Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

IIFYM JAK SI SPOČÍTAT KALORIE A MAKRY

OBSAH

Co je to Iifym

Iifym je zkratka sloganu „If it fit your macros“ (do češtiny volně přeloženo „Když se ti to vejde do příjmu makroživin“). Principem stravování Iifym je nepřesáhnout přiměřený příjem energie vypočítaný na Iifym kalkulačce podle vašich tělesných proporcí a denní aktivity. Hlídáte si přijaté kalorie, bílkoviny, tuky sacharidy a vlákninu, ale už nezáleží na tom, z čeho je přijmete. Rozhodně to není myšleno tak, že se můžete ládovat fastfoodem a pak jen dohánět chybějící makroživiny. Stále se zohledňuje sůl (zadržování vody v těle) a vitamíny. Většina nadšenců tohoto stravování dodržuje takzvaný brofood (rýže, brokolice, kuřecí) a pije proteinovénápoje.

Mezi základní složky Iifym stravování patří bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, což jsou věci, bez kterých se Iifym neobejde.

Hlavním smyslem tohoto stravování je, že si hlídáte příjem a výdej. Hlídáte si, aby váš příjem nepokryl (hubnutí), pokryl (udržování váhy), nebo převýšil (nabírání) váš celkový výdej.

Měřicími jednotkami jsou makra a kalorie. Bílkoviny mají 4 kcal/1 g, sacharidy také a tuky 9 kcal/1 g. S přesně danými makry vám logicky vyjde jen jedno číslo. Je povoleno hýbat se sacharidy na úkor tuků, jen nesmíte zapomenout, že tuky mají více než dvojnásobné množství kalorií na 1 gram. Bílkoviny dodržujte pokaždé. K tomuto výpočtu slouží právě kalkulačka. Zadáte svou váhu, výšku, denní aktivity a věk. Dále si zvolíte, kolik chcete přijmout bílkovin (doporučuje se 1,3 g/kg tělesné váhy pro méně aktivní osoby a 1,3–2 g/kg u sportovně aktivnějších jedinců, pro které je posilovna druhým domovem) a tuků (většinou 1 g/kg váhy). Sacharidy a vlákninu za vás dopočítá právě tato kalkulačka. Zde je odkaz na zobrazení iifym kalkulačky: kalkulačka iifym.

Při stravování Iifym se nemusíte stresovat počtem porcí. Záleží jen na přijatých živinách. Je jedno, jestli je sníte ve 2 nebo 6 jídlech. Důležitou součástí je zapisování neboli počítání makroživin. K tomu je vhodná (mobilní) aplikace MyFitnessPal. Pokud nemáte se studováním nutričních hodnot u potravin mnoho zkušeností, pak to bude chtít ze začátku dost trpělivosti a studování. Po čase však budete brát tuto aplikaci jako zábavu, nikoli přítěž, a časově vám zapisování zabere sotva pár minut.

Směr Iifym se od klasického zdravého stravování mírně liší, a to tím, že menší či občasné neřesti, které pro vás byly doposud tabu, si nyní s klidným svědomím do jídelníčku zařadíte, a to cca 80 % zdravých potravin a 20 % vyhraněných na takzvané hříchy. Je důležité správně dané neřesti nejen zvolit, ale i načasovat, jelikož půl tabulky čokolády před spaním asi nebude tou správnou volbou.

Zdroj: Iifym

Diskuze

V diskuzi IIFYM KALKULAČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Kulhánková.

Dobrý den,

pomůžete mi najít IIFYM kalkulačku v českém jazyce.

Díky.
M.K.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Iifym kalkulačka

Dietní plán

Cílem Iifym je svůj denní příjem napasovat jak do kalorií, tak i do předem nastavených makroživin, tedy určitého množství sacharidů (včetně vlákniny), tuků a bílkovin.

Individualita – neexistuje snad více individuální směr stravování, jako je právě IIFYM. Svůj jídelníček s nikým nesrovnáváte, protože si ho ušijete přesně na tělo.

Flexibilita – není stanovené, jaké potraviny jíst máte a jaké naopak nemáte. Určitě je fajn jíst zdravé a průmyslově nezpracované potraviny, ale i pro sušenku nebo čokoládu se občas prostor najde. Navíc když si nemůžete přesně naplánovat, co budete jíst (na dovolené, na cestách, na návštěvě), poměr a zastoupení živin v jídle odhadnete, zapíšete a zbytek dne tomu přizpůsobíte.

Počítání Iifym je relativně časově náročná zábava. Pokud chcete hubnout či přibírat svalovou hmotu a poctivě na sobě pracujete, je dobré také poctivě zaznamenávat snědené jídlo do počítače.

Vážení – druhou trošku nepříjemnou věcí na Iifym je to, že byste každé jídlo měli zvážit. Málokdo má tak přesné oko, aby hned věděl, kolik to či ono váží. Bez hmotnosti pokrmu není možné zjistit, kolik živin a kalorií v sobě vlastně skrývá.

Pokrok – spornou položkou u flexibilního stravování jsou také samotné poměry živin. Každý člověk je unikátní a každý má jiné výživové potřeby, takže i když vám počítač optimální zastoupení živin vypočítá, nemáte jistotu, že je to poměr, který právě vaše tělo uvítá.

Zdroj: Iifym

Diskuze

V diskuzi JAK SPOČÍTAT PŘESNÉ MNOŽSTVÍ VITAMÍNU K NA DEN,A KAŽDÝ DEN? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária Pecháćková.

Prosím,jakým způsobem mohu hlídat množství vitamínu K,když to nikde není psáno ani polopaticky podáno.Píše se,co se smí a co ne ,při užívání warfarinu.Píše se také kolik káčka které potraviny obsahují-ale-káčko je hnedle všude obsaženo!Jednou více a někde méně.Jak si to my ,nestudovaní laici máme spočítat abychom měli vyrovnaný a stabilní přjem vitamínu K?Pro mne je to ruská ruleta.A vůbec,užívání warfarinu je pro nás pacienty nebezpečné .Z jakého důvodu nesmíme brát jiný lék,který je na trhu a žít plnohodnotný život jako vy?Mohli bychom jíst všechno!Myslím,že kdyby ti ,co rozhodují o nás měli náš PROBLÉM,určitě by nebrali warfarin.Jak spočítat přesné množství vitamínu K na den,když se jí různá množství, různých jídel i pití?Druhý den zase něco jiného a na návštěvy si musíme nosit jídlo sebou?Do restaurace si nemůžu dovolit jít,protože tam mi nikdo nezarućí množství ?vitamínu K.
Přeji vśem warfariňákům ať se bouří a chtějí předepsat lèky ,které pojišťovna nechce povolit na předpis(prý jsou drahé).Zajímalo by mne,pro koho je skladují a pro koho nejsou drahé.


Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela Krutova.

Také beru warfarin již skoro rok, je to opravdu omezující. Souhlasím s p. Marií Pecháčkovou. Napsala to na jedničku z hvězdičkou.Chtěla jsem od lékaře předepsat jiné léky na ředění, ale bohužel.

Zdroj: diskuze Jak spočítat přesné množství vitamínu K na den,a každý den?

Zjistěte příjem sacharidů

Když už máte vypočítaný svůj denní potřebný příjem bílkovin a tuků, je zbytek jednoduchý. Vydělte zbývající kalorie číslem 4 a dostanete DOD sacharidů v gramech.

Zdroj: IIFYM česky

Poradna

V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.

Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co obsahuje nejvic kalcia

Flexibilní stravování je metoda založená na tom, aby tělo dostalo přesně to, co potřebuje, a pomocí malých změn se měnilo podle vašich představ. Ať už je vaším cílem ztratit tuk, získat svalovou hmotu, zvýšit sílu, případně kombinace všech tří přání. Cílem tohoto způsobu je dodat tělu takové množství makroživin, jaké potřebuje.

Základem IIFYM je nejen najít takové množství kalorií, které bychom měli přijmout ve stravě, abychom dosáhli stanovených cílů, ale také v jakém poměru bílkovin, tuků a sacharidů se tyto kalorie mají nacházet. IIFYM je dietní strategie skvělá jak pro začátečníky, tak pro pokročilé.

Jedná se o flexibilní dietu, tudíž:

  • neexistují žádné zakázané nebo špatné potraviny;
  • máte pocit, že můžete jíst normálně;
  • je mnohem jednodušší dodržovat jídelníček během společenských akcí nebo v rámci dovolené;
  • můžete jíst obecně více potravin, které milujete, a přitom spalovat tuk nebo budovat svaly;
  • při správném provedení poskytuje konzistentní příjem kalorií, který může být přizpůsoben nekonečně možným způsobům.

Chcete-li zhubnout, budete muset snížit příjem kalorií. Naopak pokud chcete přibírat na váze, je třeba zvýšit příjem kalorií. Množství denně konzumovaných kalorií je nejdůležitější nutriční měřítko, které je třeba vzít v úvahu. Většina lidí chce například budovat svaly a zároveň je zvýraznit snížením množství podkožního tuku.

Zdroj: IIFYM česky

Poradna

V naší poradně s názvem DETRALEX A PŘIBÝVÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Smrčková.

Dobrý den, je možné, že po detralexu se přibývá na váze? Vyloučena všechna vyšetření, vše ok, přibývání na váze spadá do doby, co beru detralex. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přibývání na váze je otázkou příjmu kalorií a jejich výdejem. Nejspíše jste si nevšimla, že se začátkem léčby Detralexem, se také o malinko míň hýbete. Zkuste omezit kalorie při večeři tím, že omezíte přílohy a dopřejete si více masa, nebo třeba tvarohu. Nepodceňujte snídaně a pravidelně snídejte - to co máte nejradši i kalorické a sladké jídlo je k snídani možné. Nezapomeňte ani na dobrý oběd. Mezi hlavními jídly si dopřejte nějaké ovoce a zeleninu. S tímto postupem nebudete mít večer hlad a půjde to lépe zhubnout.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příbalový leták detralex

Recepty

Jak si každý své jídlo uvaří a rozvrhne, je jeho věc. Je dobré rozvržení stravy z 80–90 % jednoduché zdravé a minimálně zpracované potraviny, 10–20 % jídelníčku pak tvoří věci, na které máte chuť.

Zdroj: IIFYM česky

DOD sacharidů = TDEE – kalorie z proteinů – kalorie z tuků

Při správném tréninku budou tyto makroživiny podporovat trvalý úbytek tuků nejméně po dobu 4–6 týdnů před tím, než potřebují být znovu sníženy nebo upraveny pro další fázi. Jde o jednoduchý přístup ke spalování tuků, založený na velmi obecných pravidlech.

Doporučení! Nachystejte si většinu stravy večer den předem. Nemusíte dosáhnout přesného poměru makroživin, jen se snažte o co nejmenší odchylky s co nejpřesnější hodnotou kalorií. Vaše tělo nezjistí, zda přijímáte přesný poměr makroživin, takže není důvod, aby byly vaše hodnoty zcela dokonalé. Nemusíte se bát, pokud sem tam vynecháte některé makroživiny. Hlavní výhodou sledování maker je, že můžete využít poměr, kterému vaše tělo dává přednost. Například pokud jste zvyklí na posilování a vysokou intenzitu tréninku, měli byste lépe reagovat na vyšší příjem sacharidů. Snížení příjmu tuků o 5 %, abyste vytvořili prostor pro větší příjem sacharidů, může vést ke štíhlejší a vytvarovanější postavě s lépe definovaným svalstvem a lepším výkonem.

IIFYM není pevný systém jako většina diet, není třeba provádět výpočty každý týden. Je to spíše o nalezení svého bazálního metabolismu, potřebného příjmu kalorií a makroživin, které se následně mohou podle potřeb upravovat. Nepoužívejte však flexibilní stravování jako výmluvu na konzumování nezdravých potravin. Snickers čokoláda se nikdy nevyrovná banánu nebo jinému ovoci.

Kalorický příjem se liší v den odpočinku a v den, kdy máte těžký trénink. V odpočinkový den budete logicky potřebovat méně kalorií ze sacharidů. Snižte příjem sacharidů o 20–50 % podle vašeho cíle a přitom si udržte hodnoty bílkovin a tuků.

IIFYM není pro každého, hlavně pro začínající jedince s velkou nadváhou! Ti opravdu nemohou jíst vše!

Zdroj: IIFYM česky

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTA STOLICE A BOLEST BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobry den chci se poradit syn má 9 let a často trpí bolesti břicha pote jde na toaletu stolice normální jde několikrát a je zbarvena do žluta až má na konec řídkou stolici stává se to k večeru. Ráno jde znova také z bolesti břicha stolice stále žluta a řídká ale to se už vyprázdní a má klid. do týdne mu to stane dvakrát ale někdy má klid i týden. U lékaře jsem sním byla a popsala jsem ji tyto problémy vzala mu moč i krev vše v pořádku , syn má nadváhu jídlo má dělené ale stále příbyra na vaze už si nevím rady lékařka říká že syn je hodně citliví na bolesti ale to přece není příčina jeho problému z břichem a stolici. Je alergicky na siry a cibuli s toho má také prujmy tak že v jídelníčku to nemá míval s toho také prujmy. Prosím o radu co navrhnout lékaři aby udělal za vyšetření aby se z jistila příčina.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste zajít za jiným dětským lékařem. Prozatím můžete přizpůsobit denní režim tak, že kalorická jídla budete zařazovat na začátek dne (snídaně, svačina, oběd) a po obědě postupně snižujte množství i kalorie. Večer pak jen libové maso s malým kouskem vařeného bramboru a zeleninový salát. Žádné sladkosti ani bramborové lupínky večer nesmí jíst, zrovna tak i sladké limonády jsou špatné. Rovněž se zamyslete nad zajímavým pohybem, který by syna bavil, třeba lezeckou stěnu, vycházky do kopců, fotbal. Obezita není zdravá a souvisí s přemírou snědeného jídla. Přemíra nevhodného jídla v druhé části dne může podněcovat tyto problémy se stolicí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žluta stolice a bolest břicha

Pařížský salát – kalorie

Patříte-li mezi jedince preferující zdravý životní styl a počítáte-li pečlivě kalorie i u sebemenší pochutiny, pak vás asi tento salát zrovna dvakrát nepotěší, a to především proto, že je vyráběn z uzeniny, majonézy a ostatních přídavných látek. Energická hodnota pařížského salátu ve 100 g činí 1 312 kJ, což je na kalorie přepočítáno 313,57. Zajímají-li vás nutriční hodnoty tohoto pokrmu, pak v uvedených 100 g obsahuje pařížský salát 4,7 g bílkovin, 4,6 g sacharidů, z toho 1,4 g cukru, 27 g tuku, z toho 3,5 g nasycených mastných kyselin, 1,5 g soli, 0,6 g sodíku a 0,52 g vlákniny.

Zdroj: Pařížský salát

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NASTARTOVAT TĚLO NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Vážím 112 kilo a rozhodl jsem se zhubnout. Poradíte mi někdo jak mám nastartovat tělo na hubnutí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nastartovat tělo na hubnutí pomůže zrychlení metabolizmu. To znamená, že tělo pálí kalorie rychleji nežli doposud. Recept na zrychlení metabolizmu je jednoduchý. Každé ráno hned po probuzení si dejte 100% přírodní ovocný džus asi tak 1 - 2 deci. Pak za 20 minut müsli s mlékem nebo jogurtem. Pak za 3 hodiny malé jídlo - svačinku (müsli tyčinka). K obědu nějaké dušené nebo pečené maso s rýží. Potom zase za 3 hodiny svačinka (vařené vajíčko nebo nízkotučný sýr). K večeři půlka grilovaného kuřete bez přílohy. Kdyby byl večer hlad, tak si dejte zase jedno vařené vajíčko nebo nízkotučný sýr bez přílohy. Během celého dne vykonávejte nějaký pohyb - rychlá chůze, běh, chůze po schodech, dřepy a ráno po snídani 10 poctivých kliků. Toto bude fungovat a kila půjdou dolů.

Zdroj: diskuze Jak nastartovat tělo na hubnutí

Vyberte rovnici

Ektomorf (štíhlý) = TDEE (denní kalorický příjem jsme zjistili výše) x 0,25 = denní doporučená dávka (DOD) tuků

Mezomorf (průměr) = TDEE x 0,3 = DOD tuků

Endomorf (těžký) = TDEE x 0,35 = DOD tuků

Vaše DOD je uvedeno v kcal, takže abyste ho věděli i v gramech, potřebujete vydělit toto číslo číslem 9. 1 g tuku = 9 kalorií.

Zdroj: IIFYM česky

Diskuze

V diskuzi SUCHÝ BETON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Dratnal.

Dobrý den,

mám na Vás prosbu - zda bych mohl dostat radu - potřebuji osadit cca 50 obrubníků a rozhoduji se zda si připravit směs sám, nebo koupit již hotovou směs - nedokáži ale spočítat kolik bych potřeboval přibližně pytlované směsi ( m3 ) nebo stěrku+písku+cementu.

Jestli můžete a budete ochotni mi sdělit Váš názor , budu moc rád.

S pozdravem Jiří Dratnal

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchý beton

Kalorie v květáku

Květák obsahuje minimum kalorií, a to 25 kcal na 100 g, přičemž vyvolává pocit sytosti. Vařený nebo připravený v páře je tedy ideálním základem večeře pro každého, kdo chce zhubnout.

Zdroj: Květák

Poradna

V naší poradně s názvem BOJ S CUKROVKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Děkuji za odpověď.Bala jsem se na noc jíst, třeba jablko.Nekdy mlsam oříšky, slunečnicový semínka.Rada bych zhubla.Nemam nadváhu, měřím 165cm, vážím 59kg.Proto se snažim na noc moc nejíst.Nejvice mě vadí že se cítím unavená.Tak to zkusím stou pozdní večeří.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se, že přiberete. Jíst je normální a kdo si myslí, že nejedení mu prospěje, tak je na omylu. S jídlem se do těla dostává stavební materiál potřebný na výměnu vysloužilých buněk. Například i ve vaší slinivce. Když se nenajíte, tak se neprovede její dostatečná obnova a za několik let to způsobí cukrovku. Jíst je normální. Jeste každé tři hodiny. Začněte hned ráno vydatnou snídaní. Ráno si bez obav můžete dopřát něco kalorického. Na snídani byste se měla těšit, protože můžete sníst co máte ráda, ale odříkala jste si to. Za tři hodiny od snídaně si dejte malou svačinu, třeba jogurt s nějakým čerstvým ovocem. Za další 3 hodiny následuje běžný objed. Za 3 hodiny po obědě následuje svačina, například zeleninový salát s tuňákem. 3 hodiny po této svačině si dejte večeři, ve které by měly převažovat bílkoviny a přílohy by mělo být jen trošku. Za 3 hodiny si dejte poslední jídlo před spaním podle návodu uvedeného minule.
Tímto způsobem dostanete do těla novou energii a ta vám dovolí s chutí se pustit do nové tělesné aktivity, například chůze do schodů, sex s novým milencem a podobně. Díky těmto novým aktivitám spálíte přijaté kalorie, takže nestloustnete, zlepší se vám nálada a vaše tělo bude zdravě vyživováno.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

IIFYM kalkulačka

IIFYM disponuje sofistikovanou nutriční kalkulačkou, kde si výpočet svých makroživin upřesníte na základě faktoru denní pohybové aktivity, tréninkových jednotek, a dokonce dle procenta tělesného tuku, což dělá z této kalkulačky jednu z nejpřesnějších výpočetních jednotek energetické potřeby organismu.

Úplně optimální není množství bílkovin v žádné variantě doporučení na IIFYM. Výsledek kolem 2 gramů na kilogram tělesné hmotnosti je celkem dost pro člověka, který nic nedělá. Podle WHO a výživových doporučení pro Českou republiku stačí takovému člověku 0,8 gramu na kilogram. Bílkoviny jsou potřebné pro zdraví jedince, ale jen v daném množství. Na druhou stranu nedávná data ukázala, že příjem bílkovin až 3 gramy na kilogram nemá žádný negativní efekt na ledviny nebo játra. Ale vliv na klouby kvůli zvýšenému metabolickému obratu kyseliny močové už se neuvádí. Pro silové sportovce jsou 2 gramy na kilogram naopak celkem standardní dávkou a u některých je dávka i daleko vyšší.

Pro spoustu lidí bude u IIFYM výhodou, že si mohou dát kelímek zmrzliny, tabulku mléčné čokolády nebo třeba hodovat ve fastfoodu bez pocitu viny. Je totiž prokázáno, že stres – nejen z jídla – je jedním z faktorů, které brání v úspěšnosti ztráty hmotnosti. Na druhou stranu rozhodně nelze považovat cokoliv z výše napsaného za zdravé.

Pozor! Potřebujete si koupit spolehlivou kuchyňskou digitální váhu na potraviny. Kuchyňská váha je přesnější než všelijaké odměrky. Dále si potřebujete buď pohlídat nutriční tabulky potravin na internetu, nebo si stáhněte aplikaci: My Fitness Pal, MapMyFitness nebo My Macros+.

Zdroj: IIFYM česky

Diskuze

V diskuzi JAK BRÁT ALAVIS? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Schwarzová.

Stále to tu prohlížím a jaké je dávkování pro lidi jsem se nedozvěděla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mk.

V příbalových letácích je dávkování pro hmotnost koně, nejnižší je hříbě 100kg, tudíž snad umíte na svou váhu nadávkovat daný prášek .Jinak podobné složení má přípravek pro kulturisty ARTHRO STACK od firmy PEAK, je tam pouze asi 2,5-3x menší obsah těchto látek a je to v tabletách. Asi bych využil mnou zmíněný výrobek a k tomu čistý ALAVIS MSM.
Poté by bylo nutné si spočítat kolik je nutno dát MSM a kolik tablet, protože jedna tableta již obsahuje 100mg MSM ,Glukosamin-300mg a Chondroitin 200mg.

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi dávkování

IIFYM tabulka

K tomu, abyste našli svůj ideální kalorický příjem, musíte nejprve zjistit svůj bazální metabolismus (BMR) a celkový denní energetický výdej (TDEE).

Vzorec pro výpočet BMR:

  • ženy BMR = 655,0935 + (9,6 x kg) + (1,85 x cm) – (4,7 x roky)
  • muži BMR = 66 + (13,7 x kg) + (5 x cm) – (6,8 x roky)

Chcete-li zjistit vaše TDEE, vezměte své BMR a zapojte ho do této jednoduché rovnice založené na tom, jak jste aktivní:

Výpočet TDEE:

  • fyzicky nenáročný = BMR x 1,2 (minimální, nebo žádné cvičení, sedavá práce, například úředník, student)
  • fyzicky málo náročný = BMR x 1,375 (málo cvičení, 1–3krát/týden, například prodavač, holič)
  • fyzicky náročnější = BMR x 1,55 (mírné cvičení, 3–5krát/týden, například pekař, uklízečka)
  • fyzicky náročný = BMR x 1,725 (těžký trénink 6–7krát/týden, například tanečník, stavař)
  • fyzicky velmi náročný = BMR x 1,9 (výkonnostní sportovec)

Toto číslo odhaduje denní kalorický příjem.

Když máte aktuální potřebný denní kalorický příjem, upravte ho na základě svých cílů:

  • Spalování tuků: snižte o 300–500 kcal za den. Měli byste zhubnout přibližně 0,45 kg tělesné hmotnosti za týden.
  • Přibírání váhy: zvyšte o 150–300 kcal za týden. To by mělo umožnit svalový rozvoj a zároveň omezit zisk nadměrného množství podkožního tuku.

Zdroj: IIFYM česky

Tvrdý sýr kalorie

Z tvrdých sýrů byste měli volit ty, jejichž energetická hodnota nepřesahuje 1 100 kJ. Dobrým vodítkem je hledat sýry s 20–30 procenty tuku v sušině, kdy obsah sušiny je okolo 30 procent. Obecně lze říci, že čím je výrobek sušší, tím je i tučnější, a naopak čím víc obsahuje vody, tím je méně tučný.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Denní dávka

1 dávka (cca 30 g) obsahuje:

  • energie: 861,3 kJ
  • kalorie: 205,85 kcal
  • bílkoviny: 1,41 g
  • sacharidy: 0,780 g
  • tuky z toho:
  • nasycené mastné kyseliny: 4,89 g
  • transmastné kyseliny: 0
  • mononenasycené mastné kyseliny: 0
  • polynenasycené mastné kyseliny: 0
  • cholesterol: 0
  • sůl: 0,004 g
  • vláknina: 2,58 g
  • voda: 0

Zdroj: Para ořechy

Zjistěte příjem tuků

Množství tuků, které potřebujete konzumovat, je důležité pro mnoho metabolických procesů, které podporují schopnost vytvářet ATP (energie), funkci mozku a endokrinní systém (hormony). Váš somatotyp a vaše pohlaví ovlivňují to, kolik tuků potřebujete konzumovat denně. Pro jednoduchost lze rozdělit somatotypy do tří základních kategorií: ektomorf, endomorf a mezomorf.

Ektomorf: přirozeně hubený nebo štíhlejší, obvykle nevyžaduje mnoho tuků ve stravě, asi 25 % jídelníčku.

Mezomorf: průměrný typ těla, potřebuje střední dávku tuků, asi 30 % stravy.

Endomorf: těžší jednotlivci, využívají více tuků ze svých tukových zásob pro svůj energetický výdej, asi 35 % stravy.

Zdroj: IIFYM česky

Zjistěte příjem bílkovin

Když máte TDEE vypočteno, můžete přejít na makroživiny. Začněte se základní stavební jednotkou lidského těla, tedy s bílkovinami. Množství bílkovin, které vaše tělo potřebuje, je založeno na množství svalové hmoty, kterou máte, a na tom, jak ji používáte. Pokud je váš hlavní způsob cvičení posilování, tak potřebujete pravděpodobně více potravin s vyšší hodnotou bílkovin než někdo, kdo se zaměřuje na vytrvalostní trénink.

Doporučený denní příjem (RDA) bílkovin na základě cíle

Budovaní svalů:

  • ženy: 1,6–2 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti
  • muži: 1,8–2,5 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti
Spalování tuků a tvarování postavy:
  • ženy: 1,8–2 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti
  • muži: 2–2,5 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti
Rýsovací období:
  • ženy: 2–2,4 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti
  • muži: 2,3–3 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti

Zdroj: IIFYM česky

Jídelníček

Příklad I:

  • 1. jídlo – 80 g ovesných vloček, 200 ml polotučného mléka, 70 g lesního ovoce, 10 g medových kroužků, 1 ks Oreo sušenky, 30 g proteinu
  • 2. jídlo – 200 g kuřecích prsou, 90 g těstovin, 20 g olivového oleje, 150 g žampionů
  • 3. jídlo – 50 g sýru Parenica, 250 g odtučněného tvarohu, 10 g medu, 30 g arašídového másla

Příklad II:

  • 1. jídlo – 80 g ovesných vloček, 1 vejce, 25 g proteinu, 3 kostičky Milky, 1 jablko
  • 2. jídlo – 200 g kuřecích prsou, 10 g olivového oleje, 80 g rýže, 150 g ředkviček, 140 g rajčat
  • 3. jídlo – 125 g sýru Mozzarella light, 80 g kuřecí šunky, 100 g ředkviček, 100 g rajčat, 140 g jogurtu Milko-čoko, 20 g arašídového másla

Poměr živin u těchto příkladů je cca 170–180 g sacharidů, 65–70 g tuku a 150–160 g bílkovin. Hmotnost všech potravin je uvedena v jejich původním stavu před tepelnou úpravou.

Celkový příjem se tak pohybuje okolo 1 900 kcal. Součástí jídelníčku jsou silové tréninky, a to 4–5x týdně.

Zdroj: Iifym


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP