Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NATÉKAJÍ MI MALÍČKY U RUKOU

OBSAH

Světový den mytí rukou

Světový den mytí rukou připadá na 15. října, vyhlašuje jej Světová zdravotnická organizace už od roku 2008.

Zdroj: Mytí rukou

Diskuze

V diskuzi BOLESTI DROBNÝCH KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Ještě jsem se chtěla zeptat,na rukou klouby zvětšeny,na revmatologii pí doktorka mi říkala,že klouby se věkem mění,všimla jsem si toho u starších lidí,ale mě je 34let a nemůžu nosit prstýnky,test na revma negativní,prsty natékají,ostrá bolest v chladu,studená voda,menší hybnost prstů děkuji za odpověd´

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolesti drobných kloubů

Mytí rukou bez vody

V dnešní době je možné umýt si ruce i bez vody. Nabízí se celá řada výrobků – vlhčené ubrousky, gely, pěny, pasty. Většina prostředků je antibakteriální a dezinfekční.

Tyto výrobky jsou dobré při cestování, na trhu jsou i menší praktická balení, která nezabírají mnoho místa.

Zdroj: Mytí rukou

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ KARPÁLNÍ TUNELY NA RUCE PŘÍZNAKY A PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pocit necitlivých rukou v noci bývá často u lidí, kteří spí na boku s rukama pod hlavou. Pomůže na to změna polohy, když se naučíte spát na zádech s rukama podél těla. Také je prospěšné přes den relaxovat strečingem hrudní a krční páteř. S tím Vám pomůže zkušený fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora.

Dobrý den,taky mám již dlouhou dobu problém s brněním rukou.Pracuji jako kuchařka, takže zvedání a nošení těžkých věcí je na denním pořádku.Přes den to ještě jde,ale jakmile si večer sednu k televizi nebo v noci jak spím tak je to horší.Je pravda že ráda spím s rukama pod hlavou,ale i když ležím a ruce mám podél těla položené tak mě dost bolí.Bolest je tak urputná že nespím.Prsty na rukou mi mravenčí a mám je studené,dlaně mám tak bolavé že mi až hoří.Bolest vystřeluje až do loktu,tím jak mám dlaně v jednom ohni tak mě tak bolí že se nemůžu ani ničeho dotknout.Když ležím tak je jedno zda mám ruce natažené nebo ohnuté v lokti bolí to tak že mám problém pohnout rukou,dokonce mi i natékají.Jednu dobu mi pomáhalo magnezium s vitamíny B6,ale bohužel už ani to nezabírá. Prosím poraďte jak dál. Děkuji

Zdroj: diskuze Ucpané karpální tunely na ruce příznaky a příčiny

Co pomůže na svědění rukou

Pokud je svědění kůže rukou bez onemocnění, je vhodné použít oleje. Mandlový, sezamový a olivový olej zahřejte na 37–40 °C a do olejové lázně ponořte ruce na 10–20 minut. Po vyndání ruce lehce osušte a zbytek oleje vmasírujte do pokožky a okolí nehtů. Pořiďte si také bavlněné rukavice a jednou za pár dní si na noc ruce namažte silnou vrstvou krému a strčte je na spaní do nich.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Poradna

V naší poradně s názvem TINKTURA NEBO MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Mitrusová.

Dobrý den

Mám dotaz Prodělala jsem jiiž 3x trombozu, mám křečové žíly, natékají mi nohy.Mohu použít pouze kaštanovou tikturu,nebo je lepší kaštanová mast.


Děkuji Mitrsová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mast se v tomto případě bude lépe a šetrněji nanášet. V rámci mazání se kaštanovou mastí také provádějte masáž lítek od kotníků směrem ke kolenům. Nejdříve namasírujte lýtka a pak stehna od kolen k hýždím. Tuto masáž provádějte tak, že obejmete dlaněmi svoji nuhu a pomalu s ostatečným tlakem posunujte ruce od kotníků nahoru. Nejlépe se to dělá v sedě s pokrčenýma nohama.

Zdroj: diskuze Tinktura nebo mast

Vodnaté puchýřky na rukou u dětí

Vodnaté puchýřky na rukou dětí mohou být projevem infekce, alergie, podráždění nebo poleptání.

Příčiny

Vodnaté puchýřky na rukou často doprovázejí mykózu. Pokud tomu tak je, je lepší navštívit kožního lékaře, který zhodnotí stav dítěte a rozhodne o případné léčbě.

Léčba

Jako první pomoc můžete zkusit jednak koupel ve vodě s octem (6 lžic na 1 l vody), jednak krém Canespor. Pokud tento postup nebude úspěšný, navštivte dermatologa.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ POKOŽKA NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla.

Na suchou pokožku na rukou nejlépe zabírá měsíčková Indulona. Tuba měsíčkové Indulony má žlutobílou barvu a stojí kolem třiceti korun. Levné, vtipné a účinné - vyzkoušejte to. :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchá pokožka na rukou

Léčba mravenčení a necitlivosti rukou

  • Důležité je zvýšit příjem nízkotučného mléka, libového masa a ryb. Tyto potraviny jsou dobrým zdrojem vitamínu B12. Navíc je důležité zvýšit příjem vápníku v potravě.
  • Velmi vhodné je pravidelné cvičení krku. Krční cvičení zabraňuje kompresi nervového kořene, a tak nedochází k příznakům spojeným s mravenčením rukou.
  • Nejideálnějším řešením je změna životního stylu a dietní úprava pro řízení srdečního onemocnění, čímž zároveň dochází k prevenci mrtvice. Velmi důležité je přestat kouřit a omezit konzumaci alkoholu.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Diskuze

V diskuzi ZMENA PRACE PO OPERACI KARP.TUNELU NA OBOU RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobry den jsem po operaci Karl.tunelu na obou rukou a pracuji na interním oddělení u ležících pacientů kde prace je na zátěž rukou enormní mužů tuto práci nadále vykonávat?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zmena prace po operaci karp.tunelu na obou rukou

Brnění rukou v noci

V některých případech jde jednoduše o výsledek nočního přeležení, jindy tyto příznaky mohou indikovat daleko závažnější zdravotní problém (viz příčiny).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Poradna

V naší poradně s názvem PŮLÍCÍ NEHTY NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, na palcích na rukou se mi neustále půlí nehty, už nevím jak to řešit. Děkuji za odpověď. Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Půlení nehtu jde někdy vyřešit pomocí jeho stržení. Nový nehet, který okamžitě žačne růst, pak může být bez této lomové linky. Pokud nechcete tento lékařský zákrok absolvovat, tak je možné podpořit sílu nehtů vhodnou výživou zevnitř. Číslo jedna jsou v tomto případě bílkoviny, především kolagen, který tvoří nehet. Další v řadě bude vápník, který je obsažen v mléčných výrobcích nebo je možné ho užívat jako doplněk stravy. Podle ohlasů se také jeví jako dobrá varianta léková formule Dona Nails nebo Skin Essence od firmy Neobotanics. Pokud po těchto přípravcích nehty zesílí, ale i přesto se nich bude vyskytovat lomová linka, tak je možné nehet jemně sbrousit a nanést na něj vhodný lak, který vytvoří jednolitý povrch a linku schová.

Zdroj: diskuze Půlící nehty na rukou

Péče o suchou pokožku rukou

Pro denní péči doporučujeme krém na přírodní bázi s obsahem přírodních hydratačních látek - Masticha krém s vanilkou . Proč používat kvalitní kosmetiku? Levné přípravky často nabídnou řešení "na první pohled". Jinými slovy efekt zaznamenáte těsně po aplikaci, ale dlouhodobě neposkytují žádné řešení, protože narušují běžný ochranný filtr už tak narušené pokožky. Pokožka je po jejich používání ještě křehčí a sušší. Z levnějších variant můžete vyzkoušet Nivea, Neutrogena.

Zdroj: Vrásčitá pokožka rukou

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hovorka.

Mravenčení rukou převážně pravé a nejsilnější pálení mám v konečcích prstů. Špatně spím a usínám. Přes den mravenčení pozvolna odchází, ale stačí nevhodný pohyb a je to tu znovu. Snažím se cvičit, ale moc to nepomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mravenčení rukou

Příčiny popraskaných rukou

Nejdříve si pojďme povědět něco o příčinách suchých rukou. Dlaně a prsty mají méně mazových žláz než zbylé části těla, což je tedy předurčuje k vysychání. Hlavní důvod to však není, to bychom totiž měli suché ruce všichni. Pokud však navíc pracujete v klimatizovaném prostředí, nebo ruce velmi často namáčíte, můžete výrazně přispět ke zmiňovaným problémům. Mimochodem například příliš studená, nebo naopak příliš teplá voda vysušují ruce ze všeho nejvíce.

Zdroj: Jak na suché a rozpraskané ruce

Diskuze

V diskuzi MYKOZA NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.

Dobrý den, na mykozu z vlastní zkušenosti doporučuju tohle: www.cannaderm.cz/myc… . Nešlo mi se plísně zbavit, měl sem ji mezi prsty na rukou. Po pár týdnech s Mycosinem mám klid. Ale dělám si pořád lázně - pár kapek do lavorku s vodou a máčím.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mykoza na rukou

Svědění bez vyrážky

Pokud se jedná o svědění bez jakéhokoli doprovodného onemocnění, jako je například alergie či ekzém, je velmi dobrou metodou volby homeopatie.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.


Dobrý den ..mám dotaz,ráda bych se zeptala, jak léčit bílé pigmentové skvrny, které mám na hřbetu ruky.
Chtěla bych se zeptat, zda někdo nemáte zkušenost,nebo radu, jak se toho zbavit.
Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Danuše Nováková.

Dobrý den ! Prosím Vás o radu jak na stařecké skvrny na hřbetech rukou, nejlépe bych nějaký účinný krém. Existuje vůbec něco ?

Zdroj: diskuze Bílé pigmentové skvrny

Příčiny a diferenciální diagnóza

Je známo okolo 200 různých příčin nebo spouštěčů polyneuropatie, avšak téměř u jedné třetiny nemocných se důvody polyneuropatie nedají s naprostou jistotou objasnit nikdy.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi STAŘECKÉ SKVRNY NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danuše Nováková.

Dobrý den ! Prosím Vás o radu jak na stařecké skvrny na hřbetu rukou, nejlépe bych nějaký účinný krém. Existuje vůbec něco ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Dobrý den. Mám dobré zkušenosti s GLYCO-A 12% od firmy ISIS PHARMA.

Zdroj: diskuze Bílé pigmentové skvrny

Svědění dlaní

Svědění dlaní může způsobit i antibiotická léčba anebo může jít o projev dyshidrotického ekzému. V tom případě je vhodný protizánětlivý krém a eventuálně antihistaminika k celkovému užívání. Příčina může být alergická.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Svědění kůže na předloktí

Svědění kůže na předloktí může být alergického či psychogenního původu, pokud by nestačilo promazávání, kupte v lékárně některé volně prodejné antihistaminikum. Pokud by se obtíže stupňovaly nebo se objevila vyrážka, navštivte lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Bolest ruky od myši

Mezi civilizační choroby spojené s prací u počítače patří také záněty šlach, strnulost prstů a kloubů. Preventivním procvičováním svalů na rukou můžeme předejít pozdějším komplikacím doprovázeným i pracovní neschopností.

Příčinou tohoto stavu je stereotypní práce s počítačem, která obnáší více než 8 hodin nefyziologického postavení ruky a prstů na klávesnici.

Nejlepším lékem je v této situaci cvičení, které uvolňuje napjaté tkáně rukou a hluboké svalstvo dlaně. Zkuste například tento cvik: Vsedě u stolu v předpažení pokrčmo ohněte zápěstí dlaní k tělu. Držte ruku nad stolem a prsty ukazováku a prostředníku střídavě protlačujte po desce stolu vpřed a vzad. Vyvarujte se pohybu do stran. Cvičení opakujte pro všechny zbylé prsty obou rukou. Tlačte jemně, bez použití síly. Pokud budete cvičit pravidelně, můžete předejít medikamentózní léčbě.

Zdroj: Bolavé ruce

Příčiny mravenčení a necitlivosti rukou

  • Přesezení – tlak na nerv
  • Dlouhý spánek – přeležení
  • Chlad
  • Krční spondylóza (deformace krční páteře) – postiženy pouze horní končetiny, další možné příznaky: ztuhlost krku, závratě, pocit na omdlení u starších lidí při otočení hlavy nebo pohledu vzhůru
  • Syndrom karpálního tunelu – postiženy pouze ruce, symptomy jsou horší v noci, další možné příznaky: bolesti vystřelující ze zápěstí nahoru do paže, slabost v rukou a prstech
  • Mozková mrtvice – příznaky: trvalé znecitlivění nebo brnění v některé části těla, zastřené vidění, zmatenost, potíže při mluvení, neschopnost pohnout pažemi či nohami, mdloby, závratě
  • Přechodný záchvat ischemické choroby (místního nedokrvení tkáně)spojený se zúžením krční tepny, kdy se dočasně omezí přísun krve do mozku. Příznaky: přechodné znecitlivění nebo brnění v některé části těla, zastřené vidění, zmatenost, potíže při mluvení, neschopnost pohnout pažemi či nohami, mdloby, závratě
  • Příznaky Raynaudova syndromu: znecitlivělé nebo zmodralé prsty na rukou a na nohou, když se obnoví citlivost, zčervenají a začnou bolet

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Bolest ruky

Ruka se skládá z 27 kostí, několika svalů, šlach a vazů a tisíců nervových zakončení. Bolest rukou může postihnout prsty, ruce a zápěstí a je často způsobena zraněním, nadměrným používáním, artritidou nebo zánětem. Nebezpečné je to, když je bolest intenzivní a trvá déle než několik dní, nebo pokud je slyšet prasknutí, zhoršuje se pohyblivost nebo dojde k silnému otoku.

Pokud ale jsou všechna vyšetření negativní (například včetně toho na boreliózu), je na místě zkusit nutriční terapii, která na základě rozboru stravovacích návyků, může odhalit metabolické pozadí vašich potíží, které v mnohých případech lze korigovat dietními opatřeními a vhodnou kůrou bionutričními přípravky.

Zdroj: 10 přírodních léků na bolest rukou a zápěstí

Další příčiny pálení rukou a nohou

Jen vzácně se objevují polyneuropatie po lécích (chemoterapeutika, cytostatika) nebo po otravách (thalium v jedu proti potkanům, olovo, arsen), nebo také při nedostatku vitamínu B, nebo v rámci nádorových onemocnění.

Dědičné polyneuropatie, to znamená vrozená onemocnění, jsou vzácné a budou proto vyjmenovány jen krátce.

Familiární amyloidová neuropatie se dědí autozomálně dominantní dědičností a dochází při ní k usazení amyloidu do nejrozličnějších tkání. Vedle ledvin, plic a srdce mohou být postiženy i nervy. Symptomy jsou: syndrom karpálního tunelu, poruchy senzibility a ochrnutí svalstva. Terapie onemocnění dosud neexistuje.

V dědičné motoricko-senzibilní neuropatii se rozlišuje sedm typů.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Ing. Vladimíra Krejčíková

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP