Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

UZIVANI ASPIRINU

OBSAH

Zázvor při kojení

Zázvor nemá žádné negativní účinky na laktaci. Při užívání zázvoru by nemělo dojít k narušení produkce mléka. Naopak bylo zjištěno, že konzumace zázvoru má pozitivní vliv na laktaci, zvyšuje produkci mléka u kojících matek.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Poradna

V naší poradně s názvem LEUKOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Němeček.

Při kontrole krevného obrazu mi byly zjištěny tyto hodnoty: Leukocyt 5,6, Erytrocyty 4,8,trombocyty 129.Prosím,jaký je poměr těchto hodnot?Děkuji.. Stanislav Němeček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty vyšetření vaší krve ukazují na mírný nedostatek krevních destiček - trombocytů. Spodní mez pro trombocyty v krvi je stanovena na 150 109/l. Vy máte 129. Není to nijak dramatické a mělo by to spravit posílení příjmu vitamínu B9, B12 a vitamínu C. Také se vyvarujte pití alkoholu a užívání aspirinu. Zůstaňte v kontaktu s lékařem, protože je nutné kontrolovat vývoj počtu krevních destiček častějším pravidelným sledováním.
Ostatní hodnoty leukocytů a erytrocytů máte v normě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leukocyty

Nebezpečí zázvoru při užívání některých léků

Střední interakce

Léky zpomalující srážení krve jsou podobné jako zázvor. Zázvor může zpomalit srážení krve, a tak užívání zázvoru spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, může zvýšit šance na výskyt podlitin a krvácení. Léky zpomalující srážení krve jsou aspirin, heparin, warfarin a ibuprofen.

Užívání zázvoru spolu s warfarinem může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení. Je důležité, aby byla krev pravidelně kontrolována. Může být nutné zvýšit dávku warfarinu, pokud se objeví nějaké změny.

Menší interakce

Léky na cukrovku mohou spolu se zázvorem snížit hladinu cukru v krvi. Užívání zázvoru spolu s těmito léky pak může způsobit, že hladina cukru v krvi bude kriticky nízká. Proto je důležité, aby docházelo k měření hladiny krevního cukru takzvaným selfmonitoringem.

Zázvor může snižovat krevní tlak, a to způsobem, který je podobný některým lékům na krevní tlak a srdeční choroby. Užívání zázvoru spolu s těmito léky může způsobit příliš znatelnou hypotenzi, tedy snížení krevního tlaku, na enormně nízké hodnoty nebo může dojít k nepravidelnému srdečnímu tepu.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENA 800 KRVNICH DESTICEK U MUŽE 69 LET JINAK ZDRAVY... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Prosim o nazor na muj problem s destickami a zaroven se ptam,o jekem cviceni se jedna u snizovani poctu krevnich

desticek s aspirinem .

Za odpoved predem dekuji.Zdravi jp

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normální hodnoty krevních destiček u dospělého člověka jsou v rozmezí 150 - 400 krát 109 na litr krve. U vás je počet 800 krát 109 a to je hodně, protože kritická hodnota činí 900 krát 109. Váš stav se nazývá trombocytóza a léčí se léky a dietou. Je to stav, který vás může při zhoršení ohrozit na životě a proto je třeba dbát doporučení lékaře a nezkoušet experimentovat na vlastní pěst. Normálně se zeptejte svého lékaře na řešení pomocí aspirinu a dozvíte se, jestli je to ve vašem případě možné. Důvěřujte svému lékaři, protože jen tak můžete žít déle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamena 800 krvnich desticek u muže 69 let jinak zdravy...

Užívání

Samotné dlouhodobé užívání omeprazolu není příliš rizikové. Omeprazol funguje tak, že snižuje tvorbu kyseliny, čímž účinně odstraňuje příznaky překyselení žaludku. Rizikem však je to, že se tímto potlačením příznaků může zamaskovat vážnější onemocnění, které tak nemusí být včas rozpoznáno.

Omeprazol se užívá ráno nalačno minimálně 30 minut před snídaní.

Zdroj: Rizika při užívání Omeprazolu

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOROVÝ ČAJ NA NACHLAZENÍ A JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, chtěla bych vědět jak často a dlouho se muže užívat čerstvý zázvor jako čaj. A jestli jsou možné při dlouhodobém užívání zdravotní problémy (jako pocení, zvýšený krevní tlak a mdloby).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně lze říci, že zázvorový čaj nemá vážné nežádoucí účinky. Bezpečné množství zázvoru jsou 4 gramy denně.
Mnoho lidí si myslí, že zázvor může zvýšit produkci žluči, ale žádný vědecký důkaz o tomto účinku nikdy nebyl zaznamenán. Přesto se vždy poraďte se se svým lékařem dříve, než budete používat zázvorový čaj, máte-li v anamnéze problémy žlučníku.
Další možný menší vedlejší účinek pití zázvorového čaje je pálení žáhy nebo žaludeční nevolnost. Je to podobné, jako když budete jíst chilli nebo jiná kořeněná jídla. Dále může existovat alergie na zázvor, která se projeví jako vyrážka nebo nepříjemný pocit v ústech nebo v břiše po požití zázvorového čaje.
Zázvor může snížit krevní tlak, takže můžete pociťovat motání hlavy jako vedlejší efekt. Zázvor také obsahuje salicyláty - chemikálie obsažené v aspirinu, který působí jako lék na ředění krve. To může způsobit problémy pro lidi s poruchami srážlivosti krve. Tyto účinky se ale projeví, jen když zkonzumujete mnohem více zázvoru, než doporučených 4 g denně.
Závěrem lze říci, že příliš mnoho čehokoliv - i něčeho přirozeného - může způsobit problémy. Ale pokud jste celkově v dobrém zdravotním stavu a máte ráda elán, ktery zázvor poskytuje, pít čaj z něj se bát nemusíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zázvorový čaj na nachlazení a jeho užívání

Mast z rýmovníku

Mast z rýmovníku se používá k léčení modřin, ran a popálenin.

Recept

Ingredience: 200 g rostlinného tuku, 10 listů rýmovníku

Postup: Tuk se rozehřeje při teplotě zhruba 110 °C, přidají se čerstvé listy rýmovníku a za stálé teploty se nechá směs louhovat 2 hodiny za občasného promíchání. Poté se tuk s listy dá do chladu na 24 hodin a následně se celý proces louhování ještě jednou zopakuje. Mírně vychlazenou, ale stále tekutou mast je třeba přecedit přes plátno a nalít do nachystaných nádob.

Užívání

Mastí se mažou kožní defekty 2x denně.

Zdroj: Užívání rýmovníku

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svarcova Zuzana.

Dobry den muze vyvolat uzivani tohoto caje poruchy spanku? Zacala jsem po par dnech jeho uzivani trpet nespavosti.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konkrétně s tím, že by ostropestřec způsoboval nespavost, se doposud nikdo vážně nezabýval. To ale neznamená, že to ve vašem případě tak nemůže být. Jediný způsob jak to ověřit, je na týden úplně vysadit jeho užívání a zhodnotit změny. Rovněž by mohlo pomoci užívat ostropestřec jen ráno a třeba i dopoledne, ale po obědě a po zbytek dne již ne. Jinak ostropestřec je léčivý a má prokázány léčivé účinky na cukrovku a na některá onemocnění jater. Zároveň má i nežádoucí účinky a to především na léčbu léky, které se matabolizují pomocí cytochromu P450 2C9 (CYP2C9). Mezi tyto léky patří například Diazepam a Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec vedlejší účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP