Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POKLES HORMONŮ

OBSAH

Frigidita u mužů

Frigidita u mužů je poměrně vzácná a většinou způsobená poruchou tvorby mužského pohlavního hormonu. Muž přestane mít jakýkoliv zájem o sex. Pokud je při vyšetření prokázán pokles pohlavních hormonů, tak se hormony mohou dodávat uměle nebo frigiditu léčit jinak. Obvykle se jedná o psychickou příčinu, která pak vyžaduje léčbu sexuologickou, pokud je muž opravdu asexuální.

Zdroj: Frigidita a její léčba

Diskuze

V diskuzi NIZKA HLADINA HORMONU V TĚHOTENSTVÍ VE 12 TYDNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona.

Co se může stát miminku když mamince ná genetické zjisti ve 12 týdnů těhotenství nízkou hladinu hormonu??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nizka hladina hormonu v těhotenství ve 12 tydnu

Příznaky

Náhlý pokles krevního tlaku způsobuje mžitky před očima, rozostřené vidění (příčinou nedostatečné prokrvení), točení hlavy, mdloby, celkovou nevolnost.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Poradna

V naší poradně s názvem ZOLADEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, už rok chodím každých 28 dní na injekce Zoladex a chtěla jsem se zeptat, jestli vadí vyjímečné aplikování injekce po 37dnech ?
Moc děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zoladex 3,6 mg léčí tím, že brání produkci určitých hormonů vyvolávající primární potíže. Schopnost Zoladexu 3,6 mg blokovat vylučování hormonů trvá 28 dní. Pokud se dávka neopakuje 28. den, tak schopnost zaniká a vše se vrací do původního stavu. Dodržujte proto tento interval a každý 28. den si nechte aplikovat novou injekci Zoladexu.
37. den je už schopnost Zoladexu 3,6 mg zcela vyčerpána a léčivé účinky se již neprojevují.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zoladex

Příčiny

Stále větší váha se připisuje především faktorům, jako je nesprávná strava s vysokým obsahem škodlivých tuků, stres a toxiny v životním prostředí. U některých dětí se mohou objevit problémy s vysokou nebo nízkou hladinou některých hormonů v důsledku autoimunitních onemocnění. Všechny tyto příčiny následně mohou spolu s některými dalšími faktory způsobit endokrinní poruchy, například nerovnováhu lidského růstového hormonu, hormonu štítné žlázy, inzulínu a dalších hormonů.

Zdroj: Hormonální nerovnováha u dětí

Diskuze

V diskuzi ZVASENY KORTIZOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA VRABLOVA.

DOBRY DEN NA ENDOKRIOLONOGII MI PANI DOKTORKA NASLA ZVYSENY HORMON KORTIZOL JE MI 52ROKU A BERU ANTIKONCEPCI Z HORMONALNICH DUVODU PRO ZVYSENI MUZKYCH HORMONU.PROBEHL SBER MOCE 24HOH.A ODBER KRVE VYSLEDKY ZA TRI TYDNY.MUZU MEZI TIM UZIVAT NEJAKY LEK NA SNIZENI DANYCH HORMONU?DEKUJI

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zvaseny kortizol

Následky nízké hladiny kortizolu

Nedostatečné množství kortizolu narušuje metabolismus, což vede k nízké hladině cukru v krvi a k nedostatku glykogenu. Glykogen je uložen v játrech a může být rychle přeměněn na glukózu – rychlou energii. Nedostatek kortizolu způsobuje také pokles krevního tlaku, který snižuje srdeční výkon. Hnědé zabarvení kůže, tak zvaná hyper pigmentace, může být následkem snížení kortizolu. Kortizol totiž reguluje výše hladin jiných hormonů a jeho nízká hodnota aktivuje melanocytové buňky zodpovědné za pigmentové skvrny na kůži. Mezi významné efekty nízkého kortizolu patří slabost, dehydratace a snížená schopnost bojovat s infekcí, zraněními a také se stresem. Tyto problémy se často projeví během období extrémního stresu nebo při zranění.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Poradna

V naší poradně s názvem ZOLADEX + LNĚNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobrý den, neruší konzumace lněného oleje - fytoestrogenu účinky Zoladexu (1 injekce za 3 měsíce) při léčbě rakoviny prostaty? Děkuji za odpověď. Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Podle mého názoru lněný olej a fytoestrogeny v něm obsažené působí podobně jako Zoladex, jen s menšími nežádoucími účinky. Fytoestrogeny z lněného oleje mají na karcinom prostaty tlumivý efekt, protože inhibují uvolňování jednoho hormonu hypofýzy, takzvaného luteinizačního hormonu. Díky nedostatku luteinizačního hormonu pak klesá tvorba testosteronu a snižuje se tak růst rakovinových buněk prostaty. Nejsilnější účinky mají v tomto ohledu sójové boby. Takže společné užívání lněného oleje a Zoladexu se vzájemně podporuje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zoladex + lněný olej

Hypofýza

Hypofýza produkuje hormon růstu, u starších pacientů je podíl somatotropinu v krvi již přirozeně nižší. Nedostatek růstového hormonu u dětí však může ovlivnit fyzický a duševní vývoj. Sekrece hormonu může být narušena pouze částečně – onemocnění nastane, když hypofýza produkuje příliš málo růstového hormonu a játra následně uvolní jen malé množství růst podporujících látek, což má za následek, že děti zůstávají malé. Výjimkou jsou pacienti s velkým množstvím růstového hormonu v krvi (gigantismus).

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Diskuze

V diskuzi MINERÁLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Po zjištění, že mám dnu,jsem se půl roku držela stranou od zakázaných potravin,a po kontrolních testech mi byla zjištěna KM na horní hranici, pokles téměř o 80 jednotek,zato se mi zvýšil cholesterol ,což moc nechápu. Ale k dotazu, všude se píše,že se mají pít minerálky zásadité,patří mezi ně Ilsano z Chodové Plané?Moc děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Minerálky

Komplikace

Pokud pacient nepodstoupí léčbu růstového hormonu, může trpět zakrslostí. V podstatě velikost postiženého závisí na tom, jak velký je nedostatek růstového hormonu. Častými nežádoucími účinky při léčbě růstového hormonu jsou poruchy rovnováhy těla nebo nadměrný růst různých orgánů pacienta. Mohou se objevit bolesti kloubů. Mezi možné nežádoucí účinky patří i alergická reakce v místě vpichu.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÍ VÁHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, skoro rok jsem chodila na aplikaci Zoladexu po 28 dnech s kombinací Tamoxifenu a moje váha na začátku klesla a pak byla pořád stejná. Pak mi můj lékař nabídl aplikování Zoladexu po třech měsících s tím, že vedlejší účinky jsou stejné jako při měsíční aplikaci. Ale já v poslední době přibrala 12kg a chci se zeptat, jestli to může být tou změnou aplikace na tříměsíční. Vím, že váha není až tak důležitá, že zdraví je to nejdůležitější, ale už dlouho se snažím jíst zdravě a ty kila navíc mi na psychice moc nepřidávají :(
Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný večer.
Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanina.

Užívala jsem injekce ZOLADEXu 2 roky a přibrala jsem 20kg a to většinou na břiše. Do dneška jsem to neschodila.

Zdroj: diskuze Zvýšení váhy

Co jsou nadledvinky

Nadledvinky se nachází těsně nad ledvinami. Nadledvinky produkují několik důležitých hormonů – adrenalin, noradrenalin, gonadokortikoidy (estrogen a androgen) a skupinu hormonů, která se nazývá glukokortikoidy. Kortizol je právě jedním hormonem ze skupiny glukokortikoidů.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHLÝ POKLES KREVNÍHO TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Němečková.

Dobrý den,po prodělaném nervovém vypětí se mi hodně snížil tlak,je možný tento důvod?Nervově jsem špatná po pohřbu manžela,tlak kolísavý,točení hlavy,lékař mi předepsal lék Elicea,a Letrox.děkuji za radu,co jiného bych měla užívat.děkuji. Marie Němečková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sama jste si identifikovala příčinu svého problému s krevním tlakem - nervové vypětí. Zbavte se nervového vypětí a zlepší se vám tlak. S nervovým vypětím vám pomůže lékař psychiatr. Jeho pomoc bude účinnější, než jakékoliv další léky na tlak.
Ztráta blízké osoby je vždy těžká rána a trvá dlouho, než se zahojí, někdy to nejde vůbec a opuštěná osoba pak trpí do konce života, který se jí tím ještě navíc znatelně zkracuje. Ztráta vašeho manžela je těžká, ale na druhou stranu je to příležitost k novým začátkům. Nyní jste znovu opět svobodná a měla byste začít uvažovat, jako když jste byla v době námluv. Zkuste se soustředit na své sexuální pudy a povolte jim uzdu. Kolem je mnoho mužů, kteří by mohli naplnit vaše erotické fantazie a zbavit vás úzkosti po ztrátě manžela. Věřte, že sex je nejlepším lékem na zahojení bolístky po ztrátě partnera. I když se vám to možná zdá nepatřičné o těchto tématech uvažovat, až to zkusíte, uvidíte, že to funguje a pomůže vám to nastartovat nový život naplněný radostí. Zemřelého vám už nic nevrátí, ale zažít novou lásku, vzrušení a sounáležitost stále můžete, když si to sama sobě dovolíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhlý pokles krevního tlaku

Co řídí menstruační cyklus?

Menstruační cyklus ovládají hormony. Během každého cyklu pošle mozek hormonální signály k vaječníkům pomocí hypothalamu a hypofýzy. Tyto signály připraví vaječníky a dělohu na těhotenství. Estrogen a progesteron jsou hormony, které mimo jiné během každého cyklu mění dělohu.

  • Estrogen buduje výstelku dělohy.
  • Progesteron zlepšuje uvolnění vajíčka během ovulace. Udržuje estrogenovou výstelku silnou a připravenou pro oplodněná vajíčka.
  • Pokles progesteronu způsobuje porušení výstelky dělohy.

Změna hladiny hormonů ovlivňuje cyklus nebo fertilitu. Dospívající ženy mívají nízkou nebo měnící se hladinu progesteronu, což platí také pro ženy se začínající menopauzou. To je i důvod, proč ženy kolem 40 let mívají těžké menstruační krvácení se změnami délky cyklu. Antikoncepční pilulky, nízký tělesný tuk, ztráta váhy nebo obezita mohou změnit menstruační cykly, vliv má také stres nebo velmi náročné cvičení. Nejčastější příčinou opoždění nebo zastavení menstruačního cyklu je těhotenství.

Zdroj: Menstruační cyklus

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Petříčková.

Je možné užívat zázvor při vysokém krevním tlaku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když zkonzumujete méně než 4 gramy zázvoru denně, tak se nemusíte bát žádných jeho účinků. Nad 4 gramy se dostaví první účinky, mezi které patří i snížení krevního tlaku. U každého je tento pokles tlaku jiný. Zázvor navíc v množství větším než 4 gramy zpomaluje srážlivost krve, dráždí žaludek a způsobuje pálení žáhy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nepříznivé účinky zázvoru - vysoký tlak

Co může způsobit náhlý pokles tlaku

Nízký krevní tlak může být zapříčiněn dehydratací nebo závažným chirurgickým onemocněním. Náhlý pokles krevního tlaku také může nastat u lidí s poruchou nervového systému, například u alkoholické nebo diabetické neuropatie, u onemocnění zvaného skleróza multiplex, nebo při léčbě beta-blokátory. Další možností náhlého poklesu tlaku může být postprandiální hypotenze, což je nízký tlak vyskytující se po jídle. U jiných se objeví po mrtvici, nehodě či jiném traumatu poškozujícím nervy a senzory krevního tlaku. U většiny se však posprandiální hypotenze vyvíjí v průběhu stárnutí organismu, kdy klesá schopnost těla reagovat na náhlé změny krevního tlaku. Posprandiální hypotenze se vyskytuje u onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, diabetes, Parkinsonova choroba a další nervy poškozující onemocnění. Nízký krevní tlak je léčitelný, ale je důležité zjistit, co je příčinou tohoto zdravotního stavu.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Poradna

V naší poradně s názvem HODNOTY JSOU TSH 4.89 T4.5 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA KADLČKOVA.

MÁM SNÍŽENOU NEBO ZVÝŠENOU ČINNOST. DĚKUJI.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte sníženou tvorbu hormonu Thyroxyn. To může vést ke zvětšení štítné žlázy a k mentálním poruchám. Určitě zůstaňte v péči svého endokrinologa a dodržujte léčbu, kterou vám doporučí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty jsou TSH 4.89 T4.5

Složení přípravku Zoladex depot 3,6 mg

Léčivou látkou je goserelini acetas. Jedna předplněná jednorázová injekční stříkačka obsahuje 3,6 mg goserelinum. Pomocnou látkou je polyglaktin.

Zdroj: Zoladex, lék na snížení pohlavních hormonů

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Klobasová.

Dobrý den,prosím o radu,trápí mě návaly horka,hlavně v noci,nebo při rozrušení.

Je mi 61 let,8 let po přechodu,problém asi půl roku,u lékařky na EKG naměřeno
aritmie srdeční,po 10 dením měření srdeční činnosti holtrem,bylo vše v pořádku.
Prosím o váš názor.Děkuji Klobassssová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obraťte se na svého gynekologa a nechte si udělat rozbor krve na přítomnost hormonů po přechodu. Pokud se zde nezjistí žádné příčiny vašich návalů horka, tak ještě zajděte na endokrinologii a nechte si vyšetřit funkci štítné žlázy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Prevence

Nízkému tlaku způsobenému jiným onemocněním předcházet nelze. K prevenci hypotenze projevující se z neznámé příčiny může pomoci zvyšování fyzické odolnosti, a to běhání, plavání, aerobik, a dále vyhýbání se situacím, ve kterých dochází k těžkému snížení tlaku, tedy dlouhé stání, rychlé vstávání.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Interakce při náhradě hormonů štítné žlázy

Několik desetiletí je známo, že zvýšení aktivity štítné žlázy, ať už zvýšením produktivity štítné žlázy, nebo podáváním hormonů štítné žlázy, zvyšuje antikoagulační odpověď na warfarin a jiná perorální antikoagulancia. Mechanismus tohoto účinku není dosud zcela znám, ale zdá se, že katabolismus koagulačních faktorů se zvyšuje spolu s tím, jak se zvyšuje aktivita štítné žlázy. To znamená, že když se změní stav štítné žlázy člověka, změní se také odpověď na užívání warfarinu.

Zdroj: Warfarin a hormony

Léčba

U náhlého poklesu krevního tlaku postiženým prospěje pravidelné cvičení, plavání. Jedinci by se měli vyvarovat náhlých změn polohy. Doporučuje se zvýšení příjmu soli cca na 10 a více gramů na den. Jídlo by mělo být častější a měly by se konzumovat menší porce. Doporučuje se používání elastických punčoch, bandáž dolních končetin a užívání léků, které ovlivňují napětí ve stěně cév.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Test na menopauzu Pepino

Jedno balení obsahuje dva tyčinkové imunologické testy za účelem zjištění přítomnosti folikuly stimulujícího hormonu (FSH) v moči. Po 10 minutách se objeví výsledek. Doporučená cena balení 199 Kč.

Zdroj: Test na menopauzu

Zoladex depot 3,6 mg dávkování

  • Pro snížení hladiny pohlavních hormonů se dospělým aplikuje jednou za 28 dní jedna podkožní injekce depotní dávky do přední stěny břišní.
  • Při ztenčování endometria se použijí dvě podkožní injekce depotní dávky aplikované znovu po 4 týdnech, operace má být uskutečněna do dvou týdnů po aplikaci druhé dávky.

Tyto dávky není třeba upravovat u pacientů s poškozením jater, ani u pacientů s poškozením ledvin a ani u starších pacientů. U dětí dávkování není stanoveno, protože Zoladex se nesmí dětem podávat vůbec.

Zdroj: Zoladex, lék na snížení pohlavních hormonů

Závratě podpoří i velké teplo

Mladí a zdraví jedinci se vyrovnají s tepelnou zátěží mnohem lépe pomocí svých specifických funkčních mechanizmů, které potom ve stáří už mají trošku problém. Je to proto, že tyto ochlazovací mechanizmy jsou založeny na rozšíření kožních cév, které se projeví zčervenáním kůže, teplem a zvýšeným pocením. Dále tyto mechanizmy způsobují také pokles krevního tlaku, protože vlastně to krevní řečiště se jakoby rozšíří. A to může být právě i ten váš případ, kdy jste v podstatě cítila určitou závrať nebo malátnost. Vaše srdíčko musí reagovat na tuto zvýšenou činnost ochlazovacího systému, aby ten pokles krevního tlaku kompenzovalo a ve vašem věku, i když přesně nevím kolik vám je let, tak už může chvíli trvat, než se krevní tlak srovná, takže vám chvilku trvalo, než jste se třeba zorientovala, než u vás taková ta malátnost přestala.

Zdroj: Závratě při horku a letním vedru


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP