Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DÍRA VE TLUSTÉM STŘEVĚ

OBSAH

Co jsou polypy ve střevech

Polypy se dle histologické struktury dělí na nenádorové a nádorové. Podstatou nenádorových polypů ve střevě může být nadměrně vzrostlá sliznice, někdy může jít o důsledek chronických zánětů. Nádorové polypy vznikají v důsledku buněčných mutací. Zásadní je, že většina nádorových polypů v tlustém střevě představuje nádory nezhoubné, u nichž ovšem po dlouhé době (roky) hrozí riziko zvratu ve zhoubné onemocnění (rakovina tlustého střeva). Výskyt stovek až tisíců polypů označujeme jako takzvanou polypózu a najdeme ji u některých geneticky podmíněných chorob. Příkladem je například familiární adenomatózní polypóza, Peutz-Jeghersův syndrom, Turcotův syndrom, Cowdenův syndrom a Gardnerův syndrom.

Dělení polypů:

  • 1. Stopkaté
  • 2. Přisedlé
Nenádorové
  • 1. Hyperplastické
  • 2. Juvenilní
  • 3. Peutz-Jeghersův polyp
  • 4. Zánětlivé

Nádorové

  • 1. Adenomy (tubulární x tubulovilózní x vilózní)
  • 2. Karcinomy (neinvazivní x invazivní)

Zdroj: Polypy ve střevech

Diskuze

V diskuzi DIVERTIKLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna .

Prosím o radu jak pomocí bylinek zamezit často se opakujícím zánětům divertikul v tlustém střevě. Lékař doporučuje pouze antibiotika.
Dietu se snažím poctivě dodržovat a piji aloe vera.
Velmi děkuji za odpověď
Anna

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Divertikly

Polypy v konečníku

V konečníku se mohou vyskytovat buď ojedinělé, nebo vícečetné polypy. Naprostá většina karcinomů (zhoubných nádorů) má svůj původ ve žlázovém polypu (takzvaném adenomu). Nejvíce jich bývá v konečníku. V tlustém střevě se ¾ nacházejí v levé polovině a ¼ v pravé. Přeměna polypu v karcinom je úměrná velikosti, šířce stopky a nerovnosti povrchu polypu. Polypy se projevují krvácením, průjmy a přítomností hlenu ve stolici. V případě nálezu endoskopicky odstranitelného polypu se provádí ihned jeho snesení s odesláním k histologickému vyšetření. U objemných polypů, které nelze odstranit endoskopicky, se odebírá vzorek tkáně na histologické vyšetření a následně se zajišťuje a provádí jejich operační odstranění.

Zdroj: Polypy ve střevech

Poradna

V naší poradně s názvem JPROSIM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

90leta babička ma uz rok vřed v tlustém střevě. Vařím dietu a vse bylo v pořádku. Teď se ji střídal průjem se zácpou. Bylo doporučeno lékařem endiaron a loperamid 2mg. 5dni jsem ji střídavě dávala léky. Mezitím byla jednou ná stolici. Ted nebyla 3dny na velké. Nevím co dál.Diky za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To zpoždění stolice o několik dnů může dělat ten Loperamid. To je lék, který zpomaluje průchod obsahu ve střevech a proto se užívá jen při průjmu. Po každém průjmovém vyprázdnění se užije jedna tableta. Není-li stolice průjmová a nebo není-li žádná, Loperamid se neužívá.
Pro babičku bude nejlepší, když ji najdete geriatrickou ordinaci. Tam je zkušený lékař specializující se na nemoci související se stářím. V Googlu si dejte vyhledat geriatr a nebo gerontolog a na mapě si pak vyberte nejbližší ordinaci.
Jako domácí léčbu můžete použít probiotika pro seniory. Tyto kapsle doplní do střev potřebné bakterie a pomohou stabilizovat stolici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jprosim o radu

Rakovina tlustého střeva foto

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Diskuze

V diskuzi KDO PORADÍ CO S OTOKEM PO VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Labounkova.

Poraďte prosím někdo. 5.května mi na pohotovosti rezali absces na dasni. Denně výměna drenu,velký otok tváře. Po týdnu mi paní doktorka stejně musela zub vytrhnout. Je to již dvanáct dní,ale otok ač o trochu menší stále nemizi.Už jsem zoufalá ze mi zůstane.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Turtáková.

před 2 dny vytrhl doktor vnučce mléčný špičák .Nebolí ji nic díra se hojí jen mmá strašně oteklou pusu obličej až oko . Ledujeme ale nevím co s tím vůbec to nemizí

Zdroj: diskuze Kdo poradí co s otokem po vytržení zubu

Typy střevních polypů

Děti nejčastěji postihují polypy vyvolané Peutz-Jeghersovým syndromem, dále juvenilní polypy a rodinné polypy.

Polypy způsobené Peutz-Jeghersovým syndromem představují dědičnou poruchu, která se projevuje polypy v tenkém střevě kojenců a malých dětí. Postiženým dětem se tvoří malé hnědé skvrny. Tento druh polypů snadno krvácí. Ve většině případů jsou neškodné, ojediněle mohou být zhoubné.

Juvenilní polypy se vzácně vyskytují u dětí do 1 roku věku, nejčastěji však postihují děti ve věku 2 až 5 let. Většinou se tvoří v tlustém střevě a v konečníku; jsou neškodné. Léčba není nutná, polypy se kolem 15. roku věku samy ztratí.

Familiární/rodinné polypy představují vzácnou dědičnou poruchu projevující se tvorbou velkého množství polypů v tlustém střevě a v konečníku. Tento druh polypů by se měl léčit již v dětství, neboť se kolem 40. roku věku může stát zhoubným. Tvoří se dětem ve věku mezi 4 měsíci a 10 lety, většinou jsou zjištěny na začátku puberty.

Zdroj: Polyp rekta

Diskuze

V diskuzi DOTTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kott Jaroslav.

Dnes jsem zjistil, že asi u každého hnízda brambor sje v zemi díra a do ní nalézají včely či vosy. Brambory dobře zalévám. Letos zde na chalupě pěstuji brambory poprvé a jsem z toho pryč-bojím se i brambory okopávat. Poraďte prosím co mám dělat. Děkuji za radu. Kott Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dobrý den,
měla jsem vosy v záhonu s jahodami. Zkoušela jsem kdeco, nakonec jsem se jich (spíše náhodou) zbavila tak, že jsem do díry nastříkala sprej proti vosám, zastrčila tam hořící sírový papírek a ono to blaflo. Vosy tam pak už nelítaly.

Zdroj: diskuze Dottaz

Co se děje, když je krev ve stolici

Pokud se objeví krev ve stolici, může se jednat o krvácení ze zažívacího nebo dýchacího systému. Krev ve stolici se řadí mezi vážnější příznaky a jejich přehlížení může mít fatální následky. Vždy je důležité dle podoby krve ve stolici nalézt místo krvácení:

  • černá, natrávená krev ve stolici pochází z části od úst až po tenké střevo, nebo může jít i o spolknutí krve z plic
  • červená krev ve stolici pochází z konce tenkého, nebo celého tlustého střeva
  • pokud je krvácení do stolice příliš malé, lze je prokázat odebráním malého kousku stolice a jeho laboratorním rozborem

Je nutné si uvědomit skutečnost, že přítomnost krve ve stolici ještě neznamená přítomnost polypu v tlustém střevě. Krvácení do stolice může být způsobeno mnoha dalšími příčinami, jako jsou hemoroidy, infekce tlustého střeva a podobně. Také přítomnost polypu v tlustém střevě neznamená, že pacient trpí rakovinou.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Colonix doporučuji,ale s podmínkou příjmu čisté vody.Střevo celé nevyměníme jako třeba zanesené vodovodní trubky. Proto je potřeba se o své střevo starat včas a je nutné provádět jeho pravidelnou údržbu

Vhodné je vyčistit si jednou za rok šetrně a důkladně tlusté střevo, nejlépe několikrát po sobě. Tak jak nemůžete očekávat od jedné tablety zmizení všech nemocí a problémů přes noc.Zuby si čistíme nejméně dvakrát denně, o čistotu svojí kůže se staráme také denně. A co naše tlusté střevo, necháme je pro nás tvrdě pracovat bez úlevy?! Vytvoří-li se na stěnách lepkavý potah, nemohou ho uspokojivě rozpustit ani opakované klasicky známé nálevy. Pokud by se toto odstranilo příliš rychle, mohlo by to kromě jiného také vést k bolestivé reakci sliznice tlustého střeva. Obdobně jako při odstraňování tapet, musí se povlak z fekálií v tlustém střevě nejdříve pořádně nasáknout tekutinou, aby vyloučení mohlo proběhnout účinně a bez potíží.Proto je tak důležité při kůře Colonix pít dostatek čisté vody.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Co jíst po kolonoskopii

Po odstranění střevních polypů nebo po jiném zákroku v tlustém střevě je pacientovi na několik dní naordinována šetřící dieta a jsou mu omezeny některé aktivity. Před tím, než pacient opustí oddělení, jsou s ním probrány výsledky kolonoskopie. V daný čas ovšem ještě definitivní diagnóza nemusí být známa, protože se čeká na mikroskopickou analýzu bioptických vzorků, která obvykle zabere několik dní.

Zdroj: Kolonoskopie

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eman.

Prolívám se už 2 týdny nálevem z bobkového listu, vrchem spodem
což znamená, že piju půl litr denně a prolejvám se klystýrem
Bude to stačit na snížení hladiny kyseliny močové, kterou mám taky hraniční? /přes 420 nm/litr v krvi/
chytnul sem jakési osypky, přes kůži se to čistí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Osypky můžou být zprávou od vašeho těla, že není vše úplně v pořádku. Když máte dnu, tak můžete žít normální život a neměl byste dělat tyto nárazové čistící cykly. Kyselinu močovou lze snížit v první řadě dietou. Pokud to nejde, tak jsou k dispozici léky na její korekci. Všechno má své vedlejší účinky, i to prolévání se odvarem. Může při tom dojít k úbytku životně důležitých minerálů a k porušení biologické rovnováhy v tlustém střevu. Ani jedno není prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Co znamená mít roupy

Mít roupy znamená být neposedný, zlobit, však to znáte, většinou toto slovní spojení používaly babičky nebo rodiče. Ale mít roupy znamená i trpět parazitárním onemocněním, které není vůbec příjemné.

Roup dětský je červ bělavé či bílé barvy, žije v tenkém a tlustém střevě. Samice je větší než sameček, zatímco samec dosahuje délky 6 mm, samice až 12 mm. Samice klade až 12 000 oplozených vajíček kolem řitního otvoru člověka.

Zdroj: Jak vypadá roup dětský

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Dobry den, mohu take poprosit o radu? Uz asi tyden sleduji, ze mi u obou palcu na noze cerna roh luzka, dnes jsem to nevydrzela a kuzi trochu odchlipla abych se tam podivala. Cele je to plne cehosi cerneho. Neni to pod nehtem ale v luzku a dira v nehtu, je mozne to castecne vyskrabnout. Vypada to ze mi sleze vely nehet. Na druhe noze bude totez. Nejdriv jsem doufala, ze to bude jen nejaka srazenina, boruvka, ale tohle je zvlastni. Poradite mi prosim jestli se nejedna o neco vazneho? Dekuji za odoved.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se, není to nic nebezpečného. Ani vám nesleze nehet. Před třemy a čtyřmi měsíci u vás došlo k poranění místa, kde vzniká nehet a vylilo se tam trochu krve, která se srazila a zčernala. Nyní místo odrůstá a postupně bude vytlačeno přirozeným růstem nehtu. Nehet na palci u nohy roste pomalu a bude to trvat měsíce, než stopy po úrazu zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Psyllium

Psyllium je semeno jitrocele vejčitého (Plantago ovata). Po rozpuštění extraktu z psyllia vzniká gel obsahující vlákninu. Po požití gelu se v tlustém střevě vláknina částečně natráví působením fyziologické střevní flóry, pro kterou slouží i jako potrava. Tyto bakterie obalí stolici, která se tak stává měkčí a kluzkou. Vláknina rovněž zvyšuje pohyblivost střev a zrychluje vyprázdnění stolice. Klinické studie potvrdily, že strava s nízkým obsahem vlákniny vede k zácpě a ta zase zvyšuje výskyt hemoroidů. Psyllium napomáhá při léčbě hemoroidů i tím, že uvolňuje křeč svěrače konečníku a svým protizánětlivým působením hojí hemoroidální zanícené žíly. Proto je užívání psyllia prospěšné i jako prevence hemoroidů.

Laktitol, druhá účinná složka jitrocele, působí tím, že zadržuje vodu v tlustém střevě, čímž změkčuje stolici. Laktitol je také důležitou složkou potravy fyziologických střevních bakterií. Používá se při chronické obstipaci (i v graviditě), doporučuje se rovněž osobám s hemoroidy, a to jak preventivně, tak jako součást léčby.

Dávkování: 1–2 vrchovaté lžičky granulátu zamíchat do 200 ml pitné vody a ihned vypít. Po užití se doporučuje vypít 200–300 ml vody, džusu nebo slabého čaje. Užívají se 2–4 lžičky granulátu denně, rozdělené do dvou dávek, vždy 30 minut před jídlem. Vzhledem k tomu, že vláknina na sebe může vázat molekuly léků, doporučuje se dodržet dvouhodinový odstup mezi užíváním psyllia a jiných přípravků.

Zdroj: Nejlepší lék na hemeroidy

Diskuze

V diskuzi VLIV NARKÓZY NA MOZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Dobrý den,
moje maminka(69 let) je 5 den po operaci nádoru,který mněla ve střevě. Co se probudila z narkózy je zmatená,neví kde je, mluví nesmysly.Před operací ji museli dávat transuze, protože mněla těžkou anémii.Mám strach, že se se to nezlepší. Před operací byla při smyslech, normálně komunikovala.

Děkuji za odpověď
Ilona

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Dobry den pani Ilono,
chtel jsem se zeptat, jak se dari mamince.
Mam totiz uplne stejne starosti o tatu po operaci nadoru na plicich. Po operaci to neni on....stejne priznaky jako vase maminka.
Dekuji za odpoved.

Zdroj: diskuze Vliv narkózy na mozek

Co je to kolonoskopie

Koloskopie nebo kolonoskopie je vyšetření, které umožňuje lékaři, obvykle gastroenterologovi, prohlédnout vnitřní stěnu střeva (většinou tlustého). Vyšetření se provádí pomocí kolonoskopu, což je ohebná hadice s kamerou a zdrojem světla, která má průměr zhruba dětského malíčku a na délku měří přibližně jeden metr. Konec kolonoskopu se pod vizuální kontrolou pomalu zavádí řitním otvorem do tlustého střeva.

Kolonoskopie se ve většině případů provádí z důvodu přítomnosti krve ve stolici, dále při bolestech břicha, dlouhotrvajícím průjmu a změnách v hybnosti střev, při zjištěných abnormalitách během rentgenového nebo CT vyšetření střev. Lidem, kterým byly v minulosti diagnostikovány polypy v tlustém střevě nebo rakovina tlustého střeva, dále lidem s výskytem jiných typů rakoviny v zažívacím traktu v rodině nebo lidem, kteří mají dlouhodobě zažívací potíže, jež mohou být spojovány s rakovinou tlustého střeva (například ulcerativní kolitida nebo polypy v tlustém střevě) může být doporučena kolonoskopie v pravidelných intervalech, protože riziko vzniku rakoviny tlustého střeva nebo výskytu polypů je u nich vyšší než u běžné populace.

Jak často by měl člověk podstupovat vyšetření kolonoskopem, to závisí na velikosti rizika a abnormalitách, které byly při předchozím vyšetření nalezeny.

Vyšetření se doporučuje i u zdravých lidí s běžným rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva. V tomto případě mají v České republice všichni asymptomatičtí pacienti nárok na první kolonoskopické vyšetření zdarma po dosažení padesáti pěti let věku a dále pak každých deset let.

Zdroj: Kolonoskopie

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKODÍ LECITÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mi může nějak uškodit, když budu brát lecitín?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lecitin je hojně využíván v potravinářství, v lékárensvtí a i v kosmetice. Lecitín je přírodní a bezpečná látka. Do potravin je lecitin přidáván jako emulgátor a umožňuje lépe smísit vodu s tuky, což bez lecitinu jde velmi špatně. Pokud je lecitin takto použitý v potravinách, tak je nejčastěji označen jako sójový lecitin a nebo jako E322. Jako doplněk stravy je používán nejčastěji lecitin sójový a užívá se ve formě velkých gelových kapslí.

Účinky lecitinu jsou:
- Lecitin je se svými nenasycenými kyselinami významným odpůrcem cholesterolu; cca 60% mastných kyselin v lecitinu je tvořeno kyselinou linolovou.
- Lecitin pomáhá stabilizovat rovnovážný poměr mezi LDL a HDL.
- Lecitin podporuje díky svým lipotropním komponentám, jako jsou cholin a inosit, léčbu nemocných jater.
- Harmonická rovnováha lecitinu, kyseliny žlučové a cholesterolu v žluči je nutným předpokladem pro to, aby se zabránilo vzniku žlučových kamenů.
- Díky své schopnosti pročišťovat cévy, snižovat krevní tlak, je důležitý jako prevence proti mozkovým příhodám.
- Poruchy látkové výměny acetylcholinu jsou příčinou řady mentálních nemocí. Lecitin se tak účastní jako pozitivní pomocný prostředek na hojivém procesu.
- Lecitin se s úspěchem ujal v geriatrii. Podporuje dobrý zdravotní stav starších lidí.
- U sportovců účinkuje lecitin jako energetický zdroj pro svaly a mozek. Doba zotavení po tělesné námaze se díky němu zkrátí.
- Fosfatidylcholin je důležitou složkou hlenové vrstvy v tlustém střevu. Tento hlen vytváří ochrannou vrstvu, která chrání stěnu velkého střeva před útokem kolonií komenzálních baktérií. Pacienti trpící ulcerózní kolitidou mají narušenou ochrannou vrstvu a hlen, který ji tvoří, má nižší hladinu fosfatidylcholinu než je tomu u zdravých osob.

Lecitin je tělu velmi prospěšný a doporučuje se ho brát zejména ve starším věku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Škodí lecitín

Co to jsou roupi

Onemocnění je parazitární infekcí, kterou vyvolává červ jménem Enterobius (synonymum Oxyuris) vermicularis. Žije v tenkém i tlustém střevě člověka. Onemocnění je výhradně lidské a nejčastěji postihuje děti předškolního a školního věku. Je to nejčastější původce střevních parazitárních chorob u nás. Parazit je bělavé barvy, má vřetenovitý tvar a dosahuje u dospělého samečka velikosti 2–5 mm, u samiček až 8–13 mm. Dospělci přežívají ve střevě tím, že se přichycují na výstelku střeva (sliznici) speciálními přísavkami. Oplodněné samičky, naplněné vajíčky (obsahují jich 10 tisíc a víc), cestují směrem ven z těla přes konečník k řitnímu otvoru, kde na kůži v jeho okolí svá vajíčka uloží. Vajíčka totiž potřebují k dozrání přítomnost kyslíku, který ve střevech není. Samičky pak umírají a ve stolici jsou vidět jako malé bílé částečky. K nákaze dochází požitím vajíček roupů. Nejčastěji se vajíčka dostanou do úst prsty, které přišly do styku s řitním otvorem, a vajíčka se na ně nalepila. Tak v podstatě dochází k takzvané autoinfekci (nákaza sama sebe), kdy vzniká začarovaný kruh. K nákaze může dojít i nepřímo, kdy se vajíčka dostanou na nějaký předmět, například hračku nebo ložní prádlo, mohou se přenést i prachem a nakazí se i jiné osoby. Z vajíček se ve střevě vylíhnou larvy, z nichž se vyvinou dospělí jednici schopní klást vajíčka.

Zdroj: Jak se zbavit roupů

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolína.

Měla jsem oteklé nohy a pořád pocit těžkých nohou.. Kámoška mi doporučila ať si koupím nějakou mast, která obsahuje kaštan koňský.. Tak jsem googlila a nejlepší recenze jsem našla na právě zmíněný Priessnitz žilní. Koupila jsem si mazání na žíly a ulevil mi :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Dobrý den,
Posledních 14 dní mě trápí brnění a otékání končetin (rukou i nohou)..
Trpím panickou poruchou,cronovou chorobou v tenkým střevě,exémem a nízkým tlakem.
Již třetí menstruační cyklus mám hodně bolestivý (bolest v kříži a beder)...
Tento týden mám zablokované lopatky a před měsícem se mi stalo, že jsem čůrala dvakrát krev.
Za prášky nyní beru /Sertralin 50mb (beru od 4,1, 2016) ,Pentasa 2x,Omeprazol (když ho neberu, tak mě pálí žáha),B-komplex a když je mi hůř, tak zobnu Rivotril...
Podotýkám, že mi je 26let a letos plánujeme miminko..
Nevíte co mi může způsobovat to otékání ?

Moc děkuji za odpověď...
Veronika

Zdroj: diskuze Oteklé nohy

Prognóza

Nejdůležitějším faktorem při předpovědi, zda se díra v důsledku operace uzavře, je doba, po kterou byla díra přítomna. Pokud máte díru méně než 6 měsíců, je asi 90% šance, že vaše operace bude úspěšná – 9 z 10 operací díru úspěšně uzavře. Pokud je díra přítomna rok nebo déle, bude úspěšnost nižší.

Většina lidí má určité zlepšení vidění poté, co se zotavili z operace. Přinejmenším operace obvykle zabrání zhoršení zraku. Váš lékař s vámi podrobněji promluví o tom, jaké výsledky můžete od operace očekávat.

I když operace úspěšně nenapraví vaše centrální vidění, makulární díra nikdy neovlivní vaše periferní vidění, takže z tohoto stavu nikdy úplně neoslepnete.

Je nepravděpodobné, že utrpíte nějaké škodlivé nežádoucí účinky operace makulární díry, ale měli byste si však být vědomi následujících možných komplikací:

  • Díra se nemusí zavřít, ale to obvykle nezhorší vaše vidění a obvykle je možné operaci zopakovat.
  • Téměř jistě po operaci dostanete šedý zákal, obvykle do jednoho roku, pokud jste ještě neprodělali operaci šedého zákalu. To znamená, že se přirozená čočka ve vašem oku zakalila. Pokud již šedý zákal máte, může být odstraněn současně s opravou otvoru.
  • Odchlípení sítnice nastává, když se sítnice oddělí od zadní části oka. Stává se to asi u 6 % lidí, kteří podstoupili operaci makulární díry. To může potenciálně způsobit slepotu, ale obvykle je to opravitelné při další operaci.
  • Ke krvácení dochází velmi vzácně, ale závažné krvácení do oka může vést ke slepotě.
  • Infekce je také velmi vzácná, vyskytuje se odhadem u 1 z 1 000 pacientů. Infekce vyžaduje další léčbu a mohla by vést ke slepotě.
  • Zvýšení tlaku v oku je zcela běžné ve dnech po operaci makulární díry, obvykle kvůli expandující plynové bublině. Ve většině případů je to krátkodobé a kontrolované dalšími očními kapkami nebo tabletami, které snižují tlak a chrání oko před poškozením. Pokud je vysoký tlak extrémní nebo dlouhodobý, může dojít k poškození zrakového nervu.

Zdroj: Makulární díra, operace a prognóza

Hemoroidy a jejich vážnost

Přítomnost hemoroidů může znamenat vážnější zdravotní komplikace. Důležité je, aby došlo k diagnostice dětských hemoroidů a zjištění příznaků vzniku.

  • Juvenilní polyp je růst sliznice střeva, což je problém u dětí poměrně častý. Tento syndrom způsobuje růst polypů v tlustém střevě, tenkém střevě a žaludku. Zároveň může vést ke krvácení, průjmu, křečím v břiše a anémii.
  • Crohnova choroba je chronické onemocnění, které způsobuje zánět sliznice trávicího traktu. Příznaky mohou zahrnovat průjem, bolesti břicha, krev ve stolici, horečky, hubnutí, bolest kloubů, infekci kůže a podráždění očí.
  • Dětská ulcerózní kolitida je chronické onemocnění způsobující zánět tlustého střeva nebo konečníku. Mezi příznaky tohoto onemocnění patří bolesti břicha, namáhání při pohybu střev a průjem s výskytem krve.
  • Syndrom dráždivého tračníku. Příznaky tohoto onemocnění jsou chronické nebo opakující se bolesti břicha, změna vyprazdňování a nadýmání. Syndrom dráždivého tračníku patří mezi nejčastější gastrointestinální onemocnění a projevuje se již v dětství.

Hemoroidy mohou být pro děti nepříjemné a děsivé, i když jdou většinou časem odstranit prostřednictvím hydratace a zvýšeným příjmem vlákniny.

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Stolice páchne jako čpavek

Amoniak je silně páchnoucí plyn. Zápach čpavku můžete znát z domácích čističů nebo čističů oken, protože tyto produkty často obsahují čpavek. Tento plyn může také zapáchat jako stará moč.

Tlusté střevo produkuje amoniak, když tráví bílkoviny. Játra ho pak neutralizují a pomáhají tělu se ho zbavit. Zápach amoniaku ze stolice může signalizovat problém s játry, což by mohlo nasvědčovat onemocnění jater.

Některé typy bakterií v tlustém nebo tenkém střevě mohou také vytvářet vysoké hladiny amoniaku. Proto stolice páchnoucí po čpavku může být známkou nerovnováhy mezi „dobrými“ a „špatnými“ bakteriemi v trávicím systému. Tyto nerovnováhy bývají často způsobeny některými antibiotiky a dalšími léky.

Zdroj: Zápach stolice po čpavku

Injekce ocriplasminu

Pokud je makulární díra způsobena vitreomakulární trakcí, může být možné ji léčit injekcí ocriplasminu aplikovanou přímo do oka. Injekce pomáhá sklivci uvnitř oka oddělit se od zadní části oka a umožňuje uzavření makulární díry.

Injekce trvá jen několik sekund, přičemž dostanete lokální anestetikum ve formě očních kapek nebo injekce, takže nebudete cítit žádnou bolest. Před zákrokem dostanete také oční kapky k rozšíření zornice, aby oční lékař mohl vidět zadní část oka.

Injekce ocriplasminu se obvykle používá pouze v raných stádiích – když makulární díra je široká méně než 400 mikrometrů.

Ocriplasmin může způsobit mírné vedlejší účinky, které obvykle odezní, jako například:

  • dočasné nepohodlí, zarudnutí, suchost nebo svědění;
  • otok oka nebo očního víčka;
  • citlivost na světlo;
  • záblesky;
  • rozmazané, zkreslené vidění;
  • snížení vidění nebo slepých míst.

U malého počtu lidí se mohou vyvinout závažnější vedlejší účinky, jako je znatelná ztráta zraku, zvětšení makulární díry nebo odchlípení sítnice. Chirurgický zákrok je obvykle nutný ke korekci zvětšení makulární díry nebo odchlípení sítnice.

Komplikace po operaci, kdy je potřeba vyhledat okamžitou pomoc:

  • výrazně snížené nebo zkreslené vidění,
  • silná bolest očí,
  • dvojité vidění, bolesti hlavy nebo je vám nevolno.

Bezprostředně po injekci může být vaše vidění rozmazané. Neměli byste řídit ani používat žádné nástroje nebo stroje, dokud se to nevrátí k normálu.

Pokud injekce ocriplasminu selže v uzavření makulární díry, může být navržena operace s názvem vitrektomie, při které dojde k uzavření makulární díry a zlepšení vidění.

Zdroj: Makulární díra, operace a prognóza

Váček na dásni u dětí

Váček nad dětským zubem na dásni nemá většinou nic společného s váčky u dospělých. Není v něm žádný hnis, ale produkty postupného rozpouštění kořenů dětských zoubků působením zubu stálého. Ty odcházely dírou v zoubku, aniž byste cokoliv pozorovali, pokud se díra v zubu ucpe cementem, tyto produkty nemají kudy odcházet, hledají si cestu ven a většinou se to projeví na dásni. Pokud dané místo nebolí, ani zoubek ne, ničemu to nevadí, časem váček praskne sám. Pak se však může zase udělat ještě i několikrát, než se zoubek začne hýbat a vypadne. Bývá to časté, většinou nebolestivé, mnohdy to děti ani rodiče vůbec nepostřehnou.

Zdroj: Nemoci dásní

Dočasně špatné vidění po operaci

S plynem, který byl aplikován do oka, aby pomohl uzavřít makulární díru, bude vidění ve vašem oku velmi špatné – trochu jako když máte oko otevřené pod vodou.

Může být ovlivněna vaše rovnováha a budete mít problémy s odhadováním vzdáleností, takže si dávejte pozor na kroky a hlavně schody a obrubníky. Můžete mít problémy s činnostmi, jako je nalévání tekutin nebo sbírání předmětů.

Během 7 až 10 dnů po operaci se bublina plynu začne pomalu zmenšovat. Jak se to stane, prostor, který zabral plyn, se vyplní přirozenou tekutinou vytvořenou vaším okem a vaše vidění by se mělo začít zlepšovat.

Obecně se plyn vstřebá za 6 až 8 týdnů a zrak se zlepší.

Zdroj: Makulární díra, operace a prognóza


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP