Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYSTOUPLA KOST NA NARTU

OBSAH

Zánět šlach na nártu

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2–3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Výbornou terapií je i použití infralampy na postižené místo a aplikaci Fastumgelu.

Zdroj: Zánět šlach

Diskuze

V diskuzi GANGLION NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mareš.

chtěla bych se zepta, mám ganglion na noze u achilovky, mám jít na zákrok a zajímalo by mě jak dlouho trvá pooperační léčba,mám práci kde celý den stojím za jak dlouho budu moct jít do práce,děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den.Před měsícem se mi udělal gangliom na nártu.Obvodačka mi na to dala višňovku a po týdnu byl pryč.Buhužel uplynul měsíc a je to zpět.
Prosím o radu co s tím.V práci jsem pořád na nohách a občas nosím i těžké věci.Chozeni je kolikrát už tak bolestivé.Nevím si rady co s tím aby se to nevracelo.
Kam je nejlepší si dojít aby mi zas nenapsali višňovku.
Děkuji Jana

Zdroj: diskuze Ganglion na noze

Pálení chodidel a nártů

Pálení chodidel a nártů je běžné u diabetiků s periferním nervovým poškozením. Může za to nedostatek vitamínu B, ale i chronické onemocnění ledvin, špatný krevní oběh nohou a chodidel nebo nedostatečná funkce štítné žlázy. Nemusí se však jednat vždy o onemocnění. Může jít o pouhý otlak nohy uzavřené v neprodyšné obuvi.

Zdroj: Pálení chodidel

Diskuze

V diskuzi OPERACE KOLENE TZV.SVEDSKY ZPUSOB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir.

mam jit na operaci kolene vymena ,cast kolene dre kost na kost, ma nekdo zkusenost, mam jit na konsultaci o pripadne operaci. Jedna se o zpusob svedsky zakrok. Budu rad kdyz mi nekdo poradi .Lada S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Ahoj jsem již po operaci kolene,již 10let a.jsem nadmíru spokojen.Jeto ohromná uleva.

Zdroj: diskuze Operace

Ganglion na nártu

Ganglion na nártu je cysta nejasného původu vyplněná rosolovitou látkou. Častěji se vyskytuje u žen. Odstranění ganglionu se provádí buď odsátím jeho obsahu, případně se následně provede výplach s obsahem kortikoidu. Pokud je rosol v ganglionu hustý a není možné jej odsát, provádí se chirurgické odstranění. Obvykle postačí lokální znecitlivění. Po zákroku je nutné postiženou končetinu po dobu hojení ponechat v klidovém režimu, nejčastěji formou uložení do dlahy.

Takto vypadá ganglion na nártu.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Diskuze

V diskuzi CUKROVKOVÁ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Drexlerová.

Mám na noze bolest asi 1 cm na nártu, nemohu zahojit. Jak postupovat Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovková noha

Zánět šlach nárt

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2-3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Od revmatického zánětu se liší tím, že zde nedochází k zarudnutí a postiženo je pouze exponované místo bez postižení kloubů.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Diskuze

V diskuzi ČERNÉ ZNAMEMKO NA ŠOURKU-KULIČKA VYSTOUPLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Woow.

Dobrý den.Prosím o bližší radu.Oproti jiným četnějším znaménkům ve tvaru kuliček-toto je v poslední době cca 14 dní susché a na omak tuhé jakoby tvrdší.Jedná se o šourek z pravé strany velikosti cca 1mm.Zvětšení dosud žádné,na omak jakoby sušší a tvdší oproti těm ostatním.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černé znamemko na šourku-kulička vystouplá

Kosti v chodidle

Kostra nohy je uspořádána do dvou klenebních oblouků – podélného a příčného. Podélná klenba je dána vyšším vnitřním obloukem, který tvoří tři vnitřní paprsky s vrcholem v kosti loďkovité. Zevní klenba je nižší, méně rigidní, a je tvořena dvěma zevními paprsky a kostí krychlovou. Příčná klenba je podmíněna tvarem a uspořádáním klínovitých kostí, dopředu klenutí ubývá a za normálních okolností leží hlavičky všech nártních kostí ve stejné rovině, takže v zatížení je hmotnost těla rozložena na všechny paprsky.

Příčná klenba je nejnápadnější v úrovni kostí klínových a kosti krychlové. Na jejím tvaru se podílejí dva hlavní paprsky nohy. Vnitřní pruh jde od kosti hlezenní, zahrnuje kost loďkovitou, kosti klínovité a první 3 kosti záprstní. Vnější pruh tvoří kost patní, krychlová a 4. a 5. kost záprstní.

Udržení podélné a příčné klenby je závislé na třech činitelích:

  1. na kostní architektonice;
  2. na ligamentózním (vazovém) systému nohy;
  3. na svalech nohy.

Oba oblouky klenby jsou primárně tvořeny uspořádáním kostěných elementů kostry nohy a jejich zajištěním vazy. Svaly mají druhotnou úlohu, i když důležitou, při udržování klenby během dynamického zatížení.

Zdroj: Bolest chodidla

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŠLACH NA NÁRTU NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav procházka.

poraďte prosím kdo máte s tímto onemocněním skušenost - díky. - email.- jaroslav.pro@tiscali.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět šlach na nártu nohy

Rehabilitace

Pokud se výron stane ojediněle, není se třeba stresovat. Jestli k výronu dochází během běžné chůze, lze hovořit o patologii pohybu. Prvotním krokem je odborné vyšetření fyzioterapeutem a podiatrem. Fyzioterapeut zhodnotí celkový tělesný stav a navrhne možnosti cvičení, například metodou DNS. Podiatr vyhodnotí postavení kostí nártů a zatížení jednotlivých kostí. Za pomoci přístrojového vyšetření zaznamená dráhu odvalu chodidla včetně přetěžovaných partií. Dle výsledků vyšetření fyzioterapeuta a podiatra je navržena terapie. Terapie může obsahovat cvičení nebo korekci stélkou. V některých případech dochází k využití cvičení a korekce do obuvi. Cvičení se staví přímo na míru každému pacientovi zvlášť. Případná tvorba ortopedické stélky je prováděna pouze individuálně! Žádná korekce není stejná, tak jako obtíže jsou u každého pacienta jiné.

Zdroj: Výron v kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

dobry den us 3den mne boli v puse kost a nasla sem si tam bouli na ty kosti bereru si paralen ale nepomaha to k zubari 26,5 us nevim co stim 3noc us nespim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Paralen může pomoci, ale u vás už jeho účinky nestačí. Bolest utiší jen zásah zubního lékaře. Nezvyšujte dávkování paralelu na více než 1 gram paracetamolu v jedné dávce a mezi dávkami dodržujte časový rozestup minimálně 4 hodiny. To jsou 2 tablety Paralenu každé 4 hodiny.
Zřejmě máte zánět okostice, který je třeba ihned ošetřit, nejlépe na zubní pohotovosti nebo hned zítra u běžného zubaře jako akutní případ. Když to neuděláte, tak s každým dalším dnem se u vás zvyšuje riziko komplikací a budoucích trvalých následků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Nezhoubné nádory

Nezhoubné nádory se označují podle tkání, ze kterých vycházejí. Preventivní odstranění některých nádorů se stalo rutinou, u ostatních většinou postačí pravidelné kontroly.

Obecné vlastnosti nezhoubných nádorů jsou velmi podobné. Nezhoubné nádory se mohou za určitých podmínek přeměnit (zvrhnout) v nádory zhoubné. Vždy je proto vhodné konzultovat i nezhoubný nádor s odborným lékařem.

Mezi nezhoubné nádory patří:

Lipom – je nezhoubný nádor vycházející z tukové tkáně. Jeho buňky jsou uzavřeny ve zvláštním pouzdru uloženém nejčastěji v podkoží. Bývá hmatný jako nebolestivá boulička kdekoli na těle. Mívá velikost od několika milimetrů až do mnoha centimetrů v průměru. Může se vyskytovat i v mnohočetné formě (lipomatóza), což jsou desítky i stovky lipomů. Na rozdíl od metastáz zhoubného nádoru se nejedná o život ohrožující onemocnění. Odstranit lipom chirurgicky je jednoduché. Je vhodné odstranit lipom, který překáží v nějaké činnosti, který bolí, hyzdí, který se zvětšuje nebo ze kterého má pacient strach.

Fibrom – je nezhoubný nádor vycházející z vaziva (nejčastěji kožního). Obvykle se vyskytuje jako přívěsek na kůži obličeje, krku, podpaží nebo třísel. Je měkký, nebolestivý, barvy okolní kůže nebo tmavší. Bývá viditelný od nejmenších velikostí do několika centimetrů. Mívá tvar válečku nebo kuličky, často visí na tenké stopce. Stopka se může pootočením zaškrtit, pak do fibromu nemůže přitékat krev a fibrom se zanítí, zarudne a bolí. Zánět může přejít do okolí nebo může fibrom odpadnout a dojde k samovolnému zhojení. Fibrom na viditelném místě hyzdí stejně jako bradavice. Jeho chirurgické odstranění je jednoduché. Odstraňuje se ze stejných důvodů jako lipom.

Histiocytom – je nezhoubný tužší kožní nádor z vaziva (fibrom) a zvláštních obranných buněk (histiocytů). Často je načervenalý, může svědit. Bývá též nazýván dermatofibrom, fibroma durum nebo histiocyt.

Hemangiom – je nezhoubný nádor vycházející z cévní stěny. Vyskytuje se kdekoli v dobře prokrvených částech těla i v kůži, podobně jako kožní fibrom, ale je nejčastěji červený. Jeho odstranění je snadné. Odstraňuje se z kosmetických důvodů, nebo když se zvětšuje.

Chondrom – je nezhoubný nádor vycházející z chrupavky. Vyskytuje se zřídkakdy. Může se objevit všude, kde je chrupavka, nejčastěji pak v okolí nártu, hlezna (kotníky) nebo v koleni. Nebývá viditelný ani hmatný, ale může se stát překážkou v kloubu. Chirurgické odstranění bývá jednoduché.

Osteom – je nezhoubný nádor vycházející z kosti. Kost je živá tkáň, která je neustále kostními buňkami odbourávána a zároveň znovu tvořena. Proto se nádor může vyskytnout i v dospělé kosti. Osteom může vystupovat z kosti ve formě hmatné tvrdé nebolestivé bouličky, podobně jako uzlina. Nádor vyskytující se uvnitř kosti se většinou zjistí náhodně při rentgenovém vyšetření, které se provádí po nějakém úrazu, nebo když zlomenina neodpovídá mechanismu úrazu a kost praská v místě oslabeném nádorem. Chirurgické odstranění bývá složitější. Jakmile je osteom zjištěn a odlišen od cysty, odstraňuje se.

Zdroj: Boule na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem NEZDRAVĚ ZHUBLA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf.

Dobrý den. Partnerka ma potíže se slinivkou. V poslední době asi 6ti měsíců hodně zhubla. Je samá kost a kůže. K doktorce ji nemohu dostat, prý ji nic nebolí. Poraďte, co s tím? Děkuji za odpověď. Nedorostek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nepíšete, z čeho usuzujete, že se jedná o problémy se slinivkou. Každé nevysvětlitelné hubnutí je nebezpečné. Někdy dokonce onemocnění s těmito příznaky mohou ohrozit i Vás jako partnera, pokud se například jedná o infekci HIV. Musíte zapojit veškeré motivační mechanismy, abyste přiměl svojí partnerku k vyšetření. Někteří praktičtí lékaři jsou ochotni přijet i k vám domů, kde pak mohou provést základní vyšetření. Zkuste třeba tuto formu s pomocí svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nezdravě zhubla.

Bolest šlachy na chodidle

Plantar fascia je šlacha, která spojuje patní kost a prsty. Její zánět je nejčastější příčinou bolesti v chodidle. A jak poznat zánět šlach? Jednoduše, zánět se vyznačuje ostrou bolestí nejčastěji v oblasti paty, která se projevuje při prvních ranních krocích po probuzení. Bolest po několika minutách chůze odezní a pata během dne stráveného na nohách prakticky nebolí. V průběhu dne se plantární fasciitida objeví při delší době strávené sezením a následné chůzi. Toto onemocnění obecně postihuje běžce a osoby s nadváhou. Jeho příčinou je nadměrné zatížení chodidla.

Zdroj: Bolest chodidla

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Janoschová.

Dobrý večer, manžela již delší dobu trápí svědění nártu obou nohou, prosím o radu. Předem děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek večera M Janoschová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění kůže na nohou

Co je to parodontální chobot

Parodontální chobot je v podstatě jakási kapsa, která vznikne mezi povrchem zubu a dásní. Je různě hluboká a lokalizovaná na různých místech kolem zubu. Pomocí speciálních kalibrovaných sond je možné změřit její hloubku a obecně platí, že čím je tato kapsa hlubší, tím je poškození tkání závažnější. V okamžiku, kdy vznikne parodontální chobot, se už nemluví o zánětu dásní, ale o zánětu závěsného aparátu zubu, tedy o parodontitidě.

Parodontální choboty neboli kapsy se dělí na pravé a nepravé. Nepravé vznikají zbytněním marginální dásně, aniž je rozrušena alveolární kost. Pravé choboty jsou vždy spojeny s destrukcí (resorpcí) alveolární (čelistní) kosti. Rozlišení je možné pomocí rentgenu.

Zdroj: Parodontální chobot

Poradna

V naší poradně s názvem TŘÍSELNÁ KÝLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angela dubska.

Dobrý den zjistili mi ve stvrtek na ultrazvuku triselnou kylu 3 cm bolí mne noha někdy od břichem bedrova kost takové pálením, a bolest v kyčlí mám to dát operovat nebo ne mam kašel a rýmu a vždy při kašli mne to bolí. Poradíte mi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kýlu je dobré vždy odoperovat, protože jinak riskujete závažné komplikace právě při silném kašli nebo jiné námaze. Operace kýly je jednoduchá a rychke po ní budete zase v pořádku. Určitě si to nechte udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tříselná kýla

Nádor v rameni

Osteosarkom se jako nejčastější maligní nádor kostí vyskytuje hlavně u mladých lidí do 20 let věku, u starších lidí vzniká obvykle na podkladě jiných kostních onemocnění. Častější bývá u chlapců. Může postihnout kteroukoliv kost, nejčastěji se ale vyskytuje ve stehenní, holenní nebo ramenní kosti a velmi brzy po svém vzniku metastazuje (zakládá nádorová ložiska v jiných orgánech – hlavně v plicích, mozku a jiných kostech). Projevuje se dlouhotrvající tupou nebo krátkodobou vystřelující bolestí hlavně v noci, dále zduřením kosti a rovněž mírně zvýšenou tělesnou teplotou. Někdy taky vypadá jako bolestivý výrůstek na povrchu kosti. Pacient se cítí být celkově nemocen, ztrácí chuť k jídlu, hubne, neprospívá.

Zdroj: Rakovina kostí

Diskuze

V diskuzi STÁLÝ OTOK PO ÚRAZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana sedláčková.

Dobrý den,
prosím o radu.
Asi před rokem jsem ošklivě upadla a odnesla to lícní kost.Vše zhojeno,ale pod okem mi stále přetrvává menší otok,který vůbec nebolí,ale nechce se vstřebat.Mám ještě čekat, co myslíte?
Děkuji,Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stálý otok po úrazu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP