Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PLÁTY V CEVÁCH

OBSAH

Baelzova choroba se řadí mezi hnisavá zánětlivá onemocnění spodního rtu. Jde o ojedinělé, špatně identifikovatelné infekční onemocnění dolního rtu. Příčina této nemoci je nejasná. Onemocnění je velmi nepříjemné a bolestivé.

Zdroj: Baelzova nemoc

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ CHODIDEL A DLANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

U mě se pálení chodidel projevilo když začly bolet záda v kříži,na vyšetření CT zjistili zůžení na míše a 3 a 4 obratle a to souvisí s pálením chodidel.Pokud také trpíte pálením chodidel uzce to souvisí se zužením na cévach či problému s páteří.Doporučuji vždy vyhledat lékaře a udělat odborné vyšetření.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení chodidel a dlaní

Lék na pročištění ucpaných cév a snížení cholesterolu

Pokud jsou ve vašich cévách již přítomny velké aterosklerotické pláty, pak lidové prostředky a babské rady nepomohou. Bude vám předepsán jeden z léků na snížení hladiny cholesterolu v krvi, což mohou být:

  • statiny – snižují tvorbu cholesterolu v játrech a snižují hladinu v krvi;
  • deriváty kyseliny fibrské (fibráty)– mají stejný účinek jako statiny;
  • nenasycené mastné kyseliny – zrychlují vylučování cholesterolu a dalších aterogenních tuků.

Lék Crestor je medikamentem, který dokáže uvolnit již ucpané cévy, zatímco ostatní léky působí pouze preventivně. Funguje u osmdesáti procent pacientů a může tak zachránit miliony lidských životů. Většina pacientů by již nepotřebovala bypass a další operace spojené se zúženými tepnami. Pokud se podá lék nemocným lidem, riziko infarktu spadne téměř na nulu. Lék Crestor byl původně vyvinutý ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, odborníci ovšem nyní zjistili, že jeho vyšší dávky mohou rozpouštět v cévách tuk.

Zdroj: Ucpávání cév na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A FRAXIPARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Mizakova.

Dobrý deň. Chcem vedieť, či je možné užívať súčasne tieto obidva lieky na riedenie krvi. Fraxiparin 17 mg a warfarin 5 mg . Kardiológ to odporúča.????

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravek Fraxiparine je antitrombotikum a slouží k předcházení tvorby krevních sraženin v krevních cévách (trombóz), nebo k léčbě již vytvořených krevních sraženin. Warfarin rovněž působí proti vzniku krevních sráženin. Pokud lékař doporučuje užívat oba léky společně, můžete být bez obav, že by došlo k nějakému nebezpečí. Pokud ale máte pochybností, promluvte si se svým lékařem, aby vám vysvětlil, proč je pro vás tato kombinace vhodná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a fraxiparin

Krémové řezy s amoniem

Ingredience těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 60 g másla
  • 10 g amonia

Postup:

Ze všech surovin vypracujte na vále těsto, které rozdělte na 3 díly, z nich vyválejte 3 stejně velké pláty, každý zvlášť upečte na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C. Upečené pláty nechte vychladnout.

Ingredience krém:

  • 250 g Hery
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 litr mléka
  • 3 balíčky vanilkového pudinku
  • 150 g moučkového cukru

Postup:

Mléko a pudink uvařte do husta a nechte za občasného promíchání úplně vychladnout. Když je pudink studený, můžete vyšlehat Heru s moučkovým cukrem, přidat tvaroh, studený pudink a vanilkový cukr a ze všeho vyšlehat jemný krém. Všechny tři pláty postupně spojte krémem, hotové řezy nechte v lednici rozležet do druhého dne.

Zdroj: Pečeme s amoniem

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bozulle.

Prosim poratte mi.Brni mi prsty a stale mam ledove ruce.Cim to muze byt a na koho se muzu obratit.Diky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ledové ruce společně s brněním mohou ukazovat na problémy s prokrvováním periferií. Obvykle při tom bývají studené i nohy. Příčina může být v cévách, v krvi, v srdci a tak podobně. Pomoci vám může lékař internista se specializací na kardiologii. Z volně dostupných prostředků by mohly pomoci ginkgo biloba, Pyridoxin, a koenzym Q10. Ve studených obdobích pomáhá svařené víno se všemi přísadami.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížená citlivost prstů

Příčiny

Příčinou je takzvaný aterosklerotický proces. S tím, jak tento proces pokračuje, se začínají objevovat fibrózní pláty, které jsou větší, tužší a někdy mají chrupavčitou strukturu. Většinou zasahují do průsvitu cévy a tím ji zužují. Tyto procesy v cévě pak mohou ve finále vyvolat takzvané komplikované léze, které vznikají z fibrózních plátů. Fibrózní pláty pak mohou masivně kalcifikovat a poškozovat strukturu cévy. Poškozená místa v cévě se tak stávají rizikem pro vznik trombu (krevní sraženina). Trombóza je následně příčinou náhlého cévního uzávěru.

Z praktického hlediska můžeme dělit aterosklerotické pláty na stabilní a nestabilní. Stabilní plát se vyznačuje nízkým obsahem tuků. Strukturu má pevnější a většinou neohrožuje následnou trombózou. S nestabilním plátem je ovšem situace jiná. Vyznačuje se vysokým obsahem tuku a často může praskat. Často z něho vzniká trombóza, která se pak projeví akutní cévní příhodou.

Zdroj: Jak se projevuje ucpávání cév

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Je mi 60 let. Co mi hrozí za nemoce z dlouhodobého užívání Warfarinu? Co krev,co ledviny,slinivka, játra ??? Nepoškozují se užíváním tohoto léku na ředění krve ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Dlouhodobé užívání Warfarinu má bohužel své nežádoucí účinky, jako je kornatění cév a riziko mozkové mrtvice.
Mozková mrtvice z Warfarinu, odborně řečeno warfarinem indukovaná nitrolební krvácení, jsou častou příčinou invalidity pacientů s dlouholetou léčbou Warfarinem.
Kornatění cév, nejčastěji dochází ke zvápenatění aortální chlopně přes kterou vede všechna okysličená krev do těla. Zde preventivně pomáhá užívání vitamínu K2, který omezuje ukládání vápníku v cévách a přesměrovává ho do kostí. Pozor na záměnu s vitamínem K, který je u Warfarinu nežádoucí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Šátečky z listového těsta s povidly

Ingredience: 500 g listového těsta, 300 g švestkových povidel, 1 vejce, 2 skořicové cukry

Technologický postup: Pláty těsta nakrájíme na čtverce o hraně 6–7 cm. Doprostřed každého dáme lžičku povidel, přehneme do trojúhelníku a konce stiskněme k sobě. Přendáme na plech, potřeme vejcem, posypeme cukrem a při 180 °C pečeme 10 minut.

Zdroj: Šátečky z listového těsta

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den cca před měsícem jsem si našla útvar pod palcem u nohy.. samozřejmě po přečtení diskuzí mi to nedá spát. Nejsem si vědoma, že bych se někde bouchla. Útvar je furt stejný nemění tvar zatím ani neodrůstá, ale to je asi ještě brzo.
Odjíždíme na dovolenou, ale hned jak se vrátíme tak plánuji navštívit kožní. Ale jen pro trochu uklidnění zkusím poslat foto.
Děkuju za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je subungvální hematom. Je to přechodný stav, kdy se krev a tekutina nashromaždily pod nehtem vašeho palce na noze. Obvykle je to způsobeno traumatickým zraněním, jako je naražení prstu na noze, ke kterému došlo před 2 měsíci, takže si to dnes již nepamatujete. Může se to také objevit při nošení těsně přiléhajících bot, které omezují průtok krve v prstech u nohou, což vede ke zvýšenému tlaku v krevních cévách na prstech. V obou případech to vede k prasknutí malých krevních cév pod nehtem, ze kterých prosakuje krev do prostoru pod nehtem, což způsobuje změnu barvy nehtu. Za několik měsíců to zmizí. Návštěva kožního lékaře je na místě při každé pochybnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Jak lék Brilique funguje

Brilique působí na buňky zvané „trombocyty“. Tyto velmi malé krvinky pomáhají zastavit krvácení tím, že se seskupují a ucpávají malé otvory v cévách, které jsou rozříznuté nebo jinak poškozené.

Krevní destičky však mohou také vytvářet sraženiny v poškozených cévách v srdci a mozku. To může být velmi nebezpečné, protože:

  • sraženina může zcela přerušit průtok krve; To může způsobit srdeční infarkt (infarkt myokardu) nebo mozkovou mrtvici, popř
  • sraženina může částečně blokovat krevní cévy vedoucí k srdci; To snižuje průtok krve do srdce a může způsobit občasnou bolest na hrudi (nazývanou „nestabilní angina pectoris“).

Brilique pomáhá předcházet agregaci krevních destiček. Tím se snižuje pravděpodobnost tvorby krevní sraženiny, která může snížit průtok krve.

Zdroj: Lék Brilique

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ NA KLINICE HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobrý den, mám velkou prosbu, kdyby měl někdo s touto klinikou zkušenosti, tak sem s nimi. Nutně potřebuji operaci obou očí a zatím mám na kliniku zálusk, ale neznám nikoho kdo by u nich operaci podstoupil a mám z celkové procedury celkem velký strach, proto budu ráda, za jakékoliv názory, zkušenosti..:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LucieA.

Dobrý den, před 3 lety jsem zde podstoupila operaci očí - odstranění dioptrií a za mě naprostá spokojenost. Jedna z nejlepších investit v mém životě a to mě jako učitelku stála 2 měsíční platy

Zdroj: diskuze Operace očí na klinice Horní Počernice

Struktura a vlastnosti

Chondroitin sulfát je přírodním sulfátem glykosaminoglykanu, což je hlavní složkou struktury kloubní chrupavky. V chondroitin sulfátu jsou postaveny dlouhé, rozvětvené řetězce opakujících se disacharidů. Chondroitin sulfát je nezbytný pro syntézu proteoglykanů, které kromě kolagenu tvoří hlavní složku kloubních chrupavek, a zároveň jsou obsaženy také v kůži, v krevních cévách, šlachách a v očích.
 

Zdroj: Chondroitin sulfát na bolavé klouby

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ NA KLINICE HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobrý den, mám velkou prosbu, kdyby měl někdo s touto klinikou zkušenosti, tak sem s nimi. Nutně potřebuji operaci obou očí a zatím mám na kliniku zálusk, ale neznám nikoho kdo by u nich operaci podstoupil a mám z celkové procedury celkem velký strach, proto budu ráda, za jakékoliv názory, zkušenosti..:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LucieA.

Dobrý den, před 3 lety jsem zde podstoupila operaci očí - odstranění dioptrií a za mě naprostá spokojenost. Jedna z nejlepších investit v mém životě a to mě jako učitelku stála 2 měsíční platy

Zdroj: diskuze Operace očí na klinice Horní Počernice

Plněné knedlíky s tofu

Ingredience: 400 g brambor, 300 g hrubé mouky, 2–3 vejce, 200 g uzeného tofu, sůl, 1 sáček kysaného zelí, 2 kusy cibule, olej

Postup: Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto, pokud se nám nechce dělat domácí, můžeme použít i směs ze sáčku. Z těsta vyválíme asi 0,5 cm silné pláty a rozkrájíme na čtverce asi 5 x 5 cm. Nasekané kousky uzeného tofu zabalíme do těsta a vaříme v osolené vodě 12–18 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a podáváme se zelím přelité osmaženou cibulkou.

Zdroj: Plněné knedlíky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Saček.

Dobrý den, chci se Vás zeptat na jednu zajímavou otázku spíše z oblasti chemie, ale související s ředěnou krví warfarinem v těle. Jsem trvale na tomto léku a musím mít hladinu quicka nad 2. Tím pádem tímto lékem dochází k ředění krve. Ale snažím se přijít na to, kde se ta ředěná krev v cévách a žilách ukládá, protože logicky když se zředí tekutina, tak nabyde na objemu, takže té krve musí být více a tím pádem by mě zajímalo, jak funguje tělní potažmo krevní oběh s takovou ředěnou krví. Je to amatérské myšlení, tak by mě to zajímalo z vědeckého hlediska, jestli taková ředěná krev je v organizmu více co se týče objemu a hlavně kde je, protože žíly a cévy se zřejmě nebudou rozšiřovat díky ředěné krve. Děkuji za profesionální odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčbě Warfarinem se lidově říká "ředění krve" a z toho pramení vaše milná představa, že po Warfarinu je krev řidší. Není. Ve skutečnosti Warfarin ovlivňuje schopnost krve tvořit sráženiny a nijak neovlivňuje její hustotu. Srážlivost krve je biochemická kaskáda, která za pomoci vitamínu K vede ke shlukování krevních destiček a tvorbě trombů - sraženin. Warfarin toto shlukování zpomaluje tím, že deaktivuje vitamín K. Warfarin tedy nepůsobí přímo na krev, ale jen na vitamín K. Úbytek vitamínu K snižuje schopnost krve tvořit sraženiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék warfarin

Jak na otok kotníku po úrazu

K otékání kotníků, které nesouvisí se zraněním, dochází v případě, že je porušena rovnováha mezi hladinami tekutin v krvi a buňkách těla. To se stává, když vyšší tlak v drobných krevních cévách, kapilárách, vytlačuje tekutinu z krve do okolních tkání.

Pomoc: Užitečná je například masáž místa, kde se nachází otok, ale tato masáž musí být velmi opatrná, aby nedošlo k poranění postižené oblasti.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ SKVRNY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den.Krevní obraz naprosto v pořádku.Na hřbetu ruky v jednom místě ca 4cm ² se mi mírném ztlačení objeví modřinka rozlehlé se a časem se vstřebá.Požil jsem již několik vitamínu,Askorutin,Hemoxin vitamíny c a čas od času při práci se znovu objeví.Takto to trvá cca 2.5 roku.Jak a co proto ještě udělat.Vitamíny beru vždy krátce tak 2 měsíce.Bylo by lepší tyto vitamíny brát delší dobu.Uživam léky na tlak a ředení krve goasal.Jinak jsemzdrav .Je mi 73 let.Dekuji za odpověď.Přejí hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinou vašich neobvyklých modřin je užívání léku Godasal. Přípravek Godasal obsahuje kyselinu acetylsalicylovou, která v nízkých dávkách brání shlukování krevních destiček, a díky tomu nedojde k tvorbě krevního trombu v cévách. Při dlouhodobém užívání, ale může dojít ke zvýšené krvácivosti, projevující se neobvyklou tvorbou modřin. Promluvte si proto se svým lékařem, od kterého dostáváte předpis na Godasal, zda-li je pro vás vhodná jiná alternativa antikoagulačního léku. Když užíváte Godasal, měl byste se vyvarovat vlastnímu experimentování s doplňky stravy. I když jsou volně prodejné, mohou ovlivnit účinky Godasalu. Godasal je pro vás lék na prodloužení života. Díky němu můžete žít déle, ale pokud něco ovlivní jeho účinky, tato výhoda pro vás končí. Do budoucna vždy konzultujte jakýkoliv doplněk stravy alespoň se svým praktickým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Rizika při zvápenatělých cévách

Usazeniny vápníku v koronárních tepnách vedou k infarktu nebo srdečním nemocem. Detekce vápníku v koronárních tepnách je častým prekurzorem srdečního infarktu. Vápník v tepnách může být rozpoznán pomocí CT vyšetření, přičemž se jedná o neinvazivní postup. CT vyšetření se zaměřuje na věnčité tepny, které zásobují srdce krví a jsou zvláště citlivé na hromadění vápníku. Z vápníku pak dochází v krvi k tvorbě lipidů, které způsobují zanesení tepny.

Zdroj: Zvápenatělé tepny

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINOU I ŘEŠENÍM ARTRITIDY JE VÝŽIVA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Existuje příčinná souvislost mezi naší výživou a konkrétními nemocemi. Revmatoidní artritida je způsobena zhoršeným metabolismem vápníku v našem těle, protože v dnešní průmyslově zpracované stravě chybí důležité vitamíny a minerály, které tento metabolismus řídí. Bez nich se vápník dodaný ve stravě (kde je ho mimochodem nadbytek) ani v potravinových doplňcích neváže v kostech a kloubech, kde být má (příčina osteoporózy a artritidy), a naopak se ukládá v měkkých tkáních a cévách, kde být nemá (příčina aterosklerózy). To pak způsobuje infarkty a mrtvice (nejčastější příčina úmrtí populace). Často slýchané rady doporučující při osteoporóze nebo artritidě více vápníku + vitamín D (mléčné výrobky a doplňky s vápníkem) tudíž celou situaci paradoxně ještě více zhoršují. Zjednodušeně řečeno, čím více vápníku, tím více artritidy a infarktů. To, že artritida není způsobena věkem ani nedostatkem vápníku ve stravě, jak tvrdí lékaři, dokazují například populace Japonců nebo Thajců, kteří díky vhodnější stravě artritidu ani ve vyšším věku prakticky neznají a tak nepotřebují kloubní náhrady. Když se ale někteří z nich přestěhovali do USA nebo Evropy a přešli na zdejší stravu, trpí na artritidu a infarkty stejně jako my. Jako výživový poradce používám přístroj, který změří jaké minerály a vitamíny Vám v těle chybí. Poradím, jak je ve výživě doplnit, abyste se revmatické artritidy trvale zbavili a současně snížili i riziko infarktu. Kontakt a dotazy na 608 155 338.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčinou i řešením artritidy je výživa.

Co znamená ucpávání cév

Ucpávání cév je chronické degenerativní onemocnění, při kterém se ukládají zejména tukové látky do cévní stěny a tím dochází k patologickým změnám ve vnitřní a střední vrstvě cév. Naše cévy postupně tvrdnou a jejich stěna se ztlušťuje. Vznikají pláty, které pak bývají příčinou chronické ischemické chorobě srdeční, cévní mozkové příhody, nebo ischemické choroby dolních končetin. Cévní stěna přestává být elastickou a proces vede k zúžení cévního průsvitu. K předčasnému či urychlenému rozvoji aterosklerózy pak vede zvýšená hladina krevních tuků, spolu s porušenou funkcí vnitřní výstelky cév.

Zdroj: Jak se projevuje ucpávání cév

Recept na linecké těsto pro začátečníky

Ingredience: 500 g hladké mouky, 170 g moučkového cukru, 2 žloutky, 300 g másla

Technologický postup: Máslo necháme změknout. Do mísy prosejeme mouku a cukr. Do mísy přidáme žloutky a máslo a rychle vše vypracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň půl hodiny odpočinout. Linecké těsto rozpůlíme a vyválíme na pláty. Podle potřeby z něj vykrajujeme tvary, ty vkládáme na vymazané plechy nebo do forem koláčů. Linecké pečeme při 180 °C dorůžova. Tenké vykrajované cukroví se peče jen 5–7 minut. Po vychladnutí slepujeme jakoukoliv marmeládou nebo plníme libovolným krémem. Linecké zdobíme podle vlastní fantazie.

Zdroj: Linecké cukroví

Hrníčkový recept na linecké cukroví

Ingredience: 2 hrnky hladké mouky, 2/3 kostky másla, ½ hrnku moučkového cukru, 1 vejce, špetka soli

Technologický postup: Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, sůl, na kousky nakrájený změklý tuk, vejce a vypracujeme tužší těsto. Těsto zabalíme do fólie a v lednici je necháme alespoň hodinu rozležet, nejlépe však do druhého dne. Poté těsto vyválíme na pláty. Podle potřeby z něj vykrajujeme tvary, vkládáme na vymazané plechy nebo do forem koláčů. Linecké pečeme při 180 °C dorůžova. Tenké vykrajované cukroví se peče jen 5 až 7 minut. Po vychladnutí slepujeme jakoukoliv marmeládou nebo plníme libovolným krémem. Zdobíme dle vlastní fantazie.

Zdroj: Linecké cukroví

Česneková terapie

Bylo zjištěno, že česnek snižuje hladinu cholesterolu. Studie [1] zjistila, že spolknutí syrového česneku každý den může snížit hladinu cholesterolu přibližně o 10 %. Dávkuje se polovina až celý stroužek syrového česneku denně spolknout po jídle.

Česnek údajně působí i na usazeniny cholesterolu v cévách a v xantelasma a zmenšuje je. Žádné vědecké důkazy toto tvrzení nepodporují, ale předpokládá se, že enzymy v česneku podporují hojení tkání.

Pamatujte, že byste si česnek neměli přikládat na kůži a už vůbec ne po delší dobu. Vyhněte se tomu, zvláště pokud máte citlivou pokožku.

Zdroj: Babské rady na xantelasmata

Projevy

První příznaky aterosklerózy mohou být přítomny již u dětí v podobě tukových proužků, které se nalézají ve vnitřní stěně velkých cév. Stabilní pláty postupně zužují cévní průsvit a dávají tak vznik typickým námahovým bolestem na hrudi, například u nemocných trpících anginou pectoris. Nestabilní pláty se manifestují nestabilní anginou pectoris nebo infarktem myokardu. Zúžení cév vyvolává onemocnění, jako je srdeční infarkt, cévní mozková mrtvice, selhávání ledvin, angina pectoris, nedostatečné prokrvení dolních končetin a porucha srdečního rytmu. Taktéž impotence, což je ztráta sexuálních schopností u muže, je výsledkem aterosklerotického onemocnění cév, které zásobují krví penis a nervy umožňující při pohlavním vzrušení erekci. 34 procent mužů ve středním věku trpí impotencí. Zbývá jen určit, kolik těchto případů je důsledkem onemocnění cév. Pro muže by měla hrozba tohoto onemocnění znamenat větší motivaci k lepší péči o vlastní zdraví než riziko mozkové mrtvice nebo infarktu. Snížený přívod krve do ledvin způsobený zúženými cévami má za následek zvyšování krevního tlaku a selhávání ledvinové funkce. Trpí-li nohy nedostatkem nepostradatelných živin, chůze se stává bolestivou. Nakonec může vzhledem k nedostatečnému prokrvení dojít k odumření chodidla i celé nohy, tedy ke vzniku gangrény, což samozřejmě vyžaduje amputaci.

Zdroj: Jak se projevuje ucpávání cév


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP