Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK SPOČÍTAT TEPOVOU FREKVENCI PŘI ZÁTĚŽI

OBSAH

Zkušenosti

Jde o lék, který je k dostání v lékárnách jen na lékařský předpis. Účinná látka je Nebivolol hydrochlorid, což je kardioselektivní beta-blokátor, který funguje jako vasodilator. Beta-blokátory uvolňují cévy a tím snižují zátěž srdce a zpomalují tepovou frekvenci. To vše pomáhá snížit krevní tlak, proto se lék používá k léčbě vysokého krevního tlaku a chronického selhání srdce u starších pacientů.

Riziko při náhlém přerušení léčby

Pokud máte v anamnéze srdeční problémy a užíváte Nebivolol, může náhle zastavení léčby způsobit vážné vedlejší účinky. Tyto nežádoucí účinky mohou zahrnovat novou nebo zhoršenou bolest na hrudi (angina pectoris), nepravidelnou srdeční akci a dokonce i srdeční infarkt. Nikdy nepřestávejte užívat tento lék bez předchozího rozhovoru s lékařem. Aby se předešlo těmto nežádoucím účinkům při plánovaném přerušení léčby bude muset lékař pomalu snižovat dávku během 1-2 týdnů.

Varování o nízké hladině cukru v krvi

Tento lék může ztížit rozpoznání některých příznaků nízké hladiny cukru v krvi (hypoglykémie). To platí zejména v případě, že příznakem je rychlý srdeční rytmus. Pokud užíváte inzulín nebo jiná antidiabetika, možná budete muset pečlivě sledovat hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Nebivolol

Poradna

V naší poradně s názvem TEPOVÁ FREKVENCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nový.

Rozdíl výpočtu MTF podle uvedených dvou vzorečků ukazuje chybu.
1. 126 t
2. 180 t
Při věku 62 r. Tak kde je pravda ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro muže ve věku 62 let je ravda někde v rozmezí 126 až 150 tepů za minutu. Nelze přesně stanovit maximální tepovou frekvenci jenom matematickým výpočtem. Vždy záleží na skutečné kondici a zdravotních možnostech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tepová frekvence podle věku

Jak správně měřit krevní tlak a tep

Krevní tlak se měří pomocí tonometru – tlakoměru a fonendoskopu. Tep se měří palpačně.

Krevní tlak

Krevní tlak se zapisuje jako dvě čísla oddělená lomítkem. První hodnota představuje systolický tlak, druhá diastolický a jsou vyjadřovány v milimetrech rtuťového sloupce.

Běžné měření krevního tlaku se provádí za pomoci rtuťového tonometru a fonendoskopu. Manžeta manometru se upevní nejčastěji na paži nad loktem a naplní se vzduchem, jehož tlak ukazuje stupnice manometru. Tím dojde k zaškrcení pažní tepny. Vzduch z manžety se pomalu upouští a ve chvíli, kdy se tlak vzduchu vyrovná systolickému tlaku krve v pažní tepně, začne do končetiny opět proudit krev. Zvukové fenomény tvořené proudící krví je možné registrovat fonendoskopem přiloženým v loketní jamce nad průběhem pažní tepny. Jedná se o turbulentní (vířivé) proudění krve, takzvané Korotkovovy fenomény. Systolický tlak krve se odečte ve chvíli prvního zaslechnutého zvukového fenoménu (rytmické klapání frekvencí odpovídající srdeční akci) na stupnici manometru. Diastolický tlak krve se za dalšího snižování tlaku v manžetě odečítá ve chvíli vymizení zvukových fenoménů, kdy proudění krve přechází v laminární.

Měření krevního tlaku je možné i invazivními metodami. Je přesnější, ale pacienta více zatěžuje nutností umístit čidlo přímo do krevního oběhu. Používá se například na zjištění tlaku v plicním oběhu nebo při nutnosti opakovaného měření. To není možné provádět neinvazivní metodou z důvodu deformační paměti tepen a s tím související změnou tlaku v nich.

Tep

Tepová frekvence udává počet tepů srdce za minutu. Tepovou frekvenci využívají hlavně sportovci.

Rozeznává se:

  • klidová tepová frekvence;
  • aktuální tepová frekvence;
  • maximální tepová frekvence.

Zdroj: Správný krevní tlak a tep

Poradna

V naší poradně s názvem POTŘEBA BÍLKOVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Ještě se zeptám, nedojde k zatížení ledvin při takovém množství bílkovin za den ?
Pokud se ještě k tomu jedná o hubnutí.
Kolik by měl tedy přijmout 110 kg muž bílkovin, pokud nemá dnu, jen zvýšenou kyselinu močovou a je kontrolována lékem ?

Děkuji za upřesnění

H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro muže se zvýšenou kyselinou močovou je maximální zdravá dávka bílkovin 1,5 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Pro ochranu ledvin je vhodné dodržovat pitný režim a to tak, aby moč byla vždy buď čirá a nebo nepatrně zbarvená do zlata. K pitnému režimu se nejlépe hodí pramenitá voda v objemu minimálně 3 litry za den, která může být doplněna dvěma až třemi šálky kávy nebo čaje.
Důležitý je i zdravý pohyb obsahují posilovací cvičení se zátěží a aerobní pohyb s trvalou tepovou frekvencí 120 po dobu alespoň 20 minut každý den.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Denní potřeba purinů

Výpočet tepové frekvence podle váhy

Maximální tepovou frekvenci si můžete sami spočítat. Pro výpočet existuje několik různých vzorečků.

Jednoduchý příklad výpočtu:

  • pro muže: svůj aktuální věk odečtěte od čísla 214 a výsledek vynásobte číslem 0,8;
  • pro ženy: svůj aktuální věk odečtěte od čísla 209 a výsledek vynásobte číslem 0,7.
Vzoreček pro výpočet maximální tepové frekvence (MTF) podle váhy:
  • MTF (ženy) = 210 – 1/2 vašeho věku – 5 % vaší váhy;
  • MTF (muži) = 210 – 1/2 vašeho věku – 5 % vaší váhy + 4;
  • tepová frekvence pro spalování tuků = 60 % až 80 % z MTF (nejlépe 70 % z MTF).

Jinou možností, jak zjistit, jakou máte maximální tepovou frekvenci, je zkusit to v praxi. Ideální je zvolit nějaký prudší kopec, na který budete běhat nahoru a dolů, optimálně by se mělo jednat o trasu alespoň 200 až 300 metrů do kopce. Pořiďte si nějaký měřič tepu. Tento kopec pak několikrát vyběhněte nahoru a dolů, a to 5x až 6x. Nejvyšší hodnota tepové frekvence, kterou za celou tu dobu naměříte, bude vaše maximální tepová frekvence, nebo se jí bude limitně blížit.

Pro začátek nepotřebujete žádné sofistikované měřiče, postačí, když si zpočátku čas od času během cvičení změříte tep na zápěstí. Poměrně brzy se naučíte sami poznat, jak rychle máte běhat nebo jak intenzivně cvičit.

Při cvičení z důvodu hubnutí nemá cenu překračovat hranici 75 % maximální tepové frekvence. Pak byste se už jen zbytečně unavovali bez výrazného efektu na vaše tukové zásoby. Obdobně je ale nutné, abyste cvičení moc neodbývali. Jinak sice spálíte nějaké kalorie, ale váš tuk to nepozná.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Diskuze

V diskuzi TEPOVÁ FREKVENCE V MENOPAUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SimKA.

Díky za článek, je opravdu detailní a člověk se tady dozví hodně informací. Hledala jsem tyto informace ve spojení s tepovou frekvenci v období menopauzy, kdy to pěkně kolísá. Dobré info a vysvětlení. Už se těším, až to přejde.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tepová frekvence v menopauze

Karvonenova formule

Tato metoda výpočtu cílových tréninkových zón při zátěži je označována jako jedna z nejúčinnějších. Pro většinu amatérských sportovců je tato metoda dostačující, nicméně chcete-li získat přesný údaj, měli byste absolvovat speciální laboratorní vyšetření.

Zjistěte si klidovou tepovou frekvenci (KTF) po probuzení. Předtím než vstanete z postele, si změřte tep, a to nejlépe na zapěstí, popřípadě na krční tepně. Měřte počet tepů během šedesáti sekund. Abyste vyrovnali náhodné výkyvy tepové frekvence, proveďte měření tři dny po sobě a spočítejte průměr.

Vzorec: 220 – věk = maximální tepová frekvence (MTF)

Podle tepové frekvence zjistíte, v jakém pásmu zatížení se pohybujete. Hodnoty jsou individuální a závisí na stupni vaší trénovanosti. Běží-li například dva rekreační běžci stejným tempem, pro jednoho je výkon středním (klidným) zatížením, druhý, méně trénovaný se už může dostávat do pásma vysokého zatížení.

Stupně intenzity zatížení:

  • nízký stupeň zatížení: 50–60 % (z maximální tep. frekvence MTF);
  • střední stupeň zatížení: 60–70 %;
  • vysoký stupeň zatížení: 75–85 %.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Diskuze

V diskuzi JAK SPOČÍTAT PŘESNÉ MNOŽSTVÍ VITAMÍNU K NA DEN,A KAŽDÝ DEN? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária Pecháćková.

Prosím,jakým způsobem mohu hlídat množství vitamínu K,když to nikde není psáno ani polopaticky podáno.Píše se,co se smí a co ne ,při užívání warfarinu.Píše se také kolik káčka které potraviny obsahují-ale-káčko je hnedle všude obsaženo!Jednou více a někde méně.Jak si to my ,nestudovaní laici máme spočítat abychom měli vyrovnaný a stabilní přjem vitamínu K?Pro mne je to ruská ruleta.A vůbec,užívání warfarinu je pro nás pacienty nebezpečné .Z jakého důvodu nesmíme brát jiný lék,který je na trhu a žít plnohodnotný život jako vy?Mohli bychom jíst všechno!Myslím,že kdyby ti ,co rozhodují o nás měli náš PROBLÉM,určitě by nebrali warfarin.Jak spočítat přesné množství vitamínu K na den,když se jí různá množství, různých jídel i pití?Druhý den zase něco jiného a na návštěvy si musíme nosit jídlo sebou?Do restaurace si nemůžu dovolit jít,protože tam mi nikdo nezarućí množství ?vitamínu K.
Přeji vśem warfariňákům ať se bouří a chtějí předepsat lèky ,které pojišťovna nechce povolit na předpis(prý jsou drahé).Zajímalo by mne,pro koho je skladují a pro koho nejsou drahé.


Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela Krutova.

Také beru warfarin již skoro rok, je to opravdu omezující. Souhlasím s p. Marií Pecháčkovou. Napsala to na jedničku z hvězdičkou.Chtěla jsem od lékaře předepsat jiné léky na ředění, ale bohužel.

Zdroj: diskuze Jak spočítat přesné množství vitamínu K na den,a každý den?

Aktivní tepová frekvence (ATF)

Tento tep naměříme během dne v klidovém režimu. Normální hodnoty tepové frekvence jsou kolem 70 až 80 úderů za minutu. U netrénovaných lidí pracuje srdce méně ekonomicky, údery jsou rychlejší a po mírném tělesném zatížení tepová frekvence prudce stoupá.

Během samotného cvičení bychom se měli snažit udržovat tepovou frekvenci v rozmezí 60–75 % změřeného/vypočítaného tepového maxima, když pomineme úvodní rozcvičení a protahování a závěrečné vyklusávání.

Aerobní tepová frekvence, která zvyšuje srdeční frekvenci, zvyšuje i metabolismus, a to i na několik hodin, protože svaly musí spalovat kalorie při své regeneraci. Čím více svalů člověk má, tím větší je jeho bazální metabolický výdej a lépe se hubne. Nezapomínejte, že na hubnutí má ze 70 procent vliv stravovací režim! I když budete cvičit každý den jako blázen a udržovat zónu pro spalování, tak nezhubnete, pokud nezačnete zdravě a vyváženě jíst.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Diskuze

V diskuzi MUDR JAN ŠULA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Pavel.

Dobrý den. Žádám o radu pana doktora Šulu. Je mi 42let a loni jsem dostal tinitus. Je nějaká možnost úplného vyléčení? Děkuji za případný zájem poradit. S úctou Roman Pavel.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sasa.

Vyzkousejte frequency tinnitus z youtube; šumy ruzovy, bily apod, ty to zmirnuji nebo aspon prekryvaji/ulevuji, mne to pomaha. Nejlepsi je mit top kvalitu napr. Format Wave (zde nutny prehravac, ktery to umi prehrat, sluchatka s co nejvetsim nebo potrebnym rozsahem frekvenci), muze byt i mp3, ale trva to dele.....melo by se to poslouchat dennodenne aspon 40 dni..... Pise o tom take Peter Studenik jak se toho zbavil , beztinnitu.cz. Frekvence jsou super, kdyz najdete pro vas tu pravou. Ja se treba zbavim bolesti v krizi i za 15 minut, co by jindy trvalo cele tydny. Vychazi to z poznatku solfeggio frekvenci. Jinak se to pousti slabe, maximalne do hlasitosti prijemne, jinak by si clovek mohl poskodit sluch - zde urcite plati, ze mensi hlasitost znamena vice. Nesmi se u toho ridit, prace s nebezpecnymi nastroji, .......apod, jste vlastne v urcite meditaci. Vse chce uzivat s rozumem.
Snad to nekomu pomuze.
Sasa

Zdroj: diskuze MUDr Jan Šula

Jak měřit tepovou frekvenci u dětí

Stačí stisknout prstem velkou tepnu, která se nachází na zápěstí, krku a zadní části chodidla. Poté byste měli cítit rytmické pulzování krve. Nyní musíte počítat puls po dobu 10 sekund a vynásobit toto číslo šesti. Výsledná hodnota je ukazatelem frekvence srdečního svalu během jedné minuty. Normální puls by měl být pravidelný, rytmický a musí splňovat věkovou normou.

Tepová frekvence se zjišťuje ve stavu absolutního klidu ve stejné poloze dítě.

Tepová frekvence plodu je 120–160 tepů za minutu a jakékoli známky zpomalení nebo nepravidelnosti mohou znamenat ohrožení dítěte.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Výpočet tepové frekvence

Maximální tepová frekvence

Jedná se o maximální počet tepů za minutu, které je vaše srdce schopné vyvinout, aniž by ohrozilo vaše zdraví. Maximální tepová frekvence klesá s narůstajícím věkem. Výsledek je pouze orientační. Ve skutečnosti tato hodnota záleží nejenom na věku, ale také na vaší sportovní minulosti a na dědičných faktorech.

Hodnoty maximální tepové frekvence odpovídají maximální intenzitě, kterou je organismus jedince schopen při zátěži dosáhnout a krátkodobě i udržet. Je to hodnota individuální a více než tréninkem je ovlivněna věkem. Její hodnota je různá i ve vztahu ke způsobu zatížení.

Optimální frekvence pro spalování tuků

Na ideální tepovou frekvenci pro spalování tuků jsou rozdílné názory, ale většina odborníků se přiklání k tomu, že by se počet tepů za minutu měl pohybovat mezi 60 a 70 procenty vaší maximální tepové frekvence.

Maximální tepová frekvence pro muže:

  • Odečtěte svůj věk od čísla 220. Výpočet je doporučován pro začínající sportovce, kteří doposud vedli sedavý způsob života.
  • Odečtěte polovinu věku od čísla 205. Výpočet je vhodnější pro ty, kteří jsou poměrně aktivní.
  • Odečtěte 80 % věku od čísla 214.

Maximální tepová frekvence pro ženy:

  • Odečtěte věk od čísla 226.
  • Odečtěte 70 % věku od čísla 209.

Zdroj: Zdravý pohyb

Poradna

V naší poradně s názvem TRAZODONI HYDROCHLORIDUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jestli se po tomto léku nepřibývá a nemá vliv na pokožku.Též, bych chtěla vědět jak dlouho se musí brát.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trazodon je antidepresivum. Používá se k léčbě velké depresivní poruchy, úzkostných poruch a potíží se spánkem. Lék se užívá dlouhodobě ústy. Trazodon má své vedlejší účinky zejména v prvních týdnech léčby. Mezi ně však nepatří ani přibývání na váze ani vliv na položku. Běžné vedlejší účinky jsou sucho v ústech, pocit na omdlení, zvracení a bolest hlavy. Závažnější vedlejší účinky mohou zahrnovat sebevraždu, mánii, nepravidelnou srdeční frekvenci a patologicky prodlouženou erekci u mužů. Trazodon má také sedativní účinky.
Trazodon se používá od roku 1981 a patří mezi nejčastěji předepisovaná antidepresiva.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trazodoni hydrochloridum

Tepová frekvence v klidu

Tepová frekvence je ukazatelem trénovanosti a zdravotního stavu.

Klidovou tepovou frekvenci naměříme ráno v posteli po probuzení. U vrcholových sportovců mohou tyto hodnoty dosahovat pouze 30 úderů za minutu. Normální hodnoty se pohybují kolem 60 úderů za minutu.

Aktivní tepovou frekvenci naměříme během dne v klidovém režimu. Normální hodnoty tepové frekvence jsou kolem 70–80 úderů za minutu. U netrénovaných lidí pracuje srdce méně ekonomicky, údery jsou rychlejší a po mírném tělesném zatížení tepová frekvence prudce stoupá.

Maximální tepová frekvence se pohybuje kolem 170–210 úderů za minutu. U netrénovaného člověka dosahuje téměř stejné hodnoty jako u trénovaného závodníka a tréninkovým procesem bývá velmi málo ovlivněna. Proto je maximální tepová frekvence stěžejní pro určování dalších úrovní tepové frekvence.

Jestliže je maximální tepová frekvence pevně stanovená fyziologií člověka, nedá se zvýšit. Klidovou tepovou frekvenci lze snížit pravidelným tréninkem. Jde tedy o to, že pravidelným tréninkem (rychlá chůze, běh, plavání, cyklistika a podobně) se posiluje srdce, konkrétně jeho puls, jelikož srdce je také sval.

Srdeční činnost by se měla chápat jako celek, který ovlivňuje chod organismu, a nejde pouze o hodnoty aerobní zóny. To je důvod, proč lidé, kteří začnou s fyzickou aktivitou, s ní i brzo skončí. Neposilují totiž srdce a striktně se drží pouze v aerobní zóně. Po čase se nedostavují výsledky v nárůstu kondice. Z hlediska spalování tuků je nejdůležitější správná strava a posilování srdce (kardiozóna), protože posílením srdce se posílí i výdrž v aerobní zóně. Čím silnější bude srdce, tím více se rozšíří aerobní zóna.

Tepová frekvence u dětí je variabilní a je závislá na mnoha faktorech. Jedná se o fyzickou aktivitu, celkový zdravotní stav, vlivy životního prostředí i náladu dítěte.

Obvyklé hodnoty:

  • u kojenců (1 měsíc) – 140 tepů za minutu;
  • 1. až 12. měsíc – 132 tepů za minutu;
  • 1 až 2 roky – 124 tepů za minutu;
  • 2 až 4 roky – 115 tepů za minutu;
  • 4 až 6 let – 106 tepů za minutu;
  • 6 až 8 let – 98 tepů za minutu;
  • 8 až 10 let – 88 tepů za minutu;
  • 10 až 12 let – 80 tepů za minutu;
  • 12 až 15 let – 76 tepů za minutu.

Ve věku 15 až 50 let by průměrná tepová frekvence měla být kolem 70 tepů za minutu a po 50 letech:

  • 50 až 60 let – 74 tepů za minutu;
  • 60 až 80 let – 79 tepů za minutu.

Významná změna srdeční frekvence může znamenat možný vývoj nemoci.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Můžu brát valetol když beru xarelto. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Valetol obsahuje celkem 3 účinné látky:
- paracetamol,
- propyphenazol,
- kofein.
Pokud užíváte Xarelto, tak byste se měla vyhýbat lékům s léčivou látkou propyphenazol, kam patří i Valetol. Používání této léčivé látky s lékem Xarelto se obvykle nedoporučuje, ale v některých případech může být vyžadováno. Pokud jsou oba léky předepsány společně, může lékař změnit dávku nebo frekvenci užívání jednoho nebo obou léků. Samovolné užívání Valetolu při léčbě Xareltem bez doporučení lékaře je zbytečné hazardování.
Pokud užíváte Xarelto, tak proti bolesti hlavy a zubů, menstruační bolesti i na snížení horečky raději použijte samotný paracetamol (např. PARALEN) a k tomu si dejte šálek kávy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Detoxikace za 7 dní

Při detoxikaci organismu za 7 dní není nutné počítat kalorie ani zvyšovat tepovou frekvenci pro spalování tuků. Důležité je, co jíte. Základem této detoxikace je zrychlit metabolismus naprosto přirozenou cestou.

Po 7 dnech se vám sníží váha asi o 3 kg. U někoho méně a u někoho více. Váha se ale po několika dnech zase zvýší asi o 1,5 až 2 kg. Jedno kilo by vám však dole zůstat mělo, což můžete považovat nejen za úspěch, že jste zhubli, ale především je to známka toho, že jste se očistili.

Základním principem zdravého životního stylu není omezení živin, ale naopak je tělu dodat, aby mělo vše, co potřebuje. Když tělo má všeho dostatek, tak nemá důvod si udržovat tukové zásoby. Pokud do svého režimu zařadíte i běžný každodenní pohyb, jako je obyčejná chůze, dojde k redukci váhy. Spojte jídlo i pohyb a udělejte z těla „výkonný stroj“. Abyste zrychlili svůj metabolismus, je ideální jíst pravidelně 6–7x denně malé porce vyváženého jídla.

Zdroj: Jídelníček pro detoxikaci organismu za 7 dní

Poradna

V naší poradně s názvem VARARIN A EREKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL.

UŽÍVÁM PRO MOŽNOST TROMBOZY VARFARIN, MÁM PROBLÉMY S EREKCÍ. JE, NĚJAKÝ LÉKY NA ZLEPŠENÍ EREKCE , KTERÝ SE MŮŽE UŽÍVAT PŘI VARFARINU.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S Warfarinem můžete použít běžně dostupné léky na podporu erekce. Například Warfarin nemá přímou interakci s přípravkem Viagra. To platí také u ostatních běžně užívaných léků k léčbě erektilní dysfunkce. Mezi ně patří tadalafil (Cialis) a vardenafil (Levitra).

Nicméně, budete muset být opatrný, pokud je u vás riziko rychlé srdeční frekvence s fibrilací síní. Někteří lidé s fibrilací síní mají nízký krevní tlak, když mají zvýšenou srdeční frekvenci. Viagra a ostatní léky uvedené výše by mohly zvýšit pokles krevního tlaku během sexu.

Při zahajování léčby lékem Viagra nebo podobného léku je nejbezpečnější začít s nízkou dávkou podle pokynů lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Krevní tlak při infarktu

Před 15 lety umíralo na srdeční infarkt zhruba až 30 procent lidí, v současné době se toto číslo zmenšilo na 8 procent. K infarktu myokardu dochází, když se ucpe některá z věnčitých tepen, které zásobují okysličenou krví srdeční sval. Bez kyslíku dochází k nevratnému poškození srdečního svalu, který může následně odumřít. Obtíže velmi často provází pocení, zvracení, bušení srdce, neklid, strach a úzkost. Při rozsáhlém infarktu dojde k selhávání přečerpávací schopnosti srdce a objeví se akutní dušnost, u starších nemocných i zmatenost (při postižení více než 20 % srdeční svaloviny), může dojít i k šokovému stavu, což znamená zvýšenou tepovou frekvenci a snižující se krevní tlak.

Ideální krevní tlak je do 120/80 mm Hg. Jestliže vám lékař opakovaně naměří krevní tlak 120–139/80–89 mm Hg, jedná se již o prehypertenzi. Vysoký krevní tlak 1. stupně se pohybuje v rozmezí 140–159/90–99 mm Hg. Vysoký krevní tlak 2. stupně má pak hodnoty nad 160/100 mm Hg a hodnoty vyšší než 250/130 mm Hg jsou již považovány za maligní hypertenzi. Hodnoty krevního tlaku jsou individuální.

Zdroj: Krevní tlak podle věku

Diskuze

V diskuzi SUCHÝ BETON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Dratnal.

Dobrý den,

mám na Vás prosbu - zda bych mohl dostat radu - potřebuji osadit cca 50 obrubníků a rozhoduji se zda si připravit směs sám, nebo koupit již hotovou směs - nedokáži ale spočítat kolik bych potřeboval přibližně pytlované směsi ( m3 ) nebo stěrku+písku+cementu.

Jestli můžete a budete ochotni mi sdělit Váš názor , budu moc rád.

S pozdravem Jiří Dratnal

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchý beton

Při tréninku používejte správné zátěžové parametry!

Pokud je váš tréninkový plán špatně sestaven, povede to k takové kortizolové reakci, že konečným výsledkem bude přetrénování. Používejte takovou frekvenci tréninku, kterou bez problémů zvládnete. Kolikrát je lepší trénovat dvakrát denně při podstatně kratších trénincích než jednou denně, ale dlouze. Ať ovšem trénujete jakkoli často, neměl by váš trénink po rozcvičení trvat déle než jednu hodinu.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži

Snížení tepu - postup

Vhodným a přirozeným dýcháním, kdy necháváme pracovat bránici, dýcháme nosem a máme uvolněný obličej, můžeme získat více než jen nízký tep. Správné dýchání podpoří uvolnění od bolesti, podpoří regeneraci, zklidní mysl, zlepší trávení, zesílí dobrou náladu. Umění uvolnění je totiž základem u všech sportovců, meditačních technik, i přirozeného porodu. Uvolněním necháváte v těle pracovat jen ty procesy, které mají. A správným prováděním dechu, jeho zpomalením a podobně, můžete určité procesy v těle zdárně podpořit.

Doporučení:

  • Pravidelné cvičení: plavání, rychlá chůze nebo cyklistika jsou vhodné aktivity pro dlouhodobé udržování kondice i správné tepové frekvence.
  • Omezení stresu: pravidelná relaxace, meditace a další techniky, které potlačují stres, pomáhají v boji s rychlým tepem.
  • Redukce nadváhy: kila navíc zatěžují srdce a zvyšují tepovou frekvenci, snížením nadváhy se tep upravuje.
  • Vyhýbání se cigaretám: kuřáci mají v klidovém stavu rychlejší tep než nekuřáci, po trvalém odložení cigaret se tep postupně vrací k normálním hodnotám.

Zdroj: Zrychlený tep v klidovém režimu

Vysoký krevní tlak a další zdravotní problémy

Vysoký krevní tlak je často provázen dalšími zdravotními problémy. Jestli je váš zdravotní stav vážný a zároveň máte vysoký krevní tlak, tak nejspíš léčba, kterou budete potřebovat, může být agresivní.

Mezi vážný zdravotní stav patří:

  • selhání srdce,
  • infarkt,
  • vysoké riziko ischemických srdečních chorob,
  • zvětšení či zahuštění levé srdeční komory (hypertrofie levé komory),
  • cukrovka,
  • chronické onemocnění ledvin,
  • mrtvice.

Vysoký krevní tlak sám o sobě zvyšuje riziko, že se v budoucnu nevyhnete jedné z těchto nemocí. Jestliže máte více těchto nemocí a vysoký krevní tlak k tomu, může se stát, že vaše vyhlídky budou ohroženy, protože mohou začít narůstat různé zdravotní komplikace. Agresivní přístup léčby může snížit riziko těchto komplikací. Lékař vám může doporučit konkrétní léky na vysoký krevní tlak, ale musí brát ohled na tyto nemoci. Například, pokud máte bolesti na hrudi (anginu pectoris), může vám lékař doporučit beta blokátor, který snižuje krevní tlak a tím preventivně předchází bolesti, snižuje tepovou frekvenci srdečního svalu a zároveň snižuje rizika úmrtí. Jestli máte cukrovku a vysoký krevní tlak, tak je nejvhodnější užívat diuretika a inhibitory ACE, které takto společně snižují riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Ale jestli máte cukrovku, vysoký krevní tlak a k tomu ještě onemocnění ledvin, tak bude nezbytně nutné přidat ještě další léky, jako je angiotensin II receptor blokátorů (ARB).

Zdroj: Jak léčit vysoký krevní tlak

Jak snížit vysoký tep

Pulz je tedy ukazatelem celkového stavu člověka. Pokud máme klidový srdeční tep ve vyšších hodnotách (u mužů je průměrný tep 75, u žen 82), tak naše tělo pracuje v klidu na vyšší výkon. Jsou zde vyšší nároky na prokrvení. To poznamenává srdce, které se tím rychleji vyčerpává a můžou se pak objevit problémy se srdcem a arytmie.

Zrychlený tep se pojí se sníženým okysličením těla a jeho nedostatečnou výživou. Tím dochází i ke zkracování života. Vysoký tep neohrožuje život okamžitě, ale hlásí nějaký problém v těle. Kvůli němu pak může dojít k postupnému zkracování života a jeho znehodnocení.

Každý, kdo má nějaké srdeční onemocnění, by měl znát svoji maximální tepovou frekvenci a dodržovat, aby tepová frekvence při pohybu nepřesáhla 70 až 75 % této hodnoty.

Náš mozek zaznamenává všechny aktivity těla. Na jakékoliv vzruchy reaguje pohotově stažením. Je to způsob obrany a přípravy k akci, útoku. Pokud tedy reagujeme velice citlivě na vjemy z okolí, tak se často můžeme dostávat do stavu sevření a zrychlení nejen tepu – procesy v těle jsou propojené a tělo funguje i reaguje jako celek.

Snížit tep lze prostřednictvím nižší reaktivnosti na podněty, které by stimulovaly tělo k akci. A zároveň je důležité podpořit uvolnění organismu. To jde nejlépe pomocí dechu, protože tělo je sestrojeno přesně tak, že správným zapojením a uvolněním svalů si umí navodit pocit uvolnění. Důležité je toto v sobě pěstovat a pravidelně cvičit.

Zdroj: Zrychlený tep v klidovém režimu

Příznaky

Projevem působení parazitů je různě závažné onemocnění srdce a plic, které se ale rozvíjí velmi pozvolna. Většina infikovaných psů nevykazuje po měsíce a někdy ani po léta žádné příznaky. Poškození je vždy závažnější u psů vystavených zvýšené tělesné námaze. Pokud je v srdci přítomno pouze několik dospělců, pozorujeme mírnou apatii a větší unavitelnost zvířete při tréninku nebo při vzrušení, výjimečně chronický kašel. Napadení psa větším počtem parazitů vede k rozvoji srdečního selhání, které bývá doprovázeno silným dávivým kašlem a dušností, a to především po zátěži. Zvíře má obvykle zvýšenou frekvenci tepu, má špatnou kvalitu srsti, je vyhublé, dochází k hromadění tekutiny v dutině břišní a k otoku končetin.

Zdroj: Vlasovec psí

Používejte kardio trénink jen velmi omezeně!

Pokud nechcete příliš zvyšovat hladinu kortizolu, odřekněte si přemíru kardiovaskulárního tréninku. Stačí jen 20 minut kardia zátěže při 60% - 70% maximální tepové frekvenci. Člověk není aerobně predisponované zvíře. Lidé jsou od pravěku přizpůsobeni k tomu, aby po své kořisti vrhli kámen nebo oštěp, ne aby ji pronásledovali deset kilometrů. Je pouze mýtem, že prostřednictvím kardia spalujete jenom tuky, spalují se i svaly. Takové tvrzení vychází ze zastaralých studií, které nebyly schopny měřit všechny energetické zdroje tréninku. Aminokyseliny se již odedávna jako energetický zdroj kardio tréninku přehlížejí. Kardio tréninkem se tedy nespalují jenom tuky, ale i svaly.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP