Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PEKANOVE ORECHY WIKIPEDIE

OBSAH

Co to je alergie na ořechy?

Arašídy a ořechy (například vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, kešu, pekanové ořechy nebo pistácie) mohou působit jako alergeny a vyvolají alergickou reakci organismu. Pokud přijdete do kontaktu s něčím, na co jste alergičtí, buňky ve vašem těle uvolňují látku zvanou histamin. Histamin způsobuje rozšíření cév v tkáních, což má za následek například zúžení průdušek (astma), kopřivku a podobně.

Arašídy (podzemnice olejná) nejsou ořechy, ale luštěniny – rostou pod zemí, zatímco ostatní ořechy rostou na stromech. I přesto je řadíme v souvislosti s alergií mezi ořechy.

Alergie na ořechy se začíná projevovat už u malých dětí. První alergickou reakci je možné pozorovat již ve věku od 14 měsíců až do dvou let. Na rozdíl od jiných potravinových alergií, jako je alergie na mléko, je málo pravděpodobné, že se v dospělosti této alergie zbavíme. Statistiky uvádějí, že jen asi jeden z pěti lidí se zbaví alergie na ořechy v dospělosti.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbynek.

Můžete mi prosím zodpovědět otázku zdali je možná konzumace pistáciových oříšků děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ořechy obecně mají vysoký obsah mono a polynenasycených tuků, které mají protizánětlivé účinky. Mandle, makadamové ořechy, pekanové ořechy, pistácie a vlašské ořechy také snižují LDL (špatný cholesterol). Při dně můžete jíst 1 polévkovou lžíci ořechů obden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Jakým ořechům je třeba se vyhnout?

Jestliže jste alergičtí na arašídy, je možné, že se budete muset vyhnout i konzumaci jiných druhů ořechů. Totéž platí i v případě alergie na ořechy. Druhy ořechů, kterým je třeba se vyhnout:

  • mandle
  • para ořechy
  • kešu
  • kaštan jedlý
  • lískové ořechy
  • makadamové ořechy
  • pekanové ořechy
  • piniové oříšky
  • pistácie
  • vlašské ořechy

Důležité je také dávat pozor na to, zda nejsou ořechy součástí jiných potravin. Zejména se může jednat o tyto potraviny:

  • pečivo
  • čokoládové bonbony
  • sladkosti (zmrzlina, mražené dezerty, pudinky a horká čokoláda)
  • obiloviny (müsli)
  • celozrnné pečivo
  • energetické tyčinky
  • med
  • omáčky
  • saláty a zálivky

Velmi důležité je vyvarovat se některých potravin i při vaření. Doporučuje se důkladná kontrola etiket na potravinách, aby nedošlo k alergické reakci, jelikož se mohou různé druhy ořechů objevit i v másle, různých pastách (potravinových), oleji, mouce nebo v různých extraktech.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Diskuze

V diskuzi NEMOC HRUŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Jakoubková.

Krásná mladá hrušeň má jíž plody a už 2 rok opadávají listy jsou na nich tečky a žloutnou vždy tuto dobu červenec, potřebuji poradit jak a čím stříkat.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.

Houba, která má dva hostitele, podrobnosti viz Wikipedie nebo Google, léčba vykácet okrasné jehličiny, zejména chvojku, jalovec a i jiné v okruhu nejméně čtvrt kilometru, nebo tu hrušku.

Zdroj: diskuze Nemoc hrušní

Betaglukan podle Wikipedie

Podle Wikipedie je glukan oligosacharid nebo polysacharid složený z opakujících se molekul glukózy. Může být nevětvený (lineární) i různě rozvětvený. Buněčná stěna typická pro chytridiomycety je chitin, beta-1, 3-glukan a beta-1,6-glukan. Množí se nepohlavně produkcí.

Zdroj: Betaglukan

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE MSM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

MSM je organická síra a obsahují ji aminokyseliny methionine a cysteine, které jsou běžně dostupné v přírodních potravinách, jako je maso a mléčná syrovátka. Prvotním zdrojem MSM jsou některé bakterie a řasy, které vypouštějí MSM do vzduchu. To se pak prostřednictvím deště dostane do půdy a odtud přes rostliny do potravního řetězce. Čisté MSM se extrahuje z biologických zdrojů pomocí náročné chemické technologie v domácích podmínkách neproveditné.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

msm:
ch3-so2-ch3
se vyrabi prumyslove - viz wikipedie
nabizi: 4fitness.cz
dodava telu siru, zmensuje bolestivost kloubu a svalu.
Nesnasi se s salicilaty (nevim jak moc)

Zdroj: diskuze Co je msm

Pistácie a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 60 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Nízký obsah vitaminu K mají např. mandle, makadamové a para ořechy, dále ořechy vlašské a pekanové.

Doporučení: Účelem antikoagulační léčby je snížení krevní srážlivosti. Skladba potravin v jídelníčku má být taková, aby nebyl celkovým obsahem a nevyváženým příjmem vitamínu K (někdy též nazýván vitamín „protikrvácivý“) rušen účinek nastaveného dávkováni antikoagulačních léků. Perorální antikoagulancia jsou velmi užívanou skupinou léků, mezi nejčastější patří Warfarin. Cílem diety při antikoagulační léčbě je zajistit stabilní příjem vitaminu K a zabránit jeho nadměrnému příjmu potravou. Vitamín K je široce zastoupen.

Nízký obsah vitaminu K mají např. mandle, makadamové a para ořechy, dále ořechy vlašské a pekanové.

Vyšší obsah vitaminu K mají především ořechy kešu, lískové a pistácie. Tyto druhy konzumujte spíše výjimečně.

Ořechy a semena jsou důležitou součástí pestré, vyvážené stravy. Dodávají tělu zdraví prospěšné tuky, obsahují i bílkoviny, vlákninu a celé spektrum vitaminů a minerálních látek. Příkladem jsou vitaminy skupiny B, především thiamin a vitamin B1, jehož nedostatek způsobuje únavu a narušuje funkci nervů a srdce. Dále antioxidačně působící vitamin E, železo, selen, mangan, hořčík atd. Pozor však na jejich vysoký obsah tuku. Ořechy a semena obsahují ve 100 g až 90 % tuku! Pokud tedy chcete hubnout, pečlivě sledujte snědené množství, protože sníst sáček ořechů znamená přijmout cca 2 800 kJ a vyčerpat tak více než denní doporučený příjem tuků.

I když jsou ořechy a semena zdraví prospěšná, nelze je jíst bez omezení. Jedna porce by měla být o váze 25 – 30 g. Optimální je sníst týdně do 100 g ořechů nebo semen.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE A ORECHY A WURM EX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel J. Polasek.

Chtel jsem se zeptat jestli je mozne brat pripravek wurm-ex v pripade ze je clovek silne alervicky na orechy. V popisu se uvadi ze obsahuje vytazek z oresaku kralovskeho, ovsem z listovych pupenu a nikoliv plodu. Dekuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejspíše to problém dělat nebude, ale chce to větší pozornost a v případě alergické reakce informovat ošetřujícího lékaře o tom, že Wurm-Ex užíváte.

Zdroj: diskuze Alergie a orechy a wurm ex

Zánět prostaty podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že prostatitida je zánět předstojné žlázy, spíše známé pod názvem prostata. Jedná se o nejčastější urologický problém mužů do 50 let. Mezi symptomy tohoto zánětu patří horečka, zimnice, dysurie či sexuální poruchy. K léčbě jsou indikována antibiotika.

Typy prostatitidy:

  • akutní prostatitida
  • chronická bakteriální prostatitida
  • chronická prostatitida – syndrom chronické pánevní bolesti
  • asymptomatická zánětlivá prostatitida

Zdroj: Zánět prostaty

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ JEŠTĚ ZELENÉ SLUPKY OŘEŠÁKU ČERNÁNÍ SLUPKY NA JEŠTĚ NEDOZRÁLÝCH OŘEŠÍCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Malinová.

pod černající slupkou jsou malí červíci,co je toho příčinou?Jaká je ochrana?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga Charvatova.

Mam stejne problemy s orechy.Prosim o radu.

Zdroj: diskuze Černání ještě zelené slupky ořešáku černání slupky na ještě nedozrálých ořeších vlašských ořechů

Černý česnek podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že černý česnek je typická ingredience asijské kuchyně. Vzniká Maillardovou reakcí (nikoli fermentací), kdy se celé cibule česneku vystaví zvýšené teplotě po dobu několika týdnů, čímž se barva stroužků změní z bílé na černou.[1]

Tento česnek je úplně černý, ale přitom není spálený ani obarvený. Je měkký a mazlavý, proto není vysušený a šťávy má pořád dostatek. Není ostrý, ani štiplavý, má spíše nasládlou umami chuť.

Zdroj: Černý česnek

Poradna

V naší poradně s názvem VLÁŠSKÉ OŘECHY Á ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

Prosím, mohu vlašské ořechy při užívání warfarinu?........děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Radši moc ne. Vlašské ořechy v sobě obsahují omega 3 mastné kyseliny a ty zesilují účinky Warfarinu. Dvě tři jádra za den nevadí, ale ne víc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vlášské ořechy á ředění krve

Lískové ořechy a Warfarin

Lískové ořechy ve 100g obsahují 60 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA JIDELNICEK MAČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý den ,chci se zeptat ,zda mezi jidly muzu treba jist hlavkovy salat.dekuji.Pak jsem se dočetla ze když je hlad ze dopoledne orechy a rozinky ,a odpoledne mezi jidly bily jogurt s orechy a skorici,to jako muzu hned v prvni den takto jist?Moc dekuji preji pekny den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz na jidelnicek Mačingové

Makadamové ořechy a Warfarin

Makanové ořechy ve 100g obsahují 2 mikrogramy vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Ořechy vlašské a Warfarin

Vlašské ořechy ve 100g obsahují 2 mikrogramy vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matej.

Zdravím,
Rád by som sa spýtal aké je množstvo purinov v českej Nugete? Kakao tam nieje iba lieskové orechy.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nugeta obsahuje kakaový prášek, který ji zbavuje dohněda. Nugeta obsahuje také hodně cukru. Kakako a cukr jsou složky, které zesilují metabolismus purinů a zvyšují hladiny kyseliny močové v krvi. Když si dáte jednu nugetu za týden a v tom dni omezíte příjem jiných rizikových potravin, jako je alkohol, maso a vnitřnosti, tak se nic nestane. Pokud neodoláte a nugetu budete konzumovat často, tak zhoršíte vývoj onemocnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny tabulka

Rakovina jazyka podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že jazyk je svalový orgán nacházející se v ústní dutině. Jeho sliznice je kryta mnohovrstevným dlaždicovým epitelem, jehož četné výběžky (papily) dodávají jazyku zvláštní matný vzhled. U člověka jeho velká ohebnost ve spojení s jeho přesným řízením umožňuje vytvářet širokou škálu zvuků, čehož lidé využívají při mluvení lidskou řečí. Svaly jazyka tvoří celou hmotu jazyka a dají se rozdělit na vlastní svaly jazyka (intraglosální) a vnější svaly jazyka (extraglosální). Často se tvrdí, že se jedná o nejsilnější sval v těle, ničím to však není podloženo. Kromě toho, že neexistují objektivní kritéria, podle nichž by se síla svalu dala měřit, jazyk ani není jen sval, obsahuje také mnoho chuťových receptorů, zvaných chuťové pohárky. Člověk rozlišuje čtyři základní chutě: sladkou, slanou, kyselou a hořkou. V dnešní době je uznávaná i další, to znamená pátá chuť – umami. A hovoří se o dalších.

Zdroj: Rakovina na jazyku

Diskuze

V diskuzi MŮŽU MÍSTO WARFARINU POUŽIVAT VLAŠSKE OŘECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mašlonka Leo.

Nechci uživat tabletky na ředěni krve slyšel jsem že jako náhrada za warfarin mužu užívat vlašske ořechy co je na tom pravda.Děkují

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Můžu místo warfarinu použivat vlašske ořechy

Možná rizika

Pražení a další tepelné úpravy mohou snižovat účinnost aktivních složek, slané ořechy mohou být konzumovány jen v mírném množství, zvláště osobami, které musí omezovat příjem soli. Navíc u některých osob existuje alergie na různé typy ořechů (para, mandle, lískové ořechy a další) nebo arašídové oříšky (arašídy nejsou ve skutečnosti ořechy, ale luštěniny, podobně jako fazole nebo hrách, z nutričního hlediska jsou však srovnatelné s ořechy a pro zdraví jsou stejně dobré). Alergie na ořechy může způsobit anafylaktický šok, proto ořechy i jejich pouhé stopy v potravinových výrobcích musí být ze stravy alergických osob úplně vyloučeny.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Opar podle Wiki

Wikipedie uvádí, že jednoduchý opar neboli herpes (latinsky Herpes simplex) je skupina infekčních onemocnění kůže a sliznic. Způsobuje je Herpes simplex virus. U většiny lidí se po první infekci vytvoří dostatečná imunitní obrana. Je však stále velké množství lidí, u nichž se onemocnění opakuje, a to nejčastěji na rtech.

Dále Wikipedie uvádí, že existuje 5 postupných stadií oparu:

  1. 1. den – fáze brnění, pocit pnutí
  2. 2.–3. den – fáze vřídku, opar se dere na povrch jako shluk malých vřídků, ty mají nažloutlou barvu a obsahují hnis
  3. 4. den – vřídky prasknou, vyteče z nich tekutina, tato fáze může být velmi bolestivá
  4. 5.–8. den – vytvoří se strup, který však často praská, to může být způsobeno přílišným otevíráním úst, strup poté svědí, pálí, může z něj vytékat i krev
  5. 8.–12. den – opar se postupně ztrácí, může však po něm zůstat zarudlé místo nebo jizva

Dle Wikipedie jsou v současné době pouze dvě soupravy ELISA-VIDITEST a IF-VIDITEST anti-HSV1+2, které jsou určeny pro diagnostiku chorob vyvolaných nebo spojených s HSV1 nebo HSV2, například genitálního a labiálního herpesu, herpetické gingivostomatitidy, herpetické keratokonjunktivitidy, včetně infekcí provázených neurologickými komplikacemi (encefalitida, meningitida, zánětlivé neuropatie a polyneuropatie). Soupravu lze též využít pro diferenciální diagnostiku neuroinfekcí, očních infekcí a kožních exantémových onemocnění. Nerozlišuje typ HSV1 a HSV2.

Zdroj: Proč se dělají opary

Kešu ořechy a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 26 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Para ořechy a těhotenství

Ořechy v těhotenství zajistí přísun kvalitních tuků a bílkovin. Obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, které chrání naše tělo před škodlivými vlivy. Jejich konzumací navíc získáte pocit sytosti a také si zajistíte kvalitní a pevné vlasy, nehty či zuby. Ořechy obsahují kvalitní rostlinné oleje.

Dávejte přednost ořechům, které již máte vyzkoušené. Zpestřením v jídelníčku jsou i para ořechy, které jsou díky svým výživovým vlastnostem v těhotenství doporučovány, tedy pokud nemáte alergii.

Zdroj: Para ořechy

Na podporu mozku

Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin. Dále obsahují železo, selen, zinek, vitamin E a vitaminy skupiny B. Podle moderních výzkumů ořechy příznivě působí na srdeční a cévní nemoci, regulují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu a působí proti ateroskleróze. Ořechy – podobně jako olivový olej - snižují hladinu cholesterolu, ale ořechy navíc ještě přispívají k udržení pružnosti tepen, protože obsahují aminokyselinu arginin. Ořechy jsou v tomto směru údajně tělu prospěšnější než olivový olej. Díky kyselině alfa lipoové (ALA) jsou tyto plody významným antioxidantem.

Zdroj: Vlašské ořechy

Prodej a cena

Zde můžete porovnat ceny a zakoupit para ořechy.

Zdroj: Para ořechy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP