Obsah purinů v potravinách - tabulka
Množství purinů je vyjádřeno množstvím kyseliny močové v mg na 100 gramů dané potraviny. Jednoduše, čím více mg, tím hůře pro dnu.
Potraviny s nejvyšším množstvím purinů (nad 400 mg)
- Theobromin (syn: teobromin, xanteóza), obsahuje ho kakao a čokoláda - 2 300 mg
- Pivovarské kvasinky - 1 810 mg
- Telecí brzlík - 1 260 mg
- Uzený šprot - 804 mg
- Skopová slezina - 773 mg
- Pekařské droždí - 680 mg
- Hovězí játra - 554 mg
- Vepřové srdce - 530 mg
- Vepřová slezina - 516 mg
- Vepřová játra - 515 mg
- Lesní houby (měřeno na sušených houbách) - 488 mg
- Rybičky olejovky, sardinky v oleji - 480 mg
- Telecí játra - 460 mg
- Hovězí slezina - 444 mg
- Vepřové plíce - 434 mg
Potraviny s vyšším obsahem purinů (100 až 400 mg)
- Hovězí plíce - 399 mg
- Sardinky - 345 mg
- Telecí slezina - 343 mg
- Vepřová ledvina - 334 mg
- Pstruh - 297 mg
- Tuňák v oleji - 290 mg
- Ledviny - 269 mg
- Tuňák - 257 mg
- Hovězí srdce - 256 mg
- Kuřecí játra - 243 mg
- Okoun - 241 mg
- Skopové srdce - 241 mg
- Sardel neboli ančovičky - 239 mg
- Fazole mungo suché - 222 mg
- Sleď z umělého chovu - 219 mg
- Telecí ledviny - 218 mg
- Sleď z Atlantiku - 210 mg
- Koňské maso - 200 mg
- Sojové boby suché - 190 mg
- Jikry sledě - 190 mg
- Jehněčí svalovina - 182 mg
- Halibut - 178 mg
- Kuřecí prsa i s kůží - 175 mg
- Telecí svalovina - 172 mg
- Losos - 170 mg
- Mák suchý - 170 mg
- Vepřová svalovina - 166 mg
- Husa - 165 mg
- Jitrnice - 165 mg
- Treska tmavá - 163 mg
- Kapr - 160 mg
- Hovězí jazyk - 160 mg
- Vepřová kýta - 160 mg
- Vepřová svíčková - 150 mg
- Krůtí maso s kůží - 150 mg
- Telecí plíce - 147 mg
- Krevety hnědé - 147 mg
- Makrela - 145 mg
- Vepřové kotlety s kostí - 145 mg
- Kaviár - 144 mg
- Slunečnicové semínko - 143 mg
- Štika - 140 mg
- Vepřová plec - 140 mg
- Telecí kotlet s kostí - 140 mg
- Telecí maso - 140 mg
- Treska jednoskvrnná - 139 mg
- Kachna - 138 mg
- Zvěřina nohy - 138 mg
- Vepřový jazyk - 136 mg
- Hřebenatka islandská - 136 mg
- Hovězí svalovina - 133 mg
- Králičí maso s kostma - 132 mg
- Ryba jazyk obecný - 131 mg
- Šunka vařená - 131 mg
- Fazole bílé suché - 128 mg
- Čočka suchá - 127 mg
- Hovězí plec - 120 mg
- Hovězí vysoký roštěnec - 120 mg
- Humr - 118 mg
- Mušle - 112 mg
- Hovězí svíčková - 110 mg
- Hovězí nízký roštěnec - 110 mg
- Hovězí podplečí - 110 mg
- Kuřecí stehno s kůží bez kostí - 110 mg
- Candát - 110 mg
- Treska - 109 mg
- Hrách suchý - 109 mg
- Rozinky sušené sultánky - 107 mg
- Lněné semínko - 105 mg
- Zajíc - 105 mg
- Párky - 105 mg
- Zvěřina hřbet - 105 mg
- Vepřový pupek - 100 mg
Potraviny s nízkým obsahem purinů (do 100 mg)
- Ječmen - 96 mg
- Oves celozrnný - 94 mg
- Platýs - 93 mg
- Telecí mozeček - 92 mg
- Houba čerstvé - 92 mg
- Klobásy smažené z telecího masa - 91 mg
- Ústřice - 90 mg
- Frankfurtské klobásy - 89 mg
- Klobásy - 85 mg
- Hrách zelený - 84 mg
- Vepřový mozeček - 83 mg
- Brokolice - 81 mg
- Naklíčená sója - 80 mg
- Lín obecný - 80 mg
- Arašídy (bůráky) - 79 mg
- Artyčok - 78 mg
- Úhoř uzený - 78 mg
- Vídeňská klobása - 78 mg
- Hovězí mozeček - 75 mg
- Pórek - 74 mg
- Klobásy německé (Mettwurst) - 74 mg
- Meruňka - 73 mg
- Hadí mord nízký - 71 mg
- Růžičková kapusta - 69 mg
- Tofu - 68 mg
- Pažitka - 67 mg
- Sušené fíky - 64 mg
- Slíva sušená - 64 mg
- Jáhly - 62 mg
- Sezamová semena suchá - 62 mg
- Raci - 60 mg
- Knäckebröd - 60 mg
- Banán - 57 mg
- Hovězí v konzervě - 57 mg
- Petržel list - 57 mg
- Špenát - 57 mg
- Pepř zelený - 55 mg
- Pudink - 55 mg
- Kukuřice sladká - 52 mg
- Květák - 51 mg
- Rýže celé zrno - 51 mg
- Pšenice celé zrno - 51 mg
- Hlíva ústřičná - 50 mg
- Kapusta - 48 mg
- Fazole francouzské sušené - 45 mg
- Dýně - 44 mg
- Těstoviny z vajec - 40 mg
- Mandle sladká - 37 mg
- Fazole francouzské zelené lusky - 37 mg
- Lískové ořechy - 37 mg
- Sušené datle - 35 mg
- Bez černý - 33 mg
- Meloun kantalupa - 33 mg
- Zelí červené - 32 mg
- Celer - 30 mg
- Smrž - 30 mg
- Kdoule - 30 mg
- Bambusové výhonky - 29 mg
- Houby konzervované pevné a kapalné - 29 mg
- Olivy zelené marinované - 29 mg
- Řeřicha - 28 mg
- Hrozny - 27 mg
- Kedluben - 25 mg
- Vlašské ořechy - 25 mg
- Švestka - 24 mg
- Chřest - 23 mg
- Juvie ztepilá - 23 mg
- Borůvky - 22 mg
- Zelí bílé - 22 mg
- Lilek - 21 mg
- Čínské zelí - 21 mg
- Broskev - 21 mg
- Housky a rohlíky - 21 mg
- Jahoda - 21 mg
- Avokádo - 19 mg
- Červená řepa - 19 mg
- Kiwi ovoce - 19 mg
- Pomeranče - 19 mg
- Ananas - 19 mg
- Náhrada kaviáru - 18 mg
- Brambory vařené se slupkou - 18 mg
- Maliny - 18 mg
- Mrkev - 17 mg
- Višeň obecná - 17 mg
- Rýže červená - 17 mg
- Štěrbák - 17 mg
- Angrešt - 16 mg
- Brambor - 16 mg
- Kyselé zelí odkapané - 16 mg
- Ředkev - 15 mg
- Jablko - 14 mg
- Chléb pšeničný nebo (bílý chléb) - 14 mg
- Fenykl listy - 14 mg
- Pivo, plzeňské ležáky - 13 mg
- Hlávkový salát - 13 mg
- Cibule - 13 mg
- Ředkvičky - 13 mg
- Čekanka - 12 mg
- Hruška - 12 mg
- Rebarbora - 12 mg
- Rajče - 11 mg
- Sýr cottage - 9,4 mg
- Pivo bez alkoholu - 8,1 mg
- Jogurt min. 3,5% obsah tuku - 8,1 mg
- Okurka - 7,3 mg
- Plísňový sýr s velmi měkkou, krémovou konzistencí - 7,1 mg
- Sýr eidam 30% obsah tuku v sušině - 7,1 mg
- Sýr eidam 40% obsah tuku v sušině - 7,1 mg
- Sýr eidam 45% obsah tuku v sušině - 7,1 mg
- Třešeň sladká - 7,1 mg
- Sýr Cheddar 50% tuku - 6 mg