Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYRAŽENÉ STÁLÉ ZUBY U DĚTÍ

OBSAH

Zkušenosti se zuby moudrosti

U většiny lidí nedojde k prořezání zubů moudrosti. Tyto zuby zůstávají zcela nebo částečně skryty pod sliznicí, mnohdy i v kosti dolní či horní čelisti. Většinou jsou nevýhodně skloněné a ohrožují svým růstem okolní zuby a kost.

Zdroj: Problémy se zuby

Poradna

V naší poradně s názvem SEKUNDOVÉ LEPIDLO NA ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Takové lepidlo mohou získat jen stomatologové pro své pacienty. Vteřinové lepidlo na zuby se nedá jen tak koupit v lékárně. Lepidlo nelze použít na připevnění zubních náhrad (protéz) k dásním. Vzhledem k tomu, že použití těchto lepidel má mnoho nebezpečí, tak je nezbytné, aby jejich aplikaci prováděl jen odborný lékař. Proto se obraťte na svého stomatologa a sdělte mu na co chcete lepidlo použít.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislava.

Dobrý den, mám 1.5 roku "!starou!"protezu, stále mě z ní vypadávají přední zuby, každé lepení--již čtvrté.. si musím hradit, jelikož na práci laboranta se nevztahuje prý žádná záruka???? Takže i já bych určitě uvítala možnost sehnat si sama takovéto lepidlo

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Příznaky zubů moudrosti

Zuby moudrosti v dolní čelisti jsou v naprosté většině případů zdrojem menších či větších zánětlivých potíží, a tedy zdrojem infekce. Mohou proto negativně ovlivňovat jak orální zdraví, tak představovat zátěž pro imunitní systém, a tedy celkový zdravotní stav. Jedinou efektivní léčbou a také možností, jak problémům předejít, je zuby moudrosti odstranit. Pokud dojde k zánětu zubu moudrosti, je nevyhnutelná extrakce zubu.

Zdroj: Problémy se zuby

Diskuze

V diskuzi KDYŽ SE PES STÁLE OLIZUJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kostkova jana.

Mám problém můj pes je to maltézáček 8 let poslední dobou olizuje tlamička je prý v pořádku i zuby děkuji za odpověd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Když se pes stále olizuje

Zažloutlé zuby – foto

Na těchto fotografiích je možné vidět zažloutlé zuby.

Zdroj: Žluté zuby

Diskuze

V diskuzi POTREBUJI ZUBNI PROTEZU KOLIK BUDE STAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pekar milan.

je mi 54 let mam asi 7 zubu potreboval bych kompletni novou protezu u zubare jsem nebyl 40 let co mam delat a kolik to bude stat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka krčálová.

od roku 2013 jsem chodila k zubařce jen mě pořád vrtala 2zuby ale že mám už 20letna horním patře obroušené svoje zuby a na nich na pevno nasazenou protézu neřešila už mě povolovaly nakonec jsem přešla na kliniku kde mě řekli že to něco bude stát a rok jsem tam chodila a nic udělali mě konské zuby a podle revizní zubařky špatně odvedená práce takže už jsem byla pro ně problémová a je 2017 a já stále nemám udělané zuby mý kamaradi mají všichni zuby já nic jsem už nervozní protože začínám šišlat poradí mě někdo děkuji

Zdroj: diskuze Potrebuji zubni protezu kolik bude stat

Žluté zuby po antibiotikách

Pokud v mládí přijímáte mnoho různých antibiotických léků, pak je zvýšená pravděpodobnost, že budete mít v dospělosti tmavší nebo žluté zuby. Pokud je to možné, tak po dohodě s lékařem zvolte alternativní způsoby léčby bez použití antibiotik.

Zdroj: Žluté zuby

Diskuze

V diskuzi NEMOCI U ČIVAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Mikšovská.

Dobrý den,
naše 1,5 roku stará čivava nepřezubila, což veterinář zjistil dnes při očkování. Má stále komplet mléčný chrup a nemá dvoje zuby vedle sebe. Veterinář říká, že je asi bude potřeba vytrhnout. Jí normálně, dásně nemá nateklé. Nejspíš je zapotřebí ale udělat rentgen, zda má vůbec druhé zuby v dásni, že? Je to neobvyklé nebo poměrně časté? A jak se popřípadě takový zákrok provádí?
Předem velmi děkuji za odpověď
Jana Mikšovská

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci u čivavy

Bělicí pásky na zuby

Bělicí pásky na zuby jsou nejoblíbenějším prostředkem k bělení zubů na světě. Bělicí pásky využívají stejné účinné látky, jaké používají zubní lékaři při ambulantním bělení zubů. Proč tedy platit tisíce korun u zubaře, když můžete mít krásné bílé zuby i za mnohem méně peněz? Domácí bělení zubů pomocí pásků doporučuje mnoho zubních lékařů na celém světě. Bělení je jednoduché a zcela bezpečné. Zuby budete mít bílé už po prvních třech dnech bělení.

Bělicí pásky na zuby – cena

Zde je seznam cen bělicích pásek na zuby.

Zdroj: Péče o zuby

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Jak vybělit zuby video

Několik zajímavých videí o tom, jak vybělit zuby doma, naleznete zde.

Zdroj: Domácí triky na bílé zuby

Diskuze

V diskuzi PORCELÁNOVÉ ZUBY CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dita Soukupová.

Dobrý den,
zajímám se o porcelánové zuby. Mám špatné zuby. Napomáhá tomu velké časové prodlení od návštěvy k návštěvě.
Je možno se touto cestou objednat?
Děkuji moc DITA Soukupová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Porcelánové zuby cena

Žluté zuby – rtěnka

Rtěnka je vhodný trik, jak zamaskovat žluté zuby. Žluté zuby budou s oranžovou rtěnkou nebo se žlutými tóny v červené vypadat ještě hůř. Naopak jako bělejší budou působit v růžových a studeně fialových odstínech. Rtěnek existuje tolik odstínů, že si ke každé barvě zubů můžete pořídit takovou, která je opticky vybělí a rozzáří.

Zdroj: Žluté zuby

Diskuze

V diskuzi ŠOK Z NĚKTERÝCH RECEPTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Fascinuje mě také , že v době kdy nás učí několik šéfkuchařů vařit se nikdo nezabývá v televizi dietní stravou, stravou seniorů- většinou jsou podvyživení, stravou školáků a předškoláků, jak naučit děti postupně jíst zdravější jídla. Stále se jí v rodinách moc sladkostí, uzenin, maminky téměř nevaří teplé večeře, pokud děti nemají dostatečnou výživu ve školce, doma ji bohužel nedostanou. A i v té školce je to sporné, vím že jsem teď uvedla něklik témat, ale třeba tak vyprovokuju širší diskuzi.
Anna

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Šok z některých receptů

Dům péče o zuby

Zde je webová stránka, kde naleznete Dům péče o zuby.

Zdroj: Péče o zuby

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Vitamíny pro zdravé zuby

  • vitamín D
  • vitamín A
  • vitamín B
  • vitamín C

Zdroj: Péče o zuby

Diskuze

V diskuzi JAK NA BÍLÉ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

mam dotaz jak u těch zubů máte z kůry pomeranče může to být i kůra od citronu??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Já to zkoušela s citronovou kůrou a šlo to stejně dobře jako s kůrou z pomeranče. Nevhodná k čištění zůbů se mi zdá kůra z mandarinek. Ale úplně nejlepší na bílé zuby je ten recept sůl a citron. Je to sice humáč, ale zuby jsou pak skvěle bílé.

Zdroj: diskuze Jak na bílé zuby

Druhy zubů

Existují čtyři základní druhy zubů:

  • stoličky – slouží k rozmělňování potravy, člověk jich má celkem 12, jsou ploché s malými výstupky
  • třenové – zuby podobné stoličkám, ale jsou menší
  • špičáky k trhání potravy
  • řezáky k uchopování a krájení potravy

Zdroj: Zuby

Diskuze

V diskuzi DĚTSKÝ ŽLUTÝ CHRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Hrdličková.

Dobrý den, mám dvě vnučky ve věku 11 a 8 let. Obě mají už i nové zuby hodně zažloutlé, nezdravé. Zuby si čistí, ale já si myslím, že je něco špatně. Jejich lékařka, stomatoložka, tvrdí, že je to v pořádku, někdo má bílé zuby a někdo žluté. Holky jsou pěkné, ale , když se zasmějí, tak je to hrůza. Já si myslím, že by měly změnit lékaře. Mít žluté zuby už v tomto věku podle mne není normální. Děkuji za radu, Hrdličková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dětský žlutý chrup

Chrániče zubů

Chrániče na zuby nejsou 100% ochranou proti úrazu. Chrániče zubů mohou částečně zmírnit povrchové poškození zubů a dásní, které je způsobeno nárazem zubů horní čelisti o dolní čelist. Chrániče na zuby však v žádném případě nechrání proti vyražení zubů či jejich jinému vážnému poškození. Nechrání také proti nárazům způsobeným pádem, silnými a tvrdými údery tělem, zbraněmi nebo jinými předměty.

Zdroj: Zuby

Co dělat po použití domácí bělící pasty na zuby?

Po dokončení čištění se svou domácí pastou si opět vyčistěte zuby běžnou zubní pastou, která zbaví ústa nepříjemné chuti a zároveň zbaví ústní dutinu od roztoku peroxidu. Budete udiveni, jak bílé a světlé zuby budete mít. Mnoho kuřáků a těžkých pijáků kávy používá tento malý domácí trik se svou pastou. Jedná se o domácí lék podle rad našich babiček.

Zdroj: Domácí bělení zubů

Problematické osmičky

Zuby moudrosti jsou osmičky, které člověku vyrostou až jako zcela poslední zuby. Velký počet pacientů zubního lékaře má osmičky problematické. Snadno totiž podléhají kazivosti. Dalším častým problémem je jejich křivé umístění, které vybočuje z přirozené řady chrupu, ať se již jedná o jejich růst směrem do tváře, nebo naopak k jazyku. Z tohoto důvodu se nejen mezi veřejností traduje, že čím dříve se zub moudrosti vytrhne, tím lépe. Podobný názor zastávají i někteří zubní lékaři. Přitom pokud jsou osmičky dobře prořezané, narostlé a nekazí se, není nejmenší důvod k tomu, aby se musely vyndat. Zuby moudrosti nevyžadují speciální péči v porovnání s ostatními zuby.

Zdroj: Problémy se zuby

Bílé skvrny na zubech u dětí

Pro zuby a zubní sklovinu je velmi důležitý fluor, avšak pro zuby dětí do zhruba 8 let je nadměrné množství této látky poměrně nebezpečné. Zuby takto malých dětí se totiž vyvíjejí ještě pod dásní a nadbytek fluoru může způsobit stav zvaný fluoróza. Jedná se předávkování organismu solemi fluoru, jež se projevuje skvrnitou (až jamkovitou) sklovinou. Vznikají tedy bílé až hnědé skvrny, které nelze zaleštit či odstranit, proto je třeba (zvlášť u dětí) přísun fluoru hlídat. Problém nastává především tehdy, když děti zubní pastu polykají: tím zvyšují přísun fluoru. Zubní pasty jsou určeny pouze k lokálnímu působení, jejich konzumace může člověku poměrně významně uškodit. Zkuste tudíž hlídat, jaké množství pasty si vaše děti dávají na kartáček (úplně stačí množství o velikosti hrášku) a zda všechnu zubní pastu poté vyplivnou.

Zde můžete vidět bílé skvrny na zubech.

Výše zmíněná mikroabraze je technika, která využívá chemickou složku k současné erozi a abrazi povrchu skloviny zubu za účelem odstranění bílých a hnědých sklovinných lézí na stálých zubech. Obvykle se provádí po skončení bělení. Mikroabraze sama o sobě se používá také u velmi malých dětí (přibližně ve věku 8 let) s jednotlivými izolovanými lézemi z důvodu mikroskopické redukce bílých skvrn. Později (to jest v době, kdy je dítěti přibližně 12 let) se toto ošetření doplňuje plnohodnotným domácím bělením pod dohledem stomatologa.

Zdroj: Skvrny na zubech

Zuby latinsky

V anatomii jsou jednotlivé lidské zuby popisovány jako:

  • I1: Dens incisivus medialis (první řezák)
  • I2: Dens incisivus lateralis (druhý řezák)
  • C: Dens caninus (špičák)
  • P1: Dens premolaris primus (první třenový zub)
  • P2: Dens premolaris secundus (druhý třenový zub)
  • M1: Dens molaris primus (první stolička)
  • M2: Dens molaris secundus (druhá stolička)
  • M3: Dens molaris tertius (dens serotinus, třetí stolička, zub moudrosti)

Zdroj: Zuby

Vývoj chrupu

U lidského zárodku se chrup začíná vyvíjet asi v šestém měsíci. Od šestého do osmého měsíce dochází k prořezávání zubů – rostoucí zubní kořen tlačí korunku skrze dáseň. Zuby mléčné jsou jen dočasným souborem, ve kterém chybí třenové zuby. Říkáme mu dentes decidui nebo dentes lactei. Jako první prořezávají dolní vnitřní řezáky a pak horní vnitřní řezáky. Stálý chrup (dentes permanentes) je tvořen spolu s mléčným chrupem, ale je v klidu do pátého, šestého až sedmého roku, kdy jejich růst naruší kořeny dočasných zubů, což vede k jejich vypadnutí. Stálý chrup roste do čtrnáctého roku, kdy se prořezávají „sedmičky“ – druhé stoličky, a má navíc zuby třenové, které rostou hned za špičáky, teprve za nimi jsou pak stoličky. Zuby moudrosti se prořezávají jako poslední od patnáctého roku života.

Zdroj: Zuby


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP