Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TRHANI ZUBU A BRANI PRASKU NA ŘEDĚNÍ KRVE

OBSAH

Injekce na ředění krve a alkohol

Při léčbě injekcemi na ředění krve se v žádném případě nedoporučuje konzumovat alkohol, aby se nezvýšilo riziko krvácivých komplikací.

Zdroj: Ředění krve

Diskuze

V diskuzi PRADAXA A TRHÁNÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Užívám Pradaxu 150 mg 2x denně ,za jakou dobu po jeho vyřazení si mohu dát vytrhnout zub bez komplikací. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Příhoda.

Dotaz na trhání zubů beru denně dvě pilule 150 mg V ýška 175 cm,váha 91 kg

Zdroj: diskuze Pradaxa a alkohol

Potraviny na ředění krve

Správné složení krve ovlivňuje nejen naše tělesné zdraví, ale i naše duchovní rozpoložení. Látky quercetin a apigenin, které pomáhají při ředění krve, se nacházejí ve vysokých koncentracích v běžně konzumovaných potravinách, jako je cibule, kapusta, červené víno a zelený a černý čaj. Dalšími zdroji jsou čokoláda a kakao. Zkoumá se účinek flavonoidů obsažených například v rostlině Flaveria bidentis, patřící do slunečnicové rodiny, dále v bobulích arónie, semenech vinné révy (Vitis vinifera) a jiných. Další zkoumání snad přinese přírodní náhradu chemických léků. V tomto směru jsou nadějné flavonoidy, které vykazují protisrážlivý účinek a brání tvorbě trombů.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA 150MGA TRHÁNÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARIE PROSROVÁ.

DOBRÝ DEN,JDU NA TRHÁNÍ ZUBŮ A BERU 150MG PRADAXU--JAK DLOUHO PŘED ZÁKROKEM PŘESTAT PRADAXU BRÁT?DĚKUJI ZA ODPOVĚD

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na přerušení léčby Pradaxou se musíte dohodnout se svým stomatologem. Je třeba znát váš zdravotní stav a přerušení správně naplánovat. Také je důležité, aby byl za přerušení vaší antikoagulační léčby někdo odpovědný. Proto se obraťte na svého lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa 150mg

Komplikace

Trhání kořene zubu

Trhání kořene zubu se provádí po umrtvení tkání v okolí zubu. Lékař speciální pákou uvolní okolní měkké tkáně, poté je pohyby do stran zub vyjmut z kostěného lůžka.

Možné komplikace:

  • zlomení kořene během trhání zubu;
  • prodloužené krvácení z rány – lékař do rány na podporu sražení krve vloží kolagenní hmotu;
  • odlomení části kostěného lůžka zubu;
  • rozpad krevní sraženiny v ráně během hojení a vznik takzvaného suchého lůžka – po vyčištění se do lůžka vloží speciální hmota s dezinfekčními účinky;
  • v horní čelisti může zřídka dojít k otevření v bezprostřední blízkosti se nacházející čelistní dutiny – lékař musí přes lůžko přešít sliznici z okolí rány;
  • při trhání dolních zubů moudrosti (osmičky) může ve výjimečných případech dojít ke zlomenině čelisti;
  • poškození sousedního zubu během rozkývání trhaného zubu;
  • poranění měkkých tkání v sousedství trhaného zubu;
  • poranění cév či nervu;
  • vdechnutí či polknutí trhaného zubu.

Trhání zubu se zánětem

Po extrakci horních zubů v bočním úseku se zánětem je možné otevření čelistní dutiny, případně zatlačení zubu či části zubu do čelistní dutiny, kdy je nutné otvor rozšířit a zub vyjmout, stav se následně řeší plastikou slizničním lalokem. Po výkonu může docházet k mírné krvavé sekreci z nosu. Hojení rány může být prodlouženo místním zánětem zubního lůžka, jehož léčba spočívá v drenáži a lokálním ošetřování rány.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Teodora.

jak dlouho je třeba vysadit pradaxu před plánovaným trhání zubu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Postup vysazení Pradaxy musí s vámi naplánovat váš zubní lékař. Pradaxa pro vás představuje lék na život a jeho vysazení vás může ohrozit. Proto je třeba, aby na to dohlížel lékař a měl za to odpovědnost. Doba, kdy se Pradaxa neužívá před plánovaným výkonem, se pohybuje od 24 hodin až po týden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa

Ředění krve a menstruace

Léky na ředění krve způsobují prodloužení srážlivosti, což může při menstruaci způsobit delší a silnější krvácení.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem TRHANI ZUBU A BOLEST V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.

Dobry den, vcera mi vytrhli osmicku a kdyz to prislo k sobe silene to bolelo. Po prasku na bolest to slo snest, nicmene zadny prasek mi nepomaha pri polknuti..vzdy mi na jedne strane krku vystreli tak silena bolest pri kazdem polknuti ze sliny radeji plivu ven..nejde spat ani nic. Mam horecky.. Jsem uz zoufala..nevite proc to je a co stim?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Při polykání sval jazyka přirozeně tlačí na dásně v místě osmiček a tím způsobuje bolest, kterou cítíte. Použijte léky proti bolesti, například Apoibuprofen 400 jednu tabletu po šesti hodinách. Kdyby bolest po dvou dnech neustupovala, tak navštivte svého stomatologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trhani zubu a bolest v krku

Trhání zubů moudrosti

Vytržení zubu moudrosti se doporučuje v případě, že je jeho sklon větší než deset stupňů. Zrovna tak je důvodem k extrakci, pokud osmička tlačí na sedmičku nebo je původcem zánětu. Pokud existuje důvod k vytržení, pak je lepší, když k němu u osmiček dojde ještě v době jejich vývoje. Důvod je prostý. Kořen není ještě tak velký a celý zákrok je jednodušší jak pro stomatologa, tak pro pacienta. Po vytržení zubu moudrosti ránu ani ústa nevyplachujte, tvář ledujte a udržujte ránu a její okolí čisté.

Zdroj: Problémy se zuby

Káva zhoršuje hojení

Poté, co vám zubař odstraní zub, vytvoří se nad otvorem v dásni krevní sraženina. Tato krevní sraženina pomáhá chránit otvor před bakteriemi a podpoří proces hojení.

Pití horké kávy po jakékoliv orální operaci, tedy i po trhání zubu, může zabránit tvorbě této krevní sraženiny nebo uvolnit nově vytvořenou krevní sraženinu. To může vést ke stavu zvanému suché lůžko, který může způsobit značnou bolest a nepříjemnou chuť v ústech. Abyste snížili riziko vzniku suchého lůžka, zdržte se několik dní po odstranění zubu pití kávy.

Zdroj: Káva po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi EXTRAKCE ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Já mám s Wobenzymem skvělou zkušenost po trhání zubů. Porovnám-li první stav, kdy jsem musel fakt skoro celý týden trpět s druhým případem extrakce zubu moudrosti, tak to byla nesrovnatelná úleva. Už po 2 dnech schopen normálně fungovat a jíst!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Extrakce zubu

Ředění krve Godasalem

Kyselina acetylsalicylová obsažená v léku Godasal tlumí funkci některých enzymů. V malých dávkách narušuje funkci krevních destiček vytvářet krevní sraženinu a tím působí proti srážení krve. Ve vyšších dávkách může snižovat horečku a působit proti bolesti.

Obecně se podává dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně na ředění krve a nárazově tableta o síle 500 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech.

Zdroj: Godasal na ředění krve

Diskuze

V diskuzi OTOKY PO BRANÍ KRVE NA HORNÍ ČÁSTI RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Němcová.

otok je velmi bolestivý-bez modřiny

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otoky po braní krve na horní části ruky

Kdy ředění krve může ublížit

Pacient, který užívá lék na ředění krve, si svévolně vezme lék, který také ředí krev, a posléze může třeba i vykrvácet, protože jeden lék znásobí účinnost toho druhého. Velice často také dochází k nevhodným kombinacím z důvodu volného prodeje některých léků, které si koupíme, aby nám bylo lépe, respektive abychom vyřešili nepříjemné projevy nachlazení a podobně. Velmi oblíbeným lékem je určitě Brufen, sám o sobě tento lék není vhodný k časté konzumaci. Kombinace s léky na ředění krve pak může způsobit vážné zdravotní stavy, které mohou skončit i úmrtím. Pokud užíváte léky na ředění krve, vždy byste o tom měli informovat lékaře, když vám předepisuje nový lék.

Zdroj: Ředění krve

Diskuze

V diskuzi PARODONTOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Livia.

Dobry den chctela bych se Zeptat jesly boli trhani zubu pri parodontoze.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra .

Dobry den mam takovou prozbu mam parodontozu a vypadnuli my predni zuby pani zubarka my udelala nahradni a kdyz jsem se ji ptala co mam pouzivat a abych nemela dalsi problemy tak my nic nedoprorucila a prijde my ze mam mezi zubama mezery ze ten zanet jde do dal mam strach a bych neprisla o dalsi zuby .pouzivam zubni pastu parodontax a ustni vodu parodontax a mezizubni kartacky 0,5. takovy problem mela moje maminka a delali ji novy zuby nahore a dole tak se toho bojim aby nemela takovy problemy taky budu rada jesli my paradite vy dekuji

Zdroj: diskuze Parodontoza

Alkohol a ředění krve

Není nápoj jako nápoj. Užívání alkoholu, kávy a dalších tekutin, které jsou močopudné a zároveň zahušťují krev, způsobuje únavu. Paradoxně to lidé často řeší další kávou. Správné je napít se čisté nebo minerální vody.

Zdroj: Ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM--ELIGUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vitězslav.

Jdo olomouce trhat 4-zuby na stomatochirurgická a implantologická--kdy mám vysadit prášky,beru 1-ráno,1-večer-eligus.23.8. na 8.30-trháni.předem děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O vysazení léků na ředění krve může rozhodnout jen lékař, který zná váš zdravotní stav a zná důvody proč užíváte tyto léky. Zavolejte proto svému lékaři, který vám dává předpis na Eliquis, a dohodněte s ním postup přípravy před operací. Jakékoliv vynechání u léků tohoto druhu může vést k ohrožení života, proto se vyvarujte samovolnému vynechání Eliquisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve - seznam--eliguis

Dělení léků na ředění krve

Léky ředící krev mají tlumivý efekt zejména na funkci destiček a na koagulační kaskádu, při speciálních příležitostech se používají léky, které sraženinu rozkládají na principu aktivace plazminu. Jejich užití musí být ovšem dobře indikováno, protože mohou být pro pacienta velmi nebezpečné. Léky na ředění krve se používají v profylaxi a také jako léky na ředění krve po operaci. Podle účinku na krevní složky odborníci dělí přípravky na ředění krve na:

  • Protidestičkové léky – to jsou léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou, mimo jiné se aplikují i jako první pomoc při infarktu myokardu.
  • Léky působící proti koagulačním faktorům – mezi ně patří mimo jiné i heparin.
  • Trombolytika – rozpouštějí již vzniklé sraženiny, podávají se nitrožilně, účinkují velmi rychle.

Zdroj: Seznam léků na ředění krve

Diskuze

V diskuzi WOBENZYM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, já jsem brala také wobenzym několikrát po trhání zubů a moc se mi osvědčil. Vřele doporučuji. Vpodstatě do dvou dnů jsem byla fit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Wobenzym

Alkohol při užívání léků na ředění krve

Obecně lze říci, že pití během užívání antikoagulancií je špatný nápad a doporučuje se zdržet se jakékoli konzumace alkoholu.

Situaci ještě zhoršuje skutečnost metabolické změny, ke které dochází v játrech při pití alkoholu. Ta může významně změnit účinnost léků na ředění krve. Může to snížit účinnost léku nebo to může zvýšit konkrétní mechanismus účinku a mít opačný účinek (např. ještě silnější krvácení). Výsledek závisí na jednotlivci.

Zdroj: Injekce na ředění krve a alkohol

Léky na ředění krve a alkohol

Nepravidelná větší konzumace alkoholu může způsobovat kolísání hodnot INR. Po požití nadměrného množství alkoholu může dojít ke změnám hodnot INR, proto je tento fakt důležité nahlásit ošetřujícímu lékaři, který vám ihned stav INR zkontroluje.

Zdroj: Ředění krve

Prevence

Po vyčištění zubního kamene je vhodné dásně dle stavu přeléčit vhodnými léky a zuby ošetřovat pravidelně 2x týdně čištěním zubním kartáčkem speciálně navrženým pro zvířata a enzymatickou zubní pastou, která oddaluje další usazování zubního kamene. Jako další preventivní opatření je možné zvolit ke krmení takový typ granulí, které jsou speciálně vyvinuté pro prevenci vzniku zubního kamene. Existuje i množství pamlsků, které obsahují enzymy zpomalující usazování zubního kamene, a hraček, které jsou k tomuto účelu doporučovány.

Zdroj: Trhání zubů u psa

Alternativní možnosti

Problém husté krve se obvykle řeší hematologickým vyšetřením a poté tradiční antikoagulační terapií, jež se často spoléhá pouze na využití léků navržených tak, že inhibují shlukování krevních destiček, které jsou zodpovědné za vznik krevních sraženin. Antikoagulační terapie tedy zajišťuje „ředění krve“. Tento druh léčby velmi efektivně zabraňuje vzniku dalších krevních sraženin u lidí, kteří prodělali infarkt nebo mrtvici. Při léčbě se používají léky Coumadin, Plavix a podobně. Lze řešit houstnutí krve jiným způsobem? V život ohrožujících situacích určitě ne. Nicméně v určitých případech se mohou při ředění krve využít bylinné léky.

Zdroj: Bylinky na ředění krve

Problémy s vypadáváním zubů u psa

Výměna zubů u malých psů je zcela běžným jevem u všech savců. Mléčné zuby napříč plemeny psů vypadávají různě, respektive v různých časových horizontech, což si lze ověřit i u křížence, protože závisí především na hmotnosti a výšce psa v kohoutku. Vypadávání zubů může být u psa příznakem onemocnění, které přímo souvisí s dutinou ústní. Na vině ovšem může být i rakovina, endoparazité a podobně, proto je nutné provést krevní rozbor, popřípadě test na moč, a sledovat odchylky od fyziologické aktivity.

Mezi malými plemeny je mnoho psů, kterým mléčné zuby nevypadly a mají tak zdvojené zuby. Jorkšírům, čivavám, jezevčíkům a třeba i boloňákům se stává velmi často, že jejich mléčné zuby drží na místě a ne a ne vypadnout. A nejde jen o špičáky. Ani řezáky a třenové zuby nemusí vypadnout dříve, než se na svět prořežou druhé zuby. Takový pes pak může vypadat třeba jako žralok. Ani velká plemena nejsou ušetřena, obzvlášť ta s krátkým čenichem.

Zdroj: Trhání zubů u psa

Komplikace po extrakci zubu

Trhání zubů je poměrně obávaný zákrok, proto existují různé možnosti tišení bolesti a uvolnění stresu. Kromě klasické anestetické injekce můžete zkusit také anestetický plyn, který vás příjemně uvolní a zbaví strachu, nebo analgosedaci, která vás utlumí tak, že zákrok téměř nebudete vnímat.

Častou komplikací je otok po vytržení zubu. Otok vymizí i bez antibiotik, pokud byla správně diagnostikována příčina. Ale může trvat i 5–7 dnů. Otok lze zmírnit chladnými obklady.

Pokud se objeví hnis a silný zápach z úst, je to špatně a je potřeba ránu odborně vyčistit.

Další komplikací po extrakci osmičky může být obnažená kost, jestliže je kost hladká, přeroste a zahojí se.

Při nekomplikované extrakci osmičky je možné najíst se zhruba za 3–4 hodiny. Konzumace alkoholu se doporučuje nejdříve po 48 hodinách. Fyzická zátěž se doporučuje nejdříve za 7–10 dní.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP