Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RAMIPRILUM A GREPY

OBSAH

Jak oddálit menstruaci?

Na oddálení menstruace je vhodný citrón. Ten menstruaci oddálí o pár dní. Třikrát denně vypijte sklenici se šťávou z 1 citrónu, a to po dobu tří až čtyř dní před očekávaným začátkem periody. Poté nejméně čtvrt hodiny nic nekonzumujte. Někdo místo citrónu používá vitamín C nebo grepy. Obecně na oddálení menstruace fungují velké dávky vitamínu C, díky kterým se menstruace často zpozdí a bývá slabší.

Zdroj: Babské rady na potíže při menstruaci

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hrubeš.

Mohu při tom zeleninu a ovoce v malém množství:
červená řepa 1x za 14dní
1/2 pomela 1x za měsíc
citron jen do čaje
mandarinky občas
avokádo s česnekem pomazánka na chleba občas
nealko pivo
zázvorový čaj občas
mléčné výrobky
kyselé zelí pro chutˇ


Děkuji a přeji hezký den Hrubeš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vynechte pomelo a nahraďte ho mandarinkou nebo pomerančem. Warfarin se nemá rád s grepy a pomelo je takový pologrep. Jinak vše co píšete můžete konzumovat v uvedeném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Jak zvýšit chuť k jídlu

V případě nechutenství si můžete pomoci i tím, že do svého jídelníčku zařadíte jídla, která chuť k jídlu povzbuzují a podporují. Může jít třeba o kyselé mléko, jogurt, žaludeční čaje.

Potraviny, které povzbuzují chuť k jídlu:

  • pomeranče – stimulují produkci trávicích enzymů, zlepšují trávení a podporují apetit;
  • grepy – tonizují žaludek a zvyšují chuť k jídlu;
  • jablka – podporují produkci enzymu pepsinu v žaludku, který se podílí na štěpení bílkovin;
  • česnek – podporuje trávení a chuť k jídlu.

Zdroj: Chuť k jídlu

Diskuze

V diskuzi KOLÍSAVÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Málková.

Dobrý den! Prosím o radu. Mám výše uvedený problém. Někdy tlak 130/70, jindy 160/90, podle toho, jestli jsem psychicky v pohodě nebo řeším nějaký problém. Taky, když jdu na vyšetření k lékaři. Lékařka mi předepsala tablety TRITACE ramiprilum 2,5 mg. Jsou při mém problému vhodné?
Děkuji za radu. Pavla Málková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolísavý krevní tlak

Grepy

Grapefruity nejsou u warfarinové diety taktéž zakázány. Grep obsahuje látku naringenin, která umí spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, účinné látky obsažené v mandarinkách, která má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem BETABLOKÁTORY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Skalická.

Prosím, patří lék Ramomark (popř. Egiramlon) do skupiny tzv. betablokátorů? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nepatří mezi beta blokátory.
Oba tyto léky obsahují dvě stejné účinné látky a používají se k léčbě vysokého krevního tlaku. První z účinných látek - ramiprilum patří mezi inhibitory angiotenzin konvertujícího enzymu (inhibitory ACE) a druhá - amlodipinum mezi blokátory kalciového kanálu. V této společné kompozici jde o velmi účinný lék na vysoký krevní tlak a v některých případech je lepší, než kdyby byly použity beta blokátory.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Betablokatory seznam

Co znamená hladina cukru v krvi 30

Tato hodnota je za hranicí únosnosti a člověk s takovými hodnotami by měl být v nemocnici pod odborným dohledem. Také je důležité dodržovat dietní a pitný režim.

Doporučení: Pijte především šťávu z grepů, čím více, tím lépe, ale ne „krabicovou variantu“ – to jsou jen kyseliny. Upřednostňujte vymačkané grepy, čaj z fazolových lusků, zelený čaj. Pijte tolik, kolik zvládnete.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem ZINNAT A SLUNCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobrý den,mohu na slunce s antibiotiky zinnat?A co citrusove plody ci mleko aj..?..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte antibiotika Zinnat, tak normálně můžete na sluníčko. Nebyly hlášeny žádné nebezpečné reakce na slunce. Z citrusových plodů nesmíte jíst grepy. Grapefruitový džus zpomaluje dobu, za kterou je tělo schopno odbourat účinnou látku a to by mohlo způsobit, že hladina antibiotika v krvi stoupne nebezpečně vysoko. Mléko v tomto případě můžete.
Antibiotika Zinnat rovněž zvyšují riziko vzniku opruzenin, dále mohou způsobit nevolnost, zvracení a průjem, problémy s ledvinami, kvasinkové infekce a alergická reakce. Tato antibiotika snižují účinky hormonální antikoncepce a během léčby tak může dojít k otěhotnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinnat a slunce

Grapefruity a citrusy

Účinek na snížení krevního cukru

Vitamín C je nutný ke správnému metabolizování a k přeměnám v lidském organismu. Grepy a citrusy mají vysoký obsah tohoto vitamínu, a proto jsou i ony důležité ke snížení krevního tlaku. Zároveň grepy mají i protizánětlivé účinky. Mezi účinky pomerančů patří posilování obranyschopnosti, protirakovinné účinky, snižování hladiny cholesterolu v krvi a další.

Způsob použití

Grepy, pomeranče a jiné citrusy účinkují, když jsou konzumovány v čerstvé podobě, ale i ve formě čerstvě vytlačených šťáv. Pokud dáváte přednost džusům, je dobré si hlídat, jestli se jedná o 100 % džusy, nebo jen o koncentráty, které nemají ovocnou složku tak vysokou.

Na co si dát pozor

Nevýhodou grepů je, že okyselují organismus, a proto je třeba si hlídat množství grepů, které jíme. Vhodný je zhruba 1 grep za 14 dní. U grapefruitů je potřeba si uvědomit, že brání rozkládání některých léků ve střevech a játrech, což může způsobit, že se těmito léky předávkujete. Proto není vhodné jíst grapefruity, pokud berete léky na krevní tlak, rakovinu, snížení hladiny cholesterolu a potlačení imunitního systému po transplantaci orgánů. U pomerančů není nutné tak kontrolovat, kolik jich sníte.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem POMELO A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Konzumace Pomelo a warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomelo je největší citrusový plod a je předchůdcem grapefruitu. Šťáva z grapefruitu i z pomela interaguje s mnohými léky nejčastěji tak, že zvyšuje koncentraci léku v krvi a prodlužuje jeho odbourání v játrech. Mezi tyto léky patří i Warfarin. Nejhorší účinky v tomto pohledu má šťáva z tohoto ovoce. Když jíte celé pomelo, tak velkou část jeho objemu zaujímá vláknina, takže konzumace celého ovoce není tolik nebezpečná, jako čistá šťáva. Přesto byste měli dbát opatrnosti a při léčbě Warfarinem byste neměli konzumovat ani grepy ani pomelo. Warfarin je lék, který vám byl předepsán, aby vám prodloužil život a je tedy velmi důležité, aby ho nic neovlivňovalo v jeho účincích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pomelo a warfarin

Prospěšné potraviny

Slinivka břišní - vhodné potraviny:

  • strava bohatá na enzymy, čerstvá zelenina a šťávy (kedlubna, rajče, řepa, mrkev)
  • čerstvá, vařená/dušená veškerá zelenina
  • ovoce – jablka, kiwi, grepy, broskve
  • jíst jen malé porce jídla 3–5x denně, poslední jídlo v 17–18 h večer (3–4 hodiny před spaním)
  • rýže, pohanka, jáhly, kroupy, ovesné vločky (vařené, přidané do polévek) – uvolňují postupně živiny a sacharidy ve střevech, a navíc obsahují vodu a minimalizují žízeň, oproti chlebu
  • luštěniny
  • bílé maso
  • makrobiotika

Zdroj: Léčba slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otakar.

Dobrý den prosím o radu ,predepsali mi warfarin mam cukrovku 2 typ pri omezeni určitých druhu zeleniny a potravin se mi zdvihl cukr zadal sem lékaře o zamenu warfarinu a on mi to zamitl ze nesplnuji podmínky pro pojišťovnu nechápu co to je za podmínky kdyz nestačí ze mam cukr skoro porad kolem 10,a občas modriny nebo krvavé oko prosim jestli mi můžete poradit co stim.mam delat dekuji otakar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšené hodnoty cukru v krvi určitě nebudou vlivem diety nutné pro léčbu Warfarinem. Při Warfarinu musíte hlídat příjem vitamínu K. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K patří především zelenina a ta pramálo ovlivňuje krevní cukr. Váš problém s vysokým cukrem a krvácením bude v nepochopení dietních opatření. Cukrovku snížíte tím, že omezíte sladká jídla a slazené nápoje, mlsání a pití alkoholu a budete jíst během dne jen malá jídla, ale dopřejete si je vícekrát denně. Tohle opatření nijak neovlivní účinky Warfarinu, pakliže v oněch malých jídlech nebudete konzumovat mnoho zelené zeleniny a úplně vyřadíte grepy (velký hořký pomeranč). Bylo by dobré si popovídat o svém jídelníčku se svým lékařem, ať praktickým lékařem a nebo s tím, od kterého máte recept na Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin nežádoucí účinky

Dieta proti spalničkám

  • Při léčbě spalniček je důležité konzumovat co nejvíce ovocné stravy. Nejčastěji používaným ovocem jsou citrusy.
  • Dieta při léčbě spalniček zahrnuje konzumaci měkké stravy, která je obsažena právě v ovoci, celozrnných obilovinách a polévkách. Nejvíce se konzumuje ovoce, jako jsou melouny, hrozny, grepy.
  • Následně je důležitá vyvážená strava, která by se měla skládat z potravin obsahujících vysoké množství vitamínů A a B-komplexu a také C. Pacient by se měl vyhnout konzumaci mastných potravin, tučných jídel a polotovarů. Také je důležité omezit pití kofeinových a sladkých nápojů.

Zdroj: Domácí rady na spalničky

Poradna

V naší poradně s názvem MEDROL A DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Tancíková.

Prosím o odpověď, zda-li je nutné při užívání Medrolu 4 mg upravovat stravu, je pravda, že se nemá jíst maso (kromě ryb) a sýry? Medrol beru od června 2018, prozatím jsem to ani v příbalovém letáku nenašla.
Děkuji za odpověď.
Tancíková
Brumovice u Opavy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, to není pravda. Maso, pokud nebude příliž slané a tučné, tak ho jíst můžete. Stejná pravidla platí i pro sýry.
U Medrolu je potřeba dodržovat neslanou dietu s nízkým obsahem sodíku a naopak s vysokým obsahem draslíku a s vysokým obsahem bílkovin.

Medrol v těle zadržuje sodík. Proto je důležité sledovat příjem soli, pokud ho užíváte. Pokyny pro stravu při Medrolu z roku 2010 doporučují konzumovat méně než 1,5 gramu sodíku denně. Vyhněte se přebytečné soli tím, že budete jíst čerstvé potraviny spíše než rychlé občerstvení nebo zpracované a konzervované výrobky.

Jezte potraviny s vysokým obsahem draslíku, jako jsou pečené brambory, meruňky, banány, mléčné výrobky, citrusové plody a špenát. Pomůže vám to vytvořit zdravou rovnováhu sodíku a draslíku.

Grapefruitová šťáva může zvýšit koncentraci Medrolu v těle. Při léčbě Medrolem nekonzumujte grepy ani džus z nich vyrobený. Pokud již delší dobu každodenně grepy konzumujete společně s Medrolem, tak nepřerušujte toto společné užívání, aniž byste se na tom dohodla se svým lékařem. Náhlé přerušení dodávky grapefruitové šťávy by mohlo vést k poklesu účinné koncentrace léku a zhoršení zdravotního stavu.

Medrol se užívá s jídlem nebo mlékem, aby nezpůsobil podráždění žaludku. Zároveň je potřeba omezit alkohol, který může společně s Medrolem způsobit nebezpečné krvácení v zažívacím traktu.

Medrol může zpúsobit změny v přerozdělení tuku na nežádoucí místa, jako je zadní část krku, břicho a obličej. Tyto změny ve tvaru těla se u každého pacienta projevují odlišně. Navzdory skutečnosti, že Medrol zvyšuje chuť k jídlu, dbejte na to, abyste se vyhnula přejídání a ujistěte se, že máte dostatek pohybu pro spálení kalorií, které by jinak byly uloženy jako tuky na zmíněných partiích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Medrol a dieta

Léčba svědění

Vyvarujte se potravinám, které vyvolávají alergické reakce, protože právě tyto potraviny způsobují nepříjemné svědění.

Pokuste se snížit příjem soli, protože sůl může absorbovat vodu, čímž dochází k suché pokožce, která se projevuje právě již zmiňovaným nepříjemným svěděním.

Někdy může dojít po konzumaci vajec a kuřecího masa k výskytu vyrážky nebo svědivé tendenci. Vyhněte se tedy i potravinám způsobující vyrážku a svědění.

Velmi užitečný je vitamín C, který vám pomáhá posílit imunitu a pomáhá v boji proti svědění. Vhodné je zvýšit příjem potravin bohatých na vitamín C, konkrétně se jedná o zelenou listovou zeleninu a citrusové plody (pomeranče, grepy a citróny).

Zdroj: Svědění kůže

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ÚČINKY POMELA NA VYŠETŘENÍ QUIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den mám dotaz, zda při léčbě Warfarinem mohu jíst pomelo a grepfruity. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Grapefruit se NESMÍ jíst souběžně s léčbou Warfarinem. Warfarin je metabolizován cestou cytochromu P-450. Furanokumarinové sloučeniny v grapefruitu interferují s enzymy v kaskádě P-450. Konzumace grapefruitu způsobí, že Warfarin zůstane ve vašem těle déle. Když sníte grapefruit nebo vypijete jeho šťávu, tak si zpozdíte metabolismus Warfarinu až o 72 hodin a zvýšíte si hladinu PT/INR. Pokud užíváte Warfarin denně, tak druhý den již dochází k předávkování s vysokým rizikem vzniku krvácení.
Pomelo a džus z něho fungují stejně jako grepy a grepový džus.
Grep a pomelo nejsou jediné plody, které ovlivňují metabolismus léků podobných Warfarinu. Stejné účinky mají také tyto plody a šťáva z nich: morušovník černý, hroznové víno a granátové jablko.
Máte dvě základní možnosti. Jednou z nich je vyhnout se konzumaci pomela i grepů a pití z nich vyrobené šťávy. Druhou možností je užívat si tyto plody a změnit léčbu. Můžete se s lékařem poradit o přechodu na statin, který není ovlivněn grapefruitem. Nejpoužívanější statiny u nás jsou: lovastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastatin a pravastatin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Flavonoidy hesperidin a diosmin

Flavonoidy jsou přírodní látky, které se nacházejí v malém množství v ovoci, zelenině, v květech, v čaji a jiných potravinách, které denně přijímáme. Flavonoidy citrusových plodů, které se označují jako herpesinový komplex, se získávají průmyslově ze slupek citrusových plodů. K extrakci se využívají především citrony, mandarinky a grepy. Látky takto extrahované mají antioxidační účinek a nejsou toxické. Z flavonoidů se používá rutin neboli vitamin P, který zpevňuje cévy a používá se nejen na bolesti nohou žilního původu, ale i při vysokém krevním tlaku, cukrovce a při poškození kapilár. Dalším důležitým prvkem je diosmin, který se synteticky získává z hesperidinu a používá se jako protizánětlivý prostředek při hemoroidech.

Zdroj: Diosminol na žíly a hemoroidy

Dieta na dnu

Doporučuje se pití většího množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, čímž udržují jinak špatně rozpustnou kyselinu močovou v roztoku, takže se předejde tvorbě močových konkrementů (kamenů). Nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu.

Vhodné potraviny: hnědá rýže, kukuřice, vařené zelí nebo kapusta, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule, datle, čerstvá dužina kokosu, avokádo, med, hrozinky, zakysané mléčné výrobky (jogurt, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana), čerstvé kaštany/mandle (ne vařené), banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, sójová omáčka (k ochucení rýže), čerstvé neslazené ovocné džusy (chlazené nebo mražené, ne z brusinek) a pečené brambory (ne bílé brambory).

Pečené brambory je vhodné jíst společně se zakysanou smetanou. Zařazujte některou z uvedených potravin do svého každodenního jídelníčku. Když máte záchvat dny, měli byste jíst především výše zmíněné potraviny. Například hnědá rýže, čerstvé mandle a kukuřice obsahují všechny bílkoviny a aminokyseliny, které jsou také v mase, ale bez purinů. Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty a pivo.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Co dělat když skončí desetidenní půst?

Po skončení této desetidenního očistného půstu nás čeká návrat k běžné stravě. Tento proces je třeba dobře rozvrhnout, abyste přechod dobře a bez ztráty energie zvládli. Pokud jste normálně zvyklí jíst maso, mléčné výrobky a vařená jídla, tak první den po skončení půstu pijte pouze čerstvě vymačkaný pomerančový džus. Dávky pomerančové šťávy si dávkujte přesně podle toho, jak se vám bude ozývat hlad – když přijde kručení, tak hned tam hoďte jeden pomeranč.  Mimo pomerančů můžete ještě také použít grepy. K tomu je možné během dne vypít libovolné množství čisté vody bez chlóru. Druhý den ráno si dejte znovu pomerančovou šťávu, dejte si jí tolik, kolik zvládnete. K obědu si můžete dát voňavou zeleninovou polévku například osmahnutou nakrouhanou mrkev zalitou vodou s bujónem. K večeři pak zkuste česnečku. Zatím ještě nejste žádné pečivo. Třetí den si k snídani dejte čerstvě vymačkaný pomerančový džus. K obědu domácí zeleninovou polévku a zelený salát. K večeři oblíbené syrové ovoce nebo zeleninu. V další dny si již můžete zkusit dát jídla, na která jste normálně zvyklí.
Pokud jste ovšem vegetariáni nebo vitariáni, tak následujte tento přechodový program. První a druhý den si dejte pouze čerstvě vymačkaný pomerančový džus a libovolné množství čisté vody bez chlóru. Stejné pravidlo, když se objeví hlad, tak hned si dejte pomerančovou šťávu a vodu. Třetí den ráno a dopoledne si dejte opět čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu a zapijte ji vodou. K obědu si dejte oblíbené čerstvé ovoce a k večeři zeleninový salát. V další dny pak můžete začít jíst normálně, jak jste byli zvyklí.

Zdroj: Desetidenní očista těla

Recepty s grapefruitem

Banánový džem s grapefruitem

Ingredience: 850 g rozmačkaných banánů, šťáva z 1 grapefruitu (cca 150 ml), 1/8 litru vody, 1 Gelfix 2 : 1, 500 g cukru, 2 polévkové lžíce rumu

Postup: Rozmačkané banány, šťávu z grapefruitu a vodu důkladně promícháme. Gelfix smícháme se 2 lžícemi cukru. Přidáme k banánům, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 1 minutu. Potom přisypeme zbytek cukru, opět přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Nakonec vmícháme rum.

Ihned plníme do sklenic, které na 10 minut otočíme dnem vzhůru.

Kuřecí salát s grapefruitem

Ingredience: 1 pečené kuře, 3 grapefruity, 2 zelené papriky, 1 stroužek česneku, sůl, 1 lžíce cukru krupice, 2 hlávkové saláty, 250 ml kysané smetany, nať koriandru

Postup: Upečené a vychladlé kuře zbavíme kůže, vykostíme a maso nakrájíme na kostičky. Grapefruit oloupeme, rozdělíme na dílky, z nichž pečlivě sloupneme slupku a každý dílek rozdělíme ještě na třetiny. Z paprik odstraníme jádřince, spaříme je horkou vodou a sloupneme z nich slupku. Potom je také nakrájíme na kostičky a přidáme k masu a grapefruitům. Směs osolíme, přidáme cukr a prolisovaný česnek a promícháme. Necháme chvíli proležet v chladnu. Servírujeme na talířcích, na které jsme předtím naaranžovali listy hlávkového salátu. Ozdobíme zakysanou smetanou, smíchanou se sekaným koriandrem.

Poznámka: Salátu je poměrně hodně a je to docela svěží letní večeře pro celou rodinu.

Steaky z lososa s grapefruitem

Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 1 a 1/2 šálku jemně nasekané cibule, 1 šálek grapefruitového džusu, 4 steaky z lososa (bez kůže), 2 čerstvé grapefruity (oloupané a rozdělené na dílky)

Postup: Olivový olej rozehřejeme na pánvi. Vsypeme cibuli a krátce osmahneme. Přidáme osolené steaky z lososa a několik kousků grapefruitu, krátce z obou stran osmahneme, podlijeme grapefruitovým džusem a dusíme na mírném plameni, dokud není maso hotové. Podáváme obložené zbytkem nakrájených grapefruitů. Podávejte s celozrnným pečivem nebo kopečkem uvařené rýže a dušenou zeleninou.

Mojito s grapefruitem

Ingredience: 4 cl světlého rumu Bacardi Carta Blanca, 1 limetka, 10 lístků máty peprné, třtinový cukr, 4 plátky grepu, 5 cl Mattoni

Postup: Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, grep, mátu, třtinový cukr. Rozmačkáme. Po okraj sklenice nasypeme drcený led, nalijeme světlý rum a dolijeme Mattoni.

Ovocný dezert s grapefruitem

Ingredience: 440 ml smetany ke šlehání, 2 ks pomeranče, 400 g hroznového vína, 1 balíček vanilkového cukru, 4 lžíce čokoládové polevy, 4 ks grapefruitu, 1 balíček malinových želé bonbónů

Postup: Grepy omyjeme, osušíme a odkrojíme vršky. Dužinu vydlabeme a jemně nasekáme. Hrst hroznů zbavíme jadérek a pokrájíme na malé kousíčky, které smícháme s dužinou. Vzniklou směsí grepy naplníme, nastříkáme tuhou šlehačku, ozdobíme čokoládovou polevou, měsíčky pomeranče, želé bonbóny a kuličkami hroznů. Ovocný dezert z grepů podáváme vychlazený.

Grapefruitový koktejl

Ingredience: 1 dl brandy, 5 cl citronové šťávy, 1 kávová lžička medu, 4 cl bílého rumu, 4 cl šťávy z růžových grepů, 2 dl pitné vody

Postup: Dvě vychlazené vysoké koktejlové sklenice postavíme na pracovní plochu. Šejkr naplníme třemi lžícemi drceného ledu, nalijeme do něj šťávu z grepu, citronovou šťávu, přidáme med, dolijeme brandy a rum, šejkr uzavřeme a koktejl protřepeme. Opatrně otevřeme, hotový koktejl přecedíme do připravených sklenic a podáváme. Sklenice ozdobíme plátkem citronu. Nezapomeňte, že každý dobrý koktejl má být harmonicky vyvážený, měli bychom cítit příjemnou sladkost či kyselost. Nemáme-li k dispozici led, pitnou vodu dáme zmrazit a poté rozdrtíme nebo rozmixujeme.

Grilovaný grapefruit

Ingredience: 3 ks grepů, 6 lžic rumu, 6 vrchovatých lžic našlehané šlehačky, 6 lžic cukru, 6 špetek skořice, 6 lístků meduňky (nebo máty)

Postup: Omyté grepy rozřízněte na poloviny. Každou polovinu posypte lžící cukru a pokapejte rumem. Grepy grilujte zvolna, až dostanou zlatavou barvu. Každou polovinu ozdobte šlehačkou, lístkem máty nebo meduňky a posypte skořicí.

Šťáva z grapefruitů a hrušek

Ingredience: 2 ks rozpůlených růžových grapefruitů, 2 ks zralých hrušek

Postup: Z jedné půlky grepu odkrojíme tenké kolečko a rozpůlíme je. Z hrušky ukrojíme několik tenkých plátků. Vymačkáme šťávu z grepu, hrušky dáme do odšťavovače. Šťávy z obou druhů ovoce slijeme dohromady a vzniklou směs nalijeme do dvou sklenic. Do každé sklenky přidáme pár kostek ledu a na ozdobu plátky grepu a hrušky. Hned podáváme.

Zdroj: Grapefruit jako lék

Potraviny proti nadýmání

Abyste zakročili proti nadýmání a předešli mu, je velmi důležité dbát nejen na druh jídla, ale také na způsob stravování.

Způsob stravování: Abyste snížili projevy nadýmání, dávejte si pozor na styl jídla. Snažte se jíst pomalu, polykejte malá sousta, u jídla nemluvte, jídlo dostatečně přežvykujte.

Ovoce: Jezte často grepy, jablka, mango, zralé banány + ořechy.

Zelenina: Vhodné jsou okurky, rajčata, brambory, chřest, červená řepa, špenát, čerstvě nasekaná petrželová nať.

Vláknina: Nutná je přiměřená dávka nestravitelných rostlinných složek potravin, jako například obiloviny, kukuřice, zrna, tmavé celozrnné pečivo, mandle, sušené ovoce, jablko, hruška. Nestravitelné prvky pomáhají pročistit organismus, oživují jeho zlenivění a pomáhají pohybu střeva. Ale pozor! Nadměrné množství vlákniny může naopak vyvolat nadměrnou plynatost. Pokud s vlákninou ve svém jídelníčku začínáte, dávky pomalu zvyšujte.

Bylinky: Doporučuje se máta, heřmánek, fenykl, tymián, zázvor, kopr, libeček, kmín, anýz, bazalka, oregano.

Další suroviny: Jezte potraviny s vyšším obsahem draslíku.

Tekutiny: Pijte nejlépe nealkoholické nesycené nápoje bez oxidu uhličitého (nejlépe čistá nesycená voda) nebo bylinné čaje (mátový, fenyklový a podobně). Pozor! Je dobré zapíjet jídlo, ale ne příliš, protože nadměrné zapíjení jídla může vyvolat plynatost.

Pozor na nápoje s obsahem oxidu uhličitého, těm se snažte vyhnout, jsou to především:

  • soda;
  • kolové nápoje;
  • pivo.

Vyvarujte se špatných kombinací potravin. Nadýmání a zažívací potíže často vyvolává:

  • kombinace koncentrované bílkoviny s cukrem, která v žaludku způsobuje kvašení, například mnoho cukru v mléce, slazeného tvarohu nebo slazené kondenzované mléko či smetana, také například ryba se salátem a za tím porce zmrzliny;
  • nadměrné množství ovoce a zeleniny spolu v jednom jídle;
  • kombinace chleba, brambor a těstovin;
  • směsi různých druhů tuků.
Chronické nadýmání způsobuje:
  • nadměrná konzumace sladkostí;
  • bílá mouka a produkty z ní – bílý chléb, těstoviny z bílé mouky;
  • neloupaná rýže;
  • nedostatek vlákniny v potravě.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Plynatost po jídle

Zpracováváním potravy v organismu dochází k tvorbě plynu. U zdravého jedince se tvoří 1 až 2 litry střevního plynu denně. Velká část se vstřebává, zbytek odchází rektem ven z těla. Pokud si představíme celý průběh trávicím systémem, pochopíme, že na zpracování potravy se podílí mnoho činitelů. Od rozmělnění v ústech až po vypuzení nestravitelných zbytků stolicí. Každá etapa trávení může ovlivnit tvorbu plynů ve střevech. Mimo to ještě plynatost závisí na výběru potravin, na okolnostech, jak a kdy se stravujeme, na přísunu tekutin, na pohybu střev i na psychice.

Nadýmání po konzumaci fazolí, které je nejčastější, způsobují oligosacharidy, s nimiž si lidské tělo nedokáže poradit a pořádně je nezpracuje. Při rozkladu těchto cukrů ve střevech dochází k nadměrné produkci plynu, který si hledá únikovou cestu ven. Plynatostí však trpí i lidé, kteří neholdují fazolím a dalším luštěninám, ale mají citlivější střeva nebo trpí sníženou pohyblivostí střev.

Jsou potraviny, které podporují a zvyšují plynatost a jiné, které jsou vhodné při obtížích.

Mezi rizikové potraviny patří: luštěniny (hrách, fazole, čočka); zelenina (zelí, cibule, česnek, kapusta, květák, brokolice); ovoce (hroznové víno, švestky, hrušky, banány, hrozinky i ořechy); pečivo (zvláště čerstvé bílé pečivo nebo kynuté); slané potraviny (uzeniny, zrající sýry, příliš kořeněná jídla); nápoje jako kyselé šťávy, sycené nápoje, alkohol.

Vhodné potraviny jsou: některá zelenina a ovoce (rajčata, okurky, červená řepa, brambory, grepy, jablka); libové maso a nízkotučné sýry, jogurty s živými kulturami; starší tmavé pečivo, rýže; bylinky a koření (fenykl, kopr, bazalka, anýz, kmín, tymián, oregano, zázvor, libeček, máta, heřmánek); nápoje jako neperlivá voda, bylinné i jiné čaje.

Neznamená to však, že rizikové potraviny jsou nezdravé, naopak, obsahují spoustu živin pro lidský organismus potřebných. Jen se musí správně připravit, použít koření, které tvorbu plynů eliminuje a napomáhá lepšímu trávení. Přesto je dobré mít po ruce nějakou pastilku, která usnadňuje trávení. Dále se doporučuje jíst pomalu, v klidu, po malých soustech, potravu pořádně rozmělnit v ústech.

Zdroj: Plynatost

Jahody na hubnutí

Jahody mají nízký glykemický index, což je řadí k vhodným potravinám při hubnutí. Spolu s rybízem, ananasem, kiwi, citrony, pomelem, limetkami a grepy patří k druhům ovoce s nejnižším obsahem kalorií. 100 gramů jahod obsahuje pouze 147 kJ (31 kcal), proto jsou tyto plody bezpochyby velmi vhodnou součástí jídelníčku, když chceme shodit nějaká ta kila. Ale nízká energetická hodnota není jediným důvodem při hubnutí:

  • Jahody obsahují z velké části vodu a zároveň i vlákninu a tato kombinace vytváří snadno pocit zasycení i při nízkém množství kalorií. Jak je známo, vláknina zrychluje pohyb střev a také zpomaluje vstřebávání sacharidů a tuků.
  • Sacharidy v jahodách jsou mnohem příznivější pro hubnutí než cukry ve slazených potravinách (zmrzlině, slazených nápojích a podobně), protože se déle tráví a tím déle udrží pocit sytosti.
  • Jahody obsahují velké množství vitaminů (především pak vitamin C) a minerálů a právě tyto látky mnoha lidem při hubnutí schází.
  • Stejně jako ostatní druhy ovoce dodávají i jahody do těla enzymy, které se v běžné, upravené stravě příliš nevyskytují.

Jahodovou dietu je nejlepší zvolit v době, kdy máte doma na zahrádce právě čerstvou sklizeň jahod. Jahody jsou výborným hubnoucím prostředkem, sice obsahují trochu přírodního cukru, ale právě ten nám alespoň při ztrácení kil pomůže zahnat chuť na sladké, a to poměrně příjemnou cestou, a navíc je mnohem kvalitnější než ty, co můžeme nalézt ve sladkostech.

Přesto není dobré to s jahodami přehánět. Hlavně na noc hrozí při větší zásobě sacharidů, že se utvoří tukové zásoby. Jahody a dieta se tedy musí kombinovat rozumně. Jahody jezte pouze jako svačinu nebo doplněk k běžnému jídlu, měly by vám vlastně nahradit nezdravé mlsání. Někteří jedinci se rozhodnou držet týdenní dietu, při které se konzumují pouze jahody nebo jiné ovoce, ale pozor, ovoce nemá takové rozložení živin, aby člověku nahradilo běžné jídlo. Dále není vhodné jíst větší množství jahod nebo jiného ovoce na noc. Jak jsme se již zmiňovali, jahody tvoří převážně voda a sacharidy – a příliš mnoho sacharidů na noc tělo většinou nevyužije, a tak je přemění na tuk a uloží do tukových zásob.

Jahody tedy představují skvělé mlsání při hubnutí, ale měly by se konzumovat opravdu jen jako mlsání – rozhodně nejezte velké množství jahod místo hlavního jídla. Jahody neobsahují potřebné živiny, aby zastoupily běžné jídlo.

Zdroj: Jahody a zdraví

Kvasinková dieta

Protikvasinková dieta znamená poměrně přísný stravovací režim, jehož poctivé dodržování ale přináší značnou úlevu. Nemůžeme si myslet, že za všechno může zaplísněný organismus a střílet diagnózy od boku. Základem této diety je striktní vyloučení cukru a bílé mouky z jídelníčku. Rovněž je potřeba trvale se vzdát droždí a mléka. Je naprosto nevhodné jíst sladké bílé pečivo, koláče, koblihy, chléb, rohlíky, zákusky, cukrovinky a oblíbenou čokoládu. Pečivo můžete pouze celozrnné a kváskové, nejlepší je ovšem nejíst pečivo vůbec. Můžete ho nahradit extrudovanými chlebíčky a podstatně zdravějšími obilnými kašemi. Povolenými obilovinami jsou jáhly, pohanka, hnědá rýže, žito, oves, ječmen a špalda. Bílou rýži a kukuřici byste měli omezit nebo vynechat. Chybou by však bylo si kašičky sladit. Na to opravdu zapomeňte. Pozor na med, fruktózu, třtinový cukr či sladké sušené ovoce. Pořád se jedná o cukr, navíc v sušeném neošetřeném ovoci jsou podmínky pro plísně jak dělané.

Z ovoce se doporučují například jablka, hrušky, grepy, kiwi, maliny, borůvky, ostružiny, švestky, rybíz, třešně, meruňky, angrešt a podobně. Vybírejte si především ovoce s kyselejší chutí, tím nic nezkazíte. Vynechat byste měli veškeré sladké ovoce, které snadno podléhá kvašení. Ze sladidel je pak povolena pouze stévie, melasa a obilné slady. Vyhněte se umělým sladidlům. Prostě se vyhněte celkově cukru. Se zeleninou na tom budete mnohem lépe, jsou ale zakázány brambory a veškeré výrobky z nich. Omezit byste také měli sladkou kukuřici. Z nápojů se doporučují nejrůznější zeleninové šťávy, zelené a bylinné čaje, samozřejmě také čistá voda. Bublinkové nápoje, slazené limonády, kávu a alkohol bez lítosti přenechejte druhým. Co se týká bílkovin, můžete libové maso, nejlépe ryby. Zakázány jsou uzeniny, tučná a smažená masa, rovněž mléko, sýry, sladké mléčné výrobky a plísňové sýry. Povoleny jsou kvalitní bílé jogurty nebo neslazené kysané nápoje s probiotickou kulturou. Přátelská spolupráce s probiotiky se vyplatí vždycky. Vynechejte veškeré přídatné látky, konzervy, polotovary a přípravky na dochucení. Z tuků upřednostňujte ty nenasycené nebo například kokosový olej, který se považuje za vynikajícího spolubojovníka s kvasinkami a plísněmi. Chcete-li si okořenit jídlo, používejte v hojné míře česnek, kterého se kvasinky velice bojí. Rovněž mají respekt před štiplavou zeleninou, jakou je například řeřicha nebo ředkvičky.

Počítejte s tím, že na počátku diety budete mít velkou chuť na sladké. Je to proto, že kvasinkám postupně začne chybět cukr. Chuť na sladké postupně odezní. Během diety může dojít ke zhoršení potíží, jedná se pouze o dočasnou záležitost. Protikvasinkovou dietu můžete navíc podpořit užíváním některých osvědčených přípravků na hubení plísní a kvasinek.

Test na kvasinky.

Zdroj: Jak se zbavit kvasinek


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Válková

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP