Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOLIK MOČI VYLOUČÍ SPRÁVNĚ ZA DEN

OBSAH

Ketony v moči u dětí

I u dětí do 13 let se mohou ketony vyskytovat v moči ve větším množství. V první řadě je třeba vyloučit onemocnění diabetes mellitus, které je charakterizováno zvýšeným množstvím ketonů v těle. Pokud po pečlivém přezkoumání dítěte není diagnostikována cukrovka, může se jednat o porušení acidobazické rovnováhy (kyselé – zásadité prostředí).

Aceton se v moči u dětí může vyskytovat i z několika dalších důvodů, například změnou stravování, hladověním, únavou nebo stresem.

Příčinou tohoto problému může být rovněž onemocnění jako chřipka, spála, anémie, pankreatitida, úplavice, stejně jako řada dalších infekčních onemocnění. Proto u dětí nestačí spoléhat jen na vyšetření moči. Důležité je také vyšetření krve, což je v podstatě jediný způsob, jak lékař může diagnostikovat správně, a tomu následně přizpůsobit nejlepší postup léčby.

Běžně by se v dětské moči ketolátky neměly objevovat.

Zdroj: Ketony v moči

Diskuze

V diskuzi KOLIK SE VYLOUČÍ MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Hezký den,chtěla bych vědět kolik nejvíc ml můzě člověk vyloučit na jedno vyčurání.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolik se vyloučí moči

Co to znamená

Ketony vznikají v organismu při biochemickém procesu rozkladu mastných kyselin. Tvoří se v játrech, obvykle v době hladovění, a fungují jako krátkodobý zdroj energie především pro mozek, který získává energii jen z glukózy nebo v době „krize“ právě z ketolátek. Takové zásobení organismu však může být jen dočasné, protože ketolátky mají kyselou podstatu a mohou narušit acidobazickou rovnováhu. Ketolátky, které organismus nespotřebuje, jsou vyloučeny močí, potem nebo plícemi. Odpadní produkty (pot, moč, dech) jsou tak v případě vyšší koncentrace ketolátek cítit po acetonu.

Ketolátky jsou pro tělo ve větším množství jedovaté, hlavně proto, že tělo okyselují. Nejznámější ketolátkou je aceton. Ketolátky se z buněk vyplavují do krve a odtud přecházejí do moči. V moči je můžeme prokázat jednoduchým vyšetřením pomocí diagnostických proužků, například proužku Ketophan nebo Diaphan. Ketolátky se na proužcích někdy označují také jako ketony.

Jsou-li ketony v moči přítomny, změní se po uplynutí předepsané doby (obvykle za 1 minutu) původně bílá barva plošky na proužku na narůžovělou, sytě růžovou či fialovou – podle toho, kolik ketolátek je v moči přítomno.

Zdroj: Ketony v moči

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Já.

Doporučená denní hodnota vitamínu B5 je 6 mg. ????????????

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučená denní dávka vitamínu B5 je 6 mg. Můžete užívat i více, ale většinou se tyto přebytky ihned vyloučí močí. Obvykle je vhodné doplňovat celé spektrum vitamínů řady B například pomocí přípravku B-komplex.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik?

Bílkovina v moči hodnoty

Zdravý dospělý člověk vyloučí močí při běžné fyzické aktivitě obvykle asi 50–80 mg bílkovin, maximálně 96 mg/m2 (tj. asi 150 mg) za 24 hodin („fyziologická proteinurie“). Asi 40 % těchto bílkovin představují plazmatické bílkoviny a zbývajících 60 % připadá na bílkoviny z ledvin (Tamm-Horsfallův uromukoid) a z vývodných cest močových (sekreční IgA a blíže nedefinované glykoproteiny a glykopeptidy). Množství a složení bílkovin v moči závisí na jejich filtraci stěnou glomerulární membrány, na resorpci v tubulárních buňkách a na renální hemodynamice. Za normálních okolností zabraňuje glomerulární membrána exkreci látek s molekulovou hmotností Mr > 60 000.

Zdroj: Bílkovina v moči

Poradna

V naší poradně s názvem ACYLPIRINOVA MASKA - KOLIK SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcel.

dobry den, nevedeli byste, kolik se ma dat sody v receptuna acylpirinovou masku, aby neutralizace spravne fungovala?
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Dává se půl lžičky jedlé sody na jeden hrnek vody.

Zdroj: diskuze Acylpirinova maska - kolik sody

Diagnostika bílkoviny v moči

Bílkovina v moči se dá zjistit jednoduše doma pomocí diagnostických proužků, které se buď přímo počůrají a nebo namočí do moči ve zkumavce. Pomocí barevné porovnávací stupnice se pak určí množství bílkoviny v moči. Cena diagnostických proužků na testování bilkoviny v moči je vidět tady: močové proužky cena.

Zdroj: Bílkovina v moči

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK STOJÍ ROZTOK BATRAFEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel BrezikovaPatricie@seznam.cz.

Dobrý den, můj syn má placaté nehty ale nejsou zažloutlé vypadá to jako by mu chyběl nějaký vitamín .Pomohl by roztok batrafen?A kolik stojí děkuji Březíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vážená paní Březíková, Batrafen je v tomto případě neúčinný. Zkuste stav synovo nehtů zkonzultovat s dětským lékařem. Pro správné stanovení diagnózy je nezbytné projevy na jeho nehtech vidět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik stojí roztok batrafen

Projevy krve v moči

Hematurii rozdělujeme na mikrohematurii (neviditelná prostým okem a zjištěná pouze chemickým vyšetřením moči) a makrohematurii. Makrohematurie je krev v moči viditelná prostým okem. Okem viditelné zbarvení moči vznikne při koncentraci 1 mililitru krve v 1 litru moči a vyšší. Mohou a nemusí se vyskytovat další příznaky podle vyvolávající příčiny výskytu krve v moči. Hematurie spojená s bolestí bývá spojena s infekcí močových cest a s močovými kameny.

Zdroj: Krev v moči

Diskuze

V diskuzi KOLIK CO DNES STOJÍ U VETERINÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Euthanasie kočky.

Kocourek 16 let,v krátké době výrazně zhubl,těžko uléhá, močí a kálí mimo WC, občas upadne, motá se,

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolik co dnes stojí u veterináře

Krev v moči u feny

Krev v moči u feny se může vyskytnout z důvodu zánětu močového měchýře, zánětu ledvin, močových kamenů nebo před prvním háráním.

Při zjištění krve v moči navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa

Poradna

V naší poradně s názvem RESEKCE HORNÍCH 5 ZUBŮ A NÁSLEDNĚ VYTVOŘENÍ CELKOVĚ SNÍMATELNÉ ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Budíková.

Dobrý den, mám k vám dotaz. 21.3.19 mi bude provedena resekce 5 zubů v horní čelisti a následně mu bude dána provizorní protéza, za vytržení zubů a za náhradní protézu mám zaplatit 5.OOO,--Kč , jsem u VZP, stálá protéza, je hrazena zdrav.pojišťovnou, náhradní mi zůstává. Také beru roky Warfarin 5- l tabl.denně, mám Leydenskou mutaci.Můj dotaz:
1. kolik dní před resekcí musím vysadit Warfarin- bylo mi řečeno,že týden? Zdá se mi to dlouhá doba, podle INR po 4 dnech vysazení mi budou dány injekce-tj.3 dny před resekcí- je to správně?
2.cena 5.OOO,--je v pořádku, nikde jsem nenašla ceník, záleží na stomatologovi, ten určuje cenu? Náhradní zubní proteza je nutná? proč nedostanu hned protezu hrazenou zdrav.pojišťovnou?
3. kolik by byla cena inplantátů těch 5 zubů na čepy do dásní, je mi 7O let, kolik let by mi to vydrželo, moje rozhodnutí na celkovou protézu je správné?

Děkuji vám za odpověď a jsem s pozdravem Budíková D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při vysazení Warfarinu důvěřujte svému lékaři a postupujte přesně podle toho, jak určí. Co se týče náhradní protézy, tak ta je nezbytná proto, aby se vaše dásně zatáhly a vytvořily stabilní podklad pro novou zubní náhradu. Po vytrhání zubů se bude chvíli (půl roku) měnit profil vaší čelisti a investovat hned do trvalé náhrady není rozumné, protože by vám dlouhodobě neseděla. Cena za implantáty je vysoká, deset tisíc i víc za jeden zub. Implantáty pak vydrží celý život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Resekce horních 5 zubů a následně vytvoření celkově snímatelné zubní protézy

Bílkovina v moči a ledviny

Přítomnost bílkoviny zvané albumin v moči v množství větším než norma – albuminurie může být známkou onemocnění ledvin.

Zdroj: Bílkovina v moči

Diskuze

V diskuzi HOLENÍ PÁNSKÉHO PŘIROZENÍ VIDEO NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Petrů.

Jak dokonale oholit pánské přirození i s varlaty.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

ctěl bych vědeět jak se správně oholit

Zdroj: diskuze Holení pánského přirození video návod

Co znamená bílkovina v moči na dva křížky

V moči se běžně stanovuje krev, cukr, bílkovina, ketolátky. Pokud se vyšetření provádí orientačně z jednoho odběru moči (ne z celodenně sbírané moči), tak se patologický nález (například zvýšená bílkovina) označuje jedním až třemi křížky, přičemž jeden křížek značí lehce zvýšenou a tři křížky značí vysoce zvýšenou bílkovinu v moči. Při zánětu v těle je nález bílkoviny v moči na dva křížky normálním jevem, který prakticky odezní do několika dnů po přeléčení antibiotiky. Pro jistotu lze provést kontrolní vyšetření moči 10–14 dnů po ukončené léčbě.

Zdroj: Bílkoviny v krvi a moči

Poradna

V naší poradně s názvem ČAJ Z KOŘENE PAMPELIŠKY JAK SPRÁVNĚ POUŽÍVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava Rubášová.

Prosím o radu ohledně čaje s kořene pampelišky. Každý píše něco jiného. Zajímalo by mě co je správné zda vařit nebo louhovat a pak přivést do varu. Prosím o radu děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bylo prokázáno, že kořen pampelišky má antidiabetické účinky, zvýšuje sekreci inzulínu a citlivost, a snížuje hyperglykemické příhody. V jedné studii vědci zkoumali účinky prášku z kořene pampelišky na pacientech s diabetem a zjistili významné snížení hladiny ranní glukózy v krvi nalačno. V současnosti je nutný ještě další výzkum, ale účinky pampeliónového čaje na stabilizaci cukru v krvi jsou slibné.
Recept na tento léčivý čaj vyžaduje pražený kořen pampelišky. Kořeny nejdříve důkladně umyjte, nakrájejte na kousky nebo rozdrťte paličkou a poté pečte v troubě 2 hodiny na 200°C. Po vychladnutí to uložte do uzavíratelné nádoby. Když si z toho budete chtít udělat čaj, tak dejte 1 až 2 lžičky do hrnku s horkou vodou a nechte 10 minut odstát. Pražený kořen pampelišky skladujte ve vzduchotěsné nádobě mimo přímé sluneční světlo.
Nepoužívejte pokud jste nemocná s ledvinami, nebo užíváte léky na tlak a odvodnění a také pokud užíváte lithium.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alternativní léčba rakoviny

Bílkovina v moči po antibiotikách

Bílkovina v moči po antibiotikách může signalizovat nefrotický syndrom, který se projevuje bílkovinou v moči a je důsledkem zánětu ledvin, na nějž však antibiotika nezabírají. Problematika spadá do odbornosti nefrologa.

Zdroj: Bílkovina v moči

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOVACI PROUZKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vackova.

Kde mohu zakoupit testovaci prouzky a cena.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejlepší diagnostické proužky na vyšetření moči koupíte zde: www.prozdravi.cz/pro…
Jedním proužkem vyšetříte 10 různých vlastností moči.

Zdroj: diskuze Testovaci prouzky.

Bakterie v moči – hodnoty

Hlavním nálezem v případě infekce močových cest je přítomnost bakterií v kultuře moči. Obecně udávaná norma je menší nebo rovna 105 bakteriím na mililitr moči. Tato norma byla původně zvolena proto, aby došlo k rozlišení mezi infekcí močového měchýře a možnou kontaminací při odběru metodou středního proudu. Takzvaný urikult představuje nejspolehlivější metodu určení přítomnosti bakterií a jejich množství v moči. Výsledek je udáván v množství bakterií na mililitr moči.

Zdroj: Bakterie v moči

Poradna

V naší poradně s názvem VŠE O MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Lang.

Jak nebezpečné je polknutí nedopatřením, trošky vlastní moči.
Jedno malé polknutí. Cca maximálně kávová lžička.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Polknutí vlastní moči není nijak nebezpečné. Někteří lidé to používají jako léčebnou kůru. Říká se tomu urinoterapie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vše o moči

Zápach moči po amoniaku

U moči je zápach po čpavku vcelku přirozený, byť by neměl být zvláště nápadný. Výraznější zápach po čpavku v moči se vyskytuje při nedostatečném příjmu tekutin.

Při zesíleném dýchání a případně i zvýšeným výdejem potu ztrácí člověk dost tekutin, které je třeba záhy doplnit. Po zvýšeném množství tekutin dojde k úpravě zápachu moči.

Zdroj: Páchnoucí moč

Písek v moči u koček

Močový písek vzniká v krystalizačním centru, což bývá kousek odloupnuté sliznice močového měchýře. Sliznice se přirozeně odlupuje podobně jako horní vrstvička kůže, ale při zánětu k tomu dochází ve zvýšené míře. Do močového měchýře z ledvin přitéká moč, která obsahuje rozpuštěné minerální látky. Pokud je dostatečně kyselá a minerálů je přiměřené množství, nic se neděje. Jestliže však moč svou kyselost ztratí nebo je minerálů příliš, začnou v močovém měchýři krystalizovat a usazovat se na odloupnutých kouscích. Tak vzniknou nejprve zrníčka (močový písek), pak kamínky až kameny. Záleží především na tom, kolik minerálů je v moči obsazeno, jak je moč kyselá a hlavně – jak dlouho v močovém měchýři zůstává.

Močový písek začne vadit v okamžiku, kdy se dá do pohybu, a to při odcházení společně s močí. U kocourů může přispět k ucpání močové trubice a v poměrně krátké době hrozí prasknutí močového měchýře a otrava krve. U koček se v močovém měchýři hromadí a způsobuje zánět, který stav nadále zhoršuje, protože přítomné bakterie mají na svědomí ztrátu kyselosti moči, což tvorbu dalších kamenů urychluje.

Přítomnost krve v moči může být známkou zánětu i přítomnosti kamenů. Někdy je nutné pouze přeléčení, jindy rozpouštění kamenů speciální dietou, nebo dokonce operace. Návštěvu ordinace neodkládejte, i když je zvíře na pohled v pořádku. Prevencí vzniku močového písku je dostatečný přísun tekutin pro kočky.

Zdroj: Krev v moči u kočky

Únik moči při kýchnutí

Stresová inkontinence je únik malého množství moči například při kýchnutí, smíchu, zakašlání či při těžké fyzické námaze, jako je zvedání břemen nebo cvičení. Tento typ je také nejlépe léčitelný, přičemž je důležité problém včas konzultovat s lékařem.

Zdroj: Únik moči

Štěně čůrá krev

Krev v moči u štěňat je obdobná jako u dospělých psů, může ji způsobovat zánět močového měchýře, zánět ledvin a močové kameny.

Při zjištění krve v moči štěněte navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa

Citronově žlutá moč

Jasně žlutá barva moči může ukazovat na předávkování vitamíny z řady B. Žlutou moč způsobuje vitamín B12 a vitamín B2. Oba jsou rozpustné ve vodě a v případě nadbytku jsou vylučovány močí, kterou zbarvují do žluta.

Zdroj: Vše o moči

Bílkovina v moči u dětí

Někdy se moč u dětí zakalí jen přechodně po velké námaze, při horečce, přehřátí nebo naopak podchlazení. Bílkovina v moči může být i u rychle rostoucích dětí při pohybu (v noci mizí), v dospělosti se stav normalizuje.

Zdroj: Bílkovina v moči


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP