Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYSOKÉ CRP ŘÍDKÁ STOLICE

OBSAH

Měkká a páchnoucí stolice

Lehce zapáchající stolice, která plave nebo je obtížně smývatelná, může znamenat, že je zvýšeno ukládání tuku ve stolici. Stolice je někdy také bledá.

Zdroj: Druhy stolice

Diskuze

V diskuzi ŘIDKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den měl bych dotaz. Moje stolice je tak poslední měsíc řidší. Je to taková kaše ale někdy zase hustší nevíte čim by to mohlo být ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Řidká stolice

Stužkovitě tenká stolice

Stejně jako nepravidelná stolice, může být i stužkovitě tenká stolice způsobena nedostatkem v oblasti sleziny. Dalšími příznaky nedostatku jsou snadná tvorba modřin, nadýmání, plynatost, nepravidelná stolice, únava, nechutenství, řídká stolice se slabým zápachem. Také může dojít k problémům, které jsou způsobeny stresem a přepracováním. Jedení některých potravin bývá také příčinou zhoršení. Mezi špatné potraviny patří smažené nebo mastné potraviny, mléčné výrobky, syrové ovoce a zelenina a studené nápoje. Dietní léčba pak zahrnuje příjem teplé, vařené potravy, vhodný je také zázvorový a skořicový čaj, oba dva zahřívají organismus. Stužkovitě tenká stolice může být způsobena střevní obstrukcí. Benigní rektální polypy, zvětšená prostata, zvětšení tlustého střeva nebo rakovina prostaty jsou dalšími možnými příčinami, které mohou způsobit obstrukci.

Zdroj: Druhy stolice

Poradna

V naší poradně s názvem VELMI ŘÍDKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Vítek.

zničeho nic ze mne doslova jen teče žlutá voda - už druhý den, cca 6-7 x za den, když jdu na WC, žádné bolesti břicha, ani nějaké výrazné nucení - když nejdu hned, klidně bez námahy to v sobě udržím i více hodim. - vůbec nechápu z čeho k tomuto tak náhle došlo - jako klasický průjem mi to vůbec nepřijde ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Přesná příčina se dá poznat biochemickým vyšetřením stolice, které by vám předepsal praktický lékař a podle výsledků by určil nejlepší léčbu. Sám si můžete zkusit pomoci přípravkem Imodium Rapid, který je volně prodejný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Velmi řídká stolice

Co znamená oranžová stolice

Zatímco některé neobvyklé barvy stolice naznačují potenciální zdravotní problém, oranžová je obvykle neškodná a dočasná změna barvy. Mezi příčiny oranžové stolice zpravidla patří určité potraviny nebo přísady do potravin. Jakmile jsou stráveny, vaše stolice by se měla vrátit do normálu. Konzultace s lékařem je na místě, pokud je oranžová stolice řídká nebo tekutá a vypadá jako vytékající oranžová tekutina z konečníku.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Poradna

V naší poradně s názvem DIAGNOSTIKA PSA PODLE STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Peti.

Dobrý den, děkuji za podrobný článek o stolici psa. Bohužel máme několik příznaků dohromady u půlročního francouzského buldočka a to již 3 měsíce v kuse. Stolice řídká, většinou světlá, s čerstvou krví, často hlen. Opakovana koprologie ani krevní testy nic neukázaly. Na co to může ukazovat? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste nasadit léčbu pomocí probiotik a diety. Kupte pejskovi psí probiotika a dávkujte mu je ze začátku v dvojnásobné dávce, kterou po týdnu snižte na doporučenou dávku.
Strava: Vařené kuřecí maso smíchejte s bílou rýží a lžičkou konzervované dýně. Tato směs je dobrá domácí dieta, kterou lze bezpečně krmit několik dní.
Pokud by se to po dvou týdnech nezlepšilo, tak bude třeba dále pokračovat v pátrání za pomoci veterinárního lékaře. K dispozici je několik dalších vyšetřovacích metod:
- Analýza moči
- Rentgen břicha
- Endoskopie
- Biopsie střevního traktu

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika psa podle stolice

Příznaky

U mladých štěňat je řídká, měkká stolice velmi častým jevem. Zvláště změny konzistence stolice, na začátku „bobek“, na konci kaše, a také „škrundání“ ve střevech a škroukání v břiše jsou velmi časté jevy u štěňat. Je to hlavně výsledek aktivity štěňátka, kdy je hodně prokrvený trávicí trakt a je poněkud narušeno hospodaření s vodou ve střevě. Pokud je pejsek v pořádku, nehubne, nemá ve stolici krev a podobně, pak si s konzistencí jeho stolice vůbec nelamte hlavu. Uvidíte, že se v průběhu času vše srovná samo. Pokud by ale uvedené problémy přetrvávaly ještě asi tak měsíc, tak zkuste pejska převést na hypoalergenní krmivo Brit Care.

Příznaky:

  • řídká až vodnatá stolice
  • častější nutkání na stolici – více než 3x denně
  • bublání ve střevu
  • plynatost
  • snížená chuť k jídlu
  • krev nebo hlen v stolici
  • horečka
  • zvracení
  • bolest břicha
  • apatie
  • dehydratace
  • ztráta hmotnosti

Zdroj: Řídká stolice u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ZLUTA RIDKA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Dobry den,
Rad bych se zeptal, jestli muze mit nejaky vliv na stolici cisteni strev soli. Nevim, kdy presne me problemy zacali ale zhruba pred tremi tydny jsem si precetl clanek, jak si procistit organismus, tak sem to zkusil. Popravde nevim o tom, ze bych se nasledne snazil dostat nejake probioticke kultury. Blbost. To si rikam dneska taky ale v te dobe mi to nedoslo. A v poslednich tydnech,dnech mam zlutou a ridkou stolici. Bolesti zadne. Mozna lehce na prave strane u slepeho streva ale sam nevim, jestli to neni spis nafouknutim. Mozna z meho prohmatavani a stresovani. Mensi nabeh na karcinofobii by tu byl :) a stresovani v posedni dobe bylo az moc. Mel jsem dovolenou poslednich 14 dni a musim priznat, ze jsem kazdy den pil alkohol. ne moc ale vetsinou min. pivo sklenicku vina atd. Pred par (dny cca 4dny) jsem prestal pit uplne, zacal jsem pouzivat makrobiotika a od vcerejska jim tmavou cokoladu. Pomalu se to zlepsuje ale protoze jsem v Anglii novy a sveho obvodniho lekare muzu navstivit az za tri tydny, tak nevim, jestli nejit radsi na pohotovost a zadat o vysetreni. Cekat, cist clanky plne strasaku o rakovine slinivky nebo byt v klidu a cekat na zlepseni a vysetreni za tri tydny? Je mi jasne, ze dotaz je asi jeden z nejdivnejsich, co tu kdy bude ale jsem uprimny. Predem moc dekuji a kdyby byla moznost Vam zavolat, tak to rad udelam. Diky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Průjem nebo u vás řídká žlutá stolice je častým průvodním jevem detoxikace a slouží tělu k rychlému vypuzení škodlivin z těla. Obvykle po skončení detoxikační kůry končí i průjem a vše se vrací k normálu. Začněte znovu normálně jíst a pít a stolice by se měla vrátit do normálu. Pomoci si můžete přípravkem Smecta, který se dá koupit i v Anglii. Kdyby průjem přetrval, tak se obraťte na svého lékaře po návratu do ČR.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zluta ridka stolice

Černá stolice po živočišném uhlí

Živočišné uhlí a preparáty obsahující železo způsobují černé zabarvení stolice.

Zdroj: Tmavá stolice

Diskuze

V diskuzi ŘÍDKÁ STOLICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

Střevní problémy u psa jsou způsobeny hlavně nekvalitní stravou psa. Krmení nekvalitními granulemi a konzervami.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Řídká stolice u psa

Co znamená zelená stolice u kojenců

Stolice u kojenců může být brčálově zelená, je jí málo a je velmi řídká. Tomuto stavu se říká hladová stolice. O této stolici se mluví tehdy, jestliže jde o špatně prospívajícího kojence s plochou váhovou křivkou. Většina kojenců se o svou dávku velmi vehementně hlásí křikem, ale jsou děti, které jsou klidné, tiché, a je třeba je každou 3. hodinu k mléčné dávce budit. Jestliže maminka, hlavně v prvních 6. týdnech věku, podlehne dojmu, že když dítě spí, tak mu asi pití stačí, a kojenec tak dostává méně mléčných dávek, než by skutečně potřeboval, mohou se tyto zelené stolice objevit. Ve skutečnosti dítě chátrá a situace může skončit tragicky. Tomuto stavu lze zamezit pravidelnými kontrolami u pediatra, který vzniklou situaci probere s maminkou dítěte.

Zdroj: Stolice u kojence

Poradna

V naší poradně s názvem ŘÍDKÁ STOLICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Kraus.

Dobrý den potřebujeme poradit. Máme německého ovčáka stáří 4.11.2014 má průjem, který se občas změní v trochu tužší. Již se nedokážeme s tím poradit. Dáváme stravu jen granule. Děkuji za radu.
S pozdravem Petr Kraus

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste psí probiotika. Probiotika upraví střevní flóru a zajistí správné fungování střev. Stolice pak zhutní a pes bude mít zase správný přísun živin ze střev. Psí probiotika se prodávají ve formě pasty a její dávkování je závislé na hmotnosti psa. Dají se koupit v lékárně a nebo u veterináře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Řídká stolice u psa

Léčba světlé stolice

Světlá stolice se neléčí. Pokud se u vás objevuje opakovaně světlá stolice, tak je nutné, abyste navštívili lékaře. Ten určí příčinu vašich zdravotních problémů. Podle konkrétní příčiny se pak bude také odvíjet léčba. Světlá stolice představuje pouhý příznak, je třeba vždy řešit primární zdravotní problém.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Poradna

V naší poradně s názvem KOLAGEN DÁVKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana Žežulková.

Prosím o radu ,jestli mohu užívat kolagen forte a kyselina hyaluronová společně s kolagen 2000 Aktiv,jestli nemůže nastat nějaké předávkování nebo jiné nějaké vedlejší účinky.Děkuji za radu ,spozdravem Žežulková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Předávkování kolagenem se bát nemusíte. Kolagen je běžně přijímaná aminokyselina ve stravě a tělo je zvyklé si ji brát jen tolik co spotřebuje na svou údržbu a zbytek normálně vyloučí prostřednictvím stolice. Vysoké dávky kolagenu můžou zapříčinit nadýmání a zvýšení kyseliny močové.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolagen dávkování

Žloutenka a světlá stolice

Typickým příznakem žloutenky je světlá, acholická stolice.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHODOBĚ ŘÍDKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den,mám delší dobu řídkou stolici.Asi od listopadu min.roku jsem měla bolest v podbřišku zjištěna cýsta na vaječníku užívala jsem kapký gýnex od energi.v lednu mi cýsta zmizela jeden den jsem prodělala jednodenní prujem nasadila jsem smektu asi na 2dný poté jsem si koupila laktobacilý imunit od swisu užívala jsem je měsíc.Stolice je stále řídká někdý až kašovitá občas pozoruji kouský stravý,pří snídani musím jít na wc stolice je řidčí ale formovaná než dojím tak musím znova a už to spíš ze mě lítá menší kusý stolice s kašovitou stolicí je v barvě sv.hnedé chodím jen ráno.Jsem dost výstrašená nidý jsem neměla takovou stolici nechodila jsem pravidelně spíš jsem měla zácpu.Občas pocituji ne uplnou bolest spíš takový nepříjemný pocit v podbřišku.U lékaře jsem zatím nebýla.Muže to znamenat nějaký problém?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, to může signalizovat vážnější problém a příčin může být několik. Například změny na střevní stěně nebo nerovnováha v trávicích enzimech žlučníku nebo slinivky břišní. Radím vám podstoupit vyšetření na gastroenterologii, abyste věděla na čem jste. Prozatím zkuste nasadit žlučníkovou dietu a často jeste dušenou rýži s mrkví a ráno několik kousků tmavé čokolády. Co nejrychleji se objednejte k doktorovi na gastroenterologii nebo na internu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhodobě řídká stolice

Příznaky

Příznaky, které se mohou objevit u páchnoucí stolice:

  • tekutá stolice nebo průjem;
  • měkká stolice;
  • časté pohyby střev;
  • bolest břicha;
  • nevolnost;
  • zvracení;
  • nadýmání;
  • nadýmání břicha.

Odporně páchnoucí stolice může být známkou vážného zdravotního stavu. Okamžitě navštivte svého lékaře, pokud se u vás objeví některý z následujících příznaků:

  • krev ve stolici;
  • černá stolice;
  • světlá acholická stolice;
  • horečka;
  • bolest břicha;
  • neúmyslné hubnutí;
  • zimnice.

Zdroj: Kyselý zápach stolice u dospělých

Rychle klesající stolice

Rychle klesající stolice může znamenat, že osoba nekonzumuje dostatek vlákniny, to je dostatek takových potravin, jako je zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, nebo dostatek pitné vody. Tato stolice je často tmavá, protože zůstává ve střevech po delší dobu.

Zdroj: Druhy stolice

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE, GGT 5 A VICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den
Moc děkuji za reakci, zkusím. Jim často jogurty a kefir. Antibiotika jsem měl naposled tak před 22 lety. Ptal jsem se spíše na souvislosti - tlak na žlučníku-špatné jaterní testy-žlutá stolice-průjem, což mám tak 10 let. Zda není problém ve špatně funkci žlučníku,nebo zlucovodu, kvůli kterému mám vysoké jaterní testy a občas průjem se stále okrovou stolici? Jestli ano jak se posusit o zlepšení?
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná by ještě pomohly nějaké zobrazovací metody, jako je magnetická rezonance, sono, nebo CT. Dalo by se tím lépe porozumět funkci žlučovodu i samotného žlučníku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti bricha a zluta ridka stolice

Je to nebezpečné?

Pokud zelená stolice vzniká po konzumaci potravin, které obsahují chlorofyl, nemusíme mít obavy. Zelená stolice může znamenat i následek užívání antibiotik. Ovšem zelená stolice může být i následkem různých závažných onemocnění. Obecně platí, že pokud zelená barva stolice nezmizí po dvou až třech dnech, je třeba navštívit lékaře z důvodu stanovení správné diagnózy.

Zdroj: Tmavě zelená stolice u dětí

Stolice páchne jako čpavek

Amoniak je silně páchnoucí plyn. Zápach čpavku můžete znát z domácích čističů nebo čističů oken, protože tyto produkty často obsahují čpavek. Tento plyn může také zapáchat jako stará moč.

Tlusté střevo produkuje amoniak, když tráví bílkoviny. Játra ho pak neutralizují a pomáhají tělu se ho zbavit. Zápach amoniaku ze stolice může signalizovat problém s játry, což by mohlo nasvědčovat onemocnění jater.

Některé typy bakterií v tlustém nebo tenkém střevě mohou také vytvářet vysoké hladiny amoniaku. Proto stolice páchnoucí po čpavku může být známkou nerovnováhy mezi „dobrými“ a „špatnými“ bakteriemi v trávicím systému. Tyto nerovnováhy bývají často způsobeny některými antibiotiky a dalšími léky.

Zdroj: Zápach stolice po čpavku

Fotografie světlé stolice

Tady je několik fotek, na kterých je vidět světlá (acholická) stolice: acholická stolice foto.

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Co znamená tmavá stolice a současná bolest hlavy

Tmavá dehtovitá stolice ukazuje na krvácení ze žaludku či jícnu, které často bývá doprovázeno dalšími příznaky, jako je bledost, únava, bolest hlavy a bušení srdce.

Zdroj: Stolice u dětí

Zelená stolice

Játra neustále vyrábějí žluč, jasně zelenou tekutinu, která je vylučována přímo do tenkého střeva, nebo je uložena ve žlučníku.

Zdroj: Druhy stolice

Co znamená nezdravá stolice?

  • Tmavá stolice s příměsí hlenu může odkazovat na krvácení v traktu. Příčinou může být prasklý žaludeční vřed, popřípadě i jjiná vážnější onemocnění traktu. Rozhodně je vhodné navštívit lékaře.
  • Žlutá nebo zelená stolice se zpravidla objevuje během průjmu. Žlutá barva může souviset s onemocněním jater, popřípadě s problémy ve žlučovodu.
  • Tenká stolice nebo stolice rozdělená na více částí může předznamenávat některé z onemocnění tlustého střeva.

Zdroj: Druhy stolice a jejich příčiny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP