Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LIPON V TRISLE

OBSAH

Mízní uzliny v tříslech

Mízní uzliny v třísle se dají běžně nahmatat. Pokud jsou uzliny více hmatatelné, je důležité je sledovat, zdali se nezvětšují, neobjevují se další nebo nejsou pohyblivé. Velikost uzlin by neměla ovlivnit erekci u mužů. Při jakékoliv změně i celkového stavu – únava, teploty, pocení, bolest v podbřišku, pálení při močení – je nutné kontaktovat lékaře. Důležité je totiž sledovat velikost uzlin v čase, například provést kontrolní sono s časovým odstupem. Dále sledovat konkrétní lék, který by ovlivnil velkost uzlin. Je dobré zkusit kúru betaglukany, které působí protizánětlivě, celkově posilují imunitu a mají i regenerační účinky.

Zdroj: Mízní uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem EXZEM NEBO OPAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Kopyn.

Dobry den. Dneska jsem u syna jemu 11 let na trislech objevila flek zarudlej velikosti asi 10 Cm a Švédi ho to? Jeto ekzémem nebo opar?
Mám podezření ze je toekzem ale nevím .V oblasti trisle má flek asi 10 Cm Švédi ho to?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na svědění v tříslech u dětí je nejlepší použít mýdlo a vlažnou vodu, kterou se místo omyje, osuší se jemně ručníkem a pak se nanese dětský zásyp. Tento postup se opakuje ráno a večer. Pokud se příznaky nezačnou do tří dnů zlepšovat, tak bude třeba navštívit dětského lékaře. Důležité je postižené místo neškrábat. Je-li dětský lékař nedostupný, tak můžete použít volně prodejnou mast Hydrocortizon 1mg. Hydrokortisonová mast se vtírá do postiženého místa v malém množství 1 - 2x denně. Nedojde-li k ústupu obtíží během týdne léčby, poraďte se s lékařem. Aplikace přípravku u dětí by neměla přesáhnout 14 dní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Koxartróza nespecifické projevy

Mezi první příznaky rozvíjející se koxartrózy patří bolestivost v oblasti kyčelního kloubu, která se projevuje ve třísle. Tato bolest se objevuje nejprve po zátěži, nebo můžeme pozorovat takzvané startovací bolesti, které se projevují při začátku chůze a po rozejití ustupují. V těžších stadiích jsou bolesti při každém kroku a u těch nejtěžších jsou i klidové. Postupně dochází k omezení pohybů v kyčli, kde se nejprve omezují rotace, abdukce a addukce. Na posledním místě dochází k omezení flexe (ohnutí) v kyčli. Při těžkých stadiích, kdy dochází k destrukci hlavice kosti stehenní, může nastat až ztuhnutí pohybů v kyčelním kloubu a zkrácení dolní končetiny. Nález se hodnotí na RTG snímcích, kde v prvních stadiích dochází ke snížení kloubní štěrbiny v důsledku destrukce chrupavky, u těžších stadií k tvorbě nárůstků (osteofytů) a u nejtěžších stadií k destrukci kloubu.

Zdroj: Koxartróza

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA OPRUZENINY KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobrý večer moc bych vás chtěla poprosit o radu, už víc jak měsíc mám opruzeninu v trisle a rostahuje se mi to na pipku moc se omlouvám jak jsem to napsala,koupila jsem si v lékárně sudokrem a nic teď si to mažu framykoinem a také nic, nevím co mám dělat je mi to nepříjemné měla jsem to i pod prsem tam mi to pomohlo moc děkuji za odpověď Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To je normální a potká to každého. Pro odstranění je důležitá každodenní hygiena a jemné ale důkladné vysušení ručníkem nebo lépe fénem. Pokožku vysoušejte jemným přikládáním vždy čistého ručníku, který byl vyvařen během praní alespoň na 60°C. Pokožku ručníkem nedrhněte, ale ručník jen přikládejte. Drhnutí může navodit libý pocit při svědění, ale jinak kůži naruší a umožní prostoupit tomu opruzeneckému neřádu hlouběji do kůže. Za opruzeninu může nejčastěji nějaká mykóza. Mykózy milují vlhko, takže abyste zabránila vzniku vlhkého prostředí při pocení, tak ihned po vysušení aplikujte dětský zásyp. Máte-li trochu nadváhu, tak klidně můžete použít k zásypu i toaletní papír, který složíte a umístíte ho mezi nohy. Jakmile nebude vznikat vlhko, tak opruzenina samovolně zmizí. Dbejte na to, abyste zásyp obnovila vždy, když ucítíte, že již zvlhnul.
Druhá možnost je místo zásypu použít mast Clotrimazol, kterou volně koupíte v lékárně. Použijte ji vždy po umytí dvakrát denně. Do několika dní se to zahojí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Natržený sval v třísle

Natržený sval v třísle je dosti časté zranění, které si člověk způsobí tím, že nesprávně chodí nebo běhá, eventuálně používá nevhodnou obuv, nebo provede nepřiměřený pohyb. Účinným prostředkem je prevence posilování svalů, jedná se o posilování svalů přední strany stehna, vnitřní strany stehna, přední a zevní strany stehna.

Zdroj: Natržený sval

Poradna

V naší poradně s názvem BOULICKA U TRISLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Prosim Vas .. Mame francouzskeho buldocka, ktery je 3 mesice stary. Navecer jsme ji hladili a vsimli si, ze ma na trisle malou modrinku. Mysleli jsme si ,ze se nekde odrela, ale pozdeji vecer se udelala ohranicena, cervena, na dotyk asi citliva bulka. Nevim si rady.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle fotografie to může být povrchová dermatitida způsobená bakteriemi a nebo obyčejné kousnutí od pavouka. Přesné určení může provést veterinář při prohlídce psa a může provést i případné stěry, aby zjistil bakteriálního původce a zvolil tak nejrychlejší léčbu. Pokud z nějakého důvodu nechcete jít k veterináři, tak můžete následovat těchto několik rad. Budeme vycházet z toho, že jde o dermatitidu, protože kousnutí od pavouka se samo vytratí i při této péči.

Povrchovou dermatitidu způsobují bakterie v kůži, které přežívají v oblastech pokožky s kožními záhyby. Kvůli řídké srsti, vlhkosti, tření a / nebo podráždění, může být v těchto oblastech pokožky příznivé prostředí pro bakterie, které by způsobily vznik této dermatitidy. Léčba spočívá v udržení těchto míst v čistotě.
1. Psa koupejte 1-2 krát týdně s jemným dětským šamponem po dobu 3 až 6 týdnů. Dobře opláchněte a pečlivě vysušte.
2. Zasypte místo dětským pudrem nebo kukuřičným škrobem na vaření. To pomůže snížit tření a udrží oblast v suchu. Když si to bude pes olizovat, tak mu nasaďte dětské trenýrky.
3. Strava by měla být z nezpracovaných syrových surovin a / nebo konzervovaná. Po dobu léčby určitě vynechte všechny možné suché stravy - granule, sušené pamlsky a podobně.
4. Zvažte podporu imunity těmito potravními doplňky:
- www.prozdravi.cz/imu…
- www.prozdravi.cz/imu…
Doplňky dávkujte jednu tobolku do jídla dvakrát denně a vždy to polijte echinaceou.
5. V letošním roce by pes neměl být očkován.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boule na boku a stehně

Absces v třísle

Příčiny

K abscesu třísla dochází často poté, co zaroste chloupek, nebo v případě nějakého jiného poranění na třísle. Abscesy v této oblasti také často způsobují bakterie, které sem byly přeneseny z oblasti končeníku, jedná se často o mikroorganismy, které se vyskytují ve stolici. Pro tyto bakterie je typické, že nepotřebují přístup ke kyslíku.

Léčba

Postup léčby je u tohoto abscesu stejný jako u jiných typů. Pacient se může pokusit zbavit nejprve abscesu sám pomocí různých obkladů, pokud by to ale nepomáhalo, absces by se zvětšoval, anebo byl i nadále bolestivý, je třeba vyhledat lékaře, který absces pravděpodobně nařízne a vyčistí od hnisu a zajistí, aby hnis mohl z dutiny i nadále vytékat. Pokud abscesová infekce nezasáhla celý organismus, tak se pacientovi po tomto zákroku uleví. Jestliže ale horečka a malátnost nadále pokračují, byl zasažen celý organismus a je třeba nasadit antibiotika, aby se pacient mohl vyléčit. Obvykle také lékař zkontroluje, že se absces nevytvořil ještě někde jinde v těle a že nedošlo k otravě krve.

Zdroj: Absces

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC SLONÍ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobry den pane doktore,obracim se na Vas s dotazem,po prekonani rakoviny delozniho cipku mi byla prerusena lymfa v trisle a nasledkem toho je prava koncetina o 17.5cm vetsi.Ma psychika a sebevedomi jsou nenavratne zakopany hluboko pod zemi.Je mozna v mem pripade dobrovolna amputace koncetiny??Je mi 50let a oprvdu uz to nezvladam.Dekuji,Barbora

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Amputace nohy by nebylo nejlepší řešení. Je úžasné, že jste přežila rakovinu a byla by škoda komplikovat si život dalším traumatem spočívajícím v nemožnosti normálního pohybu vlivem amputace funkční nohy. Hledejte způsoby, jak stav nohy vrátit zpět. Syndrom sloní nemoci vzniká jako reakce na přítomnost parazita nebo jako následek zneprůchodnění lymfatického systému. U vás je jasně lokalizované místo, kde k přerušení došlo a snad by se dalo toto místo obejít přemostěním za použití žilních štěpů. Provádí se to ve vzácných případech. Tento postup je nejúčinnější v časných stádiích lymfedému a měl by ho provádět zkušený chirurg. Takové chirurgy je možné najít na klinikách velkých měst, jako první by byl IKEM v Praze. Zkuste si zajistit doporučení od svého ošetřujícího lékaře na vyšetření v tomto institutu. Pokud chcete více podrobnějších informací k této nemoci, tak zde je náš článek s informacemi o možnostech léčby: www.ceskaordinace.cz…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc sloní noha

Lymfatické uzliny na břiše

Uzliny v tříslech svádějí lymfu z orgánů malé pánve, a pokud jsou zduřelé, mohou ukazovat na urologické nebo gynekologické problémy. Mízní uzliny v třísle se dají běžně nahmatat. Pokud jsou uzliny více hmatatelné, je důležité sledovat, zdali se nezvětšují, neobjevují se další nebo nejsou pohyblivé. I v podkolenní jamce máme lymfatické uzliny. Jejich zduření bývá signálem zánětu v noze.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Diskuze

V diskuzi BULKA V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danuse Entova.

Mám v levém třísle bulky a zasahují až na okraj přirození a nebolí jsou ale nepřijemne děkuji za radu co stím Entova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bulka v tříslech

Nežit v tříslech

Nežit v tříslech se nejčastěji vytvoří na ochlupených částech těla v místech, kde se kůže často otírá o šatstvo.

Příčiny

Příčinou vzniku nežitu v tříslech může být ztráta odolnosti v této oblasti, například při cukrovce nebo při poruchách krvetvorby.

Příznaky

Nežit se projevuje jako zánětlivě zduřelý a bolestivý hrbol uprostřed s nekrotickým čepem. Obvykle se tvoří jednotlivě, postupně ale mohou vzniknout i další a onemocnění mívá vleklý průběh. Příčinou opakovaného vzniku furunklu bývá náhlé snížení odolnosti vůči mikrobům, kteří byli do té doby na kůži snášeni jako neškodní.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit v třísle.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Diskuze

V diskuzi JAKÉ CIKY NA PROKRVENÍ DOLNÍCH KONČETIN PŘI UZÁVĚRU PÁNVE - STENTGRAFTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Prosím o radu, jakými cviky bych podpořil prokrvení dolní končetiny, u které došlo k uzávěru pánve. Jsem po EVAR AAA před 3 roky a IM před 30 lety, trpím Idiopat. plicní fibrozou.
Cévní lékař mi doporučil rehabilitaci dol. konččetin, ale nevím, jaké cviky bych měl provádět.
Podotýkám, že při chůzi mám po chvíli tupou bolest v celé noze a v třísle a mohu jíti jen velmi pomalu.
Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jaké ciky na prokrvení dolních končetin při uzávěru pánve - stentgraftu

Co je to tříselná kýla

Jedná se o kýlu, která se vyskytuje v tříselném kanálu. Do tohoto kanálu totiž pronikne část některého břišního orgánu. Tříselný kanál je důležitý jak pro muže, tak pro ženy. Přesto tento typ kýly postihuje více muže než ženy (až 80 % tříselné kýly postihuje muže).

Tříselná kýla se rozděluje na dva typy hernie. První a častější typ se nazývá šikmá tříselná kýla, tento typ kýly může být získaný, ale i vrozený. U muže se takováto kýla dostává do třísel stejnou cestou jako v prenatálním období jeho varlata (od ledvin k šourku). Tato cesta, kterou varlata ještě před narozením muže putovala, mohla zůstat zcela, nebo zčásti zachována. Pokud tato cesta je zachována celá, tak i samo varle patří do kýlního obsahu. Pokud ale zůstala tato cesta zachována jen zčásti, tak se tato kýla u muže projeví jako boule/hrbolek u tříselného kanálu. Pokud by se tato kýla nijak neléčila, může zasáhnout i mužův šourek.

U žen se šikmá tříselná kýla vyskytuje v méně případech. i zde kýla pak cestuje z dutiny břišní do tříselného kanálu obvykle kolem dělohy a močových cest a může se dostat až do stydkého pysku.

Druhým typem tříselné kýly je přímá tříselná kýla, která není tak častá jako šikmá. Navíc přímá tříselná kýla není nikdy vrozená a navíc obvykle postihuje starší muže. Obvykle se tato kýla dostane do tříselného kanálu různými štěrbinami mezi břišními svaly.

Na vznik tříselné kýly nemá vliv ale jen prenatální vývoj, během něho sice je část břišní stěny oslabená, jak dané varle, nebo děložní vazy sestupují, ale to samotné ke vzniku tříselné kýly nestačí. Obvykle se na vzniku této kýly také podílí vyšší a dlouhodobá námaha, obezita, u žen i těhotenství. Je to způsobené tím, že jak vyšší váha, tak i těhotenství způsobují v břiše vyšší tlak a ten může vést k přetěžování břišních svalů.

Tříselná kýla bývá často laiky zaměňována (aspoň názvem) se stehenní kýlou. Stehenní kýla postihuje na rozdíl od tříselné kýly ale častěji ženy než muže. Obvykle se jedná o starší ženy. Tato kýla se vyskytuje obvykle pod tříselným vazem. I obsah této kýly putuje z dutiny břišní ke stehenní žíle. Obvykle se projevuje menší boulí. U tohoto typu kýly dochází také často k uskřinutí (zaškrcení kýlního obsahu v kýlním vaku).

Příznaky

Příznaky kýly v třísle jsou v podstatě stejné jako u břišní kýly. Jediný rozdíl je v tom, kde je cítíme (= vidíme). Tříselná kýla se obvykle projevuje tím, že v třísle vznikne měkká boulička, která vystupuje na povrch těla a bývá pohyblivá (dá se zatlačit zpět do břišní dutiny v první fázi). Pokud je ale kýla neléčená, tak se v pozdějších fázích již zatlačit nedá a obvykle se navíc i boule zvětšuje. Okolí tříselné kýly může být bolestivé a objevuje se zde tah.

Zdroj: Tříselná kýla

Diskuze

V diskuzi OBRÁZEK LIPOMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den,poradíte mi kde si můžu nechat chirurgicky odstranit lipom?Jedná se o intramuskulární lipom levého stehna.Nález na UZ a MRI mám k dispozici.Zkušený ortoped mi kdovíproč řekl že mě asi pošle po konzultaci na Bulovku.To jsem odmítla ,Bulovka má hodně špatnou pověst.Podle diskuze tady je to jednoduchá operace tak nevím proč mi to ortoped komplikuje.Hledám tedy kde by mi lékař odstranil tento lipom v rámci jednodenní chirurgie.děkuji za radu Iva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Dobrý den, četla jsem Váš příspěvek a ráda bych Vam poradila,doufám,že dobře. Měla jsem delší dobu bolesti v levém třísle. Gynekolog řekl,že jsem v pořádku. Měla jsem podezření na tříselnou kýlu. V nemocnici v Benešově mě doktor ujišťoval,že to kýla není. Bolesti přetrvávaly a vytvořila se mi nad tříslem boule. Našla jsem si jednodenní chirurgii v Palase Athena, kde mě vyšetřil p.primář, poslal na sono a zjistli mi tříselnou kýlu. Po jednodenním zákroku,ktery hradí pojišťovna a jedné noci jsem v pohodě a odstranili mi zároveň i prý objemný lipom-to byla ta boule. Palas Athenu v Praze 4 mohu jen doporučit. Držím palce J..P.

Zdroj: diskuze Obrázek lipomu

Tříselná kýla u dětí

Kromě pupečníkové kýly, která může postihnout novorozence, patří i tříselná kýla k těm typům kýlních onemocnění, které postihují i děti. Obvykle se ale pak jedná o vrozenou kýlu, která postihuje častěji nedonošené děti, které měly velmi nízkou porodní váhu. Tříselná kýla i u dětí postihuje častěji chlapce než dívky. Tříselná kýla u chlapců často provází i nesestouplé varle.

Tato kýla se u chlapců projevuje boulí /vyklenutím v třísle, které může zasahovat až do šourku. U dívek může vést až do stydkých pysků. Toto vyklenutí nemusí být na první pohled patrné, obvykle je ale možné ho spatřit v okamžiku, kdy dítě silně zapojuje břišní svaly (například při pláči a při kašli). V okamžiku kdy pláč (kašel) přestane, tak kýla obvykle zmizí, nebo je možné ji zatlačit zpět do dutiny břišní.

Kýla se u dítěte může objevit hned po narození, ale i v pozdějších letech. Důležitá je zde včasná léčba, protože u kojenců s tříselnou kýlou při neléčení často dochází k uskřinutí (uskřinutí se pozná tak, že se kýla nedá vrátit zpět do dutiny břišní), které by u chlapce mohlo vést i k poškození varlete.

U dítěte je tříselná kýla obvykle léčena operativně. Operace není nijak náročná, dítě je obvykle do dvou dnů zotaveno.

Zdroj: Tříselná kýla

Diskuze

V diskuzi GENITALNI PASOVY OPAR A LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobry den,chtela bych se poprosit o radu -pasový opar.Koncem března tohoto roku jsem zjistila,že na zádech pod lopatkou a pak nize těsně vedle levého poprsí se mi utvořil pásovy opar.Doktorka mi předepsala herpesin tabletky a mast.Po léčbě jsem uzivala B-vitamin.Před tim jsem asi pul roku mela problémy s mocovymi cestami a pokaždé jsem brala antibiotika.
Znovu se mi pasovy opar vytvoril začátek června v pravem třísle.Byl zrovna vikend tak jsem navstivila pohotovost a byla jsem hospitalizována na gynekologii,kde mi davali po osmi hodinach kapačky herpesin a mast.Po třech dnech jsem byla propuštěna s pokracovanim léčby,herpesin tablety a mast.Doma zjistila,že se mi utvořil pasovy opar v genitaliich.Chtela bych se zeptat mast herpesin je mozne používat i na genitalie na puchyřky?Poradite mi prosim jak se vyvarovat před dalším pasovym oparem,?S pritelem jsme měli pohlavni styk než jsem zjistila,že mám pásovy opar.Ma přítel navštívit lékaře a zahajit take léčbu i kdyz zatim.nemá příznaky?
Děkuji za odpověd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Genitalni pasovy opar a léčba

Tříselná kýla u dětí

Defekt ve struktuře přední stěny břišní u dětí v některých případech může být zjištěn krátce po narození. Tříselná kýla u dětí je obvykle prolaps střevní kličky v genitální a tříselné oblasti. U chlapců smyčka střeva může zasahovat do šourku. Obsahem kýly bývá část tenkého střeva, omentum neboli předstěra, u děvčat někdy i vaječník. U dětí se jedná prakticky vždy o stav vrozený. Už rodiče sami pozorují různě velkou bulku nebo zduření v třísle dítěte. Ta se objevuje hlavně večer a po námaze, při zvýšení nitrobřišního tlaku, při křiku nebo pláči dítěte. Ráno ji většinou nepozorujeme. Nebývá bolestivá, pokud nedojde k nějaké komplikaci. Časem se kýla zvětšuje a zasahuje až do šourku u chlapců a do stydkého pysku u děvčat. Kýlu lze někdy zaměnit s hydrokélou, se zánětem lymfatické uzliny anebo s nesestouplým varletem. Tříselná kýla se vyskytuje častěji u chlapců než u děvčat. Také se častěji vyskytuje na straně pravé. Tříselná kýla je poměrně závažné onemocnění dětského věku. Je nebezpečná svou možností uskřinutí kýlního obsahu. Léčba je pouze chirurgická. Operuje se vždy v celkové anestézii, ale hospitalizace není nutná. Téměř bezprostředně po operaci je možné propustit dítě s rodiči domů.

Zdroj: Tříselná kýla

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA TŘÍSLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Nový.

Jak se rakovina třísla projevuje.děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V třísle se může vyvinout rakovina mízních uzlin, tak zvaný Hodgkingův syndrom. Mezi hlavní příznaky patří hrudky pod kůží, což je zvětšená lymfatická uzlina. Obvykle to nepřekáží, ale po pití alkoholu může být toto místo bolestivé. Hrudka se může časem zvětšovat, nebo se mohou objevovat nové hrudky poblíž nebo dokonce v jiných částech těla.

I jiné rakoviny mohou také způsobit oteklé lymfatické uzliny. Pokud máte zvětšenou lymfatickou uzlinu, zejména pokud jste v nedávné době neměli infekci, je nejlepší navštívit lékaře, aby byla příčina nalezena a léčena, pokud to bude potřeba.

Někteří lidé mají tzv. Příznaky B, kam patří:

Horečka (která může trvat několik týdnů) bez infekce
Mokré noční pocení
Ztráta hmotnosti bez vysvětlení (nejméně 10% vaší tělesné hmotnosti po dobu 6 měsíců)
Tyto příznaky jsou důležitou součástí diagnostiky a určují výhled do budoucna.

Obecné (nespecifické) příznaky

Svědění kůže
Pocit únavy (únava)
Ztráta chuti k jídlu
Někdy jediným příznakem může být pocit únavy po celou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina třísla

Co je to kýla

Kýla neboli hernie je vycestování orgánu nebo tkáně z jejich přirozeného místa v tělní dutině. Nejčastěji jde o kýly břišní, při kterých dochází k vysunutí břišních orgánů (nejčastěji střev) oslabeným místem (tříselným kanálem, pupkem, jizvou) ven z dutiny břišní. Typicky se projevuje měkkým vyklenutím kůže v třísle nebo na břiše.

Kýlu můžete získat během svého života, nebo se s ní už narodit. Předpokladem pro vycestování orgánů z břišní dutiny je oslabení přirozené pevnosti nebo defekt břišní stěny. Nejčastěji vzniká v místech, která jsou k tomu svým anatomickým uspořádáním náchylnější. Ve většině případů jde o kýlu tříselnou, pupeční, nebo o kýlu v jizvě po operaci. Mezi jejich rizikové faktory patří obezita a oslabení břišních svalů. Kromě oslabení břišní stěny hraje při vzniku kýly důležitou roli i zesílení tlaku v břiše. K němu dochází například při zvedání těžkých těles, kašli, kýchání, močení nebo vylučování stolice. K rizikovým faktorům v tomto případě patří zácpa, těhotenství nebo nitrobřišní nádor. Břišní orgány mohou ze svého normálního uložení vycestovat v podstatě do všech směrů. Kromě kýl na povrchu břicha známe i kýly brániční, pánevní nebo bederní. Obsahem břišní kýly je nejčastěji tlusté nebo tenké střevo či jen předstěra.

Zdroj: Kýla

Kde jsou v břiše mízní uzliny

Lymfatické (mízní) uzliny (LU, latinsky lymphonodus, nodus lymphaticus = lymfatická uzlina) jsou součástí lymfatického systému. Protéká jimi lymfa (míza) sbíraná ve tkáních. Lymfatické uzliny se zapojují do obrany organismu před infekcí, sídlí v nich lymfocyty.

Mízní uzliny se nacházejí na mnoha místech našeho těla. Zde můžete vidět rozmístění mízních uzlin.

Obecně uznávaný rozměr uzliny, který se osvědčil v odlišení patologické od fyziologické uzliny, je 1,5 cm. Otázkou zásadního významu však je, v jaké lokalizaci se mírně zvětšené uzliny nacházejí. V třísle a v podpaží mohou mít i za fyziologického stavu uzliny až velikost hrášku (0,5-1,0 cm), zatímco v oblasti nadklíčkové nebo podél karotid je nutno již uzliny této velikosti hodnotit jednoznačně jako patologické.

Při vyšetřování uzlin pohmatem se dále hodnotí jejich konzistence. Rozlišuje se konzistence měkká, elastická a tvrdá. Uzliny zvětšené při akutním zánětu jsou obvykle měkké a většinou bolestivé při palpaci. Uzliny maligních lymfomů jsou obvykle středně tvrdé (elastické), uzliny zvětšené na podkladě metastází karcinomů, případně na podkladě lymfogranulomu, jsou obvykle tvrdé.

Patologicky zvětšené uzliny mohou být navzájem srostlé, v tom případě se hovoří o paketech uzlin. Pokud jsou srostlé se spodinou či s kůží, je výsledkem jejich omezená či vymizelá pohyblivost proti spodině a proti kůži.

Zdroj: Mízní uzliny v břiše

Svalové bolesti v oblasti kyčelního kloubu

Entezopatie adduktorů kyčelního kloubu je onemocnění úponů svalů, které provádějí přitažení kyčelního kloubu (přinožení). Přetížení úponů svalů se projeví bolestí na stydké kosti, která vystřeluje do podbřišku a na vnitřní stranu stehna. Je omezen pohyb kyčle do zevní rotace.

Entezopatie čtyřhlavého stehenního svalu, převážně jeho přímé hlavy (musculus rectus femoris), která začíná na kyčelní kosti nad kloubem kyčelním, se projevuje bolestí v třísle, na přední straně stehna a vystřeluje ke kolenu. Je omezené zanožení, které zkrátí délku kroku. Bolest při přednožení v zátěži znemožňuje výstup do schodů či do kopce.

Entezopatie ischiokrurálních svalů, tedy svalů zadní strany stehna, se projevuje bolestí pod hýždí, hlavně při zátěži v předklonu, vystřeluje po zadní straně stehna až ke kolenu.

Důsledky těchto entezopatií lze nalézt v celé dolní končetině. Vlivem svalového zřetězení mohou být narušeny kloubní vůle v kyčelním kloubu, v kolenním a hlezenním kloubu. Změna se může projevit v postavení pánve a následně i páteře.

Opatření: Místa lokální bolesti se ovlivňují technikami měkkých tkání, manuální trakcí, postizometrickou relaxací, antigravitační relaxací, fyzikální terapií. V řetězených oblastech se zasáhne mobilizací kloubů dolní končetiny, pánve. Tělesným a senzomotorickým cvičením se aktivují svaly stabilizačního systému celé dolní končetiny, pánevního pletence, páteře.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Druhy kýly

Podle vzniku

  • Vrozená kýla – Jak již název napovídá, tato kýla se u člověka objeví již krátce po narození a kromě nízké porodní váhy ji mohou způsobit i různé vývojové anomálie.
  • Získaná kýla – Tento druh kýly je ten, který si člověk může vyvolat kdykoliv za svého života ať už náhlou změnou váhy, tak i různými zdravotními problémy a změnami v dutině břišní.

Podle viditelnosti

  • Zevní kýla – Tato kýla je obvykle znatelná hned na první pohled, protože kýlní obsah je opravdu vysunut ven z břišní dutiny.
  • Vnitřní kýla – Tato kýla není zvenčí zcela viditelná, protože je kýlní obsah vsunutý do záhybů pobřišnice.

Podle možnosti nápravy

  • Reponibilní kýla – Jedná se o kýlu, jejíž obsah se dá ještě vrátit zpět do dutiny břišní. Což je obvykle možné zpočátku, teprve když kýla vzniká, v pozdějších stádiích, to již nebývá možné.
  • Nereponibilní kýla – Obvykle se jedná o pozdější stádium kýly, kdy se kýlní obsah nedá již vrátit do dutiny břišní z různých důvodů (kýla je již příliš velká, nebo je uskřinutá).

Podle místa nálezu

  • Brániční kýla – Brániční kýla patří k vnitřním kýlám, které nejsou viditelné na první pohled, jde o to, že kýlní vak není tlačen ven ale dovnitř.
  • Břišní kýla – I tento typ kýly postihuje častěji muže než ženy a objevuje se obvykle v horní části břicha.
  • Femorální kýla – Jedná se o podtyp tříselné kýly, která postihuje více ženy než muže. Tato kýla se objevuje pod shyby třísel a bývá důsledkem těhotenství a porodu.
  • Kýla meziobratlové ploténky – Tato kýla vzniká v okamžiku, kdy jsou meziobratlové ploténky stlačeny a vzniká tak tlak na míchu.
  • Kýla v jizvě – Takováto kýla se může objevit v podstatě u jakékoliv jizvy na břiše, což je způsobeno tím, že místo sešití (jizvy) již není tak pružné jako tkáň v okolí, takže se může tkáň jizvy časem částečně rozestoupit a kýlní obsah se tímto prostupem „procpe“ ven z dutiny břišní.
  • Pupeční kýla – Tato kýla se tvoří nejčastěji u novorozenců, což je způsobeno tím, že u pupíku je oslabená břišní stěna, protože tudy vedla pupeční šňůra. Pupeční kýla může také vzniknout z pupeční jizvy.
  • Stehenní kýla – Pro tento typ kýly je typické, že častěji postihuje ženy než muže. Jak již název napovídá, vyskytuje se u stehenní žíly.
  • Tříselná kýla – Tento typ kýly je tím nejčastějším, obvykle navíc postihuje muže, u žen se vyskytuje v méně případech. Kýla v třísle se nachází obvykle v okolí tříselného kanálu.

Zdroj: Tříselná kýla

Výpočet maximální bezpečné tepové frekvence

Při sportovních výkonech a v medicíně se určuje přibližná hodnota tepové frekvence, při níž lidské srdce přestává být schopno se efektivně naplnit. Při překročení této hodnoty dochází ke snižování minutového srdečního výdeje (srdce vypuzuje méně krve než při nižší frekvenci), srdce tedy začíná selhávat.

Pro muže platí přibližně (dle fyzických parametrů, trénovanosti a podobně): 214 − (věk × 0,8)

Pro ženy platí přibližně (dle fyzických parametrů, trénovanosti a podobně): 209 − (věk × 0,7)

Tedy pro muže ve věku 50 let je to přibližně 174 tepů za minutu.[2]

Měření tepu (pulzu) je velmi jednoduché. Zvládne ho každý. Není náročné ani na vybavení. Budete potřebovat pouze hodinky s vteřinovou ručičkou (popřípadě digitální, které ukazují i sekundy) nebo digitální stopky.

Najděte si klidné místo, kde si můžete sednout a kde vás nikdo nebude rozptylovat. Tepová frekvence se měří na tepnách, které se nacházejí v blízkosti kůže. Nejčastější místa jsou:

  • na zápěstí;
  • na krku;
  • v oblasti spánků;
  • v třísle;
  • v podkolenní jamce;
  • ve střední části nártu.

Nejjednodušší je měřit tep na vnitřní straně zápěstí, na palcové straně. Tudy probíhá vřetenní tepna (arteria radialis).

Dodržujte následující postup:

  • Jemně umístěte 3 prsty druhé ruky na tuto tepnu (nepoužívejte palec).
  • Počítejte údery po dobu 30 sekund a pak hodnotu vynásobte dvakrát. Získáte tak počet tepů za minutu.
  • Při měření v oblasti krční tepny buďte opatrní. Silnějším stiskem snížíte přítok krve do mozku a následně můžete omdlít a upadnout.

Chyby

Správnost výsledku může být narušena těmito vlivy:

  • snížená citlivost v prstech;
  • použití chybného tlaku prstů (příliš velký tlak zpomaluje srdeční frekvenci a příliš malý tlak může způsobit, že některé údery nezaznamenáte);
  • snaha měřit tep v oblasti, kterou pokrývá příliš mnoho svalů nebo tuku;
  • použití palce při měření tepu (palec má totiž svůj vlastní pulz, který může zkreslit vaše počítání);
  • při měření se příliš hýbete (je nutný klid!).

Na rychlost pulzu může mít vliv nejen řada onemocnění, ale také požití alkoholu nebo probíhající stres.

Zdroj: Správný krevní tlak a tep

Nitrobřišní abscesy

Jedná se o abscesy, které jsou uloženy v dutině břišní, podle jejich umístění se rozlišuje na abscesy: intraperitoneální (uvnitř dutiny břišní), retroperitoneální (vzadu za pobřišnicí), orgánové. V případě intraperitoneálních abscesů dochází k hromadění zánětlivých látek v oblasti pod bránicí (potíže: horečka, nechutenství, úbytek váhy, kašel, bolest na hrudníku, dušnost, bolest ramene, bolest břicha, problémy s vyprazdňováním), v pánvi v důsledku akutní apendicitidy, zánětu v malé pánvi, v důsledku akutního zánětu tlustého střeva (potíže horečka, bolest v podbřišku, průjmy, potíže při močení, zvýšený počet bílých krvinek), ale i inframesokolické abscesy: důsledek akutní apendicitidy (potíže: horečka, bolest v pravém podbřišku, uzávěr tenkého střeva), problémy s tlustým střevem (potíže: bolest v levém podbřišku, nechutenství, horečka, pocity na zvracení, útvar v levém podbřišku), mezikličkové abcesy (potíže: horečka, zvýšený počet bílých krvinek, bolestivost, vzedmutí břicha). Retroperitoneální abscesy vznikají v důsledku zánětlivých onemocnění orgánů břišní dutiny, hlavními příznaky jsou horečka, bolesti břicha, bolest v třísle, zvracení, úbytek hmotnosti, bolest v noze (kyčli, koleni), zvýšený počet bílých krvinek. Orgánové abscesy postihují slezinu, slinivku břišní a játra. Absces slinivky bývá v důsledku neléčení kteréhokoliv abscesu kdekoliv v těle, v takovém případě se ale neprojeví téměř žádné příznaky, pokud ale k abscesu slinivky došlo v důsledku poranění sleziny a zavlečení sem infekce krví, pak příznaky jsou horečka, bolest v levém boku, levé části hrudníku, v levém rameni, pohmatová citlivost pod levými žebry, na pohmat zvětšená slezina. K abscesu slinivky břišní dochází v důsledku komplikace akutního zánětu (akutní pankreatitidy), bakterie se sem dostávají krví. Příznaky jsou horečka, bolest břicha, zvracení, problémy s vyprazdňováním, na pohmat zvětšená slinivka, vyšší počet bílých krvinek. K abscesům na játrech obvykle dochází v důsledku bakteriální (zánět žlučovodů, záněty zažívacího traktu, poranění jater atd.), nebo parazitární infekce. Mezi příznaky patří horečka, nechutenství, pocit slabosti, úbytek hmotnosti, někdy jsou hmatatelná zvětšená játra, chudokrevnost, zvýšený počet bílých krvinek, zvýšená sedimentace, nevzdušná dolní část pravé plíce, zápal plic, zvýšen poloha pravé bránice.

Příčiny

Většina nitrobřišních abscesů vzniká v důsledku poranění nebo zánětu břišních orgánů, jejichž následkem bývá proděravění trávicí roury. Obvykle tyto abscesy způsobují bakterie pocházející ze střev (bakterie escherichia coli, bacteroides atd.) mezi projevy nitrobřišních abscesů patří horečka, větší množství bílých krvinek v krvi, zvýšená sedimentace, lokalizovaná bolest, případně i střevní neprůchodnost, nafouknutí břicha, nechutenství, nevolnost, zvracení, průjmy i zácpa.

Léčba

Při podezření na nitrobřišní absces lékař obvykle využije laboratorních testů a zobrazovacích metod. Pokud se nitrobřišní absces potvrdí, následuje vždy chirurgický zákrok, při němž se musí zavést do abscesu drén. K tomu dochází buď přímou operací, ale v dnešní době je i možnost zavést drén pomocí počítačové tomografie a ultrazvuku. Součástí léčby jsou dané dávky antibiotik.

Zdroj: Absces

Léčba

Druh léčby testikulárních hrudek závisí na příčinách.

Léčba varikokély

Ve většině případů varikokély nevyžadují léčbu. Pokud máte varikokély a trpíte bolestmi nebo nepříjemnými pocity, můžete:

  • užívat léky proti bolesti, jako je paracetamol;
  • používat těsně přiléhající spodní prádlo, které nabízí oporu.

Pokud varikokéla způsobuje nadměrnou bolest či nepohodlí, může být doporučen chirurgický zákrok.

Chirurgie

K léčbě varikokél se obvykle používá chirurgická technika nazývaná embolizace varikokél. Pacienti jsou doporučeni k urologovi, který s nimi konzultuje výhody a rizika operace. Embolizace varikokél se obvykle provádí v lokální anestezii (znecitlivění postižené oblasti) ambulantně, nemusíte tedy po zákroku zůstávat v nemocnici. Chirurg bude používat zařízení s rentgenovými paprsky, které zavede malou trubičkou do postižených žil ve varlatech. Pomocí kovových cívek nebo speciální tekutiny dojde k zablokování žil. Krev se následně vyhýbá těmto zablokovaným žilám a dochází ke snížení otoku a odstranění varikokél.

Embolizace varikokél je velmi bezpečný postup, i když hrozí malé riziko infekce. Pokud se infekce vyskytne, může být léčena pomocí antibiotik. Mezi další možná rizika patří:

  • opětná tvorba varikokél;
  • necitlivost nebo bolest v šourku.

Některé varikokély vyžadují odlišný typ operace, a to v případě, kdy dojde k rozdělení rozšířených žil. Takový zákrok se již provádí v celkové anestezii. Lékař provede řez v třísle s následným vyhledáním a odstraněním rozšířených žilek. Více než 9 z 10 varikokél je úspěšně odstraněno pomocí tohoto chirurgického zákroku.

Léčba hydrokély

Hydrokéla u novorozenců obvykle mizí sama během prvního nebo druhého roku života. Léčba hydrokély je nutná pouze v případě, že přetrvává delší dobu nebo začne způsobovat nepříjemné příznaky. Hydrokéla u starších chlapců a mužů způsobuje bolest a nepohodlí.

Chirurgie

Pokud bude nutná léčba hydrokély pomocí chirurgického zákroku, provádí se v celkové anestezii takzvaná hydrokélektomie. Chirurg provede řez v šourku, aby odtekla tekutina dříve, než utěsní průchod mezi břichem a šourkem. Řez je utěsněn pomocí rozpustných stehů. Většina mužů se vrací domů velmi brzy po operaci. Stejně jako u embolizace varikokély je i u hydrokélektomie malé riziko infekce. Děti mohou brát antibiotika před nebo během zákroku, aby se zabránilo infekci.

Léčba epididymální cysty

Epididymální cysty obvykle nevyžadují léčbu. V případě, že jsou příznaky nepříjemné, může být pacient odkázán na urologa. Urolog vám doporučí další léčbu nebo může navrhnout chirurgické odstranění celé cysty pod celkovou anestezií.

Léčba testikulární torze

Pokud máte testikulární torzi, budete muset podstoupit operaci v co nejbližší době, aby došlo k uvolnění zachyceného varlete. K trvalým poraněním varlete může dojít během čtyř hodin po testikulární torzi, která tak může ovlivnit plodnost nebo vést ke ztrátě varlete. Chirurgický zákrok se provádí v celkové anestezii. Chirurg udělá řez v šourku a následně rozplete chámovod. Varle pak přišije k vnitřní straně šourku, aby se zabránilo dalšímu kroucení chámovodu. Čím déle budete čekat, než se podrobíte operaci, tím vyšší je riziko, že váš lékař nebude moci uložit zachycené varle. Po operaci testikulární torze byste se měli vyhnout namáhavé činnosti minimálně po dobu jednoho týdne. Bližší informace vám dodá váš lékař.

Jiné druhy léčby

S jinými typy hrudek je zacházeno rozdílně, a to v závislosti na jejich příčině. Pokud je bulka způsobena infekcí, může být léčena antibiotiky. Pokud byla diagnostikována rakovina varlat, je často nutný chirurgický zákrok a následně radioterapie. Jestliže byla diagnostikována tříselná kýla, je zapotřebí operace.

Zdroj: Jak poznat a léčit bulky na varlatech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP