Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAKÉ POTRAVINY JÍST PŘI LÉČBĚ WARFARINEM

OBSAH

Co jíst a nejístWarfarinem

Sortiment vhodných a nevhodných potravin

Obsah vitaminu K v potravinách se uvádí ve 100 g hmotnosti potraviny, je však nutné si uvědomit, že některé potraviny se běžně konzumují jen v minimálním množství, u jiných může být běžná porce v množství 200 g. Proto je nutné znát nejen absolutní obsah vitaminu K v jednotlivých potravinách, ale i jeho skutečnou konzumaci, závislou na množství konzumované potraviny.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno. Jen je třeba dávat pozor na potraviny, které jsou zelené. Patří sem zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulka, okurky, rajčata, papriky, všechny tyto potraviny můžete konzumovat každý den, ale pouze v omezeném množství. Ostatní potraviny nejsou problematické a můžete je jíst bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Cibule

Účinek na snížení krevního cukru

Cibule obsahuje životně důležité látky, díky kterým také snižuje hladinu cukru v krvi, a to dokonce i když je vařená. Používají se její oloupané cibule, řidčeji se používá i nať.

Způsob použití

Cibule se může jíst syrová, ale i vařená, dá se z ní uvařit cibulová polévka, používá se jako příloha. Odborníci doporučují sníst asi 60 g cibule denně.

Na co si dát pozor

Pokud někdo dává přednost cibuli syrové, je důležité, aby cibule byla čerstvá, protože 24 hodin potom, co se rozkrojí, se stává toxickou. Pokud tedy cibuli zkonzumujete hned poté, co ji oloupete a rozkrojíte, budete mít jistotu, že byla v pořádku.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Jakékoliv ovoce se může při valfarinu konzumovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem se může jíst všechno, jen některé potraviny - ty zelené je potřeba hlídat.
Ať manžel jí jako do teď a počká na první výsledky při kontrole u lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Warfarin a česnek

Česnek ředí krev, podobně jako Warfarin nebo Heparin, a proto by neměl být konzumován 7 dní před operací, neboť může způsobit silné krvácení. Jak již bylo napsáno, česnek ve vysokých dávkách ovlivňuje léčbu Warfarinem.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peli.

Je možno při léčbě warfarinem jist med.Začali jsme antikoagulační léčbu warfarinem.Nikde jsem to nenašla.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U Warfarinu je třeba hlídat příjem vitamínu K ve stravě a udržovat jeho stabilní příjem každý den. Z tohoto pohledu je med vůči Warfarinu neškodný, protože neobsahuje žádný vitamín K.
Med je přírodní lék a mezi jeho účinky patří zpomalení srážení krve. Warfarin také zpomaluje srážení krve. Med s Warfarinem tedy může zvýšit riziko krvácení.
Med se metabolizuje v játrech a používá k tomu cestu označenou CYP3A4. Warfarin také používá tuto cestu. Je-li tato cesta přetížena, tak trvá déle, než se všechny látky dostanou na řadu a do té doby dále účinkují. Zdržení na této cestě může zavinit, že Warfarin může zůstat v těle i v čase, kdy se má užít nová dávka. To může způsobit náhlé předávkování a zvýšit riziko krvácení.
Kolik medu je při Warfarinu ještě bezpečné a kolik již ne se nikde neuvádí. Zdravým úsudkem lze odhadnout, že jedna lžíce medu denně nic nezkazí. 10 lžic již může znamenat naplnění některých z uvedených rizik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a med

Příznaky při předávkování Warfarinem

Pro léčebné účely se hodnota INR udržuje většinou mezi 2 a 3, v některých indikacích mezi 2,0 a 3,5 nebo 2,5 a 3,5. Při nižším INR je tedy nutné dávku Warfarinu zvýšit a naopak. Hodnoty vyšší než 4 už signalizují předávkování se zvýšeným rizikem krvácivých komplikací. Při výrazném předávkování Warfarinem je nezbytné lék přechodně vysadit, v případě vážnějšího krvácení se podává krevní plazma nebo koncentrát koagulačních faktorů, který dokáže účinek Warfarinu prakticky okamžitě zrušit. Podání vitamínu K vede k trvalejšímu snížení účinku Warfarinu, tento efekt se však rozvine až po několika hodinách. Předávkování Warfarinem se projeví pouze při krvácení (krvácení se obtížně zastavuje), proto je tolik důležité provádět krevní testy zjišťující hodnotu INR pravidelně.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý večer, jaké léky od bolesti (páteř) mohu užívat při léčbě warfarinem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léky proti bolesti, které můžete užívat společně s Warfarinem jsou Tramal, Panadol, Paralen, Novalgin a Tralgit.

Při Warfarinu nesmíte užívat Ibalgin, Ibuprofen, Brufen a další nesteroidní antirevmatika. Stejně tak ani Anopirin, Acilpirin, Dextrometorfan, Acylcoffin, Superpyrin, Aspirin, Nurofen, Voltaren, Veral, Dicloreum a Diclofenac.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Dieta při antikoagulační léčbě

Dieta při léčbě Warfarinem (při terapii Warfarinem) by měla mít spíše nižší a stabilní obsah vitaminu K. Především je ale důležité, aby množství vitaminu K bylo stabilní na určité hodnotě a nekolísalo při podávání Warfarinu. Právě kolísání obsahu vitaminu K může pacienty nejvíce ohrozit. V takovou chvíli se totiž skokově mění srážlivost krve a hrozí tvorba krevních sraženin. Strava by měla být vyvážená, pestrá a neměla by pacientům působit stresovou zátěž.

Zdroj: Dieta při Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý večer.Mužů meruňky, když beru warfarin.Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno, ale jen v přiměřeném množství. Přiměřené množství se určuje podle obsahu vitamínu K té které potraviny. Důležité je, abyste v součtu za celý den bylo zkonzumoval 120 mikrogramů vitamínu K. Jedna meruňka obsahuje 1,16 mikrogramů vitamínu K. Zařadíte-li do svého stálého jídelníčku nárazově meruňky, tak ten den musíte snížit příjem jiné potraviny, aby výsledný součet byl stále 120 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Jablka

Účinek na snížení krevního cukru

Jablka mají vysoký obsah vody a málo sacharidů, také v sobě mají vitamíny a draslík. Jablka mají mnoho užitečných léčivých vlastností, mimo jiné snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Způsob použití

Jablka můžete jíst v nejrůznějších formách, čerstvá i sušená. Jejich látky můžete přijímat z jablečných moštů, džusů, kompotů, džemů a dalších jídel. Obecně platí, že po tepelné úpravě se léčivé účinky snižují. Takže je rozhodně zdravější dát si k jídlu čerstvé nebo sušené jablko, než například jablečný štrúdl.

Na co si dát pozor

Není vhodné jíst jablka ve větším množství (jedno až dvě jablka denně naopak zdraví prospívají), protože při trávení kvasí ve střevech, a tím vznikají alkoholy, které tělu vůbec neprospívají. Jablka prodávaná v obchodech jsou často ošetřena nejrůznějšími chemickými postřiky proti plísním a škůdcům, které jsou pro nás nebezpečné. Proto je lepší si jablka vždy radši pořádně omýt a malým dětem jablka raději oloupat.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Salvét.

Prosím o sdělení, jako dietu nutno dodržovat při trombóze v lýtku při užívání
léku Eliquis.
Děkuji, s pozdravem Salvét

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libuše.

Dobrý den,mám trombozu kterou jsem dostala po úrazu na lyžích přetrhané vazy v koleně,chtěla by jsem vědět které potraviny nesmím jíst aby se mi to ne zhoršilo.Děkuji

Zdroj: diskuze Eliquis - dieta

Strava při Warfarinu

Warfarin působí proti vitaminu K a stejně tak vitamin K působí proti účinné látce warfarin. Pokud pacient užívající lék Warfarin přijímá velké množství vitaminu K v potravě, může to vést ke snížení účinků warfarinu. Hodně vitaminu K je v brokolici, tuřínu, zelí, špenátu a salátu.

Při léčbě Warfarinem se všeobecně nedoporučuje nadměrná konzumace potravin, které obsahují vitamin K. Mezi tyto potraviny, kde je vitamin K zastoupen nejvíce, patří listová zelenina – hlávkový salát, špenát, dále pórek, kopr, petrželová nať, celerová nať. Ostatní potraviny, jako je maso, pečivo, mléčné výrobky, mléko a podobně, jíst můžete. Také se nemusíte obávat toho, že budete mít ve stravě nedostatečné množství vitaminu K. Tento vitamin se totiž běžně tvoří ve střevní sliznici.

Ačkoli většinou není nutné měnit stravovací návyky, měli byste vědět, že příliš vysoký, nízký nebo kolísavý příjem vitaminu K potravou může vést ke komplikacím léčby přípravkem Warfarin. Jestliže jste vegetarián, vegan nebo se stravujete jiným alternativním způsobem, proberte svůj jídelníček s lékařem nebo nutričním terapeutem. Pokud to bude nutné, poradí vám, jak složení stravy vhodným způsobem upravit. Držíte-li nějakou dietu nebo se k tomu chystáte, informujte o tom svého lékaře. Neměňte výrazně složení ani množství stravy, dbejte na její pestrost a vždy jezte od každého druhu jídla spíše menší množství. Stejné doporučení platí pro nápoje. Vyvarujte se potravin, které mají velmi kolísavý obsah vitaminu K, jako je kysané zelí či jiná kvašená zelenina. Potraviny s vysokým obsahem vitaminu K (špenát, kapusta, hlávkové zelí, hlávkový salát, zelené saláty, květák, brokolice a jiné) nemusíte ze svého jídelníčku zcela vyřazovat, ale jejich příjem by měl být vyrovnaný.

Vyhněte se rovněž nepřiměřenému pití alkoholu, povolen je maximálně jeden alkoholický nápoj denně, tedy 20–30 g alkoholu (0,5 l piva, 2 dl vína, 0,5 dl destilátu).

Zdroj: Www léčba Warfarinem cz

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK NA DNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Petra.

chtela bych vas moc poprosit o zaslani jidelničku při dně i o zaslani co se smí jist a co ne moc dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den, moc Vás prosím o napsání jídelníčku při nemoci dna. Beru lék Milurit.Občas mne pobolívá palec u nohy,ale více mne pobolívá na stejné noze vnitřní kotník. Prosím moc pomozte a poraďte jaké potraviny jíst a jaké ne. Na internetu se dočtu,že květák nelze jíst a jinde zase,že se může jíst a tak je to i s ostatními potravinami.
Moc děkuji za odpověď Kovářová Hana

Zdroj: diskuze Jídelníček na dnu

Obsah sacharidů v jídle

(v gramech ve 100 g potraviny)

Druh potraviny

Množství sacharidů

Druh potraviny

Množství sacharidů

Mléčné výrobky a sýry

Přílohy

Mléko plnotučné

4,7

Brambory vařené

16 - 20

Mléko polotučné

4,8

Hranolky

38

Kefír

4

Bramborová kaše

25

Smetana ke šlehání

3

Rýže

28

Bílý jogurt

4,5 - 6

Těstoviny

28

Tavený sýr

5

Čočka

17

Lučina

1

Fazole a hrách

21

Mozzarella

1

Kuskus

25

Cottage, Gervais

3

Jáhly

24

Tvrdé sýry

1-2

Bulgur

19

Pomazánkové máslo

5,5 - 7

Knedlík houskový

47

Knedlík bramborový

37

Chléb

50

Chléb žitný 100%

48

Bílý rohlík, houska, bageta, veka

60

Celozrnný rohlík

55

Knackebrot

55-65

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den, jaké bylinné sirupy nebo čaje mužů při léčbě warfarinem užívat při kašli dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když jste na Warfarinu, tak musíte být opatrná před jakýmkoliv použitím bylinek a čajů z nich vyrobených.
Pro léčbu kašle, která nebude ovlivňovat účinky Warfarinu, je lepší sáhnout po osvědčených certifikovaných přípravcích:
- ACC 200 NEO 20x200 mg šumivých tablet.
- BRONCHIPRET Tymián a břečťan sirup 100 ml.
- MUCOSOLVAN Sirup pro dospělé 100 ml.
- BROMHEXIN 12 BC Kapky roztok 30 ml.
- HEDELIX sirup 8 mg 100 ml.
Na léčbu bolesti můžete použít paracetamol 500 mg.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Borůvky

Účinek na snížení krevního cukru

Sezónní rostlina brusnice borůvka má tu výhodu, že účinek na snížení cukru v krvi mají jak plody, tak i listy, protože ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek.

Způsob použití

Tradičním lékem pro diabetiky je čaj z borůvkového listí. Čaj se může připravovat ze sušených i čerstvých borůvkových listů. Zdravé jsou i plody brusnice borůvky, které se mohou jíst samostatně, nebo jako součást jiných pokrmů (především dezerty), případně ke zdravému mlsání dobře poslouží i sušené borůvky.

Na co si dát pozor

Pokud si sami trháte borůvkové listy na čaj, je důležité, abyste tak učinili předtím, než budou plody zralé, protože v té době obsahují listy nejvíce cenných látek. Pokud sbíráte borůvky v horských oblastech dejte pozor na záměnu brusnice borůvky s vlochyní, která je mírně jedovatá.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ZASADOTVORNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlada.

Patřím k těm, kdo užívá warfarin. Chtěl bych poprosit o zkušenosti s jeho užíváním a s možnou konzumací zásadotvorných potravin a pochutin. Jde mi např. také o kávovinovou směs Melta, arašídové křupky, různé masové paštiky a pomazánky. Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem zásaditost potravin nehraje vůbec žádnou roli. Při léčbě Warfarinem je důležité udržet stále stejné množství přijatého vitamínu K. Potraviny, které jste vyjmenoval, neobsahují žádný vitamín K. Takže je můžete použít v libovolném množství, i když užíváte Warfarin. Zpravidla je třeba hlídat denní příjem potravin, které vyrostly (plody a rostliny).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a zasadotvorné potraviny

Tabulka s obsahem sacharidů u základních potravin

(v gramech ve 100 g potraviny)

Druh potraviny

Množství sacharidů

Druh potraviny

Množství sacharidů

Zelenina a ořechy

Ovoce

Brokolice

5,7

Avokádo

6

Celer

5 - 7,4

Ananas

12,7

Cibule

9

Angrešt

9,7

Dýně

9

Banán

26

Fazolky zelené

7,1

Borůvky

11,5

Kapusta

5,5 – 6,3

Broskev

9,5

Kedlubna

5,4

Citrón

9,2

Květák

4,5

Grapefruit

10

Lilek

4,5

Hroznové víno

17

Mrkev

9

Hruška

13,4

Paprika

4 - 6

Jablko

13

Pažitka

7,2

Jahody

8,7

Arašídy

18

Kiwi

9,7

Kešu

26

Mandarinka

9,4

Kokos

24

Maliny

12,8

Lískové ořechy

11

Meloun červený

6

Mandle

19

Meruňka

12

Pistácie

28

Nektarinka

8

Vlašské ořechy

14

Ostružiny

12

Švestky

14,7

Třešně

14,4

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze

V diskuzi LEČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Košťálová.

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat jaké léky mohu proti kašli a rýmě při lečbě s Warfarinem ?děkuji za odpoveď Košťalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda.

Já normálně užívám Coldrex. Je to jak proti rýmě, tak proti horečce. S kašlem je to složitější, protože záleží na jeho druhu, na odkašlávání Bromhexin nebo ACC Long a na zastavení štěkavého kašle Stoptussin.

Zdroj: diskuze Lečba Warfarinem

Léčba Warfarinem

Při léčbě antikoagulačními přípravky je nutné, aby dávka vitaminu K byla stálá, respektive aby nedocházelo k výkyvům podávaného množství. Nevhodný je vysoký příjem vitaminu K, nevyrovnané množství vitaminu K v dietě, ale také jeho nízký příjem. Vhodná dávka vitaminu K odpovídá jeho doporučené denní dávce (kolem 70–80 µg denně), doporučená denní dávka by neměla přesáhnout 250 µg. Strava s vyšším příjmem vitaminu K by měla mít určitá pravidla – měla by být dlouhodobě stabilní, při každé její změně je nutná pečlivá kontrola množství vitaminu K podávaného v průběhu 2 až 3 dnů.

Vzhledem k tomu, že užívání perorálních antikoagulancií je dlouhodobá záležitost (pohybuje se od půl roku do několika let) a u pacientů s některými diagnózami je nutné perorální antikoagulancia užívat trvale, je nutné osvojit si zásady diety. Velmi důležité je znát potraviny s vysokým obsahem vitaminu K a vyloučit nebo omezit jejich příjem, případně upravit jejich přísun tak, aby byl příjem vitaminu K stabilní. Vzhledem k tomu, že výkyvy v množství vitaminu K nepříznivě ovlivňují léčbu, je vhodné osvojit si zásady diety s vyrovnaným množstvím tohoto vitaminu. Zvláště nebezpečné je vyloučit vitamin K z diety na několik dní a poté jíst potraviny s jeho vysokým obsahem. Hladina INR je následně velmi nevyrovnaná a může vést k možnosti komplikací (riziko trombotických i krvácivých komplikací). Velmi důležité také je, aby nutnost dodržovat dietu s vyrovnaným obsahem vitaminu K při podávání perorálních antikoagulancií nevedla k tomu, že by pacient přestal dodržovat racionální dietu či porušoval do té doby dodržovanou dietu.

To, co je především nevhodné, je omezit příjem ovoce a zeleniny a tím množství vlákniny, vitaminů a flavonoidů přijímaných pacientem. Je však nutné vybírat zeleninu s nižším obsahem vitaminu K. Stejně tak je nevhodné vyměnit bílé maso (kuřecí) za maso vepřové, které má vyšší obsah nasycených tuků a cholesterolu. Většinu potravin s vysokým obsahem vitaminu K lze zaměnit za potraviny s nižším nebo nulovým obsahem vitaminu K (potraviny rizikové za kontrolované nebo bezpečné). Jídelní lístek je vždy nutné přizpůsobit individuálně dle stravovacích návyků a sestavit individuální nutriční režim.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Které potraviny je třeba vyloučit

Mezi nevhodné potraviny, které obsahují vysoké hodnoty purinů, patří:

  • kakao
  • vnitřnosti – játra a ledviny, srdce a brzlík
  • zvěřina – bažant, zajíc
  • tučné ryby – ančovičky, sleď, makrela, sardinky, šproty, sledi, pstruh
  • mořské ryby – zejména mušle, krab, krevety a další korýši, jikry, kaviár

Potraviny, které můžete konzumovat s mírou:

  • maso – hovězí, jehněčí kuřecí, vepřové
  • drůbež – kuřata a kachny
  • luštěniny – sušené hrách, fazole, sójové boby
  • houby a mycoproteiny
  • zelenina – chřest, květák, špenát
  • pečivo – otruby, celozrnný chléb

Potraviny s nízkým obsahem purinů:

  • mléčné výrobky – mléko, sýry, jogurty, máslo
  • vejce
  • pekárenské výrobky a obiloviny s výjimkou celozrnných
  • těstoviny
  • ovoce a zelenina

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Další upozornění

  • Pokud jste těhotná nebo otěhotnět plánujete, uvědomte svého lékaře. Warfarin je pro nenarozené dítě nebezpečný a během těhotenství by se neměl užívat.
  • Vyhýbejte se každé činnosti a sportu, při kterých si můžete přivodit traumatické zranění.
  • Drobná řezná poranění a škrábnutí mohou krvácet déle než před léčbou Warfarinem. Jedná se vlastně o žádoucí účinek léčby, neboť krevní sraženina vzniká delší dobu. Na poraněné místo přitlačte čistý obvaz a počkejte, až se krvácení zastaví.
  • Modřiny po tupých poraněních budou častější a větší. Snažte se být opatrní.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Vitamín K

Vitamín K, jak známo, má snižující účinky na hladinu Warfarinu. Ruší jeho účinek, takže by mohlo dojít ke vzniku krevní sraženiny, která by jedince určitě ohrozila na životě. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Grapefruity a citrusy

Účinek na snížení krevního cukru

Vitamín C je nutný ke správnému metabolizování a k přeměnám v lidském organismu. Grepy a citrusy mají vysoký obsah tohoto vitamínu, a proto jsou i ony důležité ke snížení krevního tlaku. Zároveň grepy mají i protizánětlivé účinky. Mezi účinky pomerančů patří posilování obranyschopnosti, protirakovinné účinky, snižování hladiny cholesterolu v krvi a další.

Způsob použití

Grepy, pomeranče a jiné citrusy účinkují, když jsou konzumovány v čerstvé podobě, ale i ve formě čerstvě vytlačených šťáv. Pokud dáváte přednost džusům, je dobré si hlídat, jestli se jedná o 100 % džusy, nebo jen o koncentráty, které nemají ovocnou složku tak vysokou.

Na co si dát pozor

Nevýhodou grepů je, že okyselují organismus, a proto je třeba si hlídat množství grepů, které jíme. Vhodný je zhruba 1 grep za 14 dní. U grapefruitů je potřeba si uvědomit, že brání rozkládání některých léků ve střevech a játrech, což může způsobit, že se těmito léky předávkujete. Proto není vhodné jíst grapefruity, pokud berete léky na krevní tlak, rakovinu, snížení hladiny cholesterolu a potlačení imunitního systému po transplantaci orgánů. U pomerančů není nutné tak kontrolovat, kolik jich sníte.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Obsah kolagenu v potravinách

Kolagen je bílkovina, protein, který se v největší míře vyskytuje v tělech savců, konkrétně v jejich pojivových tkáních. Nejbohatší přírodní zdroj kolagenu v potravinách je tedy maso a kůže savců.

Jaké potraviny obsahují kolagen

  • Maso bohaté na kolagen je především hovězí kližka, skopové maso, kozí maso.
  • Dalším významným zdrojem je zvířecí kůže.
  • Jako další zdroj kolagenu může být označena pravá živočišná želatina.
  • Hodnotným zdrojem kolagenu a dalších podpůrných amynokyselin je hydrolyzovaný syrovátkový protein.
     

Zdroj: Kolagen, lék proti stárnutí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP