Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LEK NA ALERGICKOU REAKCI PO BODNUTÍ SRŠNĔM

OBSAH

Včelí versus vosí bodnutí

Složení jedu včely, vosy a sršně se liší, k reakci na bodnutí však dochází pokaždé. Horší je to v případě přecitlivělosti na některé látky v jedu obsažené. Pak může vzniknout nepřiměřená odezva imunitního systému, tedy alergická reakce. Po bodnutí včelou, vosou nebo sršněm mohou nastat zcela totožné reakce organismu, jediným rozdílem bývá to, že při vosím bodnutí či bodnutí sršněm nezůstává zpravidla žihadlo v místě bodnutí. Po vosím či včelím bodnutí se dostává do těla hmyzí jed. U alergiků na hmyzí jed se začne uvolňovat histamin a podobné látky, které způsobí alergickou reakci.

Alergické reakce se dělí podle stupně závažnosti:

  • zarudnutí a otok v místě vpichu = normální reakce těla
  • zásadní zarudnutí a otok se mohou rozšířit po celé postižené části těla a následně dosáhnout maxima typicky první den po bodnutí, dané příznaky ustoupí během několika dnů až 2. týdnů
  • vyrážka vzdálená od místa bodnutí, otoky obličeje, svědění, lehká nevolnost
  • někdy se přidává nevolnost, zvracení, dušnost, oběhový kolaps, zimnice čili anafylaktická reakce do několika sekund až minut po bodnutí = život ohrožující stav

Zvýšené riziko rozvoje prudké anafylaktické reakce při alergii na hmyzí bodnutí je u osob s chronickými srdečními obtížemi a u astmatiků. Lidé, kteří po pobodání hmyzem zaznamenali příznaky celkové alergické reakce, by měli vyhledat alergologa a podrobit se adekvátnímu vyšetření a léčbě.

Nejlepším lékem je prevence, proto si dávejte pozor na místa výskytu vos, tedy zvláště tam, kde je například spadané ovoce či odpadky, a také dávejte pozor při chození naboso v trávě, i když je to zdravé.

Možnosti ošetření:

  • Při bodnutí vosou neutralizujte místo kyselinou: ocet, cibule, citron.
  • Při bodnutí včelou neutralizujte zásadou: mýdlový roztok, jedlá soda. Jedná se o nejnebezpečnější bodnutí. Žihadlo opatrně odstraňte pinzetou, poraněné místo omyjte a přikládejte studený obklad.
  • Když vás kousne čmelák, ošetřete místo antialergickou mastí nebo přímo gelem na bodnutí hmyzem. Místo v žádném případě neškrábejte.
  • Bodne-li vás sršeň, vytáhněte zapíchnuté žihadlo, místo vpichu zchlaďte kostkou ledu vloženou do kapesníku. Většinou nejde o nic vážného, spíše vás vyleká intenzita bolesti.
  • Štípnutí komárem nebo ovádem člověka zpravidla neohrožuje na životě, na poštípaná místa přiložte ledový obklad a neškrábejte je. Pozor na voňavou kosmetiku (tělové mléko, deodorant), ta ovády přitahuje.

Zdroj: Bodnutí vosou

Diskuze

V diskuzi DÁ SE DITHIADEN APLIKOVAT NITROŽILNĚ PŘI BODNUTÍ VOSOU ČI VČELOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zora.

Známá měl reakci na bodnutí vosy, sehnala si Dithiaden ampule. Jedeme na dovolenou a ptá se zda je možné nitrožilně podat Dithiaden v případě alergické reakce. Děkuji za odpověď. Zorka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den,
Dithiaden existuje i v injekční formě, ale ta se užívá mnohem méně často. Dithiaden má poměrně silné tlumivé účinky, způsobuje ospalost, únavu a celkový útlum. Někteří lidé po požití Dithiadenu pociťovali bolesti hlavy, sucho v ústech a motání hlavy. Po užití Dithiadenu by člověk neměl řídit motorová vozidla a vykonávat činnosti vyžadující zvýšenou pozornost. Je na rozhodnutí lékaře.

Zdroj: diskuze Dá se Dithiaden aplikovat nitrožilně při bodnutí vosou či včelou?

Upozornění

U některých jedinců mohou bylinné léky vyvolat alergickou reakci. Proto před použitím aloe vera zkuste nejprve nanést malé množství gelu za ucho nebo do podpaždí, abyste včas zjistili případnou alergickou reakci. Pokud máte obavy z  nežádoucích účinků, je dobré se setkat s vyškoleným zdravotním poradcem, ten vás seznámí s možnými riziky a poradí vám s dávkováním.

Zdroj: Byliny na kopřivku

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SVĚDIVÉ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Neustále mě svědí a pálí oči. Také mi z nich pořád teče jako když brečim..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění a pálení očí nasvědčuje na alergickou reakci. Na to pomáhá oční roztok Zaditen, který je jen na předpis. Doporučuji nechat si oči prohlédnout očním lékařem a případně také udělat alergické testy na alergologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba svědivé vyrážky

Kdy navštívit lékaře?

Je třeba pozorovat místo kousnutí a reakci těla na kousnutí po kousnutí hmyzem. Silná reakce na bodnutí může ukazovat buď na alergii, nebo otravu krve – obojí by mělo být okamžitě lékařsky ošetřeno.

Naštěstí je otrava krve po bodnutí vosou nebo jiným hmyzem velmi vzácná – obvykle stačí bodnutí zchladit, dokud se příznaky jako bolest a svědění samy nezlepší.

Zdroj: Jak se pozná otrava krve po bodnutí hmyzem

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza S.

Dobrý den objevil jsem na jazyku takovýto útvar nevíte o co se jedna ? Viz přiložené foto.
Krev je od kartáčku

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To se vám zduřely papily vzadu na jazyku. Příčin je mnoho, od virové infekce až po alergickou reakci na nějaké jídlo. Teď je to určitě nepříjemné, ale obvykle se to samo zklidní do tří dnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Prevence proti nebezpečné alergii po bodnutí hmyzem

Lidé, u kterých se již projevily závažné průběhy alergických reakcí, tak už jsou z odborné alergologické ambulance vybaveni speciální domácí injekcí proti alergii. Tato domácí injekce proti alergii obsahuje látku adrenalin a jmenuje se EpiPen. EpiPen je injekce uzpůsobená k domácímu píchnutí svépomocí a je k dostání samozřejmě jen na lékařský předpis. Štípnutý jedinec si může EpiPen píchnout sám do stehna a ohrožení svého života tak oddálit, než dojde na normální lékařskou pomoc. Toto preventivní opatření je velice účinné. O předpis na EpiPen může požádat svého praktického lékaře kdokoliv, kdo u sebe předpokládá nebezpečnou alergickou reakci. EpiPen je relativně drahý lék, na který velkou částí přispívá zdravotní pojišťovna. Cena doplatku na lék EpiPen je tedy závislá na výši příspěvku od té či oné zdravotní pojišťovny a v době vydání článku činí 365 Kč. Aktuální cena a výše doplatku na lék EpiPen je možné zjistit zde: EpiPen cena

Zdroj: Alergie po bodnutí hmyzem

Poradna

V naší poradně s názvem STENICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Marvalova.

Dobry den mam dotaz ohledne stenic. Pribuznemu se neustale toci hlava nebo spis si ztezuje ze oci.Ma vysetreni krve vse negativni je mozne ze by by mohlo jit o alergickou reakci po.pistipani stenicemi? Dekuji za odpoved. Jitka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Motání hlavy nejspíše nebude souviset s pokousáním od štěnic. Bude třeba provést více vyšetření, než jen laboratorní vyšetření krve. Doporučuji navštívit neurologa a s jeho pomocí se dopátrat příčiny motání hlavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stenice

Komáři

Komáři jsou pravděpodobně považováni za jeden z neotravnějších druhů hmyzu.

Nebezpečí jeho bodnutí

U komára je nebezpečné, že samička nám vstříkne do krve své sliny, které mohou omezit srážlivost krve. Tak se do krve dostanou choroboplodné zárodky, například malárie, lymeské borreliózy. Důležité také je si postižené místo neškrábat, abychom si do něj nezanesli žádnou infekci.

Průběh a léčba

Pokud nás kousne komár, tak ve většině případů není nutné nijak ránu ošetřit. Dají se jen aplikovat nejrůznější prostředky proti svědění. Někdo například doporučuje použít vnitřní stranu slupky od banánu, jablečný ocet, čerstvou šťávu z citronu, kolečko cibule, klasikou jsou všechny masti, které vám doporučí v lékárně. Ve výjimečných případech se může objevit alergická reakce na kousnutí komárem. Zatímco u zdravého člověka je pupínek po kousnutí velký jen pár milimetrů a zahojí se obvykle do dvou dnů, tak u člověka s alergickou reakcí se projevuje silnější svědění, kopřivka, atd.

Fotografie bodnutí

Tady jsou fotografie s kousnutím od komára.

Zdroj: Bodnutí od hmyzu

Poradna

V naší poradně s názvem AFRIKANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valentina.

prosim,vadi li aksamitnik alergikum

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Afrikán může vyvolat alergickou reakci u lidí, kteří jsou citliví na rodinu rostlin Asteraceae / Compositae. Mezi členy této rodiny patří ambrózie, chryzantémy, měsíčky, sedmikrásky a mnoho dalších. Pokud trpíte těmito alergiemi, informujte svého lékaře o tom, že jste se rozhodla používat afrikámy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Afrikani

Jak dlouho trvá otok po bodnutí vosou

Při místním postižení dochází k reakci na látky jednak přímo z hmyzu, jednak na látky, které má hmyz na sobě (bakterie, viry, chemické látky). Ty způsobují místní reakci, jako je otok, zarudnutí, bolest a pocity pálení nebo svědění. Po bodnutí vosou je nejvážnější celková alergická reakce, může dojít k infekci v místě hmyzího vpichu až k rozvoji kožního defektu. Návštěva lékaře je vhodná i při zhoršování obtíží v místě vpichu, při celkových projevech infekce (teplota, zimnice, třesavka) nebo při trvání zarudnutí a otoku, případně dalších projevech zánětu, které trvají déle než 2 dny.

Zdroj: Bodnutí vosou

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Boláky na rtech jdou léčit i jinak, než jen prednisolem. Lék prednizol totiž pomáhá jen tím, že tlumí alergickou reakci. A pokud berete prednisol nepřetržitě a boláky se i tak vyskytují, tak je jasné, že u vás asi nepůjde o alergii. Proto by bylo vhodné dojít na kožní a ukázat jim to i s medikací. Vaše příznaky spíše ukazují na bouřlivý průběh oparu na rtu - herpes simplex.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech

Jak zacházet s alergickou reakcí na make-up?

  • Při objevení příznaků alergické reakce se vyhněte používání make-upu nebo konkrétního výrobku způsobujícího tuto reakci.
  • Velmi vhodné jsou krémy nebo masti s obsahem kortizonu nebo hydrokortizonu. Tyto přípravky pomáhají při zarudnutí, svědění nebo otoku.
  • V závažných případech mohou být předepsány léky, které potlačují příznaky.
  • Častokrát jsou předepsána antibiotika (konkrétně se předepisují na puchýře).
  • Vždy jsou důležitá preventivní opatření. K dispozici jsou testy, které můžete absolvovat, abyste zjistili, že vám určitý kosmetický výrobek nezpůsobuje alergickou reakci.

Zdroj: Alergie na make-up

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDIVÁ BOULE NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Dobrý den udělala se mi v týle taková vyvýšenina ve vlasech pod kůží,někdy to svědí..je to nepříjemné...nikdy jsem nic podobného neměla.....měla jsem silnou alergickou reakci po celém těle..na týle,krku,rukách,hrudníku asi po šamponu...to časem asi 14 dní odeznělo a toto na hlavě zůstalo mám to asi 2 měsíce...prosím o radu Zdeňka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nově vzniklý útvar pod kůží na hlavě bude třeba vyšetřit v ambulanci kožního lékaře. Už samotná alergická reakce měla být konzultována s lékařem. Nejdříve navštivte kožní a pak i imunologa, aby vám pomohl najít alergen, kterému se pak můžete vyhnout a předejít dalším podobným komplikacím.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědivá boule na hlavě

Nežádoucí účinky cibulového extraktu

Někteří lidé mohou trpět alergickou reakcí. Trpíte-li alergií na cibuli, nepoužívejte samozřejmě ani výtažek z ní. Většina uživatelů by však neměla mít žádné vedlejší účinky při používání čistého cibulového extraktu.

Zdroj: Cibulový extrakt

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZK.

Dobrý den, mnoho let trpím alergickou rýmou a astmatem. Pokud piji alkohol (víno, whisky, koňak...atd) začnu ve velké míře kýchat a úplně mi oteče nosní sliznice. Trvá dlouho než se to upraví. Co mi v alkoholu tak vadí, že mám tuto reakci (myslím, že histamin to není - testy na něj vychází negativně. Velmi děkuji za odpověď. Kubíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O alkoholu je známo, že zhoršuje již existující alergie. Alkohol v sobě obsahuje alergeny ze surovin, ze kterých byl vyroben, což jsou například:
ječmen
chmel
droždí
žito
pšenice
lepek
histamin (často nalezený v červeném víně)
siřičitany (často nalezené v bílých vínech).
U vás pravděpodobně některý z těchto alergenů vyvolává otoky nosní sliznice a kýchání.
Nejúčinnější léčba je vyloučit alkohol ze svého života. Na zmírnění následků alergie je pak vhodné užívat dlouhodobě antihistaminika, například volně prodejný Claritine.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na alkohol

Komár

Ke komářímu bodnutí dochází nejčastěji.

Bodnutí komárem je charakteristické svědivými ránami, které se objevují po kusadlech tohoto hmyzu. Komáři propíchnou pokožku a krmí se krví. Většina bodnutí je neškodných, ale občas komáří bodnutí způsobuje otok, bolest a zarudnutí, což může vést k zánětu. Komářím bodnutím se mohou přenášet určité druhy virů nebo parazitů, které mohou způsobit vážné onemocnění.

Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí komárem.

Zdroj: Léčba bodnutí hmyzem

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Dobrý den, syna 8 let se začal stěžovat, na pálení mezi varlaty viz. Foto. (ledujeme)
C
Děkuji za radu.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na vaší fotce je vidět zduřená pokožka na šourku. To může mít několik různých příčin. Od mechanického podráždění, přes opruzeninu až po alergickou reakci. Nejlepší a rychlou léčbu dostanete v ordinaci kožního lékaře. Sama můžete synovi pomoci dětským zásypem aplikovaným vždy po omytí mýdlem a vodou a po dobu hojení mu nechat nosit slipy namísto trenýrek, aby se šourek nedotýkal třísla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka

Alergie po bodnutí hmyzem

Bodnutí včelou nebo vosou může vést k alergickému šoku (anafylaxe). Takovou reakci na včelí nebo vosí bodnutí někdy v životě zažije asi 1,2 až 3,5 procenta lidí. V Česku ročně zemřou asi 4 lidé na bodnutí hmyzem. Podezřelý je však vyšší počet, protože kousnutí hmyzem s následkem alergické reakce jako příčina často není rozpoznáno. Každý, u koho se projeví alergická reakce na bodnutí hmyzem (závratě, dušnost, tachykardie), musí okamžitě volat záchrannou službu.

Mezi typické příznaky alergické reakce patří:

  • svědění a zarudnutí po celém těle;
  • kopřivka;
  • otok kůže a sliznic (angioedém);
  • nevolnost nebo zvracení;
  • žaludeční křeče;
  • vylučování stolice (defekace).

Kromě toho, v závislosti na závažnosti alergické reakce a množství jedu, který se dostal do lidského těla, rýma, chrapot, dušnost, otok hrtanu, křeče dýchacích svalů, namodralé zbarvení kůže a může dojít k srdeční arytmii. Typickými příznaky anafylaktického šoku jsou bledá kůže, neklid, dušnost, nehmatný a zrychlený tep, nízký krevní tlak, závratě a točení hlavy až mdloby.

V nejhorším případě může alergická reakce vést k zástavě dechu a oběhu a tím i ke smrti. To je však vzácné a většina lidí se z alergické reakce na bodnutí hmyzem zotaví bez trvalých následků.

Život ohrožující alergie na kousnutí komárem

Kousnutí komárem může být nebezpečné – pokud způsobí alergickou reakci. U lidí s alergií na kousnutí komárem otok automaticky neustoupí, ale spíše se zvětší a zanítí. Pokud je kousnutí příliš mnoho, mohou alergici v důsledku alergie na kousnutí komárem utrpět dokonce oběhový šok. Alergie na kousnutí komárem často začíná brněním na ploskách rukou a nohou. Může se objevit i svědění nebo kopřivka s kožními pupínky po celém těle, závratě, tachykardie nebo dušnost.

Zdroj: Vodové puchýře po štípnutí hmyzem

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA PEŘÍ (ROZTOČE) ?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Pátra.

Dobrý den, opakovaně jsem se účastnil ručního zpracování drůbeže (kachny, slepice, krůty, křepelky) spočívající v porážce, očištění od peří, vykuchání a kuchyňská úprava. Při práci jsem nepoužíval ochranu rukou (rukavice), takže jsem kůží přišel do styku se zabitými ptáky. Po nějakém čase mne začala svědit kůže, postupně mne intenzivní nutkání svědění probouzelo v noci. Může se jednat o alergickou reakci na tyto skutečnosti? Jak se mám zachovat? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergie na peří (roztoče) ??

Bodnutí vosou do hlavy

Bodnutí vosou do hlavy a obličeje je nepříjemný problém. Pokud je jedinec zdravý, neohrozí žádné riziko, pouze vznikne nevzhledný otok. U alergiků je to ale horší. Postižené místo dezinfikujte a chlaďte. Ošetřete dle informací uvedených výše v článku. Ihned vyhledejte lékařskou pomoc, jestliže je bodnutí v obličeji nebo v ústech, popřípadě se objeví kopřivka, dýchací obtíže, nevolnost, zvracení či mdloby.

Zdroj: Bodnutí vosou

Kontraindikace

Tento lék byste neměli používat, pokud jste měli alergickou reakci na některou z jeho složek.

Tento lék byste neměli užívat častěji nebo ve větším množství, než vám předepsal lékař.

Nepoužívejte tento přípravek k léčbě kožních problémů, které váš lékař nevyšetřil.

Zavolejte svému lékaři, pokud se vaše příznaky nezlepší nebo pokud se zhorší.

Zdroj: Burow mast

Obecné zásady při bodnutí vosou nebo sršněm

Pokud se objeví lokální alergická reakce (otok kolem místa bodnutí), proveďte následující kroky:

  • Co nejrychleji si vezměte tabletu antihistaminik. Můžete je koupit v lékárně nebo vám je předepíše praktický lékař. Antihistaminika blokují účinek histaminu, což je látka, která je uvolňována některými buňkami těla během alergické reakce.
  • Použijte studené obklady, abyste zmírnili bolest a zmenšili otok. Můžete použít například kus látky nebo pytlík s ledem.
  • Analgetika jako paracetamol nebo ibuprofen mohou pomoci zmírnit bolest.
  • S léčbou antihistaminiky pokračujte, dokud bude kůže oteklá. To může trvat několik dní. Pokud se otok zhoršuje, navštivte svého lékaře. Praktický lékař vám může předepsat krátkodobou léčbu steroidními léky pro zvládnutí zánětu.

Pokud se žádná alergická reakce neobjeví (tak je tomu ve většině případů):

  • Použijte studený obklad pro zmenšení bolesti a zmírnění otoku, například použijte kus látky nebo pytlík s ledem. I když vás může místo bodnutí nebo kousnutí svědit, léčba není nutná, protože svědění brzy samo ustoupí. Nicméně v některých případech přetrvává hodiny až dny. Svědění sice ustoupí samo i bez léčby, ale následující rady vám mohou pomoci jej lépe zvládat. Mast Fenistil nebo Psilo-Balsam (lehce je seženete v lékárnách) s protisvědivými účinky po vmasírování do kůže zmírní nepříjemné pocity v místě léze.
  • V zahraničí v lékárně požádejte o mast s názvem Crotamiton. Pomoci může také krém s obsahem steroidů, například s obsahem hydrokortizonu, který můžete rovněž sehnat v lékárnách, nebo vám může být předepsán vaším praktickým lékařem. Pokud je svědění intenzivnější, lékař může předepsat silnější preparát.
  • Při velkém množství kousnutí či bodnutí hmyzem mohou pomoci antihistaminika v tabletách.
  • Pokud je svědění nepříjemné a narušuje noční spánek, je vhodné použít na noc sedativní antihistaminika. V lékárně vám farmaceut poradí, která antihistaminika jsou sedativní a mohou vám tedy pomoci zlepšit kvalitu spánku.

V České republice je převážná většina alergických reakcí způsobena bodnutím vosou. Po prvním žihadle, které od hmyzu dostanete, se alergická reakce nevyvine. Aby došlo k rozvoji alergické reakce, musí dojít k více bodnutím, čímž se aktivuje váš imunitní systém.

Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí vosou.

Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí sršněm.

Zdroj: Léčba bodnutí hmyzem

Co funguje na úlevu po kousnutí hmyzem?

Chlad pomáhá otupit bolest po bodnutí hmyzem a snižuje otoky. Nejlepší jsou chladivé balíčky z ledu zabaleného v ručníku. Pokud led není vhodný pro chlazení, jednoduše navlhčete tenkou žínku studenou vodou a položte na postižené místo na 10-15 minut.

Co pomáhá při zánětech po bodnutí hmyzem?

Většinu kousnutí hmyzem lze léčit podobným způsobem: Nejprve je nutné neutralizovat nebo odstranit jed a poté snížit otok nebo v nejlepším případě se mu vyhnout. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je obvykle kombinací tepla a chladu. Ochladit bodnutí hmyzem mohou pomoci takzvané spreje proti svědění. Díky tomu, že se stříká na kůži, je tím zabráněno přímému kontaktu s pokožkou, aby se do místa vpichu nedostaly žádné bakterie, viry a jiné choroboplodné zárodky. Ingredience jako mentol a etanol rychle ochlazují postiženou oblast pokožky a také zklidňují podrážděnou pokožku.

Léčba kortizonovou mastí

Obecně platí, že pokud dojde pouze k lokální reakci, můžete většinu bodnutí hmyzem léčit tak, že se  zaměříte na příznaky. Krémy s obsahem kortizonu (např. mast hydrokortison acetát 0,5 %, volně prodejná v lékárně) lze aplikovat na místo vpichu, aby působila proti zánětlivé reakci a otoku.

Léčba tabletami

Pokud dojde k bouřlivé lokální reakci se silným otokem, měl by kousnutí hmyzem ošetřit lékař. Lékař může předepsat tablety s glukokortikoidy (např. prednisolon), které by měly být užívány po dobu tří až pěti dnů.

Léčba pomocí antialergických léků

Pokud se v důsledku bodnutí hmyzem objeví příznaky alergické reakce, mohou pomoci k potlačení příznaků antialergická léčiva (antihistaminika).

Pro alergiky na hmyzí jed je vhodné mát sebou vždy nouzovou sadu. Pokud víte, že máte alergii na hmyzí jed, měli byste zavolat sanitku, jakmile vás znovu kousne. Je také dobré mít s sebou vždy pohotovostní sadu. Ta by měla obsahovat rychle působící lék proti alergii (antihistaminikum) a tablety glukokortikoidu. V některých případech jsou také užitečné předplněné injekční stříkačky s adrenalinem, které lze vstříknout do svalu.

Jak dlouho trvá, než se bodnutí hmyzem zahojí?

Ve střední Evropě je většina bodnutí hmyzem neškodná. Pokud nejste alergičtí na hmyzí jed, včelí bodnutí, vosí bodnutí, bodnutí sršněm nebo čmelákem, komáří bodnutí atd. se zahojí po několika dnech bez následků. Zřídka se objeví závažnější reakce, které vyžadují trochu více času na zotavení.

Zdroj: Vodové puchýře po štípnutí hmyzem

Druhy reakcí po bodnutí hmyzem 

Toxická reakce po bodnutí hmyzem

U většiny lidí nastane po bodnutí hmyzem toxická rekce. Toxická reakce se projeví začervenáním kolem místa vpichu a malým otokem. Tato toxická reakce není nebezpečná. Toxická reakce v sobě skrývá nebezpečí jen v případě, že by došlo k píchnutí několika žihadel najednou, rámcově desítky až stovky, tak pak může dojít také k vážnému stavu ohrožující život, protože dochází až k hemolýze krve a může také docházet k poškození ledvin, díky jedu od bodavého hmyzu. Jed je přítomen v každém bodnutí, ale ve velmi malém množství, takže je v podstatě látka tělu neškodlivá. Nejvíce jedu předá ve svém píchnutí včela. U toxické reakce vyloženě nehrozí anafylaktický šok.

Alergická reakce po bodnutí hmyzem

Máme několik stupňů této alergické reakce. U lehkých alergických reakcí po bodnutí hmyzem někdy dojde ani k otoku, a někdy zas třeba máme jen různé červené fleky po těle, které svědí. Proti takovým reakcím a i proti svědění, pomůže nějaké antihistaminikum, které máme většinou od lékaře nebo dnes je už i volně prodejné, jako například Zirtec, Claritin, Fenistil gel, Dithiaden a spousta nových dalších.
Při horší alergické reakci po bodnutí hmyzem se objevuje kašel a lehká dušnost, bronchospasmus, což může být nebezpečné hlavně pro astmatiky. Astmatici při těchto příznacích po bodnutí hmyzem použijí okamžitě nějaký inhalační sprej, který mají doma k dispozici. Dále se po bodnutí hmyzem dostavuje obluzené vědomí, dostavuje se průjem nebo i křeče v břiše. Je to stav podobný silné nevolnosti. Včelí bodnutí má také výrazný vliv na krevní tlak a po bodnutí včelou může dojít k dramatickému poklesu krevního tlaku. Tento pokles krevního tlaku po včelím bodnutí může přejít až v kolaps krevního oběhu, který pak odvrátí již jen většinou aplikace hydrokortizonu (glukokortikoid), což je vysoce účinná látka tlumící alergickou a zánětlivou reakci.
Při nejsilnějším stupni průběhu alergické reakce po bodnutí hmyzem dochází i k inkontinenci, štípnutý jedinec se pomočí, pokálí, může být i v bezvědomí. K tomu ještě špatně dýchá, což může být umocněno žihadlem v dutině ústní, která se zduří a ještě více omezí možnost dýchání. Toto už je stav, kdy je potřeba volat rychlou záchrannou lékařskou službu. V této chvíli jde v postatě o život, a jde o minuty, takže je potřeba okamžitě jednat a na nic nečekat, volat záchranku! Pokud nastanou tyto poslední příznaky, tak zde již žádné antihistaminikum nepomáhá, tedy takové to běžné, které seženeme v lékárně. Zde již je potřeba zásah lékaře, protože štípnutému jedinci opravdu žádná tableta už nepomůže.
 

Zdroj: Alergie po bodnutí hmyzem

Čmelák

Charakteristickým obranným mechanismem u čmeláka je kousnutí.

Kousnutí čmelákem ošetřete antialergickou mastí nebo přímo gelem na bodnutí hmyzem. Místo kousnutí v žádném případě neškrábejte!

Zde můžete vidět, jak vypadá kousnutí čmelákem.

Zdroj: Léčba bodnutí hmyzem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP