Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MŮŽE BOLET V OBLASTI LEDVINY PŘI ZAUZLENÍ STŘEVA

OBSAH

Ledviny

Rozeznat rozdíl mezi bolestí zad a bolestí ledvin není jednoduché. Ledviny bolí i v klidu, a to ve výšce malinko nad pasem. Když si bouchnete do zad, tak to zabolí. Bolest ledviny (latinsky nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme nahmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,jako malá jsem docházela na dětskou nefrologii -vysoká sedimentace,záněty.Věděla jsem,že nesmím zůstav v mokrém oblečení ani si sedat na studené.Věkem sem se naučila se sebou hospodařit.Posledních 5let v zaměstnání kdy nebyl čas nebo jsem nemohla odejít na toaletu,jsem zadržovala moč a mám dojem ,že se mi to dostalo do těla.Příznaky-otékání rukou,bolesti okolo ledvin až pichlavé-nárazové.Celkově mám dojem,že mám zavodněné tělo a mejdemi ani zhubnout.Pitný režim dodržuju,zkusila jsem čaj,ale účinek je jeden den,co nejvíc na mě funguje je pivo,ale přece nemohu každý den ho pít.
Pokud to pude poradit budu ráda a předem děkuji Hana Toulcová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě byste měla znovu zajít na nefrologii, aby vám vyšetřili funkci ledvin. Ledviny totiž dlouho nebolí, ačkoliv již nemusí fungovat správně a až začnou bolet, tak je již pozdě něco dělat. Neodkládejte návštěvu lékaře nefrologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ledviny

Alkohol a ledviny

Nadměrné pití alkoholu má na ledviny neblahé účinky, způsobuje onemocnění ledvin, ovlivňuje srdce a cévy, které zároveň ovlivňují ledviny, a nadměrná konzumace alkoholu vede i k tvorbě močový kamenů.

Zdroj: Oslabené ledviny

Diskuze

V diskuzi BYLINKOVÁ PORADNA OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jose[ Křivánek.

můžu používat kořen kotivalu vnitřně děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Planková.

Dobrý den, ráda bych se pana Pleskače zeptala na to, jak dlouho se může užívat čaj na ledviny "TRUBKOVEC" a jestli nemá vedlejší účinky. Hodně často jsem cítila bolest v oblasti levé ledviny, nyní po týdnu pití, se to dalo do pořádku. Děkuji za odpověď.
J.Planková

Zdroj: diskuze Bylinková poradna otec pleskač

Zauzlení střev v těhotenství

Zauzlení střev v těhotenství je vzácnou komplikací těhotenství, které se vyskytne cca jednou na 20 000 těhotenství. Mívá stejnou příčinu jako zauzlení střev v období mimo těhotenství.

Mechanický ileus se vytváří v důsledku uskřinutí kliček tenkého střeva ve srůstech u žen, které byly předtím operovány, nebo se jedná o otočení kličky tenkého střeva na okruží. Esovitá klička může být stlačena v malé pánvi inkarcerovanou (zaklíněnou) těhotnou dělohou nebo nádorem.

Funkční ileus se vyvine druhotně jako symptom jiného onemocnění (mimoděložního těhotenství, zánětu pánevní pobřišnice, zánětu ledvinné pánvičky, trombózy žil okruží a podobně). Jsou však i případy, kdy se ileus vyvine bez zmíněných stavů, čistě jako projev snížení funkce střevního svalstva. Takový těhotenstvím vyvolaný ileus je nazýván „ileus e graviditate“.

Příznaky a léčba: Příznaky střevní neprůchodnosti jsou stejné jako mimo těhotenství, stejně tak i léčba. Zauzlení střev v těhotenství není léčitelné jinak než ukončením těhotenství.

Zdroj: Zauzlení střev

Diskuze

V diskuzi ZAUZLENÍ STŘEV U PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudelková.

Dobrý den,

mám dotaz náš Německý ovčák byl zvyklý chodit 3 denně na vycházky. Bohužel v současné době se zranil a nezvedene se na zadní nohy, má problém se jít na dvorek vyčůrat. Veterinář nám doporučil 3 týdny klid a žádné vycházky. Je možné že by mohlo dojít k zauzlení střev, když by se nám odmítal na dvorku vykadit?
Děkuji
Koudelková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jenda.

Asi ne. Bez pohybu psa k zauzlení střev nedojde.

Zdroj: diskuze Zauzlení střev u psů

Kdy dochází k zauzlování střev u psů

Střevo je dutý trubicovitý orgán, ve kterém dochází k dotrávení a vstřebávání živin do krve a lymfy (stejně funguje i naše trávicí trubice). Střevo je obaleno svaly umožňujícími posun potravy, nervy, které dávají k posunu impulzy, a cévami, které přivádějí kyslík střevním buňkám a rozvádějí vstřebané živiny do těla.

Střevní ileus znamená neprůchodnost střevního potrubí. Může se jednat o zúžení, zauzlení až úplné ucpání střeva.

Hlavní příčiny:

  • Tenké střevo se samo zauzlí peristaltickými pohyby. V zablokované části střeva se přeruší krevní oběh. Neprůchodný úsek začne odumírat a musí být neprodleně chirurgicky odstraněn, jinak tato příhoda končí smrtí.
  • Dojde k mechanickému ucpání střeva, tedy že něco brání v průchodu střevem, může jít buď o vrozené zúžení střeva, nebo o zauzlení střeva, žlučové kameny, břišní kýlu, zánět či rakovinu tlustého střeva nebo blízkého orgánu, Crohnovu chorobu, srůsty v břišní stěně.
  • Neprůchodnost může způsobit ochabnutí střevní pohyblivosti, důvodem může být například zánět slinivky břišní, pobřišnice, žlučníku, ledvin, zadržování moči v měchýři, špatně léčená cukrovka, zlomeniny páteře, přestane fungovat nervové řízení, selhávání ledvin, nízká hladina draslíku a sodíku v krvi.

Zdroj: Zauzlení střev u psa

Diskuze

V diskuzi ZAUZLENÍ STŘEV U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, je vhodné,po požití potravy a následné běhaní psa za balónem,prostě pohyb,jestli nehrozí zauzlení střev. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Peu.

Dobrý den,
po krmení se pohyb nedoporučuje. Pes ma mít klid alespoň 2hodiny, jinak hrozí torze žaludku.

Zdroj: diskuze Zauzlení střev u psa

Rakovina tlustého střeva a její příznaky.

Lidé často ignorují varovné příznaky vlastního těla při ca tlustého střeva: krev ve stolici, dlouhodobější průjem nebo zácpa, zvýšená plynatost, bolesti břicha a dlouhodobé nevysvětlené bolesti zad. Lékaři připomínají další zákeřnou vlastnost rakoviny tlustého střeva: nemusí bolet ani se jinak projevovat. Proto je důležité provádět vyšetření i u pacientů, kteří nemají žádné problémy a je jim více než 50 let.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Jak rozlišit bolest ledvin a bolest zad

Poznat problémy s ledvinami je někdy obtížné. Jak poznat problémy s ledvinami nebo jen namožená záda? Pokud jde o ledviny, bolest obvykle pociťujete vzadu v oblasti mezi posledním žebrem a kyčelní kostí, anebo také v boku. Pokud si na místo přitlačíte a rychle tlak povolíte, ucítíte prudší tupou bolest vycházející zevnitř. Bolest ledviny, odborně nefralgie, je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme hmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy se zvyšuje při námaze a pohybu.

Zdroj: Jak poznat že mě bolí ledviny

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Vospálková.

Dobrý den, můj tatínek (62) prodělal karcinom tlustého střeva,byl operován a léčen chemoterapiemi. Na posledním vyšetření CT se ukázaly drobné metastázy v měkkých tkáních dutiny břišní,jinde ne. Chemoterapii pan doktor ukončil s tím, že již tělo na léčbu nereaguje a nasadil tatínkovi pilulky. Byla by pro něj vhodná protonová léčba? Velmi děkuji za případnou odpověď. Zdenka Vospálková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jilmonova.

Prosím o odpověď. Bratr (65 let) má diagnostikován karcinom tlustého střeva v oblasti před konečníkem. Čeká ho operace a dále léčba. Prosím, je zde vhodná protonová léčba?

Děkuji. J.Jilmonová

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Zauzlení střev u miminka

Neprůchodnost střev u kojence může nastat na základě vrozené dispozice.

Pylorostenóza: Pylorostenóza je vrozená porucha, která způsobuje blokádu vrátníku. Vrátník je trubice vedoucí ze žaludku do tenkého střeva. Sval kolem vrátníku slábne a neumožňuje průchod stravy do tenkého střeva. Porucha postihuje především chlapce a projevuje se ve 2. až 8. týdnu života. Příznaky zahrnují zvracení, dehydrataci, nerovnováhu chemických látek v těle a podvýživu. Léčba spočívá v chirurgickém otevření vrátníku.

Atrézie střeva: Děti, které se narodí s atrézií, mají neprůchodná střeva, neboť jim část tenkého nebo tlustého střeva chybí, nebo je nedostatečně vyvinutá.

Stenóza: Stenóza střev je částečná blokáda střev, která je následkem vrozeného zúžení části tenkého nebo tlustého střeva.

Příčinou střevní neprůchodnosti mohou být i některé nemoci nebo poruchy, například Crohnova nemoc, Hirschsprungova nemoc, neprůchodná řiť, anebo některé kýly, jako je kýla brániční a kýla tříselná. Možnou příčinou je i vsunutí jedné části střeva do jeho následné části.

Projevy: Křeče a bolest břicha, teplota, úzkostný pláč, zvracení i s příměsí stolice, vzedmuté bolestivé bříško.

Léčba: Léčba je vždy individuální dle stavu onemocnění. Pokud se u kojence objeví tyto příznaky, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Rizika: Jedná se o velmi vážný stav, který vyžaduje rychlou lékařskou pomoc.

Zdroj: Zauzlení střev

Diskuze

V diskuzi XARELTO CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Najman.

Internista mi předepsal Xarelto 20 mg.Je mi 78 let , mám vysoký tlak a cukrovku 2.typu.Na recept uvedl , že si lék hradí pacient.Cena léku je vysoká , mám nárok na úhradu léku ze zdravotního pojištění ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ukrij74.

Může mně někdo odpovědně sdělit, který lék na ředění krve trvale užívaný nejméně poškozuje ledviny?

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Jak poznat bolest ledvin

Bolest ledviny (latinsky nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme hmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu. Také se může objevit bolest v bederní oblasti vystřelující podél močovodu do podbřišku, šourku či stydkých pysků. Časté jsou doprovodné příznaky jako nevolnost a zvracení, může dokonce dojít k zástavě pohybu střev. Dalším příznakem může být přítomnost krve v moči. Důvodem je drobné poranění vnitřní stěny pánvičky, močovodu či stěny močového měchýře při pohybu kamene nebo písku. Objevuje se časté močení, bolestivé močení a přítomnost hnisu v moči.

Zdroj: Ledviny

Zauzlení střev u dospělých

Zauzlení střev u dospělých se dělí na tři typy: mechanické, neurogenní a vaskulární. Další dělení popisuje místo, kde neprůchodnost vznikla, tedy zauzlení vysoké (oblast mezi žaludkem a tenkým střevem, nebo v začátku tenkého střeva) a nízké (druhá polovina tenkého střeva a tlusté střevo).

Příznaky: Charakteristickými příznaky rozvoje onemocnění jsou zástava odchodů plynů a stolice, ať už v důsledku překážky, nebo zástavy peristaltiky. Ve střevě dochází k jejich hromadění, což způsobí roztažení střev, které se projeví vzedmutím břicha. Jelikož se potrava kvůli překážce ucpávající střevo nemůže posouvat dále, dochází k úpornému zvracení. Tyto příznaky doprovází silná bolest, která může mít kolikovitý charakter (přichází ve vlnách, stupňuje se až do maxima, pak slábne, a znovu zesiluje), nebo může být trvalá, krutá a neutišitelná – tak tomu bývá u strangulačního ileu, kdy střevo trpí nedostatkem kyslíku. U strangulačního ileu (nejvíce nebezpečného) se také mohou objevit příznaky počínajícího šoku, tedy neklid, nebo naopak výrazná spavost, bledá kůže se studeným potem, rychlé bušení srdce, zrychlené dýchání.

Léčba: Léčba neprůchodnosti střev je ve většině případů chirurgická, okamžitá operace může pacientovi zachránit život. Jenom ve výjimečných případech se volí takzvaná konzervativní léčba, tedy nechirurgická terapie. V tom případě se přes nos zavede do žaludku pacienta sonda, kterou je krmen, musí mít také zavedenou infuzi v žíle a močovou cévku, kterou se vyvádí moč do sběrného pytlíku, čímž se kontroluje jeho výdej tekutin. Lékař také předepíše šetrné projímadlo, které dostane stagnující střevní obsah z organismu ven.

Rizika: Neprůchodnost střev je velmi vážný, život ohrožující stav, který se může týkat jak tenkého, tak tlustého střeva. Protože pro pacienta vždy znamená potenciální ohrožení života, je nutno ho bezprostředně řešit na chirurgickém oddělení.

Zdroj: Zauzlení střev

Poradna

V naší poradně s názvem LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Při sonografickém vyšetření lékař zjistil ve střední části levé ledviny naznačené ovoidní ložisko23x15mm.Prosím kdo mi může vysvětlit o jaké onemocnění jde. Děkuji Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ovoidní znamená, že ložisko je ve tvaru vejce. Zůstaňte dále v kontaktu s lékařem, abyste se mohl dozvědět více o tomto ložisku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ledviny

Vyrážka, svědění a suchá kůže

Ledviny odstraňují odpad z krevního oběhu, takže když ledviny selžou, může nahromadění odpadů v krvi způsobit kožní vyrážky nebo svědění kůže.

Zdroj: Příznaky chronického onemocnění ledvin

Diskuze

V diskuzi LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den, bojim se ze mam zánět ledvin občas mi boli konečník hodně trpím na záněty. Muže to byt od ledvin ten konečník? Děkuji Janoušková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milca milena.

Mela jsem.zanet mocoveho měchýře ten sem si vilecila ale zacali me dost bolet ledviny hrozne bolesti zasla jsem si k doktorovi a byl mi predepsan furolin ale nevim jestli tento lek je na zanet ledvin nezda se mi zanet mocoveho mechyre uz nemam ale bolesti neustoupili

Zdroj: diskuze Ledviny

Co to znamená zauzlení střev

Zauzlení střev bývá způsobeno mechanickou překážkou. Překážka se může nalézat uvnitř střeva, ve střevní stěně nebo zcela mimo střevní stěnu. Dále může být střevní neprůchodnost způsobena porušením nervového či cévního zásobení střeva. Nejčastěji však ileus vzniká jako komplikace jiné choroby, například bývá často bezprostřední příčinou smrti u pokročilé rakoviny střev. Od funkční nebo počínající střevní zástavy je nutné odlišit prostou zácpu a nadýmání po požití nevhodného jídla nebo z pouhého nedostatku tekutin. Je také velmi těžké odlišit funkční ileus od jiného. Ošetřující lékař musí opakovaně kontrolovat stav a v pravou chvíli se rozhodnout pro operaci nebo jinou léčbu.

Zpočátku má pacient pocit plnosti v břiše a žaludeční nevolnost. Vnímá ztížený nebo žádný odchod plynů (laicky zaražené větry) a většinou nemůže na stolici. Celé břicho je nafouklé a začíná být bolestivé. Tento stav se označuje jako počínající ileus (subileus). Stav označovaný jako „počínající ileus“ může být projevem pouhé funkční poruchy trávení. Překážka ve střevě způsobená nevhodnou potravou se může uvolnit a potíže samovolně ustoupí. Má-li však střevo skutečnou překážku, pak je subileus jen začátkem potíží, které se časem vystupňují v úplný střevní uzávěr (ileozní stav). Tehdy je celé břicho silně vzedmuté (nafouklé), neodcházejí větry ani stolice a pacient opakovaně zvrací.

Pacienta se střevní neprůchodností musí vyšetřit zkušený lékař, nejlépe chirurg. Převážná většina ileozních stavů je po potřebných vyšetřeních řešena operací. Někdy je vhodnější vyčkávat a podávat léky podporující činnost střeva (u funkčních a neurogenních typů). Při operaci střevní neprůchodnosti se vždy chirurg snaží odstranit překážku. Při manipulaci s nepřipraveným tlustým střevem musí být vždy alespoň dočasně založen vývod střeva bokem (kolostomie). Často následuje definitivní operační řešení problému s časovým odstupem několika týdnů až měsíců, kdy je možnost tlusté střevo na operaci připravit (vypláchnout a zbavit bakterií).

Zdroj: Zauzlení střev

Dřín lékařský

  • botanický název: Cornus officinalis
  • čínský název: shanzhuyu
  • užívaná část: plody
  • chuť: kyselá
  • povaha: teplá
  • podporuje: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Vlašské ořechy

  • botanický název: Juglans regia
  • čínský název: hutaoren
  • chuť: sladká
  • povaha: teplá
  • ovlivňují: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Mořské řasy – kelp

  • botanický název: Laminaria japonica
  • čínský název: kunbu
  • užívaná část: tato mořská řasa se užívá celá
  • chuť: slaná
  • povaha: chladná
  • podporují: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Schizandra čínská

  • botanický název: Schisandra chinensis
  • čínský název: wuweizi
  • užívaná část: plody
  • chuť: kyselá
  • povaha: teplá
  • podporuje: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Skořicovník čínský

  • botanický název: Cinnamomum cassia
  • čínský název: rougui
  • užívaná část: kůra
  • chuť: štiplavá, sladká
  • povaha: horká
  • posiluje: ledviny

Zdroj: Potraviny posilující ledviny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP