Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŠPINĚNÍ V PLODNYCH DNECH

OBSAH

Jak se vyznat v plodných dnech

Cyclotest je učenlivý minipočítač na jednoduchou a přirozenou antikoncepci založený na měření bazální teploty a sledování příznaků ovulace, jako je hlen hlen a LH hormon. Cyclotest je prospěšný nejen v antikoncepci, ale také i při podpoře otěhotnění, protože upozorní na plodné dny.

Cyclotest je certifikovaný německý výrobek a na evropském trhu figuruje již více než 25 let.

Cyclotest se prodává ve dvou druzích: cyclotest 2 plus a cyclotest baby.

Zdroj: Ovulační minipočítač

Diskuze

V diskuzi TLAK V PODBŘIŠKU PŘI PLODNÝCH DNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,mam dotaz,v pátek mě pichalo na pravé straně,poznala jsem že mám plodné dny a od včerejška mám tlak v podbřišku.Nevite co to může být? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tlak v podbřišku při plodných dnech

Výpočet plodných dnů – ovulace

Ovulace je odborný lékařský termín označující okamžik, kdy dojde k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. Uvolněné vajíčko začne pomalu sestupovat vejcovodem k děloze pomocí pohybů řasinek výstelky vejcovodu. Pokud se během této cesty setká se spermií, dojde k jejich vzájemnému splynutí a oplodnění vajíčka. Vajíčko po ovulaci zaniká velmi rychle, může být oplodněno pouze v intervalu kratším než 24 hodin. Spermie si však v ženském těle mohou uchovat oplodňovací schopnost i po dobu 3–5 dnů. Součet životnosti spermií v těle ženy a životnosti vajíčka se nazývá takzvané plodné období. Celý menstruační cyklus trvá průměrně 28 dní; některé ženy mají krvácení častější, zhruba po 21 dnech, jiné naopak méně časté, až po 35 dnech. Menstruační cyklus lze rozdělit do těchto 3 částí: folikulární fáze, ovulace a luteální fáze. Za plodné dny jsou považovány 3 dny před a 1 den po ovulaci. Plodné dny vycházejí ze skutečnosti, že mužské spermie přežívají až 72 hodin po pohlavním styku a zralé vajíčko je schopno oplodnění v průběhu 24hodin od uvolnění. Plodné dny se dají zjistit pomocí menstruačního kalendáře, do kterého si pravidelně zaznamenáváte bazální teplotu. Při plodných dnech dojde k vzestupu bazální teploty.

Zdroj: Plodné dny

Poradna

V naší poradně s názvem NEPRAVIDELNY MENSTR.CYKLUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Machatová.

Jak vypocitam plodne dny pri nepravidelnem menstr. cyklu?Ja mam cyklus 28 - 33 dni ale nepravidelne.Chtela bych otehotnet.Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vycházejte z průměru a pro výpočet plodných dnů použijte jako délku svého cyklu číslo 30.

Zdroj: diskuze Nepravidelny menstr.cyklus

Jak dlouho trvá nidace

K zahnízdění embrya dochází obvykle asi 6.–7. den po oplození vajíčka. Nidační špinění se může vyskytovat i v pozdějších dnech.

Zdroj: Příznaky nidace

Diskuze

V diskuzi ŠPINĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

prosím o radu ohledně drobného hnědého špinění od 28DCtedy termín menstruace za 3 dny následovao malé krvácení za další 2 jen světle hnědé špinění břicho ani podbřišek nebolí těhotenství v mém případě vylučuji může se jednat o infekci či zánět čípku i když to vše začalo až v termínu předpokládané menstruace?děkuji..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špinění

Hnědé špinění

Hnědé špinění může znamenat nesoulad hormonálních hladin, a to většinou po užívání antikoncepce.

Zdroj: Co značí špinění

Diskuze

V diskuzi TĚHOTENSTVI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

zdravím 11.10.jsem měla s manželem nechraneny styk.jenže si nedal pozor.12.10 jsem měla ms ale jen slabou a asi jen 3 dny.místo 7 to mi měla ms končit 19.10.opětovný nechraneny styk.opět si nedal pozor.mužů být těhotná.od té doby mám stále vytoky.děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JANA.

dobrý den, mám k vám dotaz. v pondělí kolem poledne jsem užila hormonální antikoncepci, kolem půlnoci jsem měla nechráněný pohlavní styk, jenže v úterý jsem zapoměla na pilulku a užila ji až ve středu večer, jde o to že se to stalo v době plodných dnů, je tu možnost těhotenství? děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Těhotenstvi?

Jak vypadá špinění

Špinění je mírné krvácení z pochvy, které je podobné počínající menstruaci, je ale mnohem slabší. Špinění má nahnědlou barvu, barvu starší, tmavé krve, není to krvácení jasnou červenou, tedy čerstvou krví. I když není špinění či lehké krvácení úplně normální, může být poměrně časté.

Zdroj: Co značí špinění

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÉ ŠPINĚNÍ V MENOPAUZE V 41 LETECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Fialova.

Dobrý den,je mi 41 let a před půl rokem u mě vypukla menopauza poté, co jsem vysadila antikoncepci Depoproveru ,kterou jsem brala leta.zacala jsem slabě růžově špinit.je to možné,nebo mám mít obavy?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po vysazení antikoncepce nastává v těle přechod k normální funkci vašich pohlavnich orgánů a to může být doprovázeno mnoha příznaky, včetně růžového špinění. Při déle trvajících projevech je rozhodně na místě nechat se prohlédnout gynekologem, aby určili přesnou příčinu vašeho růžového špinění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Růžové špinění v menopauze v 41 letech

Růžový výtok po ovulaci

Asi u 10 % žen se vyskytuje špinění uprostřed cyklu, trvající většinou jeden až dva dny. Bývá to častější u žen s dlouhými cykly. Špinění se objevuje v období nejplodnějšího bílkového hlenu, čímž hlen dostává hnědý, růžový nebo červený nádech. Je to dáno náhlým poklesem estrogenu před ovulací, není třeba se tím znepokojovat, naopak – v těchto dnech je žena nejplodnější. Pokud však špinění trvá déle než dva dny, pokud přetrvává i po vzrůstu bazální teploty, nebo pokud se místo špinění objeví jasně červené krvácení, je třeba to konzultovat s lékařem.

Pokud zaznamenáte jeden až dva dny špinění v období 7–14 dnů po ovulaci, může to znamenat, že jste těhotná. Uhnízdění zárodku v děloze lehce naruší její sliznici, to pak může vyvolat slabé špinění. Nedostaví-li se do 18 dnů po ovulaci menstruace a teploty zůstávají vysoké, těhotenství je potvrzeno i bez těhotenského testu.

Zdroj: Narůžovělý výtok mimo menstruaci

Poradna

V naší poradně s názvem KRVACENI PO MENSTRUACI A ŠPINĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobry den , měl jsem nechráněný sex s moji přítelkyní ihned jak ji skončila menstruace a o den později měla slabší krvceni a špinění . Muže být těhotná ? Nebo je to jen nějaký hormonalní výkyv či to značí něco v nepořadku . děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sex ihned po skončení menstruace nikdy nemůže vést k otěhotnění. Vajíčko, které bylo připraveno na oplodnění vyšlo během menstruace ven z těla ženy a to nové v prvních dnech není ještě připraveno. Slabší krvácení po menstruaci může být jen dozvukem předchozí menstruace, které bylo podníceno masáží dělohy během pohlavního styku s vámi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex po menstruaci

Špinění mimo cyklus při antikoncepci

Toto špinění může být způsobené střevními potížemi, průjmy nebo zvracením během užívání antikoncepce.

Zdroj: Co značí špinění

Plodné dny – příznaky

Během plodných dnů se vaše tělo chová poněkud jinak než obvykle a podle následujících příznaků můžete poznat, že je vhodný čas na otěhotnění: můžete si všimnout, jak se mění vzhled a konzistence poševního hlenu. V podstatě byste si měla všímat tří hlavních charakteristik; a sice množství, barvy a konzistence hlenu. Při neplodných dnech je množství hlenu zanedbatelné, nebo se dokonce nemusí objevovat vůbec. Můžete mít pocit sucha a poševní hlen je neprůhledný (má bílou nebo žlutou barvu). Jeho konzistence je hrudkovitá a nemůžete jej natáhnout mezi dvěma prsty, protože se trhá. Spolu s tím, jak se blíží plodné dny, množství poševního hlenu narůstá a stává se průhlednějším. Při plodných dnech dochází k velkým změnám v kvalitě i kvantitě poševního hlenu. Je ho mnohem víc, je tekutější (někdy může připomínat dokonce spíš výtok) a můžete jej natáhnout mezi prsty. Na pohled je poševní hlen při ovulaci průhledný. Spolu s poševním hlenem prodělává v průběhu menstruačního cyklu významné změny i děložní čípek, s blížícími se plodnými dny je měkčí a vlhčí.

Zaznamenávání bazální teploty je jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak zjistit, kdy začínáte mít plodné dny a má cenu pokoušet se o otěhotnění. Teplotu je nutné měřit si každý den okamžitě po probuzení ještě dřív, než vůbec vstanete z postele. Když máte plodné dny, vzrůstá hladina progesteronu a tím se zvyšuje i teplota těla. Podle stoupající tělesné teploty byste tudíž měla být schopna poznat nastupující plodnost. U řady žen dochází při plodných dnech k nárůstu libida a většímu sexuálnímu apetitu. Je to přirozená reakce těla, které se připravuje na otěhotnění. Citlivost prsů a bradavek často souvisí s plodnými dny a je způsobena vzrůstající hladinou progesteronu. Většinou se nejprve objeví zvýšeně citlivá prsa a poté se dostaví plodné dny. Bolest v podbřišku se často projeví v okamžiku, kdy se z vaječníku uvolňuje vajíčko, a vy začínáte mít plodné dny. U některých žen je to dokonce spojené s lehkým krvácením. Bolesti v podbřišku při plodných dnech se objevují přibližně u dvaceti procent žen.

Zdroj: Plodné dny

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ŠPINĚNÍ SIGNALIZUJE UHNÍZDĚNÍ VAJÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobriden hci se zeptat dostala sem drif mesicki 4 dni dvadni byli takovi ani silni ani slaby a na treti den sem je nemnela jenom sem spinila tak ze us mne byto mnelo skoncit mne sicki a pres noc sem zas mnela kref a rano sem ju zas nemnela prosim muze mi negdo rict co to znemena muzu byt tehotna dekuji za od povet

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jste měla v posledních deseti dnech nechráněný pohlavní styk, tak můžete být těhotná. Více vám prozradí těhotenský test, který koupíte v lékárně. Použijte ho hned druhý den ráno, až půjdete po probuzení čůrat. Nejdříve trochu vyčůrejte do záchodu a pak trochu do čisté skleničky, ve které pak provedete těhotenský test. Test může odhalit těhotenství již třetí den po obvyklém termínu menstruace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak špinění signalizuje uhnízdění vajíčka

Co znamená špinění 2 dny po menstruaci

Špinění 2 dny po menstruaci může mít různé příčiny. Stres, užívání léků, vysazení či nasazení hormonální antikoncepce, cestování a mnoho jiných faktorů. Stačí například náročná zkouška ve škole či důležitá prezentace v práci, která vás dostane pod tlak, a může se objevit nečekané špinění i dva dny po menstruaci.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Diskuze

V diskuzi BÍLÝ PETROLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana albrechtová.

ahoj...prosím MOC ...sháním pro kamaráda,který má rakovinu sleziny bílý petrolej...poradí nám někdo kde a za kolik ho seženeme? moc díky předem za radu...zu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel M.petr.

užívám todikamp 3x30kapek-polévková lžíce.po 45 dnech žádná změna!

Zdroj: diskuze Bílý petrolej

Co vypovídá barva špinění na začátku těhotenství

Špinění je mírné krvácení z pochvy, které je podobné počínající menstruaci, je ale mnohem slabší. Špinění má nahnědlou barvu, tedy barvu starší, tmavé krve, není to krvácení jasnou, červenou, čerstvou krví. I když není špinění či lehké krvácení během těhotenství úplně normální, bývá bohužel během prvních tří měsíců těhotenství poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Diskuze

V diskuzi CLEXANE A ZPOŽDĚNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat, jestli může mít clexane vliv na zpoždění menstruace.V termínu užívání Clexanu jsem měla menstruaci dostat a nedostavila se ani téměr po 20 dnech po termínu a cca. po 14 dnech,co jsem si Clexane přestala píchat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Clexane a zpoždění menstruace

Co znamená růžové špinění místo menstruace

Růžové špinění může signalizovat sníženou hladinu hormonů v menopauze. Pokud zaznamenáte růžové špinění v půlce menstruačního cyklu, může to znamenat rané těhotenství, hormonální nerovnováhu nebo onemocnění reprodukčních orgánů.

Zdroj: Špinění místo menstruace v přechodu

Utrogestan špinění

Pokud špiníte, můžete Utrogestan místo zavádění polykat. Při slabém špinění není nutný klidový režim. Jen se nedoporučují horké koupele a pohlavní styk. Špinění při vaginální aplikaci může způsobovat i drobný vřídek na čípku.

Zdroj: Lék Utrogestan

Špinění po ovulaci

Při ovulaci dochází k prasknutí cysty na vaječníku, ve kterém vajíčko dozrává, a k jeho uvolnění směrem do vejcovodu a dále do dělohy. Zaprvé může dojít k drobnému krvácení a úniku tekutiny z cysty do dutiny břišní. To pak může mít za následek bolesti podbřišku v době ovulace. Není se ale třeba obávat, tekutina se po několika dnech vstřebá. Dále samozřejmě dochází ke změnám děložní sliznice, která se v době ovulace pod vlivem hormonů mění, zbytňuje a chystá se na příchod vajíčka. Někdy i v důsledku těchto hormonálně navozených změn může dojít k drobnému špinění v období ovulace. Opět, není to nic špatného a některé ženy to tak prostě mívají. Pokud by bylo krvácení masivnější, dosahovalo například podobné intenzity jako při menstruaci, pak je vhodné navštívit gynekologa.

Zdroj: Co značí špinění

Dlouhé špinění po menstruaci

Jak již bylo napsáno, špinění signalizuje, že se v těle něco děje. Někdy se bohužel může jednat o závažnější onemocnění, které vyžaduje lékařskou péči. Při tomto stavu je vhodné vyšetření včetně ultrazvuku a podle výsledku nasadit léčbu k úpravě cyklu.

Zdroj: Co značí špinění

Špinění v 7. týdnu těhotenství

Pokud krvácení v 7. týdnu těhotenství nemá intenzitu menstruace, tak pohotovost navštěvovat nemusíte. V prvním trimestru bohužel nejsou lékaři schopni těhotenství nikterak zachránit, i kdyby se jednalo o hrozící potrat, platí zde pravidlo vše, anebo nic. Špinění v 7. týdnu těhotenství však nemusí nutně znamenat potrat. Špinění v prvním trimestru je poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Co znamená špinění hned po menstruaci

Špinění hned po menstruaci může znamenat hormonální nerovnováhu. Řešením by bylo užívat hormonální antikoncepci, která by cyklus zpravidelnila. Samozřejmě v první řadě je nutné vyloučit těhotenství. Takže než vyhledáte lékaře, je dobré vyloučit těhotenství pomocí těhotenského testu.

Zdroj: Špinění po menstruaci


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP