Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HEŘMÁNKOVÝ OLEJÍČEK DO INHALÁTORU

OBSAH

Heřmánkový olej

Heřmánek patří mezi jednu z nejstarších rostlin, kterou lidstvo zná. Heřmánek také patří mezi nejúspěšnější a nejlépe prozkoumanou rostlinu. Heřmánek má protizánětlivý účinek na všechny typy obtíží, a to externě i interně. Heřmánkový čaj se používá pro žaludeční a střevní potíže, ale i na nachlazení a horečky. Při nachlazení se doporučuje inhalace heřmánku. Na poranění a podvrknutí pomáhá heřmánkový olej. Heřmánkový olej je vhodný k léčbě kožních problémů a zranění, protože jeho zklidňující vlastnosti se využívají na akné, ekzémy, dermatitidy, svědění a lupénku.

Zdroj: Léčivé oleje

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HEŘMÁNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Novotná.

Dobrý den, je možné pít heřmánkový čaj pri warfarinu ? v případě, že ovlivňuje účinek warfarinu jak ? zesiluje, či zeslabuje ?
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu nepoužívejte nadměrné množství heřmánkového čaje nebo jiných produktů z heřmánku. Heřmánek se nachází v čajích, bylinných doplňcích a v kosmetice. Užívání výrobků s heřmánkem může zvýšit riziko, že se vám budou snadněji dělat modřiny nebo budete krvácet.
Zatím nebyly hlášeny žádné případy, kdy by heřmánek zesiloval účinky Warfarinu. Nicméně existuje teoretické riziko zesílení účinků léku, protože bylina je považována za kumarinovou složku. V přiloženém odkazu je popsán případ 70leté ženy, která byla během léčby Warfarinem přijata do nemocnice s mnohočetným vnitřním krvácením po užití heřmánkových produktů (čaje a tělového mléka). Odkaz na lékařskou zprávu v angličtině: www.ncbi.nlm.nih.gov…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a cibule

Domácí inhalace Vincentky

Léčbu lehkých dýchacích potíží nebo rýmy je vhodné podpořit inhalací fyziologického roztoku nebo minerálních vod, zejména Vincentky. Ta pomáhá v uvolňování a rozpouštění hlenů, je vhodná jako prevence nebo při lehkém nachlazení a rýmě. Podobné účinky má i Bílinská kyselka. Obě minerální vody lze použít i do inhalátorů.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Diskuze

V diskuzi EXTRÉMNĚ SUCHÉ A POPRASKANÉ RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

ahoj) já používám méně mýdla, heřmankový krem a spim v rukavičkach.. Je toho opravdu hodně.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Extrémně suché a popraskané ruce

Inhalátor Artsana ProJet

Ultrazvukový inhalátor Artsana ProJet se vyznačuje jednoduchou obsluhou, ovládáním i čištěním. Jeho charakteristikou je také tichý chod a možnost regulace množství a vlhkosti mlžiny. Je vhodný pro domácí používání, používá se pro léčbu astmatu, chronické bronchitidy a respiračních onemocnění. Snadno se obsluhuje, ovládá a čistí. Výhodou tohoto inhalátoru je, že se jedná o stolní ultrazvukový inhalátor, je tichý, vhodný i pro děti a je plně hrazen pojišťovnami. Nevýhodou je vyšší finanční částka.

Zde můžete vidět, jak vypadá inhalátor Artsana ProJet.

Zde naleznete cenu inhalátoru Artsana ProJet.

Zdroj: Inhalátor

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Dobrý den,můžete mi poradit jak použit hřebíčkovi olej proti svrabu? prosím popis na ředění a jak částo a jak to používat.děkují pěkně za odpověď.Gábina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gábina.

Dobrý den,pořád do kola mi to píše ať napíší svůj dotaz.Neustále ho opakují,ale odpověď žádná.Může mi někdo poradit.Potřebují recept na hřebíčkoví olej na svrab.Jak často a jak namýchat olejíček.Děkují

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej na svrab

Nosní inhalátor

Nosní inhalátor přináší rychlou úlevu při neprůchodnosti nosních dírek. Použití inhalátoru má za výsledek uvolnění horních dýchacích cest a pomoc při alergiích. Nosní inhalátor může obsahovat mentol a eukalypt, které jsou velmi vhodné pro rychlou úlevu při rýmě. Je dostupný v lékárnách a je cenově výhodný.

Zdroj: Inhalátor

Diskuze

V diskuzi STRAVA PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina Charvátová.

Dlouhodobě užívám Warfarin. Mohu jíst ořechy, vitamin C a pít heřmánkový čaj?A prosím, ještě jeden dotaz: jsou dostupné byliny na zvýšení krevního tlaku?Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Strava při užívání Warfarinu

Počátek astmatu u dospělých

Astma se může objevit v každém věku, ale častěji se objevuje u mladších jedinců (pod 40 let). U lidí s rodinnou anamnézou astmatu je riziko vzniku onemocnění větší. Alergie a astma se vyskytují společně. Kouření a astma jsou velmi nebezpečnou kombinací, která je naneštěstí velmi běžná. Pokud se u vás objeví příznaky astmatu, poraďte se se svým lékařem, ten vám doporučí léčbu pomocí inhalátorů a dalších antiastmatik zabraňujících dalším problémům s dýcháním.

Zdroj: Co je astma?

Diskuze

V diskuzi PŘED OPÁLENÍM A PO OPÁLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Na opalování mi perfektně zabírá, když od března beru beta karoten a párkrát zajdu do solárka, aby se kůže připravila. Před pobytem na sluníčku se mažu aspoň 20 minut dopředu krémem s vysokým faktorem. Na sluníčku na sebe mažu olejíček nubian a po opalování používám SWISS Panthenol - sprej nebo gel. Tento panthenol používám i po solárku. Mám světlou kůži se sklony ke spálení a tato kombinace mi vyhovuje. Navíc Swiss Panthenol vyživí kůži tak, že opálení vydrží dýl.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Před opálením a po opálení

Jak se léčí

Léčba zahrnuje lokální antihistaminika, steroidní látky (ve formě inhalátorů, sprejů, kapek do nosu, očí a průdušek), kromony (preventivně podávané léky, které snižují uvolňování zánětlivých mediátorů). Mezi volně prodejné léky patří antihistaminika (působí úlevu od svědění, kýchání) ve formě tablet, nosní kapky k uvolnění ucpaného nosu, oční kapky ke zklidnění podráždění. Při kožních projevech masti.

Zdroj: Alergie na citron

Diskuze

V diskuzi PROSBA O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý den! Přidávám se do diskuze i se svým problémem v naději jakékoli rady. Už téměř rok se potýkám se silným šupinatěním hlavy, které je bohužel provázeno nezadržitelným padáním vlasů. V okolí čela a uší jsou projevy nejcitelnější - linie vlasů je pokryta tenkou "slupkou" odumřelé suché kůže, která se po navlhčení při mytí odděluje, za sucha pevně lpí na hlavě. Při odloupnutí je kůže vespodu zarudlá jako by zanícená. Stejně ačkoli aniž bych pozorovala zarudnutí vypadá pokožka po celé ploše hlavy. S méně závažnými projevy se v poslední době setkávám i v t-zoně obličeje, a na ušních boltcích. Celkově se dá říci, že pokožka mé hlavy je velmi suchá, čili nekoresponduje s typickými projevy seboroické dermatidy, ač mi ji lékař diagnostikoval a pokouší se jí neúspěšně léčit :-( Můj stav nevykazuje zlepšení ani po celkové úpravě jídelníčku, zařazení doporučených doplňků stravy, ani na běžné léčebné přípravky z lékarny. Prosím, pokud máte jakoukoli zkušenost, nebo nápad, jak pomoci, co vyzkoušet, budu vděčná za cokoli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Linda34.

Zdravím myslím že jsem měla něco dost podobného dělali se mě na hlavě takové suché strupy až by se dalo říct že mapy. Které se odlupovali někdy i s kusama vlasů no nic příjemného. Ještě v to období jsem přestávala kojit a do to jsme se ještě stěhovali do nového bydlení takže si myslím že to mohlo být i stresem každopádně jsem dostala radu od kadeřnice ať zkusím dětský olejíček na vlasy a chvíli si jej masiruji na hlavě do vlasů. A problém se za necelý 2 měsíce zlepšil tak o 80% a pak jsem si koupila ještě šampon proti lupům a bylo po problémů.

Zdroj: diskuze Prosba o radu

Inhalace při zánětu dutin

Inhalování vodních par napomáhá správnému fungování dýchacích cest a vede k uvolnění dutin při zánětu. Konkrétně díky němu dochází k dostatečnému zvlhčení sliznic a podpoře jejich samočisticích schopností. Snáze se rozpouštějí hleny a odplavují bakterie nebo jiné nečistoty. V moderní době se vodní páry nejčastěji vytvářejí pomocí inhalátorů, což jsou jednoduché zdravotnické přístroje, které dokážou tekutinu přeměnit na dýchatelný aerosol, tedy mikrokapičky, které jsou schopné se dostat do nejzazších zákoutí dýchacích cest. Inhalaci je vhodné přidat k ostatním léčebným opatřením, která při respiračních infekcích provádíte. Vzájemně se totiž podporují.

Základním léčivem, které se do inhalátoru v domácnostech lije, je léčebná minerální voda. Nejlepší zkušenosti jsou s Vincentkou, ale podobné složení má i Bílinská kyselka. Obě jsou osvědčené v léčbě dýchacích cest. Přírodní soli rozpuštěné v lázeňských minerálkách mají svůj podíl na odhleňovacím a protizánětlivém účinku.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ CELÉHO TĚLA BEZ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka chvátalová.

ahojik chtěla bych se vás na něco zeptat ohledně mého svědění

už asi přes půl roku mě pořád svědí celé tělo a byla jsem u paní doktorky,kde mě dala prášky a ale to nepomáhá a je to čindál horší a v noci nespím a koukám do zdi svědí mě úplně všechno a nejhorší to je v noci a ráno přes den to je lepší a svědí mě to docela dost a fakt už nevím co s tím mám dělat prášky beru dvoje,ale moc nezabírají aji mě svědí tam dole aji zadek aji nohy úplně všechno také jsem zkoušela na koupel vločkovou kaši do koupele a mám aji olejíček ale pořád nic potřebuji poradit co s tím mám dělat je to fakt k nevydržení každý den se sprchuji a pořád nic.poradíte mi prosím co s tím mám dělat nebo co na to zabírá děkuji moc a bojím se škrabat aby to nebylo pak horší ještě

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Může to být svrab, přemnožené kvasinky na kůži, alergie a nebo příznak jiného onemocnění, například cukrovky. Jak vidíte, tak babské rady v tomto případě moc neúčinkují, takže pomoc hledejte v ordinaci kožního lékaře, popřípadě u internisty - imunologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění celého těla bez vyrážky

Inhalátor Omron

OMRON C28P je kompaktní kompresorový inhalátor pro astmatiky a alergiky, který výborně poslouží při zvlhčování horních i dolních cest dýchacích. Umožňuje samozřejmě i inhalaci lékových forem. Přístroj využívá technologii V. V. T. (Virtual Valve Technology), která zajišťuje menší ztrátovost vdechovaného aerosolu v inhalačním setu a tím pádem je léčivá látka účinnější. Jednotlivé části inhalátoru navíc není nutné tolik čistit, a tak je jeho údržba mnohem snadnější.

Objem zásobníku na léky je 7 ml, nebulizační výkon je pak 0,5 ml za minutu. I přes nespornou výkonnost se hlučnost drží na přijatelné hranici 60 dB. V ceně inhalátoru je také bohaté příslušenství, včetně praktické cestovní tašky, takže se dá celý přístroj snadno přenášet. V sadě naleznete také druhý inhalátor zdarma.

Vlastnosti a funkce: technologie V. V. T., nebulizační výkon 0,5 ml/min, velikost produkovaných částic 3,0 um (MMAD – střední průměr částic), objem zásobníku na léky 7 ml, úroveň hluku (ve vzdálenosti 1 m) 60 dB.

Hmotnost: 1 900 g

Příkon: 192 VA

Rozměry: 170 x 103 x 182 mm

Příslušenství: maska PVC pediatrická/dětská, maska PVC pro dospělé, kompletní nebulizační set (PVC), inhalační hadička (PVC) 207 mm, nosní inhalační nástavec, 5x náhradní vzduchový filtr, cestovní taška.

Výhodou tohoto kompresoru je, že je plně hrazen pojišťovnami a má zdarma druhou inhalační soupravu. Nevýhodou je velikost a je hlučnější.

Zde můžete vidět, jak vypadá inhalátor OMRON C28P.

Zde naleznete cenu inhalátoru OMRON C28P.

Zdroj: Inhalátor

Diskuze

V diskuzi RADA HŘEBÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdaléna.

Dobrý den, koupila jsem si hřebíčkový olej, protože mám podezření, že jsem se nakazila svrabem. Svědění se vyskytuje pouze v oblasti dekoltu, a v loketních jamkách s drobnými pupínky někdy až k zápěstí, ale intenzivní noční svědění se téměř nevyskytuje, tudíž se možná jedná pouze o planý poplach, ale bohužel v nejbližších dnech se kvůli zahraniční cestě nedostanu k lékaři, který by mi tu tuto skutečnost případně potvrdil nebo vyvrátil. Ráda bych alespoň prvotně předešla dalším komplikacím právě použitím hřebíčku. Prosím o zodpovězení několika otázek než začnu s aplikací ... V jakém cca poměru naředit hřebíčkem s rostlinným olejem, aby směs příliš nepodráždila pokožku? V oblasti genitálií nepociťuji žádné svědění, je přesto vhodné lehce nanést olej i do těchto míst? Mohu se tímto olejem namazat i na čele a spáncích? Je lepší ošetření provádět několik dnů po sobě? Děkuji za cenné rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka Jelínková.

Dobrý den,

všude se dočítám, že se svrab neobjevuje ve vlasech, ale opak je pravdou, pracovala jsem v domově se zvláštním režimem pro Alzheimera u seniorů, kde je svrab nekonečný příběh, neboť opatření, která tam provádějí způsobí pouze utlumení manifestace a do 1/4 - 1/2 roku se situace opakuje = poštípaný je veškerý personál, který to tak roznáší po dosud nezasažených pacientech, ale i domů atd...
Sama jsem ho chytla 4x za sebou a vždy se ho s úspěchem zbavila sirnou mastí, neboť infektoscab je zjevně málo účinný. Chodily k nám kadeřnice, které objevily u svých zákaznic z řad nakažených klientů celé krusty po celé hlavě, ale i na obličeji, ušních boltcích atd...¨
Dotaz: čím se to likviduje na hlavě a s jakou úspěšností
děkuji za odpověď
s pozdravem Jelínková

PS: zkoušeli jsme tee-tree olejíček i hřebíčkový a jediné co to fakt likviduje je sirná mast, která je bohužel jen na předpis

Zdroj: diskuze Rada hřebíček

Jak inhalovat

Klasická domácí inhalace je popsána výše. Ale můžete inhalovat i pomocí zakoupených inhalátorů. Jejich výběr je poměrně široký. Pokud nepotřebujete inhalovat těžce rozpustná protialergická léčiva, stačí vám jednoduchý ultrazvukový inhalátor. Pro preventivní inhalaci Vincentky jsou tyto přístroje ideální. Pro husté formy protialergických léčiv jsou naopak vhodné inhalátory kompresorové. Díky pravidelné inhalaci bude sliznice dýchacího ústrojí schopna sama se s těmito nečistotami vypořádat.

Zdroj: Inhalace slané vody

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ PRAŠIVINY U KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Kokcidiosa je nakažlivé onemocnění, které působí králíkářům největší ztráty. Stejnou metlou, jako je pro lidstvo tuberkulosa, je pro králíky kokcidiosa. Nemoc je vyvolávána choroboplodnými zárodky tak zvanými kokcidiemi a sice druhem kokcidium oviforme, dnes zvaným Eimeria Stiedae. Zárodky tyto se nacházejí ve žlučovodech a ve sliznici střevní člověka a hlavně králíků. Nakažení děje se obyčejně potravou (zelenou pící, trávou atd.), v níž nalézají se tyto choroboplodné zárodky. Nemocní králíci jsou s počátku smutní, téměř ničeho nežerou, mají vysokou horečku, dech jejich stává se rychlým a krátkým, slábnou, hubnou, až konečně v poměrně krátké době hynou. Někdy se při tom nadýmají, silně slintají, aneb dostávají průjmy. Léčení bývá málokdy úspěšným, protože nemoc se úžasně rychle šíří a téměř celý chov vymírá. Zvláště zhoubně řádí choroba mezi králíky mladými; když některý z nich nemoc přečká, zdá se býti zdravým a bývá obyčejně v chovu používán dále. Uzdravení takového zvířete bývá však toliko zdánlivé, neboť stává se vlastně trvalým nositelem a rozšiřovatelem této nákazy. Při pitvě mrtvého králíka nalézáme dosti často na játrech bílé nebo nažloutlé uzlíky v různém množství a v různých velikostech. Jindy pouhým okem nenalezneme vůbec žádných změn a v těch případech doporučoval bych odbornou prohlídku zvěrolékařem, který mikroskopickým rozborem králičího trusu stanoví přesnou diagnosu. Nákaza šíří se velmi rychle po celém okolí, králíkárna bývá pak choroboplodnými zárodky tak zamořena, že v ní bez nebezpečí není možno dále králíky chovati. Jediným bezpečným prostředkem k zabránění nového vypuknutí nákazy je spálení mrtvých králíků, steliva a celé králíkárny. Pouze tam, kde choroba netrvala dlouho, kde králíkárna je kusem vyšší hodnoty, je možno ohroženou králíkárnu úzkostlivou desinfekcí zachrániti. Z léků, které jak jsem podotkl nemají valného úspěchu, užívá se nejčastěji slabého roztoku kreolinu (každý druhý den vnitřně podati jednu kávovou lžičku), glycerinu, chininu, směsi sirného květu a kalomelu (jednu lžičku denně).

Nadmutí vyskytuje se nejvíce u králíků mladých, ale i starších a bývá příčinou častého uhynutí. Onemocnění pozná se snadno dle toho, že břicho králíka je nápadně nafouklé a králík se sotva pohybuje. Tvrdívalo se, že příčinou nadmutí je krmení čerstvé zelené píce, hlavně jetele, dnes však víme, že není to pouze jetel, nebo zelená píce, ale že to bývá mnohem častěji zatuchlá nebo plesnivá sláma, namrzlé nebo nahnilé brambory, změněné obilniny, zvadlá a kvasící potrava atd. Následkem chybného kvašení vytváří se v žalludku a ve střevech veliké množství plynů, které silně stěny jejich napínají, takže může dojíti k prasknutí jich a náhlé smrti. Léčení: jakmile zpozorujeme nadmuté břicho u králíka, musíme ihned břicho králíka tříti, volně vypustiti na dvůr a přinutit k pohybu. Vnitřně podáváme mu vodu s několika kapkami čpavkového lihu, heřmánkový odvar, vápennou vodu (jednu lžičku), aloe na slabou špičku nože.

Slintavka objevuje se u králíků tehdy, je-li na ně přenesena od nemocných krav nebo vepřů a projevuje se nakažlivým zánětem sliznice ústní neobyčejně rychle se rozšiřujícím. Nemocnému zvířeti neustále vytéká z tlamy lepkavá tekutina, která slepuje srst na krku, prsou a na předních nohách. Králík je při tom smutný, nežere, posedává v tmavých místech a nezakročí-li se včas, pak rychle hyne. Nemoc je celkem zdlouhavá, nepříjemná, léčení samo je dosti namáhavé a spočívá v desinfekci tlamy a srsti. Nejjednodušším prostředkem je narůžovělý roztok hypermanganový, chlorová voda, kterou si připravíme tím způsobem, že jednu lžíci chlorového vápna rozpustíme ve třičtvrtě litru vody. Roztokem tímto nasákneme malou hubku a tou vytíráme 5-6kráte denně až do vyléčení tlamu a slepená místa srsti.

Ušní svrab vyvolávají rychle se rozmnožující drobní roztoči, kteří napadají ušní boltce králíků. Nemocní králíci potřásají neustále hlavou a škrábou se v uších. Bližší prohlídkou boltců zjistíme, že nalézají se v nich četné strupy a sedliny krve, v nichž nachází se tisíce roztočů, jimiž se nemoc roznáší. Zastaralé a dlouho trvající onemocnění může přivoditi smrt králíka, naproti tomu choroba včas zjištěná může se během několika dnů vyléčiti. Vnitřek uší natírá se papírkem nebo štětcem namočeným v 10proc. kreolínové masti anebo v tabulovém oleji a to tak často a tak dlouho, až jsou boltce zdravé. Výborně působí též směs glycerinu a kyseliny karbolové. Strupy je nutno vždy spalovati, neboť jimi se nákaza šíří.

Sněť slezinná je nejnebezpečnější a nejprudší nakažlivou chorbou králičí, která se však na štěstí poměrně zřídka vyskytuje. Nemocní králíci nežerou, dostávají třesavku, vysokou horečku, zrychlený a krátký dech, křeče, po nichž následuje ochrnutí celého těla a smrt. Upozorňuji, že nemoc tato je přenosná také na člověka a proto doporučuji co největší opatrnost, aby se králíkář nenakazil. Nemocní králíci se vůbec neléčí, naopak všichni churaví králíci musí býti utraceni a spálení. Králíkárna má býti vždy spálena a nikdy nemá býti použita pro další chov.

Mimo nakažlivé nemoce, které jsem zhruba dosud popsal, je ještě dlouhá řada chorob více nebo méně nebezpečných, z nichž mnohé mohou způsobiti hojně škod chovatelům. K nejběžnějším nemocem patří zácpa, průjmy, křeče, ochrnutí, tubrkulosa, chřipková rýma, nemoc pohlavní, prašivina a favus.

Zácpa je nejběžnější chorobou či příznakem choroby, která se vyskytuje hlavně u králíků krmených převážně krmivem suchým a u králíků málo se pohybujících. Mívají velká břicha, nepokojně pobíhají a špatně žerou. Proti zácpě králíků se nejlépe osvědčuje krmení zelené a šťavnaté píce v létě, v zimě nevařené mrkve a řípy, kalomel, teplé mléko s přimíšeným sirným květem.

Průjmy vznikají nesprávným krmením a nevhodnou vadnou potravou. Výkaly mohou se státi až vodnatými, často k nim bývá přimíšena také krev, králící rychle vysilují a hynou. Průjem nemusí přirozeně pocházeti z chyb dietetických, nýbrž může býti toliko příznakem řady jiných chorob: jako tuberkulosy, kokcidiosy atd. Léčení spočívá předně na změně potravy, krmí se píce výhradně suchá, dobré seno, chléb, zrní, vařená rýže nebo oves. Výborným prostředkem je svatojánský chléb, černý žitný chleb, sušený celer a vrbová kůra, která se podává buď jako čerstvé vrbové větvičky, anebo jako vařená kůra ve vodě. Stejně dobře působí také tinktura opiová, nebo živočišné uhlí.

Křeče vyskytují se dosti často u králíků jako poruchy nervové, rheumatické, anebo jako příznaky jiných chorob. Králíci nemohou se pohybovati a válí se doslova z místa na místo. Doporučoval bych vtírati do těla nemocného zvířete nějaké lihové mazání a dáti jej bezpodmínečně do tepla. Stává se někdy, že králík za křečovitého svíjení se rychle nám před zraky hyne, třebaže ještě před půl hodinou byl vesel a zdráv. Při takovém křečovitém záchvatu končícím okamžitou smrtí jedná se buď o mrtvici, o otravu jedovatými rostlinami v potravě, aneb o otravu uměl. hnojivy.

Ochrnutí napadá nejčastěji velké odrůdy, na příklad: belgické obry, strakáče, ale i menší stříbřité králíky, kteří jsou chováni v tmavých a dusných kotcích. Příčinou ochrnutí je téměř vždycky choroba ledvin. Nemocný králík nejistě se pohybuje, potácí se a nakonec se po zemi pouze plazí. Doporučuji masírovati měkčím kartáčem vícekráte denně nemocného králíka kafrovým lihem a umístění jeho ve vzdušné a teplé králíkárně.

Chřipková rýma je běžným nakažlivým onemocněním podporovaným nachlazením. Nemocný králík frká, kýchá a při tom vytéká mu hojně hlenu z nosu. Hlen tento je nakažlivý a jím přenáší se choroba na zdravá zvířata. Churavý králík má se ihned odděliti, do teplé místnosti přenésti, vlažnou vodou má se nos vícekráte za den očistiti a zaprašovati balonkem práškovou kyselinou borovou.

Tuberkulosa začíná většinou katarem horních cest dýchacích a projevuje se kašlem suchým a krátkým, který bývá provázen výtokem z nozder a z tlamy králíka; králík ztrácí chuť k žrádlu, dýchá namáhavě a často dostává průjem, což svědčí o zachvácení. Onemocnění toto je absolutně nezhojitelné a králíky je nutno pozabíjeti, při čemž nesmí se zapomenouti na příslušnou desinfekci.

Nemoce pohlavních ústrojů vyskytují se nyní poměrně velice často, ačkoliv před pěti až šesti léty nebylo o nich téměř ničeho slyšeti. Onemocnění projevuje se zánětem, zvředovatěním pohlavního ústrojí a hisavým výtokem a je způsobováno choroboplodným zárodkem t. zv. Spirochaetou cuniculi, který je velmi blízkým pžíbuzným spirochaet, jež vyvolávají syfilis nebo-li příjici lidí. Nemoc napadá jak samce, tak samice, chorá zvířata špatně žerou, zvolna hubnou a slábnou, až konečně za jeden až dva roky hynou. Stává se často, že při této chorobě nelze prostým okem zjistiti žádných změn a nemoc lze prokázati teprve krevní zkouškou, jako u člověka. Doba, která uplyne mezi vniknutím zárodku do zdravého těla a mezi objevením se prvních příznaků choroby obnáší dva až čtyři měsíce. Léčení: v prvním stupni nemoce omezujeme se na desinfekci, která se provádí tím způsobem, že se pohlavní ústrojí důkladně vymyje 3% roztokem kyseliny borové a zvředovatělá místa se potřou jodovou tinkturou; pokročilejší choroba se léčí roztokem resorcínu a dávkami benzolu ostrušíkového dle živé váhy králíka vypočtenými. U velmi cenných kusů s úspěchem se v poslední době používá injekcí neosalvarsanových.

Prašivina počíná obyčejně na hlavě, rozšiřuje se na krk, hruď, přední nohy a může postihnouti celý povrch zvířete. Srst na místech postižených vypadává, tvoří se malé puchýřky hnisem vyplněné, které praskají a zasychají ve strupy anebo mokvají. Nemocné zvíře je vždy nutno odděliti, isolovati, králíkárnu je nutno vřelým louhem sodným vymýti a po uschnutí vybíliti hašeným vápnem. Při počátcích choroby potírají se strupy vaselinou, glycerinem, aby změkly a pak je pomocí mazlavého mýdla a teplé vody opatrně odstraňujeme. Poté potíráme zachvácená místa kartáčkem neb pírkem po 3 dny 2krát denně směsí stejných dílů petroleje a lněného oleje, za týden se králík vykoupe, v teple osuší a v případě potřeby se totéž léčení opakuje. Dobře se také osvědčilo seslabené vídeňské dehtové mazání, jehož hlavní součástí je dehet, líh a sirný květ.

Favus, čili moučnivka je rovněž kožní chorobou králíků, vyvolávanou plísní, zvanou Achorion Schoenleini. Na postiženém místě tvoří se v srsti zaokrouhlené, přesně omezené větší neb menší skvrny, v jejichž středu srst vypadává a později pokrývá se bělavým práškem (jako moukou), který pochází z výtrusů plísně. Nemoc zůstává obyčejně omezena na hlavy, na nohy, někdy ovšem zachvacuje celé tělo. Nákaza tato vyskytuje se nejčastěji u králíků ve stáří do 3 měsíců, jakmile dosáhnou stáří 5 měsíců, pak náhle sama zmizí. Někdy dosahuje však takového stupně, že zvířata hynou seslábnutím. Léčení spočívá v potírání chorých míst vatou, namočenou ve slabém roztoku sublimátu, kyseliny karbolové, kreolinu. Králíci obyčejně uzdraví se do týdne. Upozorňuji zase, že choroba tato je přenosná na člověka a proto je třeba velké opatrnosti. Nakažlivé nemoce králíků jsou velmi nebezpečné už proto, že nákaza se rychle přenáší na všechny kusy v králíkárně. Abychom tomu zabránili, musíme králíky občas prohlížeti a zpozorujeme-li u některého známku nemoci, pak musíme jej ihned bez odkladu léčiti. Správná diagnosa a vhodný způsob léčení je ovšem důležitý. Když zjistíme, že některý králík málo žere a sedí skrčený, máme jej hned z králíkárny odebrati, dáti do nějaké prázdné a od králíkárny více vzdálené bedny. Tam jej máme delší dobu pozorovati a léčiti, jakmile poznáme, jakou nemocí je postižen. Včasným odstraněním churavého králíka zabrání se často nakažení a vyhynutí celého chovu.

Všeobecně o léčení možno říci, že nejlépe je králíky těžce nemocné nebo nápadně již vyhublé neléčiti vůbec, lépe je takové kusy z chovu odstraniti, aby se předešlo ještě větší škodě. Pro králíkáře platí, že lépe je nemocem předejíti, nežli je namáhavě léčiti. Když jsou králíci pak krmeni vydatnou a zdravou potravou, zamezí se mnohým chorobám. Nutno dbáti, aby chovní králíci nepocházeli z chovů zamořených nějakou nemocí, nebo zdegenerovaných pokrevní plemenitbou. Koupení králíci buďtéž vždy dobře prohlédnuti a delší dobu pozorováni, jestli snad nejsou nemocní. Pouze úzkostlivou čistotou a opatrností podaří se nám králíky udržeti zdravé.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčení prašiviny u králíků

Inhalace Alpy

K inhalaci se hojně využívají také různé éterické oleje, které v hojné míře obsahuje například Alpa. Inhalace Alpy má řadu účinků: ulehčuje při rýmě a onemocnění horních cest dýchacích, čistí sliznice a uvolňuje rýmu a také má relaxační a uvolňující účinky. Tady ale pozor – u menších dětí, astmatiků a alergiků nemusí být inhalace Alpy vhodná. Dráždí totiž sliznice a v krajním případě může vyvolat astmatický záchvat. K samotné inhalaci vám postačí dvě lžíce Alpy, které rozmícháte v horké vodě. Roztok opět stáhněte těsně před tím, než se začne vařit, a přelijte do inhalátoru.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Inhalátor na Vincentku

Inhalátor Vincentky Vapinal je vybaven tepelnou deskou a určen k teplé inhalaci minerálních vod, například Vincentky. Inhalátor vytváří teplou páru obohacenou minerály, jejichž inhalace vede k podpoření a urychlení léčby nachlazení a rýmy. Teplá inhalace znamená inhalaci mezi 38 až 42 stupni, která vede k prokrvení sliznice a zvýšené produkci sekretu. Využívá se především při léčbě rýmy z nachlazení. Inhalátor má zabudované bezpečnostní prvky: dvojitou tepelnou ochranu a bezpečnostní ventil při překročení tlaku 2 barů. Inhalátor má vynikající technické parametry, výbornou kvalitu a zaručenou spolehlivost provozu.

Zde můžete vidět cenu inhalátoru Vincentky Vapinal.

Zdroj: Inhalátor

Ingredience

Budete potřebovat kvalitní heřmánkový čaj, bavlněné tamponky na make-up a destilovanou vodu.

Zdroj: Heřmánek na otok očí

Jak inhalovat Ambrobene

Inhalování vodních par napomáhá správnému fungování dýchacích cest. Konkrétně díky němu dochází k dostatečnému zvlhčení sliznic a podpoře jejich samočisticích schopností. Jednodušeji se rozpouštějí hleny a odplavují bakterie nebo jiné nečistoty.

V moderní době se vodní páry nejčastěji vytvářejí pomocí inhalátorů, což jsou jednoduché zdravotnické přístroje, které dokážou tekutinu přeměnit na dýchatelný aerosol, tedy mikrokapičky, které jsou schopné se dostat do nejzazších zákoutí dýchacích cest.

Inhalaci je vhodné přidat k ostatním léčebným opatřením, která při respiračních infekcích provádíte. Vzájemně se totiž podporují.

Základním léčivem, které se do inhalátoru v domácnostech lije, je léčebná minerální voda. Nejlepší zkušenosti jsou s Vincentkou, ale podobné složení má i Bílinská kyselka. Obě jsou osvědčené v léčbě dýchacích cest. Ne že by se nedala inhalovat třeba obyčejná voda z kohoutku, ale přírodní soli rozpuštěné v lázeňských minerálkách mají svůj podíl na odhleňovacím a protizánětlivém účinku.

Někdy je potřeba podpořit vykašlávání silnějším léčivem. K tomu určené přípravky jako Mucosolvan nebo Ambrobene seženete i jako roztok do inhalátoru.

Základní pravidla:

  • Začněte inhalovat při prvních příznacích onemocnění, a to dvakrát denně, ráno a večer. Infekce pak bude mít menší šanci se rozšířit a nemoc pravděpodobně proběhne v mírnější podobě.
  • Inhalujte tak dlouho, dokud vaše dýchací cesty nebudou volné a čisté. To znamená, že pokud stále trochu smrkáte, kašlete nebo máte zalehlé ucho, ještě není čas inhalační léčbu ukončit.
  • Máte-li pouze kašel, inhalujte ústy přes náustek. Máte-li rýmu nebo ucpané dutiny, používejte inhalační masku, protože potřebujete aerosol vdechovat nosem. Máte-li infekci v nose i v krku zároveň, využijte opět masku a nadechujte se první půlku inhalace nosem a druhou ústy.
  • Pokud máte slabší imunitu a každou chvíli „na vás něco sedne“, je samozřejmě vhodné v „chřipkové sezoně“ inhalovat i preventivně. Dýchací cesty budou odolnější vůči choroboplodným zárodkům. Při prevenci stačí inhalovat jednou denně, ideálně večer.

A ještě jeden tip: Při urputnějších zánětech je lepší dýchat aerosol vlažný, ne studený. Toho docílíte tak, že minerálku před nalitím do inhalátoru ohřejete na zhruba 40 °C, například v mikrovlnce.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Zásady inhalace

Jaký nástavec zvolit? To závisí na dvou věcech:

Na části dýchacích cest, kterou chcete ošetřovat:

  • náustek – vybírá se pro intenzivní péči o hrtan, průdušnice a průdušky; vhodný při kašli, laryngitidě, astmatu a podobně
  • maska – je univerzální; při vdechování nosem ošetřuje zejména horní cesty dýchací, při vdechování ústy zase ty dolní

Na věku pacienta nebo schopnost jeho koordinace:

  • maska – je lepší pro nejmenší děti, staré nebo mentálně postižené lidi
  • náustek – používá se tehdy, umí-li jej pacient držet v ústech a správně vdechovat léčebné výpary

Na účinnost inhalace mají vliv také poloha těla a způsob dýchání. Sedněte si pohodlně, ale trup by měl být co nejvíce vzpřímený, aby se „otevřely“ dolní dýchací cesty. Hlavu držte rovně, v jedné ose s páteří.

Kojence držte vzpřímeně, zády opřeného o svou hruď. Malé děti zhruba do tří let je dobré si posadit na klín. Velmi malé nebo nemocné děti mohou rovněž inhalovat vleže, dokonce i během spánku. Masku inhalátoru jim přidržujete u obličeje.

Aby léčebný aerosol z inhalátoru mohl v dýchacích cestách dobře působit, doporučuje se při inhalaci dýchat tímto způsobem:

  1. pomalý a hluboký nádech nosem (jen s maskou) nebo ústy
  2. krátká dechová pauza – aby se léčivo stačilo usadit na stěnách dýchacích cest a neodešlo při výdechu
  3. důkladný výdech ústy
  4. krátká dechová pauza

Pro dosažení efektivních výsledků při použití inhalátoru je třeba dodržovat některá pravidla vdechování. Zde jsou ty hlavní:

  • Inhalace se neprovádí dříve než 1–1,5 hodiny po jídle.
  • Oblečení by mělo být volné, aby nebylo obtížné dýchat.
  • Je nutné přísně dodržovat vzorec a dávkování přídavku esenciálních olejů, protože chyby mohou mít opačný účinek.
  • Je nutné zkontrolovat individuální snášenlivost silic a léčivých přípravků používaných při inhalaci.
  • Inhalace by měla trvat 3 minuty pro dospělé, 1 minutu pro děti.
  • Za den se doporučuje provést 3–5 inhalací.
  • Při vdechnutí je velmi důležité soustředit se na proces a správně provádět nádechy a výdechy. V žádném případě v tuto chvíli nemluvte nebo nečtěte.
  • Po dokončení vdechování se nedoporučuje po dobu jedné hodiny mluvit, zpívat, kouřit, jíst, jít do studeného vzduchu.

Zdroj: Inhalace slané vody

Inhalátor Nicorette

Nicorette inhalátor 15 mg patří do skupiny léků používaných k odvykání kouření. Přípravek Nicorette inhalátor 15 mg je určen k léčbě závislosti na tabáku, ke zmírnění touhy po kouření (nikotinu) a ke zmírnění abstinenčních příznaků, což umožňuje snadnější odvykání kouření kuřákům motivovaným přestat kouřit. Slouží rovněž jako podpůrný přípravek k překonávání dočasné abstinenční fáze kouření nebo ke snadnějšímu snížení počtu vykouřených cigaret u kuřáků neschopných nebo neochotných přestat kouřit. Nicorette inhalátor 15 mg je tekutina určená k inhalaci. Její účinnou látkou je nicotinum. Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu, přesto musíte přípravek Nicorette inhalátor 15 mg používat pečlivě podle návodu, aby vám co nejvíce prospěl.

Nicorette inhalátor 15 mg se používá v okamžiku, kdy se dostaví touha si zakouřit. Čím častěji jste schopen/na nahradit cigaretu inhalátorem, tím snazší bude pro vás přestat kouřit. Krátce po použití několika náplní si jistě osvojíte způsob, který vám bude nejlépe vyhovovat. Při používání inhalátoru jako cigarety, ale vdechováním 8krát více vdechů než při kouření, dodává inhalátor přibližně 1 mg nikotinu. Nicorette inhalátor 15 mg tak nahrazuje kuřácký návyk – pohyb ruky k ústům – a používá se stejným způsobem jako cigareta. Vzhledem k tomu, že množství nikotinu vdechovaného inhalátorem je mnohem nižší než u cigarety, je k odpovídajícímu stupni náhrady zapotřebí vdechovat 8–10krát více vdechů než při kouření cigaret. Vdechování má trvat 10–20 minut. Pokud není touha po kouření zmírněna dostatečně, zvyšuje se četnost anebo počet vdechů. Jedna náplň nahrazuje přibližně sedm cigaret. K docílení nejlepších výsledků má být používáno 3–6 náplní denně. Používání méně než 3 náplní denně může vést k selhání léčby touhy po kouření. Dávkování je individuální, stanovené podle předchozích kuřáckých zvyklostí – stupně nikotinové závislosti. Nepoužívejte však více než 6 náplní za den. Pravidelné používání inhalátoru déle než 12 měsíců se všeobecně nedoporučuje. Někteří bývalí kuřáci mohou pociťovat potřebu delší léčby pomocí inhalátoru, aby se vyvarovali návratu ke kouření. Pro případ, že se dostaví náhlá touha po kouření, máte mít po ruce zásobu náplní. Hladina nikotinu při použití inhalátoru je závislá na okolní teplotě. K docílení stejného účinku při nižších teplotách musí být inhalátor používán déle. Přípravek působí nejlépe při pokojové teplotě. Nižší teplota (pod 15 °C) vede ke sníženému uvolňování nikotinu, zatímco vyšší teplota (nad 25 °C) vede ke zvýšení uvolňování nikotinu, takže inhalace musí být méně četná, abyste zamezili předávkování.

Velikost balení: 4 náplně v blistru, 1 kuřácká špička, nebo 20 náplní v blistrech, 1 kuřácká špička. Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Přípravek Nicorette inhalátor 15 mg není klasickou léčebnou pomůcku pro inhalaci, nýbrž slouží k odvykání kouření.

Zde můžete vidět, jak vypadá inhalátor Nicorette.

Zde naleznete cenu inhalátoru Nicorette.

Zdroj: Inhalátor

Co použít do inhalátoru na kašel

Zdravé dýchání je životně důležité a tak automatické, že si ho ani neuvědomujeme. Denně se nadechneme a vydechneme více než 20 000krát. Astma, bronchitida a plicní emfyzém patří mezi nejčastější respirační onemocnění.

Inhalační terapie umožňuje aplikaci léků přímo na potřebné místo dýchacího ústrojí. Na rozdíl od užívání pilulek či sirupů ústy, které ovlivňují celý organismus, umožňuje inhalace využít léčebný efekt pouze v dýchacích cestách. Inhalační léčba tím výrazně snižuje nežádoucí účinky užívání tabletové formy léků.

Při vdechování dochází ke zvlhčení sliznic, zvýšení obranyschopnosti, transportu léčivých látek přímo na lokální místo potřeby léčby a snižování hlenu v dýchacích cestách. Tento hlen se stává řidší, snadněji se vykašlává, hltan a ústní dutina se dezinfikují.

Co inhalovat:

  • Sterilní fyziologický roztok chloridu sodného (NaCl 0,9%) – jedná se o základní medikament pro inhalaci, slouží i k naředění jiných léků. Inhaluje se také samostatně jako prevence zánětů dýchacích cest, při zánětech, které již propukly, má nezpochybnitelný odhleňovací účinek.
  • Minerální vody vhodné na inhalování – Vincentka – v dýchacích cestách napomáhá odhleňovat. Může se použít při akutních i chronických zánětech dýchacích cest. Příznivě ovlivňuje i celkovou imunitu organismu. Pokud nemáte po ruce Vincentku anebo jinou minerální vodu, můžete k inhalaci použít také obyčejnou kuchyňskou sůl. Stačit bude zhruba devět gramů na litr vody. Roztok zahřejte (pozor, nesmí se vařit), poté stáhněte ze sporáku a přelijte do inhalátoru. Máte-li doma menší děti a nevlastníte inhalátor, můžete improvizovat a slanou vodu inhalovat v míse pod ručníkem anebo si připravit roztok přímo do umyvadla, kam ponoříte ruce až po lokty a zároveň budete páru vdechovat.
  • Látky s mukolytickým účinkem – například Mucosolvan, Bromhexin, Ambrobene. Většina mukolytik se ředí fyziologickým roztokem (NaCl 0,9%).

Zdroj: Inhalace na průdušky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP