Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK SE POZNÁ ŽLUČNÍKOVÁ KOLIKA

OBSAH

Diagnostika

Žlučníková kolika je nejčastěji potvrzena ultrazvukem břicha. Dalšími používanými zobrazovacími technikami jsou ERCP a MRCP. U nemocných se žlučníkovou kolikou je častým nálezem tak zvané Murphyho znamení. Komplikace způsobené žlučovými kameny mohou být zjištěny také krevními testy.

ERCP

Endoskopická Retrográdní CholangioPankreatikografie je technika, která kombinuje použití endoskopie a skiaskopie k diagnostice a léčbě problémů žlučových duktálních systémů. Provádějí ji především vysoce kvalifikovaní a speciálně vyškolení gastroenterologové. Prostřednictvím endoskopu může lékař vidět vnitřek žaludku a dvanáctníku a vstříknout kontrastní látku do kanálků ve žlučníku, aby je bylo možné vidět na rentgenových snímcích.

MRCP

Magnetická Rezonanční CholangioPankreatikografie je lékařská zobrazovací technika. Využívá zobrazování magnetickou rezonancí k neinvazivnímu zobrazení žlučových a pankreatických vývodů. Tento postup lze použít k určení, zda jsou žlučové kameny usazeny v některém z kanálků obklopujících žlučník.

Murphyho znamení

Murphyho znamení (také nazývané Sweeneyho znamení) je manévr během fyzického vyšetření břicha. Je užitečný pro rozpoznání důvodu bolesti v pravém horním kvadrantu. Typicky je pozitivní u cholecystitidy - zánět žlučníku, ale negativní u choledocholitiázy žlučové kameny.

Klasicky se Murphyho znamení testuje při vyšetření břicha v poloze na zádech. Provádí se tak, že pacienta požádáme, aby vydechl, a poté jemně položíme ruku pod žeberní okraj na jeho pravé straně na střední klavikulární linii (přibližné umístění žlučníku). Pacienta poté instruujeme, aby se nadechl. Normálně je během nádechu břišní obsah stlačen dolů, když se bránice pohybuje dolů (a plíce se roztahují). Pokud pacient přeruší nádech z důvodu bolesti žlučníku, který se při nádechu právě dostal pod prsty vyšetřujícího a trhne sebou s lapáním po dechu, test je považován za pozitivní. Aby byl test považován za pozitivní, musí se ověřit na levé straně, kde nesmí stejný manévr vyvolat žádnou bolest.

Zdroj: Zvracení zelené šťávy

Poradna

V naší poradně s názvem OD KDY SE TVOŘÍ SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřiny.

od kolika let se tvoří ejakulát nebo kdy ho muž má v kolika letech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tvorba spermatu začíná již v dětském věku. Přesný věk je individuální a bývá v rozmezí 13 až 15 let. Obvykle zdravý chlapec ve věku 14 let má již plně funkční semenné váčky a je schopen oplodnit ženu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Od kdy se tvoří sperma

Ledvinová kolika v těhotenství

Ledvinová kolika v těhotenství vyžaduje klidový režim maminky v nemocnici. Nedoporučují se žádné osvědčené rady, ale okamžitá návštěva u lékaře, který provede vyšetření a případnou léčbu.

Zdroj: Ledvinová kolika

Diskuze

V diskuzi OD KDY SE TVOŘÍ SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřiny.

od kolika let se tvoří ejakulát nebo kdy ho muž má v kolika letech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan​ Miškovský.

Od kolika let je sperma?

Zdroj: diskuze Od kdy se tvoří sperma

Ledvinová kolika po porodu

Pokud se objeví ledvinová kolika po porodu, vždy je důležitá návštěva lékaře, který stanoví diagnózu a léčbu. Lékař zváží veškerá pro a proti a nasadí léčbu. Pokud je nevyhnutelná operace, provádí se většinou laparoskopicky.

Zdroj: Ledvinová kolika

Poradna

V naší poradně s názvem FAKULTNÍ POLIKLINIKA KARLOVO NÁMĚSTÍ 554 32 ODBĚRY KRVE HEMATOLOGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Brunová.

Prosím o info,
Od kolika hodin je v provozu oddělení centrálního odběru krve? Jsem diabetik a léčena pro hypofunkci štítné žlázy, tak mě odesílá lékařka z Vysočan na lačno hned ranní odběr. Vím, že je to v přízemí, ale nevím od kolika hodin.
S pozdravem Marie Brunová

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Odběrové centrum

Pracoviště:

Fakultní poliklinika (FP), Karlovo nám. 32 (budova B, přízemí)

Provozní doba:

Po - Pá: 6:30 – 14:30

Zdroj: diskuze Fakultní poliklinika karlovo náměstí 554 32 odběry krve hematologie

Příznaky bolesti žlučníku

Hlavním příznakem je náhle vzniklá bolest v pravém nadbřišku. Bolest vystřeluje až pod pravou lopatku a do zad. Bolest je zprvu nárazovitá a kolikovitá, označuje se jako žlučníková kolika, což je silná bolest v podjaterní krajině, která přichází ve vlnách, později je ale trvalá. U poloviny nemocných je onemocnění spojeno se zvracením a nevolností. Pokud se zánět šíří na jiné orgány nebo na stěnu dutiny břišní, můžeme pozorovat vyšší teploty a třesavku.

Zdroj: Problémy se žlučníkem

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ TINKTURU Z PUPENŮ - KOLIKA % ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Volf.

Dobrý den,
v receptu uvádíte: ... "Čerstvé pupeny dejte do litrové zavařovačky pěkně až po okraj a zalijte je roztokem alkoholu a vody v poměru 1 díl alkoholu ku 3 dílům vody"...
Prosím, kolika % alkohol doporučujete použít do roztoku pro luhování pupenů?
Předem děkuji za odpověď.
Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

60% alkohol.

Zdroj: diskuze Recept na domácí tinkturu z pupenů - kolika % alkohol

Co je to ledvinová kolika

Za vznikem ledvinové koliky stojí v největším množství případů močový kamének, který buď blokuje cestu z ledvinové pánvičky do močovodu, nebo již močovodem prochází. Ledvinové kameny vznikají krystalizací minerálních solí v moči, při jejím nasycení krystalotvornými látkami a při změně pH moči, například v následku infekce, a na jejich tvorbě se podílí více chorobných mechanismů současně. Kameny mohou mít různý původ a složení, nejčastěji se jedná o kameny vápenných a fosforečnanových solí. Muži tímto onemocněním bývají zpravidla postiženi dvakrát až třikrát častěji než ženy.

Zdroj: Ledvinová kolika

Diskuze

V diskuzi KOJENECKÁ KOLIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Jelikož máme první miminko, tak nás kolika trochu překvapila :O Ale naštěstí máme švagrovou dětskou doktorkou a ta nás uklidnila, že to je u miminek časté...trávení ještě není "zralé", tak prdíky mohou potrápit.
Dáváme 5 kapek Espumisanu před každým kojením a už je to mnohem lepší. Já si dávám pozor na stravu a teda dudlík je velký pomocník :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza.

Kapičky na koliku mám opravdu vyzkoušené a nejlépe můžu říct,že nám z toho vyšel Espumisan...výborná zkušenost,cena,chuť i doba po kterou lahvička vydrží...(na měsíc při užívání 5 kapek před kojením)....

Zdroj: diskuze Kojenecká kolika

Obrázky

Zde můžete vidět fotografie zachycující příznaky onemocnění dnou.

Zdroj: Jak se pozná dna

Diskuze

V diskuzi KOLIKA U MIMINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana.

Já jsem o novorozenecké kolice nic nevěděla...pár dní po narození dcera začala dlouze plakat a rudnout v obličeji...byla to kolika a dost mě to vyděsilo...ale prý to trápí hodně miminek..dostali jsme Espumisan kapky a začali dávat před každým kojením 5 kapek...a postupně se to začalo zlepšovat, trávení se upravilo...a mně se také velmi ulevilo :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolika u miminek

Foto svrabu

Zde můžete vidět další fotografie s příznaky onemocnění svrabem: svrab foto.

Zdroj: Jak se pozná svrab

Diskuze

V diskuzi KOLIKA U MIMINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Espumisan jsou výborné kapičky na prdíky ....a můžou je i kojenečci od narození....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

S kolikami jsme u miminka bojovali hrozně dlouho. Měli jsme problém už v porodnici, zlepšilo se nám to až po www.sunar.cz/produkt…

Zdroj: diskuze Kolika u miminek

Co může ukázat vyšetření krve

Při podezření na dnu lékař odebere krev a moč. Může tak vyhodnotit hladinu kyseliny močové. Případně doporučí punkci kloubu a z odebrané tekutiny zjišťuje hladinu soli.

Zdroj: Jak se pozná dna

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE POZNÁ PARKINSONOVA NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hlavatý Ladislav.

Prosím, jak se pozná Parkinsonova nemoc?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Častým projevem parkinsonovy choroby jsou třes či pocity únavy a ztuhlosti v končetinách a zádech. Také křeče, častější zácpa a problémy se spaním. Následuje zpomalení chůze a zhoršená mimika. Jedním z prvních varovných signálů může být klidový třes rukou, zhoršení čichu a chuti. Zpočátku může třes postihnout jen jednu končetinu a teprve postupem času postihuje obě strany. Často třesem trpí horní a dolní končetiny křížem, tedy například pravá ruka a zároveň levá noha. Parkinsonický třes může zachvátit taky jazyk, rty a krk.
Onemocnění se potvrdí vyšetření mozku lékařem neurologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se pozná parkinsonova nemoc

Léčba ledvinové koliky

Léčba ledvinové koliky je konzervativní nebo chirurgická, spočívá hlavně v odstranění kaménku nebo jiné překážky (krevní sraženina, hnis) z močových cest. Konzervativní léčba spočívá v aplikaci analgetických a spasmolytických léků a ve zvýšení příjmu tekutin, případně infuzní terapii pro podporu spontánního vyloučení konkrementu.

Zdroj: Ledvinová kolika

Diskuze

V diskuzi LEDVINOVÁ KOLIKA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Tady se píše hromada jídel, co se nesmí. Proč se jednoduše nedoporučí, co se jíst má. Byl by to určitě kratší seznam.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nasťa.

mám půjčené 3 knihy a tady na netu a všude je něco jiného??
tak bych ráda opravdu měla nějakou jistou odpověď a hlavně někoho kdo se pásku z ledvin zbavil a jak, Děkuji, N.

Zdroj: diskuze Ledvinová kolika dieta

Jak poznat záchvat dny

Akutní záchvat dny nastupuje velmi rychle. Má za následek velkou citlivost a bolestivost kloubu. Prvním postiženým kloubem bývá nejčastěji palec u nohy. Palec napuchne, zčervená, je přecitlivělý na dotek a kůže je leskle napnutá. U nemocného se velmi často objevuje zimnice a zvýšená teplota.

Zdroj: Jak se pozná dna

Poradna

V naší poradně s názvem VODA NA PLICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Horáčková.

Jakým vyšetřením se pozná voda na plicích?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pleurální výpotek, někdy označovaný jako „voda na plicích“, je nahromadění přebytečné tekutiny mezi vrstvami pleury mimo plíce.
Voda na plicích nemusí mít žádné příznaky a často se zjistí až z rentgenového snímku. U některých pacientů ale byly hlášeny příznaky jako bolest na hrudi, suchý, neproduktivní kašel, dušnost nebo obtížné, namáhavé dýchání, ortopnoe (neschopnost snadno dýchat, pokud osoba nesedí vzpřímeně nebo nestojí vzpřímeně).
Jak se diagnostikuje pleurální výpotek?
Mezi testy, které se nejčastěji používají k diagnostice a hodnocení pleurálního výpotku, patří:
- Rentgen hrudníku,
- Počítačová tomografie (CT) skenování hrudníku,
- Ultrazvuk hrudníku,
- Thoracentéza (jehla zasunutá mezi žebra pro získání biopsie nebo vzorku tekutiny),
- Analýza pleurální tekutiny (vyšetření tekutiny odebrané z pleurálního prostoru).
Pokud pleurální výpotek zůstal nediagnostikován navzdory předchozím, méně invazivním testům, lze provést torakoskopii. Torakoskopie je minimálně invazivní technika, při které se využívá malé kamerky zasunuté do pleurálního prostoru. Provádí se v celkové anestezii. Tato metoda umožňuje nejen vizuální hodnocení pohrudnice, ale často umožní i léčebný zásah.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Voda na plicích

Příznaky ledvinové koliky

U ledvinové koliky se objevuje krutá bolest v zádech vystřelující do břicha a podbřišku směrem k močovému měchýři, u muže mnohdy až do varlat. To, kam se bolest šíří, je klíčové pro výskyt lokalizace obstrukce (překážky) – výše uložené kameny nebo sraženiny vystřelují do beder, níže pak spíše do genitálu a do podbřišku. Dalším znakem je častější močení, může se dostavit nevolnost, zvracení nebo reflexní ileózní stav (zástava pasáže střev). Pacient je neklidný, neustále mění polohu těla nebo přechází po místnosti. Spíše než leh mu vyhovuje sed a stoj.

Zdroj: Ledvinová kolika

Příznaky

Většinou se příznaky nemoci přihlásí až tehdy, sestoupí-li kámen níže do močovodu a začne vytvářet překážku pro odtok moči. Pokud kámen močové cesty ucpe, vzniká prudká intenzivní bolest v boku či podbřišku, která se nazývá kolika. Bolest bývá přerušovaná a může vystřelovat až do třísla či oblasti genitálu. Bolest vzniká stahy svalové stěny močovodu, kterými se snaží překážku vypudit. Pokud močový kámen poškodí stěny močových cest, nachází se v moči krev, která je zbarvena do červena. V moči mohou být i malé kusy poškozené močové sliznice. Kolika bývá často také doprovázena nevolností, někdy až zvracením. Bolesti při močení jsou však vzácné, typičtější jsou pro urogenitální infekce.

Pokud nedojde k odstranění kamenu, ať již samovolnému či umělému, může dojít k poruše odtoku moči. Nad zaseknutým kamenem se moč hromadí, což zvyšuje riziko infekce, neboť stagnující moč je pro bakterie doslova živnou půdou. Infekce se může šířit vzhůru do ledvin a vzniká pyelonefritida. Navíc zvyšující se tlak nahromaděné moči zvětšuje a natahuje ledvinové pánvičky a kalichy, až vzniká hydronefróza, která může vyústit v nevratné poškození ledvin.

Zdroj: Rozpouštění ledvinových kamenů

Bolest žlučníku

Bolest žlučníku je různorodá. Hlavním ukazatelem, že žlučník není v pořádku a je postižen zřejmě nějakým onemocněním, je bolest. Kromě bolesti mohou na nemoc poukázat i další příznaky jako napětí v okolí pravého podžebří, pocit plnosti břicha, píchání v pravém podžebří, slabá či silná bolest v pravém podžebří, napětí, píchání a bolest, která může vystřelovat do zad až k pravé lopatce. Tyto příznaky mohou být dále doprovázeny říháním, škytáním či zvracením. Dalším viditelným příznakem, který poukazuje na nějaký problém se žlučníkem, je nažloutlé oční bělmo.

Pokud se u vás projeví bolest žlučníku, je důležité ji co nejdříve řešit, neboť bolesti ani jejich původ samy od sebe jen tak nezmizí. Bolesti žlučníku se odstraňují pomocí léčby. K tomu, aby k ní mohlo být přistoupeno, je zapotřebí v první řadě diagnostika, díky níž se zjistí, o jaké konkrétní onemocnění se jedná. Podle toho se pak problém řeší pomocí analgetik, která jsou podávána ve formě prášku, injekcí či kapačkou (například žlučníková kolika). Léky na žlučník uleví od nepříjemných bolestí v podžebří a pomohou odstranit chronickou zácpu způsobenou nedostatkem žluči ve střevě. Choleretikum také podporuje tvorbu vylučování žluče a tím pádem uvolňuje bolestivé křeče hladkého svalstva žlučníku. Pokud však pociťujete výrazné obtíže doprovázené nechutenstvím či brzkým pocitem plnosti, užívání choleretik doporučujeme spojit s vhodnou úpravou stravy (vynechání mastného, smaženého, příliš sladkého) a celkovou očistou organismu, která podrážděný žlučník zklidní. Pokud léky nezabírají, nastupuje laparoskopický operační zákrok (u výskytu zánětů, nádoru, kamenů, žlučníkového písku).

Zdroj: Žlučníkové problémy

Jak se pozná rakovina kostí

Onemocnění je velmi nebezpečné, protože se neprojevuje žádnými příznaky až do pozdních stadií onemocnění. V pozdních stadiích se objevují bolesti kostí a zlomeniny, které vznikají už při malém tlaku na kost. V konečné fázi nastupují klasické příznaky nádorového onemocnění, to je v době, kdy se metastáze rozšiřují po celém těle. Projevují se příznaky celkového onemocnění jako zvýšená horečka, pocení, hubnutí, slabost.

Zdroj: Rakovina kostí

Příznaky

Dna se projevuje silnou bolestivostí kloubů, především na palci u nohy. Onemocnění postihuje také kotníky, kolena, zápěstí nebo klouby prstů ruky. Bolest nastupuje náhle, obvykle brzo ráno a je tak intenzivní, že pacienta nenechá spát a probudí ho. Kloub je červený, horký a extrémně citlivý na dotek. Kůže nad postiženým kloubem je tak vypnutá, že se až leskne, takzvaný zrcátkový fenomén. Soubor těchto příznaků – zvaný akutní dnavý záchvat – vzniká často při působení stresu, po úrazu, po nadměrné konzumaci potravin a alkoholu.

Zdroj: Jak se pozná dna


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP