Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NÁZVY DRUHU INJEKCÍ NA ARTROZU KOLENA

OBSAH

Léky na artrózu

Artróza kolene se léčí podobně jako artróza kyčelního kloubu. Důležitá je rehabilitace a speciální cvičení, která pomáhají kloub rozpohybovat. Lékaři mohou předepsat léky na bolest nebo speciální nesteroidní antirevmatika a injekce. Možná je také operativní léčba. Nejlepší lék na artrózu neexistuje. Provádí se výplach kloubu. Když není jiná možnost, je provedena totální náhrada postiženého kloubu. Co se týče prevence, je důležitý pravidelný pohyb a dostatek zdravé stravy.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi INJEKCE KYSELINY HYALURONOVÉ DO KOLENA CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Weber Milan.

mám artrozu obou kolenních kloubů 3. stupně
Zmírní aplikace injekcí kyseliny hyaluronové, přímo do kloubů, následky této artrozy?
Jak dlouho působí a lejí cena?
.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Mam artrozu 3 stupne. dostala jsem hyaluronovou injekci za 1300 a 1500 kc platila pojistovna. vydrzela me 8 mesicu . pak jsem si dala za 3500 tak jsem zaplatila do obou kolen 7000kc a to me pomohlo 3 mesice.DOZVEDELA JSEM SE ZE JE INJEKCE KTERA VYDRZI 1-2 ROKY ZA 3900 KC A 500KC PLATI POJISTOVNA. CHTELA BYCH SE ZEPTAT KTERA INJEKCE VYDRZI .MAM DUCHOD A NEMOHU KAZDY PUL ROKU PLATIT INJEKCI DEKUJI DVORAKOVA

Zdroj: diskuze Injekce kyseliny hyaluronové do kolena cena

Výhody použití GUNA injekcí

Injekce obsahují látky tělu vlastní (kolagen) a látky rostlinného původu, takže jsou dobře snášenlivé. Existuje 13 druhů pro řešení různých specifických problémů. Působí tedy vždy v té oblasti, pro kterou jsou určeny. Po aplikaci dochází k ústupu bolestí pohybového aparátu, ke zmírnění poškození způsobených poraněním, úrazem, případně průvodními chronickými onemocněními. Účinné látky jsou negativní v dopingových testech.

Zdroj: Kolagenové injekce na bolest

Obvyklé české názvy pro dětská přirození

  • pinek
  • pipinka
  • šulínek
  • kačenka
  • buchtička
  • julinka
  • frantík
  • zvoneček
  • jiné...

Zdroj: Přirození u dětí

Diskuze

V diskuzi KYSELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VERA.

injekci jsem dostala do kolena 24,8,, a dnes je uz28 ,8, jsou to stiry dny a koleno mne boli dal,, za injekci jsem dala 1730kc,,, prosim co mi poradite dekuji,,,

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kyselina hyaluronová

Co způsobuje artrózu?

Existuje několik faktorů, které zvyšují možnost rozvoje osteoartrózy:

Dědičnost

Někteří lidé mají dědičnou vadu v jednom z genů, který je zodpovědný za výrobu chrupavky, což následně způsobuje vadu chrupavky a vede k rychlejšímu zhoršení stavu kloubů. Rovněž lidé narození s abnormalitami jsou k rozvoji osteoartrózy náchylnější. Jedinci narození s abnormalitami páteře, jako je skolióza nebo zakřivení páteře, mají větší pravděpodobnost, že se u nich rozvine osteoartróza páteře.

Obezita

Obezita zvyšuje riziko osteoartrózy kolene, kyčle a páteře. Udržení ideální hmotnosti nebo ztráta nadváhy může pomoci k zabránění vzniku onemocnění těchto oblastí nebo ke snížení rychlosti jeho progrese.

Zranění

Také zranění může být příčinou rozvoje osteoartrózy. Sportovci po úrazech kolene jsou ohroženi výskytem osteoartrózy kolene. Jedinci, kteří měli vážné zranění zad, jsou náchylnější k rozvoji osteoartrózy páteře. I zlomeniny kostí v blízkosti kloubů mohou přispět k rozvoji osteoartrózy dotyčných kloubů.

Nadměrná námaha

Nadměrná námaha stále stejných kloubů zvyšuje riziko vzniku osteoartrózy. Například lidé, kteří musejí ve svých profesích opakovaně ohýbat kolena, se vystavují zvýšenému riziku rozvoje osteoartrózy kolene.

Jiné nemoci

Lidé s revmatoidní artritidou, což je druhý nejčastější typ artritidy, jsou náchylnější k rozvoji osteoartrózy. Vzácné jsou případy, kdy nadbytek železa či růstového hormonu zvyšuje riziko vzniku osteoartrózy.

Zdroj: Artróza

Poradna

V naší poradně s názvem FRAXIPARINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martinec František.

Mám po operaci kolena a beru inj.fraxipartine. Užíval jsem před operaci WarfARIN. cHTĚL BYCH RADU KDY MOHU PO SKONČENÍ INJEKCI SE VRÁTIT OPĚT K WARFARINU.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přechod na tabletovou antikoagulační léčbu může určit jedině váš ošetřující lékař, který vede léčbu Fraxiparinem. Zeptejte se tohoto lékaře, jak máte dále postupovat.
Léky na srážlivost krve jsou vaší vstupenkou do dalšího života a jakékoliv zásahy do léčby na základě náhodných rad z internetu mohou způsobit pravý opak. Proto v tomto případě musíte plně důvěřovat svému lékaři a dělat s léky to, co vám řekne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fraxiparine

Praha

Hana Jarošová pracuje v InPharm Clinic a v Revmatologickém ústavu v Praze. Více se můžete dozvědět i zde.

Tato lékařka zde hovoří o použití kolagenových MD injekcí v terapii bolesti.

Zdroj: Kolagenové injekce na bolest

Diskuze

V diskuzi PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Drnovcová.

Dobrý den, mám dotaz týkající se léku Pradax a to zdá mi může můj ortoped aplikovat injekci mezokain na bolest do kolena. Při warfarinu to možné nebylo. Děkuji předem za odpověď a přeji pěkný den. Jiřina Drnovcová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Otok tváře po injekci

Otok tváře po injekci může být projevem přecitlivělosti organismu (alergie), je však také jedním z projevů počínajícího zánětu. V oblasti obličeje jsou otoky velmi časté, objevují se bezprostředně po výkonu, na objemu nabývají až druhý či třetí den po chirurgickém výkonu.

Pokud je otok nebolestivý, svědčí to o normálním průběhu hojení a není třeba, aby se pacient zneklidňoval. Doporučuje se po výkonu přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Otok tváře

Diskuze

V diskuzi MUŽE OTEKAT NOHA PŘI ARTROZE KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saxova vlasta.

dory den. manžel ma v koleni artrozu 4stupne o operaci nechce ani slyšet.cele koleno lytko nart až prsty ma otekle ani po ranu mu otok neustoupi. otok muže byt přičina artrozy nebo jiny duvod. lekař mu dal biofenac a řekl jedine operace.dekuji saxova.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Asi před půl rokem mě začly bolesti v koleně a otekaji mě kotniky a narty nohou.Pohybu mám s pějskem asi 5km za den.Sedavám často s nohama ve vodorovné poloze.Pěstuji zeleninu adenně ji jim.Prosím oradu.

Zdroj: diskuze Muže otekat noha při artroze kolena

Kolagenové injekce do kolene

Kolagenové injekce se používají nejen na kolena. Níže si můžete přečíst všechny indikace.

Klouby, svaly:

  • bolesti velkých i malých kloubů, artróza a další degenerativní změny;
  • zánětlivá onemocnění (například revmatoidní artritida a postižení drobných kloubů na rukou);
  • rhizartróza palce ruky, epikondylitidy (tenisový loket);
  • po opakovaných luxacích;
  • syndrom karpálního tunelu, syndrom rotátorové manžety, syndrom zamrzlého ramene;
  • postižení menisků kloubů, po traumatickém poranění zkřížených nebo kolaterálních vazů kolene;
  • bolesti plosek nohou, halluxy, bolesti SI (sakroiliakální syndrom).
Páteř:
  • bolesti páteře a zad při kostních výrůstcích na páteři (osteofyty);
  • bolesti krční, hrudní a bederní páteře z vadného držení;
  • postižení kloubů obratlů, onemocnění a degenerace plotének, kořenové bolesti;
  • kostosternální bolest (bolest žeber při jejich napojení na hrudní kost);
  • skolióza;
  • osteoporóza (řídnutí kostí).
Obličej:
  • neuralgie lícního nervu;
  • bolesti temporomandibulárního (čelistního) kloubu.
Obecně při onemocnění:
  • dermatomyozitida;
  • nespecifická difúzní bolest;
  • podpůrná léčba po chirurgických zákrocích na kloubech;
  • sekundární bolest při autoimunitním onemocnění, při nádorovém onemocnění;
  • po operaci výhřezu ploténky, po dlouhé imobilizaci;
  • zpomalení fyziologického stárnutí tkání.

Cena kolagenových injekcí

Kolagenové injekce nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Ideální je absolvovat kúru 10 kolagenových injekcí, nicméně záleží na typu problému a doporučení lékaře. Standardním protokolem je použití jedné až dvou ampulek 2−3x týdně po dobu prvních dvou týdnů podle závažnosti a klinického stavu a následně jedno ošetření týdně až do úlevy od bolesti. Úleva od bolesti se obvykle dostavuje po prvním až třetím ošetření.

Cena aplikace GUNA MD je cca 300 Kč.

Zdroj: Kolagenové injekce na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem KDY ZABERE INJEKCE KYSELINY HYALURONOVE DO KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím kdy se projeví účinek injekce kyseliny hyaluronové do kolene? Byla jsem na této injekci před 14 dny
a zatím občas cítím při chůzi píchání v koleni a bolest lýtkového nebo i stehenního svalu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Plný účinek injekce kyseliny hyaluronové se projeví do 4 týdnů a trvá minimálně 100 dní, obvykle 400 dní. Ovšem jedna injekce nestačí, musí se aplikovat opakovaně po dobu 6 až 12 měsíců. Také je důležité vedět, že fungují lépe u mladších pacientů s méně pokročilou artritidou. Navíc u starších pacientů s pokročilejšími chorobami je méně pravděpodobné, že pocítí úlevu od bolesti. Je to proto, že injekce gelu kyseliny hyaluronové působí jako lubrikant, takže kloub funguje plynuleji, tím se zmírňuje zánět kloubů, bolest a otoky, ale neregeneruje se kloubní chrupavka.
Výsledný efekt je také ovlivněn způsobem aplikace. Gelová injekce by měla být provedena pod ultrazvukem. Ultrazvuk zajišťuje injekci kyseliny hyaluronové do kloubu a ne mimo kloub. Pokud se vstříkne kyselina hyaluronová do měkkých tkání, existuje možnost, že se u vás objeví silná bolest a otok. Injekce kyseliny hyaluronové provedená ultrazvukem má mnohem lepší účinek než injekce naslepo (bez ultrazvuku).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy zabere injekce kyseliny hyaluronove do kolena

Bylinky na artrózu

Jak léčit artrózu pomocí nechemických látek? Zde je několik tipů:

  • Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na draslík, jako jsou meruňky, slívy, broskve i sušené, bílé fazole, hrách, vlašské ořechy, telecí maso, melasa z cukrové třtiny.
  • V jídelníčku značně omezte nebo z něho úplně vylučte brambory a veškeré lilkovité rostliny (například rajská jablíčka), které nepříznivě působí na ledviny a jsou nevhodné při artróze.
  • Organismu dodávejte želatinu v různých podobách. Uvařte si například sulc z telecích kostí a kůže. Působí stejně jako želatinové přípravky.
  • Nezapomeňte rovněž zvýšit přísun vitamínu C, který zlepšuje funkční vlastnosti kolagenu. Získávejte ho například konzumací listové zeleniny, černého rybízu, rakytníku a přes zimu jezte kysané zelí a pijte šípkový čaj.
  • Důležité je snížení nadváhy a také pohyb – samozřejmě cvičení určené pro postiženou část těla.
  • Dále jsou velmi příznivé aromaterapeutické masáže pomocí rostlinných olejů, při nichž se masírují postižené tělesné části. Denně si masírujte klouby jemným kartáčem a dopřávejte si teplé koupele.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi TOXICITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Táké jsem jí dříve spokojeně používal když jsem trávil hodně času před obrazovkou teď jsem zjistil že je pravděpodobně Toxická viz cs.wikipedia.org/wik… -nemyslím,že je dobrý nápad její pravidelné použití, ačkoliv jde jen o 3% roztok. PS: Vždy jsem si myslel že to má spíš něco z borovicí než borem, nj názvy názvy :-D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Haluz.

To víte že je toxická, pro zisky farmaceutických firem, vnitřní užívání teda boraxu, ale kyselina boritá je z něj vyráběná, vás zbaví nejen bolení kloubů.. ale veškerých problémů spojených se špatnou funkcí buněčných stěn, a především bor je nutný k správnému hospodaření s minerály v těle, užívám jej vnitřně, a v tak malém množství, že i kdyby to byl kyanid tak se není čeho bát, 1 lžička boraxu, ve 30ml vody, na dně je nerozpuštěný, z tohoto roztoku piji max. 2 kapky denně s tím že co pár dní dám pauzu.. mimochodem je to 1,5x méně toxičtější než kuchyňská sůl. Proč před tou nevarují ? Ta jim jde na ruku, nerad to říkám ale probíhá zde sofistikovaná skrytá genocida velice hnusným způsobem, vnucují nám sebedestrukční živ. styl, krmí nás totálním odpadem, chtějí po nás čím dál větší výkon, naše nemoci neléčí, ale léky zakrývají.. tohle je holá realita, i když tomu i mnohdy samotný pachatel nechce věřit.

Zdroj: diskuze Toxicita

Jaký má dopad hmotnost a cvičení na artrózu?

Pohyb zabraňuje nadváze a pomáhá tak předcházet osteoartróze kolene, kyčle a páteře, také snižuje stres těchto nosných kloubů a snižuje bolest postižených kloubů.

Cvičení je důležité pro zlepšení pohyblivosti kloubů a posílení svalů, které obklopují klouby. „Jemné“ cvičení, plavání nebo chůze na rovném terénu, je pro vaše klouby menší zátěží. Vyhněte se činnostem, které zvyšují bolesti kloubů, jako je jogging nebo aerobik. Zejména pacienti s osteoartrózou kolenního kloubu by měli vyhledávat přiměřený pohyb, aby si posílili svalstvo kolem postiženého kloubu a snížili tak i jeho bolestivost.

Zdroj: Artróza

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST 6 MĚSÍCŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa.

Nikdo pro mě nemá nějakou radu? Mám za sebou aplikaci injekcí Dolmina a B12, léky na bolest silné (opiáty), nic nezabralo. Od úterý jsem nebyla schopná chodit, padala jsem, brněla mě půlka těla, dnes mě odvezla záchranka na neurologii, kde mi dali kapačku. Stále se nic neví. Jen prý asi mám artrózu - ve 38 letech. Napadá někoho něco? Jsem objednaná na další kapačky, čekají na rentgen a v plánu prý jsou další vyšetření. Na noc mám nějaké silné léky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Váš příběh sledujeme. Pište dál jak postupuje vaše léčba.

Zdroj: diskuze Sekvestrace meziobratlového disku

Taiči

Při použití techniky taiči (tchaj-ťi; tai-či) je důležité uvolnění svalů. Důležité je mít uvolněné svaly pokud možno všude. Speciální cviky na kolena pomáhají uvolnit veškeré nežádoucí napětí v těle.

Váha by měla být rozložena mezi středy chodidel a horní části stehen, jinými slovy, měl by být vyvíjen co nejmenší tlak na kolena. Pravidelné cvičení taiči pomůže předcházet bolestem zad, krční páteře, kloubů a jiných částí těla. Zkušený a odborný instruktor dokáže posoudit váš správný postoj při cvičení a tím předejít velmi vážným zdravotním problémům. Špatný postoj a nepřesné provádění cviků mohou způsobit nejen bolesti zad, krční páteře a kloubů, ale i další nepříjemné vedlejší účinky. Taiči je zde proto, abychom si tělo šetřili, a ne abychom si ničili záda, kolena či kyčle. Není třeba užívat různé léky na bolest, stačí provádět účinná cvičení. Taiči obsahuje poměrně snadné a pomalé pohyby, které zvládne takřka každý. Složitě vypadající cviky, které se začínají cvičit od nejjednodušších forem postupně až po ty složitější, se díky tréninku snadno naučí a zdokonalí.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Poradna

V naší poradně s názvem ARTROZA NEMOC Z POVOLANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav holub.

Pred 2 roky mi zjistili artrozu kolene pracuji 38 let u drahy jako posunovac loni v lete jsem v praci upadl a muj stav se zhorsil ze pro bolest jsem musel jit na nemocenskou jedinne reseni je Tep. Kolena ale termin mam az v dubnu 2017. ted mi spo roku skoncila nemocenska muse jsem zazadat o inv duch.nahr.praci kterou bych zvladl nemaji chodim o fr holi mohlo by se jednat o nemoc z povolani dekuji.je mi 56 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš případ nepůjde uznat jako nemoc z povolání. Budete si musetještě na deset let najít novou práci, u které nebudete muset chodit. Hledat práci můžete buď sám prostřednictvím internetu a telefonu a nebo vám v tom může pomoci příslušný Úřad práce. Nová práce Vám zvedne znovu sebevědomí a uspokojí to přání být užitečný. Jste ještě mladý. Vyřiďte si invalidní důchod a tu novou práci dělejte pro zábavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Artroza nemoc z povolani

Bolest

Prasklý meniskus je většinou následek úrazu. Nejprve cítíte prudkou bolest, prasknutí, lupnutí či „vyskočení“ kolena. Koleno zůstane mnohdy zablokované, nelze jej natáhnout. Rozvíjí se otok, často výpotek v kolenním kloubu, někdy i krevní výron (při současném poranění vazů). Koleno bolí většinou na vnitřní straně v místě kloubní štěrbiny, někdy přeskakuje a při chůzi je cítit lupání v kolenním kloubu.

Zdroj: Meniskus

Příznaky

S přetržením či natržením menisku se setkáváme především v případě traumatického zranění, které se často stane při sportu, nebo v důsledku degenerativního procesu u starších pacientů. Typickým příkladem zranění je ohnutí a zároveň zkroucení kolenního kloubu (například při pádu). Není výjimkou, že souběžně se s meniskem poraní i kolenní vazy.

Příznaky poraněného menisku: bolest kolena a jeho natékání, citlivost při tlaku na meniskus, praskání a lupání v koleni, omezená hybnost kolene.

Zdroj: Meniskus

Teplá a studená terapie

Pokud jste utrpěli zranění, kvůli kterému vás bolí koleno, vyhněte se během prvních 48 hodin zahřívání bolavého místa (zábaly, teplá sprcha, vířivka). Koleno jen jemně masírujte. Jemná masáž pomůže zvýšit průtok krve v kolenu. Pokud vás ale koleno hodně bolí, nemasírujte jej. Později můžete použít proud teplé a studené vody jako účinnou masáž.

Bylinné masti na kolena jsou ze šalvěje, skořice, zázvoru a sezamového oleje.

Vhodný je i Master balzám, který je kombinací 12 léčivých bylin, jež pozitivně působí na bolesti kloubu, záněty, bolesti kolen, ramen na zhoršenou pohyblivost kloubů a zad. Bylinný extrakt proniká hloubkově, tlumí otok kloubů, zánět a pomáhá navrátit pohybovému aparátu pohyb bez bolesti.

Pozitiva:

  • vhodně zvolená kombinace léčivých bylin na bolest, zánět kloubů, zad a revma;
  • bylinné extrakty působí hloubkově;
  • obsahuje 12 léčivých bylin;
  • nezatěžuje organismus vedlejšími účinky a toxickými látkami;
  • je určen i na jiné problémy: tenisový loket, meniskus, bolest kyčlí, bolest kolen, bolest ramen a jiné potíže.

Přírodní Master balzám je vyroben na základě unikátní receptury. Obsahuje kombinaci bylin (kurkuma, aloe vera, arnika, jalovec, máta, rozmarýn, pakaštan koňský a jiné), které se již po staletí využívají na problémy s bolestmi zad, revma, zánětem a otokem kloubů. Master balzám neobsahuje parabeny, umělé vůně, chemické ani konzervační látky.

V případě, že se jedná o chronickou ztuhlost kloubů anebo prokrvení postižené oblasti, může být pro vás vhodný Kapsamax – mast na ztuhlé svaly a klouby.

Při dlouhodobých problémech s klouby nebo páteří je nutné detoxikovat ledviny a játra, které jsou přítomností těchto nemocí ohrožené. Vynikající volbou na očistu vašich jater a ledvin je Zelená kúra od HillVital.

Účinnou pomoc poskytnou i bylinky, zejména kořen kopřivy, andělika lékařská, kůra vrby bílé, tužebník jilmový, rozmarýn a listy kopřivy. Všechny tyto byliny obsahuje i čaj GO na klouby, revma a artrózu.

Úlevu od bolesti může přinést rovněž Vitago komplexní balíček vitamínů a minerálů na výživu a regeneraci kloubů.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Prasklý meniskus

V případě, že dojde k prasknutí menisku, má postižený při úrazu pocit lupnutí v koleni, většinou ho doprovází velká bolest, objevuje se výpotek a otok celého kolena.

U nevelkého prasknutí se dá v ojedinělých případech obejít bez operace. Meniskus se totiž nehojí moc dobře. Navíc hrozí, že se bude postupem času ruptura zvětšovat. Z operativních metod se nejběžněji využívá artroskopie. Odtržená část menisku může být přišita, nebo odstraněna. Po maximálně dvoudenní hospitalizaci začnete rehabilitovat. Rehabilitace bývá poměrně rychlá a už po šesti týdnech je možné začít sportovat.

Zdroj: Meniskus

Cvičení a udržování zdravé hmotnosti

Vyhněte se dřepění a krčení kolen. Pokud se chcete vyhnout oteklému kolenu, snažte se vyvarovat opakujícím se pohybům, při kterých je nápor na kolena. Lékař vás může doporučit k fyzioterapeutovi, který nohu prozkoumá a na základě vašeho stavu vám nabídne cvičení pro posílení svalů kolem kolenního kloubu. Mnoho sportů, zejména ty, které vyžadují hodně skákání a běhání, je pro kolena nebezpečná. Vyhněte se tedy snowboardingu, běhu a basketbalu, dokud se koleno plně neuzdraví.

Zredukujte svou váhu a věnujte pozornost potravinám, které konzumujete. Vaše strava může přispívat k riziku otoku kolen. Snažte se tedy držet dál od instantních, smažených a sladkých potravin. Zvyšte příjem ovoce, zeleniny, bílkovin a celozrnných výrobků.

Omega-3 mastné kyseliny mají spoustu protizánětlivých vlastností. Jezte proto častěji lososa a tuňáka.

Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Tato dieta je bohatá na nejrůznější bílkoviny, jako jsou ryby, kuřecí maso a spousta zeleniny, olivového oleje a fazolí.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Přírodní léčba

Momentálně nejvyšší účinnost v kloubní výživě vykazuje skupina přírodních látek zvaná cetylované estery mastných kyselin, které se nacházejí například v produktu Celadrin, což je přírodní lék na artrózu. Přírodní výživa kloubů může pomáhat nejen u začínajících degenerativních procesů kloubních chrupavek, ale jsou neobyčejně účinné i u pokročilého kloubního poškození. Celosvětové zkušenosti s touto skupinou přírodních látek ukazují, že již po několika týdnech užívání dostatečné dávky cetylovaných esterů mastných kyselin pociťuje minimálně 70 % klientů významné zlepšení stavu pohybového aparátu. Velmi vhodná je i léčba artrózy kyselinou hyaluronovou.

Kloubní potíže včetně rozpadu chrupavky mívají často svůj původ v chronickém překyselování organismu a v intoxikacích s tím souvisejících. Za což mohou špatně zvolené potraviny. Nutný je zvýšený přísun zeleniny a odstranění cukru z jídelníčku. Existují potraviny, které podle všeho přispívají k lepšímu stavu pacienta. Třeba mandle, semena slunečnice a olej z nich, arašídy a lískové ořechy kvůli vitamínu E a jeho antioxidačním schopnostem. Nebo losos, makrela, tuňák a další tučné mořské ryby obsahující značné množství vitamínu D.

Nejnovější způsob léčby kloubní artrózy spočívá v použití kyseliny hyaluronové, která zpomaluje opotřebování chrupavky. Injekce s kyselinou hyaluronovou pomáhají udržovat kloubní chrupavky v co nejlepší kondici. Injekce doplňují nebo nahrazují v prostoru kloubního pouzdra synoviální, tedy kloubní tekutinu, čímž zlepšují jak klouzání kloubů po sobě, tak i jejich schopnost absorbovat nárazy. Zpomalují tím přirozené opotřebování chrupavky, které je u špičkových sportovců nebo intenzivně sportujících mladých lidí nepřirozeně rychlé.

Preparátů s kyselinou hyaluronovou mají specialisté k dispozici několik. Aplikují je pacientům buďto v určitém odstupu tří až pěti injekcí, nebo jednorázově. Zdravotní pojišťovny přispívají lidem na úhradu těchto preparátů různě. Pacient si doplácí zhruba 2 000 až 5 500 Kč. Pokud si pohlídá různé akce a slevy, může se dostat téměř na polovinu těchto částek, a někdy dokonce i níž. Do jaké míry je vhodné použití určitého preparátu u konkrétního pacienta, určí ortoped nebo revmatolog. Obvykle jde o pacienty s druhým až třetím stupněm postižení kloubů. Výjimkou jsou intenzivně sportující mladí lidé, a hlavně vrcholoví sportovci. U nich může být aplikace kyseliny hyaluronové určitou prevencí. Ti si ji však musí hradit v plné výši.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP