Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝPLACH PLIC

OBSAH

Heřmánek na výplach oka

Díky svým vlastnostem, kdy se heřmánek užívá k podpůrné léčbě různých zánětů v těle, můžeme připravit heřmánkové obklady (výplach) i na zánět spojivek. Je ale nutné říci, že látky obsažené v heřmánku tyto problémy nejen zmírňují, ale i takové, které spojivky prokazatelně dráždí. Proto někteří lékaři heřmánek nedoporučují a nahrazují ho obkladem ze světlíku nebo borovou vodou.

Zdroj: Heřmánek

Diskuze

V diskuzi ROZEDMA PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vincenc Kaštyl.

Dobrý den po covidovem zápalu plic mam počínající rozedmu plic při dodržování všech léčebných postupu kolik let se takto asi dá žít Děkuji. Kaštyl

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rozedma plic

Alternativy k ušnímu fyziologickému roztoku

Místo výplachu uší, které vaše uši vystavuje riziku určitých komplikací, je zde několik alternativ, které je třeba zvážit.

Přírodní oleje

Používejte olivový olej, minerální olej nebo dětský olej jako alternativní prostředek pro výplach uší. Několik kapek oleje do postiženého ucha změkčí a odstraní ušní maz. Oleje nedráždí vaše uši.

Peroxid do ucha

Směs peroxidu vodíku, octa a lihu. Tato směs je účinná při změkčování ušního mazu a je bezpečná a účinná. Ale může vás to dráždit, pokud má váš bubínek nějaké problémy.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Fialová.

Trpím na "Zadní rýmu" snad odjakživa od podzimu do jara. Pravidelně chodím na prohlídky na ORL, beru Zulbex, Desloratadine Actavis a sprej Mometason furoát Cipla.
Přečetla jsem si o "Zadní rýmě" už toho dost, ale nedočetla jsem se nikde, že by v důsledku toho bylo i to, že postižený rýmu, kterou nevysmrká, tak ji rovnou polyká. Přes den to ještě jde, ale když večer ulehnu, tak je to jeden nekonečný proud, který přeruším akorát sprejem. Sice se potom vyspím, ale ráno mám v puse všechno suché jako na Sahaře (jazyk, patro, uvnitř krku), že nemohu ani polknout. Beru ho jen v nouzi (nevyspaná - unavená). Z napolikaného hlenu mne potom bolí žaludek a někdy ráno se musím vyzvracet (sám hlen). Hlava nebo v krku mne nebolí a ani jinak se necítím nemocná. Akorát mám nutkání pořád něco jist alespoň trochu, že mne méně bolí žaludek. Vcelku dobře a rychle zabírá uvařené teplé brambory jen tak bez ničeho.
Rýma se mi sama spustí akorát když brečím, krájím cibuli nebo v zimě když se slunce odráží v čerstvě napadaném sněhu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Pani Aleno,

vyzkoušejte na zadní rýmu, výplach nosu konvičkou, kterou naplníte slanou vodou, vyplachovat se může každý den. Zakoupíte v lékárně a jistě Vám tam i poradí jak s konvičkou pracovat. Synovi velmi se zadní rýmou výplach nosu pomáhá.

Zdravím Jarmila

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Typický věk pro rakovinu plic

Rakovina plic se nejčastěji vyskytuje po 50. roce věku, může ovšem vzniknout i dříve.

Zdroj: Rakovina plic a bolest ramene

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRAŇOVÁNÍ VODY Z PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Pilipčincová.

Zajímá mne, jakým způsobem se odstraňuje voda z plic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Voda v okolí plíce se nejčastěji odstraňuje punkcí. Nejdříve se zrentgenuje hrudník, podle snímku se určí místa vpichu a pak pomocí tlusté jehly, která se zabodne do hrudníku, se odsaje do injekční stříkačky všechna tekutina. Pokud se tekutina stále tvoří, tak se do hrudníku zavede hrudní drenáž, přes kterou tekutina vytéká z těla ven. V polních podmínkách se hrudník propíchne špičkou ostrého nože a nádechem do plic se vytlačí všechna voda kolem plíce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstraňování vody z plic

Zápal plic inkubační doba

Inkubační doba u zápalu plic se pohybuje v řádech několika hodin až dnů.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Poradna

V naší poradně s názvem ROZEDMA PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, je při rozedmě plic vhodná parní sauna? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje studie, www.nzip.cz/clanek/1… která uvádí, že sauna, i ta parní, zlepšuje funkci plic zvýšením vitální kapacity a objemu ventilace při nuceném výdechu. Rozedma plic (plicní emfyzém) je chronické onemocnění plic, které je způsobeno trvalým poškozením či úplným zánikem přepážek uvnitř plicních sklípků. Plicní emfyzém se projevuje zejména dušností a obtížemi s vydechováním, což postupně vede k hromadění vzduchu v plicích. S ohledem na výsledky studie by parní sauna mohla zlepšit bilanci mezi nádechem a výdechem, ale záleží na subjektivních pocitech člověka s rozedmou.
Nezbytné je také připomenout, že součástí saunování je i následné ochlazení chladnou vodou, které zpočátku může být trochu nepříjemné, ale po třetím opakování nepříjemné pocity mizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rozedma plic

Zápal plic bez kašle

Při zápalu plic vzniklá tekutina nebo hnis ucpávají část plic, což je překážkou vstupu kyslíku do organismu. Při zápalu plic je vždy přítomna infekce, to znamená, že není možné zápal plic dostat jen z nachlazení. Infekce je nejprve v horních cestách dýchacích, jak postupuje níž, projeví se jako zánět průdušek. Za určitých okolností infekce postoupí ještě níž, usadí se v plicích a způsobí zápal plic. Pokud infekce napadne i plicní obaly, projeví se bolestí hrudní stěny. Zápal plic se vždy projevuje suchým kašlem.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Diskuze

V diskuzi KDYŽ PLÍCE BOLÍ - ZÁPAL PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír tomášek.

Měl jsem zápal plic, bez hospitalizace.Mám nárok na komplexní lázeńskou péči?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Když plíce bolí - zápal plic

Následky

Přechozený zápal plic často končí těžkou formou zápalu plic. Dochází ke snížení počtu červených krvinek a následnému nedostatku kyslíku v tkáních (anémie). Může se objevit mozková infekce (encefalitida, meningitida), problémy s ledvinami, zarudnutí kůže či vyrážka.

Zdroj: Přechozený zápal plic

Diskuze

V diskuzi ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažena Kepáková.

Dobrý den, už téměř rok trpím zahleněním, všechny klasické metody - napařování, proplachování a inhalace Vincentky jsem absolvovala, ale nic nezabírá. Slyšela jsem, že existuje "zadní rýma", nevím, zda by se v mém případě mohlo jednat o můj problém a jak se tohoto úporného pokašlávání a zahleňování zbavit. Děkuji za odpověď Blažena Kepáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nada.

Nejlépe koupit si v lékárně konvičku na proplach ování nosních dutin.Všechno je v návodu nebo na ORL Vami poradit. Nalít do konvičky vincentku nechat odstát bublinky co vždycky jen spotřebujete na výplach nosu...Dělám výplach nosu každý den a nezahlenuji se.Můžete dle situace,alespoň vždycky tři dny po sobe určíte. Už to dělám dva roky.Zvyknete si,jako čištění zubů. Tak to zkuste.Po par dnech hlavně nevzdávat! !

Zdroj: diskuze Chlamydia pneumonie léčba

Jak vypadá rentgen s rakovinou plic

Zde můžete vidět, jak vypadá rentgen s rakovinou plic.

Zdroj: Rakovina plic a bolest ramene

Diskuze

V diskuzi ROZEDMA PLIC KONEČNÉ STADIUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Horová.

Zajímá mě přímo jak probíhá umírání při rozedmě plic a jestli je nějaká pomoc pro ulehčení umírání. Děkuji Horová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rozedma plic konečné stadium

Zápal plic přenos

U infekčních pneumonií je nejčastější přenos vzduchem, to znamená kapénkovou infekcí. Častý je také přenos rukama. Na rozdíl od neinfekčních zánětů je pacient s infekčním zánětem plic nakažlivý, zejména v akutní fázi respirační infekce, z hlediska šíření infekce do okolí je riziková rovněž inkubační doba.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Poradna

V naší poradně s názvem JAK UDĚLAT VÝPLACH POCHVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivet.

dobrý den,čtu zde že výplachy půochvy se dělají také že namočím tampon do tea tree oleje a nechám celou noc??je tomu opravdu tak??neublíží mi to spíš??děkuji za info..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tampon se namáčí do zředěného TeaTree oleje. Koncentraci si každá žena určí podle své odolnosti. TeaTree se ředí s jakýmkoliv čerstvým olejem používaným v kuchyni.

Zdroj: diskuze Jak udělat výplach pochvy

Historie a původ

Olejový výplach úst je pradávná indická detoxikační metoda. V Indii se k výplachu používá hlavně sezamový olej. Novodobý název olejového výplachu „MLGÁNÍ" je spojován s 80. lety minulého století, kdy tento léčebný a očistný postup znovu připomněl MUDr. Fedor Karach. Výhodou zmiňované metody je její snadná aplikace a zařazení do našich každodenních rituálů. Zabere nám pouze několik minut denně (přibližně 12–18 s očistou jazyka) a její účinky jsou mnohdy neuvěřitelné. Kromě sezamového oleje můžete použít i olej olivový, slunečnicový anebo kokosový.

Zdroj: Olejový výplach úst

Poradna

V naší poradně s názvem VÝPLACHY POCHVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivet.

a jak ten česnek mám potom vyndat?a jak často se to zavádí?a výplach s tea tree se dělá jak často?děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já to viděla tak, že se stroužkem česneku provlékne silnější nit, která se na konci blíže k česneku zauzluje. Delší volný konec se pak normálně nechá koukat z pochvy a pomocé něj se čenek pohodlně vytáhne ven. Obě dvě procedůry, jak česneková léčba, tak i léčba teatree olejem se dělají po dobu jednoho týdne. Když to nezabere, tak je nutné nalézt jiný způsob léčby. Nezapomeňte, že léčení pomocí přírodních surovin není nikdy tak účinné, jako průmyslově vyráběnými léky z lékárny.
Já osobně bych volila na rychlou léčbu vaginální mykózy nejdříve stěr ze sliznice a jeho mikroskopické vyšetření, podle kterého by se pak určily přesné léky. Pak se lze do týdne této mykózy hravě zbavit.

Zdroj: diskuze Výplachy pochvy

Rakovina plic ve 20 letech

V posledních letech se mluví o tom, že nových případů rakoviny plic u dvacetiletých lidí, podle odborníků, celkově mírně přibývá, přičemž upozorňují na to, že strmě stoupá křivka jejího výskytu u žen. Rozlišují se čtyři hlavní typy, z nichž je nejnebezpečnější tzv. malobuněčný karcinom plic. Tímto typem nádoru trpí zhruba 20 % mužů a 27 % žen. Průměrná délka přežití je menší než jeden rok. Je to mimo jiné dáno tím, že jednak k rozpoznání nádoru obvykle dojde pozdě a jednak jeho mimořádně agresivním růstem. Když kouříte 20 cigaret denně, za 20 let vám hrozí rakovina plic.

Zdroj: Rakovina plic

Diskuze

V diskuzi HYPERMANGAN – POUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Klementová.

Dobrý den chci se zeptat jak provádět vyplach pochvy hypermanganem jak ho naředit atd.Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hypermangan – použití

Zápal plic nakažlivost

Inkubační doba u infekčních pneumonií je závislá na původci nemoci (například bakteriální pneumonie 1–3 dny, pneumonie způsobená respiračním syncytiálním virem 4–6 dní, pneumonie způsobená virem chřipky 18–72 hodin).

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Diagnostika

Důležité je zjistit podstatu pacientových obtíží. Lékař by měl vědět o plicních onemocněních v jeho rodině (anamnéza) a vědět, zda nemocný kouří a kolik cigaret denně spotřebuje. Z fyzikálního vyšetření je důležitý tvar hrudníku a poslech plic. Určité změny lze najít i na rentgenu plic, ale zřejmě nejdůležitější jsou funkční plicní testy, zejména spirometrie. Funkční testy přesně zhodnotí přítomnost a tíži poruchy funkce plic. Další vyšetření již bývají cílena podle výsledků výše zmíněných nálezů.

Zdroj: Rozedma plic

Co je to mycoplasma pneumoniae

Mycoplasma pneumoniae je akutní zánět plic infekčního původu, jehož vyvolavatelem je Mycoplasma pneumoniae, jednobuněčný mikrob, který nevytváří buněčnou stěnu. Mikrob Mycoplasma pneumoniae se přichycuje k buňkám řasinkové sliznice dýchacích cest a ničí je.

Zdroj: Mykoplazmový zápal plic

Rozedma plic anglicky

Anglicky se rozedma plic nazývá emphysema.

Zdroj: Rozedma plic

Zápal plic bez teplot

Zápal plic je definován jako akutní zánětlivé onemocnění, které postihuje zejména plicní alveoly, plicní intersticium a respirační bronchioly. Onemocnění však může probíhat i plíživě, s dráždivým či produktivním kašlem, bez teploty. Nebezpečí představuje zejména pro malé děti a pacienty důchodového věku, osoby s oslabenou imunitou a ty, kteří zároveň trpí dalšími vážnými nemocemi. Řada pacientů prodělá infekci bez vyhledání lékařské pomoci, jelikož nemají teploty a jsou téměř bez příznaků. Virový zápal plic se může projevovat obdobnými příznaky jako bakteriální zápal plic, zpravidla však není přítomna teplota.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Rizikový věk

Obecně platí, že by měl lékařskou prohlídkou projít každý kuřák po 50. roce života, protože riziko vzniku nádoru plic po padesátce prudce roste. Nejdůležitějším krokem v prevenci nádoru plic je přestat nebo vůbec nezačít kouřit. Pokud tedy máte věk přes 50. let a jste aktivní kuřák, trvejte na preventivní lékařské prohlídce. Nepodceňujte první příznaky, i když to mohou být příznaky podobné zánětu průdušek.

Zdroj: Rakovina plic a metastáze do kosti


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP