpečnost byste neměla užívat žádné bylinky během léčby Lixianou. Volně prodejné léky proti bolesti, jako je například Ibuprofen, zvyšují riziko krvácení, obzvláště když se užívají dlouhodobě. Požádejte svého ošetřujícího lékaře o předpis na vhodnější lék proti bolesti, který bude možné užívat bez rizika.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opuncie ředení krve

Důležité informace

  1. před odběrem krve dbejte pokynů lékaře – některé odběry vyžadují provedení nalačno nebo dodržení určité diety;
  2. dbejte na dostatečné zavodnění organismu (minerálky, neslazené čaje, apod.);
  3. pokud užíváte léky na ředění krve, informujte zdravotnický personál;
  4. po odběru krve je nezbytně nutné stlačit místo vpichu po dobu nejméně 2 až 5 minut, zabráníte vzniku hematomu (modřiny) v místě vpichu;
  5. v den odběru nenoste těžké věci v ruce, ze které byl odběr proveden, necvičte.

Zdroj: Poliklininka Karlovo náměstí odběry krve

Použití antikoagulantů

Antikoagulanty se předepisují na prevenci krevních sraženin nebo jejich léčbu, aby se tak zabránilo větším krevním sraženinám.

Prevence antikoagulantů:

  • fibrilace komor;
  • srdeční chlopně;
  • endokarditida (infekce vně srdce);
  • mitrální stenóza;
  • poruchy krve;
  • endoprotézy.

Zdroj: Antikoagulanty, léky proti srážení krve

Alternativní možnosti

Problém husté krve se obvykle řeší hematologickým vyšetřením a poté tradiční antikoagulační terapií, jež se často spoléhá pouze na využití léků navržených tak, že inhibují shlukování krevních destiček, které jsou zodpovědné za vznik krevních sraženin. Antikoagulační terapie tedy zajišťuje „ředění krve“. Tento druh léčby velmi efektivně zabraňuje vzniku dalších krevních sraženin u lidí, kteří prodělali infarkt nebo mrtvici. Při léčbě se používají léky Coumadin, Plavix a podobně. Lze řešit houstnutí krve jiným způsobem? V život ohrožujících situacích určitě ne. Nicméně v určitých případech se mohou při ředění krve využít bylinné léky.

Zdroj: Bylinky na ředění krve

Alkohol a ředění krve

Není nápoj jako nápoj. Užívání alkoholu, kávy a dalších tekutin, které jsou močopudné a zároveň zahušťují krev, způsobuje únavu. Paradoxně to lidé často řeší další kávou. Správné je napít se čisté nebo minerální vody.

Zdroj: Ředění krve

Léky na ředění krve a alkohol

Nepravidelná větší konzumace alkoholu může způsobovat kolísání hodnot INR. Po požití nadměrného množství alkoholu může dojít ke změnám hodnot INR, proto je tento fakt důležité nahlásit ošetřujícímu lékaři, který vám ihned stav INR zkontroluje.

Zdroj: Ředění krve

Kdy ředění krve může ublížit

Pacient, který užívá lék na ředění krve, si svévolně vezme lék, který také ředí krev, a posléze může třeba i vykrvácet, protože jeden lék znásobí účinnost toho druhého. Velice často také dochází k nevhodným kombinacím z důvodu volného prodeje některých léků, které si koupíme, aby nám bylo lépe, respektive abychom vyřešili nepříjemné projevy nachlazení a podobně. Velmi oblíbeným lékem je určitě Brufen, sám o sobě tento lék není vhodný k časté konzumaci. Kombinace s léky na ředění krve pak může způsobit vážné zdravotní stavy, které mohou skončit i úmrtím. Pokud užíváte léky na ředění krve, vždy byste o tom měli informovat lékaře, když vám předepisuje nový lék.

Zdroj: Ředění krve


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP