Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEVHODNÉ PORAVINY P OPERACI RAKOVINY STŘEV

OBSAH

Co jsem se naučil z tohoto čtení?

V tomto článku jste se dozvěděli o operaci rakoviny prostaty, takže nyní budete vědět, co očekávat před, během a po ukončení léčby. Dozvěděli jste se:

  • Co je to operace rakoviny prostaty.
  • Jak se připravit na operaci rakoviny prostaty.
  • Jaké potraviny jíst, aby vaše tělo bylo zdravější a silnější před operací.
  • Co byste měli udělat před nástupem do nemocnice.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi OZAŘOVÁNÍ PO OPERACI PRSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Edlmann.

Žena má mít 30-40 ozáření po částečné operaci rakoviny prsu a limf uzliny kolik by bylo potřeba protonových ozáření?

děkuji za odpověd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ozařování po operaci prsu

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÁ LÉČBA RAKOVINY HLASIVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vondráček Milan.

Nemohu sehnat protonovou léčbu hlasivek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vondráček milan.

v jaké nemocnici tuto operaci dělají a jak se přihlásit?

Zdroj: diskuze Protonová léčba rakoviny hlasivek

Lékařské testy a vyšetření

Před operaci rakoviny prostaty, bude vyžadováno kompletní předoperační vyšetření. Pomocí krevních testů a x-paprsků se lékaři ujistí, že jste na operaci prostaty připraveni. Váš lékař bude s vámi mluvit o možném dárcovství krve. Krev, kterou darujete před operací, bude uložena a může pak později být použita při vaší operaci anebo i po ní, pokud ji budete potřebovat. Jde o takzvanou autotransfuzi krve. Rozhodnete-li se pro autotransfuzi, tak vaše krev může být použita nejdéle do dvou týdnů od odběru.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Musil.

Dobrý den,
12.12. t.r. jsem byl v nemocnici Motolu na operaci tlustého střeva s diagnozou C 189.
V Novém roce si ihned požádám o lázně a prosím,které podle Vás by mi nejvíce vyhovovali.
Zprávu mi prosím zašlete co nejdříve,abych splnil termín 30 dnů od operace.

Děkuji a na Vaši odpověď se těší Musil Bohumil.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší lázně po operaci rakoviny tlustého střeva jsou Luhačovice a Mariánské Lázně. Konkrétní lázně vám ale určí vaše zdravotní pojišťovna v rámci rozhodovacího řízení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Čekám na operaci prostaty a nevím co mám dělat!

Mnoho mužů si stěžuje na to, že potom, co se rozhodnou podstoupit operaci prostaty, tak v době čekání na operaci je pro ně nejtěžší, že nevědí, co mají vlastně dělat. Existuje mnoho věcí, které byste mohli během této čekací doby udělat, jako například:

  • Dozvědět se více o tom, co se bude dít během a po operaci karcinomu prostaty.
  • Popovídat si s někým vám blízkým, nebo s někým, kdo již absolvoval operaci rakoviny prostaty.
  • Snažte se udržet se v zaběhnutém pracovním rytmu a dělejte takové činnosti, které jste normálně dělali.

Je důležité najít činnost, která je pro vás nejvíce přitažlivá a tu v této čekací době dělejte. Váš lékař a jeho sestra jsou pro vás v této situaci partneři, kteří vám pomohou se připravit na chirurgický zákrok. Mohou odpovědět na vaše dotazy nebo připomínky týkající se chystané operace rakoviny prostaty.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÁ LÉČBA RAKOVINY HLASIVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vondráček Milan.

Nemohu sehnat protonovou léčbu hlasivek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vondráček Milan.

nemocnice kde tuhle operaci dělají a jak se s ní spojit.

Zdroj: diskuze Protonová léčba rakoviny hlasivek

Léčba rakoviny děložního čípku

Léčba většiny stadií karcinomu děložního čípku zahrnuje:

  • operaci (hysterektomii) a odstranění pánevních lymfatických uzlin nebo odstranění obou vaječníků a vejcovodů;
  • chemoterapii;
  • radiační terapii.

Počet chemoterapií závisí na rozsahu rakoviny. Procedury mohou být kombinovány. Jestliže podstoupíte hysterektomii, tak již nemůžete mít děti. Proto je důležité, aby byla rakovina diagnostikována včas a k hysterektomii nemuselo vůbec dojít.

Po zjištění rakoviny je běžné, že cítíte strach, smutek a zlost. Vyrovnat se s těmito pocity vám může pomoci komunikace s ženami, které již rakovinu děložního čípku prodělaly. Zeptejte se svého lékaře na podpůrné skupiny v blízkém okolí.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI ILEUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Nocarová.

Prosím o doporučení lázní po operaci střev - Ileus

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi nejlepší lázně léčící onemocnění žaludku a střev patří Lázně Luhačovice, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně a Lázně Karlovy Vary. Na Slovensku to jsou pak Lázně Lúčky a Lázně Brusno.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Lázně po operaci střev

Lázně po operaci střev doporučují ošetřující lékaři a návrh na ně podávají praktičtí lékaři pro dospělé i pro děti a dorost na předtištěném formuláři zdravotní pojišťovny. Rovněž může péči doporučit lékař v nemocnici, pokud je pacient hospitalizován. Lékaři doporučí pacientovi, do kterých lázní pojede podle zaměření lázní, revizní lékař zdravotní pojišťovny může toto změnit, například z důvodu kapacity lázní, ale i jiných důvodů. V případě léčby komplexní je pobyt v lázních 21 dnů, v případě léčby příspěvkové pak 14 nebo 21 dnů. Dostat se do lázní ale můžete pochopitelně i za své finance. Možností, jak načerpat síly a neutratit vysoké částky, jsou také zkrácené wellness pobyty, které trvají od 3 do 10 dnů. Na ty vám sice pojišťovna nepřispěje, ale i tak se dají některé sehnat za přijatelnou cenu.

Zdroj: Lázně po operaci

Diskuze

V diskuzi MUZ PO OPERACI RAKOVINY PROSTATY MUZE MIT DETI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Val.

Dobry den chci se zeptat muj muj ma rakovinu prostaty je po operaci muze mit deti ja jsem snim.mela pohlavni styk prosim odepiste dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pemaso.

Nemuze!

Zdroj: diskuze Muz po operaci rakoviny prostaty muze mit deti?

Kouření, pití a cvičení

Základní pravidlo, které zde platí je, že čím lépe se cítíte před operací, tím lépe se budete cítit po ní. Pokud cvičíte pravidelně, tak pak vám gratulujeme! Jen tak dál. Pokud ne, tak před operací je dobrý čas začít s každodenní rychlou a svižnou chůzí. To vám pomůže, aby vaše tělo bylo před operací silnější. Také vám to pomůže v rychlejší rekonvalescenci po operaci. Promluvte si ale nejdříve se svým lékařem, než začnete s nějakou formou cvičení.
Pokud kouříte, je nyní vhodná doba, abyste se pokusili přestat kouřit. Kouření může zpomalovat rychlost hojení vašeho těla po operaci. Konzultace se zdravotní sestrou vašeho lékaře vám může pomoci najít nejlepší způsob, jak přestat kouřit, například můžete nahradit klasické cigarety za elektronické. Elektronická cigareta dodává tělu potřebný nikotin, ale bez vedlejších jedovatých zplodin. Pokud nemůžete přestat kouřit, tak alespoň snižte počet vykouřených cigaret za den.
Pokud vypijete více než 1 skleničku alkoholu denně (pivo, likér, panák nebo víno), tak nyní je vhodný čas omezit na částku, kterou pijeme. Úplné vyřazení alkoholu před operací vám pomůže mít své tělo silnější před a po operaci rakoviny prostaty.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Operace prostaty robotem versus klasický řez

Celosvětová tendence v poměru odoperovaných karcinomů prostaty roboticky nebo klasicky je ve prospěch robotických operací. Dá se říci, že klasické operace karcinomu prostaty provádějí již jen starší generace lékařů, kteří to s robotem neumějí. Ti mladší se adaptovali a využívají výhradně robotické léčby. Robotická operace karcinomu prostaty vyjde v České republice v dnešní době na 130.000 Kč a zatím je v plné výši hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Diskuze

V diskuzi NÁSLEDKY PO CHEMOTERAPIJI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Jsem už 2 roky po operaci rakoviny prsu,ale mám hrozný potíže se stabilitou a občasný problémy bolesti v kříži.Lékaři tvrdí,že to jsou následky po chemošce,nic minedávají, že se to časem spraví.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Následky po chemoterapiji.

Káva po operaci žlučníku

Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

kamarád prodělal robotickou operaci rakoviny prostaty,chtěla bych mu koupit nějaký přírodní doplněk stravy,prosím,poraďte,co by bylo nejvhodnější.Díky a zdravím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ihned po operaci je dobrý Wobenzym v dávkování 3 krát denně 6 tablet. Pak může být prospěšný kolagen na nově vznikající pojivovou tkáň v okolí zásahu. Echinacea na posílení imunity a vitamíny řady B (B komplex forte). Dobré je také cvičit Kegelovo cvičení (systematické přerušování proudu moči při každém močení) k tomu je dobré pít šťávu z brusinek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Alkohol po operaci žlučníku

Bezprostředně po operaci žlučníku by se alkohol neměl konzumovat. Z dlouhodobějšího hlediska to, že nemáte žlučník, by nemělo mít na pití alkoholu žádný vliv. Alkohol dlouhodobě a ve velkém množství ničí především játra. Takže nějaké pivo či víno, pokud netrpíte jaterním onemocněním či neužíváte trvale léky, neuškodí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Nocarová.

Mám nárok na lázně po operaci střev ( Ileus ) ?
V případě , že ANO, jaké lázně jsou vhodné?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O lázních rozhoduje vaše zdravotní pojišťovna. Na základě návrhu sepsaného vaším praktickým lékařem. Postup ziskání lázní je následující. Nejdříve se dohodnéte se svým lékařem, který vám léčí střeva, aby vám napsal doporučení, že je pro vás vhodná lázeňská péče. S tímto doporučením jděte k praktickému lékaři, aby vám sepsal návrh na lázně. Pojišťovna do 30 dnů rozhodne jestli vám na lázně přispěje a dozvíte se také kam můžete jet a v jakém úhradovém režimu se tam budete léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Co to znamená zauzlení střev

Zauzlení střev bývá způsobeno mechanickou překážkou. Překážka se může nalézat uvnitř střeva, ve střevní stěně nebo zcela mimo střevní stěnu. Dále může být střevní neprůchodnost způsobena porušením nervového či cévního zásobení střeva. Nejčastěji však ileus vzniká jako komplikace jiné choroby, například bývá často bezprostřední příčinou smrti u pokročilé rakoviny střev. Od funkční nebo počínající střevní zástavy je nutné odlišit prostou zácpu a nadýmání po požití nevhodného jídla nebo z pouhého nedostatku tekutin. Je také velmi těžké odlišit funkční ileus od jiného. Ošetřující lékař musí opakovaně kontrolovat stav a v pravou chvíli se rozhodnout pro operaci nebo jinou léčbu.

Zpočátku má pacient pocit plnosti v břiše a žaludeční nevolnost. Vnímá ztížený nebo žádný odchod plynů (laicky zaražené větry) a většinou nemůže na stolici. Celé břicho je nafouklé a začíná být bolestivé. Tento stav se označuje jako počínající ileus (subileus). Stav označovaný jako „počínající ileus“ může být projevem pouhé funkční poruchy trávení. Překážka ve střevě způsobená nevhodnou potravou se může uvolnit a potíže samovolně ustoupí. Má-li však střevo skutečnou překážku, pak je subileus jen začátkem potíží, které se časem vystupňují v úplný střevní uzávěr (ileozní stav). Tehdy je celé břicho silně vzedmuté (nafouklé), neodcházejí větry ani stolice a pacient opakovaně zvrací.

Pacienta se střevní neprůchodností musí vyšetřit zkušený lékař, nejlépe chirurg. Převážná většina ileozních stavů je po potřebných vyšetřeních řešena operací. Někdy je vhodnější vyčkávat a podávat léky podporující činnost střeva (u funkčních a neurogenních typů). Při operaci střevní neprůchodnosti se vždy chirurg snaží odstranit překážku. Při manipulaci s nepřipraveným tlustým střevem musí být vždy alespoň dočasně založen vývod střeva bokem (kolostomie). Často následuje definitivní operační řešení problému s časovým odstupem několika týdnů až měsíců, kdy je možnost tlusté střevo na operaci připravit (vypláchnout a zbavit bakterií).

Zdroj: Zauzlení střev

Antibiotika po operaci prostaty

Po operaci jste dostal Cotrimoxazol, který určitě pravidelně stále ještě osmý den užíváte. Cotrimoxazol jsou antibiotika a mají zabránit jednak zánětu močového měchýře a také močové trubice. Takže pokud Cotrimoxazol skutečně od operace správně užíváte, je u vás výskyt zánětu močových cest vyloučen.

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Lázně po operaci páteře

Léčebný program po operaci páteře má za následek zmírnit bolesti intenzivní rehabilitací za použití měkkých a mobilizačních technik a s podporou přírodních léčivých zdrojů. Léčebné lázně Bohdaneč slouží k léčbě pohybového aparátu s orientací na zánětlivá revmatologická onemocnění, artrózu, vertebrogenní syndromy, Bechtěrevovu nemoc. Zajišťují léčbu dlouhodobých potíží, předoperačních i pooperačních stavů a poúrazovou rehabilitaci. Velmi dobrého jména dosáhly v oblasti rehabilitace po operaci páteře.

Zdroj: Lázně po operaci

Lázně po operaci dělohy

Komplexní lázeňskou léčbu po operaci dělohy lze poskytnout do 12 měsíců od operace, a to po operacích, které byly komplikované nebo s komplikovaným průběhem, a dále u žen do 30 let po břišních operacích se vztahem ke krajině malé pánve. Pokud je pacientka starší 30 let a průběh operace nebyl komplikovaný, není jistota, že pacientka lázně dostane. Pacientky po operaci dělohy mohou požádat gynekologa o návrh na lázeňskou péči, tu pak posoudí revizní lékař pojišťovny.

Zdroj: Lázně po operaci

Rekonvalescence po operaci žlučníku

Samotný zákrok je lehký a riziko komplikací pro pacienta malé. Hojení trvá o něco déle po otevřené operaci, ale možnost návratu k běžným činnostem lze očekávat během pár dnů, úplné uzdravení pak v řádu týdnů. Doporučuje se konzumovat zdravou stravu, omezit smažená jídla, tučná masa, sýry a sladkosti, to však platí nejen pro lidi po cholecystektomii, ale i pro všechny, kteří se ještě mohou pyšnit vlastním žlučníkem.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Samoléčba po operaci prostaty

Ve vašem případě byste se měl nyní krátkodobě vyvarovat kyselé stravě a kyselým nápojům, které mohou negativně ovlivnit účinky antibiotik Cotrimoxazol. Raději se nezkoušejte amatérsky léčit experimenty s bylinkami. V době rekonvalescence po operaci prostaty není třeba používat žádné bylinky. Raději podpořte svou stravu o hodnotné bílkoviny a pomalé sacharidy, aby mělo tělo dostatek energie a stavebních hmot na opravu operací poškozené tkáně. Také často pijte pramenitou vodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP