Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OPERACE MOZKU REKONVALESVENCE

OBSAH

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi OPERACE MOZKU PRASKLÁ CEVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den mam kamarádku praskla jí cevka v mozku v uterý ji čeká operace bojím se o ni nevím jaké nebezpečí muže operace přinést.Chtěla bych se zeptat jestli je někdo koho potkalo něco takového.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marková Hana.

Jaké nebezpečí hrozí kdyz praskne čeká v hlavě? Jak se to léčí děkují

Zdroj: diskuze Operace mozku prasklá cevka

Vyléčí se mozek po prasklém aneurysma?

Bohužel zatím neumíme vrátit škody vzniklé po prasknutí aneurysma, při kterém došlo ke krvácení a k poškození mozku. Dnešní léčba jen pomáhá předcházet dalšímu krvácení, které by mohlo způsobit větší poškození mozku a následně ochabnutí dalších tělesných funkcí. Pokud již krvácení způsobilo poškození mozku, pacienti mohou využít rehabilitační terapie k obnovení ochablých funkcí.

Zdroj: Výduť na mozku

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ CCA OPERACE ANEURYZMA MOZKU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,
na Vaši otázku by měl odpovědět odborník. Já osobně jsem po operaci aneuryzmatu mozku a operace trvala cca4hod. Skutečně záleží na velikosti a hlavně na umístění a dále na způsobu operace.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Gajdziok,JUDr..

Děkuji za odpověď, operace se týkala mé manželky, velikost výdutě činila 8 x 12 mm, operace trvala skutečně 4 h, proběhla 7.6.2017 v pořádku, bez komplikací, propuštěna dne 16.6. 2017 domů. Děkuji lékařům za profesionální zákrok, jako i za příkladnou následnou péči celému personálu neurochirugie FN Ostrava.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá cca operace aneuryzma mozku?

Foto výdutě na mozku

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět výduť na mozku.

Zdroj: Výduť na mozku

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ CCA OPERACE ANEURYZMA MOZKU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Gajdziok,JUDr..

Prosím o informaci, viz. nadpis, děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Moje operace trvala 7 hodin

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá cca operace aneuryzma mozku?

Operace

Pokud je fibroadenom malý, může se odstranit v lokální anestezii. U větších fibroadenomů se provádí operace v celkové anestezii a tento stav vyžaduje hospitalizaci.

Zdroj: Co je fibroadenom

Otřes mozku

Otřes mozku (komoce, latinsky commotio cerebri) je porucha mozkové funkce, která je vyvolána úrazem – otřesem. Jedná se o jedno z lehčích poranění mozku. Charakteristika otřesu mozku spočívá v krátkodobé ztrátě vědomí (bezvědomí) a paměti s opakovaným zvracením, které však není podmínkou.

Léčba

Otřes mozku je jedním z nejobvyklejších problémů způsobených úrazem. Nejčastěji jej vidíme u dětí a při sportu. Otřes mozku je třeba léčit již od prvního okamžiku, a to zavoláním první pomoci – záchranné služby či lékaře. Postiženou osobu kontrolujte, zda je stále při vědomí, nedovolte jí znovu usnout a zbytečně s ní nehýbejte, pokud to není nutné a zvlášť pokud si stěžuje na bolesti páteře.

Zdroj: Nemoci mozku

Operace štítné žlázy v Motole

Více o této problematice se dozvíte zde.

Zdroj: Operace štítné žlázy

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ CÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Wobenzym na takto ucpané cévy nepomůže. Obecně všechny způsoby alternativní medicíny, které by se daly použít na ucpané cévy jsou nebezpečné, protože hrozí riziko náhlé mozkové příhody nebo infarktu. Může zde totiž dojít k uvolnění velkého plátu cévní výstelky, který pak cestuje krevním řečištěm a ucpe slabší kapiláry. Přes ně se pak nebude prokrvovat tkáň například v mozku a může tak dojít k mrtvici. Pokud Vám byla doporučena operace, tak určitě je to nejlepší a nejbezpečnější způsob, jak se ucpaných cév zbavit. Doporučuji s tímto si nezahrávat a respektovat zde rady konvenční medicíny.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alice.

Kamarádce byla operace doporučena. Dnes mi volal její manžel že je v umělém spánku, polovinu mozku má zničenou a naděje na zlepšení není. Pokud se z umělého spánku ještě probere, bude "živá mrtvola".

Zdroj: diskuze Ucpané cévy

Videonávod jak poznat krvácení do mozku

Jak vypadá předzvěst mrtvice, zda-li jsou nějaké dlouhodobé příznaky mrtvice, a také jestli mozková mrtvice může přivodit smrt, všechny tyto otázky jsou řešeny v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Výduť na mozku

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ CCA OPERACE ANEURYZMA MOZKU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Gajdziok,JUDr..

Děkuji za odpověď, operace se týkala mé manželky, velikost výdutě činila 8 x 12 mm, operace trvala skutečně 4 h, proběhla 7.6.2017 v pořádku, bez komplikací, propuštěna dne 16.6. 2017 domů. Děkuji lékařům za profesionální zákrok, jako i za příkladnou následnou péči celému personálu neurochirugie FN Ostrava.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dobrý den,
přeji manželce brzké uzdravení a plnohodnotný návrat do běžného života.
Jsem po operaci již druhý rok, výdutě jsem nakonec měla tři. Pokud by jste se chtěli podělit o zkušenosti pište prosím na e-mail. děkuji s pozdravem Ivana

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá cca operace aneuryzma mozku?

Kóma

Pod pojmem kóma si obvykle představíme určitou formu bezvědomí, kdy pacient nereaguje na podněty okolního světa. Bývá důsledkem traumatického poranění mozku a obvykle nemůžeme předvídat dobu jeho trvání. Do stavu kómatu, tedy hlubokého bezvědomí, je možné se dostat například následkem těžkého úrazu hlavy, otoku mozku, nádoru na mozku, při krvácení do mozku nebo nedostatku kyslíku, při těžké infekci zasahující do mozku, ale i při předávkování drogami nebo alkoholem či u těžkého poškození jater.

Léčba

O pacienty v kómatu pečují oddělení chronické resuscitační a intenzivní péče. Jsou pod dohledem terapeutů, kteří se starají o každodenní stimulaci jejich smyslů pomocí zvláštních cvičení.

Zdroj: Nemoci mozku

Diskuze

V diskuzi VÝDUŤ NA MOZKU LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Růžička.

Manželku toto postihlo před třemi dny,nyni je už po operaci.Včera se pokoušeli lekaři ji probudit z umělého spanku a povedlo se.Hybnost i reakce byla uplně skvělá okamžitě mě poznala a vztahovala ke mě ruce.Pocit štěstí je nepopsatelný.O to horší to ale bylo dnes kdy ji museli opět vratit do umělého spánku,jelikož mozek oteka a i když ji odstranili část lebeční kosti je to pro ni takhle nejlepší.Nevím jak dlouho bude tento stav trvat ani jestli se povede další probuzení a jak dalece bude mozek poškozen o otocích mozku po operaci se tu nepíše a doktoři byt jejich výkon je fantastický mi nemohou nic blišího zdělit,nevím tedy jestli nevědí nebo mi nechtěj brát naději a víru,ocením tedy každou zkušenost,jsem zoufalý a pocit nejistoty a strachu je pro mě velkým utrpením.Jirka Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

dobrý den měla jsem operaci v roce2012,na vydutě mozku,dopadla dobře,mám jít na operaci s uchem na vydělaní stipuli kterou mám zavedenou v uchu,(špatně slyším)na mozku mám malé vydutě velikosti asi 3mm,nedělaji problém,mám jen obavy z narkózy,?co kdyby?jemi 63 let, Anna

Zdroj: diskuze Výduť na mozku léčba

Laser a rizika operace

Rizika laserových operací jsou třeba v tom, že se operované místo nehojí nebo pacient může mít po zákroku bolesti. Pacienti by měli počítat s tím, že zákrok nemusí vyřešit všechny jejich problémy s viděním. 
 

Zdroj: Laserové operace očí

Diskuze

V diskuzi VÝDUŤ NA MOZKU LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, je to už pět let,co se mi to stalo,,asi při mě stáli všichni anděle, i podle doktoru, stalo se mi to v práci,velké štěstí, kdyby doma ,byl by konec, našli mě v práci v bezvědomí, než jsem se dostala přímo na sál,uplynulo moře času, jedno procento na přežití říkali doktoři mojí dceři, ctrnáct dní umělý spánek, obrovský otok mozku, probrala jsem se a stav se pomaličku zlepšoval, doktoři nevěřili, prý zázrak, za dva měsíce druhá strana operována, aby se to neopakovalo, byla zástava srdce u operace, po operaci plicní embolka, . Néjaké zdravotni problémy zůstaly, chvála pánům doktorům, nebojte se ,dobře to dopadne, držím pěstičky. Mě bylo v té době 48 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri Ruzicka.

Dekuji za odpoved,dnes uz je nastesti vse v poradku.Manzelce voperovali titanovou sitku misto kosti a do ostatnich cev v mozku tzv stenty neco jako vyztuha.Sice se projevila pourazova epilepsie kterou zvladame keprou.Ale jinak je v poradku.Taky maly velky zazrak rikali.

Zdroj: diskuze Výduť na mozku léčba

Nádory mozku

Nádory mozku jsou takové nádory, které postihují mozek a mozkové obaly (mozkové pleny). Může se jednat jak o nádory primární, tedy o nádory vzniklé přímo z příslušných tkání, tak i o nádory sekundární, tedy metastáze jiných nádorů ať už z mozku nebo z těla. Vzhledem k tomu, že tyto nádory rostou v uzavřeném prostoru lebky, liší se od jiných nádorů svým chováním a mnohdy i symptomatologií.

Léčba

Léčba, především její úspěšnost, je závislá na typu a velikosti nádoru. Některé typy jsou dnes léčitelné, ale existují i takové nádory mozku, kdy je bohužel léčba neúspěšná. Dnešní moderní medicína umožňuje v případě nádoru mozku a míchy operativní odstranění nádoru, ozařování, v menší míře chemoterapii (cytostatika).

Zdroj: Nemoci mozku

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ CCA OPERACE ANEURYZMA MOZKU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Gajdziok,JUDr..

Prosím o informaci, viz. nadpis, děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Novotná.

Dobry den,chci se jen zeptat jestli se jeste vratim s mou giagnozou do prac.procesu.ted me ceka ozařovaní..mag.kon.za dalšich 3 mesicich.Nechopnost je jeden rok..co pak dale.děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá cca operace aneuryzma mozku?

Výduť na mozku a poškození mozku

Jakmile aneurysma krvácí, tak pravděpodobnost úmrtí je 30 až 40 % s další pravděpodobností na středně těžké až těžké poškození mozku, která je 20 až 35 %. Jen 15 až 30 % pacientů trpí jen mírnými potížemi nebo téměř žádnými. Pokud není aneurysma léčeno včas, tak může dojít k dalšímu krvácení v již zatáhnutém prasklém aneurysma. U 15 až 20 % pacientů může dojít k podráždění, které způsobuje únik krve ze zúžených krevních cév, což může vést k dalšímu poškození mozku. Mezi další problémy mohou být zahrnuty hydrocefalus, což je rozšířený prostor v mozku, který produkuje mozkomíšní mok, dále pak potíže s dýcháním, které vyžadují mechanický ventilátor, a také i infekce. Srdeční a plicní problémy mohou nastat v důsledku rozsáhlého poškození mozku, které může mít dopad na základní funkce těla.

Zdroj: Výduť na mozku

Operace prostaty robotem versus klasický řez

Celosvětová tendence v poměru odoperovaných karcinomů prostaty roboticky nebo klasicky je ve prospěch robotických operací. Dá se říci, že klasické operace karcinomu prostaty provádějí již jen starší generace lékařů, kteří to s robotem neumějí. Ti mladší se adaptovali a využívají výhradně robotické léčby. Robotická operace karcinomu prostaty vyjde v České republice v dnešní době na 130.000 Kč a zatím je v plné výši hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Laserová operace očí a její cena

Laser dokáže velmi dobře odstranit malé oční vady, do 1 dioptrie. S takovými požadavky obvykle přicházejí lidé kvůli práci, kde jim jsou jejich brýle na obtíž, typicky to jsou příslušníci ozbrojených sil nebo piloti. Tyto laserové zákroky si pacienti hradí sami a cena takové laserové operace je dnes už méně než 12 000 Kč za jedno oko. Jde o kvetoucí byznys, ale také o tvrdý konkurenční boj o zákazníky.
 

Zdroj: Laserové operace očí

Keratokonus operace

ICRS (intrastromální rohovkový segment) je protéza složená ze dvou polokruhových segmentů o průměru 5 mm různé tloušťky. Jsou vyrobeny z Perspex CQ akrylátu, což je materiál používaný již přes 50 let k výrobě umělých nitroočních čoček. Jsou nejmodernější a bezpečnou léčbou keratokonu. Zpočátku byly operace prováděny manuálně. Od roku 2009 se implantuje ICRS pomocí femtosekundového laseru. V první fázi operace vytvoří tunely pro rohovkové prstence automaticky femtosekundový laser, v druhé fázi operace vsune zkušený rohovkový chirurg do vytvořených tunelů rohovkové prstence. Tento zcela unikátní typ operace zvýšil komfort pacientů a zkrátil délku operace. Navíc je implantace ICRS za pomocí femtosekudového laseru bezkonkurenční, co se týče centrace rohovkových prstenců a hloubky implantace rohovkových prstenců. Tyto pak zásadně ovlivňují výsledek operace, to je kvantitu i kvalitu vidění.

Zdroj: Keratokonus

Proč jsou tak rozsáhlé škody po prasknutí?

Protože aneurysma v mozku může napáchat škody na mozkové tkáni a tím sníží funkci mozku. Vyšší škody obvykle souvisí s velkým množstvím vylité krve, kde je poškození způsobeno zvýšeným tlakem a otoky z krvácení přímo na mozkové tkáni, nebo z místního buněčného poškození mozkové tkáně z podráždění krve v prostoru mezi mozkem a lebkou. Krev také může dráždit a poškodit normální krevní cévy a způsobit jejich zúžení, čímž je přerušen normální průtok krve do zdravé mozkové tkáně a může způsobit ještě větší poškození mozku (cévní mozková příhoda).

Zdroj: Výduť na mozku

Druhy výdutí na mozku

Aneurysma podle velikosti

  • Malá aneurysma jsou menší než 5 mm.
  • Střední aneurysma jsou velká od 6 do 15 mm.
  • Velká aneurysma jsou velká od 16 do 25 mm.
  • Obří aneurysma jsou větší než 25 mm.

Aneurysma podle tvaru

  • Sakulární aneurysma s úzce definovaným hrdlem, které je jako nafouklý vak a ovlivňuje pouze část arteriálního obvodu.
  • Sakulární aneurysma se širokým hrdlem.
  • Vřetenovité aneurysma bez samostatného krku.

Aneurysma podle jejich umístění

Aneurysma je obvykle umístěno podél hlavních tepen, hluboko uvnitř mozkových struktur. Když je aneurysma operováno, tak musí být mozková tkáň opatrně odtáhnuta. K aneurysma většinou dochází v přední části mozku - přední cirkulace, nebo v zadní části mozku - zadní cirkulace.

Zdroj: Výduť na mozku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP