Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

V CEM SE NACHAZI SODIK

OBSAH

Zdroje sodíku

Sodík je součástí chloridu sodného, který je přítomen v kuchyňské či stolní soli. Sůl je zde přítomna v dostatečném množství. Pozornost by tedy měla být naopak věnována tomu, aby nedocházelo k nadměrnému užívání soli, protože může dojít k zadržování vody v těle a zvýšení krevního tlaku.

Zdroj: Minerál sodík

Diskuze

V diskuzi LEDVINOVÁ OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím o radu. Všude jsou nejrůznější informace o funkci, čištění ledvin, ale jídelníček pro selhávající ledvin, kdy je potřeba omezit fosfor, draslík a sodík není nikde. Velmi bych potřebovala nasměrovat tímto směrem. Děkuji Věra

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ledvinová očista

Charakteristika sodíku

Sodík je důležitý pro vodní bilanci, přenos nervových impulsů, svalovou aktivitu, acidobazickou rovnováhu. Optimální denní příjem činí 550 mg. Průměrná denní dávka sodíku je obsažena v soli. Proto se ujistěte, že konzumujete sůl a slané potraviny s mírou. Chuť jídla můžete vylepšit pomocí bylin a koření.

Zdroj: Minerál sodík

Poradna

V naší poradně s názvem KATASTRÁLNÍ MAPY POZEMKŮ A ČÍSLA PARCEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Wendlová.

Dobrý den.
V Golčově Jeníkově vlastním nemovitost v Ráji č. 512, parcela 495,2290,2291. To samozřejmě vím kde se nachází. Ovšem k tomu patří ještě parcela 2430. Na mapě jsem si toto našla, ale potřebovala bych vědět č.p. domů, za kterými se pozemek nachází. Čísla parcel jsou 2431 a 2432.
Je možné od vás též zjistit rozměry parcely 2430? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Marcela Wendlová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Parcela 2431 souvisí s domem Ráj č.p. 590.

Parcela 2432 souvisí s domem Ráj č.p. 550.

Parcela 2430 má výměru 315 m2.

Informace o parcelách můžete pohodlně prohlížet na interaktivní mapě. Mapu naleznete na této adrese nahlizenidokn.cuzk.c…
Zadejte název obce nebo katastrálního území a číslo parcely. Až se vám mapa zobrazí, tak dole v nástrojích vyberte tlačítko s názvem KN, pak se vám myš změní v ukazovátko, kterým když kliknete na parcelu, tak uvidíte všechny podrobnosti k ní.

Zdroj: diskuze Katastrální mapy pozemků a čísla parcel

Cenné látky v aloe vera

Aloe vera obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, niacin a cholin. Z minerálů se v rostlině nachází hořčík, mangan, zinek, sodík, draslík, vápník, měď a chrom. Rovněž obsahuje steroidy, vzácné aminokyseliny, glykosidy, saponiny, polysacharidy nebo mastné kyseliny. Celkem tak aloe vera obsahuje více než 200 látek prospěšných pro naše tělo.

Zdroj: Aloe vera na vlasy

Diskuze

V diskuzi SAUNA A RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Strýček Jedlička.

"Pot z tradičních saun obsahoval asi 97 % vody a 3 % toxinů. Infračervené sauny produkovaly pot, který obsahoval pouze 80–85 % vody. Zbývajících 15–20 % tvořily těžké kovy, kyselina sírová, sodík, amoniak, kyselina močová a toxiny rozpustné v tucích."

:-) :-) :-)
Kondenzát?
Kdepak asi soudruzi udělali chybu?
Možná v nepřesnosti překladu?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sauna a rakovina prostaty

Jak doplnit sodík

Sodík najdeme v jablkách, kuchyňské soli, zelí, žloutcích, luštěninách, mrkvi, jedlé sodě, tuřínu, listové zelenině a banánech. Dále v rybách nebo ve kvašeném pickles.

Denní doporučená dávka sodíku se u zdravého člověka pohybuje kolem 5 gramů. U pacientů s určitým ledvinovým a srdečním onemocněním jsou dávky jiné, mnohem nižší.

Sodík je důležité doplňovat například:

  • pomocí iontových nápojů a jiných sportovních drinků;
  • konzumací něčeho slaného (například posolené rajče);
  • dát si Umeocet, který je bohatý na další řadu minerálních látek a snižuje kyselost organismu;
  • nápoji se sacharidy a ionty (sodík v dávce 400 až 500 mg po každé hodině) při vysokém pocení.

Snažíte se doplnit tekutiny přirozeně vodou? Tak pozor! V některých chvílích může voda nadělat více škody než užitku. V případě dehydratace je vhodné namísto vody použít iontový nápoj, který obsahuje sůl. Voda totiž může hyponatrémii prohloubit.

Zdroj: Nedostatek soli

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ JEDLÉ SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš Bednář.

Dobrý den,prý je dobré užívat jedlou sodu při ataku dny. 1/2 lžičky na 1/4 litru vody promíchat a vypít. 1x před spaním , 1x ráno, 1x za 2-4 hodiny mezi jídly.Opakovat do zmizení dny.Děkuji za odpověd. Miloš Bednář

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyzkoušejte to a uvidíte. Ale pozor, jedlá soda obsahuje sodík, stejně jako kuchyňská sůl, a při pravidelném příjmu může způsobovat otoky, zadržování vody v těle a může zvyšovat krevní tlak. Pokud máte již problém tohoto typu, tak se sodou raději neexperimentujte a použijte léky určené pro léčbu dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání jedlé sody

Minerály

Vápník

Chlór

Chromium

Měď

Jód

Železo

Hořčík

Mangan

Molybden

Fosfor

Draslík

Selen

Sodík

Zinek

Minerály ve výzkumu

Hliník

Bór

Olovo

Nikl

Křemík

Síra

Vanad

Zdroj: 46 esenciálních živin

Poradna

V naší poradně s názvem KDE BOLÍ SLINIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

kde se nachází slinivka a jak se projevuje.děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je popsáno umístění slinivky břišní: www.ceskenemoci.cz/s…
Tady je popsáno jak se projevuje podrážděná slinivka: www.cukr-v-krvi.cz/p…

Zdroj: diskuze Kde bolí slinivka

Význam soli v lidském organismu

Sodík se podílí na přenosu nervových impulsů. Je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je pro nás kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso a ryby. Velké množství sodíku se také nachází v nakládané zelenině, bramborových lupíncích a olivách. Také je obsažen ve změkčené vodě. Norma soli je 5 až 15 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. V létě a při značném pocení je potřeba větší, protože například při velkém fyzickém zatížení je ztráta potu až několik litrů, a tudíž se ztráta NaCl, ovšem i jiných stopových prvků, výrazně zvýší. Sodík se z těla vylučuje především močí (asi 90 %) a potem. Hodně soli se ztrácí také silnými průjmy, krvácením, při horečkách se současným pocením, při nemocích srdce a tak dále. Nedostatek soli může být nebezpečný. Velký nadbytek soli v potravě zase přispívá k vysokému krevnímu tlaku, k některým chorobám srdce, k nemocím ledvin, k rakovině žaludku a podobně. Zvýšený obsah soli ve stravě kojenců dokonce už může zakládat dispozice k vývoji hypertenze v pozdějším věku, která může mít pak za následek rozvoj dalších onemocnění. Vyšší příjem sodíku způsobuje také ztráty draslíku v těle.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Nedvěd.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, mám po tátovi křečové žíly a začínají se mi dělat bércové vředy. Mám díru v noze. Jakou máte ordinační dobu? Děkuji Radek Nedvěd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Fakultní poliklinika se nachází na adrese Karlovo Náměstí 32, budova C2 3. patro. Mají zde otevřeno od 7 do 15 hodin. Bližší informace můžete dostat na telefonu č. 224 966 740 (kartotéka).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní karlovo náměstí

Příznaky nedostatku sodíku

Těžká fyzická námaha a pocení mohou dočasně vést k mírnému nedostatku sodíku, který se projeví únavou a svalovou slabostí. V tomto případě postačí přijmout malé množství soli. Pouze v extrémních případech, kdy dochází k podvýživě nebo přetrvává závažný průjmem či zvracení, musí být tělu dodán sodík. Takový nedostatek obvykle způsobuje svalové křeče, závratě, špatný krevní oběh nebo celkový kolaps organismu. Pokud v takovýchto případech nepokryje nutnou dávku denní příjem soli, musí být tyto problémy konzultovány s lékařem a podán odpovídající lék.

Zdroj: Minerál sodík

Diskuze

V diskuzi LÉČBA PARAZITŮ V LIDSKÉM TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

prosim nachazi se nekdo kolem karlovych varu lecbou parazitu frekvencemi jeste krome pani z horniho slavkova u sokolova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba parazitů v lidském těle

Výborným dopingem je také lecitin

Lecitin zlepšuje duševní kondici a paměť.

Kde se nachází: ořechy, sója nebo lecitin z tobolkách

Zdroj: Jak udržet mozek v dobré kondici

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ AMBULANCE PRAHA KARLOVO NÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla Tlamychová.

Dobrý den. Prosím, mohla bych k vám přijít do ambulance ( bez doporučení) poradit se. Mám v hlavě nějakou vyrážku a už mě to začíná vadit. Je potřeba se objednat ? Jsem r. 1949.
Děkuji za informaci. S pozdravem K.Tlamychová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přijít můžete kdykoli i bez doporučení. Neobjednává se, proto přijďte brzy ráno v 7 hodin a budete muset čekat. Kožní ambulance se nachází ve třetím patře na adrese U Nemocnice 499/2, 128 08 Praha 2, (pavilon A13), telefon +420 224 962 421.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní ambulance praha karlovo nám

Zvyšte příjem vitaminu E

Je významným antioxidantem, ale má i další neocenitelné účinky: zvyšuje imunitu, zahání únavu a zlepšuje krevní oběh.

Kde se nachází: obilné klíčky, listová zelenina, vejce atd.

Zdroj: Jak udržet mozek v dobré kondici

Diskuze

V diskuzi KROUCENÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Klíma.

Dobrý den, na podzim jsme zasadili planou meruňku, na jaře ji ale krátce po rašení listů se listy začaly kroutit a přestaly růst. Nevíme proč a zda se to dá ještě napravit. Děkuji za radu, Klíma, Kolín.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Maurová.

Na naší švestce se již druhým rokem po odkvětu a tvoření plodů začnou kroutit
listy do roličky. Po otevření jsme zjistili, že se v každém listu nachází hnědý brouček asi cca 2 mm velký. Listy vloni posléze napadly mšice a začal se tvořit jakýsi šedivý povlak. Nevíme čím máme stříkat. Poraďte.
děkuji

Zdroj: diskuze Kroucení listů

Barevná zelenina rozjasní smysly

Zásobí náš organismus různými antioxidanty a pohled na ní potěší naší mysl.

Kde se nachází: rajčata, okurky, papriky, salát atd.

Zdroj: Jak udržet mozek v dobré kondici

Poradna

V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.

Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co obsahuje nejvic kalcia

Výživa pro sportovce

Stručně řečeno, sport je zdravotní program pro tělo i duši. Také sportovci musí věnovat pozornost dobré stravě, která dodává tělu důležité živiny. Pocení způsobuje ztrátu důležitých minerálů, jako je hořčík, draslík nebo sodík. Typickým příznakem jsou svalové křeče, kterým lze předejít adekvátním příjmem těchto látek. Pro hladké fungování nervů a svalů v těle jsou nutné vitamíny B1, B2 a B12. Balíček vitamínů A, C a E odpuzuje patogeny a agresivní volné radikály. Vápník a vitamín D zpevňují kosti a zvyšují jejich odolnost. Transport kyslíku v krvi se zlepší s dostatkem železa a kyselinou listovou.

Zdroj: Vitamíny pro aktivní sportovce

Tipy pro sport a vitamíny

  • Sport je vhodný pro vaše tělo. Ze sportu vyvstává radost, zkuste dělat co nejvíce sportů a vyberte si ten, který vás bude bavit, obohacovat.
  • Ke zvýšení fyzické zdatnosti dejte přednost pravidelnému trénování v malých dávkách. Je vhodné mít vytvořený dobrý tréninkový plán, který počítá i s takzvaným „vyrovnávacím“ obdobím.
  • Zkombinujte sporty, které podporují sílu, vytrvalost a zručnost.
  • Konzistentní sportovní příprava vyžaduje stejně přísné stravování. Fyzicky aktivní lidé mají větší potřebu důležitých látek. Ujistěte se, že vaše strava obsahuje všechny živiny v přiměřeném množství.

Nejdůležitějšími živinami jsou vitamíny B1, B2, B12, kyselina listová, vitamín A, vitamín C, vitamín D, vitamín E, vápník, draslík, hořčík, sodík a železo.

Zdroj: Vitamíny pro aktivní sportovce

Sodík

Sůl nad zlato? Jen v pohádkách! Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala varování před nadměrnou konzumací sodíku, který zvyšuje krevní tlak (hypertenzi) a je považován za jednu z hlavních příčin úmrtí v moderních společnostech. Vysoký krevní tlak postihuje asi 15 až 20 % populace, přičemž dalších 20 % představuje rizikovou skupinu.

  • Podle jisté kanadské studie, která zkoumala skladbu jídelníčku mužů, bylo zjištěno, že denní příjem sodíku daleko přesáhl denní doporučené množství. V reálu strava mužů obsahovala 3 400 mg sodíku namísto maximální tolerované hranice 2300 mg sodíku za den pro všechny věkové kategorie bez rozdílu.
  • 1 čajová lžička soli obsahuje 2300 mg sodíku.
  • Sodík je přítomen i v běžných potravinách, např. v minerálkách nebo míse cereálií s rozinkami.
  • Nejhorší hodnoty vykazují jídla z fast-foodu, kdy klasický hamburger obsahuje až 1,5 g soli (podle oficiálních stránek McDonalds).
  • Zdravé tipy: Vyhněte se soli. Chuť jídlu dodáte kořením, čerstvými bylinkami, česnekem, zázvorem, citrusovými plody nebo jablečným octem. Používejte výlučně čerstvé potraviny, protože ty zpracované už obsahují mnohem více sodíku.

Časopis Alive zveřejnil 10 jídel a potravin s vysokým obsahem sodíku, které muži milují:

  • Smažená jídla
  • Pizza se salámem nebo šunkou
  • Bílé pečivo
  • Tavený sýr
  • Hod-dog
  • Špagety s omáčkou
  • Uzeniny
  • Kečup
  • Tortilla
  • Chipsy a brambůrky

Zdroj: Speciál pro muže: Jak jíst, abyste žili déle?

Nedostatek sodíku

Sodík je velmi důležitý elektrolyt a základní iont přítomný v extracelulární tekutině. Hraje klíčovou roli v enzymatických operacích a v tvorbě zdravé svalové konstrukce. Zlepšuje srdeční činnost, podporuje nervový systém a vstřebávání glukózy. Je potřebný pro regulaci krve, v důsledku nedostatku sodíku (málo sodíku v krvi)se mohou vyskytnout vážná poškození tělesných funkcí. Sodík jako elektrolyt, který reguluje tělesné tekutiny, udržuje jejich rovnováhu a vysílá elektrické impulzy do těla.

Sodík je nezbytnou součástí stravy napomáhající regulaci buněčné aktivity a důležitým prvkem pro správné funkce nervového systému. Obzvláště důležitý je, když trpíte zvýšeným pocením nebo úpalem. Když je pravidelně vylučován potními žlázami nebo v moči, nepředstavuje bezpečnostní riziko. Jeho nadbytek může naopak způsobit rakovinu žaludku nebo hypertenzi, otok nervových tkání a nervů, může se podílet na vzniku mozkového edému nebo infekci plic. V případě, že není snížen jeho příjem, může dokonce vést až ke kómatu. Lidé, kteří trpí problémy s ledvinami nebo edémy, by měli kvůli zvýšeným rizikům omezit příjem sodíku. To znamená méně solit a vyhýbat se polotovarům. Doporučený příjem sodíku je 2 400 mg za den.

Při nedostatku sodíku v těle je nejvíce zasažen nervový systém, což se projevuje různými poruchami a výpadky. Obecně platí, že nedostatek sodíku v krvi poznáme podle průjmů, bolestí hlavy, zvracení, slabosti, nízkého krevního tlaku, letargie, ztráty hmotnosti, zmatených projevů, závratí a svalové podrážděnosti. Nízká hladina sodíku v krvi snižuje tuk, který je nahromaděný v okrajových částech těla.

Sodík funguje jako prevence vyčerpání z horka. Mozek je velmi citlivý na jakoukoli změnu tohoto minerálu v těle a začíná se velmi rychle bránit jeho nedostatku. Člověk se stává zmateným a projevuje se u něho letargie. S nedostatkem sodíku jsou spojovány také svalové křeče, obzvlášť v horkých letních měsících, když málo pijeme a jsme dehydrovaní.

Sodík také odstraňuje přebytek oxidu uhličitého nahromaděného v těle. Reguluje absorbování glukózy buňkami, což znamená, že dochází k plynulejší přepravě živin v buněčných membránách. Změnou proporcí acidobazických alkalických fosfátů v těle řídí reakci ledvin, objem a obsah moči. Vyrovnává osmotický tlak v důsledku regulace tekutin v buňkách. Pokud není překročeno rozumné dávkování, napomáhá udržovat rovnováhu obou typů iontů v těle, udržuje srdce v dobré zdravotní kondici, což má velký vliv na normalitu krevního tlaku.

Zdroj: Nedostatek soli

Správné druhy bílkovin

Jezte malé porce bílkovin. Protein se nachází v potravinách z rostlin a živočichů. Promluvte si se svým dietologem o tom, jakou správnou kombinaci bílkovin pro vás zvolit. Mezi živočišné bílkoviny patří: vejce, maso, ryby, mléko a mléčné výrobky. Mezi rostlinné bílkoviny patří: luštěniny, sója, oříšky a obiloviny.

Zdroj: Strava při chronickém onemocnění ledvin


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP