Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CASTE ZVRACENI PO JIDLE

OBSAH

Zvracení po jídle

Nejčastější příčinou akutního zvracení bez bolesti břicha je dietní chyba – příliš mnoho nevhodného jídla, alkoholový exces a podobně. V každém případě je třeba zhodnotit, zda jsme se nedopustili nějaké dietní chyby nebo nesnědli něco, co mohlo zvracení způsobit. Jsme-li si jisti, že příčinou jsou právě výše zmíněné důvody, stačí klidový režim a dostatek tekutin. Pozor, trvá-li i běžné zvracení vzniklé v souvislosti s jídlem dlouho a nedaří-li se vám přijímat dostatek tekutin, je třeba vyhledat lékaře, hrozí totiž dehydratace a rozvrat vnitřního prostředí.

Zdroj: Zvracení

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Měla jsem ho nasazený během roku třikrát na močové cesty. Poprvé jsem brala 5 dní, bolel mě celý člověk, horečky crp 220 vyletělo. Vysadili mi ho a nasadili jiné atb. Podruhé jsem skončila v nemocnici s crp 180, taky bolestmi, horečkou a pocitem na zvracení. Zase mi atb změnili, a dávali kapackou. Pořád mi ale nedošlo, že to mohlo být z tohohle "léků".
Potřetí mi stačila jedna tableta večer po jídle ... Dvě hodiny po užití zvracení, bolesti kloubů a celého člověka , teplota, zimnice, crp 20 na druhy den rano po jednom léků! Konečně mi i po přečtení techto příspěvků došlo , že za to může tenhle jed a ne lék! Furulin už nikdy!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Nadýmání po jídle

Nadýmání občas potká každého, hlavně po nevhodných jídlech. Problém nastává až ve chvíli, kdy se časté nadýmání objevuje téměř po každém jídle. To se pak může jednat o nějaký závažnější zdravotní problém a je nutné tento stav řešit s lékařem. Při častém nadýmání odcházejí ze střev plyny, které se tam nahromadily. Je to velmi nepříjemný problém, který má i své sociální aspekty.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZASTAVIT PRŮJEM A ZVRACENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Nevíte někdo jak se dá zastavit průjem a zvracení?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mně nejvíce pomáhá živočišné uhlí, když chci zastavit zvracení a průjem. Užívám ho 4 tablety 3 krát denně. Tady je vidět, jak vypadá: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Jak zastavit průjem a zvracení

Co se děje při zvracení

Zvracení neboli vomitus je usilovné vypuzování žaludečního obsahu ústy za pomoci dýchacích a břišních svalů. Zvracení předchází nepříjemný pocit nevolnosti, pocení a pocitu nemožnosti pomyslet na jakékoliv jídlo. Zvracení se dělí na akutní a chronické. Akutní zvracení je třeba odlišit od zvracení dlouhotrvajícího, které má obvykle zcela jiné příčiny. Akutní zvracení je zpravidla doprovázeno nauzeou neboli pocitem nevolnosti, pocitem na zvracení.

Zdroj: Zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PO KAŽDÉM JÍDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anah.

Dobrý večer, chci se zeptat. Dceři je 26 let a nedávno se mi svěřila, že má problémy s nadýmání. Prý se nafoukne i po tom, když vypije např. vodu. Víc nevím, jenom to, že měla vždy problémy s vyprazdňováním. Děkuji za odpověď. Co bych jí mohla poradit? Nejlépe přírodního, bylinky či tak. Nevezme si totiž žádné léky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto se nedá přesně určit, co by pomohlo na tak časté nadýmání, protože nevíme co je jeho příčinou. Klidně to může být Crohnova choroba a nebo jen pozůstatek po léčbě antibiotiky ve formě nevyvážené střevní flóry. Jestli chcete být pro svou dceru prospěšná, tak ji objednejte na gastroenterologii a pak ji doprovoďte na vyšetření. Jen tak se dá zahájit účinná léčba, která ji zbaví těchto nepříjemných pocitů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadýmání po každém jídle

Zvracení žlutých hlenů

Zvracení žlutých hlenů je možné při zahlenění nebo při zadní rýmě, kdy dochází ke spolknutí hlenů a žaludek si s tímto nepříjemným obsahem poradí tak, že jej vyzvrací.

Zdroj: Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Diskuze

V diskuzi BOLESTI ŽALUDKU A POCIT NA ZVRACENÍ PŘI UŽÍVÁNÍ ESCITALOPRAMU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Baštářová.

Dobrý den, již měsíc užívám Escitalopram 10 mg a bolí mě od té doby žaludek a mám stále pocit na zvracení. Přejde tento pocit po delší době užívání? Děkuji za odpověď. Zdena baštářová
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

V prvních týdnech užívání antidepresiv mě bylo hodně špatně od žaludku. Moc mi pomohlo pití kozího mléka. Nevolnost i bolesti žaludku po pár dnech úplně vymizely.
Kozí mléko je sice dost drahé, ale opravdu pomáhá. Potvrdilo mi to několik známých, kterým jsem ho doporučila.

Zdroj: diskuze Bolesti žaludku a pocit na zvracení při užívání Escitalopramu.

Co pít po zvracení

Dehydratace hrozí i u zvracení, a tak je potřeba nezapomínat na pitný režim. I u zvracení platí, že čím víc člověk zvrací, tím víc musí pít, aby zajistil tělu dostatek potřebných živin. K pití se doporučuje nejen čistá voda, ale i heřmánkový nebo mátový čaj. U dětí se doporučuje pít i slazený (hroznovým cukrem) fenyklový čaj. Po lžičkách se dá i dávkovat vychlazená kola.

Zdroj: Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Diskuze

V diskuzi ZVRACENÍ PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silwie Krupová.

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, na možnou příčinu zvracení. Stalo se mi to dnes ráno a dopoledne. Kdy mi od probuzení bylo hodně špatně, cítila jsem nepříjemnou hořkou chuť v puse. Zvracela jsem jen šťávy. Nejsem si vědoma, že bych něco špatného snědla předchozí den.

Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zvracení příčiny

Příznaky žlučníkové koliky

Charakteristickým příznakem záchvatu žlučových kamenů je přítomnost kolikovité bolesti v pravé horní části břicha, často doprovázené nevolností a zvracením. Kromě toho se bolest způsobená symptomatickými žlučovými kameny může pohybovat od mírné až po těžkou. Bolest se neustále zvyšuje po dobu přibližně 30 minut až několika hodin. Osoba může také pociťovat bolest mezi lopatkami nebo pod pravým ramenem. K záchvatům často dochází po obzvláště tučném jídle a téměř vždy k nim dochází v noci a po pití.

Kromě bolesti, nevolnosti a zvracení může člověk pociťovat horečku. Pokud kameny zablokují vývod a způsobí únik bilirubinu do krevního řečiště a okolní tkáně, může se také objevit žloutenka a svědění. Pokud tomu tak je, pravděpodobně dojde ke zvýšení jaterních enzymů.

Zdroj: Zvracení zelené šťávy

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Košutová.

Většinou do 10-20minut po jídle -průjmová stolice (většinou voda) žluté barvy. Někdy tato stolice je i v klidu.(mimo stavu po jídle)
Žlučník mám od 40 let ex. Zůstal mi chronický zánět slinivky.
Je mi 79let.
užívám tyto léky: Betahistin, tezeo, Tenaxum, Digoxin, Betalog, Siofor 2tabl 500ml)Apo Allopurinol, Warfarin, Tootvacard, Verospiron

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste užívat jeden měsíc probiotika. Vyzkoušené jsou Biopron s trávicími enzymy. Do několika dnů by se to mělo zlepšit, ale léčbu po zlepšení neukončujte, ale pokračujte v ní, až do využívání celého balení. Tady můžete vidět jak probiotika vypadají a kolik stojí: www.zbozi.cz/vyrobek…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Léčba

Léčba vždy směřuje k primární příčině, která způsobila zvracení. Jako prevence jsou vhodná následující doporučení.

Základní doporučení:

  • Pozor na kouření a alkohol: Kouřením cigaret vysychá sliznice a sliny, které jsou nezbytné pro trávení, což může vést ke zvracení. Pití alkoholu může dráždit jícen a uvolnit dolní jícnový svěrač, čímž vznikne ideální prostředí pro reflux a následné zvracení. Hromadění žluči po nadměrném pití je také běžným příznakem.
  • Konzumujte malé porce jídla a častěji: Malé porce stravy mohou snížit tlak na střevo. Velké pokrmy mohou tlačit v trávicím systému a může dojít k poruše funkce pylorní chlopně, což následně vede k refluxu žluči.
  • Seďte po jídle ve vzpřímené poloze: Doporučuje se v této poloze vytrvat dvě až tři hodiny po jídle. Nedoporučuje se poloha vleže, která vede k poruchám trávení.
  • Omezte spotřebu tuku: Omezením tuků ve stravě snížíte produkci žluči.
  • Vyvarujte se problémovému jídlu: Některé potraviny mohou podporovat výskyt refluxu, včetně kořeněných potravin a kofeinu.
  • Redukujte svou hmotnost: Nadváha u obézních jedinců bývá spojena s tím, že je na žaludek a vnitřní orgány vyvíjen nepřiměřený tlak. Ztráta hmotnosti pomůže v tomto ohledu snížit kyselý reflux a v některých případech jej dokonce vyléčí.

Zdroj: Zvracení žluté tekutiny

Gunaprevac a zvracení

Asclepias vincetoxicum může vyvolat v provingu podráždění žaludku a střeva, zvracení a průjmy. Proving znamená požití léku zdravou osobou.

Zdroj: Gunaprevac

Diskuze

V diskuzi TINKTURA ČESNEK-CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Siffer.

dobry den. ma se uzivat po jidle nebo pred, v kazdem navodu se pse jinak

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tinktura česnek-citron

Zvracení zelené šťávy

Barva zvratků se často mění, jak tělo postupuje každou fází základního onemocnění. Například zvracení v důsledku žaludeční chřipky může začít jako zelené nebo žluté a přejít do oranžové.

Zelené zvratky se objevují u těchto onemocnění:

  • reflux žluči;
  • otrava jídlem;
  • gastroenteritida;
  • chřipka;
  • selhání jater;
  • migréna;
  • ranní nevolnost.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renats.

Jak tabulky přesně užívat,s jídlem nebo bez jídla .Beru 2 tobolky večer po jídle může být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tobolky obsahují tuk a ten je kalorický, proto je lepší užívat Omega Marine ráno nebo kolem oběda před jídlem. Při užívání večer by se mohla zvyšovat tělesná hmotnost ukládáním tuku v podkoží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Hodnoty cukru po jídle

Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.

Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RENATA VLASÁKOVÁ.

BOHUŽEL PŘIPOJUJI SVŮJ KOMENTÁŘ PO ŠESTÉ TABLETĚ NEZADRŽITELNÉ ZVRACENÍ A ŠÍLENÁ BOLEST HLAVY ,JDU NA PROBIOTIKA A BRUSINKY

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Je to hnus ,, Mám autoimunitní onemocnění. Loni v říjnu jsem chytla tu hnusnou chřipku a 7 dní v horečkách. Po té zánět močových cest, dostala jsem Furolin. Téměř po týdnu skoro hladovění mě po třech dnech užívání bylo tak špatně, že už jsem jen ležela a zvracela, ani sedět jsem nemohla jak ten žaludek bolel. Říkala jsem si, že mám nějakou střevní chřipku. Dobrovolně jsem se objednala na gastroskopii a doslova jsem tam běžela jak mě bylo špatně... nic zásadního nenašli dostali mě z toho kefíry a dieta. Ted po roce opět zánět močáku a Furolin a začalo mě být stejně špatně, okamžitě jsem to vysadila a polilo mě horko z toho, že jsem to už loni měla z toho léku. Je mě zle z toho jaké pokusy jsou schopny na nás dělat v 21 století. Lék prošel co já vím již třetí změnou (Nitrofurainton, Furainton). Ale tenhle to je síla!!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Zvracení zelené tekutiny

Ke zvracení zelené hořké tekutiny dochází při žlučníkové kolice, náhlé břišní příhodě a dalších akutních potíží trávicího i vylučovacího systému. Nejčastější příznaky začnou jako nadýmání a říhání. Pak se objeví bolest, která vystřeluje do zad, pod pravou lopatku. A hned po nich přijdou křeče žaludku a zvracení zeleně zbarvených hořkých šťáv.

Koliku způsobí žlučníkový kámen, který následkem přejídáním a dietních chyb ucpe žlučové cesty. U žlučníkářů dokáže takový kolikový záchvat vyvolat třeba klasické štědrovečerní menu: bramborový salát a smažený kapr nasáklý olejem.

Zdroj: Zvracení zelené šťávy

Léčba

Je-li známa vyvolávající příčina, tak je důležité vyléčit právě ji. Mnohdy to však není možné a je nutné léčit zvracení jako takové. K dispozici je řada léků, které se označují jako antiemetika. Jedná se o léky s obvykle širokými účinky, které spadají do nejrůznějších lékových skupin. Tyto léky tlumí různé receptory nutné pro přenos signálů do mozkového centra pro zvracení, a tím tlumí pocity nevolnosti a vlastní zvracení. Nedílnou součástí terapie při těžším zvracení je hydratace pacienta pomocí nitrožilních infuzí. Je to extrémně důležité zejména u dětí a u starých lidí, kteří jsou ohroženi dehydratací. Tekutina v infuzích obchází trávicí trakt, nezatěžuje ho a nemůže být vyzvracena.

Zdroj: Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Zvracení hlenů

Přítomnost hlenů v krku vyvolává pocit na zvracení. Může se jednat o zánět dolních cest dýchacích, což by ověřilo vyšetření na plicním oddělení (alespoň RTG plic). Hleny se nemusí tvořit v krku, ale v průduškách, a do krku mohou stoupat. Ovšem nejčastější příčinou zvracení hlenů je nachlazení a s ním spojený výskyt rýmy, kdy hleny stečou (nebo jsou spolknuty) do zažívacího traktu, a problém je na světě. Je velmi důležité smrkat a zase jenom smrkat. U malých dětí pomocí odsávačky odstranit rýmu.

U kojenců bychom měli být při zvracení zvlášť opatrní. Pokud miminko zvrací, hned je otočíme na bříško, aby se mohl obsah žaludku volně dostat ven. Musíme udržovat neustále volné dýchací cesty. Dítě po zvracení položíme na pravý bok nebo je chováme tak, že si jeho bříško položíme na náš hrudník a hlavičku opřeme o naše rameno.

Zdroj: Zvracení

Selhání jater

Akutní jaterní selhání je ztráta jaterní funkce, ke které dochází rychle – během dnů nebo týdnů – obvykle u osoby, která nemá žádné předchozí onemocnění jater. Nejčastěji je to způsobeno virem hepatitidy nebo předávkování léky s obsahem paracetamolu (Paralen). Akutní jaterní selhání je méně časté než chronické jaterní selhání, které se vyvíjí pomaleji.

Akutní selhání jater, známé také jako fulminantní selhání jater, může způsobit vážné komplikace, včetně nadměrného krvácení a zvýšení tlaku v mozku. Tyto stavy vyžadují hospitalizaci. Zvracení v těchto případech může mít barvu zelenou, žlutou, růžovou, krvavě červenou a nebo černou. V závislosti na příčině může být akutní jaterní selhání někdy zvráceno léčbou. V mnoha situacích však může být jediným lékem transplantace jater.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Diagnostika

Diagnostika obvykle není nutná. Zvracení je nejčastěji spojeno s nejrůznějšími střevními chřipkami (obvykle virového původu u dětí), případně je následkem požití alkoholu nebo důsledkem kinetózy. I u pacientů léčených chemoterapií či ozařovaných není zvracení nečekané. Pravidelné nevolnosti a zvracení u ženy mohou vést k podezření na těhotenství, dlouhodobější zvracení může být způsobeno rozvratem vnitřního prostředí, hlavně u starších lidí. Samo zvracení bývá původcem minerálového rozvratu, a tak je někdy těžké odlišit příčinu následek. Proto je vhodné vyšetřit krev na základní minerály a nabrat i ledvinné parametry a jaterní testy, aby se vyloučilo selhávání těchto orgánů. Je-li zvracení spojeno s motáním hlavy, měl by pacienta vyšetřit lékař ORL nebo neurolog. Neurologické vyšetření a eventuálně CT vyšetření mozku by měly být indikovány u každého zvracejícího pacienta, u kterého je podezření na onemocnění mozku včetně jeho úrazu.

Speciální problematikou je zvracení jako příznak střevní neprůchodnosti – tato onemocnění spadají zejména do působnosti chirurgie.

Zdroj: Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Co znamená průjem a zvracení

Zvracení a průjem mají nejčastěji infekční příčinu (viry, bakterie). Pokud tento stav trvá déle, je důležitá konzultace u lékaře. U dětí se užívají probiotika, například Enterina 1 x 1 lahvička, Laktobacílky (je vhodné je podat preventivně ostatním členům domácnosti), při průjmu ještě přidat preparáty typu Enterol či Smecta (Enterol – podávejte menším dětem do rozmačkaného banánu 1 kapsli).

Zdroj: Jak zvládnout průjem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP