Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BRINTELLIX A PŘIBÍRÁNÍ

OBSAH

SPC a příbalový leták

Zde je k dispozici SPC k léku vortioxetin: Brintellix SPC.

Zde je k dispozici příbalová informace k léku vortioxetin: Brintellix příbalový leták.

Zdroj: Brintellix

Diskuze

V diskuzi TRITICCO A BRINTELLIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Mám mimovolni pohyby zdřejmě segmentovou dystonii. hrozně mě začali tuhnout ruce a paze.Oběvilo se mo to po operaci krční páteře. Je možné,že po nasazeni brintellixu 5mg se to tuhnutí a krece zhoršili. Do toho mi nasadili rivotril 2krát 0,5mg a backofen 10mg a triticco150mg.
Děkuji Horáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Nejsem lékařka, ale po zkušenostech s Rivotrilem jej už nikdy nevezmu. Nejen že je návykový, ale při užívání jsem dělala věci o kterých jsem pak nevěděla a dodnes si je neumím vysvětlit. Nikdy Rivotril!!!!

Zdroj: diskuze Triticco a brintellix

Cena Brintellixu

Brintellix je k dostání pouze na lékařský předpis a při splnění určitých podmínek je vydáván zdarma, pacient za jeho výdej nic neplatí.

S nulovým doplatkem jsou k dispozici tyto varianty:

  • Brintellix 10 mg 56 tablet;
  • Brintellix 15 mg 56 tablet;
  • Brintellix 20 mg 56 tablet.

Náklady zdravotní pojišťovny:

  • Brintellix 10 mg: 39 Kč za tabletu, 2 184 Kč za jedno balení 56 tablet;
  • Brintellix 15 mg: 59 Kč za tabletu, 3 277 Kč za jedno balení 56 tablet;
  • Brintellix 20 mg: 78 Kč za tabletu, 4 370 Kč za jedno balení 56 tablet.

Podmínky pro nulový doplatek

Vortioxetin je plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění při léčbě pacientů trpících depresivní poruchou bez dostatečné léčebné odpovědi na optimalizované dávky antidepresiv (při celkovém trvání léčby minimálně 6-8 týdnů) a/nebo při výskytu takových nežádoucích účinků, které vedou k nutnosti přerušení léčby předchozím antidepresivem.

Léčba vortioxetinem není dále hrazena pacientům, u nichž po 2 měsících od zahájení léčby, nedojde k objektivně prokazatelnému terapeutickému účinku.

Specializace předepisujícího lékaře:

  • sexuologie,
  • psychiatrie, dětská a dorostová psychiatrie, gerontopsychiatrie,
  • neurologie, dětská neurologie.


Zdroj: Brintellix

Nežádoucí účinky

Mezi časté nežádoucí účinky vortioxetinu patří nevolnost, zácpa, zvracení. Nevolnost je nejčastějším nežádoucím účinkem a vyskytuje se nejčastěji během prvního týdne léčby; výskyt závisí na dávce a je vyšší u žen než u mužů.

Zdroj: Brintellix

Poradna

V naší poradně s názvem UTROGESTAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den chtěla jsme se zeptát jestli se při utrogestanu přibírá Na váze nikde se to nemůžu dočíst

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Utrogestan je zdrojem progesteronu a ten, pokud je dodáván do ženského těla s již normální hladinou progesteronu, může způsobit přibírání na váze. Moc progesteronu vede k přibírání na váze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Utrogestan

Tablety na přibírání

Někdo chce hubnout a někdo se zase naopak snaží přibrat. Pro případy, kdy chcete přibrat a chcete na to užívat nějaké tabletky na přibírání, tak doporučujeme zakoupit si Pangamín, který podporuje chuť k jídlu a zároveň zásobuje tělo důležitými vitamíny řady B.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKY NA PŘIBIRANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniel folk.

proste nepřbiram nevim co delat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čau Dane, Ty cvičíš a chceš nabrat svaly, anebo čeho chceš dosáhnout?

Zdroj: diskuze Prasky na přibirani

Proč užívat Pangamin

Pivovarské kvasnice i přes nové a nové doplňky stravy zůstávají pro nás vhodným i cenově dobře dostupným doplňkem stravy plným vitamínů, minerálů a stopových prvků a také jako tabletky na přibírání.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Diskuze

V diskuzi TABLETKY NA PŘIBÍRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

muzu si uvas za koupit balgamin
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tabletky na přibírání

Přibírání na váze

Na trhu existuje velké množství nízkohormonálních antikoncepčních přípravků, které nezpůsobují zvyšování hmotnosti, a tím i přibírání na váze. Gestrogeny v hormonálních tabletkách sice mohou zvyšovat chuť k jídlu, případně u některých žen způsobovat zadržování tekutin v těle, ale zvýšená tělesná váha bývá spíše výsledkem životního stylu, a ne užívání antikoncepce.

Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

Diskuze

V diskuzi PRÁŠKY NA TLOUSTNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

dobry den
chtela bych pribrat ale nejak to nejde. brala jsem kvasnicove tablety b12 a porad nic tak mi prosim poradte co stim dekiji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobrý deb chtěla sem se zeptat co by mi takhle pomohou na tloustnutí

Zdroj: diskuze Prášky na tloustnuti

Použití u dětí

Bezpečnost a účinnost léku vortioxetin nebyla stanovena u dětských pacientů; nebyly u takových pacientů studovány účinky.

FDA varuje, že u dětí a dospívajících s velkou depresivní poruchou, obsedantně-kompulzivní poruchou (OCD) nebo jinými psychiatrickými poruchami na základě kombinovaného analýzy 24 krátkodobých, placebem kontrolovaných studií 9 antidepresiv (SSRI a další antidepresiva). Pozdější metaanalýza 27 placebem kontrolovaných studií s 9 antidepresivy (SSRI a další) u pacientů mladších 19 let s velkou depresivní poruchou, OCD nebo úzkostnými poruchami bez OCD však naznačuje, že přínosy antidepresivní léčby při léčbě tyto stavy mohou převážit nad riziky sebevražedného chování nebo sebevražedných myšlenek. V těchto pediatrických studiích nedošlo k žádné sebevraždě.

Zdroj: Brintellix

Diskuze

V diskuzi PRAŠKY NA PŘÍBIRANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Puška.

chtěl bych taky příbrat protoře je mi 16 let a měřím 161 cm a važím 40 kilo chtěl bych příbrat

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prašky na příbiraní

Vedlejší účinky antidepresiv

Antidepresiva mají často vedlejší účinky. Mezi nejobvyklejší patří:

  • u SSRI a SNRI: ztráta libida, neschopnost dosažení orgasmu, nevolnost (zpočátku, poté většinou vymizí), bolesti hlavy, apatie, ztráta motivace, živé sny a noční můry;
  • u SARI: ortostatická hypotenze, závrať, sucho v ústech;
  • u MAOI: přibírání na váze, živé sny a noční můry, sexuální dysfunkce;
  • u tricyklických antidepresiv: apatie, ztráta motivace, přibírání na váze, sexuální dysfunkce, změny činnosti srdce, rozostřené vidění.

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Historie

Vortioxetin je nový a drahý lék. Objevili ho vědci z Lundbecku, kteří v roce 2011 uvedli zdůvodnění a syntézu tohoto léku (tehdy nazývaného Lu AA21004).

V roce 2007 byla sloučenina ve fázi II klinických testů a firmy Lundbeck a Takeda uzavřely partnerství, ve kterém Takeda zaplatila Lundbecku 40 milionů $ předem, s příslibem dalších až 345 milionů $. Takeda souhlasila, že zaplatí většinu zbývajících nákladů na vývoj léku. Společnosti souhlasily se společnou propagací léku v USA a Japonsku a že Lundbeck obdrží licenční poplatky za všechny takové prodeje.

Vortioxetin byl nejdříve schválen americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pro léčbu velké depresivní poruchy (MDD) u dospělých v září 2013 a později téhož roku byl schválen v Evropě.

Vortioxetin byl zkoumán pro léčbu generalizované úzkostné poruchy a poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), ale vývoj pro tyto indikace byl přerušen z důvodu neúčinnosti. Od srpna 2021 zůstává vortioxetin ve výzkumu pro léčbu úzkostných poruch, záchvatovitého přejídání a bipolární poruchy. Pro tyto indikace je ve fázi II klinických studií. Existuje také zájem o vortioxetin pro potenciální léčbu sociální fobie, neuropatické bolesti a pro zlepšení kognitivních funkcí u velké deprese.

Zdroj: Brintellix

Diskuze

V diskuzi PŘIBÍRÁNÍ PO CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Horváthová.

Nevíte jestli se po cipralexu přibírá? Mám pořád pocit hladu. I když jím stejně jako před
tím než jsem ho začala brát. Tak mi kila jdou nahoru.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přibírání po cipralexu

Nežádoucí účinky

V některých případech, pokud je trávení oslabené a je spojené s nedostatkem bifidobaktérií v zažívacím traktu, může užívání Pangaminu ve velkých dávkách vyvolat nadýmání a zažívací potíže. V tomto případě je třeba upravit dávkování, ale v užívání Pangaminu pokračovat.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Poradna

V naší poradně s názvem MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jestli Mirena ovlivňuje hmotnost člověka(přibírání na váze).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mirena je hormonální antikoncepce. Je to nitroděložní tělísko, které obsahuje zásobu hormonu levonorgestrel, který se v mikrodávkách uvolňuje přímo v místě účinku, v děloze, a vydrží na dobu pěti let. Levonorgestrel je aktivní polovina norgestrelu. Zvýšené dávky norgestrelu ve spojení s konstantní dávkou estrogenu způsobují tyto časté nežádoucí účinky, patří sem:
- nepravidelné krvácení;
- venózní dilatace;
- křeče v nohách;
- trombóza;
- arteriolární hypertrofie;
- migrénové bolesti hlavy;
- deprese;
- ztráta libida;
- zvýšení tělesné hmotnosti.
Právě poslední 4 z vyjmenovaných nežádoucích účinků jsou hlavní důvody, proč jedna třetina žen končí s užíváním této hormonální antikoncepce v prvním roce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mirena

Další účinky Pangaminu

Vitamíny ze skupiny B rovněž pomáhají při tvorbě hormonů, demenci, alkoholismu, chronické artritidy či kardiovaskulárních chorob. Pangamin je užitečný pro zlepšení spánku, nervozity či pocitu únavy. Samotný pangamin (bez dalších přídavných složek) je vhodný i pro děti a ženy v období těhotenství.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Pangamin podporuje chuť k jídlu

Pod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Zkušenosti

Brintelixx je přípravek s účinnou látkou vortioxetin, se používá k léčbě velké depresivní poruchy. Jde o nový lék, který se začal používat teprve v roce 2013. Zdá se, že jeho účinnost je podobná jako u jiných antidepresiv a pokud jde o sílu účinku, byla popsána jako mírná [1]. Vortioxetin lze použít tam, kde jiná léčba selhala. Cochranův přehled o vortioxetinu z roku 2017 zjistil, že jeho místo v léčbě těžké deprese je nejasné kvůli důkazům nízké kvality a že je zapotřebí další studie porovnávající vortioxetin se selektivním zpětným vychytáváním serotoninu inhibitory(SSRI), což jsou typické léčby první linie [2].

Vortioxetin se také používá k léčbě úzkosti [3]. Přehled z roku 2016 zjistil, že není užitečný u generalizované úzkostné poruchy v dávkách 2,5, 5 a 10 mg (dávky 15 a 20 mg nebyly testovány) [4]. Metaanalýza z roku 2019 zjistila, že vortioxetin nepřinesl oproti placebu statisticky významné výsledky v symptomech, kvalitě života a míře remise generalizované úzkostné poruchy, ale byl dobře tolerován. Metaanalýza z roku 2018 však podpořila použití a účinnost vortioxetinu u generalizované úzkostné poruchy, i když uvedla, že k posílení důkazů je nutný další výzkum [5]. Systematický přehled z roku 2021 a metaanalýza dospěla k závěru, že existuje nejistota ohledně účinnosti vortioxetinu na úzkost kvůli existujícím důkazům o velmi nízké kvalitě [6]. V síťové metaanalýze randomizovaných kontrolovaných studií z roku 2020 byl vortioxetin spojen s nejnižší mírou remise u generalizované úzkostné poruchy ze zahrnutých léků (poměr šancí = 1,30 pro vortioxetin, rozsah poměrů šancí pro ostatní látky = 1,13– 2,70) [7].

Zdroj: Brintellix

Nástup účinku

Vortioxetin se při perorálním podání dobře vstřebává a má perorální biologickou dostupnost 75 %. Je systémově zjistitelný po jednorázové perorální dávce za 47 minut. Vrcholových hladin vortioxetinu je dosaženo během 7 až 11 hodin po podání jedné nebo více dávek. Ustálených hladin vortioxetinu je obecně dosaženo během 2 týdnů po prvním podání, přičemž 90% jedinců dosáhne 90% ustáleného stavu po 12 dnech podávání. Bylo zjištěno, že nasycovací dávka podaná intravenózně rychleji dosáhne ustálených hladin při perorální léčbě vortioxetinem. Je známo, že farmakokinetika vortioxetinu je lineární a úměrná dávce v rozmezí 2,5 až 75 mg pro jednotlivé dávky a 2,5 až 60 mg pro opakované dávky. Jídlo nemá žádný vliv na farmakokinetiku vortioxetinu.

Metabolizmus

Vortioxetin je rozsáhle metabolizován oxidací prostřednictvím enzymů cytochromu P450 a následnou glukuronidací prostřednictvím UDP-glukuronosyltransferázy. CYP2D6 je primárním enzymem zapojeným do metabolismu vortioxetinu, ale podílejí se i další, včetně CYP2A6, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19 a CYP3A4 / 5. Je také metabolizován alkoholdehydrogenázou, aldehyddehydrogenázou a aldehydoxidázou. Bylo identifikováno šest metabolitů vortioxetinu. Hlavní metabolit vortioxetinu (Lu AA34443) je neaktivní a jeho vedlejší aktivní metabolit (Lu AA39835) pravděpodobně neprochází hematoencefalickou bariérou. Zbývající metabolity jsou glukuronidové konjugáty. Předpokládá se tedy, že za jeho farmakologickou aktivitu je primárně odpovědný vortioxetin samotný.

Odhadovaná celková clearance vortioxetinu se pohybuje od 30 do 41 l/h. Eliminační poločas vortioxetinu je 66 hodin, s rozmezím 59 až 69 hodin po jedné nebo více dávkách. Eliminace vortioxetinu probíhá téměř výhradně játry (99 %), ledvinami se vyloučí pouze méně než <1 %. Přibližně 85 % vortioxetinu bylo nalezeno ve studii vylučování jedné dávky po 15 dnech.

Zdroj: Brintellix

Biotin a tloustnutí

Často se setkáváme s dotazem, jestli se po biotinu tloustne. Odpověď není jednoznačná. Po samotném biotinu nikdo nestloustne. Biotin ovšem podporuje chuť k jídlu a osoby s lehkou vůlí tomuto často neodolají, podlehnou a začnou více jíst. To pak vede k přibírání na váze obzvláště při nedostatku pohybu, který už biotin nijak nepodporuje.

Zdroj: Biotin - vitamín B7

Přibírání a akné u Artizie

Antikoncepce Artizia sama o sobě není lékem na hubnutí, takže je to hlavně na vás, jak přizpůsobíte svůj režim a jídelníček svému energetickému výdeji. To samé platí o akné. Každému vyhovuje něco jiného. ARTIZIA je považována za nízkodávkovou antikoncepční „pilulku“. U žen trpících problémy s pletí (akné) se většinou volí preparát s vyšší hormonální dávkou, proto volbu antikoncepčního přípravku řešte se svým gynekologem, který vám poradí.

Zdroj: Hormonální antikoncepce Artizia


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP