Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOŽNÍ NEMOCI U ŽEN NA GENITÁLIÍCH

OBSAH

Folikulitida na genitáliích

Jedinou možností, jak zabránit jejímu vzniku na genitáliích, je přestat se holit v daném místě. Možností by eventuálně byla změna způsobu holení.

Zdroj: Co je to folikulitida

Poradna

V naší poradně s názvem KRÁLÍK DOMÁCÍ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL SCHMAUS.

SAMICE KRÁLÍKA DRŽÍ V HUBĚ PODESTÝLKU SLÁMU A DOST DLOUHO, KRMENÍ V POŘÁDKU I ČERSTVOU VODU DOSTÁVÁ, CHOVÁ SE JINAK ŽIVĚ BEZE ZMĚN A BEZ PROBLÉMŮ S POHYBEM, NA GENITÁLIICH ANI NA OČÍCH BEZE ZMĚN , SRST V POŘÁDKU , NECHÁPU , DĚKUJI ZA ODPOVĚDˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Jak často vyhazujete její bobky?

Zdroj: diskuze Králík domácí nemoci

Vitiligo

Vitiligo je kožní onemocnění, kdy dochází ke ztrátě buněk tvořících kožní pigment. U nemocného se projevuje světlými skvrnami na kůži nepravidelných tvarů, nejčastěji okolo prstů, úst, očí, genitálu, kloubů a třísel. Z postižených míst mohou vyrůstat chloupky též se ztrátou pigmentu.

Bílé skvrny na kůži

Zde je článek, který podrobně rozebírá vitiligo.

Vitiligo – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy vitiliga.

Zdroj: Kožní nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVIČKY NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

To co popisuješ, tak určitě nejsou genitální bradavičky. To je dobře! Na svědění pomůže tekutý pudr se zinkem. Natři to s tím a nech to zahojit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luděk.

Díky!!! ;o)

Zdroj: diskuze Bradavičky na genitáliích

Genitální bradavice foto

Tady je několik fotografií, na kterých jsou vidět bradavičky na genitáliích.

Zdroj: Genitální bradavice

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Děkuji mnohokrát,
a je možné to mazat něčím, co není antibiotikum?
Nechci je užívat, ale když nebude zbytí...
Něco přírodního, nebo třeba višněvského balzám?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám bude účinkovat jen na folikulitidu. Na močové cesty zaberou ty brusinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Plísni podobné nemoci, ale plíseň to není:

  • Folikulitida decalvans (jizvová forma alopecie – vypadávání vlasů).
  • Bakteriální kožní infekce (pyodermie)
  • Diskoidní lupus erythematodes, někdy též nazýván jako kožní lupus erythematodes nebo také chronický diskoidní lupus erythematodes.
  • Lyšej planopilaris, což je zánětlivé kožní onemocnění, které postihuje především vlasové folikuly.
  • Pseudopelade Brocq, což je alopecie atrophicans, která se projevuje jako jizvící alopecie - ztráta vlasů.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Plíseň na kůži – příznaky

Mykóza je infekce způsobená například kvasinkami. Přenáší se pohlavním stykem, ale objevit se může i jako důsledek oslabené imunity nebo nesprávné životosprávy.

Mykóza se nejčastěji léčí antimykotiky ve formě mastí. Někdy pacient musí také upravit životosprávu: jedná se především o omezení cukrů ve stravě. Nestyďte se navštívit svého lékaře, jelikož neléčená mykóza se může šířit nebo se z ní může stát chronické onemocnění.

Zdroj: Šupiny na genitáliích

Příznaky

Většina lidí nakažených HPV nemá žádné příznaky, nebo se objeví, ale mohou být tak slabé, že ani nevíte, že jste nakaženi. Zjevné příznaky zahrnují bolest, svědění, krvácení nebo se mohou vytvořit viditelné genitální bradavice. Symptomy se projevují dva až tři měsíce po infikování, ale existují i případy, kdy se objevily již ve třetím týdnu, nebo naopak až po několika letech od nakažení. Viditelné genitální bradavice se objevují pouze během aktivní infekce. Ale je možné šíření viru, i když nejsou tyto bradavice viditelné. Jak bradavice na genitáliích vypadají je vidět tady: kondylomata foto.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Fruhaufova.

dobrý den,
nakazila jsem se svrabem v jednom nejmenovanem masážním zařízení.. Bohužel to že to je svrab mi pan dr potvrdil až po týdnu, kdy už jsem byla osypaná úplně všude s obrovskou alergickou reakci na parazita samotného. Dostala jsem mast INFECTOSCAB která mi nepomohla a zabraly až kortikoidy. Udělala jsem doma totální deratizaci ale bohužel po 14 dnech se svrab objevil i u zbytku rodiny (2malé deti a manžel) dostaly stejnou mast a já také aby jsme to tedy zničily v rodině. Opět jsem udělala optření k tomu určená nic méně i na sobě i na dětech pozoruji že se nám pupínky objevují pořád. Byt se snažíme dodržovat maximální hygienu mám pocit že i když jsme mast aplikovaly už 2x že to nepomohlo..
Ráda bych věděla jestli přísady k domácí masti seženu v každé lékárně a zajímalo by mne v jakém momentě jsme nejvíc infekčí, pan dr totiž tvrdí že po aplikaci INFECTOSCABU už infekční nejsme čemuž mám problém věřit..
děkuji za odpověd..
Eva F

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniel.

Dobrý den chci se optat , když mám po svrabu na genitáliích červené bouličky za jak dlouho zmizí...pár dnů mě už nic nesvědilo až teď zase lehce začalo.. Je možné že v bouličkách byli zapóřené zákožky ? A popřípadě čím to ještě zle hojit krom infectoscabu

Zdroj: diskuze Svrab

Melanom

Melanom je velmi nebezpečný typ rakoviny kůže, který vzniká v melanocytech, tedy kožních buňkách, které produkují kožní pigment. Melanom je způsoben slunečními paprsky, tedy především jejich UVB složkou, která poškozuje DNA melanocyty, a ty se poté nekontrolovatelně množí a tvoří kožní nádor – melanom. Melanom se nejčastěji objevuje na kůži, ale může se vytvořit i na sliznici či v oku. Nejtypičtěji se objevují na plochách těla, které vystavujeme slunečnímu záření jen nárazově. Může vzniknout jak normálně na bílé kůži, tak na podkladě mateřského znaménka. Melanom je značně nebezpečný kožní nádor, ale díky tomu, že je na povrchu kůže a že je barevný, ho můžeme snadno odhalit a včas zahájit léčbu.

Melanom

Zde je článek, který se podrobně zabývá melanomem.

Melanom – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy melanomu.

Zdroj: Kožní nemoci

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ NEMOCI NOHOU FOTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

dobrý den

měl bych asi podobný problém mám to na obou spodcích chododel nemám ale jen pár mám jich tam snad i desítky čas od času nějaký bolí tak to propíchnu a vyteče bílá tekutina a pak to přestane bolet ale jinak to tam mám snad pořát a nemizíto netuším co to je ale nohy jsou citlivější a více nunavenější

spíš mě to připadá jako prasklý vyschlí puchýř některé jsou cca od 0.01mm a některá cca 3mm

netušíte co to je a jak se toho zbavit ?? děkuji 

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kožní nemoci nohou fota

Příznaky svrabu

Máte-li toto kožní onemocnění, budete pravděpodobně trpět svěděním a podrážděním pokožky, které se postupně zhoršuje, a to až do doby, než dojde k usmrcení všech roztočů.

Prvotním projevem svrabu je tedy svědění pokožky, které nastává během noci nebo po koupeli a je doprovázeno suchou pletí. Svědění je způsobeno alergickou reakcí na roztoče. Někdy může dojít k velmi intenzivnímu svědění, zejména u malých dětí a starších osob. Podráždění kůže často vypadá jako vyrážka nebo kožní vřídky připomínající svým rozmístěním malé zakřivené koleje. Tyto příznaky jsou výsledkem tunelů roztoče pod horní vrstvou kůže. Někdy mohou být viditelné malé puchýře nebo samotní roztoči, kteří vypadají jako malá černá tečka na konci tunelu. U dětí se může objevit jen zarudlá a zanícená kůže, někdy s malými vřídky, které připomínají puchýře.

Symptomy se objevují zejména:

  • mezi prsty a na straně dlaně či zápěstí;
  • na vnější straně loktů a v podpaží;
  • kolem pasu a pupíku;
  • na hýždích;
  • kolem bradavek, po stranách prsou (u žen);
  • na genitáliích (u mužů).

U kojenců a malý dětí dochází ke svědění a podráždění kůže zejména v oblasti hlavy, krku a obličeje. Také se může objevit na dlaních a chodidlech. Drobná poranění v těchto oblastech připomínají puchýřky.

Fotogalerie svrabu

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět svrab: svrab fotogalerie.

Zdroj: Jak poznat svrab

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Chtěla bych se zeptat,
je možné mít folikulitidu a cítit bolest okolo močové trubice a svědění v oblasti genitálií?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Folikulitidu způsobují bakterie, které můžou zároveň infikovat i močovou trubici. Takže příznaky folikulitidy a zánětu močových cest se mohou objevit společně. Doporučuji užívat extrakt z brusinek a kdyby se to zhoršovalo a řezalo vás to při čůrání, tak bych doporučil zajít s tím na gynekologii nebo urologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Pseudotumory

Kromě zánětlivých útvarů mohou být za kožní nádory chybně zaměněny také např. névy a hamartomy, což jsou málo časté defekty vzniklé zmnožením normální tkáně. U psů velkých plemen se vyskytují zánětlivé útvary v oblasti míst vystavených tlaku a kloubů s názvem calcinosis circumscripta.

Zdroje informací:

  • Nemoci psa a kočky I. díl, 2. vydání (Svoboda, Senior, Doubek, Klimeš a kolektiv)
  • Obecná veterinární patologie, 2. vydání (Halouzka)
  • Systémová veterinární patologie IV. díl (Halouzka)

Zdroj: Kožní nádory u psů

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Stašková.

Dobrý den, na pravé ruce z boku se mi vytvořil jakýsi útvar, kruhového tvaru. Okraje tvoří puchýřky, které se začaly tvořit až později, tak 2. - 4. den po té, co jsem si útvar uvědomila. Trochu to svědí, nebolí, ale stále se zvětšuje. Ptala jsem se nezávisle ve dvou lékárnách, jestli by mi něco nedoporučili, ale v žádné nevěděli, co by to mohlo být. Ani na internetu jsem nenašla něco podobného. Zkraje to připomínalo spíš ekzém, nyní opaření.
Nyní mám tento útvar asi 8. den
Prosím o radu, pokud jsem Vám moje potíže popsala aspoň trochu přesně.
Děkuji a přeji pěkný den, Daniela Stašková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důležité je vyloučit lymeskou boreliózu, ta vypadá takto: www.google.cz/search…
Kruhové útvary s pupínky po okraji způsobují také plísně a kvasinky. Účinné léky jsou většinou na lékařský předpis, takže
pro přesné určení nemoci a její účinnou léčbu doporučuji navštívit kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nemoci u lidí

Rosacea

Rosacea neboli růžovka je poměrně častá kožní choroba. Rosacea se projevuje zčervenáním kůže obličeje, pupínky a v těžších případech může dojít k výraznému zbytnění kůže nosu. Jde o onemocnění, které lze díky své lokalizaci jen obtížně zakrýt. Lidé s rosaceou se mnohdy obávají společenského kontaktu, což nezřídka přináší problémy v osobním i pracovním životě. Pro podobnost s akné se někdy rosacea nazývá „akné dospělých”. Na rozdíl od akné nemá ucpané černé póry (komedony) a je omezena pouze na obličej.

Růžovka

Zde je článek, který podrobně popisuje růžovku.

Rosacea – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy růžovky.

Zdroj: Kožní nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI NOHOU BOLAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala tancosova.

chci se zeptat kozni bolaky na nohou skoro jako by diry chtela bych vice informaci o te nemoci dekuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Boláky na nohou, skoro jako by díry, to jsou pravděpodobně bradavice. Na léčbu bradavic použijte roztok Duofilm. Duofilm je modro-bílá krabička a je volně prodejný v lékárně asi za 160 Kč a vydrží hooodně dlouho. Při léčbě Duofilmem postupujte podle příbalového letáku a bradavice by měly do měsíce ustoupit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nemoci nohou bolaky

Hemangiom

Hemangiom je benigní (nezhoubný) mezenchymový nádor krevních cév. Obvykle se tvoří na povrchu kůže nebo pod kůží, může se ale vyskytnout i jinde. Asi 30 % hemangiomů je přítomno již při narození, většina ostatních se objeví během prvních pár měsíců života.

Hemangiom

Zde je článek, který podrobně popisuje hemangiom.

Hemangiom – foto

Zde je několik fotografií, na nichž jsou vidět projevy hemangiomu.

Zdroj: Kožní nemoci

Opar

Herpes patří mezi celosvětově nejrozšířenější infekce. Je to nakažlivé puchýřnaté onemocnění vyvolané virem jménem Herpes simplex virus. Patří do skupiny lidských herpetických virů (čeleď herpesviridae) s osmi zástupci vyvolávajícími různá onemocnění.

Herpes

Zde je článek, který podrobně popisuje opar.

Opar – foto

Zde je několik fotografií, na nichž jsou zřejmé projevy oparu.

Zdroj: Kožní nemoci

Akné

Akné je kožní onemocnění způsobené zánětem ve vývodech mazových žláz. Není infekční. Akné vzniká typicky v období dospívání, postihuje stejnoměrně ženy i muže. Vzniká působením několika faktorů. Jde o zvýšenou tvorbu mazu, zvýšené rohovění v oblasti vývodů mazových žláz a působení bakterií a kvasinek. Akné se může projevovat buď nezánětlivými projevy, to je ucpanými póry, nebo zánětlivými projevy, tedy pupínky a hnisavými puchýřky. Léčba akné zaznamenala velký pokrok a v současnosti je k dispozici řada kvalitních léků a léčebných prostředků. Velmi důležitá je také správná péče o obličej, doporučují se alkoholové roztoky s dezinfekčními či bylinnými přísadami. Pro citlivou kůži je třeba zvolit speciálnější prostředky bez alkoholu.

Acne vulgaris

Zde je článek, který se podrobně věnuje problematice akné.

Akné – foto

Zde je několik fotografií zachycujících projevy akné.

Zdroj: Kožní nemoci

Lupénka

Lupénka neboli psoriáza je chronické kožní onemocnění. Probíhá s velkým sklonem k recidivám. Latinský název psoriáza se odvozuje od slova „psora“ neboli odlupování, škrábání. Částečně se dědí, určitě se dá u některých jedinců vystopovat rodinná dispozice k chorobě. Je to viditelná porucha kůže, která se bohužel nedá úplně vyléčit. Psoriáza je tedy přesněji řečeno časté neinfekční zánětlivé autoimunitní onemocnění. Toto slovo zná v dnešní době mnoho lidí, neboť lupénka se stává civilizační chorobou. Odlupování pokožky, které je 7krát rychlejší než u zdravé pokožky, je častou součástí lupénky. Psoriáza (lupénka) se objevuje většinou mezi desátým až třicátým rokem života, ale může v podstatě začít kdykoli.

Psoriáza

Zde je článek, který se podrobně zaobírá lupénkou.

Psoriáza – foto

Zde je několik fotografií, na nichž jsou vidět projevy psoriázy.

Zdroj: Kožní nemoci

Bércový vřed

Bércový vřed je chronickým a dlouhodobým onemocněním, které se často opakovaně navrací. Jeho léčba vyžaduje aktivní přístup a spolupráci nemocného, stejně jako jeho obrovskou ukázněnost a trpělivost. Bércový vřed lze definovat jako chronický defekt kůže charakterizovaný rozkladem tkáně a jejím odumřením (nekrózou). Bércové vředy mohou vznikat z žilních, tepenných či smíšených příčin.

Bércový vřed

Zde je článek rozebírající podrobně bércový vřed.

Bércový vřed – foto

Zde je několik fotografií zachycujících projevy bércového vředu.

Zdroj: Kožní nemoci

Genitální opar

Onemocnění, které nám zkomplikuje nejen pohlavní život. Přestože je genitální opar poměrně rozšířený, někteří lidé o jeho existenci vůbec nemají tušení. Výskyt oparu na genitáliích bývá nepříjemným zážitkem. Veškerá onemocnění pohlavních orgánů jsou vnímána jako silná psychická zátěž, nemocný si připadá jako pošpiněný. Na sebedůvěře mnohdy nepřidá ani přístup lékaře, pokud je laxní, nebo naznačuje, že si za problém pacient může sám.

Při první infekci dochází k výsevu puchýřků a následnému vzniku vřídků v okolí pohlavních orgánů a konečníku. Vřídky jsou velmi bolestivé, někdy doprovázené slabostí či nevolností. U mužů zasahují zevní pohlavní orgány, u žen může být opar zavlečen až do močové trubice. Při opakovaném výskytu jsou příznaky podobné, jen slabší a trvají kratší dobu. Virus oparu už z těla nositele nikdy neodejde. Přetrvává v nervových gangliích a při oslabení imunitního systému se znovu aktivuje.

Příčiny

  • nadměrná zátěž fyzická i psychická
  • ultrafialové záření
  • podráždění pokožky
  • výskyt může u žen souviset s fázemi menstruačního cyklu

Komplikace

  • bolestivost oparu znepříjemňuje močení a vyprazdňování
  • při porodu hrozí infikování a následné těžké onemocnění novorozence, proto se u matky s akutním výskytem genitálního oparu volí porod císařským řezem
  • pozor na možnost přenosu do oka
  • opravdu závažnými komplikacemi jsou záněty mozkových blan a mozku, které se vzácně objevují u lidí se sníženou obranyschopností (právě i u novorozenců)

Prevence

K přenosu dojde nejsnáze pohlavní cestou. Riziko v sobě nese koitální styk, ale i orální či jiné sexuální aktivity. Použití kondomu nebezpečí nákazy snižuje, ale nechrání okolí genitálií. Je možné se nakazit také kontaktem s potřísněnými prsty nebo předměty. Někteří lidé mluví o tom, že se nakazili při sportu či v sauně. Pro šíření viru jsou příznivými podmínkami podrážděná pokožka, vlhko a teplo, buďme tedy na své intimní oblasti v zátěžových situacích opatrní. Osoby, které právě mají aktivní opar, by měly být ohleduplné k okolí. Onemocnění je nakažlivé do fáze, než puchýřky vyschnou a vytvoří se strupy. Existují však i nosiči viru, kteří sami opar nemají, jen ho přenášejí.

Léčba

Lékařské vyšetření, alespoň při prvním výskytu, je nutné! Jakékoli projevy na genitáliích mohou být nebezpečné. Laik má jen těžko šanci odhadnout, zda se nejedná o jiné závažné onemocnění, nebo zda se k virové infekci nepřidá další, bakteriální. Pokud už jste opar měli, použijte při prvních pocitech svědění či pálení virostatika běžně dostupná ve formě mastí v lékárně, stejně jako u oparu rtu.

Foto

Genitální opar foto

Zdroj: Nemoci penisu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

MVDr. Michaela Hrachová Čupová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP