Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KRECE TYDEN PRED MESTRUACI SE SPINENIM

OBSAH

Febrilní křeče video

Zde můžete vidět, jak vypadají febrilní křeče.

Zdroj: Febrilní křeče

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD A TĚHOTENSTVÍ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria Kališová.

Může žena přít do iného stavu když je v přechodu? Poslední menstruaci jsem měla v loni na podzim.Toje už tak tři roky co mívam mestruaci dvakrát do roka.Děkují za brzkou otpovět.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je-li přítomna menstruace, může stále dojít k otěhotnění. Doporučuji koupit těhotenský test a pokud vyjde pozitivně, tak situaci co nejdříve řešit se svým gynekologem.

Zdroj: diskuze Přechod a těhotenství v přechodu

Febrilní křeče u dospělých

Febrilní křeče se u dospělých nevyskytují.

Zdroj: Febrilní křeče

Poradna

V naší poradně s názvem WWW REZAVE KRECE V BRICHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sarka Matasovska.

Dobry den chtela bych se zeptat mam uz dva mesice rezne krece v brichu nekdy to je pred jidlem nekdy po jidlu nekdy se stane ze mam treba dva dny klid pak znovu se to objevi minutu mam klid po minute to zacne chvilku krece pak to ustane na chvili a zase krec neni to jen pri menstruaci je to dost neprijemny muzete me prosim poradit dekuji Matasovska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kreče v břiše bude třeba rychle řešit, protože se můžou zhoršovat a nakonec vás můžou ohrozit i na životě. Pomoc hledejte u lékaře gastroenterologa na oddělení gastroenterologie. Obvykle je toto oddělení na poliklinice a nebo v nemocnici. Pro přesné zjištění příčiny bolestí bude potřeba laboratorně vyšetřit krev a také vyšetřit jícen a žaludek pomocí speciální sondy, která se zavádí ústy. Vyšetření je bezbolestné a nijak vás zdravotně neomezí, lékaři umožní přesně stanovit, co vám je a jak vás léčit. S návštěvou lékaře neotálejte, protože na speciální vyšetření žaludku se čeká několik týdnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Www rezave krece v brichu

Příznaky febrilní křeče

Typickým projevem febrilních křečí jsou generalizované tonicko-klonické křeče, v některých případech k typickým křečovým projevům nedochází a klinické projevy mají charakter febrilních synkop s poruchou vegetativních funkcí. Febrilní křeče přicházejí nejčastěji při úvodním vzestupu teploty. Často jsou prvním projevem nemoci vůbec, kdy právě tyto křeče upozorní na to, že má dítě nějaké infekční onemocnění. Teplotní hranice, na které křeče začínají, není známa. Na základě zkušeností víme, že pokud má dítě < 38,0 °C per rectum, je pravděpodobnost jednoduchých febrilních křečí nízká.

Obvyklými příznaky febrilních křečí jsou: ztuhnutí, prohnutí do oblouku a nekontrolovatelný třes, bezvědomí, oči obrácené v sloup. Většinou trvají do minuty (ale někdy i 15 minut).

Zdroj: Febrilní křeče

Poradna

V naší poradně s názvem FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobry den,
uz pres tyden mam silne krece v lytkach a postupuje to az k panvi,ted se mi udelali fialovocervene fleky na nohou a objevuji se fleky na hrudniku,obliceji a na rukou,jsem unavena a boli me i kosti,klouny i vlasy. chvilkama mam horecku a zimnici.
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyhle příznaky ukazují na infekci v krvi a nebo na cévní poruchu. Může to být zaviněno i nějakou bakterií. Je potřeba, abyste co nejdříve vyhledala lékařskou pomoc! Bude nutné vyšetření krve. Neodkládejte to a rychle běžte k lékaři, třeba i na pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fleky

První pomoc u febrilní křeče

První pomoc: položit dítě na postel nebo na zem, zamezit zranění dítěte (dát z jeho dosahu předměty, o něž by si mohlo ublížit), hlavu otočit na stranu pro lepší odtok slin nebo zvratků.

Zdroj: Febrilní křeče

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ UHNÍZDĚNÍ VAJÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobry vecer,mam dotaz 1.2 jsem mela posledni ms mam pravidelnou po 28 dnech test jsem delala 3.3 .2018 a u gynekologa jsem byla 8.3.2018 nebilo nic moc videt rekla mi ze tehotna jsem priblizne 10 dni kdy tedy doslo k oplodneni predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naty.

Dobry den, na začátku měsíce jsem mela nechrání pohlaví styk. Ale mela jsem dostat MS 20.8.a nic tyden jsem neměla, tak jsem šla na gynekologii a rekli mi ze elozni telisko mám v hrdle... tak mi to upravil tak jsem zacala krvacet.. 4dny jsem krvacela a mela jsem bolesti podbřišku a křeče, rezalo mi pak jako by cely břicho i zada jak mam ledviny.... ale odedneska mi přibylo boleni prsou jako bych mela krece nebo by me nekdo bodl nekdo nozem do mě... je to normalni??? Nikdy jsem to neměla..

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Febrilní křeče léčba

Lékem první volby je podání diazepamu ve formě rektálního mikroklysmatu, a to v dávce 5 mg u dětí s tělesnou hmotností nižší než 15 kg a 10 mg u dětí s hmotností nad 15 kg. Současně usilujeme o postupné snižování teploty ochlazováním a podáváním antipyretik.

Zdroj: Febrilní křeče

Diskuze

V diskuzi BOLEST, CO ZMIZELA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Dobrá.

Má dcera začala před 3 týdny užívat přípravek Senzycol na zánět v těle. Zmiňuji to, protože během těchto 3 týdnů měla také mestruaci, ale tentokrát jinou. Ona byla úplně v pohodě nechápala z čeho by to mohlo být a já také ne. Vždy totiž trpěla příšernými bolestmi, zvracela a měla migrénu. Vůbec nevím, po kom tohle zdědila po mě určitě ne. No, ale tentkrát fakt nic byla úplně v pohodě a jediné, co nás nakonec napadlo tak právě Senzycol. Myslíme si, že to musí být zásluha totoho doplňku stravy. Uvidíme při další menstruaci, ale snad máme pravdu a má dcera konečně budu v pohodě i když to zrovna bude mít.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest, co zmizela

Váha

Váha miminka se v tomto období pohybuje zhruba okolo dvou kilogramů.

Zdroj: 33. týden těhotenství

Diskuze

V diskuzi LABRADOR BOLEST LZ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den, máme černého Labradora (5 let). Před cca 20 dny jsem ji našel na dvoře v klubíčku s následnými velkými problémy vstát na LZ. Došla v evidentních bolestech do průjezdu kde jsem ji naložil na provizorní lehátko a odvezl k lékařce. RTG páteře měl dopadnout OK, jen na LZ více prosvětlená část u kosti - údajný zánět. Dostala prášky na týden a po 14 dnů se vše zdálo vpořádku. Nyní pár dnů postupně zhoršené problémy se vstáváním a na dotek nohy křeče. Vycházky na dvoře provádíme krátké a doma spíše leží. Prosím jak dále postupovat v léčbě. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Bernát.

Pane Martine, pokud nechcete experimentovat s různými veterináři, kteří z Vás budou pouze tahat peníze, doporučuji navštívit kliniku Animal, Dr. Hnízda, v Praze na Bílé hoře www.animalclinic.cz
Máme také Labradorku, nyní 9 letou a už má operované všechny nohy, což jí umožnilo žít docela pěkný a lehce aktivní život.
Přeji Vám, abyste se rozhodnul správně.

Zdroj: diskuze Bolest páteře u psa,mícha

Febrilní křeče očkování

Děti po febrilních křečích se vždy dispenzarizují. Doporučuje se odložit očkování živými vakcínami (zejména proti spalničkám) a konzultovat vhodnost aplikace různých vakcín vždy s dětským neurologem nebo se specializovaným centrem pro očkování rizikových dětí.

Zdroj: Febrilní křeče

Diskuze

V diskuzi OPERACE UCPANÝCH TEPEN V NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Houška.

Hezký den přeji.Mám dotez ohledně mého manžela má žíly na obou nohách byl už jednou na operaci žil obou nohou za nejaký rok měl při chůzi problémy měl bolest ,musel se zastavit chvilku odpočinout a zase mohl jít.Byl s tím na operaci kde mu zaváděli nějaký sten.Několik roků asi tak 6let měl klid,až před půl rokem se to znovu opakuje .Pan doktor mu předepsal lék Enelbin 100mg 2xdenně ráno a večer po 2 tabletách.Msi zavolat a objednat na kontrolu a zároven objednat na operaci baypasu Rád by věděl jak operace probíhá,jaké mohou nastat komplikace a jak dlouho pobude v nemocnici.Předem děkuji za odpověd.Dana Houšková manželka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Zdravim,zrovna jsem po teto operaci,takze v mem pripade se jednalo o předoperační vyšetření,nastup do nemocnice den pred operací,samotny zákrok cca 2.5hod.,pak 1-2 dny ARO nebo JIP,pak tyden na pokoji a tot vse..

Zdroj: diskuze Operace ucpaných tepen v nohách

Příznaky týden po oplodnění

I 5. den po oplodnění stejně jako celý 1. týden po oplodnění se stále jedná o ranné těhotenství, které se nemusí vůbec nijak projevovat. Absolutní většina žen v tu dobu ještě ani netuší, že je těhotná. Pokud v tuto dobu očekává menstruaci, může se domnívat, že došlo k jejímu zpoždění, ale nepřikládá tomu význam. Právě vynechání menstruace bývá prvním příznakem těhotenství, postupně se mohou (ale nemusí, je to velmi individuální) objevit i další, jako zvýšená teplota, bolesti prsou, pocit napětí, zvýšená únava a spavost, změna chuti, pocity nevolnosti, změny nálad, časté močení a další.

Zdroj: První známky těhotenství po oplodnění

Diskuze

V diskuzi ENTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamilka.

Ráda cestuji a enterol si vždy beru sebou, s užívání začínám zhruba týden před odjezdem. Nikdy mě průjem nepřekvapil. Účinkuje spolehlivě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lumika.

Děkuji za radu, určitě si ho sebou přibalím na dovolenou.

Zdroj: diskuze Enterol

Vývoj plodu

Jako prenatální vývoj označujeme proces, ve kterém se vyvíjí lidské embryo či plod v průběhu těhotenství. Dalo by se říci, že se jedná o období od oplodnění až po narození. Často se používají termíny jako vývoj plodu, fetální vývoj nebo embryologie. Jakmile u plodu skončí embryogeneze, a to v 10. týdnu těhotenství, dochází k tvorbě všech důležitých orgánů. Proto se následující období nazývá fetální.

  • 4. týden: Hlava a nohy embrya rostou, vyvíjejí se oči a uši. V budoucím hrudníku bije srdce a vytvářejí se plíce.
  • 8. týden: Nenarozené dítě přestává být embryem a stává se plodem. Plod už má všechny orgány. Vytváří se čelist včetně zárodků zubů v dásních. V mozku probíhá elektrická aktivita. Plod měří asi 2 cm a jeho srdce tepe asi 140–150krát za minutu.
  • 13. týden: Tlukot srdce je slyšet stetoskopem. Vytvořily se prsty s měkkými nehty. Na prstech jsou zřejmé otisky prstů. Plod reaguje na dotyk. Vyvíjejí se pohlavní orgány, ale určení pohlaví je stále obtížné. Plod se hýbe, svírá pěst a pohybuje hlavou. Na konci třetího měsíce (prvního trimestru) je plod asi 10 cm dlouhý a váží asi 150 g.
  • 17. týden: Plod slyší matčin hlas, tlukot srdce a další okolní zvuky. Plodová voda je dvakrát až třikrát denně obměněna. Matka přibývá na váze asi čtvrt kilogramu za týden. Plod měří okolo 16 cm a váží asi 250 g.
  • 21. týden: Matce se dále zvětšují prsa, zpravidla pociťuje první pohyby dítěte. Plod je asi 19 cm dlouhý a váží 350 g. Začínají mu růst vlasy a oční řasy. Na ultrazvukovém vyšetření jsou vidět pohyby a bývá možno rozpoznat pohlaví.
  • 25. týden: Plod je aktivní a otáčí se. „Saje“ si palec (ve skutečnosti však dosud nemá vyvinutý sací reflex). Má reálnou šanci (asi 70%) na přežití v případě předčasného porodu. Měří přes 30 cm a váží asi 900 g.
  • 29. týden: Plod rychle roste a přibývá na váze. Kope, může škytat a plakat. Chutí rozlišuje mezi sladkým a kyselým. Pracuje všech pět smyslů. Měří téměř 40 cm a váží asi 1,8 kg.
  • 34. týden: Plodu rychle narostl mozek. V případě předčasného porodu má dítě velmi dobrou šanci na přežití. Měří asi 42 cm a váží 2,3 kg.
  • 38. týden: Je krátce před porodem. Dítě měří od 48 do 54 cm a váží od 2,8 do 4 kg. Průměr jeho hlavy je 9,5–10,5 cm.

Zdroj: Vývoj plodu týden po týdnu

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika Jeništová.

Dobrý den,
Moc děkuji za odpověď.. Mám ještě prosím prosbu....Jak dlouho ten průjem a křeče mohou trvat? Poslední dávku jsem užila před 6 ti dny a od té doby trval průjem 3 dny, pak den bez a pak zase 2 dny křeče atd....je to normální? Vysvětluji si to tím, že jsou v těl ještě zbytky, ale nevím.....Moc děkuji

Erika Jeništová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Průjem a křeče jsou znakem detoxikace - očisty organismu, kvůli které se chlorella používá a jejich délka a intenzita jsou u každého individuální. Jak to popisujete vy je normální doznívání intenzivní detoxikační kůry. Experimentujte s tím a vylaďte to dávkováním do únosné míry.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella

Vývoj orgánů

  • vývoj oběhové soustavy
  • vývoj trávicího systému
  • vývoj endokrinního systému
  • vývoj kožního systému
  • vývoj lymfatického systému
  • vývoj pohybového aparátu
  • vývoj nervové soustavy
  • vývoj močového a reprodukčního systému
  • vývoj dýchacího systému

Zdroj: Vývoj plodu týden po týdnu

Diskuze

V diskuzi ŠALVĚJOVÝ ČAJ PŘÍPRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobrý den, prosím vás, jak dlouha musí být pauza u pití šalvějového čaje? Týden pít a týden pauza?? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Šalvějový čaj příprava

Špinění týden po menstruaci

Špinění po skončení menstruace může být zcela fyziologické - spousta žen místo krvácení pouze špiní, často pak při užívání hormonální antikoncepce, kdy se krvácení stává obecně slabším. Pokud ale žena menstruuje normální intenzitou a následující měsíc po menzes pouze špiní, pak je nutné ověřit, zda se nejedná o těhotenství.

Zdroj: Co značí špinění

Poloha plodu

Poloha plodu je dána vztahem dlouhé osy plodu k dlouhé ose dělohy. Nejčastější je poloha podélná (99,5 %). Přitom bývá nad pánevním vchodem hlavička (pak se jedná o polohu podélnou hlavičkou (asi v 96 %), nebo pánevní konec plodu (asi 4 %) – poloha podélná pánevním koncem. Výjimečně se stává, že miminko leží v děloze napříč nebo šikmo (poloha příčná nebo šikmá).

Zdroj: 33. týden těhotenství

Fotografie vývoje plodu

Zdroj: Vývoj plodu týden po týdnu

Je diazepam na febrilní křeče?

V rámci následné léčby a prevence recidiv febrilních křečí je doporučována profylaxe diazepamem v dávce 0,7–0,9 mg/kg/d ve 3 dávkách cca á 8 hodin, a to pouze ve vážných případech. V úvodu se diazepam podává raději rektálně, neboť má rychlý nástup terapeutické hladiny. Profylaxe diazepamem je doporučena jen u dětí, kde je prevence recidiv febrilních křečí nezbytná, nebo v případech, kde je extrémní úzkost rodičů z dalšího záchvatu.

Zdroj: Febrilní křeče

Jak jsou léčeny žaludeční křeče?

Zde je několik tipů, jak minimalizovat žaludeční křeče a poskytnout úlevu:

  • konzumovat zdravou a vyváženou stravu;
  • pít hodně vody při zácpě; konzumovat vysoké množství potravin s obsahem vlákniny;
  • nahradit odtučněným mlékem ostatní mléčné výrobky, které mohou způsobit nesnášenlivost mléčného cukru;
  • dostatečně odpočívat, protože stres vede k žaludečním křečím;
  • použít teplé obklady;
  • v některých případech pomáhá cvičení, zejména v případě, kdy jsou břišní svaly příčinou žaludečních křečí; dojde pak k uvolnění nebo natažení svalů a následné úlevě bolesti pacienta;
  • pití bylinných čajů, které pomáhají v trávení a uvolňují tělo, zejména čaj z máty, heřmánku a zázvoru;
  • pití sycených nápojů, které vedou k uvolnění plynatosti.

Zdroj: Žaludeční křeče

Febrilní křeče u dětí

Největší riziko u výskytu febrilních křečí představují děti ve věku < 3 měsíce. Febrilní křeče mohou nastat u malých dětí při rychlém vzestupu teploty. Obvykle se objevují na počátku horečnatého onemocnění. Nejčastěji se vyskytují u dětí ve věku 6 měsíců až 3 roky (po 6. roce už nebývají). U malých dětí je totiž mozek méně stabilní a horečka ho dráždí. Mozek pak předává neobvyklé informace nervům, respektive svalům. Většina teplotních křečí nastává při teplotě 39–40 °C. Záchvat může trvat pár sekund nebo i několik minut (je-li delší než 15 minut, je považován za komplikovaný). Dochází ke svalovým záškubům končetin či celého těla, dítě se třese, škube sebou. Může být spojen i se ztrátou vědomí. Každý takový záchvat vypadá hrozivě a rodiče mohou být velmi vyděšení.

Zdroj: Febrilní křeče


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP