Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MOHOU RUST ZUBY MOUDROSTI PO 40 VEKU

OBSAH

Příznaky zubů moudrosti

Zuby moudrosti v dolní čelisti jsou v naprosté většině případů zdrojem menších či větších zánětlivých potíží, a tedy zdrojem infekce. Mohou proto negativně ovlivňovat jak orální zdraví, tak představovat zátěž pro imunitní systém, a tedy celkový zdravotní stav. Jedinou efektivní léčbou a také možností, jak problémům předejít, je zuby moudrosti odstranit. Pokud dojde k zánětu zubu moudrosti, je nevyhnutelná extrakce zubu.

Zdroj: Problémy se zuby

Diskuze

V diskuzi SALÁTOVÉ OKURKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolorosová.

Dobrý den, prosím ruší salátové okurky a rajčata účinnost warfarinu, děkuji Kolorosová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobrý den, mám problém se zubem moudrosti, právě mi začal asi růst, nevíte jak ztišit bolest bez nějakých chemikálii?

Zdroj: diskuze Salátové okurky a warfarin

Zkušenosti se zuby moudrosti

U většiny lidí nedojde k prořezání zubů moudrosti. Tyto zuby zůstávají zcela nebo částečně skryty pod sliznicí, mnohdy i v kosti dolní či horní čelisti. Většinou jsou nevýhodně skloněné a ohrožují svým růstem okolní zuby a kost.

Zdroj: Problémy se zuby

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU MOUDROSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mara.

Dobry den ja sem se chtel zeptat co pomuze na bolest zubu moudrosti ten zub je uz trohu prorizli ven jenom tak z pulky a druha pulka jeste ne a jeste mam na teklou dasen okolo zubu a boli me i ucho stoho ja mel jit na trhani ale ja byl nemocny a obednali me az za naky tri mesice tak nevim co stym mam ted delat...dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zuby moudrosti rostou pomalu a ve vlnách. Vždycky, když trošku povyroste, tak nadzvedne dáseň nad ním a ta se pak vlivem kousání naruší a zanítí. Nejúčinnější pomocí je odříznutí této dásně zubařem. Sám si můžete pomoci aplikací spreje Tantum Verde nebo Jox a vyčištěním zubů po každém jídle a počkat, než se dostanete na objednané trhání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu moudrosti

Zuby moudrosti v 16 letech

Tento věk bývá nejideálnějším pro odstranění zubů moudrosti, protože zatím nejsou plně vyvinuty a odstranění jejich zárodků je miniinvazivní. Je důležité, aby ale už byly založeny zárodky všech ostatních stálých zubů.

Zdroj: Zuby moudrosti

Poradna

V naší poradně s názvem LATKA NA RUST ČLOVEKA 40 ROKOV BYLINK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera, Čonkovs.

Dobry den prosim mate nrjake bylinky na rust do vysky človeka mam 40 rokov dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Růst těla v dospělosti bohužel ničím obnovit nedokážeme, ani bylinkami a ani léky. Růst je u člověka definitivně ukončen ve věku 25 let. Pak už se tělo jen zmenšuje až do smrti. Nelamte si z výškou hlavu, přijměte to a pamatujte si, co je malé to je krásné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Latka na rust človeka 40 rokov bylink

Zuby moudrosti

Označení těchto zubů vychází pravděpodobně z toho, že zuby moudrosti se prořezávají mnohem později než ostatní zuby.

Zuby moudrosti jsou třetími stoličkami. Zubaři je označují i jako osmičky. Je pro ně typické, že vyrůstají jen jednou za život a často mají dva kořeny. Původně v pravěku zuby moudrosti sloužily k mechanickému zpracování potravy v dutině ústní. Byly velmi potřebné pro přežvýkání syrového masa. V dnešní době ale takové mechanické zpracování potravy není tak nutné, a proto zuby moudrosti pozbyly svoji původní funkci. Třetí stoličky ale neztratily jen funkci, vzhledem ke zkrácené čelisti ztratily i dostatek prostoru pro svůj růst. Často se tedy stává, že se nevejdou do zubního oblouku. U některých lidí se také stává, že tyto stoličky nerostou rovně, ale že rostou šikmo, někdy dokonce i vodorovně. V takovém případě se většinou stoličky musí chirurgicky odstranit, protože by mohly deformovat ostatní zuby. Zuby moudrosti mají navíc zvýšený sklon ke kazivosti a k zánětům.

Zdroj: Zuby moudrosti

Diskuze

V diskuzi DĚTSKÝ ŽLUTÝ CHRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Hrdličková.

Dobrý den, mám dvě vnučky ve věku 11 a 8 let. Obě mají už i nové zuby hodně zažloutlé, nezdravé. Zuby si čistí, ale já si myslím, že je něco špatně. Jejich lékařka, stomatoložka, tvrdí, že je to v pořádku, někdo má bílé zuby a někdo žluté. Holky jsou pěkné, ale , když se zasmějí, tak je to hrůza. Já si myslím, že by měly změnit lékaře. Mít žluté zuby už v tomto věku podle mne není normální. Děkuji za radu, Hrdličková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dětský žlutý chrup

Problematické osmičky

Zuby moudrosti jsou osmičky, které člověku vyrostou až jako zcela poslední zuby. Velký počet pacientů zubního lékaře má osmičky problematické. Snadno totiž podléhají kazivosti. Dalším častým problémem je jejich křivé umístění, které vybočuje z přirozené řady chrupu, ať se již jedná o jejich růst směrem do tváře, nebo naopak k jazyku. Z tohoto důvodu se nejen mezi veřejností traduje, že čím dříve se zub moudrosti vytrhne, tím lépe. Podobný názor zastávají i někteří zubní lékaři. Přitom pokud jsou osmičky dobře prořezané, narostlé a nekazí se, není nejmenší důvod k tomu, aby se musely vyndat. Zuby moudrosti nevyžadují speciální péči v porovnání s ostatními zuby.

Zdroj: Problémy se zuby

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍNY PRO RŮST ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bety.

co použivat na růst řas

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vitamíny podporující růst řas jsou stejné jako pro podporu růstu vlasů. Na podporu růstu vlasů a řas nejlépe funguje toto: dobrá bílkovinová strava (například Smacker), pak hodně kolagenu (například Colafit) a pak především Zinek - 30mg každý den po posledním jídle.
Neoficiálně na růst řas působí i léky na Glaukom, například kapky Lumigan.

Zdroj: diskuze Vitamíny pro růst řas

Zuby moudrosti v těhotenství

Protože se zuby moudrosti prořezávají často někdy mezi osmnáctým a pětadvacátým rokem života jedince, často jsou ženy v té době těhotné. Nastává pak otázka, jestli bolestivý zub vytrhnout hned, a nebo počkat až po porodu. Hlavní riziko vytrhnutí zubu moudrosti v těhotenství není v tom zákroku a ani v aplikaci anestetika, ale v tom, že je možné, že se do rány dostane infekce, začne to hnisat a budou se muset nasadit antibiotika.

Zdroj: Zuby moudrosti

Diskuze

V diskuzi ŠTÁVA Z PLODU BEZINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Smržová Jitka.

Od kterého věku děti mohou pít bezinkovou štávu z černých plodů.Děkuji Smržová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Štáva z plodu bezinek

Zuby moudrosti – bolest

Zuby moudrosti, známé také jako třetí stoličky, jsou vzadu v ústech poslední v řadě. Z nejrůznějších důvodů je ale ne všichni z nás máme.

U většiny lidí se zuby moudrosti objevují v rozmezí věku 17 a 25 let a nepůsobí žádné problémy. U některých lidí jsou však takzvané retinované, to znamená, že uvíznou v čelisti, nemohou se proříznout dásní. To pokaždé nemusí vadit. Retinované zuby moudrosti často nevykazují žádné příznaky, ani nepůsobí bolest, a zůstávají v čelisti celý život.

Ale v některých případech retinované zuby moudrosti problémy způsobují. Místo okolo retinovaného zubu moudrosti může zčervenat a zduřet, můžete cítit bolest v čelisti, bolesti hlavy a zvláštní chuť, když blízko retinovaného zubu skousnete.

Zuby moudrosti jsou pozůstatkem z dávných dob, kdy jsme jedli mnohem jednodušší stravu a potřebovali jsme více zubů. V dnešní době mají lidé menší čelisti, do kterých se jim tyto „pozdní“ zuby často prostě nevejdou. Jakmile zuby moudrosti začnou růst, mohou vytlačovat jiné zuby a překážet ortodontickým pomůckám. Pouze zčásti prořezané zuby moudrosti mohou být také živnou půdou pro bakterie, jejichž hromadění může vést k vážným onemocněním dásní.

I když retinované zuby moudrosti žádné příznaky nevykazují, doporučují je někteří zubní lékaři chirurgicky odstranit, aby se tak zabránilo případným problémům v budoucnosti. Vytažení zubu moudrosti je naštěstí běžným ambulantním zákrokem, který se provádí v lokální anestezii. Stejně jako po jakémkoliv jiném chirurgickém zákroku je třeba v prvních několika dnech předpokládat reziduální krvácení, otok nebo podlitiny a omezit fyzickou činnost. Většina lidí se však zotaví rychle a snadno.

Zdroj: Zuby

Diskuze

V diskuzi TRHANI ZUBU MOUDROSTI SEDMICKY DOLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Rumlerova.

Dobry den potrebuji pordit,ve stredu me trhali zub moudrosti a dnes je sobota a neustale mm bolesti az do spanku a k uchu v ustech me zustala nit a mam neprijemnou chut v ustech i po vycisteni zubu,mam navstivit zubni pohotovost,nebo existuje neco cim si poradit ,treba babska rada

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Trhani zubu moudrosti sedmicky dole

Prořezávání zubů moudrosti

Prořezávání všech zubů je často spojováno s pocitem bolesti. U zubů moudrosti to navíc komplikuje skutečnost, že tyto zuby rostou i několik let. Navíc bolest se může objevit kdykoliv a trvat různě dlouhou dobu. Prořezávání těchto zubů komplikuje velké množství vaziva pod dásněmi.

Zdroj: Zuby moudrosti

Zuby moudrosti a zápach z úst

Nepříjemný zápach z úst mohou způsobovat i neprořezané osmičky. Pokud je zub neprořezaný, tak je z části pokryt dásní. V prostoru mezi zubem a touto dásní pak zůstávají zbytky jídla a plak. Tyto zbytky jídla tam pak uhnívají a způsobují nepříjemný zápach. Řešením je opět extrakce tohoto zubu.

Zdroj: Zuby moudrosti

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rena.

Dobrý den, lupenku mám ve vlasech. Je to nepříjemné nemohu si brát tmavě oblečení protože je to vidět na prádle na ramenou. A stydím se za to, lupenku mám 17 let. A brala jsem takové ty mlicka do hlavy belosalic a dehtovy šampon. Už to moc nepouziva, jenom občas. Připadá mi to úplně stejné, jestli to beru nebo neberu. Chtěla jsem lázně ty mi doktorka na kožním hned zamítla, že prý nemám nárok že to mám pouze v hlavě. Myslíte že to je správně a tak to má být?!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Dobrý den, lupénka bývá, dle moudrosti tradiční medicíny, příznakem tzv. silně narušené rovnováhy pH kyselosti buněk v těle. Doporučuji tedy, odstranit tuto příčinu jejím vyrovnáním a následným udržováním. Podrobný návod, jak toho lze dosáhnout, uvádím v knize ,, Poklad-škola odkyselení těla". Více informací o knize získáte na webu: www.TradicniMedicina… kde si ji můžete také objednat. V případě neřešení narušené pH rovnováhy těla zpravidla se mohou zdravotní obtíže v čase stupňovat. Mějte hezký den. Jiří

Zdroj: diskuze Lupénka ve vlasech

Rentgen zubů moudrosti

Pokud si pacient u zubaře stěžuje na bolest třetích stoliček, zubař obvykle provede rentgen čelisti, který slouží jako taková prevence. Zubař tak rovnou zjistí, jak si tyto zuby „stojí“ mezi ostatními. Rentgenový snímek se dá provést již ve čtrnácti letech, takže již v té době se dá zjistit, jestli se tyto zuby budou prořezávat nebo ne.

Zdroj: Zuby moudrosti

Poradna

V naší poradně s názvem ALAVIS NA KLOUBY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květka.

Ahoj, může ten Alavis i moje 60-ti letá babička?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alavis obsahuje glukosamin a chondroitin a někdy i MSM a všechny tyto látky mohou ovlivnit účinky Warfarinu. Warfarin bývá obvyklý lék u lidí ve věku 60ti let. Pokud je užíván Warfarin, mohou se tyto látky užívat jen pod dohledem lékaře, jinak hrozí komplikace ohrožující život pacienta.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alavis na klouby diskuze

Jak snížit otok zubu moudrosti

Pokud je zánět zubu moudrosti spojený s otokem a ztíženým otvíráním úst, je lepší zahájit nejprve konzervativní léčbu. To znamená nasadit antibiotika, provést důkladný výplach vaku za zubem, například Corsodylem. Extrakce se pak provádí po zklidnění akutních příznaků.

Zdroj: Problémy se zuby

Trhání zubů moudrosti

Vytržení zubu moudrosti se doporučuje v případě, že je jeho sklon větší než deset stupňů. Zrovna tak je důvodem k extrakci, pokud osmička tlačí na sedmičku nebo je původcem zánětu. Pokud existuje důvod k vytržení, pak je lepší, když k němu u osmiček dojde ještě v době jejich vývoje. Důvod je prostý. Kořen není ještě tak velký a celý zákrok je jednodušší jak pro stomatologa, tak pro pacienta. Po vytržení zubu moudrosti ránu ani ústa nevyplachujte, tvář ledujte a udržujte ránu a její okolí čisté.

Zdroj: Problémy se zuby

Zuby moudrosti

Zuby moudrosti jsou třetí stoličky. Obvykle se prořezávají až během 18.–24. roku života. U současného člověka pozbyly svou funkci, protože měkká potrava nevyžaduje takové mechanické zpracování v dutině ústní, jako tomu bylo v daleké minulosti. V důsledku toho došlo ke zkrácení čelistí a třetí stoličky často nemají dostatek místa k tomu, aby se prořezaly a správně zařadily do zubního oblouku. U někoho se některá třetí stolička neprořeže vůbec. Jindy se třetí stolička prořezává šikmo nebo vodorovně; v tom případě je často vhodné její chirurgické odstranění. Problémy s prořezáváním zvláště dolních zubů moudrosti trpí až každý pátý člověk. Třetí stoličky jsou typickým příkladem monofyodontního zubu: vyrůstají jen jednou za život. Nejčastěji mají dva kořeny.

Zdroj: Zuby

Vývoj chrupu

U lidského zárodku se chrup začíná vyvíjet asi v šestém měsíci. Od šestého do osmého měsíce dochází k prořezávání zubů – rostoucí zubní kořen tlačí korunku skrze dáseň. Zuby mléčné jsou jen dočasným souborem, ve kterém chybí třenové zuby. Říkáme mu dentes decidui nebo dentes lactei. Jako první prořezávají dolní vnitřní řezáky a pak horní vnitřní řezáky. Stálý chrup (dentes permanentes) je tvořen spolu s mléčným chrupem, ale je v klidu do pátého, šestého až sedmého roku, kdy jejich růst naruší kořeny dočasných zubů, což vede k jejich vypadnutí. Stálý chrup roste do čtrnáctého roku, kdy se prořezávají „sedmičky“ – druhé stoličky, a má navíc zuby třenové, které rostou hned za špičáky, teprve za nimi jsou pak stoličky. Zuby moudrosti se prořezávají jako poslední od patnáctého roku života.

Zdroj: Zuby

Zdravotní problémy

Zuby moudrosti mohou způsobit spoustu nepříjemných zdravotních problémů od retence až po zubní cysty. Pod pojmem retence se míní stav, kdy se zub nedokáže sám prořezat. Tuto obtíž často provází bolest, otoky tváře, někdy i horečka a schvácenost. U všech zubů, a zub moudrosti není výjimkou, může dojít k zánětu dásně. Zánět bývá způsoben usazeným plakem okolo tohoto zubu. Zánět je často způsoben tím, že u zubů, které rostou nakřivo nebo jsou jen částečně prořezány, se nedá odstranit plak, který se tedy usazuje v krčku zubu. Zánět zubu může způsobovat i nepříjemnou bolest ucha, krku a obtížné polykání.

Zubní cysta vzniká tak, že u neprořezaného zubu pokračují buňky v sekreční činnosti vytvářející sklovinu. Cysta se může klidně zvětšovat bez bolesti, nebo může být infikovaná ze vzniku zánětu čelisti a velmi bolet. V obou případech ale oslabuje okolní kost.

Pokud se zub moudrosti neprořeže, může u něj dojít k degeneraci zubního váčku, v němž se zub vyvíjel. Problémy s prořezáváním zubů moudrosti má až každý pátý člověk.

Zdroj: Zuby moudrosti

Zuby latinsky

V anatomii jsou jednotlivé lidské zuby popisovány jako:

  • I1: Dens incisivus medialis (první řezák)
  • I2: Dens incisivus lateralis (druhý řezák)
  • C: Dens caninus (špičák)
  • P1: Dens premolaris primus (první třenový zub)
  • P2: Dens premolaris secundus (druhý třenový zub)
  • M1: Dens molaris primus (první stolička)
  • M2: Dens molaris secundus (druhá stolička)
  • M3: Dens molaris tertius (dens serotinus, třetí stolička, zub moudrosti)

Zdroj: Zuby


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP