Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAKÉ NEMOCI LZE POZNÁT DLE BĚLMA V OKU

OBSAH

Které nemoci jater hrozí a jak se projevují

Nemoci jater mohou být akutní či chronické. Akutní onemocnění často zmizí spontánně během několika dnů, ale nevýhodou je, že se zřídka objeví klinické příznaky, které by na onemocnění upozornily. Proto se ve většině případů jaterní onemocnění diagnostikuje až v chronických či závažnějších stadiích.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Diskuze

V diskuzi DOBRYDEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emil doležel.

Vážení můj syn trpí nemoci kondymata stále semuto tvoří jake ma toho zdavyt tak aby toneměl v tel ne děalo semuto zenová keri lékař nebo lečitel uš stoho vylečil stehle pohlavní nemoci děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dobryden

Virové hepatitidy

Virová hepatitida je různými viry způsobené zánětlivé onemocnění jater. Rozlišujeme virovou hepatitidu typu A až G, ale nejčastějšími typy jsou hepatitidy A, B a C. Jejich výskyt je celosvětově velice vysoký.

Virová hepatitida A je nejméně závažným typem zánětu jater, jelikož probíhá pouze akutně a téměř vždy se spontánně vyléčí. Přenáší se špinavýma rukama, kontaminovanou potravou a vodou. V rámci léčby je potřeba dodržovat dietu, vyvarovat se alkoholu a tělesné aktivitě.

Virová hepatitida B je závažnější onemocnění, které může probíhat akutně i chronicky. Přenáší se krví, pohlavním stykem, slinami a kontaminovanými jehlami. Proto jsou ohroženou skupinou narkomani. Virová hepatitida typu B často vzniká přechodem z neléčené akutní formy a její nebezpečí tkví v tom, že přechází v jaterní cirhózu, na jejímž terénu často vzniká zhoubný nádor jater.

Virová hepatitida C se přenáší krví, pohlavním stykem a přenosem z matky na plod. Může probíhat v akutní, bezpříznakové formě, ale udává se, že až 85 % případů je ve formě chronické. Často přechází v jaterní cirhózu a karcinom jater.

Projevy žloutenky

Typický průběh hepatitidy má v počáteční fázi všech tří výše zmiňovaných typů velice podobné příznaky. Prvními projevy jsou nechutenství, bolest svalů a kloubů, únava, nevolnost, zažívací obtíže, tlak v pravém podžebří a slabost. Později se někdy přidá i zvýšená teplota a celkový obraz nemoci tak může vypadat jako chřipka, díky čemuž je hepatitida zpočátku někdy chybně diagnostikována. Nemocný někdy mívá světlou (acholickou) stolici, a naopak velmi tmavou moč. Při plně rozvinutém onemocnění následuje ikterická fáze, kdy se k těmto příznakům přidává i žlutavé zbarvení kůže, sliznic a očního bělma (žloutenka neboli ikterus). V některých případech může být prvním příznakem choroby právě až ikterus. Další průběh nemoci je už ale u různých typů odlišný.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Poradna

V naší poradně s názvem ZAKRSLÝ KRÁLÍK - CHOV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Srovnalíková.

Dobrý den,
koupili jsme si zakrslýho králíčka, bude mít 9 týdnů. Chci se zeptat, kdy s ním máme jít poprvé na veterinu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Na veterinu byste měli jít hned, protože králíci mohou mít mnoho nemocí, které nemusíte na první pohled poznat. Také existují různé vakcíny, které vás ušetří neštěstí z předčasného úmrtí králíčka.

Zdroj: diskuze Zakrslý králík - chov

Dieta na vyčištění bělma

Omezte příjem rafinovaných cukrů a sacharidů. Když začnete do svého jídelníčku přidávat více čerstvé zeleniny a ovoce, začnete postupně snižovat množství rafinovaného cukru a sacharidů ve stravě. To vám pomůže s detoxikací vašich jater. Také snížení množství nezdravého jídla vám pomůže s dobrým spánkovým režimem, pokud se potýkáte se špatným spánkem v noci.

Zdroj: Jak vyčistit bělmo

Poradna

V naší poradně s názvem KOTVALD :P se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

Zdravím,prosím a kde se to dá udělat? To vybělení bělma? :O zní to zajímavě a lákavě..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chirurgické bělení bělma se zatím v ČR neprovádí, protože není schválen postup bělení. Normálně se tento postup používá ve Spojených státech, kde je mnoho soukromých ordinací s touto nabídkou. Tato metoda bělení není zcela bez rizika. Při chirurgickém bělení očního bělma se používají silné chemikálie a objevují se zprávy o komplikacích po operaci. Tyto komplikace s hojením již vedly k úplnému rozleptání bulvy a následné destrukci oka. Pro příklad výsledku když se to povede je zde odkaz na operační centrum v USA: www.eyesbyklein.com/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvald :P

Jak poznat rakovinu jater

Rakovina jater je tichý zabiják. Může se vyskytnout náhlý úbytek tělesné hmotnosti, ztráta chuti k jídlu, pocit plnosti po pozření malého množství potravy, nevolnost, zvracení, bolest a otékání břicha.

Varovným příznakem může být také žloutnutí pokožky. Zdravá játra totiž bilirubin, který vzniká rozpadem červených krvinek, dokážou rozložit. Jenže pokud je orgán zasažen nemocí, bilirubin se hromadí ve tkáních a v kůži a způsobuje zažloutnutí. S tím souvisí i svědění kůže. Nutkání se stále škrábat je způsobeno tím, že odpadní látky, které tělo normálně odbourává právě játry, se místo toho hromadí v kůži.

Pokud se dlouhodobě cítíte slabí, omámení a máte pocit, že jste stále unavení, zastavte se raději u doktora. Možná si tím zachráníte život, většinu nádorů jater totiž lékaři objeví až v momentě, kdy je rakovina v pokročilém stadiu, a často je těžké, ne-li nemožné nemoc porazit.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Dědičné onemocnění jater

Některá dědičně podmíněná onemocnění jater, při nichž je porušen metabolismus bilirubinu uvnitř jaterních buněk, vedou ke skutečně výraznému zvýšení hladiny této látky v krvi. Jejich závažnost je však velice rozdílná. Patří sem například Gilbertův, Criglerův-Najjarův či Dubinův-Johnsonův syndrom. Nepříliš dobrou prognózu mají onemocnění střídavá, jako je hemochromatóza a Wilsonova choroba. V prvním případě je ve tkáních těla, a samozřejmě i v játrech, ukládáno nadměrné množství železa, v případě druhém se hromadí měď. Tyto látky mají nepříznivý vliv na jaterní funkce, jelikož jsou pro játra škodlivé.

Projevy dědičného onemocnění jater

Projevy jsou specifické podle příčiny onemocnění. Zásadní rozdíl v povaze metabolitů, které způsobují klinické projevy onemocnění, umožňuje dědičné metabolické poruchy rozdělit do dvou skupin:

  • nemoci malých molekul
  • nemoci komplexních molekul

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Diskuze

V diskuzi CHIRURGICKÉ VYBĚLENÍ BĚLMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Prosím o radu.. Kde se provádí tento zákrok? Na koho se obrátit? Děkuji!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chirurgické vybělení bělma

Fotogalerie penisu

Zde je k dispozici fotogalerie penisů z celého světa. Zastoupena je i Česká republika. Přehlídka penisů našinců je vidět zde. fotogalerie penisů.

Zdroj: Jak poznat plíseň na penisu

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK NA DNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Petra.

chtela bych vas moc poprosit o zaslani jidelničku při dně i o zaslani co se smí jist a co ne moc dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den, moc Vás prosím o napsání jídelníčku při nemoci dna. Beru lék Milurit.Občas mne pobolívá palec u nohy,ale více mne pobolívá na stejné noze vnitřní kotník. Prosím moc pomozte a poraďte jaké potraviny jíst a jaké ne. Na internetu se dočtu,že květák nelze jíst a jinde zase,že se může jíst a tak je to i s ostatními potravinami.
Moc děkuji za odpověď Kovářová Hana

Zdroj: diskuze Jídelníček na dnu

Zhoršení stavu psího chrupu

Kdo měl někdy staršího psa, tak ví, že s věkem se psovi více kazí zuby a zároveň se mu zhorší dech. Horší se mu také dásně, u nichž hrozí velké množství zánětů. Plak, který se usazuje psovi na zubech, je plný bakterií, které následně ovlivňují kvalitu psího chrupu. Bakterie se také šíří pod zuby, a tak mohou na dásních způsobit bolesti otoky. Vrcholem může být, když se dásně odtrhnou od zubů. Tento problém se dá poznat tím, že psovi krvácí dásně, nebo obsahují červené otoky. Pokud majitel psovi zuby nijak nečistí, může dojít také k tomu, že bakterie, které se v psí tlamě nachází, se dostanou do krve a způsobí poté srdeční nebo ledvinové problémy.

Zdroj: Nemoci starých psů

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZPŮSOBUJE ŽLUTÉ FLEKY V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Žluté skvrny v obličeji neboli žloutenka kůže poukazuje na těžší nemoci jater, slinivky ale i nemoci žlučníku a žlučových cest. Nejmarkantněji se to projevuje u infekční žloutenky, kdy žluč nemůže volně odtékat do dvanáctníku a odchází do krevního oběhu. Obvykle jsou nažloutlá zároveň i bělma očí. Při jakémkoliv náznaku zažloutnutí pokožky bychom se měli vyhýbat masu a nadměrnému solení a spíše konzumovat zeleninu. Vhodné je také zahájit efektivní detoxikaci - odjedování těla například užíváním zelené bio řasy chlorella -> www.zdravi-lecba.cz/… Také novorozeňata bývají lehce nažloutlá, mají novorozeneckou žloutenku, která se pitím mateřského mléka postupně eliminuje. Tento stav značí, že jejich matka jedla v těhotenství příliš mnoho potravin živočišného původu. Takový start do života není příliš příznivý a nastávající maminky by proto měly sestavovat opravdu pečlivě svůj jídelníček.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co způsobuje žluté fleky v obličeji

Bílé bělmo pomocí domácích prostředků

V extrémních případech spojených s náhlou změnou barvy očního bělma, je nejlepší obrátit se na optika nebo lékaře.

Tyto jednoduché domácí prostředky pomohou k vyčištění bělma:

Čajové sáčky

Jednoduše ponořte 2 sáčky zeleného nebo černého čaje do hrnku horké vody na 5 minut, vyjměte čajové sáčky, vymačkejte přebytečnou vodu a dejte je do lednice asi na 10 minut nebo trochu déle. Vychlazené čajové sáčky přiložte na zavřené oči a nechte 5 minut působit.

Okurka

Nakrájejte pár silných plátků okurky a dejte je na 15 až 20 minut do lednice. Poté chlazené plátky položte na zavřená víčka, dokud se nezahřejí. Poté vypláchněte oči vodou.

Dostatek ovoce a zeleniny

Oranžové a žluté ovoce a zelenina, jako je mrkev, dýně, citrony a pomeranče, obsahují vitamíny a antioxidanty, které vám pomohou udržet oči bílé. Jíst zelené, listové potraviny, jako je špenát a kapusta, má také pozitivní vliv na zdraví vašich očí.

Dostatek spánku

Důrazně se doporučuje, abyste si dopřáli alespoň 7 až 8 hodin spánku každou noc, protože dostatek spánku každou noc zajistí, že vaše tělo bude odpočaté a v důsledku toho budou i vaše oči odpočaté a budou obnoveny do své přirozené bílé barvy.

Zdroj: Jak vyčistit bělmo

Diskuze

V diskuzi JAK POZNAT NEMOCNÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den,
jen jsem se chtela zeptat pri nemoci jater je nafoukle bricho. Dodrzuji dietu dle doktoru chodim cvicit a dodrzuji spavny zivotni rezim. Jen jsem se chela zptat jestli se me to bricho nekdy zmensi. Rano je to celkem dobre ale odpoledne uz ne.
Ja jsem na zpravnem rezimu jen 6 nedel.
Je tady nejaka sance?
Dekuji Jitka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak poznat nemocná játra

Projevy deprese ve tváři – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy deprese ve tváři.

Zdroj: Jak poznat depresi

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Manželka užívá kolagen a jde to na ní poznat. Má hezčí kůži a celkově omládla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

No já mám tu stejnou zkušenost jak vaše manželka. Pokožka je po kolagenu hebčí a mám posit, že můj vzhled je mladistvější po čtyřicítce.Vyzkoušela jsem kolagen forte od rosenpharma.cz, jsem s ním naprosto spokojená

Zdroj: diskuze Kolagen

ZÁCPA

Projevy

Zácpu u králíka lze poznat už podle toho, jak se králík pohybuje. Králík, kterého trápí zácpa, obvykle totiž sedí s nahrbeným hřbetem, jeho břicho je nadmuté a králík samozřejmě vůbec nejí.

Příčiny

Zácpu u králíka může způsobit nevhodná strava (někdy králík spořádá i to, co by opravdu neměl, například když vám uteče z králíkárny, tak může v jejím okolí objevit řadu nevhodných věcí), problémem může být také nachlazení.

Léčba

Králíkovi, který trpí zácpou, se doporučuje poskytnout dostatek vody, případně zeleniny jako je salát a mrkev. Ideální je také pohyb, který pomůže rozpohybovat střeva. Pokud by ale zácpa trvala déle než den, je lepší navštívit veterináře, aby se vyloučilo vážnější onemocnění, jehož příznakem by mohla být zácpa.

Prevence

Prevencí může být zabezpečení králíkárny tak, aby se králík nenachladil a zároveň nemohl sníst něco nevhodného.

Nakažlivost

Ne

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÉ ŽILKY A ČERVENÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr blažek.

Dobrý den,mohu to mít ze sváření kovu.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano,při sváření kovů vzniká celé spektrum silného záření, které může oči takto poranit. Nejlepší léčba teď je chránit oči před ostrým světlem a nechat to přirozeně zahojit. Hojení trvá asi týden. Nejdříve odezní otok a pak i to zčervenání bělma. Příště používejte při sváření tlumící ochranné sklo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklé žilky a červené oči

Chirurgické vybělení bělma

Bílá část oka je pokryta tenkou membránou. Tato membrána je místem, kde se nacházejí červené žilky. Chirurgické vybělení bělma zahrnuje odstranění membrány v konkrétním místě. Chirurgické odstranění membrány bývá správnou volbou pro léčbu červených očí. Při této operaci se používají anestetika, je tedy bezbolestná. Samotná operace trvá 15 až 20 minut. Po zákroku se používá speciální prostředek, který napomáhá oku ve znovuobnovení membrány.

Podstoupit tuto operaci může téměř kdokoliv, ale musí mít v dobrém stavu povrchové cévy očí. Operaci nemohou podstoupit pacienti se žloutenkou, glaukomem, infekcí a zánětlivým onemocněním oka, revmatoidní artritidou, chudokrevností nebo pacienti s tenkým očním bělmem.

Stejně jako u každé operace i zde jsou určitá rizika. Pacientům jsou po operaci nasazeny antibiotické oční kapky, aby se zabránilo infekci. Zároveň se během procesu hojení může objevit zbarvení oka. K tomuto stavu dochází kvůli zvýšenému výskytu cév nebo jejich zvětšení.

Červené žilky v očích jsou nežádoucí, i když nejsou závažným zdravotním problémem. Jejich odstranění je spíše kosmetickou úpravou. Chirurgické vybělení způsobuje mladší a jasnější vzhled. Jde o bezpečný zákrok, který neovlivní zrak. Rizika jsou mírná, operace je bezbolestná a následná péče je minimální. Pokud opravdu toužíte mít bílé a světlé oči, chirurgické bělení očí může být pro vás ideálním řešením.

Zdroj: Domácí léčba červených žilek v očích

Jaterní selhání

Nejzávažnějším problémem, ve který mohou nemoci jater vyústit, je jaterní selhání. To je chorobný stav, při němž dochází k významnému snížení jaterních funkcí, především pak tvorby krevních bílkovin, srážecích faktorů a odstraňování jedovatých látek z organismu. V některých případech může selhání vzniknout velice rychle, kdežto jindy je jeho rozvoj spíše pozvolný. Všechna jaterní onemocnění je tedy potřeba velice důsledně léčit již od samého počátku a snažit se tak selhání předejít. Léčba totiž ani v dnešní době nemusí být vždy úspěšná. Nejhorší prognózu má zhoubný nádor jater.

Projevy selhání jater

Postižený jedinec se cítí slabý, objevují se bolesti břicha, nevolnost či žloutenka. Jak už bylo zmíněno výše, nástup chronického selhání je pomalejší, má však nakonec stejné důsledky. Mezi nejzávažnější komplikace jaterního selhání patří otok mozku, výrazně zvýšená náchylnost k infekcím, krvácivé stavy, selhávání ledvin, plic i srdce a další.

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Jak poznat bolest jater

Akutní jaterní onemocnění zmizí spontánně během několika dnů a jeho nevýhodou je, že se zřídka objeví klinické příznaky, které by na onemocnění upozornily. Proto se ve většině případů jaterní onemocnění diagnostikuje až v chronických, závažnějších stadiích. Stručně řečeno játra nebolí, ale pokud začnou játra tlačit a dostaví se i pocit únavy, tak je zle.

U dětí je situace obtížná. Zde se může jednat o dědičné vlivy. Některé dědičně podmíněné onemocnění jater, při nichž je narušen metabolismus bilirubinu uvnitř jaterních buněk, vedou ke skutečně výraznému zvýšení hladiny této látky v krvi. Jejich závažnost je však velice rozdílná. Patří sem například Gilbertův, Criglerův-Najjarův či Dubinův-Johnsonův syndrom. Nepříliš dobrou prognózu mají onemocnění střídavá, jako je hemochromatóza a Wilsonova choroba. V prvním případě je ve tkáních těla, a samozřejmě i v játrech, ukládáno nadměrné množství železa, v případě druhém se hromadí měď. Tyto látky mají nepříznivý vliv na jaterní funkce, jelikož jsou pro játra škodlivé.

Zdroj: Nemoci jater a jejich příznaky

Jak poznat depresi u jiných

  • Ptejte se. Pokud si myslíte, že někdo trpí depresí, zeptejte se ho. Vždy se ptejte na pocity a na to, co člověka trápí. Depresivní lidé mohou odpovědět pravdivě, nebo nepravdivě. Důležité je naslouchat. Je pro ně důležité, když si mají s kým popovídat.
  • Všímejte si. Řeč těla hraje důležitou roli v tom, jak komunikujeme s ostatními. Depresivní lidé budou mít špatné držení těla, vyhýbají se očnímu kontaktu. Často jsou tito lidé zanedbaní a bez úsměvu.
  • Poslouchejte. Vše zjistíte pouhým vnímáním druhého. Pokud depresivní člověk začne mluvit o sebevraždě, beznaději, nebo pokud mluví o podobných věcech, je důležité to brát vážně. Jedná se o příznaky deprese.
  • Podporujte je. Při komunikaci s takovýmito lidmi je důležité naslouchání. Vždy jim připomínejte, že tu jste pro ně.

Nikdy nezapomínejte na to, jak se tito lidé cítí, protože deprese je u každého jiná. Snažte se je pochopit a pomoci jim, nikdy je neodsuzujte.

Zdroj: Jak poznat depresi

Jak poznat vši

Veš dětská se týká pouze vlasů. Jiné druhy se mohou vyskytovat v ochlupení. Veš není přenašečem závažných chorob. Místa napadená vší nepříjemně svědí, dochází k podráždění pokožky. U citlivých jedinců může nastat i alergická reakce na vší trus zanesený do rozškrábaných míst. Ve výjimečných případech může dojít i ke zvýšení teploty.

Zde můžete na fotografiích vidět, co jsou vši a co lupy.

Zde můžete na fotografiích vidět, jak vypadají vši a hnidy.

Zdroj: Jak dlouho žije veš


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP