Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉKY KTERÉ VYŽIVUJÍ A PRODLUŽUJÍ KLOUBNÍ CHRUPAVKY

OBSAH

Stupně artrózy

I. stupeň: zúžení kloubní štěrbiny v důsledku ztenčování chrupavky.

II. stupeň: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.

III. stupeň: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.

IV. stupeň: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Při léčbě I.–II. stupně artrózy se používá konzervativní terapie a pro stupně III.–V. už je určena výhradně operační léčba.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Irlbeková.

mám užívat lék Condrosulf 800 mg prosím jaké jsou vedlejší účinky a jak je snášen. Bojím se vedlejších účinků.Děkuji za odpovědi.Irlbeková M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Condrosulf je obvykle dobře snášen, protože obsahuje pouze přírodní látku, která pomáhá udržovat kloubní chrupavky v dobré kondici. Zde jsou možné nežádoucí účinky:
Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
Velmi vzácné nežádoucí účinky (u méně než 1 z 10 000 nemocných): Velmi vzácně se mohou objevit zažívací potíže (tlak v žaludku, pálení žáhy, nevolnost nebo nucení na zvracení), které obvykle nevedou k přerušení léčby. Alergické reakce (např. kožní vyrážky) se vyskytují též velmi zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf a jeho nežádoucí účinky

Proenzi Hyal

Proenzi Hyal je přípravek, který obsahuje přírodní extrakt kyseliny hyaluronové. Kyselina hyaluronová je přirozeně se vyskytující glykosaminoglykan a tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty. Kyselina hyaluronová je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání, je rovněž hlavní složkou kloubní tekutiny. Nadto je důležitou součástí kloubní chrupavky, kde plní funkci ochranného pláště okolo každé buňky. Průměrný 70kilový člověk má okolo 15 gramů kyseliny hyaluronové v organismu, z čehož se jedna třetina každodenně obměňuje (rozklad a nová tvorba).

Zdroj: Proenzi

Poradna

V naší poradně s názvem ALAVIS PRO KONĚ I LIDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Chtěla bych se zeptat jestli Alavis pomůže i na bederní,nebo krční páteř.Jinak jsem DIA 2 a vážím už 125 kg.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alavis obsahuje glukosamin a chondroitin, které jsou prospěšné pro regeneraci kloubní chrupavky. Ta je přítomna i mezi obratly bederní i krční páteře. Takže tyto látky účinkují stejně v bedrech i na krku. Co je ale důležitější a i účinější pro odstranění bolestí v těchto partiích, je posílení kosterních svalů, protahování a redukce váhy. Se vším tímto vám pomůže buď rehabilitační pracovník a nebo šikovný fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi.

Účinné látky na potíže s klouby

Glukosamin sulfát

Glukosamin sulfát je v současnosti lékaři nejvíce preferovaná forma glukosaminu. Optimální denní dávka glukosamin sulfátu je 1500 mg. Je-li v této dávce glukosamin sulfát podáván pravidelně, tak pak slouží jako základní stavební složka kloubní chrupavky. Pomáhá udržovat kloub a kloubní chrupavku zdravou.

Chondroitin sulfát

Chondroitin sulfát je základní stavební látkou mezibuněčné hmoty chrupavky. Navíc chondroitin sulfát samotný či v kombinaci s glukosaminem pozitivně ovlivňuje strukturu kosti pod kloubní chrupavkou, což významně přispívá ke zdraví celého kloubu. Optimální denní dávka chondroitin sulfátu je 600 – 800 mg.

Glukosamin sulfát a chondroitin sulfát, pokud jsou podávány současně, se ve svém působení vzájemně vhodně doplňují. Zapojují se přímo do regeneračních procesů v kloubní chrupavce, zlepšují její hydrataci, mechanické a elastické vlastnosti a snižují aktivitu enzymů poškozujících kloubní chrupavku. Glukosamin sulfát a chondroitin sulfát se po vstřebání přímo vestavují do poškozené kloubní chrupavky. Nahrazují úbytek glykosaminoglykanů, ke kterému dochází například vlivem přirozeného stárnutí chrupavky. V jedné z nejrozsáhlejších nezávislých studií na tyto látky realizované v USA přinesla kombinace glukosaminu a chondroitinu jednoznačně nejlepší výsledky při snížení bolesti u pacientů se středně těžkou až těžkou bolestí kloubů. Snížení bolesti se projevilo u téměř 80% pacientů.

MSM

MSM je zkratka pro methylsulfonylmethan, organickou sirnou sloučeninu. MSM se významně uplatňuje při tvorbě kolagenu, důležité součásti kloubní chrupavky. Optimální denní dávka MSM je 800 – 1000 mg.


Zdroj: Účinná kloubní výživa

Diskuze

V diskuzi VIGANTOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Berta.

Taky ho tak dávám a je to pro nás tak i nejpohodlnější. Jsem ráda, že je Vigantol, nevím jak bych to malé dostávala rybí tuk. A taky hlavně u něho vím, co malé dávám a nemusím z toho mít strach

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila.

Dobrý den, nemáte někdo zkušenost s užíváním vigantolu společně s přípravkem alavis kloubni výživou. Přítel bral alavis nizkou dávku kvůli kloubní výživě a ted ma brát vigantol a nevim zda se to nějak neovlivňuje. Dekuji za odpověď

Zdroj: diskuze Vigantol

Chondroitin

Chondroitin účinkuje na podobné bázi jako glukosamin. Glukosamin je důležitým stavebním kamenem kloubní chrupavky, stimuluje buňky chrupavek k produkci kolagenu a proteoglykanů zajišťujících viskozielastické vlastnosti pojivových tkání, čímž uvolňuje ztuhlost a zvyšuje hybnost kloubů. Dále zpomaluje úbytek kloubní chrupavky a stará se o růst nové chrupavčité tkáně, proto je důležitý i pro štěňata v období růstu, rovněž příznivě působí při bolestech či zánětech kloubů. Je důležitý pro doplňování synoviální (kloubní) tekutiny, která tlumí nárazy kloubů.

Patří k hlavním součástem mezibuněčné hmoty chrupavky. Má schopnost vázat vodu ve tkáních, takže zabezpečuje optimální elasticitu chrupavky. Je důležitý pro správné protažení šlach a vysoký rozsah pohybu.

Pro psy se doporučuje 250 mg (0,25 g) na 10 kg hmotnosti psa na den. Náhodné překročení doporučené denní dávky nezpůsobuje zdravotní riziko. Při akutních potížích nebo první 2 týdny lze denní dávku zvýšit na dvojnásobek.

Chondroitin se podává denně do navlhčeného krmiva. Pokud dáváte přednost tekuté formě, můžete denní dávku před podáním rozpustit v troše vlažné vody. Optimální doba užívání chondroitinu jako kloubní výživy je 2x ročně po dobu 3 měsíců. Účinek chondroprotektivních látek se projevuje cca po 2 měsících užívání a působí ještě několik týdnů po jejich vysazení. V akutních případech, jako je například úraz, podávejte po celou dobu léčby a rekonvalescence. U závažnějších problémů, například při artróze, lze podávat dlouhodobě bez přestávky. Nejedná se o dopingové látky, můžete je tedy podávat i během celé sportovní sezóny.

Zdroj: Kloubní výživa pro psy

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF 800 CENA DOPLATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiříčková Lydie.

Já se ptám je vhodné na kyčelní klouby i jiné Děkuji Jiříčková Lydie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Condrosulf 800 obsahuje látku chondroitin sulfát. Chondroitin sulfát je chemická látka, která se nachází v lidské chrupavce. Běžně se užívá ústy s glukosaminem nebo jinými složkami při osteoartróze. Chondroitin sulfát je jedním ze stavebních kamenů chrupavky. Při artróze dochází k rozpadu chrupavky v kloubech. Užívání chondroitin sulfátu může zpomalit tento rozklad. Díky této vlastnosti je Condrosulf 800 vhodný pro všechny klouby, i ty kyčelní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf 800 cena doplatek

GS Condro nebo Proenzi?

Základem všech kloubních přípravků GS Condro je glukosamin sulfát a revoluční komplex Fortescin. Komplex Fortescin obsahuje speciální látky aescinu (extrakt Aesculus hippocastanum) v denní dávce 40 mg. Aescin přispívá ke správnému krevnímu zásobení kloubních pouzder, vazů a šlach. Také přispívá ke zlepšení oběhu tělních tekutin na úrovni jednotlivých tkání (mikrocirkulace tkání). Další složkou GC Condro je vitamin C (v denní dávce 12 mg), který je důležitý pro správnou tvorbu pevné kolagenní sítě chrupavek a menisků. Toto složení přípravku GS Condro podporuje nejen správnou funkci kloubního, ale i pojivového aparátu.

Proenzi obsahuje glukosamin sulfát a chondroitin sulfát, které tvoří základní stavební složky kloubní chrupavky, a je obohacen o unikátní ExPur complex. Jde o kombinaci kolagenu typu II a vitaminu C. Kolagen typu II je jednou ze základních stavebních součástí kloubní chrupavky a vitamin C přispívá ke tvorbě kolagenu, potřebného pro správnou funkci chrupavek a kostí.

Zde najdete ty nejlevnější ceny produktu GS Condro.

Zde je nejlevnější cena přípravku Proenzi.

Zdroj: Proenzi

Diskuze

V diskuzi KOUPELOVÁ SŮL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

mně se krásně relaxuje ve vaně s mořskou solí, ideální je z Mrtvého moře, obsahuje spoustu spoustu minerálů, které vyživují pokožku, a pokud je ještě příjemně parfemovaná, nádherně uvolní tělo i mysl :)
osvědčila se mi tahle levandulová: nevo-spa.com/cs/obch…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Koupelová sůl

Glukosamin

Glukosamin je důležitým stavebním kamenem kloubní chrupavky, stimuluje buňky chrupavek k produkci kolagenu a proteoglykanů zajišťujících viskozielastické vlastnosti pojivových tkání, tím uvolňuje ztuhlost a zvyšuje hybnost kloubů. Dále zpomaluje úbytek kloubní chrupavky a stará se o růst nové chrupavčité tkáně, proto je důležitý i pro štěňata a hříbata v období růstu, navíc příznivě působí při bolestech či zánětech kloubů. Je důležitý pro doplňování synoviální (kloubní) tekutiny, která tlumí nárazy kloubů.

Pro psy se doporučuje 500 mg (0,5 g) na 10 kg hmotnosti psa na den. Při akutních potížích nebo první 2 týdny užívání lze denní dávku zvýšit na dvojnásobek. Náhodné překročení doporučené denní dávky nezpůsobuje zdravotní riziko.

Glukosamin se podává denně do navlhčeného krmiva. Pokud dáváte přednost tekuté formě, můžete denní dávku před podáním rozpustit v troše vlažné vody. Optimální doba užívání glukosaminu jako kloubní výživy je 2x ročně po dobu 3 měsíců. Účinek chondroprotektivních látek se projevuje asi po 2 měsících užívání a působí ještě několik týdnů po jejich vysazení. V akutních případech, například po úrazu, podávejte po celou dobu léčby a rekonvalescence. U závažnějších problémů, jakým je například artróza, lze podávat dlouhodobě bez přestávky. Nejedná se o dopingové látky, můžete je tudíž podávat i během celé sportovní sezóny.

Zdroj: Kloubní výživa pro psy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KLOUBNÍ VÝŽIVA ALAVIS TRIPLE BLEND se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Donbrý den.
Prosím o odpovězení na můj dotaz, zda mohu při Warfarinu užívat kloubní výživu
Alavis Triple Blend obsahující glukosamin sulfát, chondroitin sulfát a MSM. Užívám pravidelně l odměrku po dobu 3 měsíců potom pauza 1-3 měsíce a periodické opakování užívání. Nevím co udělá pauza mezi podáváním přípravku na výsledek Quiku.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání chondroitinu a glukosaminu společně s Warfarinem bude potřeba častěji dělat Qicka. Vždy hned po zahájení této doplňkové léčby a druhý test po 14 dnech. Při ukončení kloubní léčby znovu nechat udělat Quicka a to hned po skončení a další pak po 14 dnech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Význam kloubní výživy

První příznaky snížené schopnosti regenerace kloubní chrupavky se začínají projevovat již okolo třicátého roku. Kloub postupně ztrácí na pohyblivosti, začínají se objevovat ztuhlosti kloubů a přicházejí bolesti. Mezi těmito degenerativními onemocněními kloubů se nejčastěji objevuje artróza. K příčinám jejího vzniku řadíme nadměrnou zátěž a přetěžování kloubů (běhání na zpevněných cestách, zvedání těžkých předmětů) a také nadváhu. Významným faktorem při vzniku artrózy je i nedostatečný pohyb (kloub není pravidelně promazáván) a nevhodně zvolená strava. V mnoha případech za vznikem artrózy stojí i genetické předpoklady, vrozené špatné postavení kloubů a úrazy kloubů. Vhodně zvolená výživa však našemu tělu přináší látky potřebné pro zachování přirozeného prostředí v kloubu.

Zdroj: Proenzi

Diskuze

V diskuzi JAKÁ KLOUBNÍ VÝŽIVA PRO ŠTĚNĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Rejholdová.

Chtěla jsem Vás poprosit o názor, je možné dát štěněti Výmarského ohaře Geloren Dog? co byste jiného doporučil od kolika měsíců a proč?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Elinka.

No my používáme kloubní výživu www.zooo.cz/alavis-5… po operaci nožičky. ale pak máme v plánu už nedávat. Nebo máme pokračovat?

Zdroj: diskuze Jaká kloubní výživa pro štěně?

Potíže kloubů a páteře

Pokud máte potíže s klouby, nejste sami. Potíže kloubů sužují miliony lidí po celém světě, a přestože se příčině nelze zcela ubránit, nyní můžete o své klouby pečovat jednoduše a účinně tak, aby se vám ulevilo. Nejčastější příčinou potíží kloubů je osteoartróza neboli prostě artróza, při které dochází k destrukci postiženého kloubu. Zpočátku se potíže dostavují pouze při pohybu, později přicházejí i v klidu, a to se stupňující se intenzitou. Typická je citlivost na chlad a změny počasí. Ve zdravém kloubu existuje rovnováha mezi zatížením kloubních ploch a odolností chrupavky a kosti. S rostoucím věkem nebo při nadměrné zátěži, ať již v důsledku fyzické námahy nebo nadváhy, dochází k postupnému opotřebení chrupavky, kterou jsou klouby potaženy. Je čím dál méně elastická, přestává chránit kostěnou část a pružně tlumit tvrdé nárazy. Dochází k omezení pohybu a nastupují potíže. Velmi dobré výsledky v léčbě těchto potíží jsou zejména s látkami glukosamin sulfát a chondroitin sulfát.

Zdroj: Účinná kloubní výživa

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA PROSTATU HRAZENÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Plíšek.

Zajímalo by mne, které léky na prostatu v současnosti hradí pojišťovna VZP.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromír Skopalíkj.

Dobrý den,asi 10 let užívám Omnic Tokaz 0,4 tablety.Upravil jsem programy dne a jsem s ním spokojen a udržuji vodní rovnováhu těla. Jsem penzista 88 let a doplatek za lék v lékárně není pro mne zanedbatelný. Došla mi informace, že VZP ČR nově hradí nový lék na hypertrofii prostaty, který v účincích je totožný
s Omnic Tokazem . Zajiímá mne, zda teké v charekteristice účinku má prodloužené
uvolňování, které je pro mne tak důležité pro zažitý a realizovaný denní režim
na mé obecné denní potřeby- návšěva lékaře, nákupy,cesty autem a podobně a také
na kondiční chůze s trekovými holemi, návštěvy kulturních akcí , přátel a podobně.
Neznám název léku a prosím o jeho sdělení a zprávu, že jak je hrazen a zda
je možno již číst příbalovzý leták v počítači pro hlubší informovanost.
Děkuji za Vaši zprávu a ochotu mne poučit a jsem s pozdravem Skopalík

Zdroj: diskuze Léky na prostatu hrazené zdravotní pojišťovnou

Účinné látky

Glukosamin sulfát – vyživuje

Glukosamin hraje významnou roli v metabolismu chrupavky. Stimuluje buňky chrupavky (chondrocyty) k syntéze proteoglykanů (základních stavebních složek chrupavky) a je hlavním substrátem pro jejich vznik. Glukosamin je aktivně přijímán chrupavkou. Podávání glukosaminu zpomaluje rozvoj už vzniklých degenerativních změn chrupavky. Při dávkování vycházejte z toho, že doporučená dávka glukosamin sulfátu pro dospělého člověka je 1 500 mg denně po dobu nejméně 2 měsíců. Po této době je možné udělat přestávku, neboť účinek obvykle několik týdnů přetrvává. Přestávka v užívání však není nutná.

Chondroitin sulfát – vyživuje

Chondroitin sulfát je důležitou součástí kloubní chrupavky. Váže velké množství vody, čímž hydratuje chrupavku, podporuje vznik proteoglykanů a redukuje kolagenolytickou aktivitu. Podávání chondroitinu vede ke zpomalení destruktivních změn chrupavky, mírní bolesti kloubů, zlepšuje pohyblivost a mírní i průběh zánětu kloubu. Při stanovení dávek vycházejte z toho, že doporučené dávkování chondroitin sulfátu pro dospělého člověka je 800 až 1 200 mg denně po dobu aspoň dvou měsíců, přičemž zřejmě není rozdíl v účinnosti těchto dvou dávek. Chondroitin sulfát je možné podávat s přestávkami i dlouhodobě bez přestávek.

MSM – působí protizánětlivě

Látka MSM je látka obsahující organicky vázanou síru, která působí na zpevnění vazů a šlach, potlačení zánětu a bolesti a na regeneraci a relaxaci svalů. Dále vykazuje silné antioxidační a jiné pozitivní účinky a je jedinečným zdrojem sirných sloučenin, které v organismu pozitivně působí, a to zejména v poškozené kloubní chrupavce. MSM také pomáhá ke zlepšení kopytní rohoviny a vede ke zkvalitnění srsti.

Alavis Triple Blend se doporučuje podávat hříbatům od 2. do 3. měsíce věku, jako prevence pro předcházení onemocnění pohybového aparátu, sportovním a pracovním koním všech věkových kategorií.

Alavis Triple Blend je vhodný zejména na výživu, ochranu, a regeneraci kloubních chrupavek a tkání, zmírnění bolesti pohybového aparátu, zlepšení pohyblivosti a pro větší fyzickou výkonnost, zpomalení až zastavení dalšího poškozování kloubních chrupavek, prodloužení aktivního věku zvířete, zlepšení celkové zdravotní kondice.

Obsah účinných látek v 1 kg

Alavis obsahuje glukosamin sulfát – 348 g, chondroitin sulfát – 130 g, MSM – methylsulfonyl­methan – 435 g

Zdroj: Kloubní výživa Alavis pro koně

Příznaky artrózy

Artróza postihuje nejen velké nosné klouby, ale i další menší klouby. Artróza prstů na ruce je diagnostikována častěji u žen. Příčiny primární artrózy, respektive osteoartrózy jsou neznámé. Za hlavní faktor se však považuje stáří vzhledem k všeobecně větší četnosti u vyšších věkových skupin. V generaci padesátníků je artrózou/osteoartrózou postiženo 80 % obyvatelstva. Sedmdesátníci a starší trpí osteoartrózou ve více než 90 %. První osteoartrotické změny lze však zjistit již kolem 20. roku věku. Dále hrají významnou úlohu vlivy genetické, endokrinní, mechanické, dále kvalita výživy a zánět. Rozlišují se tyto artrózy u klubů prstů:

  • nodální osteoartróza – osteoartróza kloubů prstů rukou,
  • Heberdenova artróza – artróza koncových kloubů rukou,
  • Bouchardova artróza – artróza středních kloubů prstů,
  • rizartróza – osteoartróza sedlovitého kloubu palce ruky.

Artróza, respektive osteoartróza je kloubní onemocnění, při němž dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a v návaznosti na ní, také ke změnám kosti a přilehlých měkkých tkání. Mezi příznaky artrózy patří citlivost na změnu tlaku a teploty, ztuhlost před rozhýbáním, oteklý kloub, výrůstky na kloubech ruky a další příznaky.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK ROSUMOP 20 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Pelesny.

Prosím o zdeleni zda mohu vždy ráno současně si vzít leky: Rosumop 20, Xarelto 20 a Prestanc5/5 .Děkuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léku Rosumop platí, že vždy je třeba sdělit předepisujícímu lékaři všechny léky a doplňky, které užíváte, nebo hodláte užívat. Lék Rosumop může mít vážné interakce s některými léky. Xarelto ani Prestance nejsou mezi léky, které by interagovaly s přípravkem Rosumop a je možné je užívat naráz v jedné ranní dávce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék xarelto 20

Léčba

Základní léčba se zaměřuje se na snížení obtíží pacienta a na zlepšení jeho pohyblivosti. Léčba se dělí na léčbu farmakologickou, tedy medikační, kdy lékař předepisuje léky proti bolesti, ať už ve formě tablet nebo mastí/gelů, a na léčbu nefarmakologickou. Ta sestává z doporučení do rehabilitačního zařízení, případně předepsání ortézy. Doporučuje se léčba magnetoterapií, elektroterapií nebo ultrazvukem. Dále se doporučuje užívat takzvaná chondroprotektiva – léky, které podporují obnovení chrupavek.

Konzervativní léčba: Je většinou symptomatická, ale může být i kauzální, kdy je pacient donucen změnit svou životosprávu, doporučuje se mu snížení váhy a lékař se snaží zmírnit příčinu onemocnění. Počáteční fáze artrózy se léčí farmaceuticky protizánětlivými léky, které artrózu snižují, nebo léky dlouho působícími (SYSADOA).

Fyzioterapie a cvičení: Doporučuje se cvičení kloubů bez zátěže, protahovací cviky ke zvětšení rozsahu pohybů a uvolnění a protažení zkrácených svalů.

Fyzikální léčba: Probíhá na rehabilitačním oddělení (magnetoterapie, elektroterapie, ultrazvuk, laser, a podobně).

Ortopedické pomůcky: Jsou předepsány bandáže či ortézy.

Medikamentózní léčba: Lékař může předepsat analgetika (léky tlumící bolesti), antirevmatika/antiflogistika (léky tlumící zánětlivé projevy), chondroprotektiva (látky zlepšující stav chrupavek, zabraňující opotřebení), enzymoterapii.

V případech, kdy konzervativní terapie nestačí a kloub je ve vyšším stadiu poškození, používá se operační metoda léčby.

Chirurgický zákrok – artroskopie: Je ošetření odlučující se chrupavky, odstranění volných tělísek, ošetření zánětem změněné kloubní výstelky a podobně.

Osteotomie: Je operační úprava osy zatížení kloubu, náhrada kloubu – částečná anebo úplná endoprotéza.

Rázová vlna: V poslední době se stále více osvědčuje léčba rázovou vlnou, která má podle studií skutečně rychlý efekt.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Proč a kdy užívat kloubní výživu

  • Pro příznivé ovlivnění zdraví kloubů ve všech lokalitách - kolenní a kyčelní klouby, klouby páteře a drobné klouby rukou.
  • Při zvýšené zátěži nosných kloubů - náročná fyzická práce, sportovci, osoby s nadváhou.
  • Po poranění pohybového aparátu.
  • U osob střední a vyšší věkové kategorie.
  • U mladších osob jako ochrana kloubního a pohybového aparátu.
  • U osob s vrozenými odchylkami ve vývoji kloubů.

Zdroj: Účinná kloubní výživa

Cena Alavisu

Zde můžete vidět cenu veterinárního přípravku Alavis.

Zdroj: Kloubní výživa Alavis pro koně

Alavis Duoflex

Alavis Duoflex pro koně je veterinární doplněk stravy pro intenzivní regeneraci kloubů a léčbu pohybového aparátu. Má silný protizánětlivý účinek. Tlumí bolest kloubů. Slouží k léčbě artrózy a artritidy. Je určený pro dlouhodobé podávání.

Účinky

Přípravek se podává při různých obtížích s klouby a pohybovým aparátem. Léčí zánět, tlumí bolesti kloubů a významně působí na regeneraci kloubních chrupavek. Umožňuje řešení artrózy, artritidy a zánětů kloubů. Posiluje a zvlhčuje buněčné membrány a zajišťuje buňkám vláčnost a pružnost. Zlepšuje kvalitu synoviální tekutiny chránící klouby a udržuje tak jejich pružnost a pohyblivost – působí jako lubrikant kloubů.

Účinnost

  • potlačení zánětu a bolesti kloubů
  • zlepšení pohyblivosti kloubů a zvýšení jejich lubrikace
  • regenerace kloubních chrupavek
  • zpomalení až zastavení dalšího poškozování kloubních chrupavek
  • prodloužení aktivního věku koně

Složení

Obsah účinných látek v 1 kg Alavis Duoflex na klouby:

  • celadrin – 193 g
  • glukosamin sulfát – 542 g

Pomocné látky:

  • maltodextrin

Celadrin je patentově chráněná látka, která obsahuje derivát cetylu a směs nasycených a nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny myristové, myristoolejové a palmitové. Celadrin spojuje dvě látky mající protizánětlivé účinky, které inhibují 5-lipooxigenázu, což je enzym podporující oxidativní a zánětlivé procesy. Právě zánět je zdrojem nejen bolesti, ale i volných radikálů, které stav onemocnění ještě zhoršují. Celadrin napomáhá vyššímu využití a vstřebání chondroprotektivní látky glukosamin sulfátu, a tím dochází k lepší a efektivnější výživě kloubních chrupavek.

Glukosamin sulfát tvoří přirozenou součást kloubní chrupavky a synoviální tekutiny. Zabezpečuje správnou funkci chrupavky, její pevnost, pružnost a odolnost. Mechanismus účinku spočívá v chondroprotektivním (chrupavku chránícím) působení. Účinek zahrnuje zmírnění kloubních obtíží, zlepšení pohyblivosti a zpomalení až zastavení dalšího poškozování kloubů.

Dávkování

Pro koně o hmotnosti 500 kg 3 odměrky denně.

Prášek se podává denně dle doporučeného dávkování do jadrného krmiva či melasy.

Vedlejší účinky

Délka užívání není časově omezena. Při dlouhodobém podávání nebyly zaznamenány žádné závažné vedlejší účinky.

Zdroj: Kloubní výživa Alavis

Geloren pro psy

Geloren dog je unikátní preparát pro komplexní výživu kloubů a šlach psů. Díky svému složení s pěti aktivními látkami jde o ideální řešení pro podporu celého pohybového aparátu. Hlavní účinnou látkou je nutrihyl®, což je speciálně upravená kyselina hyaluronová pro výživu kloubů, která je maximálně efektivní při perorálním podávání. Dalšími látkami obsaženými ve vysoké koncentraci jsou chondroitin sulfát, glukosamin, hydrolyzovaný kolagen a želatina.

Želatinové tablety Geloren dog s příchutí uzené šunky psům velmi chutnají a díky jednoduchému dávkování lze snadno kontrolovat denní příjem účinných látek. Želé není nutné mísit s krmivem, a tak nedochází ke ztrátám jako v případě prášků a sirupů.

Kyselina hyaluronová je jednou z hlavních složek mezibuněčné hmoty a je přirozenou součástí všech pojivových tkání v těle. Je tedy důležitou součástí chrupavkykloubní tekutiny, kde funguje jako lubrikant a tlumič nárazů. Kyselina hyaluronová potlačuje degradaci kloubní chrupavky a má protizánětlivé účinky.

Chondroitin sulfát dodává chrupavce pružnost a obnovuje rovnováhu v kloubní tekutině. Je důležitým stavebním kamenem kloubní chrupavky a ostatních pojivových tkání – kostí, šlach, vazů. Navíc brání degradaci kolagenu, proteoglykanů a agrekanu a tím udržuje integritu mezibuněčného prostoru.

Glukosamin zajištuje spojení mezi kostí a chrupavkou, ovlivňuje metabolismus kloubů, napomáhá regeneraci kloubní chrupavky, zmírňuje zánět a bolestivost kloubů. Ve formulaci Geloren dog se jedná o podpůrnou látku, kterou psi přirozeně získávají například ze žvýkání kostí.

Hydrolyzovaný kolagen je vysoce vstřebatelná forma kolagenu, který je hlavním stavebním kamenem chrupavek, šlach a vazů. Urychluje regeneraci pojivových tkání, pozitivně ovlivňuje kvalitu srsti, kůže a drápů. Dále se předpokládá, že snižuje bolestivost kloubů a zlepšuje jejich funkčnost.

Želatina hraje velmi podstatnou roli při tvorbě a regeneraci vazivových tkání a ve výživě kloubů a chrupavek. Také je důležitým zdrojem aminokyselin glycinu a prolinu, látek významných pro tvorbu kolagenu.

Balení obsahuje 90 žvýkacích tablet, což představuje měsíční dávku pro středně velkého psa. Běžná dávka žvýkacích tablet Geloren dog se pohybuje od dvou do pěti tablet dle velikosti psa. Pro maximální účinnost je doporučeno podávat 60 dní nepřetržitě, kúru je vhodné následně 2–3x ročně opakovat. Pro rychlejší nástup účinku nebo při silnějších artritických potížích podávejte první týden dvojnásobné množství běžné dávky.

Účinnost přípravku Geloren dog byla testována na 19 psech s pohybovými problémy. Po dvouměsíčním užívání Gelorenu bylo pozorováno zlepšení hybnosti u 79 % psů. Ze studie dále vyplývá, že Geloren má velmi rychlý nástup účinku a první zlepšení se projevuje již po 14 dnech užívání. U Gelorenu byl chovateli zaznamenán i pozitivní vliv na kvalitu srsti a drápů.

Geloren dog je unikátní preparát pro komplexní výživu kloubů, šlach a vazů. Díky svému složení představuje ideální řešení pro podporu celého pohybového aparátu. Hlavní účinnou látkou je kyselina hyaluronová pro výživu kloubů, která má maximální vstřebatelnost z potravy. Dalšími látkami obsaženými ve vysoké koncentraci je chondroitin sulfát, glukosamin, hydrolyzovaný kolagen a želatina.

Geloren dog je možné zakoupit u veterinárního lékaře nebo v internetových obchodech, zde se můžete podívat na cenu preparátu.

Zdroj: Kloubní výživa pro psy

Dna nemoc příznaky

K vyvolání dny může vést infekce, nadměrný přísun alkoholu a jídla, stres, chirurgický výkon, únava. Chceme-li předcházet výskytu této nemoci, je potřeba dodržovat životosprávu, ale bohužel na její vznik mají vliv i genetické faktory. Nemoc se často vyskytuje ve spojení s cukrovkou, zvýšenou hladinou cholesterolu a obezitou. Dna má několik stadií:

  • asymptomatická hyperurikémie – příznakem je pouze zvýšená hladina kyseliny močové v krvi;
  • akutní záchvat dny – velká citlivost a bolestivost kloubů signalizují zánět, kloub napuchne, zčervená, kůže na něm se napne a leskne, na dotek strašně bolí, většinou je prvním napadeným kloubem palec u nohy, poté dochází k zánětu jiných kloubů rukou i nohou;
  • interkritické období – následuje po akutním dnavém záchvatu, většinou je pacient bez obtíží, zdá se být vše vyléčeno; toto klidové období může trvat půl roku, někdy až dva roky;
  • chronická tofózní dna – v tomto stadiu dochází k dlouhodobému ukládání uzlovitých ložisek krystalků kyseliny močové (takzvaných tofů) do kloubní chrupavky a okolí kloubu. Někdy se může ukládat i v měkkých tkáních, které se špatně prokrvují, například v ušních lalůčcích. Je to stadium, kdy dochází k postižení funkce kloubu a degeneraci. Ve výjimečných případech může dojít k protržení kůže, ze které vyteče hustý, křídově bílý výtok.

Zdroj: Dna nemoc kloubů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP