Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KETÓZA CUKROVKA

OBSAH

Test na ketózu

Test na ketózu je v podstatě jednoduchý test moči. Kontrolní papírky lze zakoupit v kamenných i internetových lékárnách.

Zdroj: Ketóza

Diskuze

V diskuzi KETOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Proč se nesmí při ketóze pít káva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Very.

Káva překyseluje organismus...ale dvě za den si klidně dejte...ale ne s mlékem, černou nebo se šlehačkou

Zdroj: diskuze Ketoza

Rozdíl mezi ketózou a katabolizací

Jako ketóza se v biologii označuje stav organismu charakterizovaný zvýšenými hladinami ketolátek v krvi. Důvodem vzniku stavu je proces ketogeneze. Ketolátky se tvoří v játrech v situaci, kdy poklesnou zásoby glykogenu. Ketolátky acetacetát a ß-hydroxybutyrát jsou organismem využívány jako zdroj energie. Ketogeneze, nesprávně ketogeneza, je označení procesu vzniku ketolátek. Ketolátky vznikají při nadměrném spalování tuků, které slouží k zisku energie. Dochází k tomu při nedostatku cukrů, například při hladovění, nebo při jejich špatném využití (u cukrovky).

Katabolizace je rozpad svalové hmoty.

Zdroj: Ketóza

Alkohol při ketóze

Alkohol je při ketóze zakázaný v jakékoliv podobě. Prostě ketóza a alkohol nejdou dohromady.

Zdroj: Jak dostat tělo do ketózy

Diskuze

V diskuzi KETOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Proč se nesmí při ketóze pít káva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonín.

Proč je káva při ketogenní dietě nevhodná?

Zdroj: diskuze Ketoza

Příznaky cukrovky na kůži – foto

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět cukrovka příznaky na kůži foto.

Zdroj: Cukrovka

Diskuze

V diskuzi DIAGNOSTICKÉ PROUŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenina.

Prosím o radu, jaké zakoupit pro medidiet - obsah ketonů v moči. Sledovat, zda ketóza stále trvá. Dík

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Diagnostické proužky

Je cukrovka léčitelná

Jak již bylo popsáno, cukrovka je léčitelná. Nikoliv zcela vyléčitelná, jelikož se na onemocnění často přijde pozdě. Režimová opatření však bývají opravdu účinná. V některých případech zůstane člověku sekundární diabetes natrvalo. Pokud je však léčitelná jeho příčina, může být léčitelná i cukrovka. Například lze odvrátit vznik diabetu u hemochromatózy, je-li řešena včas. Stejně tak u glukagonomu je možné úplné vyléčení, pokud je nádor odstraněn dříve, než vzniknou komplikace.

Zdroj: Cukrovka

Diskuze

V diskuzi OVOCE A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peterova.

Dobrý den tak vůbec jaké ovoce se může jíst děkuji když je vyšší cukr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ovoce a cukrovka

Co je to ketóza

Ketóza je organismu přirozený biologický stav. Nastává, když se tělu ve stravě pravidelně dodává dostatečné množství proteinů (bílkovin) a zároveň je na minimum snížen příjem sacharidů a tuků. V ketóze se pak začínají tvořit „ketolátky“. Vznikají štěpením tukových tkání a mají schopnost plnohodnotně nahradit sacharidy, které jsou primárním zdrojem energie člověka.

V důsledku toho dochází k úbytku nejen podkožního tuku, ale také útrobního tuku, neboli viscerálního, který obklopuje důležité orgány. Snižuje se hladina cholesterolu v krvi a klesá produkce hormonu inzulinu, který štěpí cukry a vyvolává chuť na sladké. Ketózu neprovází hlad, chutě ani špatná nálada. Člověk se může cítit plný energie a místy mít až euforickou náladu. Ketóza je také skvělý detoxikační prostředek. Tělo totiž spaluje i usazené toxické látky, prostě vyloučí vše, co nepotřebuje. Do ketózy se organismus dostává v průměru po 2–3 dnech proteinové diety. Připravovat proteinovou dietu z běžných potravin je pro zdraví nevhodné a také časově náročné. Proto je tu proteinová dieta, jejíž základ představují speciální proteinová jídla.

Zdroj: Papírky na měření ketózy

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA A GLYKOSIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Lišková.

Pomáhají glykosidy při léčbě cukrovky respektive ke snížení cukru v krvi?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka a glykosidy

Ketóza a hubnutí závisí především na tom, co jíte. Potravinami doporučovanými odborníky při ketóze jsou: maso, ryby a vejce, sádlo, oleje, tučné mléčné výrobky, listová zelenina, nakládané fazolové lusky, houby, vlašské a lískové ořechy, mandle, avokádo, olivy, light nápoje. K nevhodným potravinám se řadí obecně cukr a škrob. V praxi to znamená žádné sladkosti a alkoholické nápoje kromě dia piva, žádné přílohy jako brambory, knedlíky, rýže, těstoviny, luštěniny (včetně arašídů) a žádné slazené nápoje ani sladké ovoce.

Pokud se rozhodnete pro hubnutí pomocí ketózy, bude po požadované redukci hmotnosti následovat fáze návratu, v níž se postupně do jídelníčku zařazují sacharidy. Tato fáze musí být pozvolná a musí vést ke zdravému racionálnímu stravování. Má zásadní význam pro úspěch diety a pro dlouhodobé udržení váhového úbytku.

Zdroj: Ketóza

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Dobrý den, mám cukrovku II.typu a chci se zeptat zda můžu užívat na artrozu kolene přípravek ORTHO 3000. Děkuji za odpověď s pozdravem Zdena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ortho 3000 můžete užívat, i když máte diabetes II typu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka

Cukrovka po porodu

Pro těhotenskou cukrovku je také typické to, že obvykle po porodu zmizí, i přesto je i nadále (v podstatě po zbytek života) u nich cukrovka kontrolována, protože je dost možné, že by u nich časem mohla propuknout cukrovka 2. typu. První kontrola této cukrovky bývá obvykle zhruba půl roku po porodu. Pokud nechce praktický lékař nebo diabetolog nic zanedbat posílá pak tuto ženu na testy pravidelně každý rok (testy nalačno) a jednou zhruba za tři roky na OGTT.

Zdroj: Těhotenská cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem KIWI A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kiwi a cukrovka

KetoPhan

Stanovení ketolátek v moči prostřednictvím reagenčních proužků KetoPhan je jednoduché podobně jako stanovení glykosurie. Většina reagenčních proužků je založena na reakci acetonu a acetoacetátu s nitroprusidem sodným v alkalickém prostředí. Protože hydroxybutyrát s nitroprusidem nereaguje, může být celkový obsah ketolátek podhodnocen. Diagnostické proužky PHAN umožňují efektivní screening při rutinním vyšetření pacienta a monitorování následné léčby. Proužky jsou určeny zejména pro laboratoře klinické chemie a ordinace odborných a praktických lékařů.

Výrobce: Lachema

Hmotnost: 40 g

Balení: 50 ks

Zde můžete vidět cenu.

Zdroj: Ketóza

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA TYPU B se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Terézia.

Dobrý deň, chcem sa opýtať či diabetici môžu užívať pangamin.Dakujem za odpoveď.Prajem Vám pekný deň.Terezia.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pangamin nijak neovlivňuje průběh onemocnění diabetem obou typů. Pangamin ale podporuje chuť k jídlu, takže je zde zapotřebí o to více dodržovat dietní opatření a konzumovat malá jídla s nízkým glykemickým indexem každé 3 hodiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka typu B

Ananas a cukrovka

Šťavnatý ananas při cukrovce druhého typu může nahradit občerstvení nebo se stát součástí zdravého salátu. Tento druh ovoce lze u cukrovky konzumovat v podstatě bez omezení. Díky aktivním složkám, které tvoří toto tropické ovoce, si můžete zlepšit metabolismus, a dokonce trochu zhubnout.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil.

Zhubl jsem o 3kg mám tedy 80 kg a výšku 174 cm . Při poslední návštěvě v dia poradně paní lékařka přidala ( v pátek 29.7.2017) Glimepirid Sandoz 3 mg ještě večer, za jak dlouho se projeví jeho účinek? Děkuji za odpověď Bohumil

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Účinek by se měl projevit hned po podání. Zkuste si ještě několik dní pravidelně měřit svou glykemii, a kdyby se to nelepšilo, tak znovu informujte lékařku v dia poradně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka

Švestky a cukrovka

Švestky jsou výživné ovoce a obsahují různé minerály, vitamíny a vlákninu. Chutnají lahodně a snadno je tak můžete zařadit do svého každodenního jídelníčku. Pokud máte cukrovku, můžete švestky konzumovat denně. Jsou tedy švestky dobré pro lidi s cukrovkou? Rozhodně ano!

Zdroj: Švestky a cukrovka

Ořechy a cukrovka

Ořechy jsou vedeny u diabetiků jako vhodné potraviny, a to v přírodním stavu. Patří sem: dýňová, sezamová a slunečnicová semínka, stromové ořechy (mandle, pekanové, vlašské, lískové, para). Ale má to jedno velké „ALE“ – pozor na jejich vysokou energetickou hodnotu.

Kokos, solené a pražené ořechy jsou pro diabety zcela nevhodné.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Obrázky

Zde můžete vidět důsledky diabetické neuropatie.

Zdroj: Cukrovka a bolesti nohou

Příznaky

K příznakům těhotenské cukrovky patří například zvýšená hladina cukru v moči, což gynekolog pravidelně kontroluje na běžných návštěvách poradny. Může se vyskytnout častější nutkání k močení nebo zvýšený pocit žízně, jinak se však těhotenská cukrovka nijak znatelně neprojevuje.

Rizikové faktory:

  • vyšší věk rodičky (30–35 let a více);
  • obezita;
  • dlouhodobý stres;
  • předchozí problematická těhotenství;
  • výskyt těhotenské cukrovky v předchozím těhotenství;
  • výskyt cukrovky I. nebo II. typu v rodině.

Zdroj: Jak se léčí těhotenská cukrovka

Příprava a recepty

Zde jsou vhodné recepty pro diabetiky, a nejen pro ně.

Zdroj: Kaki a cukrovka

Ketóza

Pokud má člověk několik dní velmi nízký příjem sacharidů, dostane se jeho organismus do stavu ketózy. Tento stav není nebezpečný, naopak je pro organismus přirozený. Při změně stravy z klasické sacharidové na tu s převahou tuků a bílkovin se v organismu zpočátku udržuje v krvi glukóza, mozek ještě ketony nespaluje, avšak tyto látky použije na syntézu lipidů v mozku. Glykogen se postupně vyčerpá ze svalů a po dvou dnech začíná mozek spalovat ketony a energie se bere z tukových zásob. Do ketózy je možné se dostat asi po dvou dnech (48 hodin), jestliže sacharidy nepřekročí za den 50 gramů, a to ve všech formách. Tento stav lze poznat nejen pomocí diagnostických proužků, ale i podle zápachu z úst (v ketóze je tedy nutné dbát na zvýšenou ústní hygienu), který je při ketóze charakteristický. Dalšími příznaky ketózy mohou být i pocity na zvracení či nevolnost. Diagnostické proužky je možné koupit v každé lékárně, slouží k rychlému zjištění, zda máte vyšší výskyt ketolátek v moči.

Při tomto stavu se rychle spalují tuky, které organismus čerpá místo energie ze sacharidů, proto ketózu využívají mnohé diety, mezi které patří i proteinová, Atkinsonova, počáteční fáze Dukanovy diety nebo diety ze South Beach. Jídelníček je tvořen převážně masem, rybami, mléčnými výrobky, vejci, oleji, semínky, ořechy a zeleninou. Na ketóze je založena také „pravěká dieta“ neboli paleodieta, která se často využívá k léčbě různých nemocí.

Zdroj: Ketóza


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP