Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST JÍCNU V NOCI

OBSAH

Jícen v cizím jazyce

  • latinsky se jícen nazývá oesophagus;
  • slovensky se jícnu říká pažerák;
  • anglicky je jícen esophagus.

Zdroj: Funkce jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem PRUDKÁ BOLEST JÍCNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Jiříčková.

Probudila mě v noci prudká bolest asi jícnu. Je to bolest jednoho místa na hrudní kosti, brkání, bolest v ústech a suché horní patro. Užívám dle potřeby Omeprazol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omeprazol by měl pomoci. Je to dobrý lék na tyto komplikace. Možná bude problém v tom dávkování podle potřeby. Omeprazol totiž není lék s rychlým nástupem účinku. Účinky přichází až za několik hodin. Určitě byste se měla sejít s lékařem gastroenterologem, abyste vyhodnotili dosavadní léčbu Omeprazolem. Nepodceňujte to, protože jícen máte jen jeden a když si ho necháte proděravět kyselinou ze žaludku, tak nebudete moct normálně jíst.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prudká bolest jícnu

Ezofagitida versus GER

  • Ezofagitida je zánět sliznice jícnu. Většina případů ezofagitidy je spojena se žaludečními kyselinami, které dráždí vnitřní výstelku jícnu.
  • GER je obecný termín, který popisuje řadu situací způsobujících kyselý reflux.

Zdroj: Reflux u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem SLIZNICE JÍCNU OBNOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohacek.

Má někdo zkušenosti s léčbou popálené sliznice jícnu po chemoterapii ? Jak obnovit sliznici - čím ? Děkuji. Pište prosím na meil !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Chemoterapie může poškodit buňky ve sliznici, čímž dochází k zánětu (mukositida). Chemoterapie může způsobit bolestivé vředy, krvácení a infekce v jícnu. Mukositida je obvykle dočasná a zmizí do několika týdnů po ošetření chemoterapií.
Obtížné nebo bolestivé polykání, pálení žáhy nebo bolest v horní části břicha (v nadbřišku) by měly být oznámeny lékaři. Bolest způsobená zánětem jícnu (ezofagitida), může vadit při jídle. Někteří lidé proto musí dočasně změnit své stravovací návyky nebo užívat léky proti bolesti, pokud mají potíže s polykáním nebo polykání je pro ně bolestivé. Zůstaňte proto v péči svého lékaře a snažte se společně toto období překonat, než se sliznice jícnu zahojí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sliznice jícnu obnova

Zánět jícnu - bylinky

Na zánět jícnu pomáhá kombinace těchto bylinek:

  • heřmánek lékařský – květ 25 g
  • dobromysl obecná – nať 25 g

Nálevu se pijí 3 šálky denně.

Zdroj: Zánět jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST NA HRUDI VLEVO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor Dvořáček.

Pobolívá mne na hrudi vlevo,nahmatám si nejvíce postižené místo.Kardiolog mi nechal
udělat test SPECT TEST MYOKARDU,neprokázal blokaci cév,ale přesto mne pobolívá na hrudi vlevo,je to spojeno s bolestí žaludku,mimo to mám nepravidelnou stolicí,kde se střídá průjem se zácpou.Abych mohl jít mimo domov musím užít REASET,jinak stolici neudržím. Libor Dvořáček email"libor.lapes@centrum.cz Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji objednat se ke specialistovi na gastroenterologii a tam zkusit najít řešení. Klidně je možné, že bolest může způsobovat nějaký problém v zažívacím ústrojí - v jícnu. Vzhledem k tomu, že možných příčin je více, nebudu zde rozvádět žádná další doporučení, než se ukáže výsledek z vyšetření gastroenterologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest na hrudi vlevo

Příznaky

Zánět jícnu je chorobný stav spojený s poškozením jícnové sliznice. Hlavním příznakem je zvláštní druh bolesti, pálení žáhy neboli pyróza. Tato bolest je charakterizována jako palčivá bolest za dolní částí hrudní kosti či bolest zad.

Zpočátku se objevuje jen po určitých jídlech (pečená jídla, smažené pokrmy, sladké, alkohol, černá káva), v pokročilých případech trpí nemocný bolestmi po každém jídle, leckdy nalačno a také v noci, kdy se stav zhoršuje po ulehnutí a při snížené tvorbě slin. Zdrojem bolesti je přímé dráždění sliznice, roztažení jícnu a naopak dočasná stažení jícnu v jiných úrovních.

Dalším příznakem může být pocit uváznutí sousta v krku, obtížné polykání (dysfagie), bolestivé polykání (odynofagie) či pocit cizího tělesa v krku bez prokázané příčiny (takzvaný globus).

Bolesti na hrudi mohou být někdy tak nespecifické, že mohou imitovat jiná onemocnění, například choroby srdce (srdeční infarkt). Řada nemocných si také stěžuje na ztrátu chuti, chrapot, chronický kašel, záněty průdušek i astma, a proto se často nedaří odhalit příčinu nemoci, protože jen polovina nemocných má při gastroskopickém vyšetření (endoskopické vyšetření jícnu a žaludku pomocí kamery zavedené přes ústa) pozitivní nález na jícnové sliznici.

Do souvislosti s refluxní chorobou se dává i zvýšený výskyt zubního kazu na podkladě poškození zubní skloviny kyselými žaludečními šťávami (hovoří se o průniku kyselého žaludečního obsahu do dutiny ústní, takzvané regurgitaci).

Zdroj: Zánět jícnu

Diskuze

V diskuzi BOLEST CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

prosim o radu.pri tenise jsem pretahl chodidlo a ucitil silne zastipani a dal uz jen silna bolest od paty smeren k prstum.chuze nemozna uz jen po spicce codidla.mirne otekle a v miste bolesti modrina.bolest v klidu zadna, jen pri chuzi.dekuji za pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Šubová.

Mamku trápí bolest polštářku na noze,vystřelující do prstů.Bolest přichází i v klidu v noci, je opravdu krutá, znemožňující spánek, trvá několik hodin, opakuje se různě, třeba po 10-14 dny.Malinko pomáhá chlazení.Na rentgenu prý nic.Může někdo poradit? Děkuji

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Gastroezofageální reflux – příznaky

Onemocnění má dva typické příznaky: pálení žáhy (pyróza) a návrat (regurgitace) žaludečního obsahu do jícnu či do úst.

Pálení žáhy je pálivá bolest za hrudní kostí způsobená refluxem žaludečního obsahu do jícnu, která se často zhoršuje vleže, někdy bývá spojena s takzvanou regurgitací (navracením žaludečního obsahu do úst). Komplikace zahrnují především zánět jícnu, zúžení (strikturu) jícnu a vřed jícnu. Zánět jícnu může vyvolat odynofagii (bolestivost při polykání) a krvácení (naštěstí většinou mírné). Zúžení jícnu způsobuje postupně se zhoršující dysfagii (obtížné polykání) při polykání pevné stravy. Vřed jícnu se projeví bolestí stejného charakteru jako žaludeční nebo dvanáctníkový vřed, bývá však pociťována za hrudní kostí. Vředy se hojí pomalu, často se vracejí (recidivují) a po vyhojení většinou zanechají zúžení jícnu.

Chronický problém nastává, pokud dojde k oslabení nebo poškození funkce dolního jícnového svěrače. V tomto případě se objevuje takzvaný noční reflux, kdy žaludeční šťávy natečou zpět do jícnu při spánku v horizontální poloze.

Zdroj: Reflux jícnu - dieta

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST UCHA Z DASNE( PARADENTOZOU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den,od te doby co me boli leva strana celisti ( dasne ),se projevuje silna bolest ucha take na leve strane. Nejvic me to boli v noci uz vubec nespim v noci. Bolest trva vic jak tri tydny DASNE I UCHO BOLI NAJEDNOU ,mam jit k usnimu?prvni prijde bolest dasni a pak ucha z ucha mi netece moc mazu tak normalne, citim jen takovy tlak a tukani ,boli z toho i hlava .dekuji za odpovet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Klidně to může být zánět trojklanného nervu. Začátek a příčina může být v čelisti a bolestivě to pak přelejzá k uchu. Určitě je potřeba to řešit, ale nejdříve u zubaře a až pak na ORL.

Zdroj: diskuze Bolest ucha z dasne( paradentozou)

Co je reflux

Refluxní choroba jícnu je nejčastěji způsobena oslabením dolního jícnového svěrače. Za normálních okolností se tento svěrač rozevře pouze tehdy, když přijímáme potravu a je potřeba, aby se dostala do žaludku. Jinak zůstává sevřený a brání tak tomu, aby žaludeční kyselina pronikla zpátky do jícnu.

Refluxní choroba jícnu se projevuje příznaky, jako jsou pálení žáhy a nepříjemná „hořká“ pachuť v krku. Zatímco u některých lidí se pálení žáhy vyskytuje jenom občas, existují i lidé, kteří příznaky refluxní choroby jícnu trpí celoživotně, přičemž jim velmi negativně ovlivňují celkovou kvalitu života. Projevy refluxní choroby jícnu lze často zmírnit přijetím vhodných opatření (zejména změna stravovacích návyků), případně lze toto onemocnění léčit pomocí léků nebo – v závažných případech – operací.

Základní příznaky refluxní choroby jícnu:

  • pálení žáhy – jde o nepříjemné pálení, které nejčastěji pociťujeme v oblasti těsně nad žaludkem, ale může se šířit i do celého hrudníku nebo dokonce až do krku; pálení žáhy se obvykle zhoršuje po jídle, při předklonu nebo vleže;
  • regurgitace žaludečního obsahu – stav, kdy se žaludeční obsah (včetně žaludeční kyseliny) vrací zpět do jícnu, krku a úst, což vyvolává nepříjemnou, hořkou pachuť v ústech.
Ostatní příznaky refluxní choroby jícnu:
  • zánět jícnu (ezofagitida);
  • zápach z úst (odborně halitóza);
  • nadýmání, plynatost a říhání;
  • nevolnost
  • problémy při polykání (můžete mít pocit, jako když sousta zůstávají „zaseknutá“ v hrdle) nebo bolest při polykání;
  • bolest v krku a chrapot;
  • přetrvávající kašel nebo sípání, které se zhoršují v noci;
  • zvýšená kazivost zubů a onemocnění dásní.

Pokud trpíte astmatem, mohou se u vás jeho projevy zhoršit v důsledku podráždění dýchacích cest žaludeční kyselinou.

Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel

Diskuze

V diskuzi ALOBAL NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dva dny mě bolel prst na noze. Včera jsem se už naštvala, na noc obalila špičku nohy do alobalu a zajistila ponožkou. Už v noci, kdy jsem musela jít na WC, jsem zjistila, že bolest je pryč. Krásně jsem usnula a spal až do devíti.To je pohoda !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Dobrý den
Prosím jak to funguje?

Zdroj: diskuze Alobal na bolest

Operace

U těžších refluxů a jejich komplikací je někdy nevyhnutelné operační řešení. Jedná se především o refluxy, které jsou i v noci a ohrožují tak nemocného vdechnutím žaludečního obsahu, dále refluxy, na něž nezabírá farmakologická léčba, a operace je rovněž určena pro mladé pacienty, kde je tím nejvhodnějším a nejtrvalejším řešením. Zákrok se provádí laparoskopicky, takže není pro pacienta zatěžující. Má velmi dobré výsledky s minimálním výskytem komplikací.

Zdroj: Reflux jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST PATY PŘI DOŠLÁPNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

mám dvakrát až třikrát za měsíc bolesti levé nohy,tak že nemohu došlápnout a noha se hroutí do strany.V noci mi bolest kroutí nárt nahoru.Trochu pomáhá olfen gel.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zborcená klenba může způsobit tyto nepříjemné příznaky. Stačí vyšetření u ortopeda, který předepíše vložky do bot a nebo navrhne jiné řešení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boleni paty zespodu po ranu pri chuzi a po delsim sezeni a chuzi

Jícen – obrázek

Pro představu, jak vypadá jícen, je zde fotogalerie obrázků jícnu.

Zdroj: Zánět jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem PROKANAZOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Foukalová.

Dobrý den, vážení a milí, mám dotaz, lék Prokanazol, jak tady čtu, je víceméně na infekce u pohlavních orgánů, ale manžel to dostal předepsané od lékaře, na jakousi plíseň , údajně v jícnu?? Tak to tedy nechápu, nikde se nepíše, že by to bylo na léčbu nějaké plísně v zažívacím traktu, můžete mi to trochu vysvětlit, i to, jak se může utvořit plíseň v jícnu, děkuji za odpověď, Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prokanazol je lék určený k léčbě plísňových infekcí pochvy, kůže, ústní dutiny, očí, nehtů nebo vnitřních orgánů, tedy i jícnu. Nejčastější plísňová infekce jícnu je kandidoza. Kandidóza je infekce způsobená kvasinkou zvanou Candida. Candida normálně žije na kůži a uvnitř těla, v místech, jako jsou ústa, hrdlo, střeva a pochva, aniž by způsobovala jakékoli problémy. Někdy se Candida může množit a způsobit infekci, pokud se prostředí uvnitř úst, hrdla nebo jícnu změní způsobem, který podporuje růst plísní. Kandidóza v jícnu se nazývá ezofageální kandidóza. Příznaky kandidózy v jícnu obvykle představují bolest při polykání a potíže s polykáním.
Kandidóza v jícnu je u zdravých dospělých neobvyklá. Většina lidí, kteří dostanou kandidózu v jícnu, má oslabený imunitní systém, což znamená, že jejich tělo špatně bojuje s infekcemi. Patří sem lidé žijící s neléčeným HIV/AIDS a lidé s rakovinou krve, jako je leukémie a lymfom. Lidé, kteří dostanou kandidózu v jícnu, mají často také kandidózu v ústech a krku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prokanazol

Kašel při refluxní chorobě

Potíže u onemocnění se často zhoršují v poloze vleže, kdy na žaludek přestává působit gravitace. Z příznaků, které nesouvisí přímo s jícnem, se objevuje pocit sucha v ústech, ztráta chuti, chronický a noční kašel, chrapot, zánět průdušek či bolest na hrudi.

Zdroj: Reflux jícnu

Diskuze

V diskuzi UŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bronchitida.

Prosím má někdo stejné trapení jako já?Nic jsem tady nenašla.SVĚDÍ MĚ UŠI.Ale nemám žádný maz a často trpim na zánět zvukovodu.Kdo to zažil tak ví o čem mluvím.Děkuji za vaše zkušenosti nebo rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra.

Dobrý den, mám od dětství to samé, stejně tak všichni v rodině z mamčiny strany včetně mojí sestry, jejích i mých dětí. Kromě svědících zvukovodů máme i afty. Od alergoložky už vím že oboje způsobuje můj reflux (nedomýkavost jícnu), což je dědičné. V noci se kyselý obsah žaludku dostane do úst i uší a naleptá je. Řešením u mne léky na zmenšení kyselosti žaludku před spaním, konkr. Pantoprazol.

Zdroj: diskuze Uši

Bylinky na reflux

Z dlouhodobého hlediska je výhodnější úprava jídelníčku a celkového životního stylu tak, aby se projevy refluxu minimalizovaly.

Z bylin mohou pomoci byliny slizovité, neboť rostlinný sliz pokrývá podrážděné sliznice a napomáhá jejich regeneraci. Neléčí sice samotnou podstatu refluxu, ale pomáhají minimalizovat škody na sliznici jícnu. Komplexní je například bylinná směs Slizin a také směs Antispasmos, kdy pomalým rozkousáním v ústech dojde k uvolnění silic, které se rychle (přes sliznici dutiny ústní) dostanou do krevního oběhu a uvolní křečovité stažení, čímž odezní i akutní bolest.

Zdroj: Reflux jícnu - dieta

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Ivičičová.

Chvála Kristu,prosím o radu jak používat lékařskou síru.Zda nasypat do ponožek nebo vložit něco nepropustného aby to přes ponožku neprášilo. Předem děkuji za odpovědˇ´a přeji krásný den.Anna Ivičičová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Dobrý den, je mi 77 let a mám 22 let po totálním odstranění žaludku. Od té doby mám problémy s kyselinami, které mě hlavně v noci nutí ke zvracení. Minulý rok na jaře jsem musel jít na zákrok, kdy mi odstranili granulace v jícnu. Na doporučení lékaře spím v polosedě, jím naposledy v šest a užívám Esoxx a Usrosan Forte. Prosím, mohl byste mi poradit, co by zabránilo tvoření kyselých šťáv.
Děkuji

Filipec

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí

Proč žaludeční kyseliny cestují do jícnu?

Problém je způsoben vadným jícnovým svěračem, svalovým kroužkem na dolním konci jícnu v blízkosti membrány. Svěrač je uzpůsoben tak, aby zabránil žaludečnímu obsahu proudit vzhůru, funguje jako jednosměrný ventil. Pokud svěrač nefunguje správně, žaludeční kyselina se vrací do jícnu. Refluxní tendence se zvyšuje, když žaludek obsahuje mnoho žaludeční šťávy nebo velké množství potravin, a to zejména v případě zvýšení tlaku v břiše.

Zdroj: Gastroezofageální reflux

Co je ezofagitida?

Ezofagitida je zánět vnitřní výstelky jícnu způsobený opakovanými epizodami gastroezofageálního refluxu.

Jaké jsou příznaky gastrorefluxní ezofagitidy?

  • Bolest nebo pálení v horní části břicha nebo hrudníku, někdy se rozšiřující až do zad (pálení žáhy).
  • Kyselý reflux může zasáhnout hltan (hrdlo) a ústa, což se projevuje kyselostí a pálením v dutině ústní.
  • Malý počet pacientů má potíže s dýcháním a trpí chrapotem, protože kyselá tekutina dráždí hrtan a dýchací cesty.
  • Běžné je nadměrné říhání.

Zdroj: Gastroezofageální reflux

Léčba refluxního kašle

Pokud trpíte refluxním onemocněním jícnu, bude třeba, abyste začali užívat léky ze skupiny blokátorů protonové pumpy, které snižují kyselost žaludečního obsahu. Se zahájením léčby by se nemělo vyčkávat moc dlouho, protože sliznice jícnu i dutiny ústní se kyselými šťávami samozřejmě poškozuje. Léčiva jsou volně prodejná (Omeprazol, Helicid), ale může je předepsat i praktický lékař. Z dalších preparátů, které se při refluxu užívají, je možné do léčby zařadit prokinetika, která pomáhají posunovat potravu správným směrem. Od pálení žáhy si můžete pomoci užitím antacid (Rennie, Tums).

Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel

Zahlenění při refluxu

Kyselinou navíc nemusí být poškozen jen jícen, ale i další orgány, například hrtan, hltan i dýchací cesty, přičemž dochází k zahlenění.

Zdroj: Reflux jícnu

Jak je gastroezofageální refluxní onemocnění diagnostikováno?

Příznaky gastroezofageálního refluxu mohou být tak zřejmé, že žádné testy nejsou potřeba. Pokud je lékař na pochybách, nebo v případě, že jsou příznaky extrémní, je důležitá gastroskopie. Během tohoto zákroku mohou být nalezeny nebo vyloučeny hiátová kýla, žaludeční vředy a jiné příčiny refluxu. Další možností diagnózy je měření kyselosti v dolním konci jícnu během 24 hodin. To zjišťuje, jak často a jak dlouho trvala poslední refluxní epizoda. Také je možné měřit tlak uvnitř jícnu pomocí techniky zvané manometrie jícnu. Příznaky gastroezofageálního refluxu se mohou podobat peptickému vředu, bolesti na hrudi (angina pectoris), bolesti svalů, zad, zácpě, syndromu dráždivého tračníku, žlučovým kamenům, onemocnění slinivky atd.

Zdroj: Gastroezofageální reflux

Bolest ledvin v noci

Bolesti ledvin v noci nemusejí být takzvaného vertebrogenního původu (tedy od páteře), ale mohou být i příznakem onemocnění ledvin nebo močových cest. Je dobré domluvit se s obvodním lékařem na vhodných vyšetřeních ortopedických, neurologických, případně internistických, aby se předešlo rozvoji závažného onemocnění. Při bolestech ledvin v noci pomůže pravidelná hygiena, hygiena před a po pohlavním styku, slabé urologické čaje, dostatek tekutin, teplo. Každopádně je dobré navštívit lékaře. Jen malé připomenutí: samotná ledvina nebolí, ale pokud dojde z nějakého důvodu k napnutí obalu, ve kterém je uložena, pak to můžeme pociťovat jako tupou bolest v levém bedru. K napínání tohoto obalu dochází z různých příčin. Může se jednat o zánět infekční i neinfekční, nebo různé ložiskové změny. Obecně platí, že prochlazení zhoršuje prokrvení ledvin a močových cest a může snížit obranyschopnost močových cest vůči infekci. Důležitý je dostatečný příjem tekutin. Ledvinové čaje působí příznivě nejen díky vysokému příjmu tekutin (často lze se stejným efektem pít i něco chuťově příjemnější, například normální čaj), ale i svým antiseptickým působením, mají tedy mírný antibakteriální účinek a mohou být vhodné u pacientů s opakovanými infekcemi močových cest, i zde je ale důležitý efekt naředění a odplavování bakterií.

Zdroj: Bolest ledvin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP