Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NÁHLÝ POKLES CUKRU

OBSAH

Příznaky

Náhlý pokles krevního tlaku způsobuje mžitky před očima, rozostřené vidění (příčinou nedostatečné prokrvení), točení hlavy, mdloby, celkovou nevolnost.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHLÝ POKLES KREVNÍHO TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Němečková.

Dobrý den,po prodělaném nervovém vypětí se mi hodně snížil tlak,je možný tento důvod?Nervově jsem špatná po pohřbu manžela,tlak kolísavý,točení hlavy,lékař mi předepsal lék Elicea,a Letrox.děkuji za radu,co jiného bych měla užívat.děkuji. Marie Němečková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sama jste si identifikovala příčinu svého problému s krevním tlakem - nervové vypětí. Zbavte se nervového vypětí a zlepší se vám tlak. S nervovým vypětím vám pomůže lékař psychiatr. Jeho pomoc bude účinnější, než jakékoliv další léky na tlak.
Ztráta blízké osoby je vždy těžká rána a trvá dlouho, než se zahojí, někdy to nejde vůbec a opuštěná osoba pak trpí do konce života, který se jí tím ještě navíc znatelně zkracuje. Ztráta vašeho manžela je těžká, ale na druhou stranu je to příležitost k novým začátkům. Nyní jste znovu opět svobodná a měla byste začít uvažovat, jako když jste byla v době námluv. Zkuste se soustředit na své sexuální pudy a povolte jim uzdu. Kolem je mnoho mužů, kteří by mohli naplnit vaše erotické fantazie a zbavit vás úzkosti po ztrátě manžela. Věřte, že sex je nejlepším lékem na zahojení bolístky po ztrátě partnera. I když se vám to možná zdá nepatřičné o těchto tématech uvažovat, až to zkusíte, uvidíte, že to funguje a pomůže vám to nastartovat nový život naplněný radostí. Zemřelého vám už nic nevrátí, ale zažít novou lásku, vzrušení a sounáležitost stále můžete, když si to sama sobě dovolíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhlý pokles krevního tlaku

Co může způsobit náhlý pokles tlaku

Nízký krevní tlak může být zapříčiněn dehydratací nebo závažným chirurgickým onemocněním. Náhlý pokles krevního tlaku také může nastat u lidí s poruchou nervového systému, například u alkoholické nebo diabetické neuropatie, u onemocnění zvaného skleróza multiplex, nebo při léčbě beta-blokátory. Další možností náhlého poklesu tlaku může být postprandiální hypotenze, což je nízký tlak vyskytující se po jídle. U jiných se objeví po mrtvici, nehodě či jiném traumatu poškozujícím nervy a senzory krevního tlaku. U většiny se však posprandiální hypotenze vyvíjí v průběhu stárnutí organismu, kdy klesá schopnost těla reagovat na náhlé změny krevního tlaku. Posprandiální hypotenze se vyskytuje u onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, diabetes, Parkinsonova choroba a další nervy poškozující onemocnění. Nízký krevní tlak je léčitelný, ale je důležité zjistit, co je příčinou tohoto zdravotního stavu.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Poradna

V naší poradně s názvem NAHLY CERVENY FLEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

V nedeli se mi nahle objevil tento velky cerveny flek, byl tmavsi barvy. Nyni je streda a flek je stale, jen svetlejsi.Trochu svedi a kuze na nem je teplejsi.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kupte si v lékárně mast Hydrokortizon a podle přiloženého návodu ji použijte. Do deseti dnů by se to mělo zahojit. Další možností je návštěva kožního lékaře a obdržení účinného léku zdarma na náklady zdravotní pojišťovny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nahly cerveny flek

Prevence

Nízkému tlaku způsobenému jiným onemocněním předcházet nelze. K prevenci hypotenze projevující se z neznámé příčiny může pomoci zvyšování fyzické odolnosti, a to běhání, plavání, aerobik, a dále vyhýbání se situacím, ve kterých dochází k těžkému snížení tlaku, tedy dlouhé stání, rychlé vstávání.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Poradna

V naší poradně s názvem NAHLY CERVENY FLEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mgr. Hana Foltová.

Vloni se mi na břiše objevil naprosto stejný červený flek. Po několika dnech sám zmizel. Po roce mám velké problémy s bolestí kloubů, brněním rukou i nohou. Napadá mě, zda ten flek nemohla být borelioza. Neměla jsem ale klíště, tedy aspoň o tom nevím. Měla jsem však štípance od jiného různého hmyzu a to s velkými alergickými reakcemi ve formě fleků a otoků kolem štípanců.
Děkuji za odpověď, s pozdravem Hana

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte-li podezření na boreliozu, tak není nic jednoduššího, než si udělat test, který ji prokáže. Test uděláte doma za pár minut a hned budete vědět výsledek. Test se dá objednat tady www.prozdravi.cz/tes…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nahly cerveny flek

Léčba

U náhlého poklesu krevního tlaku postiženým prospěje pravidelné cvičení, plavání. Jedinci by se měli vyvarovat náhlých změn polohy. Doporučuje se zvýšení příjmu soli cca na 10 a více gramů na den. Jídlo by mělo být častější a měly by se konzumovat menší porce. Doporučuje se používání elastických punčoch, bandáž dolních končetin a užívání léků, které ovlivňují napětí ve stěně cév.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Alergická reakce

Oteklé rty a kopřivka mohou být jasným příznakem anafylaktického šoku, což je velmi vzácná, ale závažná alergická reakce. Příznaky doprovázející otok rtů během anafylaktického šoku zahrnují následující:

  • obtíže s dýcháním – dochází k otoku průdušnice, což vede k zablokování dýchacích cest;
  • otok jazyka, tváře nebo očních víček;
  • závratě – jsou častou způsobeny sníženou hladinou kyslíku;
  • ztráta vědomí;
  • náhlý pokles tlaku;
  • tachykardie nebo následná bradykardie.

Zdroj: Otok rtu

Diskuze

V diskuzi HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rostislav.

Dobrý ráno. Prosím vás přístroj na měření cukru mi ukazuje 5,8 mM . Co znamená mM
Děkuji Rostislav.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Potraviny snižující krevní tlak

Soli zvyšují krevní tlak, ovšem dostatečný příjem draslíku může nezdravý účinek sodíku trochu vyvážit. Dobrým zdrojem tohoto minerálu, který pomáhá snižovat krevní tlak, jsou banány, pečená brambora se slupkou, pomerančový džus a netučný nebo nízkotučný jogurt. Také 50 gramů, což je asi půl tabulky, kvalitní hořké čokolády denně může snížit krevní tlak. Ačkoli si vědci nejsou jisti, jakým způsobem čokoláda napomáhá ke snížení krevního tlaku, domnívají se, že to může být díky vysokému obsahu antioxidantů.

Mezi potraviny, které snižují krevní tlak, patří celer, sladkovodní ryby, brokolice, pampeliška, celozrnná ovesná kaše, černé fazole, jogurt. Tudíž by se tyto potraviny měly stát vašimi pomocníky při snižování krevního tlaku.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Poradna

V naší poradně s názvem NAHLY CERVENY FLEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Kupte si v lékárně mast Hydrokortizon a podle přiloženého návodu ji použijte. Do deseti dnů by se to mělo zahojit. Další možností je návštěva kožního lékaře a obdržení účinného léku zdarma na náklady zdravotní pojišťovny.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Dobrý den objevil jsem mi úplně stejný flek ale po pár dnech zmizel a Měsíc se nedělo nic ale pak jse zase objevil a strašně rychle se rozrostl a mám ho přes půl těla (myslel jsem že je to borelióza ale testy ukázaly že ne )

Zdroj: diskuze Nahly cerveny flek

Zvýšená glukóza v krvi

Glykemie neboli hladina krevního cukru, odborně také glukosemie, to všechno jsou termíny používané k vyjádření koncentrace glukózy v krvi. Referenční hodnoty glykemie na lačno se pohybují mezi 3,3–6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9–5,5 mmol/l v žilní krvi a 4,2–6,4 mmol/l v krevní plazmě. U diabetiků by hodnota glykemie neměla optimálně přesáhnout 6,0 mmol/l na lačno a 7,5 mmol/l po jídle. Pokles glykemie pod dolní hranici normy (< 3,3 mmol/l) se nazývá hypoglykemie. Zvýšená hladina glykemie (> 5,5 mmol/l – na lačno pro nediabetika) se označuje jako hyperglykemie.

Hodnota glykemie se může měřit laboratorně, což je velmi přesné měření. Častější způsob měření je pomocí glukometru, což je jednoduchý přístroj určený k domácímu a rychlému měření glykemie.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Probiotika

Poškození střevních bakterií, například po užívání antibiotik, je spojeno se zvýšeným rizikem několika chorob, včetně diabetu.

Probiotické doplňky, které obsahují prospěšné bakterie nebo jiné mikroby, nabízejí řadu zdravotních výhod a mohou zlepšit manipulaci se sacharidy v těle.

V sedmi studiích provedených u lidí s diabetem 2. typu zaznamenali ti, kteří užívali probiotika po dobu nejméně dvou měsíců, pokles krevního cukru nalačno o 16 mg/dl a pokles HbA1C o 0,53 % ve srovnání s lidmi užívajícími placebo. U jedinců užívajících probiotika obsahující více než jeden druh bakterií došlo k ještě většímu snížení hladiny cukru v krvi nalačno (o 35 mg/dl).

Jak to funguje: Studie na zvířatech naznačují, že probiotika mohou snižovat hladinu cukru v krvi snížením zánětu a zabránit destrukci pankreatických buněk, které vytvářejí inzulin. Může být zapojeno i několik dalších mechanismů.

Užívání: Vyzkoušejte probiotika s více než jedním prospěšným druhem, jako je kombinace L. acidophilus, B. bifidum a L. rhamnosus. Není ale známo, zda existuje ideální směs mikrobů pro cukrovku.

Opatření: Je nepravděpodobné, že by probiotika způsobila újmu, avšak za určitých ojedinělých okolností by mohla vést k závažným infekcím u lidí s významně narušeným imunitním systémem.

Závěr: Probiotické doplňky, především ty, které obsahují více než jeden druh prospěšných bakterií, mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi nalačno a HbA1C.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Diskuze

V diskuzi MINERÁLKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Po zjištění, že mám dnu,jsem se půl roku držela stranou od zakázaných potravin,a po kontrolních testech mi byla zjištěna KM na horní hranici, pokles téměř o 80 jednotek,zato se mi zvýšil cholesterol ,což moc nechápu. Ale k dotazu, všude se píše,že se mají pít minerálky zásadité,patří mezi ně Ilsano z Chodové Plané?Moc děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Minerálky

Doporučení

Mnoho potravinových doplňků, včetně skořice, ženšenu, dalších bylin, vitaminu D, hořčíku, probiotik a rostlinných sloučenin, jako je berberin, může pomoci snížit hladinu cukru v krvi.

Mějte ale na paměti, že můžete zaznamenat odlišné výsledky, než jaké zjistily studie, a to vzhledem k trvání léčby, kvalitě doplňku a vašemu individuálnímu stavu cukrovky.

Diskutujte o doplňcích se svým lékařem, zejména pokud užíváte léky nebo inzulin k léčbě cukrovky, protože některé z výše uvedených doplňků mohou interagovat s léky a způsobovat velký pokles hladiny cukru v krvi.

V některých případech může lékař v určitém okamžiku potřebovat snížit dávku léků na diabetes, pak je možné využít výše zmíněné prostředky.

Vyzkoušejte vždy pouze jeden nový doplněk a pravidelně kontrolujte hladinu cukru v krvi a sledujte případné změny během několika měsíců. Pokud tak učiníte, pomůže to vám a vašemu lékaři zjistit, zda je pro vás daný produkt vhodný.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Poradna

V naší poradně s názvem FYZIOLOGICKÁ HLADINA CUKRU V KAPILÁRNÍ KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich.

právě mě glukometr ukázal HI. co to znamená? moc, nebo málo cukru v krvi!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Značka HI může být zkráceninou slova HIGH, což je anglicky vysoký. Opositum k tomu bude LOW možná jako LO.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stupnice měření cukru v krvi tabulka

Chrom

Nedostatek chromu snižuje schopnost vašeho těla používat sacharidy (přeměněné na cukr) pro energii a zvyšuje potřebu inzulinu.

V přehledu 25 studií doplňovaly chromové doplňky HbA1C asi o 0,6 % u lidí s diabetem 2. typu a průměrný pokles hladiny cukru v krvi nalačno byl přibližně 21 mg/dl ve srovnání s placebem.

Malé množství důkazů naznačuje, že chrom může pomoci snížit hladinu cukru v krvi i u lidí s diabetem 1. typu.

Jak to funguje: Chrom může zvyšovat účinky inzulinu nebo podporovat aktivitu pankreatických buněk, které produkují inzulin.

Užívání: Typická dávka je 200 mcg denně, ale u lidí s diabetem byly testovány dávky až 1 000 mcg denně, které mohou být účinnější. Forma pikolinátu chromu je pravděpodobně absorbována nejlépe.

Opatření: Některá léčiva, jako jsou antacida a jiné prostředky předepisované proti pálení žáhy, mohou snížit absorpci chromu.

Závěr: Chrom může u lidí s diabetem typu 2 – a možná i u pacientů s typem 1 – zlepšit účinek inzulinu v těle a snížit hladinu cukru v krvi, ale nemoc nevyléčí.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Poradna

V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.

mam cukrovku druhéhom typu ráno před snidani měl jsem 8/4 mool po obědě už 18/2 mool jaka je nejvyžší hodnota cukru v krvi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není stanovena žádná maximální hranice krevního cukru. Mohu vám doporučit, abyste si zapisoval naměřené hodnoty a k nim doplnil i seznam jídel a potravin, které jste v měřeném dni zkonzumoval. Tento soupis pak ukažte svému diabetologovi, který podle toho může lépe přizpůsobit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Skořice

Skořicové doplňky se vyrábějí buď ze skořicového prášku, nebo z extraktu. Mnoho studií naznačuje, že skořice pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a zlepšuje kontrolu nad cukrovkou.

Když lidé s prediabetem, tedy s hladinou cukru v krvi nalačno 100–125 mg/dl, užívali 250 mg extraktu skořice před snídaní a večeří po dobu tří měsíců, došlo k 8,4% snížení hladiny cukru v krvi nalačno ve srovnání s jedinci, kteří dostali placebo.

V další tříměsíční studii lidé s diabetem 2. typu, kteří před snídaní vzali buď 120 mg, nebo 360 mg skořicového extraktu, zaznamenali v porovnání s uživateli placeba pokles hladiny cukru v krvi o 11 %, respektive o 14 %.

Navíc se jejich hemoglobin A1C (HbA1C; tříměsíční průměr hladiny cukru v krvi) snížil o 0,67 %, respektive o 0,92 %. Všichni účastníci užívali během studie stejný lék na cukrovku.

Jak to funguje: Skořice může pomoci buňkám těla lépe reagovat na inzulin, čímž snižuje hladinu cukru v krvi.

Užívání: Doporučená dávka skořicového extraktu je 250 mg dvakrát denně před jídlem. Pro neextrahovaný skořicový doplněk je optimální dávka 500 mg dvakrát denně.

Opatření: Pozor, běžná odrůda skořice „Cassia“ obsahuje více kumarinu, což je sloučenina, která může ve velkém množství poškodit játra. „Ceylon“ skořice má nízký obsah kumarinu.

Závěr: Skořice může pomoci snížit hladinu cukru v krvi tím, že vaše buňky budou lépe reagovat na inzulin.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Gurmar (Gymnema sylvestre)

Gymnema sylvestre je bylina používaná jako lék na cukrovku v ájurvédské medicíně. Hindské jméno rostliny – gurmar – znamená „ničitel cukru“.

V jedné studii lidé s diabetem 2. typu užívali 400 mg extraktu z listů gurmaru denně po dobu 18–20 měsíců, přičemž zaznamenali 29% pokles hladiny cukru v krvi nalačno. HbA1C klesl z 11,9 % na začátku studie na 8,48 %.

I další výzkum naznačuje, že tato bylina může pomoci snížit hladinu cukru v krvi nalačno a HbA1C u diabetu 1. typu (na inzulinu závislých), nadto může snížit chuť na sladkosti potlačením pocitu sladké chuti v ústech.

Jak to funguje: Gymnema sylvestre může snížit absorpci cukru ve střevech a podpořit příjem cukru z buněk z krve. Vzhledem k vlivu této byliny na diabetes 1. typu se předpokládá, že Gymnema sylvestre může nějak pomoci buňkám produkujícím inzulin v pankreatu.

Užívání: Doporučená dávka je 200 mg extraktu z listů Gymnema sylvestre dvakrát denně s jídlem.

Upozornění: Gurmar může zvýšit hladinu cukru v krvi účinkem inzulinu, proto jej používejte pouze pod lékařským dohledem, jestliže užíváte inzulinové injekce. Může také ovlivnit hladinu některých léků v krvi a byl hlášen jeden případ poškození jater.

Závěr: Gymnema sylvestre může snížit hladinu cukru v krvi nalačno a HbA1C u diabetu typu 1 i typu 2, je však třeba dalšího výzkumu. Pokud si aplikujete injekce inzulinu, je nutné se před konzumací tohoto doplňku poradit se svým lékařem.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Může pití vody s citronem snížit krevní cukr?

Vaše strava hraje klíčovou roli při řízení hladiny cukru v krvi. Obyčejná sklenice citronové vody může být také skvělým doplňkem vašeho jídelníčku při cukrovce.

Voda s citrónem je ideální prostředek na uhašení žízně, který oceníte v horkých dnech. Je to zázračný lektvar pro ty, kteří chtějí shodit nějaké to kilo navíc. Je to také oblíbené pití po ošklivé kocovině. Osvěžující nápoj z vody a citrónu je nízkokalorickou lahodnou alternativou ke slazeným a syceným nápojům. To je jeden z hlavních důvodů, proč odborníci doporučují pít citronovou vodu diabetikům. Diabetes je stav charakterizovaný zvýšenou hladinou cukru v krvi. Zde je návod.

Citronová voda nemusí přímo ovlivnit hladinu cukru v krvi a způsobit její pokles, ale jistě může pomoci zabránit náhlým výkyvům. Snadno vyrobitelný nápoj má velmi nízký obsah sacharidů a kalorií a udržuje vás hydratovanými, což je pro diabetiky velmi důležité. Diabetici jsou vystaveni riziku dehydratace, protože vyšší než normální hladina glukózy v krvi vyčerpává z těla tekutiny. Citron je nabitý rozpustnou vlákninou, která se snadno nerozkládá a zajišťuje pomalé uvolňování cukrů do krevního oběhu. Rozpustná vláknina také pomáhá udržovat srdce zdravé tím, že reguluje cholesterol a stabilizuje krevní tlak.

Vymačkat citronovou šťávu zředit ji vodou napomůže vašemu dennímu doporučenému příjmu vlákniny nebo vitamínu C. Je to lepší varianta nápoje než limonády, které najdete v obchodech, plné prázdných kalorií a cukru. Ujistěte se, že do citronové vody nepřidáváte cukr, když si ji připravujete doma. Nejlepší je vodu s citrónem konzumovat brzy ráno na lačný žaludek.

Zdroj: Citron na snížení cukru

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi na delší dobu

Základem úpravy a stabilizace hladiny krevního cukru je zdravá strava s vysokým podílem vlákniny, aby se glukóza uvolňovala pomaleji. V kombinaci zdravé stravy s konzumací přírodních pomocníků dochází k významnému synergickému efektu. Nejenom že snížíte zvýšenou hladinu cukru, ale zároveň také budete účinně hubnout.

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Hladina cukru v krvi – tabulka

Zde můžete vidět tabulku hodnot cukru v krvi.

Hraniční hodnoty cukru v krvi

čas hodnota
před snídaní 3,9 - 5,9 mmol/l
před obědem 3,9 - 6,1 mmol/l
hodinu po jídle méně než 6,7 mmol/l
dvě hodiny po jídle méně než 6,7 mmol/l
mezi 2. a 4. hodinou ranní více než 3,9 mmol/l

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Hypoglykemický šok

Hypoglykemický šok dostávají diabetici, kterým klesne hladina krevního cukru glukózy pod kritickou mez. Je to stav, který daného pacienta ohrožuje na životě. Cukrovka (diabetes mellitus) je poruchou metabolismu – tělo není schopné využívat cukry a jiné sacharidy ze stravy. Když nemocný nedodržuje pravidelný režim jídla (nejlépe po třech hodinách, zdravé potraviny a podobně), může ho postihnout zmíněný hypoglykemický šok. Při těžké hypoglykemii vyžaduje pacient nejen pomoc okolí, ale někdy i pomoc zdravotníků, jelikož může upadnout do hypoglykemického šoku, který může skončit smrtí.

Hypoglykemický šok je vážný akutní zdravotní problém. Šok organismu způsobuje nedostatek krevního cukru glukózy v krvi. Hladina krevního cukru klesne pod dolní normální hranici. Když jde o příliš výrazný pokles, může nastat náhlé bezvědomí bez varovných předchozích potíží. Zde můžete vidět, jak vypadá hypoglykemický šok.

V případě hypoglykemického šoku okamžitě postiženému podejte sladký nápoj a na zajedení chleba nebo pečivo. Když nic takového u sebe nemáte, zkuste sehnat aspoň kostku cukru. Čokoláda není v tomto případě dobré řešení, protože cukry, které obsahuje, jsou navázané na tuky zabraňující rychlému uvolňování sacharidů do krve. Kdybyste ale nic jiného při ruce neměli, je i tento typ sladkého lepším řešením než nechat diabetika upadat do hlubšího šokového stavu!

Hladinu cukru ovlivňují ve velké míře potraviny. Mnoho potravin má například schopnost snižovat zvýšenou hladinu cukru v krvi, čímž pomáhají lidem s cukrovkou žít zdravěji a déle.

Mezi takovéto potraviny patří: třezalka tečkovaná, černý bez, fenykl, grapefruit, jahody, meloun, švestky, banány, lilek, okurka, hlávkový salát, tykev, cuketa, kysané i čerstvé zelí, cibule a česnek, luštěniny, obilniny, rýže, celozrnné potraviny, skořice, kurkuma, hřebíček, bobkový list.

Zdroj: Doporučená hladina cukru v krvi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP